Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

Χαλκιδική και το χειμώνα!


Η Χαλκιδική αποτελεί, ως γνωστόν, ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά κέντρα της χώρας μας τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν προσελκύει στιςχρυσαφένιες αμμουδιές και τις δαντελωτές ακρογιαλιές της πολυάριθμουςέλληνες και αλλοδαπούς επισκέπτες.
Όμως, η Χαλκιδική προσφέρεται και το χειμώνα για περιηγήσεις καιεξορμήσεις, μια και διαθέτει πυκνά πευκοδάσηπλούσια χλωρίδα καιπανίδα στον ορεινό όγκο του Χολομώνταμεσόγεια χωριά με παραδοσιακό χρώμα, μεγάλης αξίας αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία.
Στη χερσόνησο της Σιθωνίας, και με αφετηρία το Νέο Μαρμαρά, οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν, μέσω του παραδοσιακού χωριού Παρθενώνα, τους πευκόφυτους ορεινούς όγκους της ευρύτερης περιοχής.


Εκεί θα ανακαλύψουν, μεταξύ άλλων, την Ψαριά, υπέροχο χώρο αναψυχήςμε βρύσες και τρεχούμενα νερά, το πυροφυλάκιο στην κορυφή Ψηλός Δραγουδέλης, με πανοραμική θέα, και τη θέση "Ίταμος", με το ομώνυμο είδος αειθαλούς κωνοφόρου δέντρου (ίταμος ή ήμερο έλατο), θεόραταπεύκα και επιβλητικούς ογκόλιθους-φυσικά γλυπτά. Το όρος  Ίταμος, προστατευόμενος βιότοπος, είναι ιδεώδες για περιπατητικές ή καιποδηλατικές διαδρομές.

Κοντά στην Όλυνθο, γεωργικό χωριό, χτισμένο σε ελαιόφυτη περιοχή, βρίσκονται τα ερείπια της ομώνυμης αρχαίας πόλης, ο βυζαντινός πύργος(14ος αιώνας) στη θέση "Μαριανά" και τα ερείπια του ναού του Αγίου Νικολάου (10ος ή 11ος αιώνας) στην ίδια θέση.

Ξεχωριστό χρώμα έχει η Μεγάλη Παναγία, μεσόγεια κωμόπολη με αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, απλωμένη σε όμορφη τοποθεσία. Κοντά της βρίσκεται το Γομάτι, γεωργικό χωριό, χτισμένο σε περιοχή μεκατάφυτους λόφους και εύφορες πεδινές εκτάσεις. Ιδιαίτερα μεγάλης οικολογικής αξίας είναι το δασικό συγκρότημα Γοματίου - Μεγάλης Παναγίας, όπου είναι αναπτυγμένη η υλοτομία.

Στο βορειοδυτικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής βρίσκεται ηΓαλάτιστα, με παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία, όμορφα σπίτια και αρχοντικά, πλακόστρωτη πλατεία, σοκάκια, βρύσες και εντυπωσιακό βυζαντινό πύργο.

Αρχοντικά μακεδονικής αρχιτεκτονικής, πλακόστρωτοι και λιθόστρωτοι δρόμοι και σοκάκια στολίζουν την Αρναία, παραδοσιακή κωμόπολη, χτισμένη στις βόρειες απολήξεις του Χολομώντα, σε υψόμετρο 600.

Πατήστε εδώ για να βρείτε κάθε είδους πληροφορίες για τους οικισμούς και τις φυσικές ομορφιές της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν έβλεπε κανείς τις εικόνες που μετέδιδαν τα κανάλια δείχνοντας τον κρανίου τόπο της "επένδυσης" κανείς δεν θα πίστευε την παραπάνω ανάρτηση. Ο χρυσός είναι η πράσινη γη μας , ο ήλιος μας ο καθαρός αερας, το καθαρό νερό οι θάλασσες μας.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα. Πράγματι έτσι είναι και η Χαλκιδική προσφέρεται και για χειμερινό τουρισμό. Όμως Χαλκιδική δεν είναι μόνο τα μέρη που αναφέρθηκαν. Είναι και η Ουρανούπολη και η Ιερισσός και πολλά άλλα μέρη σε κείνη την πλευρά του Νομού, που δυστυχώς όμως κινδυνεύουν να καταντήσουν "κρανίου τόπος", αν συνεχιστούν τα τερατουργήματα που συμβαίνουν εκεί, εδώ και πολύ καιρό και σε καθημερινή, σχεδόν, βάση.