Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

1. Συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο της Λαϊκής Ενότητας για μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και για τον προγραμματισμό δράσης μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το Πολιτικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά τους 155.000 πολίτες που υποστήριξαν με την ψήφο τους τη Λαϊκή Ενότητα, απορρίπτοντας τον πολιτικό και συναισθηματικό εκβιασμό, ξεπερνώντας την προσπάθεια τρομοκράτησης του εκλογικού σώματος. Χαιρετίζει τα μέλη και τους φίλους της Λαϊκής Ενότητας, που έδωσαν με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια τον εκλογικό αγώνα. Αυτή η αγωνιστική προσφορά μας επωμίζει ευθύνες και ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που μόλις ξεκινήσαμε.
 

2. Το εκλογικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει την απογοήτευση και τη σύγχυση που προκάλεσε σε μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων η  επιβολή του τρίτου Μνημονίου. Το γεγονός ότι αυτή η σοβαρή ήττα ήρθε αμέσως μετά τη μεγάλη ανάταση του «ΟΧΙ» και συνομολογήθηκε από μια ηγεσία που μιλάει στο όνομα της Αριστεράς, έδωσε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στη λογική του «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».
Στην παρούσα Βουλή, κυριαρχούν συντριπτικά οι δυνάμεις που θα υποστηρίξουν την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων. Η εκλογική ποσοστιαία άνοδος της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής αποτελεί ανησυχητική προειδοποίηση. Η δύναμη που αγωνίζεται για μια μάχιμη, ριζοσπαστική, εναλλακτική λύση για το σήμερα, και όχι για το ακαθόριστο μέλλον, η Λαϊκή Ενότητα, έμεινε για πολύ λίγους ψήφους εκτός Βουλής.
3. Το εκλογικό αποτέλεσμα της Λαϊκής Ενότητας υπολείπεται κατά πολύ των προσδοκιών μας. Σε αυτό συνέτειναν προφανείς, αντικειμενικοί παράγοντες. Ένας πολιτικός σχηματισμός που γεννήθηκε μόλις 28 ημέρες πριν από τις εκλογές- εξπρές, χωρίς οικονομικά μέσα, με το σύνολο σχεδόν των μέσων ενημέρωσης εχθρικά τοποθετημένα απέναντί του, ήταν αναπόφευκτο να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα οργάνωσης και επικοινωνίας.
Στους αντικειμενικούς αυτούς παράγοντες ήρθαν, ωστόσο, να προστεθούν ανεπάρκειες, αδυναμίες και αστοχίες της εκλογικής μας καμπάνιας. Υποτιμήσαμε την απογοήτευση που προκάλεσε σε μεγάλο μέρος του κόσμου του “ΟΧΙ” η συνθηκολόγηση της 13ης Ιουλίου, γεγονός που οδηγούσε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος και ιδίως της νεολαίας στην αποχή. Δεν αντιληφθήκαμε έγκαιρα την πίεση που ασκούσε σε αριστερούς πολίτες η ψεύτικη, τεχνητή εικόνα “ντέρμπι” μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, όπως και τον κίνδυνο να μείνουμε εκτός Βουλής. Κρίσιμα κενά υπήρξαν στην ανάδειξη των αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου και ιδίως στην επεξεργασία και την επικοινωνιακή προβολή της εναλλακτικής, ριζοσπαστικής μας πρότασης για τον τερματισμό της λιτότητας, την προώθηση ενός νέου προτύπου παραγωγικής και κοινωνικής ανάπτυξης και την αναδιανομή του πλούτου, με ορίζοντα τον σοσιαλισμό. Η πρόταση μας αυτή περιλαμβάνει (ως εργαλείο και όχι ως αυτοσκοπό) την έξοδο από την ευρωζώνη με τη διαμόρφωση εθνικού νομίσματος, μια θέση η οποία ήταν δύσκολο να εξηγηθεί πειστικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου και καταστροφολογίας από όλες τις συστημικές δυνάμεις, πράγμα που προκάλεσε σοβαρές δυσχέρειες στην ανάπτυξη της εκλογικής επιρροής μας. Γενικότερα προβλήματα φυσιογνωμίας και ταυτότητας έπαιξαν επίσης το ρόλο τους.
Η συζήτηση στις τοπικές επιτροπές της Λαϊκής Ενότητας θα εμπλουτίσει  τον γόνιμο προβληματισμό με αυτοκριτικό πνεύμα, αλλά και με την πεποίθηση ότι χάσαμε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο. Η πολιτική επίδραση και η ηθική ακτινοβολία της Λαϊκής Ενότητας είναι πολύ μεγαλύτερη της πρώτης εκλογικής της καταγραφής. Σε ελάχιστο χρόνο συσπειρώσαμε γύρω μας έναν πολύ αξιόλογο αριθμό έμπειρων αγωνιστών και νέων ανθρώπων, που αποτελούν εγγύηση για το μέλλον της προσπάθειάς μας.
4. Παρά το αρνητικό, για το λαό, αποτέλεσμα των εκλογών, το μνημονιακό καθεστώς δεν έχει σταθεροποιηθεί και δεν είναι εύκολο να σταθεροποιηθεί στο άμεσο μέλλον. Οικονομικά, το τρίτο Μνημόνιο θα αποτύχει, όπως απέτυχαν και τα προηγούμενα, να οδηγήσει σε κάποιου είδους, έστω και αντιδραστική, σταθεροποίηση- ανάπτυξη. Κοινωνικά, θα προκαλέσει νέες καταστροφές και αντιδράσεις, με τα βαρύτατα μέτρα που ήδη βρίσκονται επί θύραις- φορολογική λαίλαπα, ασφαλιστικό, μειώσεις μισθών, εργασιακά, αναίρεση των 100 δόσεων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας κ.α. Αλλά και πολιτικά, η κατάσταση είναι πολύ πιο ασταθής απ’ ό,τι δείχνει μια επιφανειακή ματιά στους αρνητικούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς.
Περισσότεροι από 800.000 πολίτες που είχαν ψηφίσει το Γενάρη δεν κατέβηκαν τώρα στις κάλπες- μια αποχή που απηχεί τάσεις παραίτησης , αλλά σε μεγάλο βαθμό και τάσεις απόρριψης της μνημονιακής συνθηκολόγησης και του αστικού πολιτικού συστήματος, έστω και όχι με τον θετικό τρόπο που θα θέλαμε.
Περισσότερους από 900.000 ψήφους έχασαν τα παλιά και νέα μνημονιακά κόμματα. Πάνω από 550.000 πολίτες εμπιστεύθηκαν αριστερά, αντιμνημονιακά και κομμουνιστικά ψηφοδέλτια. Αλλά και μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων, των μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά συμφωνεί με τη μνημονιακή, σοσιαλδημοκρατική του μετάλλαξη. Η Λαϊκή Ενότητα θα απευθυνθεί χωρίς προκαταλήψεις σε όλο αυτόν τον κόσμο, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή ενότητα δράσης στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και στο διάλογο για το παρόν και το μέλλον της Αριστεράς.
5. Το Πολιτικό Συμβούλιο της Λαϊκής Ενότητας θα εγκαινιάσει έναν κύκλο ανοιχτών, δημόσιων συζητήσεων. Συγκαλεί πανελλαδική συνάντηση αντιπροσώπων των τοπικών επιτροπών της, για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τον καθορισμό του προγράμματος δράσης, μέσα στον Οκτώβριο. Επιπλέον, το Πολιτικό Συμβούλιο έλαβε μέτρα για την προετοιμασία του πρώτου, ιδρυτικού αντιπροσωπευτικού σώματος της Λαϊκής Ενότητας, που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Τέλος, κατέληξε σε μέτρα για τη γρήγορη στήριξη της οργανωτικής ανάπτυξης, της επικοινωνιακής παρέμβασης και της δράσης της Λαϊκής Ενότητας σε κρίσιμους κοινωνικούς χώρους.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα συλληπητήριά μας! Φωνή λαού οργή Θεού ότι και να πείτε.

Ανώνυμος είπε...

Λαφαζάνης Κωνσταντιπούλου ΣΤρατούλης Ραχήλ και λοιπές "προοδευτικές" δυνάμεις τους έστειλε ο λαός στο καλάθι αχρήστων της ιστορίας. Ίσως καλύτερα θα είναι να τους βγάλουμε και ένα εισιτήριο για την Βόρεια Κορέα!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Με τριτο μνημονιο θα πουμε τον δεσποτη παναγιωτη για οσους ακομα πετανε χαρταετο.Σε λιγο καιρο θα ορκιζεστε οτι δεν ψηφισατε συριζα και λοιπες μνημονιακες δυναμεις.Δειτε πρωτα τι μας περιμενει και μετα χαρειτε.Παντως η ΛΑΕ σας τα ειπε προεκλογικα και κρατηθηκε πιστη σε οσα λεγαμε πριν ψηφιστει το μνημονιο 3.Οσοι ανοητοι λενε για βορεια κορεα ας δουν οτι χιλιαδες ελληνες μεταναστες πανε στη γερμανια και στις αλλες ευρωπαικες χωρες.Αυτη ειναι η ευρωπαικη αλληλεγγυη που ονειρευονται οι ευρωλαγνοι.Εμεις θελουμε να καθησουμε στην Ελλαδα αφεντικα και οχι δουλοι οπως μας θελουν οι δανειστες-φιλοι μας.Οταν αρχισουν οι ηλεκτρονικες κατασχεσεις,οταν αρχισουν οι εξωσεις,οταν εξαφανιστει η συνταξη και ο μισθος,οταν ψηφισουν και εφαρμοσουν ολα αυτα που εχουν υπογραψει τοτε το κλαμα θα παει συννεφο.Μηπως θα σας βοηθησουν οι εκτελεστες σας?Θυμα και θυτης δεν κανουν χωριο.θα κλαιτε αλλα θα ειναι αργα.Αραγε ολα αυτα τα λαμογια ποιος τα ψηφιζε τοσα χρονια?Στα μπουζουκακια πηγαν την βραδυα της εκλογης.Μπας και νομιζει κανεις οτι διασκεδασαν για μας?ΚΟΡΟΙΔΑ!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

8:13 μ.μ. τοτε γιατι οι λαφαζανηδες κατεβηκαν μονοι στις εκλογες; πιστευαν οτι αν εβγενε η νδ θα ηταν καλύτερα τα μνημονια; τι ακριβως θα ηθελαν να συμβει με το εκλογικο αποτελεσμα κανενας δεν καταλαβε. η κινδΙνολογια δεν φτανει γιατι την εκαναν αλλοι νωριτερα χωρις να καταφερουν τιποτα. απο το καλαθι των αχρηστων που μπηκαν τιποτα δεν μπορουν να κανουν. αυτα ειναι η μοναδικη αληθεια και τα αλλα ειναι καλα χαζα. πασοκ και νδ δοκιμαστηκαν και απετυχαν 40 χρονια. ας δωσουμε τη δυνατοτητα σε ενα νεο και ικανο πολιτικο. θα τα καταφερει γιατι ειναι αυτοδημιουργητος και δεν ειναι γιος κανενος λαμογιου παλιου πολιτικου.

Ανώνυμος είπε...

Aυτοδημιουργητος!!! ΧΑΧΑΧΑΧΑ Με το γάλα της χουντας! Αμερικανακι. Και πιστοι οπαδοι της βορειας κορεας νεολιγουρηδες της εξουσιας δεν υπήρξαν ποτε οι Λαφαζανης, Κωνσταντοπουλου. Υπηρξαν ομως οι Βουτσης, Φλαμπουράρης, Παπάς και να μην ξεχνατε και τον μεντορα σας το Λεωνιδα Κυρκο που ειχε συναψει συμφωνια με βορεια κορεα τσαουσέσκου και πολ ποτ.

Ανώνυμος είπε...

11:53 ανόητο παραλήρημα.ασχετος με την ιστορία και την κοινωνία. Παρε τωρα τον βασιλικό Τζιτζικωστα. Για γελια και για κλάματα αρχηγος της ΝΔ να σου τύχει

Ανώνυμος είπε...

11:53 ανόητο παραλήρημα.ασχετος με την ιστορία και την κοινωνία. Παρε τωρα τον βασιλικό Τζιτζικωστα. Για γελια και για κλάματα αρχηγος της ΝΔ να σου τύχει

Ανώνυμος είπε...

μια ζωη στη διασπαση η αριστερα ......