Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

1. Το νομοσχέδιο «για το άνοιγμα των κλειστών  επαγγελμάτων» στέλνει τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς κάτω από το όριο επιβίωσης και ταυτόχρονα αποτελεί για τους μισθωτούς μηχανικούς αιτία για περαιτέρω συρρίκνωσης μισθών και δικαιωμάτων. Η κατάργηση του κώδικα ελάχιστων αμοιβών και της διαδικασίας κατάθεσης της αμοιβής του μηχανικού ως όρου για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, σημαίνει ότι καταργείται κάθε διασφάλιση για την αμοιβή της εργασίας του μηχανικού. Η κίνηση αυτή --->>>
αποσκοπεί στη μείωση του κόστους εργασίας σε όλα τα επίπεδα και θα ωφελήσει μόνο τις τράπεζες και τις μεγάλες κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρείες. Η απελευθέρωση των αμοιβών και η έκθεση στον αυθαίρετο ανταγωνισμό θα αφήσει τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς έρμαιο στην εκμετάλλευση των μεγάλων μελετητικών γραφείων και του εργοληπτικού κεφαλαίου. Επιπλέον, θα αποχαλινώσει την επίθεση των τεχνικών εταιρειών, στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων μηχανικών, αποφοίτων ΤΕΙ, ΙΕΚ κλπ, που εργάζονται σε αυτές, με το πρόσχημα να γίνουν πιο «ανταγωνιστικές» οι εταιρείες.
2. Η «απελευθέρωση των επαγγελμάτων», αποτελεί εδώ και δυο τουλάχιστονδεκαετίες πάγιο στόχο των δυνάμεων του κεφαλαίου και της ΕΕ, καθώς και«όρο» της πολιτικής του Μνημονίου, όρο μάλιστα ψευδεπίγραφο σε επαγγέλματααπολύτως ανοικτά όπως των μηχανικών. Κατά πρόσφατη άλλωστε διευκρίνιση καιτου πρωθυπουργού, αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και αδιαπραγμάτευτη πολιτική της επιλογή. Βέβαια, στην κατεύθυνση της«απελευθέρωσης» του επαγγέλματος του μηχανικού οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος (μέσω των οδηγιών της ΕΕ), η ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Έργων και η συγκέντρωση του τεχνικού έργου σε λίγους κατασκευαστικούς ομίλους. Η πολιτική αυτή όχι μόνο δεν έφερε τίποτε θετικό για τους εργαζόμενους μηχανικούς, αλλά αντίθετα αποτέλεσε σημαντικό μοχλό για τη δραματική χειροτέρευση της θέσης τους.
3. Το ν/σ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, μιας πολιτικής που στοχεύει στη συντριβή οικονομικών, εργασιακών, θεσμικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην κινεζοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Την πολιτική αυτή κατεύθυνση πλαισιώνουν:
- η ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα
- η σημαντική μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα - η αύξηση της ανεργίας στον κλάδο- η υπονόμευση του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση - η φορολογική ληστεία
4. Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη η διοίκηση του ΤΕΕ ευθυγραμμίζεται απόλυταμε τις κυβερνητικές επιλογές και το μόνο για το οποίο κόπτεται είναι ηεξασφάλιση των εισφορών υπέρ του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ από αμοιβές πουουσιαστικά δεν θα καταβάλλονται. Διευκολύνει την ψήφιση του ν/σ, παζαρεύοντας με την κυβέρνηση την προπτική να γίνει το ΤΕΕ ο φορέαςπιστοποίησης όλων των τεχνικών επαγγελμάτων, με επιβολή συνεχών εξετάσεωνκαι κατάργηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, όπως εξάλλου ήδη γίνεταιμε τους φραγμούς που τίθενται για την διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων βάσει του ΚΕΝΑΚ. Επιπλέον, με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης του ΤΕΕ συνεχίζεται η αποψίλωση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης των μηχανικών με τις εκατοντάδες απολύσεις συμβασιούχων και τον καθημερινό εξευτελισμό των συναλλασσόμενων με το ΤΣΜΕΔΕ συναδέλφων.
5. Μπροστά σε αυτή την κανιβαλική επίθεση δεν μας αντιστοιχεί ο ρόλος πουαναλαμβάνει η διοίκηση του ΤΕΕ, ρόλο επαίτη που ζητά από το κράτος ναεπιταχύνει την ανάπτυξη με ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ, συμβάσεις παραχώρησης και fast track. Εμείς οι μηχανικοί θέλουμε να διεκδικήσουμε με αγωνιστικό τρόπο την
αξιοπρέπεια, τη δουλειά, την κοινωνική ασφάλιση, ως εργαζόμενοι που αξιοποιούν την επιστημονική τους γνώση για λογαριασμό της κοινωνίας και όχι του κέρδους. Γιατί η κατάρρευση του συστήματος των αμοιβών και η περαιτέρω απελευθέρωση του ανταγωνισμού θα ευτελίσει το επίπεδο μελετών και επιβλέψεων, πράγμα που τελικά επιστρέφει στο κοινωνικό σύνολο.
Φαινόμενα όπως η κατάρρευση κτηρίων στους σεισμούς, εργατικά ατυχήματα, περιβαλλοντικά εγκλήματα, πολεοδομικές αυθαιρεσίες θα είναι πλέον ο κανόνας.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να διαλέξουν την αγωνιστική διέξοδο, στον πόλεμο που κηρύχτηκε ενάντια στην εργασία και τα δικαιώματα μας. Η πολιτική της κυβέρνησης που προσπαθεί να στρέψει τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, στην πραγματικότητα μας πλήττει όλους από κοινού.
Αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι καιάνεργοι, πρέπει όλοι μαζί να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και τα παπαγαλάκια της στον κλάδο


ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ

https://sites.google.com/site/mihanikoimeaxioprepeia/

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έξω όλες οι συντεχνίες. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι. Όλα τα κλειστά επαγγέλματα με τις κατώτατες αμοιβές. Όποιος έχει πτυχίο να μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα. Οι μηχανικοί είναι μια συντεχνία που λυμαίνεται το κράτος και τους πολίτες από καταβολής. Και μόνο η στάση τους απέναντι στους μηχανικούς ΤΕ είναι ενδεικτική της νοοτροπίας τους. Δεν τους βάζουν στο ΤΣΜΕΔΕ ενώ είναι μηχανικοί και ασκούν το επάγγελμα.
Τέρμα οι συντεχνίες παλικάρια. Αρκετά φάγατε.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν και τα θετικά της πτώχευσης της Ελλάδας.
Αυτοί οι δήθεν θεσμικοί ΤΕΕ και τα μέλη τους, θα καταλάβουν σύντομα ότι με ένα πτυχίο και απεριόριστη άδεια ασχετοσύνης θα πέσει λόρδα.
Βέβαια ακόμα τα κονομούν με τις μελέτες για δήθεν έργα που δεν θα γίνουν αλλά και αυτό θα κοπεί.
Μην τους λυπάστε. Τα κατάφεραν να πληρώνεις την άδεια όσο αξίζει και το σπίτι, και με την σημερινή τεχνολογία.
Βέβαια την ανακοίνωση δεν την υπογράφουν μόνο πολιτικοί μηχανικοί αλλά και άλλες ειδικότητες αλλά πάντα συντεχνίες του δημοσίου και ιδιώτες .
Μην τους λυπάστε πάντα γλύφουν και πάντα παίρνουν αυτό που θέλουν και δεν το αξίζουν.

Ανώνυμος είπε...

εσεις οι μηχανικοι που αγωνιζεστε για την αξιοπρεπεια κτλ. μπορειτε να μας πειτε τιποτα, για την παραινεση στον πρωην Νομαρχη, για την οικοδομικη αδεια του Πορτο Καρρας;

Ανώνυμος είπε...

Λαμόγια επιτέλους να σας ακουμπήσει κάποιος ...και ποιος ο Γιωργάκης ...

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω οτι στον κλάδο των μηχανικών έχουν γίνει σίγουρα παρατυπίες, όπως και οτι κάποιοι σίγουρα βοήθησαν στο να δημηιουργηθούν συντεχνίες. Μηχανικοί όμως , δεν είναι μόνο οι μεγαλομηχανικοί-μεγαλοεργολάβοι αλλά και μηχανικοί που παλεύουν για το μεροκάματο. Διακριση φίλε 9.37 ως προς την ασφάλιση , δεν γνωρίζω αν θα έπρεπε να υπάρχει, αλλα να είσαι σίγουρος ως προς τα δικαιώματα είναι δεδομένο πως θα έπρεπε να υπάρχει. Ο μηχανικός ΤΕ έχει μπει σε μια σχολή με βαση το 10, και ο αντίστοιχος ΠΕ με 5ετη πολύ πιο δύσκολη φοίτηση και με βάσεις άνω του 17. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υποβιβάσω την ποιότητα σπουδών ενός μηχανικού ΤΕ, αλλά πιστεύω να συμφωνείς πως δεν μπορεί να έχει τα ίδια δικαιώματα με εναν μηχανικό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.Αυτό από μόνο του θα πρέπει να εξασφαλίζει στους δεύτερους μια μεγαλύτερη γκάμα δικαιωμάτων, γιατί αν είναι διαφορετικά τότε ας καταργήσουμε την σύνδεση των σχολών με το επάγγελμα. Το άνοιγμα του επαγγέλματος από τη μια θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, από την άλλη όμως θα παράγονται αμφιβόλου ποιότητας μελέτες, στη λογική του οτι δίνεις παίρνεις.

Ανώνυμος είπε...

φιλε μου τα πραγματα ειναι απλα. οταν θελεις να αγορασεις ενα μηχανημα εξεταζεις μεν και τα κινεζικης προελευσης, αλλα όχι μονο αυτα. βλεπεις και κατι πιο σιγουρο και ασφαλες.