Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

Πολιτική εκδήλωση στον Πολύγυρο


ΑΠΟΚΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ 2019 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Στέλιος Βαλιάνος: Οι έντιμες σχέσεις ξεκινούν από υπεύθυνες δεσμεύσεις


Σε μια έντιμη συμπόρευση που θα βασίζεται στην υποστήριξη δίκαιων αιτημάτων και σε υπεύθυνες δεσμεύσεις, που θα διατυπώνονται μόνο όταν είναι εγγυημένο το αντίκρισμά τους, κάλεσε ο Υποψήφιος Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, τους εκπροσώπους και τα μέλη του Κινήματος Ανέργων Σταγείρων – Στρατονίκης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους στα Στάγειρα.
Στη διάρκεια της συνάντησης, το Κίνημα Ανέργων έθεσε το ζήτημα των φθορών σε κατοικίες της Στρατονίκης, αλλά και το πάγιο αίτημα κατοίκων της περιοχής για ανταποδοτική προτεραιότητα στην κάλυψη θέσεων εργασίας στον τομέα της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : Τι πρόβλημα υπάρχει με τον Κοκκινόλακκα, ως θέση απόθεσης του απορρίμματος της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής επεξεργασίας ; (2ο Μέρος)


Η παρούσα ανάρτηση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης με τον ίδιο τίτλο, η οποία αποτελούσε το 1ο μέρος εξέτασης του θέματος και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ. 
Όπως αναφερόταν και στο 1ο μέρος εξέτασης του θέματος, έχουν ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αναφορές, εκ μέρους των διαφωνούντων με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου στην ΒΑ Χαλκιδική, στο φράγμα του Κοκκινόλακκα, με αφορμή και την αστοχία της υγρής απόθεσης απορρίμματος μεταλλευτικής επεξεργασίας σιδηρομεταλλεύματος στη Βραζιλία,

Το μνημόσυνο των εκτελεσμένων της Κασσάνδρας


  Συμπληρώνονται αύριο, 23 του Φλεβάρη, 75 χρόνια από την αντίστοιχη ημερομηνία του 1944 όταν, σε μικρό ρέμα της Βάλτας, εκτελέστηκαν 31 (27 συν 4) πολίτες, πολλοί απ’ αυτούς νέα παιδιά. 
Αντί άλλης συμμετοχής, κοινοποιώ, σ’ όσους δεν τόχουν διαβάσει, ένα εξαιρετικό κομμάτι από το υπέροχο βιβλίο του φίλου, σ. φιλόλογου –λογοτέχνη Δημήτρη Τσιάλα «Τα παιδικά χρόνια του Δήμου», που θάπρεπε νάναι σε κάθε βιβλιοθήκη –και είναι σε πολύ λίγες. Στις σελίδες, λοιπόν, 102 -103, ο Δ. Τσιάλας γράφει: (Ας θεωρηθεί το σημερινό σημείωμα κάποιο μνημόσυνο και για τον Δ. Τσιάλα, που έφυγε από την ζωή, όπως έμαθα με οδύνη πρόσφατα -οφείλω μια παρουσίαση του συγγραφικού του έργου, αν δεν το κάνει αυτό κάποιος αρμοδιότερος εμού). Διαβάστε:

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤ΄ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

(Μία απάντηση που άργησε 10 χρόνια)
Την ιστορία την γράφουν οι παρέες
Το άρθρο αυτό είναι απότοκο μιας διαφωνίας που είχα πριν 10 χρόνια με τον Πολυγυρινό φίλο μου Γιάννη Αικατερινάρη, για το αν και κατά πόσο η φουστανέλα ή το μπενεβρέκι είναι μέρος της Χαλκιδικιώτικης φορεσιάς. 
Η διαφωνία μας έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης (όπως τότε συνηθίζαμε) ιστοριοδιφών της Χαλκιδικής στην περιοχή του Λαδιαβίτη, έξω από το Νεοχώρι. Για την ιστορία, μαζί μας στην κρασοκατάνυξη ήταν εκτός από εμάς τους δύο, ο Ιωάννης Κανατάς από την Νικήτη, ο Δημήτρης ο Κύρου από τη Λιαρίγκοβη, ο Θανάσης ο Γραμμένος από το Καϊτζίκι, ο Κώστας ο Χιούτης από το Νοβοσέλο και ο Νίκος ο Παπαοικονόμου από τα Δουμπιά.