Κυριακή, 25 Ιουλίου 2010

"...Πρότυπο σε όλη την Ελλάδα" ...

«Βούληση της δημοτικής Αρχής είναι να καταβάλει κάθε προσπάθεια, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και την εικόνα της έδρας του Δήμου και των Τοπικών Διαμερισμάτων. Δεκάδες παρεμβάσεις μικρής οικονομικής κλίμακας, 50.000 έως 300.000 ευρώ, έχουν υλοποιηθεί σε όλη την έκταση του Δήμου. Παράλληλα εργαζόμαστε με σκοπό την κατασκευή μεγάλων έργων στον τόπο μας. Οι συνεχείς προσπάθειες μας έφεραν μεταξύ άλλων την ένταξη στο ΕΣΠΑ της Ανατολικής Παράκαμψης, που ξεκινάει τον Οκτώβριο, αλλά και την επικείμενη ένταξη στο ίδιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του βιολογικού του Πολυγύρου. Βέβαια πρόκειται για μια προσπάθεια που συνεχίζεται με στόχο να καταστήσουμε το Δήμο μας Δήμο πρότυπο σε όλη την Ελλάδα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Θωμάς Καπλάνης.
(πηγή: επίσημο site Δήμου Πολυγύρου)

Σε απεργία διαρκείας από αύριο φορτηγά και βυτιοφόρα

Απεργία διαρκείας από απόψε τα μεσάνυχτα ξεκινούν οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, αντιδρώντας στο «άνοιγμα» του κλειστού επαγγέλματος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και στη δημιουργία εταιρειών οδικού μεταφορέα."Γίντι του γρούν' αρνί;"

Δεν καταλαβαίνουν τίποτα! Όσο κι αν τους κράξουν!
Απρίλιος 2010, νέα μονιμοποίηση δικού τους ανθρώπου, αυτή τη φορά του Διευθυντή της Ν.Δ.!
Οι ευθύνες ανήκουν σε όλους, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.! Αλήθεια γιατί μόνο λόγια; Περιμένουν την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής! Για πότε;

Με τη σειρά τα καλά παιδιά!

Κοιτάσματα χρυσού 10 δισ. στα σπλάχνα της Χαλκιδικής

Η τιμή του χρυσού από τα 500 δολάρια η ουγκιά το 2006 έχει εκτιναχθεί στα 1.200 δολάρια και οι προβλέψεις των ειδικών αναφέρουν ότι ως το τέλος του 2010 οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια υψηλά επίπεδα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα καλό νέο για την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός που έχει στην κατοχή της τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, αν βεβαίως είχε τη δυνατότητα να τα εκμεταλλευτεί. Η εταιρεία είναι ιδιοκτήτης των ορυχείων και των κοιτασμάτων αλλά ουσιαστικά είναι «όμηρος» της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας που χορηγεί τις άδειες ενώ έχει να αντιμετωπίσει και τις ...>>>>>>>

οικολογικές οργανώσεις που κατά καιρούς έχουν καταφέρει να ακυρώσουν επενδυτικά σχέδια αφού τα επιχειρήματά τους περί περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής έχουν γίνει αποδεκτά και από ανώτατα δικαστικά όργανα όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ερευνητικές γεωτρήσεις

Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, συμφερόντων της Ελλάκτωρ με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Δ. Κούτρα, έχει από το 2004 τον έλεγχο των μεταλλείων της Χαλκιδικής. Στην περιοχή υπάρχουν τρία διαπιστωμένα κοιτάσματα: στο Στρατώνι (ορυχείο ψευδαργύρου, μολύβδου και αργύρου που λειτουργεί από το 2005), στην Ολυμπιάδα (ανενεργό ορυχείο χωρίς άδεια, πλούσιο σε κοιτάσματα χρυσού, ψευδαργύρου, μολύβδου και αργύρου) και στις Σκουριές (έχουν γίνει μόνο ερευνητικές γεωτρήσεις με διαπιστωμένα κοιτάσματα χαλκού και χρυσού). Σήμερα στο Στρατώνι απασχολούνται 380 άτομα και πρόσφατα ανανεώθηκαν για δύο χρόνια η περιβαλλοντική άδεια και η άδεια εκμετάλλευσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Τα έσοδα από το Στρατώνι την περίοδο 2006- 2009 ανήλθαν στα 120 εκατ. ευρώ με βασικό πυρήνα των πωλήσεων τον μόλυβδο και τον ψευδάργυρο. Το 2006 και το 2007 υπήρξε ικανοποιητική κερδοφορία λόγω των καλών τιμών του ψευδαργύρου, το 2007 και το 2008 το μεταλλείο δεν έβγαζε τα έξοδά του αλλά το 2009 και το 2010 θα είναι οριακά κερδοφόρο. Η εταιρεία στο Στρατώνι έχει επενδύσει 42 εκατ. ευρώ. Το μεγάλο στοίχημα για τον Ελληνικό Χρυσό είναι να λάβει άδεια εκμετάλλευσης για το ορυχείο της Ολυμπιάδας όπου υπάρχουν κοιτάσματα 8 εκατ. ουγκιών χρυσού, τρέχουσας αξίας 10 δισ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2006 η εταιρεία είχε υποβάλει επιχειρηματικό σχέδιο για την εκμετάλλευση και των τριών ορυχείων. Το σχέδιο προέβλεπε έσοδα 4,5 δισ. ευρώ εντός 20 ετών, από τα οποία αν αφαιρούνταν τα κόστη εξόρυξης το καθαρό κέρδος για την εταιρεία θα ήταν της τάξης των 308 εκατ. ευρώ. Η κατάρτιση όμως του business plan είχε γίνει με τιμή χρυσού τα 325 δολάρια η ουγκιά ενώ σήμερα έχει 1.200 δολάρια η ουγκιά. Το σχέδιο εγκρίθηκε και εντός των ημερών η εταιρεία θα υποβάλει περιβαλλοντικές μελέτες για τα τρία ορυχεία. Αν λάβει την περιβαλλοντική άδεια θα ακολουθήσει η υποβολή τεχνικής μελέτης ώστε να λάβει και την άδεια εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας κ. Π. Στρατουδάκη, η ενεργοποίηση του ορυχείου της Ολυμπιάδας θα σημάνει την πρόσληψη 1.200 ατόμων από την περιοχή, την υλοποίηση επενδύσεων 1 δισ. ευρώ, πωλήσεις περίπου 12 δισ. ευρώ σε βάθος εικοσαετίας, καθαρό κέρδος για την εταιρεία 1,2 δισ. ευρώ και κοινωνικό μέρισμα στην περιοχή της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η προστασία του περιβάλλοντος
Τα συνολικά αποθέματα και των τριών μεταλλείων ανέρχονται σε: 8 εκατ. ουγκιές χρυσού, 62,7 εκατ. ουγκιές αργύρου, 800.000 τόνους χαλκού, 660.000 τόνους μολύβδου και 890.000 τόνους ψευδαργύρου.

Για τους αντιδρώντες σήμερα, όπως παλαιότερα και για τους κατοίκους του Στρυμονικού κόλπου, τα μεταλλεία είναι μια απειλή για την υγεία τους. Οι οικολογικές οργανώσεις προεξοφλούν τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και αναφέρουν ότι οι πιθανοί κίνδυνοι της επένδυσης θα ήταν μεγαλύτεροι από το οικονομικό και κοινωνικό όφελος που θα προέκυπταν για την τοπική κοινωνία. Από την εταιρεία υποστηρίζουν ότι πάνω και από τη καλύτερη περιβαλλοντική μελέτη είναι να στηθεί μια υγιής επιχείρηση που θα γνωρίζει ότι η προστασία του περιβάλλοντος θα είναι προς το συμφέρον της. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν, τα μεταλλεία σε όλον τον κόσμο ενέχουν πολύ μεγαλύτερους κινδύνους για το περιβάλλον όταν εγκαταλειφθούν στην τύχη τους.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=19&artId=345281&dt=25/07/2010#ixzz0ugIXa0kN

Το νερό... νεράκι στη Χαλκιδική

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ για το νερό στη Χαλκιδική αναφέρει:
Από τη στιγμή που το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Χαλκιδικής (ΚΕΠΑΜΑΧ) ανέλαβε τον ποιοτικό έλεγχο του νερού στους δήμους, οι κίνδυνοι κατανάλωσης ακατάλληλου νερού περιορίστηκαν σημαντικά. Ελεγχοι γίνονται σχεδόν κάθε 15 ή 20 μέρες σε όλες τις περιοχές και οι δειγματοληψίες δεν έδειξαν τα κρούσματα ακαταλληλότητας του παρελθόντος.
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στο νερό της βρύσης. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις κατοίκων και παραθεριστών, που φοβούνται και δεν καταναλώνουν παρά μόνον εμφιαλωμένα ...>>>>>>>

σε περιοχές της Κασσάνδρας.
Βασικό πρόβλημα είναι οι γεωτρήσεις. Ο νομός έχει μετατραπεί σε... σουρωτήρι και η διάνοιξη νέων γεωτρήσεων κάθε χρόνο είναι η μόνη λύση των δήμων για να καλύψουν στοιχειωδώς τις υδρευτικές ανάγκες. Τα αποθέματα εξαντλούνται, στις παραλιακές περιοχές το νερό είναι υφάλμυρο, ενώ κάθε φορά το πόσιμο νερό βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος. Ειδικά στη δυτική Χαλκιδική τα προβλήματα επάρκειας αποτελούν καθημερινότητα των πολιτών, ακόμη και με την περιορισμένη τουριστική κίνηση και τον περιορισμό επίσκεψης και παραμονής των παραθεριστών, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη.

Νέα Μουδανιά

Ο δήμος Ν. Μουδανιών αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως τόνισε ο δήμαρχος, Ανδρέας Παπαγιάννης. «Η στάθμη του νερού έχει πέσει πάρα πολύ. Παραλιακά έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Με την κρίση έχουν βάλει όλοι μπαξέδες και ποτίζουν με πόσιμο νερό, με αποτέλεσμα να ξοδεύονται τεράστιες ποσότητες. Στα Σήμαντρα η κατάσταση είναι τραγική. Ανοίξαμε γεώτρηση πριν από ενάμιση χρόνο βάθους 400 μέτρων. Κι ενώ αντλούσαμε νερό στα 180 μέτρα, μέσα σε λίγους μήνες φτάσαμε να τραβάμε νερό από τα 320! Σε δύο χρόνια τελειώνει η συγκεκριμένη γεώτρηση, που λογικά θα έπρεπε να έχει μέση διάρκεια δέκα χρόνων...».

Ο δήμος, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, προγραμμάτισε να δημοπρατήσει στις 27 Ιουλίου 11 νέες γεωτρήσεις. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαγιάννης, υπήρξαν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, καθώς η χρηματοδότηση του προγράμματος έχει εγκριθεί από τον προηγούμενο Δεκέμβριο. «Οσο τραβάμε νερό, μπαίνει η θάλασσα μέσα στις γεωτρήσεις. Η περιεκτικότητα σε αλάτι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αυξημένη. Στις παραλιακές γεωτρήσεις έχουμε σημαντικότατο πρόβλημα. Στην πόλη των Μουδανιών είμαστε σε τραγική κατάσταση. Φτάσαμε στο σημείο να απομακρυνόμαστε τόσο από την παραλία, που πλέον ανοίγουμε γεωτρήσεις πάνω από το δρόμο Θεσσαλονίκης - Κασσάνδρας. Με εξαίρεση τα Σήμαντρα αποφύγαμε στις άλλες περιοχές τις πολλές και μεγάλες διακοπές υδροδότησης. Τον Αύγουστο, όμως, φοβόμαστε πως θα υπάρξει πρόβλημα. Με τον πρώτο καύσωνα θα τρέχουμε και δε θα προλαβαίνουμε», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Παλλήνη

Στο δήμο Παλλήνης, ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Καπούλας, σημείωσε ότι φέτος υπάρχουν επάρκεια, ποιοτικό νερό και τουρισμός. «Η επάρκεια οφείλεται κυρίως στο βροχερό χειμώνα που διανύσαμε. Ευτυχώς, και παρά τη μεγάλη επισκεψιμότητα, δεν έχουμε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Μακάρι να πάμε έτσι μέχρι να ολοκληρωθούν και τα φράγματα που θα δώσουν λύση στα προβλήματα υδροδότησης», επισήμανε.

Νέα Καλλικράτεια

Στο δήμο Νέας Καλλικράτειας εμφανίστηκε σημαντικό πρόβλημα στους οικισμούς Νέα Σύλλατα και Σωζόπολη, την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το δήμαρχο, Ιωάννη Γεωργαλά, «χάλασε η γεώτρηση με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στους οικισμούς τις προηγούμενες μέρες. Αποκαταστάθηκε όμως και θεωρώ πως δεν πρόκειται να έχουμε ανάλογες καταστάσεις. Χρηματοδοτούμαστε από το ΕΣΠΑ για γεωτρήσεις, αγωγούς ύδρευσης και υδατοδεξαμενές».

Το βασικό πρόβλημα όμως και σ' αυτήν την περιοχή είναι το μεγάλο βάθος στο οποίο χρειάζεται να φτάσει μια γεώτρηση για να βρεθεί νερό. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαλά, πλέον οι γεωτρήσεις φτάνουν στα 200 - 250 μέτρα.

Κασσάνδρα

Τα προβλήματα στο δήμο Κασσάνδρας είναι σε άμεση εξάρτηση με τη μεγάλη επισκεψιμότητα, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Υπάρχουν περιοχές με πολύωρες διακοπές υδροδότησης, ενώ αλλού, ειδικά οι παραθεριστές από τη Θεσσαλονίκη αποφεύγουν να καταναλώσουν νερό βρύσης. Η Καλλιθέα αντιμετωπίζει αρκετές φορές πρόβλημα, όπως και η Ν. Φώκαια, η Αθυτος και η Σίβηρη. Πάντως τα προβλήματα είναι περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν, ενώ ο δήμος δημοπράτησε ήδη το εσωτερικό υδραγωγείο Σίβηρης.

Νέα Τρίγλια

Και στο δήμο Νέας Τρίγλιας το κυριότερο πρόβλημα είναι η επάρκεια νερού, ενώ εκτός των σημαντικών ελλείψεων έχει παρατηρηθεί και πολύ μεγάλος αριθμός παράνομων παροχών, που περιορίζουν ακόμη περισσότερο τις διαθέσιμες ποσότητες.

Πολύγυρος

Οι παραλιακές περιοχές του δήμου Πολυγύρου έχουν πρόβλημα έλλειψης νερού, σύμφωνα με το δήμαρχο, Θωμά Καπλάνη. «Η επάρκεια είναι ικανοποιητική, καθώς προβλήματα έχουμε λίγες φορές και αφορούν την παραλιακή ζώνη και μόνο σε περιόδους αιχμής. Με τη γεώτρηση στα Καλύβια αντιμετωπίζουμε και τα τελευταία προβλήματα, ενώ γίνονται τακτικοί έλεγχοι ποιότητας», δήλωσε ο δήμαρχος.

Ορμύλια

Ο δήμαρχος Ορμύλιας, Ελευθέριος Σταμούδης, υπογράμμισε ότι «οι διακοπές στην υδροδότηση φέτος παρατηρήθηκαν μόνο λόγω των διακοπών ρεύματος από τη ΔΕΗ (όπως πριν από οκτώ μέρες). Για την αποκατάσταση της υδροδότησης ύστερα από διακοπή της περνούν ώρες και ο κόσμος ταλαιπωρείται».

Σιθωνία

Στο δήμο Σιθωνίας υπάρχουν επίσης διακοπές, όμως σύμφωνα με το δήμαρχο, Δημήτρη Ρεβενικιώτη, «δεν έχουν καμιά σχέση με το παρελθόν. Σοβαρά ζητήματα δεν υπάρχουν και έχουμε ήδη νέα σύμβαση για νέους χλωριωτές στις δεξαμενές, που θα διασφαλίσουν ακόμη καλύτερη ποιότητα νερού».

Τορώνη

Στο δήμο Τορώνης, το πρόβλημα, με την παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων σιδήρου και μαγγανίου στη Συκιά και τη Σάρτη, πρόκειται να αντιμετωπιστεί από το επόμενο έτος, αφού προσφάτως εγκρίθηκε η χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων από το ΕΣΠΑ. «Στη Σάρτη έχουμε πρόβλημα. Ολοκληρώσαμε ένα έργο βελτίωσης του δικτύου, όμως ακόμη δεν είμαστε στο καλύτερο σημείο», είπε ο δήμαρχος, Κυπαρίσσης Ντέμπλας.

Ο λίγος κόσμος, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, βοηθά να μην είναι εμφανή τα υπάρχοντα προβλήματα. «Και στην Τορώνη έχουμε πρόβλημα, αλλά λίγο κόσμο. Υπάρχει πρόβλημα ποιότητας και στην Τριστινίκα και στο Πόρτο Κουφό και ελπίζουμε να κάνουμε ανάλογο έργο με τα περισσεύματα από τις άλλες δύο εργολαβίες», δήλωσε ο δήμαρχος.

Ζερβοχώρια - Στάγειρα

Στους δήμους Ζερβοχωρίων και Σταγείρων Ακάνθου οι δήμαρχοι επισήμαναν ότι δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, παρά μόνο περιστασιακά και μόνο τις περιόδους αιχμής. Διακοπές υδροδότησης υπάρχουν όποτε συμβούν βλάβες, όπως τόνισαν οι δήμαρχοι.

Ο κορυφαίος Αλογοσκούφης ...

Στην Ποτίδαια...

Και άλλο πρόβλημα της Ποτίδαιας προσπαθούν να αναδείξουν οι αναγνώστες μας. Γράφουν λοιπόν σε mail:
"Η ανεξέλεγκτη κίνηση από μηχανάκια, μηχανές και παπάκια στον πεζόδρομο της Ποτίδαιας τα οποία κατά κύριο λόγο οδηγούν ανήλικοι χωρίς διπλώματα. Το θέμα έχει κατ' επανάληψη στην Αστυνομία (επί σειρά ετώ και αυτό!) χωρίς να υπάρχει καμμία ανταπόκριση για έλεγχο των παραβατών.
-Τι θα πρέπει να γίνει για να συγκινηθούν κάποιοι; -Προφανώς το χειρότερο.
Το θέμα επίσης αγγίζει για άλλη μια φορά την αρμοδιότητα του Δημάρχου Μουδανιών, ο οποίος δεν ελέγχει μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας κατ' ελάχιστον τα παρανόμως παρκαρισμένα παπάκια και μηχανές στον πεζόδρομο της Ποτίδαιας."

"Η νύχτα βγάζει επίσκοπο κι η αυγή μητροπολίτη"!

animated lightning Pictures, Images and Photos

Σαββατόβραδο στον Πολύγυρο με βροντές κι αστραπές, που μας επιφύλαξε ο καιρός για απόψε μετά από μια ιδιαίτερα ζεστή ημέρα!
Το ίδιο μάλλον συνέβη ή συμβαίνει αυτή τη στιγμή που γράφουμε και στο αυτοδιοικητικό σκηνικό της Χαλκιδικής, νύχτα είναι όμως και δεν μπορούμε να "δούμε" τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών "μαγειρεμάτων"! Θα ξημερώσει και θα μάθουμε!
Η ουσία είναι ότι το θέμα "αντιπεριφέρεια" έχει κλείσει οριστικά για το Ζωγράφο και απομένει η τελική "επιλογή" του η οποία και θα γίνει απόψε και θα ανακοινωθεί από την ερχόμενη εβδομάδα!
-Κρίμα όμως, με την αγωνία και τη ζέστη μετά τη βροχή, θα καταφέρουν κάποιοι να κοιμηθούν!