Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Τα δίνει όλα ο Σταθάκης στην «Ελληνικός Χρυσός» -Αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση μετά την απομάκρυνση Σκουρλέτη

Η αλλαγή ηγεσίας στο υπ. Περιβάλλοντος αποτέλεσε το έναυσμα για την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης έναντι της «Ελληνικός Χρυσός» και την επένδυσης στις Σκουριές.
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης έβαλε την υπογραφή του και έδωσε το «πράσινο φως» για την κατασκευή της μονάδας εμπλουτισμού, εγκρίνοντας το τροποποιητικό προσαρτήματος της τεχνικής μελέτης της εταιρείας.
Η συγκεκριμένη αίτηση της εταιρείας είχε υποβληθεί από πέρυσι τον Μάιο στη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ για την έγκριση του συμπληρωματικού -τροποποιητικού τεύχους και παρέμενε στα συρτάρια του προκατόχου του κ.Σταθάκη, Πάνου Σκουρλέτη.

Με την έγκριση του υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας επιτρέπεται πλέον η χωροθέτηση του εργοστασίου, αφού προηγουμένος επικαιροποιηθεί ο φάκελος για την άδεια δόμησης από την Πολεοδομία.

Υπενθυμίζεται, ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε ζητήσει την αλλαγή χωροθέτησης δευτερευουσών εγκαταστάσεων του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, αλλά ο Π. Σκουρλέτης δεν είχε υπογράψει.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα της Eldorado Gold, της μητρικής εταιρείας της Ελληνικός Χρυσός, η παραγωγή από το μεταλλείο των Σκουριών θα ξεκινήσει το 2019 και η παραγόμενη ποσότητα τοποθετείται σε 6.200 τόνους.

Αναλυτικά η απόφαση Σταθάκη:

“Έγκριση Συμπληρωματικού – Τροποποιητικού Τεύχους του Προσαρτήματος 4 : «Τεχνικής Μελέτης Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών» του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» του έργου «Μεταλλουργικές -Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας», της εταιρείας “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ.”, στο Δήμο Αριστοτέλη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Αθήνα, 11/11/2016 Αρ.Πρωτ.: ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.10ΤΜ.6/178620/2245diavgeia.gov.gr/

Εγκρίνουμε, το συνημμένο και ταυτάριθμο της απόφασής μας

αυτής, Συμπληρωματικό – Τροποποιητικό Τεύχος Τεχνικής Μελέτης Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών, του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών», του έργου «Μεταλλουργικές-Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» στο Δήμο Αριστοτέλη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της εταιρείας “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ.”, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του Μεταλλευτικού Κώδικα (ν.δ 210/73) και του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών.

Την ευθύνη για την ορθότητα και ακρίβεια των τεχνικών στοιχείων και υπολογισμών, που περιέχει η μελέτη, έχουν σύμφωνα με το άρθρο 19 του Κ.Μ.Λ.Ε. οι μελετητές για τα αντίστοιχα κεφάλαια που υπογράφουν.

Η έγκριση αυτή δεν απαλλάσσει την εκμεταλλεύτρια εταιρία από οποιαδήποτε προβλεπόμενη από τις κείμενες διατάξεις λήψη εγκρίσεων, αδειών κλπ. από το Υπουργείο μας ή από άλλες

αρμόδιες γι’ αυτές Υπηρεσίες, για την πραγματοποίηση των εργασιών και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων που αναφέρονται στη μελέτη.

Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν όλοι οι όροι και οι περιορισμοί που περιλαμβάνονται στην με αριθμό Δ8-Α/Φ.7.49.13/4005/665/12-4-13 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η παρούσα απόφαση δύναται να ανακληθεί σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω όρων καθώς και για οποιοδήποτε λόγο δημοσίου συμφέροντος και ιδίως για λόγους προστασίας της ασφάλειας των εργαζομένων, των περιοίκων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Πηγή

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελικά πολύ δύσκολη υπόθεση να παραδεχθεί κάποιος τα λάθη του( σαν Υπουργός ή οτιδήποτε άλλο). Ο απελθών ΥΠΕΝ Π.Σκουρλέτης, τήρησε αρνητική στάση στην εξέλιξη της επένδυσης και μέχρι την τελευταία στιγμή προσπάθησε να μας αφήσει την βαριά κληρονομιά του αποτελούμενη από ένα διαρκές κυνήγι μαγισσών επικαλούμενος μονίμως και εργολαβικά την προστασία του περιβάλλοντος. Ο νέος υπουργός Γ.Σταθάκης, ως καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μοιάζει περισσότερος σχετικός με το αντικείμενο. Στην δικαιοδοσία του είναι να παραμερίσει τα κομματικά τσιμπούρια και τις αγνώστων επιδιώξεων ΜΚΟ και να αποδείξει την ατομική επιστημονική του επάρκεια όσο και των νέων συμβούλων του (φυσικά χωρίς τον Καρανίκα) ώστε τεχνοκρατικά να αποδεσμεύσει για την επένδυση την όποια πολιτική σκοπιμότητα σε σχέση με την εφαρμογή των κανόνων της τέχνης και επιστήμης όπως αυτές εκφράστηκαν δεκαεξάκις από το ΣτΕ.

ΟΒΕΛΙΞ (R)

Ανώνυμος είπε...

Έτσι μπράβο. Καιρός να μετακομίσουν Νεοχώρι και Παλαιοχώρι προς τη θάλασσα.( Η Βαρβάρα έχει τα Καλύβια της!!!).Έτσι,σε καμιά 50ριά χρόνια Νεοχωρίτες και Παλαιοχωρινοί, μπορεί και να γίνουν ενοικιαστές δωματίων στους τουρίστες, μέχρι που να σπάσει το φράγμα στο Λουτσιάνικο . . .

ΣΠΥΡΟΣ ΠΡΙΑΚΟΝΑΣ είπε...

ΣΤΑΘΑΚΗΣ - ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ήταν και είναι μέτοχοι στην BLACK ROCK που τυγχάνει βασικός χρηματοδότης της EL DORADO .
Συριζο-ψεκασμένα πρόβατα σας δούλεψαν μεγαλοπρεπώς .

Ανώνυμος είπε...

Αξιολύπητος είσαι Οβελίξ! Δε σε θεωρώ βλάκα, γι αυτό ντροπή σου!

Ανώνυμος είπε...

οβελιξ το ΣΤΕ θα αποφανθει soon

Ανώνυμος είπε...

Κάπως περιεργο μου φαινεται οτι κάποιο χαιρονται που θα ερθει η καταστροφή μετα την αρπαχτη της εταιριας. Λιγη τσιπα δεν θα βλαψει τους κολιτους του Άδωνη. Τον χαλκιδικιωτη μονο η πατριδα πρεπει να τον ενδιαφερει και οχι αν θα πλουτισει η καναδεζικη και θα χαρούν διάφοροι Άδωνες.

Ανώνυμος είπε...

Τοεπιπεδο εκπεδευσης του πληθυσμου της ευρυτερης περιοχης μελετης ειναι ελαφρα χαμηλοτερο του αντιστοιχου επιπεδου του νομου ενω υστερει περισσοτερο εναντι του πληθυσμου της περιφερειας και της χωρας συνολικα ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α Ε ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΣΕΛΙΔΑ 7 14

Ανώνυμος είπε...

9:30. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο της περιοχής. Και ειδικά των παραλιακών περιοχών. Απόδειξη η δημοτική αρχή που διάλεξαν και μάλιστα με ποσοσστά Βόρειας Κορέας!
Το κακό είναι ότι συμπαρασύρουν μαζί τους στο μαρασμό και την υπανάπτυξη και τα βόρεια χωριά.