Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Αρναία: Εκδήλωση της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας»

Πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2013 η πρώτη εκδήλωση-παρουσίαση της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» του Δήμου Αριστοτέλη, που οργάνωσαν οι τοπικές επιτροπές Δ.Ε. Αρναίας.
Το ενδιαφέρον των πολιτών της περιοχής, που παρακολούθησαν την πετυχημένη και εποικοδομητική εκδήλωση, πιστοποιήθηκε με τις πολλές ερωτήσεις προς τους ομιλητές και τις τοποθετήσεις τους...


Ο Χάρης Λαζαρίδης, καθηγητής της Μηχανικής Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, και γνωστός συμπατριώτης μας από την Αρναία, ανέπτυξε τους σκοπούς της εκδήλωσης και της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» του Δήμου Αριστοτέλη, που αποτελεί ελπίδα για το μέλλον της περιοχής. Αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες αειφορικής ανάπτυξης αυτής, αν βεβαίως αξιοποιήσει τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματά της.
Ακολούθησαν με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις οι Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Εδαφολογίας της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., Κώστας Κατσιφαράκης, καθηγητής Υδραυλικής και Υδρολογίας της Πολυτεχνικής Σχολής και συντονιστή του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., Αλέξης Μπένος, καθηγητής Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής, της Ιατρικής σχολής του Α.Π.Θ. και Ανδρέας Θρασυβούλου, καθηγητής Μελισσοκομίας της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Κατά τις παρεμβάσεις επισημάνθηκε, μεταξύ των άλλων, και η ανάγκη της τακτικής μέτρησης των ρύπων, όπως προβλέπονται στην κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο υπ. αριθ. 892/11 Ιουλίου 2001, προκειμένου να εναρμονιστεί η Ελληνική νομοθεσία με την οδηγία 98/83/Εκ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης «για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης», με στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας από τις δυσμενείς επιπτώσεις που οφείλονται στη ρύπανση και μόλυνση του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, διασφαλίζοντας ότι είναι υγιεινό και καθαρό.
Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση απουσίας τακτικών ελέγχων στο νερό των χωριών της περιοχής, με χαρακτηριστικά τα τελευταία περιστατικά διαπίστωσης ρύπων και μόλυνσης στα χωριά Νεοχώρι και Στάγειρα (από δύο πηγές υδροδότησης). Ζητήθηκαν αξιόπιστοι και κατά τακτά διαστήματα -όπως ορίζεται- έλεγχοι του πόσιμου νερού από πιστοποιημένο φορέα του Δημοσίου (με δυνατότητα παρουσίας εκπροσώπων των κατοίκων). Προπαντός όμως ζητήθηκε η συνεχής ενημέρωση των κατοίκων για τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων, οι οποίες στην περίπτωση των Σταγείρων, το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, παρουσιάζονται πολύ ανησυχητικές, χωρίς όμως να υπάρξει σχετική ενημέρωσή τους περί της επικινδυνότητας....
Συμπερασματικά από την επιτυχία της χθεσινής ενημερωτικής εκδήλωσης στην Αρναία, προκύπτει η ανάγκη της συνέχειας τέτοιων πρωτοβουλιών σε όλα τα χωριά της Χαλκιδικής, αφού η πρόσβαση στα γνωστά ΜΜΕ είναι δυστυχώς προβληματική....

Ενωτική Πρωτοβουλία του Δήμου Αριστοτέλη

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές!!!
ήμουν εκεί και είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρων πραγματικά!!!
Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη πως αρσενικό δεν έχει μόνο το Νεοχώρι αλλα και τα Στάγιρα που η δημοτική αρχή το αποκρύπτει επιμελώς!!!

ΑΣΤΕΡΙΞ


Υ.Γ. κυκλοφόρησε ανάμεσα μας και ένας πληροφοριοδότης απο τους υπέρ. (για να μην τον χαρακτηρίσω διαφορετικά χρησιμοποιώ τον όρο πληροφοριοδότης)
εντοπίστηκε απο εμάς αλλα κανείς ΔΕΝ τον άγγιξε εκτός απο την περιφρόνηση μας.
Αν αυτό το γεγονός συνέβαινε αντίθετα όμως, το λιγότερο που θα μπορούσε να πάθει κάποιος θα ηταν να είναι σε κωματώδη κατάσταση σε κάποιο νοσοκομείο.

Ανώνυμος είπε...

Πήγα και χάρηκα την καταπληκτική και κατατοπιστική εκδήλωση. Συγχαρητήρια στους οργανωτές! Τρόμαξα όμως γιατί τόσα χρόνια μας έκρυβαν την αλήθεια, γιατί η δημοτική αρχή δεν στήριξε τους κατοίκους, την υγεία και τα συμφέροντά τους, αλλά μια ψευδεπίγραφη "επένδυση" που δεν αφήνει τίποτε στη χώρα μας. Αντίθετα η ονομαζόμενη "επένδυση"βλάπτει την τοπική οικονομία καθώς χάνονται πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας, την υγεία και το περιβάλλον της Χαλκιδικής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Με έπεισαν απόλυτα τα όσα ειπώθηκαν και ο διάλογος που ακολούθησε, παρότι ως κάτοικος της περιοχής διατηρούσα ορισμένες, έστω και ελάχιστες επιφυλάξεις.
Να συνεχιστεί λοιπόν η ενημέρωση και στα άλλα χωριά γιατί πιστεύω ότι όποιος ακούσει τα συγκλονιστικά επιχειρήματα των ειδικών που δεν εξαρτώνται από την εταιρία θα πάρει τις αποφάσεις του και θα απαιτήσει να φύγει η εταιρία της καταστροφής! όλοι μαζί θα αποτρέψουμε ένα ακόμα σκάνδαλο με την επειχηρούμενη λειτουργία της και το ξεπούλημα της γης μας. Να φύγει επιτέλους η δημοτική αρχή που δεν σέβεται τις απόψεις των δημοτών της και προσφέρει γη και ύδωρ στους ξένους!
Λιαριγκοβινός επιστήμων

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ ΠΟΥ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΑ ΜΥΡΙΣΤΗΚΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΠΑΧΤΑΣ ΚΑΙ ΞΕΓΕΛΑΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ. ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΨΗΦΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙ. ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΟΣΑ ΨΕΜΜΑΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

ειμαι σταγειριτης και να μας πει ο παχτας τι νερο πινουμε. τα μαθαμε ολα και τι μας εκρυβε. μονο να καρτεραει να παρει ψηφου απου το χουριο

Ανώνυμος είπε...

BRAVO ARNAIA