Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

Το ΚΚΕ για την εκπαίδευση

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει με τεχνάσματα τα μεγάλα κενά που θα εμφανιστούν με βεβαιότητα στις σχολικές μονάδες τη νέα σχολική χρονιά. Αυτά θα είναι κυρίως αποτέλεσμα του νόμου για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών και του πετάγματος στο καιάδα της ανεργίας των αναπληρωτών και των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και όχι μόνο εξ’ αιτίας των μαζικών αποχωρήσεων – συνταξιοδοτήσεων των εκπαιδευτικών που είναι συνέπεια του αντιασφαλιστικού της εγκλήματος.
Τα προβλήματα στο σχολείο και ...>>>>>>>

γενικότερα στο χώρο της εκπαίδευσης που θα εμφανιστούν θα είναι εκρηκτικά γιατί η κυβέρνηση με σχεδιασμένο τρόπο προωθεί το σχολείο της αγοράς και στη δομή και στο περιεχόμενο, την εκπαίδευση δηλαδή που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις και η στρατηγική του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.
Αυτή την πολιτική πρέπει απορρίψουν και αποφασιστικά να αντιπαλέψουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι.
ΑΘΗΝΑ 12/08/2010 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ο νέος Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής

Ανακοινώθηκαν σήμερα από το Υπουργείο Παιδείας τα ονόματα των νέων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (χθες ανακοινώθηκαν της Α/θμιας Εκπ/σης).
Στη Χαλκιδική καθήκοντα Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναλαμβάνει ο Ταπανίδης Θεόδουλος.


Μικρή γαλοπούλα ...


...κυκλοφορούσε τρομαγμένη επί της Τρικούπη στον Πολύγυρο!
Τώρα βρίσκεται σε καλά χέρια και παρέα με "ξαδερφάκια" της.
Όποιος την έχασε ας επικοινωνήσει μαζί μας για να την παραλάβει.
Πλύσιμο κάδων καθαριότητας στο Δήμο Πολυγύρου!

Δείτε ηλεκτρονικό μήνυμα που στάλθηκε στο Δήμαρχο Πολυγύρου στις 18/7/2010:
-----Original Message-----
From: .......o@otenet.gr]
Sent: Sunday, July 18, 2010 9:08 PM
To: 'dimarhos@poligiros.gr'
Subject: πλύσιμο κάδων καθαριότητας
Υπόψη Αντιδημάρχου Καθαριότητας
Κύριε Αντιδήμαρχε , έχω κατοικία στα Βράσταμα επί της οδού Γράμμου –Βίτσι (δίπλα στο παλαιό Παντοπωλείο του κου Νέστωρα). Ο κάδος καθαριότητας βρίσκεται μπροστά στο σπίτι μου . Οπως θα γνωρίζετε , λόγω των υψηλων θερμοκρασιών του καλοκαιριού όταν οι κάδοι δεν πλένονται , έχουν έντονη δυσοσμία και φυσικά επιβαρύνουν την δημόσια υγεία . Επειδή έχει περάσει τουλάχιστον ένας μήνας που κατοικώ στο σπίτι μου και δεν έχει πληθεί ο κάδος (υποθέτω σ΄όλο το χωριό) , θα παρακαλούσα για την δική σας μέριμνα επί του θέματος
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Αναστάσιος Ορφανίδης
Τηλ 23710/7...0
Και το δεύτερο στη ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ, προς ανάρτηση, με κοινοποίηση στο Δήμαρχο Πολυγύρου, και με ημερομηνία 10/8/10 ...>>>>>>>

From: .......@otenet.gr]
Sent: Tuesday, August 10, 2010 5:57 PM
To: 'respentza@gmail.com'
Cc: 'dimarhos@poligiros.gr'
Subject: FW: πλύσιμο κάδων καθαριότητας

Καλησπέρα, σας μεταβιβάζω σχετικό e-mail που στάλθηκε στις 18/7/2010 στον Δήμαρχο Πολυγύρου, προκειμένου να προωθηθεί στον αρμόδιο τομέα, λόγω σοβαρότητας του θέματος.
Σας ενημερώνω ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν πλυθεί οι κάδοι καθαριότητας αλλά δέν έλαβα και απάντηση στο e-mail
Μεταφέρω το θέμα σε σάς για να υπάρξει πιθανά κάποιος προβληματισμός περί του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίησης και τις υποχρεώσεις της απέναντι σε κάθε πολίτη ,ιδιαίτερα σε θεματα δημόσιας υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι, την τρέχουσα εβδομάδα, έχουν προγραμματισθεί λόγω των ημερών στα Βράσταμα διάφορες εκδηλώσεις (γιορτή κούμαρου στα Βραστά) , που θα προσελκύσουν επισκέπτες από όλη την περιφέρεια (θεατρική παράσταση ,λαϊκή βραδυά ,χορευτικά συγκροτήματα από Ιταλία).
Ισως οι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει να αναλογισθουν τις ευθύνες που τους ανέθεσαν οι συμπολιτες τους .Είναι αναγκαίο κάθε πολιτευόμενος να δείχνει σεβασμό σε πολίτες και συμπολίτες για να κερδίζει το δικαίωμα να απευθύνεται σ΄αυτούς.

Η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων θα αναδείξει τον τόπο . Η δυσοσμία και η αδιαφορία θα προσβάλει τους κατοίκους και θα μειώσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Ο Δήμος Πολυγύρου πρέπει να περιφρουρεί τα απλά αλλά τόσο ευαίσθητα θέματα .

Ευχαριστώ
Αναστάσιος Ορφανίδης

Η υπόθεση «ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ»

Η υπόθεση «ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ» είναι η μεγαλύτερη ΛΗΣΤΕΙΑ στη νεότερη ιστορία της χώρας η «κρυφή» εκποίηση μιας κολοσσιαίας ιδιοκτησίας με μεταλλευτικό πλούτο, η μεγαλύτερη λήστευση του δημοσίου χρήματος, και το μεγαλύτερο ξεπούλημα δημόσιας χρυσοφόρου γης και περιουσίας. Διότι μιλάμε για κοιτάσματα με χιλιάδες τόνους χρυσού, από την Χαλκιδική μέχρι την Θράκη. Η υπουργός οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη πρόσφατα βρέθηκε με τον Γ. Μπόμπολα στο γραφείο του όμως το ερώτημα που τις κάνουμε είναι σαφές! κ. Κατσέλη στις 10 Δεκεμβρίου 2008 μας έστειλε μπουγιουρντί η επιτροπή ανταγωνισμού της Ε.Ε. και ζητάει να μάθει ...>>>>>>>>

από την κυβέρνηση αν ο Ελληνικός χρυσός Α.Ε. πουλήθηκε στον Μπόμπολα έναντι 11 εκ. ευρώ(με έμμεσο τρόπο) ενώ οι Ευρωπαίοι αποτίμησαν το κόστος 408εκ. ευρώ! Χάθηκαν δηλαδή για το Ελληνικό δημόσιο κοντά στα 400 εκ. ευρώ και παρεμβαίνει η Ε.Ε. για να ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ την Ελλάδα. Πρόκειται για την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. πίσω από την οποία υπάρχει ο Ακτωρας, δηλαδή οι κ. Μπόμπολας και Κούτρας. Την υπογραφή είχε βάλει το 2003 ο Χ.Πάχτας.

Αντιγράφουμε από το άρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ

“Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οδηγείται πάλι η Ελλάδα, αυτή τη φορά για τους χειρισμούς που έχουν γίνει την περίοδο 2003-2008 σχετικά με τα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει στο υπουργείο Οικονομίας προθεσμία ενός μηνός να της εξηγήσει γιατί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μεταβιβάστηκαν από την ΤVΧ Ηellas στο ελληνικό Δημόσιο αντί 11 εκατ. ευρώ και γιατί το ελληνικό Δημόσιο την ίδια ημέρα τα πούλησε μαζί με άλλα 70 περιουσιακά στοιχεία στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στην ίδια τιμή των 11 εκατ. ευρώ. Υπάρχει όμως και ένα τρίτο ερώτημα: Γιατί η τιμή πώλησης στην Ελληνικός Χρυσός έγινε αντί τιμήματος 11 εκατ. ευρώ, ενώ έξι μήνες αργότερα η αγοραία αξία των στοιχείων ενεργητικού των Μεταλλείων ήταν 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή 37 (!) φορές παραπάνω; Επίσης, γιατί έγινε μεταβίβαση των Μεταλλείων στην αγοράστρια εταιρεία χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, όπως προβλέπεται για όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις;

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί εξηγήσεις από το υπουργείο Οικονομίας γιατί κατά τη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας προβλεπόταν απαλλαγή της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός από την υποχρέωση καταβολής του φόρου μεταβίβασης ή οιουδήποτε άλλου φόρου, αλλά και ποιος αποφάσισε ότι η αγοράστρια εταιρεία θα καταβάλει μειωμένες δαπάνες για τις αμοιβές δικηγόρων και συμβολαιογράφων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήλεγξε αν όλα τα ανωτέρω είναι παράνομα, ενώ έχει καταλήξει ότι πρόκειται για παράνομη κρατική ενίσχυση

Η μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έγινε ως εξής:

Με το 22137/12.12.2003 συμβολαιογραφικό έγγραφο της συμβολαιογράφου Αθηνών Ιωάννας Γαβριέλη-Αναγνωσταλάκη “το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού της εταιρείας TVX HELLAS A.E. ως έχει και ευρίσκεται περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο”.

Με το αμέσως επόμενο συμβόλαιο, το 22138/12.12.2003 της συμβολαιογράφου Αθηνών Ιωάννας Γαβριέλη-Αναγνωσταλάκη “το Ελληνικό Δημόσιο πωλεί και μεταβιβάζει, εκχωρεί, παραχωρεί και παραδίδει στην Αγοράστρια ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., εδρεύουσα στο Χαλάνδρι Αττικής το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού της εταιρείας TVX HELLAS A.E.”.

Οι δυο αυτές συμβάσεις κυρώθηκαν με το Νόμο 3220/2004 (ΦΕΚ 15Α’/28.01.2004). Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα και είναι αδιαμφισβήτητα. Η νομιμότητα της μεταβίβασης ελέγχεται αυτή τη στιγμή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. αφορά την μεταλλευτική περιοχή των 317.000 στρεμμάτων ολοκλήρου σχεδόν της Β. Χαλκιδικής, η οποία περιήλθε στην κατοχή της με την σύμβαση που έγινε με το ελληνικό δημόσιο τον Δεκέμβριο του 2003 και κυρώθηκε από την Βουλή επεισοδιακά τον Ιανουάριο του 2004.

Στην σύμβαση μεταβίβασης Ν.3220/2004, ΦΕΚ 15Α΄/ 28.1.2004, στο άρθρο 3, με τίτλο: «ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. και ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ» και στις σελ. 350-351, σαφώς ορίζεται ότι η μεταλλευτική εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. «δικαιούται να ενεργεί χωρίς νέες άδειες γεωτεχνικές και μεταλλευτικές έρευνες εντός των ορίων των μεταβιβαζομένων παραχωρήσεων και μισθώσεων μεταλλείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Μεταλλευτικού Κώδικα και Κώδικα Μεταλλευτικών Λατομικών Έργων (ΚΜΛΕ)».

O Υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας στη συνεδρίαση της Βουλής της 8.1.2004 που κύρωσε τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό με την TVX και τη σύμβαση μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (Ν.3220/2004) ειπε

«Μεταβιβάζουμε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στο Νέο Επενδυτικό Σχήμα, με Έλληνες και ξένους επενδυτές. Στο πλειοψηφικό πακέτο του 51% έχουμε δύο ενότητες. Την EUROPEAN GOLDFIELDS με 30%. Πρόκειται για χρηματοδοτικό σχήμα με διεθνείς τράπεζες όπως η ROTHSCHILD, η DEUTSCHE BANK, η DUNDEE BANK, η ROYAL BANK OF CANADA και άλλα ιδρύματα Η δεύτερη ενότητα με 21% είναι η εταιρεία GLOBAL MINERAL RESOURCES… Το Ελληνικό σχήμα αποτελείται από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες με επικεφαλής τις ΑΚΤΩΡ, ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ και ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ. Ο μεταλλειολόγος Δημήτρης Κούτρας συμμετέχει με δικά του ιδιωτικά κεφάλαια.

Η σύνθεση της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», περιλάμβανε τον περιβόητο κ. Frank Timic, που είχε καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών! Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» ο κ. Δημήτριος Κούτρας και η μετοχική σύνθεση της εταιρίας η εταιρία Paneuropean Goldfields με ποσοστό 65% και η εταιρία ΑΚΤΩΡ με 35%.Η εταιρία Paneuropean Goldfields έχει μετόχους τον κ. Frank Timic με ποσοστό 18%, ενώ το υπόλοιπο 82% ανήκει στους εξής μεγάλους χρηματοοικονομικούς ομίλους: Merrill Lynch, Goldman Sachs, Morley Fund Management και άλλους μικρομετόχους.

Με τον Ν.3220/2004, το ελληνικό δημόσιο απάλλαξε την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» ακόμα και από τους οποιουσδήποτε φόρους μεταβίβασης και λοιπούς φόρους (συμπεριλαμβανομένου και του φόρου εισοδήματος λόγω υπεραξίας, τέλη, τέλος χαρτοσήμου, εισφορά δικαιώματα ή οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση υπέρ του δημοσίου).

Ο Δημήτριος Κούτρας, Πρόεδρος και Γεν. Διευθυντής της ΑΚΤΩΡ με 59.990 ευρώ λαμβάνει 5.999 μετοχές.
* Ο Γεώργιος Σωσσίδης, επίσης στέλεχος της ΑΚΤΩΡ, με …10 ευρώ λαμβάνει μία (1) μετοχή!!!

Στις διαδοχικές μεταβιβάσεις ποσοστών ιδιοκτησίας που έγιναν στο διάστημα Φεβρουάριος 2004-Ιούλιος 2007, από την ΑΚΤΩΡ στην EG, από την ΑΚΤΩΡ στη GLOBAL MINERAL RESOURCES (GMR), από τη GMR στην EG και από το Δημήτρη Κούτρα στην EG , οι «επιχειρηματίες» που δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ για να αποκτήσουν τη μισή Χαλκιδική έβγαλαν συνολικά 89,7 εκατ. ευρώ και το 19,9% της EUROPEAN GOLDFIELDS (άλλα $178 εκατ.)! Ποια είναι λοιπόν σήμερα η μετοχική σύνθεση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και άρα ποιος είναι ο ιδιοκτήτης των Μεταλλείων Κασσάνδρας; Μια έρευνα στη μερίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στο Υποθηκοφυλακείο Ιερισσού, απέδωσε τα πιο κάτω χαριτωμένα ευρήματα: * Το 100% των ακινήτων και των 317.000 στρεμμάτων των Οριστικών Παραχωρήσεων των Μεταλλείων Κασσάνδρας, είναι καταχωρημένα στη μερίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.
* Το καταστατικό/σύσταση εταιρείας της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δεν έχει τροποποιηθεί από το αρχικό του 2003 που ήδη αναφέραμε. Πουθενά δεν υπάρχει αναφορά στη EUROPEAN GOLDFIELDS που κατέχει (;) το 95% των μετοχών…
* Νέα ακίνητα που αγοράστηκαν το 2006 και το 2007 στην περιοχή Στρατονίκης-Στρατωνίου, αγοράστηκαν με το ίδιο καταστατικό και έχουν μεταγραφεί στην αυτή μερίδα.
Που είναι το κόλπο grosso;
Η μπάλα μεταβιβάσθηκε φαλτσαριστά σε δυο κατά 100% θυγατρικές της EUROPEAN GOLDFIELDS: την EG MINING (Netherlands) B.V. και την EG GREECE B.V.
Οι δυο θυγατρικές, Ολλανδική και Ελληνική, στήθηκαν για δυο λόγους:
1. Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας βρίσκονται στη Χαλκιδική και η Χαλκιδική είναι χαρακτηρισμένη «παραμεθόριος περιοχή». Η EG είναι Καναδική εταιρεία και δεν μπορεί να είναι ιδιοκτήτης ακινήτων και Οριστικών Παραχωρήσεων Μεταλλείων σε παραμεθόριο περιοχή, παρά μόνο με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
2. Η EG ως εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εταιρεία δεν μπορεί να πάρει ενισχύσεις ή επιδοτήσεις ή να έχει ευεργετήματα αναπτυξιακών προγραμμάτων, Ελληνικών και Ευρωπαϊκών.
Πηγή: ΑNemos

Εθνικός Πυλαίας - Απόλλων Αρναίας 2-5

Στα πλαίσια της προετοιμασίας του ο Απόλλωνας Αρναίας, ενόψει του πρωταθλήματος της Δ΄ Εθνικής, έδωσε χθες φιλικό αγώνα στην Πυλαία με αντίπαλο τον Εθνικό Πυλαίας, ομάδα Α΄ κατηγορίας Θεσσαλονίκης.
Η ομάδα της Χαλκιδικής μετά από μία καλή εμφάνιση επικράτησε με σκορ 2-5 των γηπεδούχων. Για τον Απόλλωνα σκόραραν οι Τζιμιτρέας, Τζιότζιος, Πολιτίδης Ηλίας (2 τέρματα) και ο Μαρίνης.
Επόμενο δυνατό τεστ θα είναι ο αγώνας με τον Θερμαϊκό Θέρμης, ομάδα Δ΄ Εθνικής, την Παρασκευή 13 Αυγούστου στις 19:00 στο Δημοτικό Στάδιο Αρναίας.
Στέλιος Ρήγας

Συναυλίες στο Δήμο Πολυγύρου

Επιλογές ΠΑΣΟΚ!!!

Ο Χρήστος Άνθης, πρώην Περιφερειακός Δ/ντής εκπ/σης Ιονίων Νήσων με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφιος βουλευτής Ν.Δ., είναι ο νέος Διευθυντής Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα!
Δείτε στο βίντεο πως αντιμετώπισε τις μαθητικές κινητοποιήσεις επί Ν.Δ. ως Περιφερειακός Διευθυντής Ιονίων Νήσων!

Τον φοβήθηκε κι η Παναγία!

Έληξε ο ... αστείος συναγερμός!

Αφού μας παραμύθιασαν και τα πήραν χοντρά, τώρα -και πριν “ανακαλύψουν” νέο ιό, εκτός αν βολεύει η “τρομοκρατία”- παρελθόν η γρίπη Η1Ν1...
sibilla

Ο Σύλλογος Καρναβαλικών Εκδηλώσεων ...

Γραφειοκρατία και αναζήτηση εργασίας

Το πρόβλημα της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων είναι γνωστό σε όλους!
Καθημερινά αυτοί οι άνεργοι "ψάχνονται" για καμιά προκήρυξη στα μέτρα τους για να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά μήπως και βρουν εργασία.
Μέσα στο άγχος τους και την αγωνία έχουν να αντιμετωπίσουν και το "τέρας" της γραφειοκρατίας του ελληνικού κράτους!
Σε κάθε θέση που διεκδικούν είναι υποχρεωμένοι να συνυποβάλλουν με την αίτησή τους και ένα σωρό άλλα δικαιολογητικά, ταλαιπωρούμενοι οι ίδιοι αλλά προσθέτοντας υπερβολική δουλειά στις διάφορες υπηρεσίες όπου και απευθύνονται για τα δικαιολογητικά αυτά!
Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ απλά, απανταχού γραφειοκράτες του κερατά:
-Θα αρκούσε μόνο μία αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην οποία ο υποψήφιος θα κατέγραφε όλα τα εκτιμώμενα προσόντα του και η προσκόμιση των δικαιολογητικών να γινόταν εφόσον θα ήταν μέσα στους επιτυχόντες ή προσλαμβανόμενους! (Αυτό γίνεται σε ελάχιστες περιπτώσεις)
-Με μια τέτοια αντιμετώπιση του θέματος οι άνεργοι υποψήφιοι θα απαλλάσσονταν από ένα μεγάλο βραχνά και οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΚΕΠ, Δήμοι, υπηρεσία που απευθύνεται ο προς πρόσληψη, κ.λ.π.) από μεγάλο φόρτο εργασίας!

Επιμένουμε …σοσιαλιστικά: «…χέρι - χέρι και με τον …κουλοχέρη» !!!
Άρον-άρον καλοκαιριάτικα (για να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες αντιδράσεις) και στα πλαίσια μάλλον του «Τέταρτου Δρόμου», που …εμπνεύστηκε πρόσφατα ο ΓΑΠ, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει το νομοσχέδιο για το τζόγο (μιλάμε για «φρουτάκια» νέας γενιάς ή Videolotto)
Κι αφού πλέον στο ΠΑΣΟΚ έκαναν (με χαρά μάλιστα) …αποδοχή κληρονομιάς στον περίφημο κανόνα που τους κληροδότησε η ΝΔ «…ότι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό…», προφανώς σκέφτηκαν: «κάντο Νόμο ρε… ποιές κοινωνικές συνέπειες τώρα, ποιος εθισμός, αυτά είναι για τους …ξενέρωτους. Εδώ μιλάμε ότι θα μαζέψουμε περίπου μια 500άρα εκατομμύρια ευρώ, για να βουλώσουμε καμιά τρύπα, να πληρώσουμε καμιά λαμογιά από τα κλεμμένα, δηλαδή… Έλα μωρέ, εδώ γίναμε ένα απέραντο μπουρδ…, μας πειράζει που θα γίνουμε, ένα απέραντο …καζίνο;»
Κι επειδή αφήνεται σκόπιμα να διαρρέει ότι: η πλήρης νομιμοποίηση του τζόγου είναι «υποχρεωτική οδηγία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλά, θα πρέπει να πληροφορηθούμε ότι: ……>>>>>>

Απόψε ο ουρανός βρέχει... Περσείδες

Οι πρώτοι Περσείδες του εφετινού καλοκαιριού έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, και το φαινόμενο θα κορυφωθεί σήμερα, από το βράδυ ως την αυγή. Το σκοτάδι της νέας Σελήνης θα βοηθήσει τους επίδοξους παρατηρητές να απολαύσουν καλύτερα αυτή την οικογένεια των διαττόντων αστέρων, που ονομάστηκαν έτσι επειδή μοιάζουν να έρχονται από τον αστερισμό του Περσέα. Οι διάττοντες αστέρες, όπως είναι η επιστημονική ονομασία των «αστεριών» που συχνά βλέπουμε να «πέφτουν» στον βραδινό ουρανό, δεν είναι βέβαια αστέρια. Είναι μικρά θραύσματα ύλης, συνήθως όχι μεγαλύτερα από ένα βότσαλο, που έχουν αποκολληθεί από την επιφάνεια κάποιου κομήτη και περιφέρονται κατά μήκος της τροχιάς του, γύρω από τον Ηλιο. Κάθε φορά που η Γη διασχίζει την τροχιά ενός κομήτη, «σαρώνει» αυτά τα θραύσματα, έστω και αν ο κομήτης δεν βρίσκεται κοντά στη Γη. Τα θραύσματα εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα, ...>>>>>>>

θερμαίνονται από την τριβή με τον αέρα και φωτοβολούν, αφήνοντας ένα φωτεινό ίχνος προτού διαλυθούν.


Κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου η Γη διασχίζει την τροχιά του κομήτη Σουίφτ-Τατλ και εκείνο το βράδυ έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε δεκάδες διάττοντες αστέρες. Οι διάττοντες αυτοί ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους, δηλαδή το σημείο του ουρανού από το οποίο φαίνονται να προέρχονται, βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα. Εφέτος οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για παρατήρηση, επειδή σήμερα το βράδυ έχουμε νέα Σελήνη και ο ουρανός θα είναι σκοτεινός. Οποιαδήποτε ώρα μετά τη δύση του Ηλιου και ως την ανατολή είναι κατάλληλη για παρατήρηση, αλλά το θέαμα διαφέρει από ώρα σε ώρα. Ο αστερισμός του Περσέα ανατέλλει πάνω από τον βορειοανατολικό ορίζοντα κατά τις 9 το βράδυ, και λίγο μετά από αυτή την ώρα εμφανίζονται οι πιο εντυπωσιακοί Περσείδες, αυτοί που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα σχεδόν παράλληλα με την επιφάνεια της Γης. Κινούνται αργά και αφήνουν μακριά ίχνη, αλλά ο αριθμός τους δεν είναι μεγάλος, περίπου 2-3 την ώρα. Μετά τις 10, καθώς ο αστερισμός του Περσέα ανεβαίνει στον ουρανό, ο αριθμός των μετεώρων αυξάνει σημαντικά και φθάνει στον μέγιστο ρυθμό, πάνω από ένα μετέωρο το λεπτό λίγο πριν από την αυγή. Η δραστηριότητα είναι αυξημένη τις πρωινές ώρες επειδή λίγο πριν από την ανατολή του Ηλιου ο παρατηρητής βρίσκεται στο «μπροστινό» ημισφαίριο της Γης, καθώς αυτή περιφέρεται γύρω από τον Ηλιο, το οποίο συναντά περισσότερους Περσείδες, για τον ίδιο λόγο που περπατώντας γρήγορα στη βροχή δεχόμαστε περισσότερες σταγόνες στο πρόσωπο από ό,τι στην πλάτη.

Για να χαρείτε το φαινόμενο δεν χρειάζεται κανένας ιδιαίτερος εξοπλισμός. Ξαπλώστε σε μια βαθιά πολυθρόνα ή στην αμμουδιά και έχετε στραμμένο το βλέμμα σας στον ουρανό. Να έχετε υπόψη ότι οι Περσείδες δεν εμφανίζονται με ομαλό ρυθμό. Συνήθως «πέφτουν» δύο-τρεις απανωτά, και μετά ακολουθεί ένα μεγάλο διάστημα απραξίας. Κατά μέσον όρο θα πρέπει να παρατηρήσετε έναν Περσείδη το λεπτό. Και μια χρήσιμη πληροφορία για όσους θελήσουν να φωτογραφίσουν το φαινόμενο. Προτιμήστε μια «κλασική» φωτογραφική μηχανή με φιλμ, στρέψτε τον φακό προς τον ουρανό και αφήστε το διάφραγμα ανοιχτό για αρκετά λεπτά. Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές δεν είναι κατάλληλες, επειδή εμφανίζουν παράσιτα με τη μορφή φωτεινών και σκοτεινών κόκκων, αν μείνει το διάφραγμά τους ανοιχτό περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

Ενόσω κοιτάζουμε προς τον ουρανό περιμένοντας την εμφάνιση κάποιου Περσείδη, είναι ευκαιρία να παρατηρήσουμε και μερικά άλλα ενδιαφέροντα ουράνια σώματα. Μετά τα μεσάνυχτα ο αστερισμός του Περσέα θα είναι αρκετά ψηλά, στον βορειοανατολικό ουρανό, και ακριβώς κάτω από αυτόν και δεξιά θα βρίσκεται ο ζωδιακός αστερισμός του Ταύρου. Εκεί μπορείτε να παρατηρήσετε το αστρικό σμήνος των Πλειάδων, ορατό σαν ένα μικρό κόσμημα με έξι γαλαζωπά πετράδια. Ακριβώς κάτω από τις Πλειάδες θα μπορέσετε να διακρίνετε τον Αρη, ένα κοκκινωπό «αστέρι» που διαφέρει από τα υπόλοιπα επειδή δεν τρεμοσβήνει. Ο Αρης βρίσκεται στη φάση προσέγγισης με τη Γη, και θα φθάσει στην πλησιέστερη απόσταση από τον πλανήτη μας τον προσεχή Δεκέμβριο.
Οι δοξασίες και οι πρώτες παρατηρήσεις

Τα συντρίμμια που αφήνουν πίσω τους οι κομήτες είναι τόσο περισσότερο απλωμένα κατά μήκος της τροχιάς του κομήτη από τον οποίον προέρχονται, όσο παλαιότερος είναι αυτός. Ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ, το μητρικό σώμα των Περσειδών, περιφέρεται γύρω από τον Ηλιο για περισσότερο από ένα εκατομμύριο χρόνια, και γι' αυτό τα συντρίμμια του έχουν δημιουργήσει ένα ομογενές σύννεφο, σε σχήμα σαμπρέλας, γύρω από την τροχιά του. Το αποτέλεσμα είναι ότι το φαινόμενο της βροχής των Περσειδών επαναλαμβάνεται σχεδόν με την ίδια ένταση κάθε χρόνο, εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Αναδιφώντας παλαιά κείμενα, οι ιστορικοί της Αστρονομίας διαπίστωσαν ότι η εμφάνιση μετεωρικής βροχής γύρω στις 10 Αυγούστου κάθε χρόνο είχε αναγνωρισθεί από πολύ παλιά. Μερικοί αρχαιοαστρονόμοι πιστεύουν ότι ο Αρατος, ένας έλληνας ποιητής που έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ., αναφέρεται σε αυτό ακριβώς το φαινόμενο, όταν γράφει στο έργο του Φαινόμενα ότι «ο Περσέας περπατάει σηκώνοντας σκόνη με τα πόδια του». Ισως όμως να περιγράφει απλά τη θέση του Περσέα στον ουρανό, όπου η φαντασία των αρχαίων Ελλήνων τον ήθελε να πατάει πάνω στον Γαλαξία, τον οποίο ο ποιητής παρομοιάζει με ουράνια σκόνη.

Σε πολλές περιοχές της Γερμανίας υπάρχει η παράδοση ότι κάθε χρόνο, το βράδυ της 10ης Αυγούστου, εμφανίζονται στον ουρανό τα καυτά δάκρυα του Αγίου Λαυρέντιου με τη μορφή μετεώρων. Ο αρχιδιάκονος της Ρώμης Λαυρέντιος μαρτύρησε στις 10 Αυγούστου του 258, κατά τους διωγμούς του αυτοκράτορα Βαλεριανού, και από τότε τόσο η ανατολική όσο και η δυτική εκκλησία εορτάζουν τη μνήμη του αυτή την ημέρα. Οι Περσείδες εμφανίζονται για πολλές βραδιές του Αυγούστου, πριν και μετά το μέγιστό τους στις 12 Αυγούστου, οπότε στις 10 του μηνός υπάρχει εμφανής δραστηριότητα, στην οποία στηρίζεται και η παραπάνω παράδοση.

Αντίθετα από τη μακραίωνη λαϊκή παράδοση, οι σύγχρονοι αστρονόμοι ανακάλυψαν το φαινόμενο της μετεωρικής βροχής των Περσειδών μόλις το 1837. Στη συνέχεια το 1862 ανακαλύφθηκε ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ και τη σύνδεση των Περσειδών με αυτόν τον κομήτη έκανε το 1867 ο ιταλός αστρονόμος Σκιαπαρέλι.
Η πορεία του κομήτη

Η τροχιά του κομήτη Σουίφτ-Τατλ παρουσιάζει ανωμαλίες, που κάνουν δύσκολη την πρόβλεψη της μελλοντικής θέσης του στον ουρανό. Τη χρονιά που ανακαλύφθηκε, το 1862, οι αστρονόμοι είχαν υπολογίσει ότι η περίοδος της κίνησής του ήταν 120 χρόνια. Ετσι θα έπρεπε να επανέλθει στη γειτονιά της Γης το 1982, όμως εμφανίστηκε με 10 χρόνια καθυστέρηση, μόλις το 1992.

Ο λόγος της «ανωμαλίας» αυτής είναι το γεγονός ότι η επιφάνεια του κομήτη εξαχνώνεται ασύμμετρα από τις ηλιακές ακτίνες, όταν αυτός προσεγγίζει τον Ηλιο, και το φαινόμενο αλλάζει την τροχιά του κομήτη με τον ίδιο τρόπο που θα την άλλαζε ένας πυραυλοκινητήρας προσδεδεμένος επάνω του. Επειδή η δύναμη που προκαλεί η εξάχνωση δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί ποσοτικά, υπάρχει αβεβαιότητα για την ακριβή ημερομηνία της επόμενης διέλευσής του από το περιήλιο της τροχιάς του, δηλαδή από την πλησιέστερη προς τον Ηλιο απόσταση, η οποία αναμένεται το καλοκαίρι του 2126.

Αν διέλθει στις 11 Ιουλίου, που θεωρείται η πιθανότερη ημερομηνία, τίποτε εντυπωσιακό δεν θα συμβεί. Αν όμως καθυστερήσει κατά 15 ημέρες, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το γεγονός ο κομήτης να συγκρουσθεί με τη Γη στις 14 Αυγούστου, κατά τη φάση της απομάκρυνσής του από τον Ηλιο. Ευτυχώς οι πλέον πρόσφατες παρατηρήσεις δείχνουν ότι αυτή η πιθανότητα είναι πρακτικά μηδενική.
Χάρης Βάρβογλης
Ο κ. Χάρης Βάρβογλης είναι καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
ΤΟ ΒΗΜΑ 12/8/10

Καλοδεχούμενοι!

KKE ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Οι «απειλές» που εκτόξευσε ο υπουργός κατά των μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ αποκλειστικό σκοπό έχουν να κρύψουν από τους εργαζόμενους το νέο όργιο χαριστικών ρυθμίσεων υπέρ των μεγάλων επιχειρηματιών που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τα λεγόμενα μέτρα υπέρ της απασχόλησης που παρουσίασε είναι προκάλυμμα τις άθλιας πολιτικής για ακόμα πιο φτηνή εργασία στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ενώ η λεγόμενη «κοινωνική οικονομία και οι κοινωνικές επιχειρήσεις» που εμφάνισε ως πρωτοποριακό εγχείρημα κατά της ανεργίας δεν είναι τίποτα άλλο από την υλοποίηση προγραμμάτων της ΕΕ αντιδραστικής έμπνευσης και στόχων. Με αυτά επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της πρόνοιας και της περίθαλψης ηλικιωμένων, αναπήρων με την αξιοποίηση ανέργων χωρίς να έχουν ούτε τα βασικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
ΑΘΗΝΑ 11/08/2010 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ