Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013

Κάλεσμα στην απεργία της 6ης του Νοέμβρη

Η βδέλλα

Της Λιάνας Κανέλλη
Όταν ο Νίκανδρος ο Κολοφώνιος ήδη από τον 7ο π.Χ. αιώνα στα «Αλεξιφάρμακά» του ανακάλυπτε τις θεραπευτικές ιδιότητες της βδέλλας (από το βδάλλω που σημαίνει βυζαίνω, απομυζώ) δε φανταζόταν μήτε την ιατρική μήτε την καπιταλιστική της χρήση και κατάχρηση. Για την πολιτική πρακτική δε, της αφαίμαξης, που επί αιώνες ήταν δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν, έως θανάτου συχνά, ο μόνος τρόπος να αφαιρεθούν «δαιμόνια» και «δηλητήρια» από το κορμί των δυστυχών ασθενών, ουδεμίαν ευθύνη φέρει ο Νίκανδρος. Η λαϊκή ρήση «κόλλησε πάνω και μου πίνει το αίμα σαν βδέλλα» που αποδίδεται στην Εφορία, τον εκάστοτε νόμιμο ή μη τοκογλύφο, τις τράπεζες, τ' αφεντικά εκμεταλλευτές, δεν έχει εκτός της οδυνηρότατης εμπειρίας, καμία σχέση με την αρχαία ποίηση και τις πραγματικές θεραπευτικές ιδιότητες της βδέλλας.

Ιερισσός: Από την παρουσίαση του βιβλίου "ΕΙΔΑΜΕΝ ΖΩΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑΝ" του Χρ. Μ. Καραστέριου

Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στην Ιερισσό η παρουσίαση του βιβλίου «Είδαμεν ζωήν ελευθέραν», που συνέγραψε ο Ιερισσιώτης Χρ. Μ. Καραστέργιος. Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης», η ομάδα του περιοδικού «Κύτταρο» Ιερισσού και οι εκδόσεις «Δια βίου».
Κάτοικοι της Ιερισσού και απʼ όλη σχεδόν τη Χαλκιδική γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα διαλέξεων του «Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρο Ιερισσού» για να παρακολουθήσουν μία εκδήλωση που απέδωσε με τον πιο αυθεντικό τρόπο το πνεύμα των ημερών. Ήταν οι εορτασμοί για την απελευθέρωση της Ιερισσού και των πέριξ το 1912.

ΚΚΕ(μ-λ): Η συκοφάντηση των αριστερών ιδεών δε θα περάσει!

Κάτω τα χέρια απ΄το λαό και τους αγώνες του! 
Η συκοφάντηση των αριστερών ιδεών δε θα περάσει!
Η δολοφονική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο με δύο νεκρούς κι έναν βαριά τραυματισμένο, που σχεδόν ακαριαία αποδόθηκε απ’ τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τα παπαγαλάκια του, σε «τρομοκρατική ενέργεια εναντίον της Χρυσής Αυγής», μόνο σε βάρος του λαϊκού κινήματος μπορεί να λειτουργήσει.
Όποιος κι αν βρίσκεται από πίσω, δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε σχέση με το λαϊκό κίνημα αντίστασης, που αναπτύσσεται. Αντίθετα, έρχεται να ευνοήσει την αντιδραστική κυβερνητική πρακτική του τελευταίου διαστήματος ενάντια στις λαϊκές δυνάμεις και στις αριστερές οργανώσεις.