Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΙΩΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821

 Μια άγνωστη πτυχή της αναγνώρισης των θυσιών που έτυχαν πολλοί Χαλκιδικιώτες αγωνιστές του 1821 από την Ελληνική Πολιτεία είναι τα αριστεία που αιτήθηκαν και τις περισσότερες φορές τους απονεμήθηκαν από το νεοσύστατο ελληνικό κράτος ως επιβράβευση για τη συμβολή τους στον αγώνα της ανεξαρτησίας. 
Σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα της 20ης Μαΐου 1834 αποφασίστηκαν τα εξής: «προς αναγνώρισιν των εκδουλεύσεων όλων των αξιωματικών, υπαξιωματικών και στρατιωτών, των κατά ξηράν και κατά θάλασσαν Ελληνικών στρατευμάτων των αγωνισθέντων υπέρ της ελευθερίας της πατρίδος, απονέμομεν εις έκαστον αυτών αριστείον (Medaille). To αριστείον (παράσημο) κρεμάμενον από ταινίαν κυανήν, προσαρτάται εις το αριστερόν μέρος του στήθους˙ είναι δε, δια μεν τους αξιωματικούς αργυρούν, δια δε τους υπαξιωματικούς χαλκούν, δια δε τους στρατιώτας και ναύτας σιδηρούν… Έκαστον αριστείον δίδεται δια διπλώματος… Όστις λάβει το αριστείον θέλει απολαμβάνει τα εξής δικαιώματα, να

10 χρόνια φυλακή σε χρυσαυγίτη επίδοξο δολοφόνο

Ολοκληρώθηκε σήμερα η δίκη του Χρυσαυγίτη Γιώργου Αποστολόπουλου, μου μαζί με τον ομοϊδεάτη του Χατζηπαυλίδη –του οποίου διαχωρίστηκε η δίκη καθώς κατά τον χρόνο τέλεσης του αδικήματος, ήταν ανήλικος- και στον οποίο είχει αποδοθεί η κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και άμεση συνέργεια. Ο χρυσαυγίτης Γ. Αποστολόπουλος θεωρήθηκε ένοχος, κατά πλειοψηφία, για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Το δικαστήριο του επέβαλε τη μικρότερη δυνατή ποινή των 10 ετών κάθειρξης, συν 6 μήνες για οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Επίσης δεν του δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση με συνέπεια ο επίδοξος δολοφόνος να οδηγηθεί. στη φυλακή 
Να θυμίσουμε ότι ο ήδη φυλακισμένος χρυσαυγίτης το πρωινό της 28ης Γενάρη μαχαίρωσε τρεις φορές στο πρόσωπο και στο λαιμό τον 17χρονο μαθητή του 3ου Λυκείου Π. Φαλήρου, Φοίβο Δεμερτζίδη, εξω ακριβώς απ’ το σχολείο

Πρωταθλητής Ελλάδος 2013-14 - Πανάξια και πεντακάθαρα!


Πορεία διαμαρτυρίας στις Σκουριές (8/6)

«Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι μόνο εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά κυρίως εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα»
Κυριακή 8 Ιουνίου πορεία στον Κάκκαβο
Αγωνιζόμαστε, δεν φοβόμαστε, συνεχίζουμε. Όλοι εμείς που αντιδρούμε στην καταστρεπτικές εξορύξεις χρυσού δεν περιμένουμε τίποτα λιγότερο από την τελική νίκη μας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει πουθενά αλλού πέρα από το δρόμο, το βουνό, τα δικαστήρια. Για άλλη μια φορά θα βρεθούμε στο βουνό που μας ανήκει, θα σταθούμε απέναντι σε μια εταιρία που με μόνο σκοπό το κέρδος απειλεί την ίδια μας τη ζωή, τη γη μας, την ελευθερία μας, θα διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Δεν έχουμε σκοπό να περιμένουμε κανέναν να φροντίσει για μας, ξέρουμε ότι μόνο ο αγώνας μας μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Έτσι, όπως αγωνιζόμασταν μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ "ΣΑΧΑΡΑ" Ν.ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ-Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Αυτές τις μέρες & ώρες που διαβάζετε αυτό το μήνυμα ένα περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται στη "Σαχάρα" Ν.Καλλικράτειας-Ν.Ηράκλειας του Δήμου Ν.Προποντίδας! 
Αφού μέρος της "Σαχάρας" εκποιήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ - σε χρόνο ρεκόρ - ο νέος ιδιοκτήτης ανενόχλητος "χτίζει πάνω στην άμμο" καταστρέφοντας ένα σημαντικό φυσικό βιότοπο με αμμοθίνες! Να σημειωθεί ότι πρόσφατα και δίπλα ο Δήμος έχτισε ένα άλλο Beach Bar το οποίο έχει τη δική του αμαρτωλή ιστορία! Άραγε εμείς ο κάτοικοι της περιοχής υπάρχουμε στο μυαλό τους - για σχεδιασμό δε μιλάμε - ή μας θυμούνται μόνο στις εκλογές!

Λαθροχειρία και Καπήλευση!!!

(Απάντηση για τον επικήδειο λόγο που εκφωνήθηκε στην κηδεία του Χαλκιδικιώτη Αγωνιστή - Κομμουνιστή- Γιατρού Χρήστου Παραθυρά)
Σας στέλνω το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της "Αυγής" με αφορμή το θάνατο του πατέρα μου Χρήστου Παραθυρά και την απάντηση μου ως προς την προσπάθεια καπήλευσης της μνήμης και των αγώνων του ίδιου και της οικογένειας του. Σας επισημαίνω ότι το άρθρο που δημοσιεύτηκε εκφωνήθηκε ως λόγος στην κηδεία του από ένα φίλο του. Ωστόσο, ο εν λόγω φίλος του δεν ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας ως προς τη δημοσίευση του δικού του επικηδείου. Στην κηδεία του πατέρα μου δεν είχα κανένα λόγο να μην του επιτρέψω την εκφώνηση του παρόλο που διαφωνούσα σε πολλά σημεία, όχι ιστορικού αλλά πολιτικού περιεχομένου.

Πολύγυρος - Εγκαίνια πολυϊατρείου "POLYIASIS"


"Χρονικά της Χαλκιδικής"

Κυκλοφόρησαν πριν λίγες μέρες από την Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής οι δύο τελευταίοι τόμοι των Χρονικών της Χαλκιδικής.
Τα παλαιότερα τεύχη μπορούν να τα διαβάσουν οι Χαλκιδικιώτες ηλεκτρονικά στο site της εταιρείας ΕΔΩ

Το Σωματείο Εργαζομένων για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Πολυγύρου

ΑΝΑΡΡΩΝΕΙ...


Κλειστά τα καταστήματα του Αγίου Πνεύματος, στον Πολύγυρο

Εδώ και πολλά χρόνια ο Εμπορικός κόσμος του Πολυγύρου έχει καθιερώσει την ημέρα του Αγίου Πνεύματος ως ημέρα τοπικής αργίας για όλη την αγορά. Πολλοί από τους συναδέλφους λόγω της ανακοίνωσης από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης περί του ανοίγματος της αγοράς της Θεσσαλονίκης για την Δευτέρα 9/6/14, ρωτάνε για το αν η αγορά θα μείνει ανοικτή.
Για την αποφυγή περερμηνεύσεων, η ημέρα του Αγίου Πνεύματος ΔΕΝ είναι επίσημη αργία του κράτους. Οι περιφερειάρχες είχαν το δικαίωμα να ορίζουν έως και 5 ημέρες τοπικών εορτών, ημιαργιών και αργιών στον τόπο ευθύνης τους. Αυτή η δυνατότητα με τον νόμο 3996/2011, ένα από τα πολλά μνημόνια (που δεν θα υπογράφαμε… αλλά υπογράψανε κάποιοι χωρίς να τα διαβάσουνε), καταργήθηκε και έτσι πλέον δεν μπορεί να καθοριστεί ως ημέρα αργίας επίσημα από την περιφέρεια ή τον Δήμο. 

Θεατρική Παράσταση Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου


Αύξηση Ευρωπαϊκών αγορών για τη Χαλκιδική το 2014

Σημαντική άνοδο παρουσιάζουν το 2014 οι κρατήσεις των Ευρωπαίων Tour Operators στη Χαλκιδική. Μετά από 5 χρόνια μειωμένου ενδιαφέροντος για την περιοχή μας, το κλίμα όχι μόνο αλλάζει αλλά και σταθεροποιείται σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο αφίξεων.
 Με μια τολμηρή προσέγγιση, ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής παρουσίασε στις εκθέσεις της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα, την αειφόρο ανάπτυξη του προορισμού, την αυθεντικότητα των καταλυμάτων του ανεξάρτητα από τα αστέρια ή την κατηγορία τους, τα βραβεία και τις πιστοποιήσεις επιχειρήσεων ή περιοχών.

Νέο χτύπημα των αδελφών Ντάλτον: Οριζόντια μείωση 5,20% των επικουρικών συντάξεων

ΛΙΜΑΝΙ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ – ΜΟΝΙΜΟ ΧΑΛΙ

Του Βασίλη Τσούγκαρη
Είχα αναφερθεί και στο παρελθόν για την κατάσταση που επικρατούσε στο Λιμάνι των Μουδανιών.
Επανέρχομαι στο θέμα, δηλαδή ποιο θέμα, αυτό είναι ΑΝΑΘΕΜΑ όπως και πολλά άλλα, γιατί η κατάσταση τα τελευταία χρόνια έχει «ξεφύγει» για τα καλά.
Θα μπορούσα να βάλω ένα σωρό φωτογραφίες, αλλά δεν το κάνω, και αυτό γίνεται για να «ξεκουνήσουν» κάποιοι από τις καρέκλες τους, να το επισκεφτούν, και να δουν τα χάλια τους.