Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010

Συνάντηση Σαμαρά - Ψωμιάδη για την Περιφέρεια

Ο Δήμος Σταγείρων - Ακάνθου να μην επιτρέψει τις "παραστάσεις" του τσίρκου με ζώα στην Ολυμπιάδα!

Το τσίρκο "Mundial" ΔΥΣΤΥΧΩΣ συνεχίζει να δίνει "παραστάσεις" στη χώρα μας... Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι κάποιοι δήμοι, παρά τις αυξανόμενες αντιδράσεις της κοινής γνώμης σχετικά με τα τσίρκο που έχουν ζώα, εξακολουθούν να τα δέχονται σε δημοτικό χώρο, χρησιμοποιώντας ας άλλοθι ότι το συγκεκριμένο τσίρκο δεν διαθέτει στο "πρόγραμμά" του άγρια ζώα... "Μόνο κάποιους παπαγάλους και μερικά άλογα έχει... "μας απάντησαν οι υπεύθυνοι των δήμων σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί τους.
Το τσίρκο "Mundial" απο τις 18 Ιουλίου θα δίνει "παραστάσεις" στην περιοχή της Ολυμπιάδας στο δήμο Ιερισσού της Χαλκιδικής.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙΤΕ
τηλεφωνικώς, στέλνοντας mail ή fax
Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου(Ιερισσός): 2377350003,
2377021001(γραμματεία δημάρχου)2377022414(fax), info@ierissos.gr, desa@ierissos.gr
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ...>>>>>>>>

ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΖΩΩΝ ΟΤΑΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΖΩΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΣΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ ΤΩΝ ΤΣΙΡΚΟ...ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΙΡΚΟ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΤΕΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ, ΤΡΟΦΗΣ, ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΙΠΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ, ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΒΑΝΑΥΣΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ "ΧΡΗΣΙΜΑ" ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΣΙΡΚΟ...
3ο Φεστιβάλ Νέων Δήμου Αρναίας

Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Αρναίας διοργανώνει για τρίτη φορά φέτος το καθιερωμένο πλέον φεστιβάλ νέων στον Δήμο του. Περιλαμβάνει διάφορες αθλητικές δραστηριότητες και πρωταθλήματα, dj και karaoke parties όπως και διάφορους διαγωνισμούς.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
28 ΙΟΥΛΙΟΥ – 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΑΒΛΙ
ΑΡΝΑΙΑ – ΣΤΑΝΟΣ – ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ
ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ...>>>>>>>

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
ΣΤΑΔΙΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ 17:30

ΤΡΙΤΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΙΝΚ-ΠΟΝΚ
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΝΑΙΑΣ 11:30

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΒΟΛΕΫ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ 17:30

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΝΑΙΑΣ 17:30

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Dj PARTY
ΓΑΙΟΡΑΜΑ – ΑΡΝΑΙΑ 22:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
KARAOKE PARTY – ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
CAFÉ DIESEL – ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ 20:30

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤO
Ε-ΜAIL: panosmark@windowslive.com
και στο facebook http://www.facebook.com/pages/Topiko-Symboulio-Neon-Demou-Arnaias/296309981932

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η εβδομάδα που πέρασε εύστοχα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «εβδομάδα γεγονότων» σχετικά με τα θέματα της Πρόληψης των Εξαρτήσεων. Αναφερόμαστε, βεβαίως, τόσο στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κέντρο Πρόληψης «Φαέθων», όπου υπό την εποπτεία του πραγματοποιήθηκε διϋπουργική σύσκεψη για τα θέματα εξαρτήσεων όσο και στην ενημερωτική συνάντηση που είχε η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ με εκπροσώπους διοικήσεων και εργαζομένους Κέντρων Πρόληψης στις 9/7/2010.
Θεωρούμε σημαντικό να σταθούμε ...>>>>>>>

σε κάποια σημαντικά ζητήματα, που προέκυψαν ως αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών.
Σύμφωνα με δελτίου τύπου που διανεμήθηκε μετά τη διεξαγωγή του διϋπουργικού συμβουλίου, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει την αξιολόγηση των επιμέρους δράσεων όλων των φορέων στη βάση της σχέσης κόστους-οφέλους. Η πρακτική της αξιολόγησης και για τα 72 Κέντρα Πρόληψης της χώρας, αποτελεί βασικό επιστημονικό εργαλείο ενίσχυσης και αποτίμησης του έργου τους. Πρόκειται για μια διαδικασία ιδιαίτερα οικεία καθώς αποτελούμε υπηρεσίες που υπόκεινται σε αξιολόγηση, κάθε εξάμηνο, έτος και τριετία, από ιδρύσεώς μας. Ωστόσο, επισημαίνουμε ότι θα είμαστε διαμετρικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πρόχειρη και μη έγκυρη επιστημονικά προσπάθεια αξιολόγησης η οποία θα εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στο οικονομικό κόστος χωρίς να λαμβάνει υπόψη της, αφ’ ενός τη φιλοσοφία της πρόληψης και αφ’ ετέρου τις «συμπληγάδες» εν μέσω των οποίων όλα αυτά τα χρόνια τα Κέντρα Πρόληψης επιτελούν το έργο τους. Η στόχευση των δράσεων των Κέντρων Πρόληψης είναι κοινωνικού χαρακτήρα και μακρόπνοη και κατ’ επέκταση και η αξιολόγηση αυτών οφείλει να συνιστά εργαλείο στρατηγικής ανάπτυξης της Πρωτογενούς Πρόληψης σε βάθος χρόνου και όχι κριτήριο διαχείρισης στη βάση μιας λογιστικής σχέσης κόστους-οφέλους.
Επίσης, σημαντικό σημείο της κυβερνητικής ανακοίνωσης είναι η πρόθεση για ενσωμάτωση της Αγωγής Υγείας στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα η οποία, εν συνεχεία, ενισχύθηκε από τη δήλωση της κα Μαλλιώρη ότι προτίθεται να αγωνιστεί προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης της παρουσίας των Κέντρων Πρόληψης στο χώρο του σχολείου. Θεωρούμε ότι ως πρωτοβουλία είναι θετική και μπορεί να διευκολύνει την ιδιαίτερα δύσκολη, πολλές φορές, πρόσβαση των Κέντρων Πρόληψης στις σχολικές μονάδες, αρκεί να εφαρμοστεί πλήρως και δεσμευτικά από τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς, και εν προκειμένω από τους φορείς στο χώρο της Εκπαίδευσης, διότι ακόμα και τώρα ακόμα, μετά από 15 χρόνια δράσεων, υπάρχουν περιπτώσεις όπου σημειώνεται μια τακτική παρακώλυσης των δράσεων των Κ.Π. στον σχολικό χώρο με πρόφαση τις γραφειοκρατικές δυσκολίες.
Σύμφωνα με το ίδιο Δελτίο Τύπου, το Υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει (επιτέλους!!) τη λύση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης. Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά και την ψήφιση του νέου νόμου για αυτοδιοίκηση- «Καλλικράτης» τα Κέντρα Πρόληψης θεσμικά είναι «στον αέρα». Παράλληλα ξεκίνησε τις εργασίες της η «Ομάδα Διοίκησης Έργου», με σκοπό την κατάθεση γνωμοδότησης σχετικά με την επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης. Οι παραπάνω εξελίξεις, τέλος, ενισχύθηκαν μέσα από τη δέσμευση της Πρόεδρου του ΟΚΑΝΑ, ότι εν όψει της συνάντησης της «Ο.Δ.Ε.» στις 22/7/2010, ο Οργανισμός προτίθεται να καταθέσει εντός των ημερών την επίσημη πρότασή του για το ζήτημα.
Προς στιγμήν, το Σωματείο Εργαζομένων είναι το μόνο που έχει διαμορφωμένη σχετική πρόταση. Συγκεκριμένα, η πρότασή μας αφορά την ένταξη των υφιστάμενων Κέντρων Πρόληψης και με διατήρηση της υπάρχουσας γεωγραφικής τους διασποράς σε 13 Περιφερειακά ΝΠΔΔ, υπό την Ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και την Επιστημονική Εποπτεία του ΟΚΑΝΑ. Βασικές εξασφαλίσεις θα πρέπει να είναι η άμεση μετάταξη όλου ανεξαιρέτως του προσωπικού σε αντίστοιχες προσωποπαγείς θέσεις των νέων ΝΠΔΔ, η διασφάλιση της δημόσιας κεντρικής χρηματοδότησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό καθώς και η διατήρηση της βασικής -πρωτογενούς, ψυχοκοινωνικής και κοινοτικής- φιλοσοφίας με την οποία λειτουργούν ως τώρα – αλλά και η εξασφάλιση των όρων προαγωγής και εφαρμογής της φιλοσοφίας αυτής. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποτελούν και τα κριτήρια με βάση τα οποία μπορούμε να μπούμε στο διάλογο και να αποτιμήσουμε τις προτάσεις των συνομιλητών μας. Είναι απαραίτητο να διαμηνύσουμε στην Κυβέρνηση ότι η επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης δεν επιδέχεται άλλη κωλυσιεργία, και ότι θα παραμείνουμε «άγρυπνοι φρουροί» έως ότου αυτή τελεσφορήσει. Στεκόμαστε αισιόδοξα έναντι των λεκτικών δηλώσεων αλλά οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να κριθεί μόνο μέσα από πράξεις, οι οποίες τελικά θα προσδιορίσουν την παραπέρα δικής μας στάση. Θεωρούμε δε, ότι η ανάληψη του ρόλου της Εθνικής Συντονίστριας για το πρόβλημα των Εξαρτήσεων από την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, μετά και την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, θα άρει το φαινόμενο της πολυγλωσσίας των κυβερνητικών παραγόντων που έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν. Πλέον δεν έχουμε κανένα λόγο για να ανεχτούμε καμία πολυγλωσσία.
Αναρωτιόμαστε, αν η ανάληψη ευθύνης λύσης του θεσμικού θα συνοδευτεί από την παγίωση της δημόσιας κεντρικής χρηματοδότησης. Περιμένουμε λοιπόν με την κατάθεση των κυβερνητικών προτάσεων στις 22/7/2010 (Ο.Δ.Ε.) να αποσαφηνιστούν και οι πηγές της πάγιας δημόσιας κεντρικής χρηματοδότησης.
Τέλος, σε ότι αφορά το μισθολογικό ελπίζουμε ότι οι διακηρύξεις του ΟΚΑΝΑ, για εξομοίωση των μισθών των εργαζομένων στα Κ.Π με τους συναδέλφους από τον Οργανισμό που κάνουν την ίδια δουλειά, να περάσουν από το πεδίο των διακηρύξεων στο πεδίο της εφαρμογής βάζοντας τέλος σε απαράδεκτη διαχρονική πολιτική διακρίσεων.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

ΠΡΟΣΟΧΗ στις οδηγίες χρήσης!

Ο Τζίγγερ φροντίζει για ΟΛΑ!

Ασφαλιστική «σφαγή» που αντιστοιχεί σε ... δυόμισι Παγκόσμιους Πολέμους!

Eίναι εξωφρενικό! Είναι ασύλληπτο! Τέτοια λεηλασία δεν έχει σημειωθεί αν προστεθούν μαζί η κατάλυση του αρχαιοελληνικού χώρου από τους Ρωμαίους, η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους και η εισβολή των χιτλερικών ορδών στην Αθήνα!
Σε σημερινές τιμές, η καταστροφή που υπέστη η Ελλάδα από τη ναζιστική κατοχή, υπολογίζεται από την επιτροπή διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων σε 100 δισ. ευρώ.
Ε, λοιπόν, η καταστροφή που συνεπάγεται για το λαό η πολιτική του ΠΑΣΟΚ στο Ασφαλιστικό, σωρευτικά υπολογίζεται - και εμμέσως ομολογείται από την ίδια την κυβέρνηση (!) - σε 251,520 δισ. ευρώ!
Μιλάμε στην ουσία για ένα αδιανόητο «ριφιφί», για ...>>>>>>>

αρπαγή χρημάτων από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους που δεν έχει προηγούμενο, αφού με το Ασφαλιστικό που επέβαλε ο «σοσιαλιστής» Παπανδρέου, η λεηλασία που υφίστανται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι αυτού του τόπου, από σήμερα και μέχρι το 2060, μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις συνέπειες ...δυόμισι Παγκόσμιων Πολέμων!
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την περίφημη «αναλογιστική μελέτη», στα συμπεράσματα της οποίας ο Λοβέρδος στήριξε όλη την «επιχειρηματολογία» του και συνολικά η κυβέρνηση την επικοινωνιακή της προπαγάνδα ώστε να περάσει το αντι-ασφαλιστικό τερατούργημα.
Αν λοιπόν δεχτούμε ότι οι φωστήρες στους οποίους κατέφυγε η κυβέρνηση έχουν την ικανότητα να προβλέπουν το μέλλον σε τέτοιο βάθος χρόνου, δηλαδή μέχρι το 2060, αν αυτοί που δεν είναι ικανοί να προβλέψουν τι μας ξημερώνει αύριο είναι εντούτοις τόσο ικανοί να προβλέπουν τι θα συμβεί μετά από πενήντα χρόνια, αν με δυο λόγια αποδεχτούμε ως σωστά τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πόνημά τους, τότε ιδού τι συμβαίνει:
Υποστηρίζουν ότι με το Ασφαλιστικό που ψήφισαν, μειώνοντας δηλαδή τις συντάξεις, μειώνεται κάθε χρόνο το ποσό των συντάξεων που καταβάλλεται στους συνταξιούχους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτή είναι η αλήθεια. Το ψέμα βρίσκεται ότι την τεράστια κατ' έτος απώλεια χρημάτων για τους συνταξιούχους, οι κυβερνώντες και οι τεχνοκράτες μελετητές τους τη βαφτίζουν «μείωση του ελλείμματος» των ασφαλιστικών ταμείων.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για αφαίρεση, για κλοπή, για αρπαγή των συντάξιμων αποδοχών των εργαζομένων.
Για να τεκμηριώσουν το «επίτευγμά τους», στη μελέτη τους καταγράφουν αναλυτικά πώς θα διαμορφωθεί από σήμερα και ως το 2060 η ποσοστιαία κατ' έτος «μείωση του ελλείμματος» (δηλαδή, στην πραγματικότητα, σε τι ποσοστό του ΑΕΠ αντιστοιχούν ετησίως τα κλεμμένα).
Ετσι, π.χ., για το 2010, λένε ότι με τα μέτρα που πήραν το «έλλειμμα» από 6,1% θα πάει 6%, με άλλα λόγια «εξοικονομούν» (σ.σ.: κλέβουν) συντάξεις που το ποσό τους ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι 0,1%, για το 2015 το ποσοστό των όσων έχουν «εξοικονομηθεί» (σ.σ.: κλαπεί) ανέρχεται στο 0,8% του ΑΕΠ, το 2025 σκαρφαλώνει στο 2,5% του ΑΕΠ και προοδευτικά με βάθος χρόνου του 2060 εκτινάσσεται στο 4,2% του ΑΕΠ.
Τι σημαίνουν τώρα όλα αυτά, παρουσιάζεται αναλυτικά στο σχετικό πίνακα:
Εφόσον πάρουμε ως έτος βάσης το 2010, όπου το ΑΕΠ εκτιμάται στα 240 δισ. ευρώ, τότε με βάση τα ποσοστά που οι ίδιοι δίνουν,
υπολογίζουμε την κατ' έτος απώλεια χρημάτων για τους συνταξιούχους, η οποία
σωρρευτικά αθροιζόμενη ανέρχεται μέχρι το 2060 (σε σημερινές τιμές) στα 251,250 δισ. ευρώ!
Με άλλα λόγια, μόνο από το Ασφαλιστικό, χωρίς να υπολογίζονται οι μειώσεις μισθών, χωρίς να συνεκτιμώνται οι συνέπειες από την γκιλοτίνα του Εργασιακού, χωρίς να προσμετρώνται τα βάρη από τους νέους άμεσους και έμμεσους φόρους,
ο «σοσιαλιστής» Παπανδρέου και το «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ φορτώνουν στις πλάτες του ελληνικού λαού ένα ολόκληρο δημόσιο χρέος!
Είναι το ίδιο αυτό χρέος από το οποίο, σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, έχουν αναλάβει να μας «σώσουν»...
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 14/7/2010

Πριν την εξυγίανση του ποδοσφαίρου φρόντισε για τη ...διαδοχή

Αναγκαστική προσγείωση σε χωράφι στην Χαλκιδική

Αναγκαστική προσγείωση σε χωράφι πραγματοποίησε λίγο μετά τις 8.00 εχθές το βράδυ στην Χαλκιδική αεροσκάφος της αερολέσχης Θεσσαλονίκης, που έκανε περιπολίες πυροπροστασίας.
Σύμφωνα με τον αερολιμενικό έλεγχο του αεροδρομίου «Μακεδονία», ο πιλότος του αεροσκάφους, που απογειώθηκε πριν τις 7.00 το απόγευμα, ενημέρωσε, στις 8.17μμ τον πύργο ελέγχου ότι αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα.
Το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση κοντά ...>>>>>>>

στις αγροτικές φυλακές της Κασσάνδρας Χαλκιδικής και οι δύο επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους. Για λόγους ασφαλείας στο σημείο έσπευσε δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
ΠΗΓΗ

Τα πιράνχας των νοσοκομείων !

H SIEMENS έκανε τη δουλειά της, κερδοσκοπική εταιρία είναι! Τα λαμόγια όμως που συνεργούσαν στην οικονομική αφαίμαξη του ΕΣΥ γιατί κυκλοφορούν ελεύθερα;

Ούτε δικάστηκε, ούτε και θα δικαστεί!

Το ζήτημα δεν είναι ότι ποτέ δε δικάστηκε κανείς επώνυμος (εξαίρεση ο Αθανασόπουλος με την υπόθεση του καλαμποκιού), το ζήτημα είναι ότι και ποτέ δεν θα δικαστεί στο μέλλον!

Το πρόγραμμα της περιβόητης απογραφής

Με την απογραφή των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο και πάλι!
Είναι δυνατόν να θέλουν συγκεκριμένη ώρα να απογραφεί κάποιος υπάλληλος;
Δείτε το μήνυμα του συστήματος στην εικόνα, ορίζει δίωρα ή μονόωρα για την απογραφή!!!
-Αφού δεν είχατε κατάλληλο σύστημα τι την θέλατε την απογραφή καλοκαιριάτικα; Θα μείνει κι αυτή η απογραφή στην ιστορία σαν αυτήν του Αλογοσκούφη;
-Θα δούμε κάτι σωστό επιτέλους;

ΚΑΠΟΕΪΡΑ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ: Η Καποέιρα είναι ένα άφρο-βραζιλιάνικο είδος τέχνης που συνδυάζει στοιχεία από πολεμικές τέχνες, μουσική και χορό. Είναι γνωστό και ως «Ο Χορός της Ελευθερίας», αφού αναπτύχθηκε από τους Αφρικανούς σκλάβους κατά τον αγώνα τους για απελευθέρωση.
ΙΣΤΟΡΙΑ: Αν και δεν είναι καταγεγραμμένη, η ιστορία της Καποέιρα ανάγεται στον 18ο αιώνα και στους μαύρους σκλάβους που μεταφέρθηκαν στη Βραζιλία, από την Αφρική και ιδιαίτερα από τη σημερινή Ανγκόλα, ...>>>>>>>

για να δουλέψουν στις φυτείες καπνού και ζαχαροκάλαμου και στα ορυχεία χρυσού. Χρησιμοποιώντας επιρροές από τις κουλτούρες από τις οποίες προέρχονταν και συνδυάζοντάς τις με στοιχεία από τον τοπικό πολιτισμό (με ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική), οι άνθρωποι αυτοί δημιούργησαν μια άοπλη πολεμική τέχνη η οποία, προκειμένου να μην κινεί το ενδιαφέρον –και τις υποψίες– των δεσμωτών τους, εκφραζόταν σαν χορός.

Μετά το 1888, όταν η δουλεία καταργήθηκε, η Kαποέιρα παρέμεινε σαν τρόπος έκφρασης και στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα ξεκίνησε να διδάσκεται ανοιχτά σε δύο μεγάλες σχολές, την «Ανγκόλα», την οποία δημιούργησε ο δάσκαλος Παστίνα και τη «Ρετζιονάλ», την οποία δημιούργησε ο δάσκαλος Μπίμπα. Η Καποέιρα Ανγκόλα μοιάζει αρκετά με την τέχνη που εξασκούσαν οι Αφρικανοί σκλάβοι, στις φυτείες της Βραζιλίας, ενώ η Καποέιρα Ρετζιονάλ είναι μια εξέλιξη της παλαιότερης Καποέιρα και συμπεριλαμβάνει κινήσεις της αφρικανικής πολεμικής τέχνης Μπατούκ αλλά και άλλες που ο ίδιος ο Μέστρε Μπίμπα επινόησε.

Δύο νεότερες μορφές Καποέιρα, εξέλιξη των δύο βασικών, είναι η Καποέιρα Κοντεμπορανέα και το Μιουντίνιο. Κοντεμπορανέα, δηλαδή σύγχρονα, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τα στυλ που έχουν έντονο το ακροβατικό στοιχείο και είναι μία μίξη των δύο παλαιότερων στυλ. Το Μιουντίνιο επινοήθηκε από τον Μέστρε Σουασούνα, ιδρυτή της σχολής Κορντάο ντε Ούρο. O Μέστρε Σουασούνα βασίστηκε στην Καποέιρα Ανγκόλα για να φτιάξει ένα στυλ κατάλληλο για τη νεότερη γενιά καποερίστας, με κινησιολογία της Καποέιρα Ανγκόλα αλλά με αρκετά πιο γρήγορο ρυθμό. Το γκρούπ Κορντάο ντε Ούρο, το οποίο φιλοξενείται στο Martial Way, εξασκεί κυρίως Καποέιρα Κοντεμπορανέα και Μιουντίνιο αλλά και τα άλλα στυλ της Καποέιρα.

Το 1972, η Καποέιρα χρίστηκε εθνικό άθλημα της Βραζιλίας και έσπασε τα σύνορα της χώρας φτάνοντας σε όλον τον κόσμο. Καθώς η δημοτικότητα της Καποέιρα αυξανόταν και η φήμη της διασκορπιζόταν σε όλο τον κόσμο, τόσο αυξανόταν ο ρόλος της στη λαϊκή κουλτούρα. Οι παίκτες της Καποέιρα (καποερίστας), εδώ και αρκετά χρόνια εμφανίζονται σε διαφημίσεις στην τηλεόραση, σε ηλεκτρονικά παιχνίδια (βίντεο γκέιμς) και σε μουσικά βίντεο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το «παιχνίδι Καποέιρα» είναι μία τελετουργική διαδικασία, η οποία εξελίσσεται μέσα σε έναν κύκλο (ρόντα), τον οποίον σχηματίζουν παίκτες και θεατές. Το παιχνίδι εξελίσσεται με εναλλαγές των παικτών στο κέντρο του κύκλου όπου παίζουν Καποέιρα σε ζευγάρια. Όσοι βρίσκονται στην περίμετρο του κύκλου πρέπει με χειροκροτήματα και τραγούδι να δώσουν ενέργεια και ζωντάνια στη ρόντα, στην κορυφή της οποίας κάθεται η μπατέρια, μία ομάδα μουσικών και τραγουδιστών. Η ζωντανή μουσική είναι αναπόσπαστο στοιχείο της Καποέιρα και δημιουργεί την ατμόσφαιρα στην οποία εκφράζεται, δίνει τον ρυθμό, εμπνέει τους παίκτες να παίξουν με μεγαλύτερη ένταση ή χρησιμοποιείται για να τους κατευνάσει, όταν το παιγνίδι γίνει ιδιαίτερα επιθετικό και θερμό. Αυτό τη διαφοροποιεί σημαντικά από τις ανατολίτικες πολεμικές τέχνες, στις οποίες η εξάσκηση γίνεται συνήθως σε μια πιο αυστηρή ατμόσφαιρα, με έντονο το στοιχείο της πειθαρχίας και της ομοιομορφίας.

Αν ανατρέξουμε στην ιστορία της Καποέιρα, βλέπουμε ότι, κατά περίσταση, μπορεί να είναι πολεμική τέχνη, χορός, παιχνίδι ή και τα τρία. Το ίδιο συμπεραίνουμε και αν παρακολουθήσουμε δύο καποερίστας οι οποίοι άλλοτε μοιάζουν να μάχονται και άλλοτε να συνεργάζονται.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Στον χώρο των πολεμικών τεχνών υπάρχει μια διαρκής συζήτηση για το αν το Καποέιρα είναι χορός ή πολεμική τέχνη –αυτό οφείλεται στην εκτέλεσή του με τη συνοδεία μουσικής, στις –σχεδόν ακροβατικές– κινήσεις του και στο ότι τα χτυπήματα και τα λακτίσματα δεν έχουν επαφή. Το βέβαιο είναι ότι η άσκηση στην Καποέιρα απαιτεί μεγάλη ευλυγισία (η οποία βεβαίως έρχεται με την προπόνηση), δημιουργικότητα και απευθύνεται σε άτομα νεότερης ηλικίας ή σε όσους ελκύονται από τη βραζιλιάνικη κουλτούρα. Σε κάθε περίπτωση, μια επίδειξη Καποέιρα είναι από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα που μπορεί κανείς να δει στις πολεμικές τέχνες, ενώ ο χορός και το τραγούδι κατά τη διάρκεια της άσκησης ανοίγει την καρδιά και ευχαριστεί ψυχικά τον κάθε συμμετέχοντα ή θεατή. Σε αρμονία με τα ανωτέρω, τα μαθήματα διεξάγονται σε μια χαλαρή και φιλική ατμόσφαιρα η οποία ενθαρρύνει τη σύνδεση μεταξύ των ατόμων και όχι τον ανταγωνισμό.