Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

S.O.S. Παραλία Διονυσίου...

Γράφει αναγνώστης μας: Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ...

«ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ»

Με βάση τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις με τον συνεχιζόμενο οικονομικό στραγγαλισμό που επιβάλουν στην ελληνική κοινωνία οι μνημονιακές δυνάμεις (ΕΕ, ΔΝΤ, και ΕΚΤ) και σε συνέχεια της ανακοίνωσης μας που εκδόθηκε στις 18-03-2015, ως Πρωτοβουλία των 1000 διοργανώνουμε στις 3-4-2015 στον cine-Κεραμικό Εκδήλωση-Συζήτηση με θέμα «ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ»
Στην συζήτηση αυτή επιχειρούμε να εμβαθύνουμε στην ανάλυση της πολιτικής συγκυρίας και να διερευνήσουμε τους πολιτικούς δρόμους που οδηγούν στον οριστικό ξεπέρασμα της μνημονιακής πραγματικότητας, στην οριστική ρήξη και αποδέσμευση της χώρας μας από την συνθήκη της πολιτικής επιτήρησης και εποπτείας και στο οριστικό ξεπέρασμα της λιτότητας, της φτώχιας, της ανεργίας, της εκποίησης του εθνικού πλούτου.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνη να πάρει άμεσα μέτρα στην κατεύθυνση αυτή και ταυτόχρονα να αναλάβει όλες τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες για την συσπείρωση και

Ο Α. Σαμαράς στις Σκουριές και στον Πολύγυρο

Την Χαλκιδική θα επισκεφτεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς τη Δευτέρα 30.03.2015.
Στις 12.30 θα επισκεφτεί το εργοτάξιο των μεταλλείων στις Σκουριές, όπου θα συνομιλήσει με τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς τους φορείς.
Στις 14.30 θα επισκεφτεί τα γραφεία της ΝΟΔΕ ΝΔ Χαλκιδικής όπου θα διεξαχθεί διευρυμένη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής.

Δασεργάτες Β.Χαλκιδικής προς Π. Λαφαζάνη: Εργάτες δεν είναι μόνο οι εργάτες του κρατικού λιγνιτωρυχείου Κοζάνης

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΑΣΕΡΓΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ επί της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της προστασίας περιβάλλοντος και της αειφορικής διατήρησης της ενέργειας της Ελληνικής Επικράτειας.
Επισκεφτήκατε χτες τα κρατικά λιγνιτωρυχεία του Νομού Κοζάνης και ήρθατε σε γόνιμο διάλογο και εποικοδομητικές συζητήσεις με την εργατιά, που ευθύνεται για τη ηλεκτροδότηση και φωταγώγηση όλης της χώρας μας. Και φυσικά αφουγκρασθήκατε τα προβλήματα τους, τα εργασιακά, οικονομικών αποδοχών και άλλα πολλά, ενώ συγχρόνως προσπαθώντας να ελαφρύνεται την ατμόσφαιρα γευθήκατε το τοπικό τσίπουρο και τους μεζέδες της περιοχής Κοζάνης. 

Ανακοίνωση των εργαζόμενων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Ανακοίνωση των εργαζόμενων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας μετά τις δυο συναντήσεις που είχαν σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην Περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, με τον Περιφερειάρχη τους αντιπεριφερειάρχες και τον Δήμαρχο, και τον Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους αντίστοιχα, ως απάντηση στις θέσεις των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής:
Μεγάλη Παναγία, 27 Μαρτίου 2015
Ανακοίνωση: «Απαιτούμε από την Δημοτική Αρχή να μας αντιμετωπίσει ως ίσους δημότες»
Μετά τις δυο συναντήσεις που είχαμε σήμερα με τον περιφερειάρχη και τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αριστοτέλη οφείλουμε να δηλώσουμε την ικανοποίηση μας για αυτήν την «Αρχή». Οι καλές προθέσεις όμως και οι θεσμικές απαντήσεις που και διχάζουν και αποπροσανατολίζουν περισσότερο ούτε λύνουν το πρόβλημά μας, ούτε αλλάζουν τον αγώνα που δίνουμε με όλες τις δυνάμεις μας για το μέλλον του τόπου μας.
Ως «ίσοι» κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη, καταγγέλλουμε δημόσια:

Παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Χαλκιδικής στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Κύριε Περιφερειάρχη, κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κύριοι και κυρίες Περιφερειακοί Σύμβουλοι.
  Ονομάζομαι Λυρτζής Δημήτριος και είμαι πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Χαλκιδικής
  Η κατάσταση των οικοδόμων και γενικά των εργαζομένων στον κλάδο των κατασκευών είναι απελπιστική. Η παρατεταμένη ανεργία μας έχει γονατίσει. Τα στοιχεία του Ι.Κ.Α. και του Ο.Α.Ε.Δ. δείχνουν 85-90% ποσοστό ανέργων στον κλάδο.
  Τα έργα στους μεγάλους οδικούς άξονες που επανακινούνται, δεν συνιστούν ανάκαμψη στο χώρο των κατασκευών. Αυτό συμβαίνει γιατί το μεγάλο κομμάτι των απασχολούμενων στην οικοδομή, τα προηγούμενα χρόνια απασχολούνταν στην συμβατική οικοδομή και όχι στα δημόσια έργα. Αυτό το κομμάτι των εργαζομένων στον κλάδο παραμένει στην ανεργία, και χωρίς επίδομα ανεργίας.

ΠΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ;

Τα λέγαμε, τα γράφαμε, αλλά για κάποιους «πέρα έβρεχε», και ακόμα πιο πέρα «χιόνιζε». Και το «χιόνι», ΜΑΥΡΟ…..
Όπως μαύρα και αραχνα είναι τα πράγματα στην ΥΓΕΙΑ, η οποία χάρη στην ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ που ήταν στο τιμόνι της για σαράντα και πλέον χρόνια, είναι λίγο πριν τον «τάφο» της.
Όσες φορές έγραφα άρθρα για προβλήματα στο χώρο της υγείας, έβγαιναν τα γνωστά και μη εξαιρετέα κομματόσκυλα, κι έπεφταν να με φάνε, γιατί τους έθιγα την αγαπημένη τους κυβέρνηση, ΟΠΟΙΑ και αν ήταν.
Και βγαίνει ο νυν Υπουργός, και τι λέει;

Να φύγουν οι άνθρωποι να μείνουν οι κεραίες;

Του Γιώργου Παραλή*
Στη Ν. Τρίγλια ανέκυψε μείζον ζήτημα από την τοποθέτηση «καμουφλαρισμένης» κεραίας μέσα στο χωριό σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από το σχολείο. 
Ο συνήγορος του πολίτη έχει από καιρό ορίσει πως οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, θα πρέπει να απέχουν 300 μ. από κατοικημένες περιοχές, 500 μ. από σχολεία – νοσοκομεία κλπ, ενώ θα πρέπει οι κεραίες να απέχουν 300 μέτρα μεταξύ τους. Γιατί προφανώς και η ακτινοβολία που εκπέμπουν είναι άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και ενοχοποιείται για την ανάπτυξη καρκίνων.

Γιώργος Χατζής: Ο εμπαιγμός που βιώνουμε δεν έχει όριο

Απάντηση στον αντιδήμαρχο Αρναίας, Χ. Λαζαρίδη, από τον Πρόεδρο του σωματείου εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων Αγία Βαρβάρα,Γιώργο Χατζή
Σε χθεσινό δημοσίευμα, που αφορούσε στη δίκαιη διαμαρτυρία μας στο Δημαρχείο Αρναίας, διάβασα:

"Σε ό,τι αφορά τη θέση των εργαζομένων περί αλλαγής στάσης του δήμου πριν και μετά τις εκλογές, ο κ. Λαζαρίδης κατηγόρησε τον πρόεδρο των εργαζομένων, Γ. Χατζή, πως ψεύδεται."
Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας μεταξύ ημών και της διοίκησης της ΠΚΜ, και του δημάρχου Αριστοτέλη Γιάννη Μίχου.

Ρύθμιση οφειλών προς το Δήμο Πολυγύρου

Από το Ταμείο του Δήμου Πολυγύρου ανακοινώνεται ότι αρχίζει άμεσα η εφαρμογή του Ν. 4321/2015 (Φ.Ε.Κ. 32/ τεύχος Α΄ /21-3-2015), που προβλέπει ρύθμιση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Δήμους.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέλθουν στο Ταμείο του Δήμου Πολυγύρου από Δευτέρα 30-3-2015, για να τακτοποιήσουν τυχόν οφειλές τους. Οι οφειλές μπορούν με βάση τον παραπάνω νόμο να εξοφληθούν: α). εφάπαξ, με 100% απαλλαγή από προσαυξήσεις β). με δόσεις, από 2 μέχρι 100 και υπάρχει ανάλογα έκπτωση στις προσαυξήσεις.
Σημειώνουμε ότι όσο λιγότερες οι δόσεις τόσο μεγαλύτερη είναι και η έκπτωση στις προσαυξήσεις.

Ριζ.Αρ.Εν.: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση του Θοδωρή Θεοδωρίδη

Η απόφαση πρωτόδικης καταδίκης του Θεόδωρου Θεοδωρίδη, Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Πέλλας, σε 18 μήνες φυλάκιση με την κατηγορία του χρηματισμού στην «υπόθεση Καϊμακτσαλάν», δυστυχώς επιβεβαιώνει τη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η διοίκηση Τζιτζικώστα αποτελεί τέκνο της διοίκησης Ψωμιάδη. Παρότι βοούσε ο τόπος για τα έργα και τις ημέρες του κ. Θεοδωρίδη, το 2013 αυτός ορίζεται από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα ως Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ., το 2014 επανεκλέγεται Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας με το συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα και ξαναοριζεται ως Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ 

Εκδήλωση Αγίου Νικολάου για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Μουσική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Mαρτίου στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Πολυγύρου από τη βυζαντινή και παραδοσιακή χορωδία με τίτλο: « Η Μεγάλη Εβδομάδα..από τη λαϊκή μούσα». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα ακουστούν μοιρολόια και λαϊκοί θρησκευτικού ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδος με χαρακτηριστικό παράδειγμα το μοιρολόι «Αχ σήμερα μαύρος ουρανός».  Την εορτή προλογίζει η Δρ. Μαρία Καραμπατάκη, Φίλόλογος.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ανασύρει από τη λήθη τους θαυμάσιους λαικοθρησκευτικούς ύμνους της Μ. Εβδομάδος στους οποίους διαφαίνεται το πώς ο απλός λαός προσέλαβε τα μεγάλα γεγονότα του Πάθους και της Ανάστασης.

Πρόσκληση σε Οδοιπορικό Αγάπης

Το Σώμα Πολιτών Υποστήριξης και Βοήθειας του δήμου Νέας Προποντίδας σας προσκαλεί σε ένα φιλανθρωπικό Οδοιπορικό Αγάπης με ομιλίτρια την κα.Χάρις Δημητρακούδη παιδαγωγό-θεολόγο, Την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015 στις 7.30 μ.μ. στο κλειστό θέατρο Νέων Μουδανιών
Σας καλούμε να μοιραστούμε την διαδρομή αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, φέρνοντας τρόφιμα και φάρμακα.

Εγκαίνια του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νικήτης

Τα εγκαίνια του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νικήτης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή των Βαΐων, 5 Απριλίου 2015, στις 10.30 το πρωί.
Πρόκειται για ένα έργο, του οποίου ο προϋπολογισμός ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο ευρώ. Ένα μέρος του χρηματοδοτήθηκε από το τοπικό πρόγραμμα προσέγγισης LEADER και το υπόλοιπο από ίδιους πόρους του Δήμου Σιθωνίας.
Οι εργασίες αφορούν στο υφιστάμενο, προ του 1923, Δημοτικό Σχολείο Νικήτης, στο οποίο θα υπάρχει Εκθετήριο Τοπικής Ιστορίας & Λαογραφίας, ενώ έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Για τη λειτουργία του συγκεντρώθηκε με την πρόθυμη συνεισφορά των κατοίκων της Νικήτης και όλο το υλικό που εμπλουτίζει το Εκθετήριο. Η συλλογή είναι υπερπλήρης, καθώς αποτελείται από 1500 εκθέματα.

Εισήγηση Κουτσούμπα σε ημερίδα της ΚΝΕ για τον Σχολικό εκφοβισμό

Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει λίστα μεταρρυθμίσεων στους εταίρους της και μαζί με αυτή και το λογαριασμό στη λαϊκή οικογένεια που θα πληρώσει τελικά πάλι το κόστος της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση. Μια συμφωνία την οποία ακόμα δεν έχει φέρει στη βουλή, και για ενημέρωση και για ονομαστική ψηφοφορία, όπως έχει ζητήσει το ΚΚΕ.
Παρόλα αυτά εμείς δεν θεωρούμε ότι είναι δευτερεύον ζήτημα, ταυτόχρονα να συζητάμε σήμερα εδώ για ένα τόσο σοβαρό θέμα που είναι ο ονομαζόμενος σχολικός εκφοβισμός.

Ρυθμίσεις οφειλών για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Σύμφωνα με το νόμο  4321 (ΦΕΚ 32/τεύχος Α΄/21-03-2015) “Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας” οι βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση δύνανται να ρυθμίζονται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, εφόσον έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015, με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν ως ακολούθως:

Προβολή της ταινίας «Άπληστον Κέρδος»

Την Παρασκευή 27 Μαρτίου στις 4:30 το απόγευμα θα προβληθεί στην ελεύθερη διαχειριζόμενη ΕΡΤ3 η ταινία «Άπληστον Κέρδος» του σκηνοθέτη Γιάννη Καρυπίδη.
Η ταινία “’Απληστον Κέρδος” είναι ένα οδοιπορικό στις περιοχές της Θράκης, της Χαλκιδικής και του Κιλκίς στις οποίες επιχειρείται το ξεκίνημα εξορύξεων χρυσού. Ο σκηνοθέτης, περιγράφει το ιστορικό της υπόθεσης μέσα από τις αφηγήσεις δύο πρωτεργατών του κινήματος ενάντια στα μεταλλεία, του Τόλη Παπαγεωργίου και του Ανέστη Στρατιάδη. Συγχρόνως στην ταινία παρουσιάζονται σημαντικές πτυχές του πολύχρονου αυτού αγώνα ενάντια στους χρυσοθήρες. Παράλληλα τίθεται το σοβαρό ερώτημα σχετικά με το μέλλον των περιοχών αυτών αν τελικά επιβληθούν οι καταστροφικές εξορυκτικές δραστηριότητες.

«Τοξική επένδυση», μέρος 2ον

Βαθιά ανησυχία στη Χαλκιδική προκάλεσε η έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τα έργα και τις ημέρες τής «Ελληνικός Χρυσός», που δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών» τη Δευτέρα.

Στο ρεπορτάζ, που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, η εταιρεία απάντησε με ανακοίνωση, στην οποία επιτίθεται στην εθνική αρχή περιβαλλοντικού ελέγχου:
«Η έκθεση ελέγχου εδράζεται σε εσφαλμένο νομικό καθεστώς, εσφαλμένες και πλημμελείς τεχνικές παραδοχές, είναι αναιτιολόγητη και, πάντως, έχει εκδοθεί κατά πλάνη περί τα πράγματα».

Νέο Παλαιοντολογικό εύρημα γιγαντιαίας χελώνας στη Νέα Καλλικράτεια

Το τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ύστερα από ανασκαφές στην παραλία Νέας Καλλικράτειας και σε συνεργασία και συνεννόηση με το Δήμο Νέας Προποντίδας, έφερε στο φως μία σχεδόν ολόκληρη γιγαντιαία χερσαία χελώνα. Το εύρημα χρονολογείται περίπου στα 3 εκατομμύρια χρόνια πριν, σε μια περίοδο όπου οι γιγαντιαίες χελώνες κυριαρχούσαν στις πεδινές περιοχές που σήμερα καλύπτονται από τη θάλασσα του Θερμαϊκού.

Υπογραφή σύμβασης για εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων Δ.Κ. Ν. Τρίγλιας και Τ.Κ. Ν. Πλαγίων

Υπογράφηκε στις 26 Μαρτίου 2015 σύμβαση ποσού 2.693.872,10€ (με Φ.Π.Α) για την κατασκευή του έργου: «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ Δ.Κ. Ν. ΤΡΙΓΛΙΑΣ ΚΑΙ Τ.Κ. Ν. ΠΛΑΓΙΩΝ» (αρ. μελ.: 07/2013) μεταξύ του Δήμου Ν. Προποντίδας και της αναδόχου εταιρείας ΑΞΙΟΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., που αναδείχθηκε μετά από δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό.
Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Ταμείου Συνοχής και είναι ενταγμένο στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α στον στον Άξονα Προτεραιότητας “02 -Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων”.
Το έργο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας των Λυμάτων Τρίγλιας προορίζεται για την εξυπηρέτηση όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Τρίγλιας με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων του Δήμου και την προστασία του

Απόσυρση αντικειμένων από τα πεζοδρόμια του Δήμου Ν. Προποντίδας

Παρακαλούνται οι επαγγελματίες που έχουν τοποθετημένες πακτωμένες πινακίδες στα πεζοδρόμια του Δήμου ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο, χωρίς άδεια από το Δήμο, που εμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση των πολιτών μας,  να τα αποσύρουν μέχρι 10 Απριλίου 2015.
Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν οι αντίστοιχες κυρώσεις.
Ο Δήμαρχος                      
Εμμανουήλ Καρράς  
 

Πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

SOS Χαλκιδική
Η Eldorado Gold συνεχίζει την καταστροφική της εξόρυξη στις Σκουριές στη Χαλκιδική. Είναι απόλυτη ανάγκη να τους σταματήσουμε πριν η καταστροφή γίνει ανεπανόρθωτη. Απαιτούμε να φύγει άμεσα η Eldorado από τον Κάκκαβο.
Ζητάμε την άμεση απαλλαγή των 350 διωκόμενων αγωνιστών.
Αγωνιζόμαστε για να μην χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν από την εξόρυξη χρυσού.
Καλούμε όλους τους πολίτες σε πορεία, το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 11:30 στην Πλατεία ΧΑΝΘ.
Να μην αφήσουμε την Βόρεια Ελλάδα να καταστραφεί από τους χρυσοθήρες.
Να μην αφήσουμε τον καρκίνο να έρθει στα σπίτια μας.
Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού