Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2010

Το "ανασχηματισμένο" ΠΟΝΤΙΚΙ

Με γραβάτα και κουστούμι ήρθαν οι κατακτητές.

Με γραβάτα και κουστούμι ήρθαν οι κατακτητές.
Με γραβάτα και κουστούμι
ήρθαν οι κατακτητές,
για να γίνουμε κολλίγοι
και αυτοί διαχειριστές.
#
Βάλαμε τα όπλα επ΄ώμου
κι η υπό μάλης τα σπαθιά,
παραδώσαμε άνευ όρων
του Λαού τη λεβεντιά. ...>>>>>>>

#
Το " Μολών λαβέ"της νίκης
τώρα κείτεται βαθιά,
ποιός θα μας αναστήσει
ν΄ανατάξει η καρδιά....
#
Με γραβάτα και κουστούμι
τώρα δίνουν διαταγές,
θες δε θες πικρό τραγούδι,
Έλληνα μου θα τους λες.
#
Μας αλώσαν μ΄άλλα όπλα
και με άλλες πρακτικές,
την αλήθεια μη τη ψάχνεις,
δεν θα μαθευτεί ποτές.

Γιώργος Κανλής

Σταμάτησαν οι χημειοθεραπείες στο "ΑΧΕΠΑ"

Στον… αέρα βρίσκονται εκατοντάδες καρκινοπαθείς, οι οποίοι τα τελευταία πεντέμισι χρόνια ήταν υπό παρακολούθηση στο ογκολογικό τμήμα του “ΑΧΕΠΑ”.
Η απόσπαση του παθολόγου-ογκολόγου, που ήταν υπεύθυνος για τουλάχιστον 160 ασθενείς, έληξε, με αποτέλεσμα αυτός να επιστρέψει στην οργανική του θέση, στο “Θεαγένειο”.
Την ίδια στιγμή, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης του “ΑΧΕΠΑ” για προκήρυξη θέσης ογκολόγου ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, η θέση για τη συγκεκριμένη ειδικότητα ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί. Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας και ανησυχίας, καθώς είναι πλέον αναγκασμένοι να απευθύνονται για τις ...>>>>>>>

εξετάσεις και τις χημειοθεραπείες τους στο “Θεαγένειο”, το οποίο όμως δέχεται έτσι κι αλλιώς μεγάλο όγκο ασθενών απ’ όλη την Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ”, Μαρία Καρατάσου, ήδη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς των ιατρικών φακέλων των ασθενών στο “Θεαγένειο”, ενώ υπάρχει και συνεργασία μεταξύ των δύο νοσοκομείων σχετικά με τη θεραπευτική αγωγή των ασθενών, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή η μετάβασή τους από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.
Πάντως, η διοίκηση του “ΑΧΕΠΑ” επισημαίνει ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί η αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια, ενώ σε περίπτωση που γίνει απόσπαση ογκολόγου ακόμη και… αύριο, οι ασθενείς θα μπορούν να επιστρέψουν και πάλι στο “ΑΧΕΠΑ”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 4/8/2010

Ανακοινώνει την υποψηφιότητά του την Παρασκευή!

Φίλοι μας, από χθες σας το είπαμε (Η Σιθωνία "σέρνει το χορό"!) για την ανακοίνωση, την προσεχή Παρασκευή, της υποψηφιότητας Γιοβανούδα στο Δήμο Σιθωνίας !
-Δικαιολογημένα λοιπόν γράψαμε για "σοβαρή" πηγή από το χώρο της Ν.Δ. και άσχετα αν κάποιοι δεν μας ...πολυπίστεψαν!
Την Παρασκευή λοιπόν, 6 Αυγούστου, στο ξενοδοχείο "ΑΘΗΝΑ ΠΑΛΛΑΣ" και ώρα 12 το μεσημέρι κάλεσε, με σημερινό Δελτίο Τύπου, τα ΜΜΕ για να δώσει συνέντευξη και να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ» Ή ΑΛΛΙΩΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ!

Λέει το άρθρο : «Μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών συγκεντρώθηκαν νωρίτερα το πρωί εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον υφυπουργό, Γιώργο Ντόλιο, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται σε εργαζόμενους των δήμων όλης της χώρας.».
Βέβαια, η παράσταση διαμαρτυρίας έγινε για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους.
Εμείς όμως θα σταθούμε στα «αποπαίδια» των ΟΤΑ, στους συμβασιούχους.
Σε εκείνους που δεν ελπίζουν σε κάποια ενδεχόμενη μονιμοποίηση τους, σε εκείνους που τους χρησιμοποιούν όπως θέλουν, σε εκείνους που σε ορισμένους ΟΤΑ τα σαββατοκύριακα ΔΕΝ πληρώνονται όπως και υπερωρίες, αλλά αντικαθιστώνται από «ρεπό», σε εκείνους τέλος που θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα ...>>>>>>>

όποτε ο εκάστοτε «επίτροπος» αλλά και η γραφειοκρατία το αποφασίσουν.
Παραβλέπουμε το γεγονός ότι ο «επίτροπος» και οι βοηθοί του η οι αναπληρωτές του εισπράττουν τον μισθό τους στην ώρα τους!
Παραβλέπουμε τις όποιες προτροπές γίνονται για «υπομονή»….
Υπομονή;
Οι εργαζόμενοι αν μπορούν (ποιος μπορεί χωρίς λεφτά;) κάνουν.
Μόνο που κύριοι, οι τράπεζες δεν κάνουν υπομονή.
Οι Δ.Ε.Κ.Ο δεν κάνουν υπομονή.
Οι σπιτονοικοκύρηδες δεν κάνουν υπομονή.
Τα άδεια ντουλάπια και άδεια ψυγεία, τι υπομονή να κάνουν;
- Άργησε ο μισθός και στο σπίτι δεν έχει ούτε καφέ. (Γιώργος συμβασιούχος ΟΤΑ)
- Το ρεύμα είναι απλήρωτο από τις 27 του περασμένου που έληξε. 170 ευρώ και βαλε και τα ψώνια του σπιτιού και τη δόση του δανείου. (Λευτέρης συμβασιούχος ΟΤΑ).
- Κάποιοι έχουν κάποια έσοδα από αγροτικές δουλειές και τα βολεύουν. Εγώ που έναν ξερό μισθό περιμένω τι να κάνω; (Δημήτρης συμβασιούχος ΟΤΑ).
Και πόσα ακόμα τέτοια σχόλια μεταξύ συμβασιούχων.
Ξέρουν ότι οι μόνιμοι συνάδελφοι τους πληρώνονται στην ώρα τους.
Ο συμβασιούχος δεν είναι «παιδί», είναι «αποπαίδι».
Έτσι αποφάσισαν οι χαρτογιακάδες και το «κράτος δικαίου» που ονομάζεται Ελλάδα.
Αντί να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, αντί να ξεφύγουμε από το «γρανάζι» της γραφειοκρατίας όπως οι τέως και οι νυν κυβερνώντες διατυμπάνιζαν, εμείς μπαίνουμε πιο βαθιά στα δόντια του.
Θα λείψει ο επίτροπος πχ;
ΟΛΑ θα χτυπήσουν πίσω, και δεν θα τολμήσει να πει τίποτα κανείς, γιατί ο επίτροπος είναι «εξουσία».
Οι βλάκες από κάτω περιμένουν.
Περιμένουν και αναρωτιούνται μέχρι ΠΟΤΕ θα εξαρτώνται από όλους εκείνους οι οποίοι πληρώνονται από τον κόπο του κοσμάκη και τον αντιμετωπίζουν σαν κάποιο ενοχλητικό έντομο.
Κύριοι των κυβερνήσεων καληνύχτα σας.
Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com

Εικόνες...


Δημόσιο κτίριο σε χρήση το 2010!
-Πού;
-Πού αλλού!
Περί …τρομοκρατίας, δολοφονίας Σ. Γκιόλια, blogs, «τρωκτικού» κλπ...
Χρωστάω κάτι και θέλω να επανορθώσω, αλλά και να πω κάποια πράγματα παραπάνω…
Ευχαριστώ τους φίλους, που σχολίασαν στην ανάρτησή μου, της Δευτέρας 19 Ιουλίου, «Οι άνθρωποι δολοφονούνται. Οι ιδέες, όχι !!!», με αφορμή την άνανδρη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια και συγγνώμη που δεν απάντησα τότε στα σχόλιά τους… Τι να έλεγα άλλωστε τότε; Το θέμα ήταν «ζεστό» ακόμα. Και τα προσωπικά μου συναισθήματα (…που δε ζητάω από κανέναν να συμμεριστεί…), ήταν ξάφνιασμα στην αρχή, οργή στη συνέχεια και πλήρης απογοήτευση στο τέλος…
Αισθάνομαι όμως, ότι πρέπει να δώσω μια μικρή συνέχεια, με κάποιες …σκόρπιες σκέψεις και ερωτήματα, περί τρομοκρατίας, τρωκτικού κλπ...
Και πρώτα – πρώτα να παραθέσω το σχόλιο ενός φίλου, που με εκφράζει απόλυτα: ……>>>>>>

Κυριολεκτικά ...

...Κρεμάστε τον, τον πούστη!
"Παγίδα σε ανήλικα αγόρια ηλικίας 13-17 χρόνων έστηνε παιδόφιλος στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συνελήφθη κατηγορούμενος ότι είχε σεξουαλικές επαφές με 16 παιδιά, τα οποία δελέαζε με δώρα, μικροποσά και αρώματα."

Σκυλιά έπνιξαν κότες!

Μόνο ο κόκορας τη γλύτωσε! Πενήντα μία (51) κοτούλες όμως όχι!
Πρόκειται για το κοτέτσι Πολυγυρινού που τσομπανόσκυλα της περιοχής το "διέλυσαν" πνίγοντας όλες τις κότες και τι κότες ..."αλανιάρες"!
Είναι κι αυτό καθαρά "Ελληνικό" φαινόμενο!

Την απίστευτη κατάσταση που επικρατεί σε πολλούς τομείς του ελληνικού Δημοσίου αποτυπώνουν τα στοιχεία για τους απασχολούμενους στην -υπό κατάργηση- νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, καθώς, όπως προκύπτει από αυτά, για κάθε τρεις υπαλλήλους αντιστοιχεί ένας προϊστάμενος!
Από τους 14.895 υπαλλήλους που εργάζονται στις 48 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, οι 5.272 κατέχουν θέση τμηματάρχη ή διευθυντή, δηλαδή σε καθέναν αντιστοιχούν 2,8 υπάλληλοι.

Τρομάζουν οι προβλέψεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

ΙΝΕ- ΓΣΕΕ: Οι άνεργοι θα φθάσουν το 1 εκατομμύριο ως το τέλος του έτους
Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της ανεργίας, ενώ απογοητευτικές είναι οι προβλέψεις για το μέλλον. Ηδη οι άνεργοι τους πρώτους μήνες του έτους έφθασαν τις 570.000 και σε ποσοστό το 11,7%, ενώ το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι ως το τέλος του έτους θα φθάσουν σε πρωτόγνωρα για τη χώρα μας επίπεδα, δηλαδή στο ένα εκατομμύριο και σε ποσοστό το 20%.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Ινστιτούτου στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας, οι οποίες έχουν ήδη γίνει ορατές με την αύξηση των απολύσεων και τη μη αναπλήρωση των θέσεων εργασίας που χάνονται. Συγκεκριμένα το ΙΝΕ αναφέρει: «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης ...>>>>>>>

στη χώρα μας ήταν καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2009 και συνεχίστηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010. Αυτές είναι: η σημαντική αύξηση της ανεργίας, η οποία κινείται πλέον σε διψήφιο ποσοστό (11,7%), με τους ανέργους να πλησιάζουν τις 570.000. Η μείωση της απασχόλησης και της μισθωτής εργασίας με τη συνακόλουθη μείωση της πλήρους και της μόνιμης απασχόλησης. Η αύξηση των απολύσεων και το αρνητικό ισοζύγιο στην αναπλήρωση των θέσεων εργασίας».

Η «πραγματική ανεργία»- πέραν της στατιστικής της απεικόνισης- θεωρείται βέβαιο ότι είναι υψηλότερη, καθώς προστίθενται στους ήδη καταγεγραμμένους ανέργους και άλλες ομάδες του πληθυσμού, όπως όσοι εργάζονται μία-δύο ώρες την εβδομάδα και συνεπώς θεωρούνται «εργαζόμενοι» ή όσοι έπαψαν να αναζητούν μια θέση εργασίας.

Οι ερευνητές του ΙΝΕ εκτιμούν ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση του αριθμού των απολύσεων εξαιτίας της μείωσης του ποσού των αποζημιώσεων, που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν το προσωπικό τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 το εργατικό δυναμικό της χώρας υπολογίζεται σε 5.012.392, από τα οποία 4.425.625 είναι απασχολούμενοι, 568.767 είναι άνεργοι, ενώ το ποσοστό ανεργίας εμφανίζει αύξηση κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2009 (11,7% έναντι 9,3%). Οι απασχολούμενοι αναλογούν στο 61,2% του παραγωγικού πληθυσμού. Η απασχόληση των νέων μέχρι 29 ετών ανέρχεται σε 756.100 και αναλογεί στο 17,1% των απασχολουμένων.

Συνολικά, οι άνεργοι σε σχέση με το προηγούμενο έτος αυξήθηκαν κατά 124.420, πάνω δηλαδή από το 1/4 των ανέργων του 2009 (26,7%), φθάνοντας τις 586.767. Οι νέοι άνεργοι υπολογίζονται σε 138.290 (23,6%). Οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι αναζητούν εργασία πάνω από ένα έτος, αποτελούν το 44,6% των ανέργων έναντι 41,6% το προηγούμενο έτος. Εν τω μεταξύ διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ούτε και η διαιτησία, έδωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τα Εργατικά Κέντρα και φορείς της Κρήτης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο. Προανήγγειλε δε ελέγχους στην αγορά για την ανασφάλιστη εργασία εντός των επόμενων ημερών, από μεικτά κλιμάκια αποτελούμενα από τοπικά συνεργεία και επιθεωρητές από τα κεντρικά.

http://www.tovima.gr/

Ο «μετροπόντικας» της μνήμης

του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη*
Η κατάδυση του «μετροπόντικα» στα σπλάχνα της Θεσσαλονίκης, που μετρά ζωή 23 αιώνων, φέρνει καθημερινά στην επιφάνεια τα ανεξίτηλα ίχνη από το πολυ-πολιτισμικό παλίμψηστό της.
Αυτό το παλίμψηστο, που αποσιωπήθηκε από τις κυρίαρχες εξουσίες, οφείλουμε να το αναστοχαστούμε, να το εκθέσουμε σε κοινή θέα, σε δημόσια γνώση, ώστε να κάνουμε «τη σωστή ανατομία του ζωντανού οργανισμού που βρίσκεται στην επιφάνεια». Αυτό επιχειρούν και προτείνουν οι πανεπιστημιακοί Κώστας Θεολόγου και Μαρία Κωνσταντινίδη με το εξαιρετικό βιβλίο τους «Το μετρό μετρά τη ...>>>>>>>

Θεσσαλονίκη-Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΚΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ» (εκδ.UNIVERSITY STUDIO PRESS).
Για τους συγγραφείς, η κατασκευή του μετρό προσφέρει την ευκαιρία για να αποκατασταθούν οι παλιές ρωγμές στην ιστορική γνώση της πόλης και να συμφιλιωθεί με το πολυεθνωτικό/πολυπολιτισμικό παρελθόν της - ένα από τα επίδικα ζητήματα του σύγχρονου πολεοδομικού σχεδιασμού που δεν πρέπει να υποκύπτει στους εθνικιστικούς και τοπικιστικούς λαϊκισμούς, όπως κατά κανόνα συμβαίνει στην πόλη μας.
Τα υπαρξιακά προβλήματα που την βασανίζουν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο αν απαντηθούν τα ερωτήματα γύρω από την «ταυτότητά» της, που είναι άρρηκτα δεμένη με την «ετερότητά» της. Τη σχέση της, δηλαδή, με τους «άλλους» και των «άλλων» με αυτήν, όπως σωστά επισημαίνουν οι συγγραφείς του βιβλίου.
Καθώς οι «μετροπόντικες» ξεθάβουν τα κρυμένα ιστορικά μυστικά, που αφορούν στη σχέση μας με τους «άλλους», μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον της πόλης χωρίς τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Η αφύπνιση της πολυπολιτισμικής συνείδησης της πόλης δεν είναι ούτε ζήτημα φολκλόρ ούτε ένας ρομαντικός κοσμοπολιτισμός που αναπολεί «περασμένα μεγαλεία». Είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς οι οικονομικοί μετανάστες και οι πρόσφυγες που συνέρρευσαν στην πόλη και ενσαρκώνουν τη νέα πολυπολιτισμικότητα, την «ευλογία» του διαφορετικού, αντιμετωπίζονται από το «μπαγιάτικο» εθνικιστικό της κατεστημένο ως απειλή για τα «κεκτημένα» του.

Γι' αυτό η προσεχής αυτοδιοικητική μάχη θα πάρει αναπόφευκτα και χαρακτήρα ιδεολογικής αναμέτρησης για τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης: από τη μία, μια πόλη φοβική, συμπλεγματική, παγιδευμένη στις εθνικιστικές ιδεοληψίες, τη θεοκρατία και τη διαφθορά. Από την άλλη, μια πόλη πολυπολιτισμική, δημοκρατική, «ανοικτό παράθυρο» στον κόσμο.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, «ΕΠΩΝΥΜΩΣ», Τρίτη 3/8/2010

*Δημοτικός Σύμβουλος «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ & ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ»-συμμετέχει στην «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ»

"Μαντάρα" τα έκανες Αννούλα!

Κατέρρευσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας!

Τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Πολυγύρου καταγγέλει για μια ακόμα φορά το Σωματείο εργαζομένων σ' αυτό.
Αναφέρουν την έλλειψη εκατό (100) νοσηλευτών και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία του με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των νοσηλευομένων.
Αναγκάστηκαν να ζητήσουν την παρέμβαση του εισαγγελέα Χαλκιδικής!
Δείτε σχετικό βίντεο ...>>>>>>>

ΟΧΙ στα χρίσματα! ΝΑΙ στη στήριξη!

"Το ΠΑΣΟΚ δεν δίνει χρίσματα, αλλά μόνο τη στήριξη του σε πρόσωπα"
(από τη σημερινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τους 70 υποψήφιους δημάρχους)
-Φυσικά και πρόκειται για στήριξη! Αλίμονο! Είπε κανείς τίποτα άλλο...! Άκου χρίσμα!
Προσοχή μόνο μην είναι "μονόπατο" το στήριγμα και πέσουν από την άλλη μεριά οι υποψήφιοι, διπλό στήριγμα να μπει!