Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019

Ομιλία Κυριακής Μάλαμα, Βουλευτή Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συμμαχίας στην συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. 20.7.2019

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η εντολή του ελληνικού λαού επιτάσσει σε όλους εμάς, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, να δώσουμε τη μάχη για την προστασία των κοινωνικών κεκτημένων που αποκατέστησε και ισχυροποίησε η κυβέρνηση της αριστεράς τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αποτελεί στο πλαίσιο αυτό την ευκαιρία για μία πρώτη σύγκριση των όσων έγιναν το προηγούμενο διάστημα κι όσων πρόκειται να υλοποιηθούν από το νέο κυβερνητικό σχήμα. 
Η κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία παρέχει τη δυνατότητα της προγραμματικής αντιπαράθεσης, της αντιπαραβολής θέσεων και ιδεολογικών κατευθύνσεων, μετά από μήνες προεκλογικής υπεκφυγής της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με αυτά που σχεδιάζει να πράξει πραγματικά. Το βασικό ερώτημα που προκύπτει, ήδη, από τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, δεν είναι άλλο από το εάν και σε ποιό βαθμό θα συνεχιστεί η αποκατάσταση των αδικιών των μνημονίων που ξεκινήσαμε εμείς, προς όφελος του ελληνικού λαού, ή εάν θα επιλέξει η ΝΔ την οπισθοδρόμηση με πολιτικές ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, των πολιτών, των ελευθέρων επαγγελματιών, των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς, των επενδυτών εκείνων που ενδιαφέρονται για την κοινωνική ανταποδοτικότητα των επενδύσεών τους.  
Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται, επίσης είναι εάν η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να επιτεθεί σε κοινωνικά δικαιώματα, σε ελευθερίες και δημοκρατικές κατακτήσεις της κοινωνίας. Και σε αυτό το επίπεδο τα πρώτα δείγματα γραφής δεν φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά. 
Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα των μνημονίων που παραλάβαμε το 2015. Σήμερα η χώρα δεν βρίσκεται σε καθεστώς επιτροπείας, τα ταμεία είναι γεμάτα και μια σειρά από διαρθρωτικές - αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο έχουν εδραιωθεί. Παραλάβαμε μια χώρα με βαθιές κοινωνικές, οικονομικές και θεσμικές πληγές και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι παραδίδουμε την ανεργία κατά 10 μονάδες χαμηλότερη, για το γεγονός ότι στα δημόσια ταμεία υπάρχουν πάνω από 30 δισεκατομμύρια αποθεματικό, για το ότι ώριμες κοινωνικές διεκδικήσεις θωρακίστηκαν θεσμικά. 
Επειδή έχουν ακουστεί -και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και το τελευταίο διάστημα μετά τις εκλογές- αρκετά κι ανησυχητικά μηνύματα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα σε ορισμένα ζητήματα, κρίσιμα για τη χώρα, για την κοινωνία και για τη δημοκρατία συνολικά.
Το πρώτο μεγάλο ζήτημα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την διαφαινόμενη επίθεση σε κοινωνικά κι εργασιακά δικαιώματα. Ήδη το νέο κυβερνητικό σχήμα δείχνει τάσεις ροπής προς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ενώ συχνά το τελευταίο διάστημα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διολισθαίνουν σε ακραία παραληρήματα σε ότι αφορά δικαιώματα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Το πρώτο δείγμα του νέου υπουργού εργασίας με τον "ΑΜΚΑ μόνο για Έλληνες” δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η επίθεση στην ακαδημαϊκή ελευθερία, η νεοφιλελεύθερη ατζέντα στην εκπαίδευση, η μονομερής έμφαση στην καταστολή και την αστυνόμευση, η αντιμετώπιση του πολιτισμού με νεοφιλελεύθερους όρους δημιουργούν ανησυχία στον προοδευτικό κόσμο, ο οποίος επιθυμεί την δημοκρατική εμβάθυνση κι όχι την επιστροφή στο νεοφιλελευθερισμό και τη συντήρηση. 
Σε ότι αφορά την εντολή του ελληνικού λαού προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι ξεκάθαρη. Οι 1.800.000 πολίτες που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στις πρόσφατες εκλογές ζητούν μαχητική, προγραμματική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση. Είμαστε αποφασισμένοι να δικαιώσουμε αυτή την επιλογή των πολιτών και με το έργο μας να θωρακίσουμε τη δημοκρατία και τα κοινωνικά αγαθά. Οι κυβερνητικές επιλογές θα βρίσκονται καθημερινά στο μικροσκόπιο της κοινοβουλευτικής μας δράσης, και με όλα τα κοινοβουλευτικά και δημοκρατικά μέσα που διαθέτουμε, θα σταθούμε στο πλευρό των πολιτών, των ανθρώπων που μάχονται για κοινωνική δικαιοσύνη, για πρόοδο, για οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική ανταποδοτικότητα. Με αυτή την πυξίδα πορευτήκαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια για τη διακυβέρνηση της χώρας, τις ίδιες κατευθύνσεις θα ακολουθήσουμε και τώρα.
Το δεύτερο θέμα, στο οποίο θα είμαστε σε διαρκή εγρήγορση είναι το ζήτημα της διασφάλισης του δημοκρατικού πλουραλισμού, της πολυφωνίας και του δημοσίου αγαθού της ενημέρωσης. Η Νέα Δημοκρατία έχει στις αποσκευές της την βαριά αρνητική παρακαταθήκη του “μαύρου” στη δημόσια τηλεόραση. Στην προηγούμενη κυβερνητική της θητεία επιχείρησε να καταστρέψει την ΕΡΤ. Δεν τα κατάφερε. Σήμερα, οι προθέσεις της δεν φαίνεται να διαφοροποιούνται ιδεολογικά από τις προηγούμενες πράξεις της. Τα πρώτα δείγματα γραφής δεν είναι ενθαρρυντικά, ενώ την ίδια στιγμή τα ιδιωτικά συμφέροντα της ενημέρωσης αδημονούν να επιστρέψουμε στις μέρες του 2013 και της αποψίλωσης των δυνατοτήτων της δημόσιας τηλεόρασης. Και σε αυτό το θέμα θα είμαστε σε διαρκή δημοκρατική εγρήγορση
Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ επίσης στη δεδηλωμένη πρόθεση της νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία έχει εκφραστεί ξεκάθαρα από τους αρμοδίους υπουργούς, να παραδώσει τα κλειδιά της Χαλκιδικής στις εξορύξεις. Το μοντέλο ανάπτυξη της Eldorado που ονειρεύεται ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν υπολογίζει ούτε κρίσιμα κοινωνικά αγαθά, όπως το περιβάλλον, αλλά ούτε και να ενδιαφέρεται για την δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών να δραστηριοποιούνται σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως η αγροτική ανάπτυξη κι τουρισμός, οι οποίοι απειλούνται από τις εξορύξεις. Οι πολίτες της Χαλκιδικής μας έδωσαν την εντολή να διαφυλάξουμε τα κρίσιμα κοινωνικά αγαθά κι αυτό θα πράξουμε. 
Το μήνυμα λοιπόν που θα ήθελα να τους στείλω είναι ότι οι αγώνες τους όλα τα προηγούμενα χρόνια για το περιβάλλον, για τη ζωή τους, θα αποτελέσουν και τώρα την κινητήρια δύναμή μας. Θέλουμε η ανάπτυξη να μην διαλύει τις ζωές των ανθρώπων, επιδιώκουμε την ανάσχεση νεοφιλελεύθερων σχεδίων για εξορύξεις άνευ όρων και θα παλέψουμε, με όλα τα θεσμικά μέσα για τη συμμόρφωση όλων με τη νομιμότητα. 

Σας ευχαριστώ   

1 σχόλιο:

Αντώνης Κωνσταντινίδης είπε...

Τεκμηριωμένες απόψεις !!!!
Μαζί σου στους αγώνες Κυριακή...