Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

Γιατί αρνούνται την "επαναδιαπραγμάτευση";

Κατ' αρχήν, ξεκινώντας θέλω να είμαι ξεκάθαρος για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Ανήκω κι εγώ στην μεγάλη κατηγορία όσων πρεσβεύουν την κυρίαρχη, αυτήν τη στιγμή, αντίληψη εντός της ΝΔ ότι για τα μεγάλα και τα σημαντικά ζητήματα του τόπου προφανώς και πρέπει οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου να παλεύουν καθημερινά για ευρύτερες κατά το δυνατόν συναινέσεις. Σε αυτό δε διαφωνεί κανείς. Ή αν διαφωνεί- ακόμα κι εντός της ΝΔ- είναι σε κάποιες λεπτομέρειες. Η ΝΔ ουδέποτε είπε όχι στη συναίνεση και ακόμα περισσότερο ποτέ δεν έβαλε το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό.
Φτάνει βέβαια να ξεκαθαρίσουμε τι εννοεί "εθνικό συμφέρον" ο καθένας. Προς το συμφέρον πάντως ούτε της οικονομίας, ούτε της κοινωνίας, ούτε γενικότερα του τόπου δεν είναι να δίνουμε τη συναίνεσή μας σε μία οικονομική πολιτική που αντί να άρει, αντίθετα πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα. Το εθνικό συμφέρον δεν εξυπηρετούν ούτε οι απειλές και οι εκφοβισμοί στους οποίους επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση στην ουσία όχι για να πετύχει αλλά για να εκβιάσει τη συναίνεση. Εκβιάζει γιατί καταλαβαίνει ότι άλλος τρόπος δεν υπάρχει να βάλει η ΝΔ την υπογραφή της κάτω από επιλογές που μπορεί να εξασφαλίζουν κάποια εφήμερα δανεικά, υποθηκεύουν όμως τη χώρα. Και το χειρότερο είναι ότι υποθηκεύουν και το μέλλον της μαζί με αυτήν.
Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ' όσο κάποιοι- εντός κι εκτός του ΠΑΣΟΚ- θέλουν τα παρουσιάσουν. Και δε θα σταθώ στις τηλεφωνικές στιχομυθίες των δύο πολιτικών αρχηγών με ζητούμενο τη συναίνεση. Θεωρώ ότι αυτό μικρή σημασία έχει. Την προκειμένη στιγμή αν ο Πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης επιθυμούν πραγματικά τη συναίνεση δεν έχουν παρά να συμφωνήσουν σε αυτό που εξ αρχής και χωρίς διχαστικά διλήμματα πρότεινε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς: επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Πρόταση απλή, μεστή, ξεκάθαρη και χωρίς να αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και υπεκφυγές.
Όταν λέμε "επαναδιαπραγμάτευση" εννοούμε πολύ απλά ότι τουλάχιστον οι δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα συμφωνήσουν πάνω στα σημεία του Μνημονίου, τα οποία πριν από ένα χρόνο αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα και- το κυριότερο- αδιαπραγμάτευτα η κυβέρνηση, ώστε να σχηματίσουμε από κοινού ένα ενιαίο μέτωπο και όσα άλλα μικρότερα κόμματα που έχουν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό συμφωνούν, που θα στέλνει ένα ισχυρό σήμα στους δανειστές μας, τους Ευρωπαίους εταίρους και την Τρόικα ότι εμείς στην Ελλάδα και ξέρουμε τι ζητάμε, και ξέρουμε μέχρι πού φθάνουν οι αντοχές της οικονομίας, και ξέρουμε ποιους μετρήσιμους στόχους μπορούμε να πετύχουμε, με ποιόν τρόπο και μέσα σε ποια χρονικά διαστήματα. Όλα αυτά τα τόσο ουσιώδη φαντάζουν "ψιλά γράμματα" για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Μόνο "ψιλά" δεν είναι όμως.
Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να σύρεται- και μαζί με αυτήν να σύρει τη χώρα και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία- πίσω από τα όσα έρχονται να της επιβάλλουν κάθε φορά οι δανειστές, τα οποία ενώ ξέρει ότι είναι ακατόρθωτα παρ' όλα αυτά τα αποδέχεται και εν συνεχεία- φθάνοντας στο εκ των προτέρων προβλεπόμενο αδιέξοδο- πετάει τις δικές της ευθύνες στους άλλους, πότε στη ΝΔ πότε ακόμα και στους ίδιους τους πολίτες. Έχει έρθει η ώρα για τον Πρωθυπουργό να συνειδητοποιήσει ότι το εθνικό συμφέρον του τόπο δεν συμβαδίζει με την οικονομική πολιτική εγκλωβισμού μίας ολόκληρης κοινωνίας. Και σ' αυτήν την πολιτική έχουμε χρέος να αντιταχθούμε. Είναι η ίδια πολιτική που εφάρμοσε ένα χρόνο τώρα και είδαμε τα αποτελέσματα. Πώς θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι εφαρμόζοντας ξανά, για δεύτερη φορά, την ίδια ακριβώς πολιτική, θα φέρει διαφορετικά αποτελέσματα; Είναι τουλάχιστον ανόητο να το ισχυρίζεται κανείς αυτό.
Και εδώ, φυσικά, προκύπτει το θεμελιώδες ερώτημα: για ποιο λόγο ο κ. Παπανδρέου αρνείται την πρόταση συναίνεσης που επανειλημμένως έχει καταθέσει η ΝΔ με ένα και μόνο ζητούμενο, να συμφωνήσουμε δηλαδή σε ένα ενιαίο πλαίσιο σημείο στα οποία μπορούμε να συγκροτήσουμε από κοινού ένα αδιάρρηκτο μέτωπο εθνικής συνεννόησης απέναντι στους δανειστές μας; Η επαναδιαπραγμάτευση εκείνων των όρων του Μνημονίου που δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες της ούτε η χώρα ούτε η κοινωνία είναι η μόνη επιλογή που έχουμε μπροστά μας. Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να εξηγήσει σε εμάς και, προπαντός, τον ελληνικό λαό γιατί την αρνείται με τέτοιο πείσμα και επιμονή;
*Ο Γιώργος Βαγιωνάς είναι Βουλευτής ΝΔ Νομού Χαλκιδικής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι εννοείτε κ. Βαγιωνά!
Δεν ήταν η παράταξή σας πριν 1,5 έτος στην εξουσία με εξουσιοδότηση από τον Ελληνικό λαό!
Δεν είχε προβλέψει την κατάσταση και δεν έκανε τίποτε, δεν μπορούσε ή δεν ήθελε?
Η φωνή σας;;;; που ήταν τότε; Μήπως η κομματική επιταγή φίμωσε τον πατριωτισμό σας; Τώρα βλέπετε και πριν ήσασταν τυφλός: Τώρα σας συνεπήρε το εθνικό συμφέρον;;;;;;
Αλήθεια, μήπως προγραμματίζετε καμιά παρουσία στον Τριανταφυλλόπουλο να “κλαφτείτε” ότι τάχα ανήκετε στους πιο χαμηλόμισθους Βουλευτές της Ευρώπης!
Αν θέλετε λαϊκή αποδοχή και αναγνώριση κ. Βαγιωνά, να προτείνεται να μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών στη μέση, έτσι μειώνετε το κράτος και να αρνηθείτε όλες τις παροχές που επιβαρύνουν τον Ελληνικό λαό και που αδιαμαρτύρητα απολαμβάνετε!
Στο κάτω κάτω, εσείς δεν δείχνετε να έχετε ιδιαίτερη ανάγκη!

Ανώνυμος είπε...

DOCTOR

Μπορεί να ξέρετε να κάνετε εγχείρηση
μπορεί να ξέρετε να κάνετε διαχείρηση προσωπικής περιουσίας- αυτά πού γράφεται τα καταλαβαίνεται ομως;

Ανώνυμος είπε...

κ.Βουλευτά....
Καλές οι θεωρείες αλλά στη πράξη δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα.
Κόψτε πρώτοι τις αποδοχές σας, ζητήστε να επιστραφούν τα κλεμμένα και οι μίζες...και μετά ζητήστε από το λαό συναίνεση.
Όσοι είστε ή παριστάνετε τους καλούς, είστε ΣΥΝΝΈΝΟΧΟΙ,γιατί σιωπάτε.
Δεν θα μετανιώσετε για τα δεινά που έκαναν οι" κακοί" συνάδελφοί σας,αλλά γιατί σιωπάσατε εσείς οι "καλοί".

Ανώνυμος είπε...

Σοβαρά κ. Βαγιώνα!
Εσείς κα ιη παράταξή σας δεν ήσασταν Κυβέρνηση 1,5 χρόνια πριν με ρητή εντολή από τον Ελληνικό λαό για να πάρετε μέτρα και να πράξετε έτσι ούτως ώστε να μην φτάσουμε εδώ που φτάσαμε!
Δεν σας άφηνε τότε η κομματική σας υποταγή να προβάλετε τα πατριωτικά σας πιστεύω και να πράξετε για το καλό του Ελληνικού λαού; Δεν σας άφηνε; Δεν βλέπατε; Δεν θέλατε ή δεν μπορούσατε;
Και εμφανίζεστε τώρα σαν απομηχανής θεός με τη λύση στο τσεπάκι!
Μήπως προγραμματίζετε και καμιά επίσκεψη στις εκπομπές του Τριανταφυλλόπουλου να διατυμπανίσετε ότι είστε οι χειρότερα αμειβόμενοι Βουλευτές στην Ευρώπη!Εσείς και οι όμοιοί σας, να εκλιπαρείτε οίκτο!
Αν θέλετε αποδοχή και αναγνώριση, να ταχθείτε ανοιχτά υπέρ της μείωσης του κράτους, υπέρ της μείωσης του αριθμού των Βουλευτών, στο μισό!
Και που είστε 300, να μην πω τι τα κάνατε……..
Να αρνηθείτε όλες παροχές και τις παραχωρήσεις που απολαμβάνετε με ευχαρίστηση και πληρώνει γι' αυτές ο Ελληνικός λαός και να ζητήσετε συγνώμη από τον Ελληνικό λαό! ( ελπίζω ο Ρεσπέντζας να μην ξαναλογοκρίνει το κείμενο )!

Ανώνυμος είπε...

αν σου εγραφαν βαγιωνα και κανα δυο σελιδες ακομη θα ηταν αξιοι των μισθων που παιρνουν στο γραφειο σου αλλα λυπούμε πραγματικα για την καταντια σας

Ανώνυμος είπε...

Νέοι Άνθρωποι κ. Βαγιωνά.
Καιρός ν'αποσυρθείτε....

Ανώνυμος είπε...

Για τον επαρχιακό δρόμο που θα ενώσει τη ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ με τη Νότια Χαλκιδική,( που μας υποσχεθήκατε στη Γαλάτιστα), κάνατε κάποια προσπάθεια;
Περιμένουμε την απάντησή σας.

Ανώνυμος είπε...

Να φύγετε! Να πάτε αλλού!

Ανώνυμος είπε...

ase mas re vagiona sto pono mas mirase kana ...... gia na ginis kai pali vuleftis

Ανώνυμος είπε...

Ο ΑΝΘΡΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΛΛΟΥ,ΔΙΟΡΙΣΕ ΟΛΟΚΛΙΡΗ ΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ ,ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΣΙΟ, ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΛΑΘΟΣ!!!!!ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΡΟΤΙΕΜΕ ΕΔΟ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ,ΑΝ ΕΧΕΙ ΕΣΤΟ ,ΜΙΑ ΤΣΙΠΑ ΠΑΝΟ ΤΟΥ, ΚΑΤΑΣΤΑΦΗΚΑΜΕ ΚΑΙ Ο ΒΑΓΙΟΝΑΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΟΙ, ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ?ΠΑΡΤΕ ΤΟΝ ΜΕ ΤΗΣ ΠΕΤΡΕΣ, ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ,ΑΣ ΞΥΠΝΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.ΦΤΑΝΕΙΙΙΙ.

Ανώνυμος είπε...

agorases toys pantes kai ta panta tora?

Ανώνυμος είπε...

Κλασικος πολιτικος,τετοιοι φεραν την Ελλαδα στο αδιεξοδο,κριμα που ειναι χαλκιδικιωτης.Αν θελει να τον εκτιμησει ο καθε Ελληνας ας πει την αληθεια για τον Μπομπολα ποιος ειναι και τι εκπροσωπει και πως θα γινει η περιοχη μας σε λιγα χρονια.