Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011

ΑΝΕΤΧΑ ΑΕ

Η είδηση πέρασε απαρατήρητη αλλά έχει την σημασία της. Πριν από λίγες ημέρες σε Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΑΝΕΤΧΑ ΑΕ αντικαταστάθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες όλα τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου με αποτέλεσμα να ακολουθήσει και η παραίτηση του μέχρι πρότινος προέδρου της, πρώην Νομάρχη και νυν δημάρχου Πολυγύρου. Για να καταλάβετε το πνεύμα που κυριάρχησε σας λέμε μόνο πως μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», την πλειοψηφία των μετοχών (που ξεπερνά το 50%) το ελέγχουν στην ΑΝΕΤΧΑ ΑΕ μόνο δυο φορείς και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής Π.Κ.Μ. και ο δήμος Προποντίδας, οπότε και έπραξαν τα δέοντα ώστε να πάρει ο καθένας τον δρόμο του...

Αυτοί που δέρνουν κι αυτοί που δέρνονται


Θανάσης Καρτερός

Ο Χρήστος Παπουτσής είναι από τα πιο γνωστά πρόσωπα του φοιτητικού κινήματος στη χούντα και στις απαρχές της μεταπολίτευσης. Και η οπωσδήποτε φωτεινή αυτή περίοδος των νεανικών του χρόνων, που τον έφερε ως τη θέση του προέδρου της ΕΦΕΕ, του άνοιξε αργότερα τον δρόμο για μια λαμπρή πολιτική καριέρα από τις γραμμές του ΠΑΣΟΚ. Το οποίο είτε ως επίτροπος, είτε ως υπουργός, είτε από άλλες υψηλές και καλά αμειβόμενες θέσεις, υπηρετεί πιστά πάνω από τριάντα χρόνια. Από μια άποψη λοιπόν ανταμείφθηκε σε αντίθεση με άλλους για τους δύσκολους αγώνες του. Και ορθώς ανταμείφθηκε - αυτό έλειπε, να καταλάβουν όλα τα δημοκρατικά αξιώματα οι ανανήψαντες χουντικοί ή οι «άκαπνοι».

Αποδοκίμασαν και τον Ξυνίδη...

Βαγιωνάς για την Π.Ο.Π. της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής.

Η ομιλία του Βουλευτή Χαλκιδικής Γεώργιου Βαγιωνά στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα  με τους προέδρους των γεωργικών συνεταιρισμών , τους μεταποιητές και τους παραγωγούς  ελιάς της Χαλκιδικής με θέμα  "Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής".
Διαβάστε την ομιλία στη συνέχεια της ανάρτησης ή ΕΔΩ.

ΚΚΕ για τα μολυσμένα τρόφιμα του LIDL


Δεν είναι μόνο το LIDL. Το κέρδος, που είναι το κριτήριο του καπιταλισμού καθιστά βέβαιο ότι ο λαός τρώει σαβούρες. Η κυριαρχία των μονοπωλίων στην παραγωγή, στην εισαγωγή και στο εμπόριο τροφίμων αποδεικνύεται άκρως επικίνδυνη όχι μόνο για την τσέπη αλλά και για την υγεία, ακόμα και τη ζωή του λαού. Τεράστιες ευθύνες έχει η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και ο εργατικός λαϊκός έλεγχος αποτελούν κατεπείγουσα ανάγκη και βασική προϋπόθεση για ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα.   
 ΑΘΗΝΑ 4/7/2011       ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Απάντηση της Μαρίας Λούκα στην Πρωτοβουλία Πολιτών Αριστοτέλη

Απάντηση στην επιστολή της Πρωτοβουλίας Πολιτών Αριστοτέλη

Από το "ΕΨΙΛΟΝ" της Ελευθεροτυπίας, 3-7-2011
(Η επιστολή ΕΔΩ)
1. Στην εκτενή επιστολή σας δε χώρεσε ούτε ένα στοιχείο που να αμφισβητεί τα δεδομένα του ρεπορτάζ μας, παρά μόνο παραθέτετε εκλογικά ποσοστά και χαρακτηρισμούς όπως «συκοφαντία» που μάλλον θα ταίριαζαν πιο πολύ σε αποσπάσματα όπως αυτό : «Τα οίκο-σιτα ανθρωποειδή, που φιλοξενούμε εν είδη ατραξιόν στη Χαλκιδική, έχουν ξεσαλώσει τις τελευταίες ημέρες, παρατηρούν πολλοί… Είναι λογικό και επόμενο, σημειώνουμε εμείς…
Η προστάτιδα της «οικοπαραλογίας» τους απώλεσε τα κεκτημένα... και αυτοί με τη σειρά τους, απώλεσαν το «μαξιλάρι» του εφιαλτισμού, της ασυδοσίας και της ανοχής, που τους παρείχε απροκάλυπτα και άκοπα όλα αυτά τα χρόνια...» και πολλά παρόμοια που φιλοξενείται στο ιστολόγιο σας. Από κει και πέρα δε γνωρίζω σε ποιον Κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας ανακαλύψατε την αρχή της τήρησης «ίσων αποστάσεων» αλλά στον Κώδικα που εμείς έχουμε υπόψη μας υπάρχει η αρχή της τεκμηριωμένης καταγραφής της πραγματικότητας , κι αυτή δε μετριέται με αποστάσεις αλλά με στοιχεία.

Απάντηση της Μαρίας Λούκα στην καταγγελία των σωματείων υπογειτών της Ελληνικός Χρυσός


Απάντηση στην καταγγελία των σωματείων υπογειτών της Ελληνικός Χρυσός
(Η Καταγγελία ΕΔΩ)
Η μοναδική εντεταλμένη υπηρεσία που αναγνωρίζουμε είναι αυτής της ανεξάρτητης από οποιαδήποτε συμφέροντα και προσωπικές φορτίσεις δημοσιογραφίας. Κάτι που αποτυπώνεται και στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ , το οποίο είναι απολύτως τεκμηριωμένο έως την τελευταία του λέξη, καθώς βασίζεται σε επιτόπια έρευνα, σε συνεντεύξεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε παλιότερες δημοσιογραφικές έρευνες και σε πλήθος στοιχείων και πορισμάτων από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς. Γι’ αυτό μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι κι εσείς στην επιστολή σας πέρα από την παράθεση χαρακτηρισμών, δε στοιχειοθετείτε καμία συγκροτημένη αμφισβήτηση του ρεπορτάζ. Ορισμένες επισημάνσεις μόνο ως προς την επιστολή σας:

«Αρχιστράτηγος του μπάχαλου ο Τσίπρας»

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: «...Πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας ότι δεν μπορεί να είναι ο αρχιστράτηγος του μπάχαλου.  ...Ας μην το παίζει ήρωας»
ΣΥΡΙΖΑ: «...Στο γνωστό χυδαίο δρόμο που χάραξε ο κ. Πάγκαλος με την υιοθέτηση γκεμπελίστικων πρακτικών, έρχεται να προστεθεί και το επίσημο ΠΑΣΟΚ, δια μέσου του γραμματέα του κ. Καρχιμάκη».

Άμεση απελευθέρωση για τα ταξί


Άδεια ταξί μπορεί πλέον να αποκτήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος με ένα απλό αίτημα στην εκάστοτε περιφέρεια, δήλωσε σήμερα ο υπ. Μεταφορών Γ. Ραγκούσης.
Ο υπουργός τόνισε πως δεν θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση των ταξί που είχε συντάξει ο προκάτοχός του κ. Δ. Ρέππας και το οποίο έθετε μια σειρά από προϋποθέσεις για το άνοιγμα του κλάδου.

Συνεταιρισμός Παραγωγών Δήμου Πολυγύρου - ΣΥ.ΠΑ.ΔΗ.ΠΟ.


Μόλις ενός μηνός ο ΣΥ.ΠΑ.ΔΗ.ΠΟ και το πρατήριο πώλησης παραδοσιακών προϊόντων Πολυγύρου είναι έτοιμο στις Καλύβες !
Για πληροφορίες: Δημήτρης Βασιλάκης Τηλ. 69 49 44 31 55

6 λόγοι για να προχωρήσει το ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ στη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ (Β)


«Ο Γιαλελής είναι όπως όλοι οι Έλληνες: πιστεύει ότι όλοι οι άλλοι του χρωστάνε κάτι». (Ηλίας Καζάν, αναφερόμενος στον Στάθη Γιαλελή, κεντρικό πρόσωπο  του "Αμέρικα-Αμέρικα")  
-----------------------------------
 3. Περιφερειακή ανάπτυξη
 Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (κοντά στο 90 %) ζει στα αστικά κέντρα, απασχολούμενο στη βιομηχανία ή στις υπηρεσίες και χρειάζεται να καταναλώσει πόρους, τους οποίους το 10 % του πληθυσμού, που ζεί στην ύπαιθρο (τοπικές κοινωνίες) παραδοσιακά θεωρεί ότι «κατέχει» σαν «ιδιοκτησία» του.
 Προφανώς, ΟΛΗ η κοινωνία έχει δικαίωμα πρόσβασης στους φυσικούς πόρους (γή, υδάτινοι πόροι, χλωρίδα και πανίδα, μεταλλεύματα,…). Η ανάγκη χρήσης των πόρων της υπαίθρου από την κοινωνία στο σύνολό της, δίνει δυνατότητες ανάπτυξης της περιφέρειας, αρκεί:

Σύσκεψη για την πράσινη ελιά


Με πρωτοβουλία του  Αναπληρωτή Τομεάρχη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών & Δημόσιας Διοίκησης και Βουλευτή Χαλκιδικής, Γιώργου Βαγιωνά,  διοργανώνεται σύσκεψη που αφορά την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής.
Η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 4-7-2011 και ώρα 19:00μ.μ στην Αίθουσα Συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής (πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης) και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Ενώσεων, των Μεταποιητών Πράσινης Ελιάς, των  Ελαιοκομικών Συνεταιρισμών καθώς και των παραγωγών ελιάς Χαλκιδικής.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του υφ. Αγροτικής ανάπτυξης Γ. Δριβελέγκα με εκπροσώπους παραγωγών και μεταποιητών βρώσιμης ελιάς


Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Δριβελέγκας συναντήθηκε σήμερα με α) τους Προέδρους των Ενώσεων Χαλκιδικής και Πολυγύρου κ. Γλαράκη Φώτη και κ. Ευαγγελινό  Εύαγγελο β) με ομάδα μεταποιητών βρώσιμης ελιάς του νομού και γ) τον κ. Μουτάφη Ιωακειμ, γεωπόνο της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης του νομού ο οποίος και ξεκίνησε την προσπάθεια ολοκλήρωσης και προώθησής του φακέλου, στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., για την ονομασία προέλευσης του προϊόντος. Θέμα της συνάντησης η βρώσιμη ελιά Χαλκιδικής εν όψη της νέας περιόδου και η ονομασία προέλευσης του Προϊόντος.
 Ο υφυπουργός αφού άκουσε τις προτάσεις των παραγωγών δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα ασχολείται με το θέμα και διαβεβαίωσε τους παραβρισκόμενους ότι σύντομα θα διοργανώσει ευρύτατη συνάντηση με όλους τους φορείς του νομού, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, για τη λήψη αποφάσεων επί του συγκεκριμένου και άλλων θεμάτων αρμοδιότητάς του, που αφορούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του Νομού.
Από το Γραφείο τύπου

Τραυματίστηκε ο πρώην Δήμαρχος Ορμύλιας

Σε ατύχημα (ανατροπή τρακτέρ) τραυματίστηκε σοβαρά ο πρώην Δήμαρχος Ορμύλιας και Δημοτικός Σύμβουλος Πολυγύρου, Λευτέρης Σταμούδης.
Ο Πρώην Δήμαρχος διέφυγε τον κίνδυνο και νοσηλεύεται όμως με σοβαρά τραύματα. Κοντά του, από την πρώτη στιγμή, εκτός των οικείων του βρίσκεται και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Πολυγύρου Κώστας Μπογδάνος.
-Λευτέρη, περαστικά σου!

Τσίπουρο στη ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ

Στον Πολύγυρο βρέθηκε σήμερα  ο Δήμαρχος Κασσάνδρας και πρώην υπουργός, Βασίλης Παπαγιάννης, για υπηρεσιακές του δουλειές. Το μεσημέρι απόλαυσε το τσιπουράκι στο γνωστό καφέ-ουζερί της πρωτεύουσας ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ, με φίλους του Πολυγυρινούς και Κασσανδρινούς που μένουν στον Πολύγυρο.

Σήμανση δρόμου

Στο δρόμο Πολυγύρου - Καλυβών και στη διασταύρωση προς Σήμαντρα, από το Μάρτη του 2011 είναι πεσμένη η πινακίδα που οδηγεί στα Σήμαντρα, με αποτέλεσμα να μπερδεύονται οδηγοί που δεν γνωρίζουν την περιοχή.
-Μήπως οι αρμόδιοι πρέπει να "δουν" το θέμα; 

Το ΚΚΕ για τις επιθέσεις εναντίον βουλευτών


Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί τις επιθέσεις κατά βουλευτών του για να δικαιολογήσει τη βάρβαρη πολιτική του. Οι διάφορες ομάδες, εθνικιστικές, ακροδεξιές και άλλες που πρωτοστατούν ή συμμετέχουν εκμεταλλευόμενες την αυθόρμητη αγανάκτηση, κυρίως ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παγιδεύουν τις λαϊκές συνειδήσεις σε μορφές εκτόνωσης που αξιοποιούνται πολύμορφα από το σύστημα. Ο στόχος είναι να εμποδιστεί η ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων, να αποτραπεί η συνάντηση της λαϊκής οργής κι αγανάκτησης με το οργανωμένο, ταξικό και εργατικό κίνημα.
  ΑΘΗΝΑ 4/7/2011   ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αν ήταν τυφλός και ο Παπανδρέου...

Είναι φυσιολογικό;

...Σίγουρα φυσιολογικό δεν είναι αλλά είναι ...λογικό μπροστά στην ανικανότητα των δικών μας σαϊνιών!  

Πλέον κοιμάμαι ήσυχος...


Eταιρικά οξύμωρα σχήματα: “Βιώσιμη μεταλλεία” και “πράσινη μεταλλεία”, όπως λέμε “ακίνδυνα τσιγάρα”!


Η μεταλλευτική βιομηχανία μετακινεί περισσότερη γη από οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα. Ωστόσο οι μεταλλευτικές εταιρείες συχνά ισχυρίζονται ότι ασκούν “βιώσιμη μεταλλεία”. Ο προοδευτικός επαναπροσδιορισμός του όρου “βιωσιμότητα” άδειασε τη λέξη από την αρχική της αναφορά στο περιβάλλον. Οι μεταλλευτικές εταιρείες τώρα χρησιμοποιούν τον όρο αναφερόμενες στα εταιρικά κέρδη και σε οικονομική ανάπτυξη που θα διαρκέσει περισσότερο από το μεταλλευτικό έργο. Η χρήση εταιρικών οξύμωρων σχημάτων, όπως το “βιώσιμη μεταλλεία” είναι μια από τις βασικές στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να συγκαλύψουν τις καταστροφές και να εξουδετερώσουν την κριτική.