Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015

Σκούριασαν οι Σκουριές;

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ - ΑΥΓΗ
Δεν είναι καλή στιγμή για γκρίνιες, μπορείτε να πείτε. Διότι εδώ ο κόσμος καίγεται. Και επ' αυτού μία είναι η απάντηση: Ποτέ δεν είναι καλή στιγμή για γκρίνιες. Πάντα όμως είναι καλή στιγμή για να μπαίνουν δημόσια μερικά πράγματα που μας μπερδεύουν, μας ενοχλούν, μας βάζουν σε ανησυχία και προβληματισμό. Όπως, καλή ώρα, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τις Σκουριές, μετά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ της Ιερισσού.
Τι είπε λοιπόν ο πρωθυπουργός "Στο Κόκκινο", και επανέλαβε στην Κεντρική Επιτροπή; Ότι η κυβέρνηση επιμένει να αντιτάσσεται στην καταστροφική για το περιβάλλον επένδυση. Αλλά, από την άλλη, επειδή η Αριστερά δεν είναι εκδικητική, θέλει να προστατέψει και τις δουλειές των εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός. Δεν θέλουμε την επένδυση, εν ολίγοις. Θέλουμε όμως να παραμείνουν στις δουλειές τους οι εργαζόμενοι σ' αυτήν.

Εσείς είπατε σήμερα τα κάλαντα, μέρα που 'ναι;

Πάρε κι εσύ ένα φοροδάνειο!

Στο ανοιχτό όρυγμα των Σκουριών θάφτηκε η τιμή και η αξιοπιστία του Τσίπρα και της «πρώτη φορά αριστεράς» κυβέρνησής του;

Με τις δηλώσεις του, περί της προστασίας των 5.000 εργαζομένων στην «Ελληνικός Χρυσός», στην συνέντευξη που έδωσε, την Τετάρτη 29-7 στον Κ. Αρβανίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο, ξέφτισε και τις τελευταίες ελπίδες όσων ήλπιζαν ότι η κυβέρνησή του κι ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, θα ήταν διαφορετικοί από τους προηγούμενους, τουλάχιστον ως προς την συνέπεια και την ηθική τους.
Δεν θα μείνουμε στο συνειδητό ψέμα (προέλευσης Άδωνη, Πάχτα, Μπόμπολα) περί 5.000 εργαζομένων, ούτε στο μικρότερο ψέμα των 2.000 που τους έκανε όταν πήγε να τα μαζέψει την επομένη, στην Κ.Ε. του κόμματός του, μετά την κατακραυγή που προκάλεσαν οι κατάπτυστες δηλώσεις του. Έχει όμως σημασία να επισημάνει κανείς ότι ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε ως προμετωπίδα τους εργαζόμενους με τον ίδιο τρόπο που το κάνει εδώ και καιρό η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός.

Μέρες του Αυγούστου

Γ.Ζουμπάς: Να σταματήσουν άμεσα όλες οι εργασίες στις Σκουριές

«Στους πέντες μήνες αυτής της κυβέρνησης η εταιρεία έχει κάνει όσο έργο δεν είχε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα» είπε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς, μιλώντας στο «Κόκκινο» και την Τζούλη Τσίγκα, τονίζοντας ότι δε θα έχει νόημα να κριθεί η νομιμότητα του έργου, όταν πια η καταστροφή θα έχει ολοκληρωθεί. 
Ο κ. Ζουμπάς τόνισε ότι υπάρχει ιδιαίτερη αγωνία στον κόσμο της Χαλκιδικής, καθώς οι μέχρι τώρα κινήσεις του υπουργείου έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικές, ζητώντας να σταματήσουν άμεσα όλες οι εργασίες στις Σκουριές, μέχρι να γίνει η συνολική επανεξέταση του σχεδίου της εταιρείας.

Στις Σκουριές πια δεν έχουμε ζωή

Σε μια αχανή χωρίς ίχνος ζωής έκταση που περισσότερο μοιάζει με την έρημο Σαχάρα παρά με οτιδήποτε άλλο έχουν μετατραπεί οι Σκουριές στο βουνό Κάκαβος που συνεχίζει να ρημάζεται από τις καταστροφικές εργασίες της Ελληνικός Χρυσός. 
Η λέξη καταστροφή πλέον μοιάζει αδύναμη να αποτυπώσει το τι έχει πραγματικά συμβεί και το βάθος των συνεπειών στο άμεσο μέλλον στις ζωές των κατοίκων της περιοχής που επί χρόνια αγωνίζονται για την διάσωση του τόπου τους κόντρα σε περιβαλλοντοκτόνους νόμους, την δικαστική εξουσία και την αστυνομική καταστολή.