Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

Ματωμένα μεροκάματα στα μεταλλεία Χαλκιδικής

ΑΥΓΗ 17/2/2013
Σε μια από τις έρευνες, που αφορούσε τους εργαζόμενους στο ορυχείο Στρατωνίου Χαλκιδικής, διαπιστώθηκε ότι, από το σύνολο των 2.564 εξετασθέντων, οι 365 έπασχαν από πνευμονοκονίαση. Το 65% παρουσίασε το νόσημα μετά από επαγγελματική έκθεση μικρότερη των 10 ετών.
Η σιωπή είναι χρυσός, λένε. Στη Χαλκιδική κυριολεκτικά. Η λαϊκή ρήση συμπυκνώνει την απόκρυψη, από την πλευρά των ΜΜΕ, των δημοτικών αρχών και των ελεγκτικών μηχανισμών, των


επιπτώσεων που θα έχει η μεταλλουργία χρυσού στη ζωή και το περιβάλλον της περιοχής, τον φόβο των εργαζομένων και των οικογενειών τους, που με τον εκβιασμό της ανεργίας συναινούν στα σχέδια της εταιρείας, το εμφυλιοπολεμικό κλίμα μεταξύ συμπατριωτών που μεγάλωσαν μαζί. Συμπυκνώνει ακόμα την έρημο των χωριών με τις μαυροντυμένες γυναίκες και των νεκροταφείων με τις επιγραφές 40άρηδων και 50άρηδων ανδρών, τη βραχνάδα των παλιών μεταλλωρύχων, τα γέλια που καταλήγουν σε βήχα, τις βαριές ανάσες στις κουβέντες. Αυτοί οι τελευταίοι σπάνε την ομερτά. Μιλάνε. Τις επιπτώσεις των μεταλλείων τις έχουν χαραγμένες στο σώμα τους.

Ο Γιώργος Ρήγας είναι 69 χρονών από τη Μεγάλη Παναγιά. Στα νιάτα του ακολούθησε το πεπρωμένο όλων των ανδρών της οικογένειας. Πήγε και δούλεψε στα μεταλλεία, όπως ο πατέρας του που αρρώστησε και ο αδερφός του που πέθανε από πνευμονοκονίαση. «Βαριά δουλειά, στα έγκατα της γης. Έσπασα τα πλευρά μου μια μέρα. Μετά απεργίες, αγώνες, απολύσεις, δικαστήρια. Στο τέλος αρρώστησα κι έφυγα. Διαφωνώ με την ανοιχτή εξόρυξη, θα κάνει μεγάλο κακό στη Χαλκιδική. Δεν τα 'χουμε με τους εργαζόμενους, αυτούς τους εκμεταλλεύονται. Βρήκαν τα παιδιά φτωχά και τα γελάσανε». Ο κ. Γιώργος δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο, σπάει η φωνή του. Πιάνει το ακουστικό η γυναίκα του, η Μαρία: «Έσπασε τα πλευρά του και στο τέλος έπαθε εγκεφαλικό και συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα. Τον έδιωξαν κακήν κακώς με μια αναπηρική σύνταξη. Τώρα θέλουν να μας ξεριζώσουν. Όταν τρυπάνε το δάσος, είναι σαν να τρυπάνε την καρδιά μας. Μας έκαναν να μη μιλιόμαστε μεταξύ μας, αδέρφια μ’ αδέρφια και γιοι με πατεράδες. Ο Πάχτας φταίει»

Ο κ. Γιώργος ανήκει σε μια παλιά και ηρωική γενιά μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής που δούλευαν στα μεταλλεία επί Μποδοσάκη σε άθλιες συνθήκες. Τον Μάρτιο του 1977 άρχισε η μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων. Διήρκεσε πάνω από 7 μήνες και άντεξε την τρομοκρατία, τις επιθέσεις απ’ την αστυνομία, τη φτώχεια. Διαδήλωναν στη Θεσσαλονίκη με σύνθημα «πεινάμε, αλλά δεν προσκυνάμε». Στο τέλος ο Μποδοσάκης απέλυσε 250 εργαζόμενους χωρίς αποζημίωση. Έψαξαν χρόνια το δίκιο τους σε δικαστήρια και υπουργεία και τελικά, το 1982, αναγκάστηκαν με νόμο να τους επαναπροσλάβουν. Σήμερα στην πλειοψηφία τους είναι ενάντια στο έργο και πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις.

Ο Βασίλης Αβγολούπης ανήκει επίσης σ’ αυτή τη γενιά. Δούλεψε στα μεταλλεία από το 1963 έως το 1994. Όταν έφυγε, του διέγνωσαν αρχικά στάδια πνευμονοκονίασης «Τη δεκαετία του '60 ήταν τόσο άσχημα που δεν μπορώ να το περιγράψω. Ούτε να πλυθούμε δεν είχαμε νερό. Οι γαλαρίες ήταν τόσο χαμηλές που έπρεπε να περπατάς σκυφτός. Είχαμε συνέχεια ακρωτηριασμούς και θανάτους. Βλέπαμε κι εμείς ότι καθαρίζανε πού και πού και καταλαβαίναμε ότι θα 'ρθει η Επιθεώρηση Εργασίας. Όταν κάποιος τραυματιζόταν βαριά ή πέθαινε, κάπως τα έφερναν βόλτα να βγαίνει πάντα καθαρή η εταιρεία. Τώρα, για να μη μιλάνε οι οικογένειες, προσλαμβάνουν τα παιδιά τους στο έργο. Καταλαβαίνω ότι αν μιλήσουν ενάντια στην εταιρεία, είναι φευγάτοι. Εγώ πάντως δεν θα συμβούλευα κανέναν να δουλέψει στα μεταλλεία».

Ο Στέλιος Βασιλούδας ήταν πρόεδρος του σωματείου παλιά. Πρόλαβε τη σκυτάλη στην TVX και πήρε σύνταξη το 2002. Ένα χρόνο μετά, η καναδική εταιρεία κήρυξε πτώχευση και έφυγε αφήνοντας παντού ανεξέλεγκτες αποθέσεις τοξικών και 472 εργαζόμενους στον αέρα, χωρίς αποζημιώσεις και χαρτιά απόλυσης. Κατέλαβαν τη στοά 206 και διεκδίκησαν την αποκατάστασή τους. Την επικινδυνότητα της εργασίας τους είχε επιβεβαιώσει με την υπ’ αριθμόν 86/2002 απόφαση το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, που κλήθηκε να δικάσει το αίτημα της TVX να κηρυχθεί παράνομη η στάση εργασίας που πραγματοποιούσαν οι εργαζόμενοι στις 21 Ιουνίου 2002. Στο έγγραφό τους οι εργαζόμενοι ανέφεραν: «Οι συνθήκες, αντί να βελτιώνονται, χειροτερεύουν, τα καυσαέρια και οι σκόνες γίνονται πιο έντονα με τους ξέφρενους ρυθμούς παραγωγικής διαδικασίας, οι διαστάσεις των στοών μεγαλώνουν και γίνονται επικίνδυνες...». «Βλέπαμε ανθρώπους να παθαίνουν πνευμονοκονίαση ακόμα και με 6 μήνες δουλειά, άλλους να χάνουν την όρασή τους από έκρηξη στα φουρνέλα. Εμείς αγωνιζόμασταν για την ασφάλειά μας. Οι σημερινοί εργαζόμενοι λένε: πρώτα η δουλειά και μετά η υγεία. Αυτό είναι λάθος. Εμάς, επειδή είμαστε αντίθετοι στην επέκταση στις Σκουριές, μας θεωρούν εχθρούς τους. Μας βλέπουν στον δρόμο και μας προπηλακίζουν» λέει ο Στέλιος Βασιλούδας.

Τα μεροκάματα στα μεταλλεία είναι ματωμένα. Το δείχνουν τα βιώματα των εργαζομένων, τα στατιστικά δελτία των ασφαλιστικών φορέων, οι διεθνείς επιδημιολογικές καταγραφές. Όσο κι αν η τεχνολογική εξέλιξη περιορίζει τους κινδύνους, δεν τους εξαφανίζει. Επαγγελματικά νοσήματα των πνευμόνων και προβλήματα στην ακοή είναι τα πιο συνήθη γι’ αυτές τις κοινωνικές κατηγορίες. Στον κατάλογο πρέπει να προστεθεί και η αυξημένη πιθανότητα εργατικού ατυχήματος, καθώς οι υπόγειες εκμεταλλεύσεις χαρακτηρίζονται από πιθανότητες εγκλωβισμού ή κατάρρευσης της οροφής μαζί με τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση εκρηκτικών υλικών.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας επισημαίνει ότι μολονότι η εξόρυξη μετάλλων αντιπροσωπεύσει μικρό ποσοστό της εργασίας, είναι υπεύθυνη για το 3% των επαγγελματικών θανάτων παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 30 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα σε εξορυκτικές δραστηριότητες. Χειρότερους δείκτες υγείας έχουν ειδικά οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού. «Τα δεδομένα σε όλο τον κόσμο τεκμηριώνουν ότι οι συγκεκριμένες μεταλλευτικές δραστηριότητες παράγουν πολυεπίπεδες εκθέσεις του ανθρώπινου πληθυσμού σε παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Η πρώτη ομάδα που εμφανίζει επιβάρυνση της υγείας της είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ως μεταλλωρύχοι στα ορυχεία χρυσού» σημειώνει ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στο ΑΠΘ Αλέξης Μπένος. Ενδεικτικά οι εργαζόμενοι στα χρυσωρυχεία της Νότιας Αφρικής έχουν 30% πιθανότητα να πεθάνουν νωρίτερα από τον γενικό πληθυσμό. Στα χρυσωρυχεία της Βόρειας Αμερικής η εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα είναι μεγαλύτερη κατά 13% από τον γενικό πληθυσμό. Έρευνες σε 45.000 μεταλλωρύχους το 2002 και το 2006 έδειξαν την ύπαρξη σταθερής συσχέτισης μεταξύ των εισπνεόμενων ουσιών στα μεταλλεία και της ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει ολοκληρωμένες επιδημιολογικές μελέτες στον συγκεκριμένο πληθυσμό. Υπάρχουν ορισμένες μεμονωμένες έρευνες, τις δεκαετίες του '60 και του '70. Μια απ’ αυτές αφορούσε τους εργαζόμενους στο ορυχείο Στρατωνίου Χαλκιδικής και διαπίστωσε ότι, από το σύνολο των 2.564 εξετασθέντων, οι 365 έπασχαν από πνευμονοκονίαση. Το 65% παρουσίασε το νόσημα μετά από επαγγελματική έκθεση μικρότερη των 10 ετών.

Ειδικά για την τελευταία περίοδο, τα στοιχεία δίνονται με το σταγονόμετρο. Με την «Ελληνικός Χρυσός» έγιναν δύο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. Το τελευταίο τον Ιούνιο του 2009, όταν ένας 44χρονος εργαζόμενος καταπλακώθηκε από κομμάτια μεταλλεύματος μέσα στη στοά. Ένας ακόμη τραυματίστηκε. Τον Νοέμβριο του 2011, 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση για τους όρους υγιεινής στα μεταλλεία Χαλκιδικής. Στην απάντησή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης ισχυρίζεται ότι η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» έχει συντάξει το προβλεπόμενο Έγγραφο Υγιεινής και Ασφάλειας και ότι το τελευταίο (τότε) πρόγραμμα προληπτικού ιατρικού ελέγχου (Οκτώβριος 2010 - Ιούνιος 2011) των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε όχι με την εποπτεία κάποιου δημόσιου φορέα, αλλά με έξοδα της εταιρείας σε ειδικούς χώρους εντός των εγκαταστάσεων της, με τη συνεργασία ιδιωτών γιατρών, εκτός από τις ακτινογραφίες θώρακος που έγιναν στο ΙΚΑ Στρατωνίου και δεν είχαν ολοκληρωθεί. Σε επικοινωνία μας με τον Κωνσταντίνο Γρηγορόγλου, προϊστάμενο της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, απάντησε ως εξής για το θέμα των ελέγχων: «Έχουμε κάνει κάποιους ελέγχους, όχι εντατικούς, λόγω έλλειψης προσωπικού», για το θέμα της συνολικής καταγραφής των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στα μεταλλεία Χαλκιδικής. «Δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε με την επεξεργασία στατιστικών δεδομένων, είμαστε 5 μηχανικοί για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα». Σε ερώτηση για το αν υπήρχαν καταπτώσεις οροφής στη στοά 53 και εκχείλιση όξινων νερών το καλοκαίρι, δήλωσε άγνοια. Σε αντίστοιχα ερωτήματα οι Επιθεωρήσεις Εργασίας Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης και Αθήνας αρνήθηκαν να απαντήσουν. Μάλιστα ο γενικός επιθεωρητής Μιχάλης Κανδαράκης υποστήριξε ότι αυτά τα στοιχεία αποτελούν «προσωπικά δεδομένα» και δεν είναι ανακοινώσιμα.

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής είναι πεισμένοι για τις περιβαλλοντικές, παραγωγικές και κοινωνικές επιπτώσεις της «χρυσής» επένδυσης. Το βασικό επιχείρημα της εταιρείας είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Το σχέδιο που έχει εκπονήσει μιλάει για τη δημιουργία 1.300 θέσεων εργασίας. Το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή εργάζονται περίπου 700 άτομα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, κάποιοι επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ και κάποιες συμβάσεις είναι ορισμένου χρόνου. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν -φανερά τουλάχιστον- υπέρμαχοι του έργου. Η εταιρεία χρησιμοποιεί το σώμα τους ως βασικό διαπραγματευτικό χαρτί. Ενίοτε τους κουβαλάει με πούλμαν για να κάνουν αντισυγκεντρώσεις στις διαμαρτυρίες των Επιτροπών Αγώνα. Τους υπόσχεται ψωμί. Για να πάρει χρυσάφι, είναι ο αντίλογος, και να αφήσει ερείπια.

Ο επίλογος, στη συγκλονιστική επιστολή του γιου ενός πρώην εργαζομένου στα μεταλλεία από το Στρατώνι Χαλκιδικής:

«Έβλεπα και τρελαινόμουνα... τον μακαρίτη τον πατέρα μου με κιτρινισμένα δάχτυλα, να έρχεται με πονοκέφαλο και να μην μπορεί να ηρεμήσει από τις αναθυμιάσεις των αναλύσεων στο χημείο της εταιρείας. Βλέπω και τρελαίνομαι νέα παιδιά να κάνουν γαργάρα τις ιδέες τους και να ξεπουλιούνται. Βλέπω και τρελαίνομαι να δηλώνω ότι είμαι κατά της εταιρείας και να χάνω σεβασμό, φίλους, οικογένεια ...Και δεν αλλάζω απόψεις και μυαλά για το χρυσάφι όλης της γης» (πηγή: antigoldgreece.wordpress.com).

Αναδημοσίευση από ΑΥΓΗ, 17/2/2013

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΗ Η ΝΟΣΟΣ ΕΧΕΙ ΕΞΑΦΑΝΗΣΤΕΙ. ΤΩΡΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΧΡΟΝΑ ΜΕ ΣΥΣΤΤΗΜΑΤΑ ΑΕΡΙΣΜΟΥ. ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΛΟΛΑΜΟΓΙΑ. ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΒΗΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.\, ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ....... super man.....

Ανώνυμος είπε...

αχ αγόριμου μπήκες σουπερμαν εύχομαι να μη βγεις "σάπιος μαν"

Ανώνυμος είπε...

Ο καρκίνος του πνεύμονα όμως δεν έχει εξαφανιστεί ίσα ίσα που τα κρούσματα αυξάνονται.
Υ.Γ.Εσείς κι αν σπερνετε απαγορευμένα!!!

Ανώνυμος είπε...

Τί λέτε ρε παιδιά?
Αυτά γινόταν το 1950.....
Μας δουλεύετε?
Σας τέλειωσαν τα επιχειρήματα και πιάσατε το παρελθόν από τα μαλιά?
Συνέλθετε παιδιά, η μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα προχωρά και πρέπει να είμαστε περήφανοι που γίνεται στον τόπο μας!

Ανώνυμος είπε...

Αυτή τους η κίνηση δείχνει ότι οι πληροφορίες τους για την επένδυση δεν είναι καλές και ότι το έργο προχωρεί γρήγορα. Ότι και να κάνουν το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Είναι όμως να μην πάρουν μπρός οι πάνω, γιατί μέχρι τώρα κάνουν γαϊδουρινή υπομονή. Απ ότι ακούγεται από τον Ιούνιο και έως και τον Αύγουστο θα υπάρχει κάθε Παρασκευή πρωί έως την Κυριακή αργά το βράδυ αποκλεισμός δρόμων από Μ. Παναγία και κάτω και από το Στρατώνι για κάτω. Τότε να δούμε τι θα γίνει χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

Ανώνυμος είπε...

goystarwwww.....e re glenetia!!den tha parete oute eurw to kalokairi

Ανώνυμος είπε...

χαχαχα εισαστε αστειοι!!!Ιδιως ο επιλογος με την αναφορα ενος γιου πρωην εργαζομενου ειναι ολα τα λεφτα!!Γελανε και οι πετρες, επειδη εμεις στο Στρατωνι τυγχανει να γνωριζουμε το συγκεκριμενο ατομο!!Στο ιδιο επιπεδο και το υπολοιπο αρθρο!!Μονο που αυτα που αναφερεστε συνεβαιναν πριν 30-40 χρονια!!!

Ανώνυμος είπε...

Πότε έγιναν αυτές οι μελέτες ρε αριστεροί της πλάκας ;;;
Υπάρχει σήμερα κανείς που να ισχυρίζεται ότι οι συνθήκες στο μεταλλεία δεν είναι σύγχρονες;
Συκοφάντες αστοιχείωτοι, πείτε μας αν καταδικάζετε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο μεταλείο και αφήστε τις μπούρδες.
Σιγά μην σας έπιασε ο πόνος γιά την εργατική τάξη.

Ανώνυμος είπε...

Νντροπή για την Αυγή δεν υπάρχει; Αίσχος! Η υποκρισία στο μεγαλλείο της.
Τί σημαίνει «βρήκαν τα παιδιά φτωχά και τα γελάσανε»;
Ποιός δημοσιογράφος ασπάζεται τέτοιες απόψεις;
Τί θα ήταν το αντίθετο; Να δίνει το κράτος πρόωρες συντάξεις ή να γίνουμε άλλοι Σπαρτιάτες και να πετάμε στον Καιάδα τους περισσευάμενους;
Από πότε η δουλειά στα μεταλλεία είναι έγκλημα;
Καιρός να δούμε την πραγματικότητα και να βελτιώσουμε τις συνθήκες απασχόλησης και όχι να καταργήσουμε τις δουλειές.
Και πάλι ντροπή στην Αυγή.

Ανώνυμος είπε...

Που εισαι ρε εταιρεια να τους ταραξεις στην μηνυσεις ολους τους αρπαχτακηδες-τολακηδες-ιγκλεζακηδες??
Που εισαι???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ανώνυμος είπε...

ξεκολληστε λιγο απο τα κολλημενα σας μυαλουδακια κια οσοι ειναι απο το στρατωνι και γνωριζουμε πολυ καλα το συγκεκριμενο κυριο στον επιλογο δεν ισχυει τιποτα απο αυτα... ξερει καλα ο "κυριος" εβλεπα εβλεπα και τρελαινομουν οτι τα πραγματα δεν εγιναν ετσι και οπως εχει αναφερθει και παλια ο πατερας του δεν πεθανε απο αυτο το λογο!! αιντε να μπαινουμε ολοι σε μια σειρα και να βγαινουν και οι αληθειες στο φως οχι μονο οτι μας συμφερει!!!

Ανώνυμος είπε...

βασιλουδα μεγαλωσες ρε λαμογιο την οικογενεια σου και τωρα να κλεισει ε???μν φοωασαι και εσεις και οι αλλοι σιντα3ιουχοι τις εταιριας!καλομελετα και ερχεται!

Ανώνυμος είπε...

ποιο ωλαμενα αρθρα δεν εχω ξαναδιαβασει!ουστ παλιο ψεθτοοικολογοι!ρουφιανακια σινταξιουχοι απεναντι σας θα μας βρειτε!

Ανώνυμος είπε...

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΡΕ ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ.ΠΡΙΝ ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΑΝ;

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά μην τα βάζετε με τον βασιλούδα και τους συνταξιούχους των μεταλλείων. Αυτοί ξέρουν καλύτερα απο τον καθένα τι σημαίνει μεταλλείο και ειδικά χρυσού. Όταν και εσείς δεν θα έχεται ανάγκη το μεροκάματο του τρόμου θα δείτε την αλήθεια κατάματα και θα είστε στην ίδια πλευρά, με τους συνταξιούχους που σήμερα λένε την αλήθεια. Σας καταλαβαίνω σήμερα ότι είστε σε πολύ δύσκολη θέση, όμως αντί να τα βάζετε με αυτούς που αντιστέκονται, διεκδηκίστε πρόνεια και μέριμνα από τον δήμο για το μέλλον σας, πχ αντι τα στρέμματα των καλογέρων να τα πάρουν οι χρυσοθήρες να μοιραστούν σε ακτήμωνες και σε έσας που θα μείνετε άνεργοι. Αυτός ο Δήμος είναι ο καλλύτερος και πιό προνομιούχος της Χώρας πρέπει πάση θυσία να προστατευτεί.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως για τα σημερινά επεισοδια δεν φταίει και η αυγή ως ηθικός αυτουργός;;;;;;;;;;

Σνεχιζόμενα προπαγανδιστικά άρθρα για να υποκινούν και να δικαιολογούν όλα αυτά τα τρομοκρατικά γεγονότα που δεχόμαστε συνεχώς στην περιοχή μας!

ΝΤΡΟΠΗ!!! ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ!!!!!!!!!
ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αλήτες Συριζαίοι απατεώνες δεν θα περάσουν τασυμφέροντα που εκπροσωπείτε

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΣ ΠΑΧΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΕ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΠΙΣΗΣ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΤΥΧΑΙΟ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΚΥΡΙΕ ΒΑΣΙΛΟΥΔΑ.ΠΟΛΥ ΑΣΤΕΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΗΣ ΚΥΡΙΑ ΑΥΓΗ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΟΥ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΜΕ ΕΚΑΝΕΣ ΝΑ ΓΕΛΑΣΩ ΧΑΧΑΧΑΧΟΥΧΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΤΡΗΜ ΑΣΤΕΙΟ ΕΠΙΛΟΓΟ ΣΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

μεταλλια στιν περιοχει δεν γινονταιπαρτε το αποφασει δεν πατε να βαρατε τον κολοσασ κατο

αγνωστος είπε...

Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

Αυγή σε διαβάζουμε για πάνω από 30 χρόνια. Πάει καιρός που ξεφτιλίστηκες σαν εφημερίδα. Αυτό αποδεικνύει η σαβούρα και το ψέμα των γραφόμενων του άρθρου σου.
Μου θυμίζεις άρθρα του '77 και '78 όταν πράγματι αυτά συνέβαιναν και τα άρθρα σου τότε τα έίχε ανάγκη αρκετός κοσμάκης.
Κρίμα για την κατάντια.

Ανώνυμος είπε...

Pafa poufa ta tsigara k meta mas ften ta metalleia

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΝΟ ΑΝ ΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΡΑΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΕΧΕΤΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ!
ΑΛΗΤΕΣ!
Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ!