Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Αργύρης Λαφαζάνης: Περιμένει ο δημόσιος πλούτος της Χαλκιδικής. Διατηρείται το “άβατο” της μοναστηριακής περιουσίας.

Ερώτηση του Βουλευτή Χαλκιδικής Αργύρη Λαφαζάνη θα συζητηθεί την Πέμπτη 9/6/2011 στη Βουλή σχετική με την αξιοποίηση του πλούτου της Χαλκιδικής.
Δείτε το κείμενο της ερώτησης:
Προς: τους κυρίους Υπουργούς Οικονομικών, Επικρατείας.
Θέμα: Περιμένει την αξιοποίησή του ο πλούτος της Χαλκιδικής
Την ώρα που προωθείται η παραχώρηση λιμανιών, αεροδρομίων, δημόσιων οργανισμών υπάρχει στην χώρα μας και ειδικότερα στη Χαλκιδική δημόσιος πλούτος που περιμένει την αξιοποίησή του. 


Ειδικότερα:
●Στην κυριότητα των Ε.Τ.Α. Α.Ε. υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα παραλιακών εκτάσεων, απαλλοτριωμένων από τον Ε.Ο.Τ. πριν από αρκετές δεκαετίες που παραμένουν όχι μόνο αναξιοποίητες αλλά κυριολεκτικά εγκαταλειμμένες. Από εκεί θα έπρεπε να ξεκινήσει η συζήτηση για την εξεύρεση πόρων.
Στην τυπική κυριότητα του Δημοσίου υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενης από δεκαετίες γης που εξακολουθούν να θεωρούνται δασικές εκτάσεις. Οι παραγωγικοί ελαιώνες που καλύπτουν σχεδόν στο σύνολο τους τις εκχερσωμένες αυτές εκτάσεις και το περιβάλλον αναβάθμισαν αλλά και συνεισέφεραν σημαντικά στην τοπική οικονομία. Το Δημόσιο μπορεί να αποκομίσει πολύ σημαντικά έσοδα με την παραχώρησή τους, έναντι αντιτίμου, στους
κατέχοντες καλλιεργητές απαλλάσοντάς τους από μακροχρόνια ιδιοκτησιακή ομηρία.
Δυνητικά στην κυριότητα του Δημοσίου θα μπορούσαν να είναι και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα μοναστηριακών ή διεκδικούμενων από μοναστήρια εκτάσεων. Όταν συζητάμε για τα πάντα, φαίνεται παράδοξο δύο αιώνες μετά την απελευθέρωσή μας να είμαστε ακόμη δεσμευμένοι από χρυσόβουλα και φιρμάνια για κάποια από τα οποία αμφισβητείται η εγκυρότητά τους. Το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε, σεβόμενο βεβαίως τα πραγματικά δικαιώματα των ιερών μονών να παρέμβει με απαλλοτριώσεις ή με διεκδίκηση της κυριότητας των αμφισβητούμενων ή διεκδικούμενων αβάσιμα εκτάσεων. Η λύση του ζητήματος της μοναστηριακής περιουσίας θα ήταν πολλαπλά ωφέλιμη για την πολιτεία αλλά και τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε ιδιοκτησιακή ομηρία.
●Τέλος, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και ιδιαίτερα του χρυσού της Χαλκιδικής καθυστερεί αδικαιολόγητα από ατολμία αλλά και από παρεμβάσεις στελεχών της παράταξής μας.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
Προτίθενται να αναζητήσουν έσοδα από την αξιοποίηση των εκτάσεων των Ε.Τ.Α., της αγροτικής γης, της μοναστηριακής περιουσίας και την προώθηση της επένδυσης για τον χρυσό της Χαλκιδικής;

Αθήνα, 3-6-2011
Ο ερωτών βουλευτής
Αργύρης Λαφαζάνης

Παλαιότερο Άρθρο - παρέμβαση του βουλευτή (από 17-11-2009) σχετικά με την μοναστηριακή περιουσία.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΟΜΗΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Υπάρχει σήμερα εδραιωμένη η πεποίθηση στους Έλληνες πολίτες ότι αυτή η φρέσκια, δυνατή, αποφασισμένη, αισιόδοξη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες και να λύσει ζητήματα που άλλες κυβερνήσεις δεν τολμούσαν να αγγίξουν. Ακόμη, η ευαισθησία που προκάλεσε η μεγάλη οικονομική, πολιτική και κοινωνική τραγωδία της υπόθεσης Βατοπεδίου δημιουργεί προϋποθέσεις επίλυσης του δράματος που ζεί γη χώρα μας από την απελευθέρωσή της.
Απελευθέρωση που δεν συντελέσθηκε ακόμη όσο αφορά τα χρυσόβουλα και τα φιρμάνια.
Το Άγιο Όρος είναι μια από τις τρεις χερσονήσους της Χαλκιδικής. Εμείς οι Χαλκιδικιώτες το θεωρούμε ευλογία. Το σεβόμαστε, το στηρίζουμε, το προστατεύουμε.
Είναι για μας αξία, όχι μόνα θρησκευτική, πολιτιστική, ιστορική αλλά και πλεονέκτημα τουριστικό και οικονομικό. Και θέλουμε η πολιτεία μας να συνεχίσει να στηρίζει και να προστατεύει το Άγιο Όρος.
Θα πρέπει όμως να ξέρουμε ότι ενώ η ελληνική πολιτεία δεν έχει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ιδιοκτησίας μέσα στο Άγιο 'Όρος, από την άλλη, πολλές δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης εκτός Αγίου Όρους ανήκουν ή διεκδικούνται από τις μονές.
Περίπου τα 2/3 της Σιθωνίας αλλά και άλλες μεγάλες εκτάσεις στην υπόλοιπη Χαλκιδική θεωρούνται μοναστηριακές ή σαν τέτοιες πουλήθηκαν στο παρελθόν σε επιχειρηματίες ή οικοδομικούς συνεταιρισμούς.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται δεν είναι μόνο ιδιοκτησιακά-οικονομικά, δεν είναι μόνο προβλήματα επάρκειας των φυσικών πόρων, στις περιπτώσεις οικοδόμησης τεράστιων οικισμών σε πρώην μοναστηριακές εκτάσεις, αλλά αποτελούν και ΜΕΓΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
Οι γενιές διαδέχονται η μία την άλλη πάντοτε υπό την ομηρία της μοναστηριακής απειλής. Οι κατεχόμενες επί πολλές δεκαετίες από κατοίκους της Χαλκιδικής εκτάσεις σε πολλές από τις οποίες έχουν γίνει τουριστικές εγκαταστάσεις ή κατοικίες, βρίσκονται υπό αίρεση όσον αφορά το ιδιοκτησιακό. Πολλά είναι και τα προβλήματα που προέκυψαν με τοτηματολόγιο.
Και δεν είναι μόνα αυτά.
Η ίδια η Πολιτεία έχει αφήσει σοβαρές εκκρεμότητες σε βάρος των κατοίκων. Σε πολλές περιπτώσεις περιμένουν από το 1932, με την απαλλοτρίωση του Ελευθερίου Βενιζέλου και την χορήγηση προσωρινών τίτλων, τους οριστικούς τίτλους.
Ογδόντα χρόνια – τέσσερις γενιές Ελλήνων περιμένουν.
Να δούμε και τον αντίλογο που λέει:
Να μην πειράξουμε την μοναστηριακή περιουσία γιατί θα θιγούν τα συμφέροντα του κέντρου της ορθοδοξίας.
Ας το εξετάσουμε με προσοχή και ειλικρίνεια, ας δούμε για ποια συμφέροντα μιλάμε και αν πράγματι υπάρχει κίνδυνος να θιγούν.
Ας δούμε την προστασία που παρέχει η Ε.Ε. στο Πατριαρχείο μας. Ας λάβουμε υπόψη ότι με την υπάρχουσα κατάσταση δεν δοκιμάζεται απλά ο σεβασμός πολλών συμπατριωτών μας προς τις μονές αλλά δοκιμάζεται το ίδιο το θρησκευτικό τους συναίσθημα γεγονός που έχω την βεβαιότητα ότι δεν επιθυμεί το σεβαστό Πατριαρχείο μας.
Όλες οι παράμετροι του μεγάλου ζητήματος της Μοναστηριακής περιουσίας μπορούν και πρέπει να εξετασθούν στα πλαίσια επιτροπής της Βουλής τη συγκρότηση της οποίας προτίθεμαι να προτείνω.
Έχοντας απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης μου απέναντι στον τόπο μας και τους κατοίκους του και με απόλυτο σεβασμό προς τις ιερές Μονές και τα δικαιώματά τους θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να ξαναγυρίσουμε στα χρόνια του Ελευθερίου Βενιζέλου όσο αφορά την μοναστηριακή περιουσία.
ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ μα προχωρήσουμε σε τομές που θα απελευθερώσουν τον τόπο μας και τους συμπατριώτες μας.

Αργύρης Λαφαζάνης
Βουλευτής Χαλκιδικής

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

....αντιφατικες οι παρεμβασεις,ολη η ιστορια αφορα τον ....χρυσο πονηρουλη Λαφαζανη!

Ανώνυμος είπε...

μονο η μονη εσφιγμενου δεν διεκδικη περιουσια ,ακου περιουσια οι αγιοι πατερες,ο κοσμος πεινα και αυτοι εχουν χρυσοβουλα απο σουλτανους1!!!!!!που ειχαν σκλαβοσοι τη χορα για αιωνες,αυτη περναγαν καλα μεσα στα μοναστηρια,το κρατος επρεπε να εχει παρεμβει εδο και δεκαετιες ο κοσμος επρεπε να ξεσικοθει εδο και καιρο,οι δημαρχοι τι κανουν?

Ανώνυμος είπε...

aιτια αναβολης μου μυριζει ή κανω λαθος;

Ανώνυμος είπε...

μ' αλλα λόγια να αγαπιόμαστε.....
...τι θα ψηφίσετε για τα νεα μετρα του μνημονίου κ. "Βουλευτή";;;

Ανώνυμος είπε...

7.17
to 2.

Ανώνυμος είπε...

ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΜΗΝ ΚΟΠΤΕΣΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ.ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ!! ΤΙΠΟΤΑ..

Ανώνυμος είπε...

ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΞΗΓΗΣΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΟΥ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Η ΧΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟΥ.ΠΕΣ ΜΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ,ΣΕ ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΕΡΑΣ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΑ ΝΕΡΑ,ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΕ ΒΑΡΙΑ ΜΕΤΑΛΕΥΤΙΚΗ/ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ/ΧΗΜΙΚΗ ΖΩΝΗ,ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ.ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΝΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΥΚΟΧΩΡΙ.ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΟΠΩΣ ΕΥΚΟΛΑ ΞΕΣΤΟΜΙΖΕΙΣ.ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ.ΣΕ ΛΥΠΑΜΕ
Δ.Π

Ανώνυμος είπε...

...τελικα Αργυρη, χρυσαφι η αναβολη!

Ανώνυμος είπε...

Ο μόνος που τα λέει στα ίσια και καθαρά.
Οι άλλοι μαλακοβιόληδες τι κάνουν;
Οι "αριστεροί" τι έγιναν;

Ανώνυμος είπε...

6 Ιουνίου 2011 11:35 μ.μ.
Οι απόψεις σου μοιάζουν πολύ με τις απόψεις των Παλαιστινίων που όλα γύρω τους αλλάζουν και αυτοί διεκδικούν το λιόδεντρο του Αβραάμ, άν το άφησε στον Ισαάκ ή στον Ισμαήλ.
Έτσι και εσύ μετέρχεσαι των απόψεων όλου του πολιτικού φάσματος για να μας πείς τί; Ότι ζείς ευτυχισμένα και θέλεις να ζήσουν έτσι και οι απόγονοί σου. Να μη σε ενοχλήσει κανείς στον παράδεισό σου! Και έχεις και συνοδοιπόρους. Και πολλούς μάλιστα. Και προστατεύεις και το δημόσιο.
Άξιος ο μισθός σου για τη διανοητική σου ικανότητα!

Ανώνυμος είπε...

φιλε 9:21 εγω δεν αμφισβητω την διανοτικη σου ικανοτητα ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ τους σκοπους σου.Μεσα σε δαση και μερη οπως τα δικα μας δεν εχουν θεση τα δηλητηρια ,τα πλυντηρια οι μεταλουργιες,οι τεραστιες χαβουζες τοξικων,η καταστροφη του δασους για την επιφανειακη εξορυξη τα λαγουμια τους δρομους κτλπ,
Φιλε καλυτερα ειδικα εσεις οι Δημοτικοι να σοβαρευτειτε οσο ειναι καιρος ηδη εχτε διχασει την τοπικη κοινωνια ομως ηδη το προβλημα μας εχει γινει γνωστο σε ολη η Ελλαδα και το εξωτερικο απορω εσυ ο τοσο εξυπνος πως δεν το εμαθες.
Δ.Π

Ανώνυμος είπε...

Ό΄τι θυμάται χαίρεται,γιατί λίγο ακόμα θα χαίρεται,ο κατά τύχην βουλευτής!