Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : Θα σωθεί ή θα «σοθί» το νερό στις Σκουριές ;

Η επίδραση που θα έχει η αξιοποίηση του κοιτάσματος των Σκουριών στο νερό είναι σπουδαίο ζήτημα και αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα αντιπαράθεσης των επιμέρους πλευρών.
Αναμφίβολα το νερό και ιδιαίτερα το πόσιμο νερό είναι πολύτιμο αγαθό. Η ορθολογική διαχείρισή του είναι πολυπαραμετρική και δύσκολη υπόθεση. Η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει αυτό το αγαθό, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, ανάλογα με τη δραστηριότητα. Ο αντικειμενικός προσδιορισμός της επίδρασης που έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα στο νερό είναι επίσης πολυπαραμετρική και δύσκολη υπόθεση. Στο πλαίσιο


αυτό, ορισμένοι τοποθετούνται ακραία και διεκδικούν να περιοριστεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στην απολύτως αναγκαία για την επιβίωση του ανθρώπου, λέγοντας «να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο». Ορισμένοι, αποδέχονται την ανθρώπινη δραστηριότητα που σχετίζεται με την ανάπτυξη (ποιά ανάπτυξη ; ) και τις επακόλουθες επιδράσεις της στο νερό (ποιές επιδράσεις ; ). Ορισμένοι τοποθετούνται επίσης ακραία και αποδέχονται οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα, αδιαφορώντας για τις επιδράσεις στο νερό, λέγοντας «τι με νοιάζει εμένα». Το πώς τοποθετείται ο καθένας σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από τις αρχές του και την ιεράρχησή τους, από τις ανάγκες του και την ιεράρχησή τους, από το βαθμό που θίγεται ο ίδιος και η δραστηριότητα του, από το βαθμό αντικειμενικής γνώσης που έχει για το συγκεκριμένο θέμα και από την ακεραιότητα του χαρακτήρα του.

Στην περίπτωση των Σκουριών, το πρώτο θεμελιώδες ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής: Η αξιοποίηση του κοιτάσματος των Σκουριών είναι απολύτως αναγκαία ανθρώπινη δραστηριότητα ;

Θεωρώντας ότι το ερώτημα τίθεται πρώτα στους άμεσα επηρεαζόμενους, στους πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη, η απάντηση, παρότι φαίνεται απλή, δεν είναι, αφού για κάποιους από τους πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη, έχοντας εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους, η αξιοποίηση του κοιτάσματος των Σκουριών δεν είναι απολύτως αναγκαία ανθρώπινη δραστηριότητα και επομένως δεν είναι αποδεκτές οι όποιες επιδράσεις της στο νερό, ενώ για κάποιους άλλους πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη, αποτελεί απολύτως αναγκαία ανθρώπινη δραστηριότητα, διότι τους παρέχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την επιβίωση των ίδιων, των παιδιών τους και των οικογενειών τους.

Επιπροσθέτως, ορισμένοι που έχουνε πεισθεί ότι με την αξιοποίηση του κοιτάσματος των Σκουριών θα τεθεί σε κίνδυνο η επιβίωση των ίδιων, των παιδιών τους και των οικογενειών τους, είτε επειδή πιστεύουν ότι θα επιβαρυνθεί η υγείας τους, είτε επειδή πιστεύουν ότι θα θιγεί η δικιά τους επαγγελματική δραστηριότητα, αντιδρούν στην αξιοποίηση του κοιτάσματος των Σκουριών.

Επομένως, από την αφετηρία εξέτασης του θέματος προκύπτει διχασμός των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη, ο οποίος πηγάζει από την ανθρώπινη ανάγκη για επιβίωση και για το λόγο αυτό προκαλεί σοβαρότατες εντάσεις, αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Ο διχασμός των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη διευρύνεται και ενισχύεται περαιτέρω από την παρέμβαση εξωγενών παραγόντων, με άλλα κίνητρα.

Σε κάθε περίπτωση, είτε στην περίπτωση της μη αξιοποίησης, είτε στην περίπτωση της αξιοποίησης του κοιτάσματος των Σκουριών, οι πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη θα πρέπει να συνυπάρξουμε στον ίδιο τόπο, να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε, χωρίς να «σφαχτούμε». Σε κάθε περίπτωση, το νερό είναι πολύτιμο αγαθό για όλους μας και απαραίτητο για την επιβίωση όλων μας. Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη επιβίωσης είναι κοινή.

Για τους λόγους αυτούς, η αξιοποίηση της κληρονομιάς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Βορείου Χαλκιδικής, θα πρέπει να γίνει με όρους, προϋποθέσεις και δικλείδες ασφαλείας, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα αλλάξει η ποιότητα του νερού που πίνουμε.

Από την πλευρά του επενδυτή, που θέλει να εκμεταλλευτεί το κοίτασμα των Σκουριών, έχει γίνει προσδιορισμός της επίδρασης που θα έχει στο νερό η δραστηριότητά του στις Σκουριές και παρουσιάζεται στις αντίστοιχες μελέτες του. Οι μελέτες αυτές έχουνε αξιολογηθεί από την αρμόδια «Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος» του ΥΠΕΚΑ. Το «Παρατηρητήριο», που διαφωνεί με τη δραστηριότητα του επενδυτή, παρουσιάζει διαφορετική εκτίμηση για την επίδραση στο νερό, η οποία υποστηρίζεται από τη σχετική τοποθέτηση του κ. Καραμούζη Δ., Γεωπόνου, καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ.

Πως θα μάθουμε την αλήθεια οι πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη για την επίδραση που θα έχει η δραστηριότητα του επενδυτή στις Σκουριές, στο νερό που πίνουμε και θα πίνουμε στο μέλλον; Υπάρχουν και ποιοί είναι οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι δικλείδες ασφαλείας, που διασφαλίζουν ότι δεν θα αλλάξει η ποιότητα του νερού που πίνουμε, λόγω της αξιοποίησης του κοιτάσματος των Σκουριών ;

Οι τοπικοί άρχοντες του Δήμου Αριστοτέλη έχουν την ευθύνη να αναλάβουν τις κατάλληλες, ουσιαστικές και αποτελεσματικές, πρωτοβουλίες ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δούμε οι πολίτες την αλήθεια για την επίδραση που θα έχει στο νερό η δραστηριότητα του επενδυτή στις Σκουριές.

Οι τοπικοί άρχοντες του Δήμου Αριστοτέλη έχουν την ευθύνη για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην τοπική κοινωνία εξαιτίας της αδράνειάς τους επί δύο ολόκληρα χρόνια και θα έχουν την ευθύνη για τις ανεξέλεγκτες εξελίξεις στο μέλλον. Ας ενεργοποιηθούν επιτέλους ! ! !

Με εκτίμηση

Αθανάσιος Γ. Καρίνας

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Καρίνα,

Στο άρθρο σας αναφέρετε: "Το πώς τοποθετείται ο καθένας σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από τις αρχές του και την ιεράρχησή τους, από τις ανάγκες του και την ιεράρχησή τους, από το βαθμό που θίγεται ο ίδιος και η δραστηριότητα του, από το βαθμό αντικειμενικής γνώσης που έχει για το συγκεκριμένο θέμα και από την ακεραιότητα του χαρακτήρα του".
Θέλω να διατυπώσω την ένστασή μου, λέγοντας σας ότι η διαχείριση των υδατικών πόρων δεν είναι θέμα του καθενός μας, ούτε των αξιών του, ούτε της ιεράρχησης αυτών, ούτε καν της αντικειμενικής του γνώσης. Η διαχείριση των υδάτων είναι θέμα της οργανωμένης πολιτείας και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενιαία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας μας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε η υποψία συνολικής διαχείρισης εν λόγω πόρων από την Ελληνική Πολιτεία. Θα μου πείτε.. και ποιο το παράδοξο, απαντώ όμως και σας λέγω ότι ο αναδιάρθρωση της παραγωγής και του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης θα πρέπει να ξεκινήσει από τη διασφάλιση και ορθή χρήση των φυσικών, κοινωνικών και οικονομικών πόρων (βασική οικονομική αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης) και όχι μόνο από τα δημοσιονομικά μεγέθη. Δεν θεραπεύεις το σύμπτωμα, αλλά την αρρώστια. Σε κάθε υγιή οικονομία, ο πλούτος προστατεύεται και δεν "χαρίζεται" έναντι πινακίου φακής προς χάριν ισοσκελισμού των ελλειμμάτων.
Προς επίρρωση του επιχειρήματος της ανυπαρξίας πολιτικής διαχείρισης των υδατικών πόρων, σας αναφέρω ότι παρακολούθησα τη συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης υδατικών πόρων του ΥΠΕΚΑ της 20η Δεκεμβρίου του 2012 όπου σύσσωμη η επιτροπή παραδέχεται ότι δεν υπάρχει καμιά πολιτική για το νερό στη χώρα μας, ούτε καν για την εξοικονόμηση του. Ο κ. Τριάντης ΓΓ ανέφερε ρητά ότι δεν υπάρχει καν εθνική πολιτική. Εφόσον λοιπόν το κράτος στερείται πολιτικής, πώς εγκρίθηκε μια τόσο μεγάλη επένδυση; Πως υπέγραψε ο υπουργός (διωκόμενος σήμερα, τουλάχιστον κατά τα ΜΜΕ)και με ποια κριτήρια; Αρκεί η ΜΠΕ σε ένα τέτοιο τεράστιο θέμα; Πώς υπογράφουν τα προσχέδια παρόμοιων επενδύσεων στον 'Έβρο και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα; Μια απλή "τεκμηρίωση" στον τόπο εξόρυξης χωρίς να συνδέεται με τη συνολική εικόνα των υδάτων σε όλη τη χώρα είναι εκ βάθρων και τολμώ να πω apriori εσφαλμένη και θέτει σε κίνδυνο την τοπική οικονομία συλλήβδην.
Ζητάτε από τους τοπικούς άρχοντες να λάβουν θέση. Συμφωνώ, αλλά νομίζω ότι είναι επιβεβλημένο να παύσουν οι εργασίες, όσο αυτοί καθυστερούν να απαντήσουν… Φοβάμαι, όμως ότι κρούετε επί ανοικτών θυρών. Αντί για τη διενέργεια νέων μελετών, αναζητήστε σας παρακαλώ τα πρακτικά της συνεδρίασης στον ιστότοπο της βουλής των Ελλήνων και εκεί ελπίζω ότι θα βρείτε τις απαντήσεις στις "τεκμηριώσεις" της εταιρείας για διασφάλιση του υδροφόρου ορίζοντα.
Μιλάτε επίσης, για διαχωρισμό των κατοίκων σε υπέρ και κατά της επένδυσης. Έχετε την καλοσύνη να διαχωρίσετε τα κριτήρια, τις αιτίες και τις αφορμές της διαίρεσης αυτής; Σας ερωτώ, μήπως η διαίρεση αυτή προήλθε από τις πολιτικές της εταιρείας, μήπως η εξ αρχής πρόθεσή της ήταν να προκαλέσει κοινωνικό ρήγμα για να προχωρήσει και εκ του πονηρού στην "επένδυση";

Υπάρχουν βασικά θέματα που οφείλουμε να δούμε από κοντά. Εισηγηθείτε λοιπόν στους διοικούντες το Δήμο, αντί για νέες εκθέσεις, να παύσουν τα έργα και να λάβει χώρα ανοιχτός διάλογος όπου καθείς με τα επιχειρήματά του θα υπερασπιστεί το θέση του. Επειδή όμως το διάλογο θα τον αρνηθούν σας επισημαίνω αγαπητέ μου, ότι συνήθως το διάλογο φοβάται εκείνος που είτε δεν έχει κάτι να πει, είτε έχει άδικο και δεν θέλει να το ομολογήσει.

Καλό σας απόγευμα,

Ανώνυμος είπε...

κι εγω σου λεω οτι γινεται η ενημερωση θα δεχτουν οι κυριοι (ο θεος να τους κανει)οτιδηποτε ειπωθει υπερ τις επενδυσης αφου τους εχουν πορωσει εδω εχουν γραμμη απαγορευεται ρητα να πουν την καλημερα που ειναι για ολο τον κοσμο υποτιθεται σε αδερφια,σε συγγενεις,σε γειτονες και φιλους θα τους επιτραπει να ανοιξουν τ'αυτια τους και οχι το στομα τους για μια εστω φορα

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά είμαστε για κλάμματα.
Παντού στον κόσμο υπάρχουν βιομηχανικές δραστηριότητες και παράλληλη ανάπτυξη.
Η μονομερής ανάπτυξη "πέθανε".
Ποια ....μονομερής δηλαδή? (αν εννοούμε δραστηριότητα τον τουρισμό στη δική μας περίπτωση).
Πόσες θέσεις εποχικής εργασίας μπορεί να δώσει μιας μικρής χιλιομετρικής έκτασης περιοχή?....
Ελάχιστες.

Ημερήστε και δεχθείτε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να παράγει μόνο ντομάτες, ούτε συνέχεια να δανείζεται.

Πρέπει να αναπτυχθεί, να προσελκύσει επενδυτές και να βάλει τη βαριά βιομηχανία στη αντζέντα των δραστηριοτήτων της.

Να αλλάξουμε πρέπει παιδιά.
Να γίνουμε κι εμείς Ευρώπη.

Αφήστε κατά μέρος τα νερά και τα πουλιά (για όλα υπάρχει πρόβλεψη) και ας δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον επενδυτή που έχουμε στον τόπο μας.

Γιατί όχι μόνο νερά και πουλιά, αλλά παπάδες μπορούμε να του ζητήσουμε να μας κάνει ως ανταπόδοση.

Ανώνυμος είπε...

θα ανοιξει και νερο και απ ολλα θα υπαρχουν!τ λογια ειναι περιτα!

Αθανάσιος Γ. Καρίνας είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε σχολιαστή των 8 Ιανουαρίου 2013 3:16 μ.μ., το ζήτημα μπορεί να εξεταστεί σε πολλά επίπεδα (τοπικής κοινωνίας, τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφερειακής ενότητας, περιφέρειας, αρμόδιου υπουργείου, συναρμόδιων υπουργείων, κυβέρνησης, αρμόδιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΟΗΕ κλπ).

Το μείζον είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο θεμελιώδες επίπεδο της τοπικής κοινωνίας. Στο επίπεδο των άμεσα επηρεαζόμενων ανθρώπων. Στο επίπεδο των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη. Για το συγκεκριμένο θέμα, οποιαδήποτε απόφαση και να ληφθεί σε οποιοδήποτε επίπεδο λήψης αποφάσεων θα αποδειχθεί ανεφάρμοστη εάν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο στην τοπική κοινωνία.

Όσο απομακρύνεσαι από την εστία του θέματος, τόσο περισσότερο αδιάφορος γίνεσαι για το διχασμό που προκαλεί στους πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη και για τις επιδράσεις στην καθημερινότητα, ενώ αξιολογείς την κατάσταση με άλλα κριτήρια.

Οι άμεσα επηρεαζόμενοι, οι πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη θα πρέπει να μάθουμε την αλήθεια για την επίδραση που θα έχει στο νερό η αξιοποίηση του κοιτάσματος των Σκουριών, πέρα από τις πολιτικές των πολιτικών όλων των επιπέδων και όλων των πλευρών, χωρίς να "σφαχτούμε".

Καλό σας βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ σχολιαστη, άξιε ποταμού δακρύων, εμείς οι παραγωγοί τομάτας θα πρέπει να πέσουμε στον καιάδα επειδή στο δικό σου νου, αναπτυξη είναι ο,τι αποφέρει στιγμιαίο κέρδος επενδύοντας στην καταστροφή; Όπως έμαθες να απειλεις με τη θεση εργασίας σου, έτσι κι εγω σου απαντώ ότι αν εξαιτίας της "επένδυσης" χάσω τη δουλεια και το εισόδημα μου, δεν θα καθίσω με σταυρωμένα χέρια. Δουλοπάροικοι του δημάρχου να το ξέρετε ότι παίζετε τον ιδιο ρόλο που έπαιζαν οι γερμανοτσολιαδες και οι κουκουλοφόροι στην κατοχή.

ΤΥΦΩΝΑΣ είπε...

ΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ... ΝΤΥΘΗΤΕ ΙΝΔΙΑΝΟΙ... ΧΟΡΕΨΤΕ ΤΟ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ...ΦΩΝΑΞΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΛ-ΤΕΜ...ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ...ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ...ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΛΛΟ...

Ανώνυμος είπε...

@3.16
Δεν καταννοώ την έννοια του διαλόγου, όταν η προυπόθεση που θέτεις είναι και το τελικό ζητούμενο, δηλαδή να σταματήσει το έργο !
Να μην γίνει τίποτε μέχρι νεωτέρας (σα να λέμε να αποφασίσει το ΣτΕ πάγωμα) και να συνεχίζουμε να συζητούμε, με σκοπό να πείσετε τον κόσμο ότι η επένδυση πρέπει να ακυρωθεί.
Ωραία λογική !
Αλήθεια δεν υπάρχουν τεχνικές και τεχνολογία αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μιάς μεταλλευτικής δραστηριότητας;
Γιατί να διαβάσουμε τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή που μας παραπέμπεις και όχι την ίδια τη μελέτη του έργου, που δίνει τις λύσεις και τις απαντήσεις.
Αν δεν τις θεωρούμε αρκετές, ας ζητήσουμε βελτιώσεις, δικλείδες, εγγυήσεις.
Το να λέμε όχι σε όλα είναι το μόνο ανέξοδο, εύκολο και ηρωικό συνάμα !

Ανώνυμος είπε...

An exeis tetia agonia gia to nero,ela stin ekdilosi stis 13-1-2013 ston POLIGIRO

Ανώνυμος είπε...

Τυφώνα, άμα το λες εσύ ότι δεν τελειώνει το νερό, τότε έτσι θα είναι... Απ΄ότι κατάλαβα εσύ μπορείς να διαβεβαιώσεις ακόμη και την εκ "δυσμών προς ανατολάς" πορεία του ηλίου, προκειμένου να γίνει η δουλειά σου και να πάρεις τα φράγκα σου. Μου θυμίζεις τους πολιτικούς που με πάθος υποστηρίζεις που λένε(και τους πιστεύεις ακόμη) "θάλασσα θέλετε; Θα σας φέρω και θάλασσα". Εσένα θα σου φέρουν και γη και ύδωρ και ένα πακτωλό χρημάτων για να κάνεις διακοπές στην Πολυνησία (γιατί στη Χαλκιδική δεν σε βλέπω να κάνεις.)

Ανώνυμος είπε...

Αθανάσιος Γ. Καρίνας, wellcome back,θα παρει φωτια???? (το πληκτρολογιο???)

Ανώνυμος είπε...

προς 10 38 πες μου ρε μεγαλε ποια εποχη φυτευεις της ντοματες??? να δουμε ξερεις να απαντησεις??? η μας πουλας προλογο εδω επειδη μιλας ανωνυμα???

Ανώνυμος είπε...

σε καθε περιπτωση και νερο θα εχουμε και ντοματες και φασολια και πατατες...

Ανώνυμος είπε...

Άντε βρε υπερβολικοί!
Που είδατε ορυχείο χρυσού να μολύνει στον κόσμο;
Ίσα ίσα που κάνει την γη και ποιο γόνιμη!
Αμ! Για το νερό;
Ακούτε σαν βλάκες τον Καραμούζη, τον Κατσιφαράκη και τον Θεοδοσίου! Καθηγητές πανεπιστημίου σου λένε!
Ρωτήστε βρε τον Πάχτα ή την εταιρεία!
Θα σας πούνε ότι παντού στον κόσμο τα νερά μετά από εξορύξεις χρησιμοποιούνται ως ιαματικά!
Αχάριστοι, ανεγκέφαλοι και άγριοι του δήμου Αριστοτέλη!

Ανώνυμος είπε...

Εμεις που πίνουμε νερό απο τον Κακκαβο ανησυχούμε.Μπορείς κε. Καρίνα να μας υπογράψεις ενα χαρτί με εγγυηση οτι δεν θα διψασουμε ή οτι το νερό μας δεν θα κινδυνέψει απο τα απόβλητα της εξόρυξης ή οτι το φράγμα με τα λυματα δεν θα σπάσει;
Ενας κατοικος της περιοχης

Ανώνυμος είπε...

Τυφώνα αγράμματος και ακαλλιέργητος είσαι!
Λέγε ότι θέλεις!
Έχεις το ακαταλόγιστο!

Ανώνυμος είπε...

8 Ιανουαρίου 2013 10:34 μ.μ.
Το τσιπουρο μας τελειωσε τωρα θελεις να μας τελειωσει και το νερο. Μηπως εισαι απ' αυτους που κανουν τη διαδρομη Σκουριες-κεντρο υγειας λογω υπερκαταναλωσης νερου που καιει;

αρμαγεδων είπε...

γουσταρω που σας τρελενει ο τυφωνας. δεν τη παλευετε μαζι του.και μορφωμενος ειναι,και ψαγμενος.και το κυριοτερο δεν δουλευει στην εταιρια ουτε αυτος ουτε το παιδι του.