Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΔΑΣΕΡΓΑΤΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΑΣΕΡΓΑΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ:
ΥΠΟΨΗ :Κος .ΛΙΒΕΡΙΑΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΣΩΝ ----- Δ/ΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΣΩΝ &ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙ/ΝΤΟΣ
Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΕΙ .
-Οι δασεργάτες βλέπουν πως τα μεροκάματα τους μειώνονται , το εισόδημα τους συρρικνώνεται , τα λήμματα στα δάση μειώνονται. Τις εργασίες καθαρισμού στα δάση και τις αναδασώσεις τις παίρνουν οι εργολάβοι .
Γίνονται συνέχεια δημοπρασίες εκατομμυρίων στα διάφορα δασαρχεία και αποκλείονται οι δασικοί Συν/σμοι .

Σε πολλές δημοπρασίες γίνεται προσυμφωνία μεταξύ των εργολάβων για να μην χτυπηθούν τα έργα. Σε άλλες αν δεν τα βρουν κάνουν προσφυγές και ενστάσεις και ακυρώνονται τα έργα.

Ελάχιστοι εργολάβοι παίρνουν εκατομμύρια ευρώ από τις αναδασώσεις και τους καθαρισμούς , προωθείται η ιδιωτικοποίηση των Δασών και οι δασεργάτες οδηγούνται στην ανεργία.

Επίσης με τον νόμο 2810/2000 δημιουργήθηκαν πολλοί εικονικοί δασικοί συν/σμοί που μας παίρνουν τις εργασίες με μέλη που δεν έχουν καμία σχέση με τις δασικές εργασίες . Οι πρόεδροι των συν/σμών αυτών προσέρχονται στα δασαρχεία του Νομού τους και αναλαμβάνουν υλοτόμιες τις οποίες πραγματοποιούν χρησιμοποιώντας άλλους κυρίως ξένους εργάτες χωρίς ασφάλεια [Ι.Κ.Α.] και με χαμηλά μεροκάματα .

Αυτοί οι συν/σμοί υλοτομούν τα ξύλα που αφήνουν μεγάλο κέρδος π.χ. κορμοί οξιάς [ βουβά ] και τα καυσόξυλα τα αφήνουν μέσα στο δάσος και σαπίζουν . Οι παραπάνω συν/σμοί ζημιώνουν την εθνική οικονομία άλλα προκαλούν και ζημιές μέσα στο δάσος γιατί είναι άσχετοι με το αντικείμενο .

Σας κάνουμε γνωστό ότι ενώ οι Δασικοί Συν/σμοι πληρώνουν φόρο 10% επί των πωλήσεων για τα καυσόξυλα και 17% για την χρήσιμη Ξυλεία οι ιδιοκτήτες δασών δεν πληρώνουν ούτε ένα φόρο και έχουν απαλλαγεί από φόρους για τα ξύλα που εμπορεύονται με νόμους προηγούμενων κυβερνήσεων.

Επίσης οι πιστώσεις για την διαχείριση των δασών που κατανεμήθηκαν μέσω του τακτικού προϋπολογισμού κωδικός (878) στις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες είναι ελλιπείς. Ακόμη οι Δασικές υπηρεσίες υπολειτουργούν δεν υπάρχουν μελέτες για την διαχείριση των Δασοσυστάδων ,υπάρχει έλειψη Δασολόγων στα παραγωγικά Δασαρχεία, και πολλά δεν έχουν καύσιμα για να λειτουργήσουν όπως πρέπει. 

Επίσης σας κάνουμε γνωστό ότι πληροφορηθήκαμε με λύπη ότι στο Μέτρο 123Β του ΠΑΑ Αλέξανδρος Μπαλταζής (2007-2013) δεν δύναται να συμμετέχουν οι περισσότεροι δασικοί συνεταιρισμοί καθώς αποτελεί βασική προυπόθεση για την συμμετοχή στο συγκεκριμένο μέτρο ο συν/σμος να έχει κάτω από 10 μέλη η να έχουν τα μέλη του συν/σμου κάτω από 2500 ημερομίσθια το χρόνο. Με την παραπάνω ρύθμιση αποκλείονται οι μεγαλύτεροι δασικοί συν/σμοι της χώρας, δηλ. αυτοί του Σταυρού θες/κης, της Βαρβάρας και της Μεγ. Παναγίας Χαλκιδικής, του Σοχού Θες/κης, του Λιβαδίου Ελασσόνας , δεν δικαιούνται κονδύλια για τον εξοπλισμό τους όταν κάθε αλυσοπρίονο κοστίζει 1200-1300 ευρώ και έχει διάρκεια ζωής

1-2 χρόνια. 

Κύριε Υπουργέ Θεωρούμε απαράδεκτη και τελείως άδικη την αύξηση στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 από 1- 1- 2013 για τους Δασεργάτες. Ο επαγγελματικός κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος μέσα στο δάσος οι συνθήκες είναι αντίξοες με πολλά εργατικά ατυχήματα που πολλές φορές είναι και θανατηφόρα.

Εργαζόμαστε πολλές ώρες με τα αλυσοπρίονα, σηκώνοντας πολλά ξύλα με μεγάλο βάρος και αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα (μυοσκελετικά), εργαζόμαστε επίσης μέσα στα καμένα δάση με 40 βαθμούς θερμοκρασία υπό σκιά & τα πνευμόνια μας αναπνέουν κάθε μέρα το καμένο ξύλο και την μαύρη σκόνη όταν κάνουμε τα αντιπλημμυρικά έργα. 

Κύριε Υπουργέ οι δασεργάτες δεν κάνουν αγροτουρισμό μέσα στα δάση όταν εργάζονται, ας έρθει κλιμάκιο του υπουργείου να δει με τι συνθήκες δουλεύουμε σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας.

Κύριε Υπουργέ για την αναστροφή αυτής της κατάστασης είναι εφικτό να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα χωρίς μεγάλο κόστος για την εθνική οικονομία ώστε να προστατευθεί ο τομέας των δασών και να παραμείνουν οι δασεργάτες στα χωριά τους . Αυτό είναι εθνικά αναγκαίο γιατί οι περισσότεροι βρίσκονται σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές και είναι οι φυσικοί φρουροί των συνόρων μας .

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ :

1] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ . ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΑΜΕΙΟ ΔΑΣΩΝ .ΕΠΑΝΔΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΑΡΧΕΙΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΕ ΔΑΣΟΛΟΓΟΥΣ- ΔΑΣΟΠΟΝΟΥΣ . ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ.

2] ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΩΝ ΔΑΣΩΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΥΛΟΤΟΜΙΕΣ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΟΙ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ .

3] ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 2810/2000 (ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΣΥΝ/ΣΜΟΥ ) . ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΣΥΝ/ΣΜΟΙ ΑΠΟ 7 ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΗΜΟ Η΄ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ . Ο ΣΤΟΧΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΔΑΣΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΜΕ 15 ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΑΝΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟ Η΄ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ . ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΙ ΝΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΘΟΥΝ .

4 ] ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ.

5] ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΑ 60 ΕΤΗ ΛΟΓΩ ΒΑΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ . ΕΠΙΣΗΣ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΟΥ Ι.Κ.Α. ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ Η ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ.

6 ] ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ 123Β ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΖΗΣ ( 2007- 2013) ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΔΑΣΕΡΓΑΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ . ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ.

7 ] ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ –ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΕΓΧΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.

8]ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΑΤΑ 50% ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝ/ΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΞΥΛΑ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΞΥΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΔΑΣΩΝ.

Έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο ελπίζουμε να προωθήσετε την λύση των προβλημάτων μας. Αν δεν δοθεί λύση θα βγούμε με δυναμικές κινητοποιήσεις και πορείες στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΛ. ΤΣΟΥΡΑΛΑΚΗΣ Γ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ:

1)ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ.

2)ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ &ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.

3) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ

4) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

5) ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ : ΘΕΣ/ΚΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΙΛΚΙΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

6) ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ 30 - 1 - 2013

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

δε θελει στεναχωρια υπαρχει και το παραεμποριο