Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012

Η σιωπή δεν είναι χρυσός

Καθώς ένα χρόνο τώρα ασχολούμαι με τη θεματική «Χρυσός στα χρόνια της κρίσης» έχοντας δουλέψει μαζί με τους συνεργάτες μου στην Κολομβία (1), τη Ρουμανία (2) και την Ελλάδα (3), οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες.
Θα συγκρίνω την ελληνική περίπτωση με αυτή της Ρουμανίας (γιατί αν αρχίσω από την Κολομβία πολλοί θα πουν ότι συγκρίνω την Ελλάδα με μια λατινοαμερικανική χώρα και «τι σχέση έχουμε εμείς με αυτούς, εδώ είναι Ευρώπη» και άλλα τέτοια, κατά τη γνώμη μου ευτράπελα).
Πριν απ' αυτό όμως ας θυμηθούμε τι προβλέπουν τα δύο μεταλλευτικά σχέδια:
ΕΛΛΑΔΑ

Το ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα μιας έκτασης 317.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική, πλούσιας σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα, στην καναδική πολυεθνική Eldorado Gold.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το κοίτασμα χαλκού – χρυσού στις Σκουριές, που σήμερα εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια, δύο προϋπάρχοντα ορυχεία μαζί με τις εγκαταστάσεις τους, 310 σπίτια στο Στρατώνι, καθώς και τα δικαιώματα έρευνας και επέκτασης της εξορυκτικής δραστηριότητας με το άνοιγμα και άλλων μεταλλείων.

Το αντάλλαγμα που πλήρωσε η εταιρεία στο ελληνικό κράτος το 2003 για να αποκτήσει τα παραπάνω ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που έχει χαρακτηριστεί από κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου και από κατοίκους της περιοχής «ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας».

Οσοι αντιδρούν στο μεταλλευτικό σχέδιο, υποστηρίζουν ότι η επένδυση θα προκαλέσει ανεπίστρεπτη καταστροφή στο περιβάλλον, με τα οφέλη να είναι λιγότερα από τις απώλειες.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Στη Ρόσια Μοντάνα της Ρουμανίας μια άλλη καναδική εταιρεία, η Gabriel Resources, και το ρουμανικό κράτος θέλουν από το 1997 να εξορύξουν το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στο υπέδαφος της Ευρώπης.

Για να το κάνουν αυτό θα ανατινάξουν όλα τα βουνά της περιοχής δημιουργώντας τέσσερα ορυχεία ανοιχτής εξόρυξης και μια μεγάλη δεξαμενή εναπόθεσης αποβλήτων, που θα περιέχει κυάνιο και άλλες τοξικές ουσίες.

Οι κάτοικοι που αντιδρούν λένε ότι αυτό θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον καθώς και στην ιστορική κληρονομιά της Ρόσια Μοντάνα, αφού εκεί βρίσκονται οι πιο καλά διατηρημένες ρωμαϊκές στοές παγκοσμίως.

Οι ιστορικοί λένε πως η ακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οφείλεται ώς ένα βαθμό στο χρυσάφι της Ρόσια Μοντάνα και οι τεχνίτες της εποχής είχαν αναπτύξει ένα δίκτυο υπόγειων στοών για την εξόρυξη, τόσο αριστοτεχνικό, που πολλοί το παρομοιάζουν με υπόγεια Ακρόπολη.

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ

1. Και οι δύο χώρες πλήττονται βάναυσα από την οικονομική κρίση.

2. Και οι δύο χώρες θέλουν να εξορύξουν το χρυσάφι τώρα που οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου βρίσκονται στα ύψη.

3. Και οι δύο χώρες έχουν ως επενδυτές καναδικές εταιρείες.

4. Κάτοικοι και των δύο περιοχών αντιδρούν υποστηρίζοντας πως τα σχέδια εξόρυξης θα έχουν καταστροφικές συνέπειες.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ

1. Στη Ρόσια Μοντάνα αστυνομία δεν πάτησε ποτέ, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων που πολλές φορές ήταν έντονες και παρά τη συμμετοχή ξένων ακτιβιστών που ταξίδεψαν στη Ρουμανία ειδικά για κείνες τις διαδηλώσεις. Στις Σκουριές στέλνουν τα ΜΑΤ.

2. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου, που είναι αναφανδόν υπέρ του πρότζεκτ, επισκέπτεται τη Ρόσια Μοντάνα και συνομιλεί με τους κατοίκους που αντιδρούν. Στην Ελλάδα δεν άκουσα ποτέ για μια τέτοια συνάντηση σε τόσο υψηλό επίπεδο.

3. Στη Ρουμανία το πρότζεκτ το έχει αναλάβει μια κοινοπραξία, η Rosia Montana Gold Corporation (4). Σε αυτή την εταιρεία οι Καναδοί έχουν το 80,69%, ενώ το υπόλοιπο 19,31% έχει μείνει στον έλεγχο του κράτους.

Στην Ελλάδα έχει σχηματιστεί μια αντίστοιχη κοινοπραξία, η «Ελληνικός Χρυσός». Οι Καναδοί ελέγχουν το 95%, ενώ το υπόλοιπο 5% ανήκει στην ελληνική κατασκευαστική εταιρεία «Ακτωρ» του ομίλου Μπόμπολα. Το ελληνικό κράτος δηλαδή δεν έχει κρατήσει απολύτως τίποτα.

4. Το ρουμανικό κράτος, σύμφωνα με τη Rosia Montana Gold Corp., θα πάρει 4 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτή την επένδυση, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης (royalties) που θα εισπράττει βάσει των νόμων κατ” αναλογία με το μετάλλευμα που θα εξορύσσεται (5).

Αντίθετα η Ελλάδα παραχώρησε στην «Ελληνικός Χρυσός» τα πάντα για 11 εκατομμύρια ευρώ και δεν θα εισπράξει ούτε σεντ από δικαιώματα εξόρυξης στο μέλλον καθώς ο μεταλλευτικός κώδικας που γράφτηκε επί χούντας δεν προβλέπει κάτι τέτοιο (6).

5. Ολοι οι υπουργοί που πέρασαν από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας, διστάζουν να δώσουν περιβαλλοντική άδεια στο πρότζεκτ της Ρόσια Μοντάνα, και ως εκ τούτου το πράσινο φως για την έναρξή του.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ατίλα Κοροντί, μάλιστα απέρριψε το 2007 την περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας καθώς δεν είχαν προσκομιστεί όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. «Χρειαζόμαστε επενδυτές σε αυτή τη χώρα που να είναι σοβαροί, και η εταιρεία κατά τη γνώμη μου δεν είναι αρκετά σοβαρή», είπε στην συνάδελφο Γεωργία Ανάγνου.

Η τωρινή υπουργός Περιβάλλοντος μάλιστα, Rovana Plumb, πρότεινε πρόσφατα να δοθεί όλος ο φάκελος στη δημοσιότητα προκειμένου οι Ρουμάνοι να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια αναφορικά με το πρότζεκτ (7).

Στην Ελλάδα, παρ” όλο που εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει το αν θα αρχίσει το πρότζεκτ ή όχι, το υπουργείο Περιβάλλοντος με εντολή του παρεμβαίνει υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός» και ουσιαστικά διατάζει το δασαρχείο να εγκρίνει εργασίες υλοτομίας στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών, πριν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (8).

6. Η Rosia Montana Gold Corporation προσπαθεί να κερδίσει την κοινή γνώμη της Ρουμανίας με διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση και στις εφημερίδες. Σε σχέση με τη διαφήμιση η εταιρεία κατατάσσεται τρίτη μετά τις δύο μεγάλες εταιρείες τηλεφωνίας. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχει και την εγχώρια πληροφόρηση, αφού όπως καταγγέλλουν Ρουμάνοι δημοσιογράφοι, «είναι αδύνατον να δεις να γράφονται άρθρα εναντίον του πρότζεκτ της Ρόσια Μοντάνα στον εθνικό Τύπο».

Στην Ελλάδα η «Ελληνικός Χρυσός» δεν έχει ούτε καν ιστοσελίδα (9) και δεν δαπανά τίποτα για διαφήμιση. Ούτε και φαίνεται να νοιάζει κανέναν -και μιλώ κυρίως για το κράτος- να ενημερωθεί η κοινή γνώμη της Ελλάδας για το τι ακριβώς σχεδιάζεται να γίνει στη Χαλκιδική.

Είναι λες και μιλάμε για μια έρημη τοποθεσία στον πλανήτη Αρη. Η χειραγώγηση των ΜΜΕ σε αυτή την περίπτωση και η σιωπή τους οφείλονται αλλού: σε μια ιδιότυπη ομερτά, καθώς ο ιδιοκτήτης της «Ακτωρ», η οικογένεια Μπόμπολα, που όπως είπαμε κατέχει το 5% της «Ελληνικός Χρυσός» είναι και βασικός μέτοχος σε μεγάλα ΜΜΕ (10).

7. Στη Ρουμανία θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπευθύνων της «Ελληνικός Χρυσός», όχι. Οπως λένε, από τη στιγμή που το κοίτασμα στις Σκουριές περιέχει χαλκό, θα χρησιμοποιήσουν μια τεχνική για μεταλλουργία χαλκού που λέγεται flash smelting (στιγμιαία τήξη) και θα παίρνουν τον χρυσό ως παραπροϊόν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Το ρουμανικό κράτος, παρ” όλο που έχει να κερδίσει περισσότερα χρήματα από τα σχέδια εξόρυξης χρυσού στο έδαφός του, παρ” όλο που έκανε καλύτερες συμφωνίες και παρ” όλο που και το ίδιο είναι μέτοχος της κοινοπραξίας, φαίνεται να κινείται με περισσότερη ωριμότητα, υπευθυνότητα και προσοχή σε σχέση με την Ελλάδα.

Το ελληνικό κράτος, που χορεύει στον ρυθμό των Μνημονίων, βιάζεται. Με μοναδικό κριτήριο το «να δώσουμε θέσεις εργασίας» ή «να φέρουμε ξένες επενδύσεις» κινείται άρον άρον με προχειρότητα, κερδίζοντας ελάχιστα, και μάλιστα σε ένα θέμα τόσο σημαντικό που αφορά το περιβάλλον μιας περιοχής απερίγραπτου φυσικού κάλλους.

Και επειδή οι άνθρωποι που ζουν εκεί πιστεύουν ότι τα αρχέγονα δάση που θα κοπούν δεν ξαναγίνονται και πως κάθε απόφαση που θα ληφθεί τώρα, θα επηρεάσει άμεσα και τις επόμενες γενιές, διαμαρτύρονται. Ωστόσο αντί να βρουν ένα κράτος που θα σκύψει και θα τους ακούσει, εκείνο τους στέλνει τα ΜΑΤ για να καταπνίξει τη φωνή τους.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει καμία ανάλογη περίπτωση, από τη στιγμή που η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, όπου ένα μεταλλευτικό σχέδιο επιχειρήθηκε να επιβληθεί με αυτόν τον τρόπο, διά της βίας, εκ των άνω, από ευρωπαϊκό κράτος στον λαό του.

Αυτά είναι πράγματα που συχνά τα βλέπει κανείς να συμβαίνουν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στη Γουατεμάλα, όπου ΜΑΤ και άνδρες ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι επενέβησαν προς χάριν της μεταλλευτικής CGN προκειμένου να καταπνίξουν τη διαμαρτυρία ιθαγενών Μάγιας.

Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτώσουν φριχτά τον ηγέτη τους, κομματιάζοντάς τον με ματσέτες. Στο Περού για το ορυχείο της Newmont, όπου δυνάμεις καταστολής συγκρούστηκαν με τους ντόπιους που επίσης διαμαρτύρονταν κατά του πρότζεκτ, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και τραυματίες.

Και στην Κολομβία, όπου εξαιτίας του 50χρονου εμφύλιου πολέμου, ο στρατός είναι αυτός που φυλάει τις ιδιωτικές εταιρείες χρυσού. Αλλά είπαμε: Εμείς δεν έχουμε καμιά σχέση με Λατινική Αμερική, είμαστε στο ευρώ, είμαστε Ευρώπη!

Ρώτησα τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος που έβαλε την υπογραφή του για το πρότζεκτ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τι ακριβώς κερδίζει η χώρα. (Θυμίζω ότι πήραμε 11 εκατ. ευρώ και τέλος. Ούτε σεντ από royalties στο μέλλον.)

Μου απάντησε αυτολεξεί: «Το κράτος κερδίζει γιατί παίρνει φόρους, το κράτος κερδίζει γιατί προσλαμβάνονται πάνω από 1.000 άτομα και αυτά τα άτομα έχουν εισοδήματα, άρα πληρώνουν φόρους».

Ο κ. Στρατουδάκης της «Ελληνικός Χρυσός» μιλάει για «1.700 άμεσες θέσεις εργασίας και τις διπλάσιες έμμεσες». Περίπου 5.000 δηλαδή. Κάτι που με ευκολία επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Πάχτας: «Πείτε μου, σε ποια άλλη περιοχή της πατρίδας μας, στην επόμενη πενταετία θα δημιουργηθούν άλλες 5.000 θέσεις απασχόλησης;».

Παρ” όλο που θεωρώ έωλο τον αριθμό των έμμεσων θέσεων -γιατί κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να επιβεβαιώσει ότι π.χ. οι γαλότσες που θα φορούν οι εργάτες θα φτιάχνονται από ελληνικά χέρια και δεν θα αγοράζονται από τη Βουλγαρία- θα θεωρήσω ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι όντως 5.000.

Οπως επίσης θα τονίσω και κάτι που δεν ακούγεται συχνά: ότι σύμφωνα με τις μελέτες της εταιρείας για τις Σκουριές, το ορυχείο θα έχει ζωή 27 χρόνων.

Τα ερωτήματα λοιπόν που καλείται να απαντήσει η ελληνική κοινωνία είναι τα εξής: Δέχεται για μια υπόσχεση 5.000 θέσεων εργασίας που θα διαρκέσουν 27 χρόνια, να κοπούν εκατοντάδες στρέμματα αρχέγονου δάσους;

Δέχεται να ρισκάρει τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ατυχήματα;

Δέχεται να εξορυχτεί χρυσάφι που θα φεύγει έξω, χωρίς να αφήνει περαιτέρω κέρδη στον τόπο από δικαιώματα εξόρυξης, παρά μόνο όσα θα προκύπτουν από τη φορολογία της επιχείρησης και των εργαζομένων της;

Και το πιο σημαντικό: Δέχεται αυτού του τύπου την ανάπτυξη;

Αυτά τα βασικά ερωτήματα θα πρέπει να αποτελέσουν την καρδιά μιας δημόσιας διαβούλευσης, η οποία κανονικά θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Ετσι ώστε όλοι οι Ελληνες να είναι ενημερωμένοι γι” αυτό που σχεδιάζεται να γίνει σε ένα μέρος της πατρίδας τους.

Μας αφορά όλους. Αλλωστε όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης, «Το κύριο γνώρισμα του πολίτη είναι η συμμετοχή στην απονομή δικαιοσύνης και στην άσκηση εξουσίας». Δυστυχώς στη σύγχρονη ελληνική δημοκρατία αυτά είναι ψιλά γράμματα.
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Δ.Ε.ΑΡΝΑΙΑΣ

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ ....SUPER MAN...

Ανώνυμος είπε...

Οι μόνιμες θέσεις εργασίας στα νέα ορυχεία δεν θά ναι περισσότερες από 360 άντε 400! Αυτό βγαίνει εύκολα από το επενδυτικό σχέδιο!
Τώρα όπως λέει ο κύριος Πάχτας αν όλοι από αυτούς αγοράζουν ντομάτες ντόπιες, ρούχα από ντόπιους ράφτες, γαλότσες από δικά μας εργαστήρια, κτλ... Τότε τι τα χρειαζόμαστε τα μεταλλεία;
Πόσο Μ@@@@@Σ μας περνάει ο Κύριος Πάχτας;

Ανώνυμος είπε...

Το ποτάμι δεν γυρίζει πισω!!!!!
Η αλήθεια ευτυχώς(μέσω των blogs,και ορισμένων δημοσιογράφων με την πραγματική έννοια της λέξης) δεν κρύβεται.
Το αποδεικνύει και το σχόλιο του SUPER MAN(λέμε τώρα)

Λοιπόν SUPER MAN αφού τα παραπάνω για εσένα είναι παπαρολογιες σε συμβουλεύω να κόψεις λίγο το φαγοπότι και όταν δεν μπορείς να αντιπαραθέσεις επιχειρήματα να τον βουλώνεις......
Τώρα θα μου πεις πως έστω κι έτσι κάτι αρπάζεις μια και βάζεις την υπογραφή σου, και μάλιστα με κεφάλαια.Για σένα είναι ΔΙΚΟΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣΑΜΕ ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ.
Και κάτι τελευταίο
ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΠΟΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΨΕΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΚΟ-ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ-
ΥΓ.Αυτό να το λες ακόμη και στον ύπνο σου για να το εμπεδώσεις....Γκεκε?

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ !Ε, ΤΙ ΛΕΤΕ?ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΚΕΙ?

Ανώνυμος είπε...

επιτελους ολη η Ελλαδα εμαθε την αληθεια για τα μεταλλεια Κασανδρας και ο θεος θοηθος να φωτισει τουσ δικαστες του ΣτΕ.

Ανώνυμος είπε...

Τρία πουλάκια κάθονταν.
Το τίμημα ήταν 11 εκ άσχετε, γιατί συμψηφίστηκαν οι απαιτήσεις της TVX που ζητούσε τα λεφτά της πίσω από το Δημόσιο, με τις περιβαλλοντικές της υποχρεώσεις;
Τί σχέση έχουμε εμείς με τους Ρουμάνους και ποιός σου είπε ότι εκεί δεν έχει εγκριθεί η επένδυση;
Από πότε όλοι οι άσχετοι σαν του λόγου σου απέκτησαν άποψη γιά τη μεταλλεία εκ του μακρόθεν;
Aσχολείσαι εδώ και καιρό με το χρυσό. Βρε τί μας λές. Με τα προβλήματα του κόσμου ασχολήθηκες ποτέ βολεμένε δημοσιογραφίσκε του συστήματος;

Ανώνυμος είπε...

προς 7:53
Εσυ δεν εισαι ο SUPER MAN
αλλα ο ΠΑΠΑΡ ΜΑΝ

Ανώνυμος είπε...

Ρεσπέντζα,πρέπει να γράψεις ότι το κείμενο αυτό,είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών και το έχει γράψει ο Γιώργος Αυγερόπουλος,ο δημοσιογράφος του''Εξάντα''.Να'ναι καλά ο άνθρωπος!
Ευτυχώς,υπάρχουν και πραγματικοί δημοσιογράφοι,που σέβονται τη δουλιά τους και πάνω απ'όλα,τον εαυτό τους.

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ είπε...

ΠΡΟΣ 2 Δεκεμβρίου 2012 12:12 π.μ.:
Υπάρχει αναφορά ΠΗΓΗΣ και αποστολέα της ανάρτησης!
Ίσως δεν το πρόσεξες.

Ανώνυμος είπε...

ΠΩΛΗΤΕΣ ''σβήστε'' το άρθρο σας ''ΔΕΝ ΑΡΕΣΕ Ο ΕΞΑΝΤΑΣ...?'' γιατί έχετε εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Σας ξεφτίλισε ο Αυγερόπουλος με τα γραφόμενα του.

Τρεχάτε να κρυφτείτε σε καμμιά στοά εξυπνοπούλια μου.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


Ανώνυμος είπε...

Ας το βαλουμε ολοι καλα στο μυαλο μας,η αιτια του κακου ειναι ο ΑΡΠΑΧΤΑΣ με τα αβουλα ΑΡΠΑΧΤΟΠΟΥΛΑ του. Αν εχετε λιγη τσιπα πανω σας παραιτηθειτε ΤΩΡΑ!! Αυριο θα σας πετροβολουν τα ιδια τα παιδια σας!!! ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε ενεργε πολιτη Αρναιας, εξακολουθεις μετα απο τοσους μήνες να βρίσκεσαι σε παραληρημα και προβάλλοντας την εντοπιότητα σου προσπαθείς να επηρεάσεις καταστάσεις. Σε πληροφορώ ότι είσαι ανόητος και προκλητικότατος. Ο κόσμος ξέρει πολυ καλά την εμπάθεια σου και των ομοίων σου απέναντι σε οποιαδηποτε μορφή ανάπτυξης επειδή είστε το σάπιο κατεστημένο που προσπαθεί να επιβιωσει με πρακτικές τρομοκρατίας και εκφοβισμού. Ως εδω μεγάλε! Πάρτο αλλιώς! Ψεύτη και δοσίλογε του τόπου σου! Το ξεφτυλίσατε παπαγαλάκια της ψευτοοικολογίας και της τρομολαγνείας!

Ανώνυμος είπε...

@ 2 Δεκεμβρίου 2012 11:07 π.μ.

Έχεις απόλυτο δίκιο για τον ΠΑΧΤΑ και τα ΠΑΧΤΟΠΟΥΛΑ του.

Αρκεί μόνο να δούμε πως στο Κιλκις και στη Θράκη ,που έχουν παρόμοιο με εμάς πρόβλημα, πρέπει να ψάξεις με το μικροσκόπιο να βρεις υποστηρικτή των
καταστροφικών μεταλλείων ανάμεσα στους εκλεγμένους δημοτικούς -και όχι μόνο- άρχοντες.

Και μόνο αυτό τα λέει ΟΛΑ για τον πρώην υπουργό του Σημίτη (και την παρέα του) που νομίζει πως ήρθε στην Χαλκιδική να εκπολιτίσει τους Ιθαγενείς, τρομάρα του.

Ανώνυμος είπε...

Προς 2 Δεκεμβρίου 2012 11:38 π.μ.Ο πανικός σου δεν κρύβεται. Μέχρι να κλείσει το "μπουρδέλο" σας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Και κλείνοντας, δες λίγο την πηγή από το άρθρο.

Ανώνυμος είπε...

για τον 2 Δεκεμβρίου 2012 11:38 π.μ.

Οι βρισιές και οι ειρωνείες είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου που δεν έχει επιχειρήματα.

caesar

Ανώνυμος είπε...

ναι στα μεταλλεια!τζαμπα το χρονο σασ χανεταιιι!γθριστε στα σπιτια σας και κοιταξτε τισ δολειες σας γιατι απο την εταιρια ζειτε ολοιιιιιιιιιιιι!!!!

Ανώνυμος είπε...

9.03 εμεις δεν ζουμε στις στοες 300 μετρα μεσα στη γη.
ζουμε στο φως.
δεν ειμαστε ιδιοι.
εσυ τυφλοποντικας,μετροποντικας και οτι συναφη θελεις.
εμεις κοιταμε τη ζωη στα ματια και χαραζουμε μερες χαρας για τον τοπο και τα παιδια μας.