Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010

Ε, όχι και Περιφερειάρχης, οι πλάκες έχουν όρια!

26 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών

Αστικό πράσινο στον καινούργιο οικισμό του Πολυγύρου

Του Αρχιτέκτονα Γιάννη Κ. Αικατερινάρη
Εκ του ισχύοντος κτιριοδομικού κανονισμού, βάσει του οποίου και σε συνάρτηση με το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) εκδίδονται οι οικοδομικές άδειες, είναι υποχρεωμένος ο κάθε ιδιοκτήτης νεοαναγειρόμενης οικοδομής:
1. Να δημιουργήσει πράσινο στα 3/5 του προβλεπόμενου ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου του και
2. Ανά 10 τετραγωνικά μέτρα οικοπέδου να φυτέψει ένα δέντρο. Θα πρέπει δηλαδή στα προκήπια των οικοπέδων που βρίσκονται κατά μήκος των κυριότερων οδών της πόλης να υπάρχει πράσινο. Αντ' αυτού στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα προκήπια (οι αυλές δηλαδή των νέων κατασκευών) πλακοστρώνονται με ένα απερίγραπτα, συνήθως, κακόγουστο τρόπο...
Και βεβαίως η εφαρμογή των όσων προβλέπονται στην οικοδομική άδεια είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη. Όπως υποχρέωση ελέγχου ...>>>>>>>>

για την τήρηση των κανονισμών έχει η Πολεοδομία και ασφαλώς δικαίωμα παρέμβασης ο οικείος Δήμος. Ψιλά γράμματα θα μου πείτε, αφού οι τελευταίες δημοτικές μας αρχές μας δεν έκαναν ΤΙΠΟΤΕ για την αύξηση ή έστω τη συντήρηση του αστικού πρασίνου επί των πεζοδρομίων, που κάποιοι παλιότερα με ευαισθησία και φρόντιζαν...
Αποτέλεσμα είναι η πόλη μας να χάνει σταδιακά το συγκριτικό της πλεονέκτημα, αυτό δηλαδή που τη διαφοροποιούσε από τις άλλες νεοελληνικές πόλεις. Επιλέξαμε, δηλαδή, ο Πολύγυρος να χτίζεται αντιγράφοντας με καρπόν κακά οικιστικά πρότυπα, σε μια μάλιστα εξίσωση της ποιότητας του οικιστικού περιβάλλοντος προς τα κάτω... Γιατί αν μετρήσει κανείς τις παραμέτρους του μικροκλίματος στον καινούργιο αστικό ιστό θα διαπιστώσει,ασφαλώς, ότι το περιαστικό πράσινο δεν είναι αρκετό για να μας κάνει να υπερηφανευόμαστε για την μοναδικότητα του κλίματος (αυτό που κάποτε εξασφάλιζαν οι εξαφανισμένοι σήμερα αμυγδαλεώνες, τα αμπέλια οι ακακίες...). Και εδώ βεβαίως θα πρέπει να μας πουν οι αρμόδιοι πως δικαιολογούν τα διάφορα πολυκαταστήματα την λειτουργία των προκηπίων και πεζοδρομίων τους; Θα επέτρεπαν, για παράδειγμα, οι Γερμανοί να χτιστεί ένα super market σ' ένα τοπίο "ιδιαίτερου φυσικού κάλλους", χωρίς μάλιστα να πάρει ούτε τα ελάχιστα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος χώρου; Σε ποια πολιτισμένη χώρα ο οικείος Δήμος ή ένας καθ' ύλην αρμόδιος φορέας δεν θα έκανε την απαιτούμενη παρέμβαση;
Αλλά θα μου πείτε πως θα το κάνει όταν ο ίδιος ο Δήμος προσφάτως "μπετονάρισε" την πλατεία-πάρκιγκ κάτω από το νοσοκομείο, χωρίς να φυτέψει ούτε ένα δέντρο... Όταν δεν φυτεύει στον πεζόδρομα ούτε ένα θάμνο, αλλά τον αφήνει στην καταστροφή των αυτοκινήτων, με ανυπολόγιστες δαπάνες αποκατάστασής του... Όταν μένει αμέτοχος στην κοπή δένδρων σε χώρους που εφάπτονται με τους δημοτικούς (π.χ. στο προαύλιο του ναού του Αγίου Νικολάου, στον αύλιο χώρο της οικίας του παλιού δημάρχου Πολυγύρου κ.α). Ακόμη ποιός αρμόδιος θα απαντήσει γιατί μετά την ανέγερση των νέων εργατικών πολυκατοικιών στον Πολύγυρο παρέμειναν στα αζήτητα του Οργανισμού τα κονδύλια αποκατάστασης του τοπίου; Ήταν πανελλαδικό ρεκόρ, όπως μου είπε αρμόδιος πριν 2-3 χρόνια... Θα μου πείτε ότι κανένας δεν θα απαντήσει, όπως κανένας δεν απολογήθηκε και για την ανεξήγητη άρνηση της τότε δημοτικής αρχής (και νομαρχιακής) να αποδεχθεί την παράκαμψη της πόλης από το νότιο τμήμα της... Κι ας τα κονδύλια υπήρχαν, κι ας τόσοι λόγοι και εντεταλμένοι φορείς συναινούσαν σ' αυτό, κι ας παραγγέλθηκε (και πληρώθηκε) μελέτη σκοπιμότητας γι' αυτό...
Τα κριτήρια λοιπών για την εκλογή των δημοτικών μας αρχόντων στις επερχόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει, τούτη τη φορά, να είναι εκ των προτέρων και απολύτως διασαφηνισμένα. Οι θριαμβολογίες για νίκες βάσει των κομματικών ταυτοτήτων, απ' όπου κι αν προέρχονται αυτές, δεν θα πρέπει να έχουν θέση στην επιλογή των δημοτικών αρχόντων. Μόνο νέοι -όχι μόνο βιολογικά, αλλά και στις ιδέες- υπάρχει ελπίδα να φέρουν τη νέα πνοή στην πόλη. Αλλιώς θα παραμείνουμε στις ιαχές και στις αφρικάνικες "βουβουζέλες" του διεξαγόμενου Μουντιάλ ποδοσφαίρου, ενώ ο τόπος θα βουλιάζει όλο και περισσότερο...

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 26 Ιουνίου 2010

Υποψήφιος για την Κ.Ε. της Ν.Δ.

Θα είναι το πρώτο εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής στη Ν.Δ.;
Ο Δήμητρης Πάχτας, πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκιδικής, διαβάζουμε ότι είναι υποψήφιος για την Κ.Ε. στο 8ο Συνέδριο της Ν.Δ. που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα!
Οι πληροφορίες αναφέρουν, και πάλι σύμφωνα μ' αυτά που διαβάζουμε στον ημερήσιο τύπο, ότι είναι στην "καλή" λίστα και θα εκλεγεί! Άλλωστε ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δ. Τσιούφης θα πρέπει να δείξει "έργο", ας το κάνει λοιπόν με ένα αξιόλογο πρόσωπο από το χώρο της Χαλκιδικής όπως είναι ο Δημήτρης Πάχτας!

Ο Αρχισύνεδρος... του 8ου

Για τον καυτό ήλιο...

Τι γίνεται με τη μετατόπιση της Λαϊκής αγοράς Πολυγύρου;

Εξάμηνο τουλάχιστον έχει παρέλθει απ' όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Πολυγύρου αποφάσισε την αλλαγή του χώρου που γίνεται η Λαϊκή Αγορά!
Ακόμα τίποτα όμως δεν άλλαξε, το ίδιο χάλι στον ίδιο χώρο!
Τι γίνεται τελικά, τόσο χρονοβόρες είναι οι διαδικασίες ή έχει αλλάξει κάτι και δεν το έχουμε αντιληφθεί!
Αφορμή της ανάρτησης είναι η ΤΡΑΓΙΚΗ εικόνα που παρατηρείται στο χώρο της λαϊκής και ιδιαίτερα μπροστά στο γνωστό πολυκατάστημα.
-Πολύς κόσμος να κάνει τα ψώνια του από τη λαϊκή και το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ φαινόμενο ΦΟΡΤΗΓΑ εν μέσω του κόσμου να προσπαθούν να περάσουν για να προμηθεύσουν το πολυκατάστημα! Λες και δεν γνωρίζουν ότι γίνεται η λαϊκή τέτοια ώρα!
Είναι απαραίτητο να προχωρήσουν οι ενέργειες μετατόπισης της λαϊκής αγοράς στον Πολύγυρο, μέχρι να επιτευχθεί τούτο καλά είναι να απαγορευτεί η κυκλοφορία ΦΟΡΤΗΓΩΝ σ' αυτόν το χώρο τις ώρες λειτουργίας της λαϊκής αγοράς! Μάντεις κακών δεν θέλουμε να γίνουμε!

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στον Πολύγυρο, Κυριακή 27 Ιουνίου

Την Κυριακή 27 Ιουνίου 2010 θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος για συντήρηση, ενίσχυση και βελτίωση των δικτύων της ΔΕΗ από τις 8.30 π.μ. έως τις 9.30 π.μ. στον Πολύγυρο.
Οι περιοχές στην είσοδο της πόλης και την πυροσβεστική δεν θα έχουν ρεύμα από τις 8.30 π.μ. έως τη 1.00 μ.μ..
Επιπλέον θα γίνει και μια πεντάλεπτη διακοπή από τη 1.00 μ.μ. έως τη 1.05 μ.μ. σε όλη την πρωτεύουσα.

Ο Billy και ο γάιδαρος

Ο Billy , πήγε στο Τέξας και αγόρασε από έναν αγρότη ένα γάιδαρο, έναντι του ποσού των 100 δολαρίων.
Ο αγρότης συμφώνησε να του τον παραδώσει την άλλη μέρα.
Την επόμενη μέρα ο αγρότης του είπε: «Συγγνώμη αλλά έχω άσχημα νέα, ο γάιδαρος ψόφησε» . ...>>>>>>>

Ο Billy απάντησε: «Δεν πειράζει. Δώσε μου τα λεφτά μου πίσω» .

Ο αγρότης του λέει: «Δεν μπορώ να το κάνω, γιατί ήδη τα έχω ξοδέψει» .

Ο Billy είπε: «Εντάξει, τότε δώσε μου τον νεκρό γάιδαρο» .

Ο αγρότης ρώτησε: «Τι θα τον κάνεις;»

Ο Billy απάντησε «Θα τον βάλω σε λοταρία» .

Ο αγρότης του απάντησε με μια δόση ειρωνείας: «Αποκλείεται να βγάλεις σε λοταρία το ψόφιο γάιδαρο» .

Ο Billy απάντησε «Φυσικά και μπορώ, απλά δεν θα το πω σε κανέναν ότι είναι ψόφιος» .

Ένα μήνα αργότερα ο αγρότης βρέθηκε ξανά με τον Billy και τον ρώτησε «Τι έγινε με τον ψόφιο γάιδαρο;»

Ο Billy απάντησε: «Τον έβγαλα σε λοταρία και πούλησα 500 λαχνούς, προς 2 δολάρια τον ένα και έτσι κέρδισα 998 δολάρια» .

Ο αγρότης ρώτησε «Καλά κανένας δεν παραπονέθηκε;»

Ο Billy απαντάει «Μόνο ο τύπος που τον κέρδισε και για να μην φωνάζει του έδωσα πίσω τα δύο δολάρια» .

Ο Billy πλέον συνεργάζεται με την Goldman Sachs…
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Ιππόκαμπος στη θάλασσα του Στρατωνίου

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου στη θαλασσα, μια φορά είχα συναντήσει έναν ιππόκαμπο και αυτό, όταν ήμουν πολύ μικρός. Το θυμάμαι ακόμη όμως. Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση. Από τότε πέρασαν παραπάνω από είκοσι πέντε χρόνια για να τους συναντήσω ξανά, τον Νοέμβριο του 2007, στη θαλάσσια περιοχή του Στρατωνίου, ακριβώς μπροστά από το εργοστάσιο του «Ελληνικού Χρυσού».
Είχαμε μεταβεί εκεί με κλιμάκιο ...>>>>>>>

της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για τη διερεύνηση του θαλάσσιου χώρου μπροστά από τις εγκαταστάσεις του μεταλλείου, όταν ξαφνικά πρόσεξα στο βυθό έναν ιππόκαμπο. Η απόστολή μας όμως ήταν διαφορετική κι έτσι δεν έδωσα περισσότερη σημασία. Λίγο αργότερα, παρατήρησα και άλλους. Πολλούς ιππόκαμπους. Παράξενο, σκέφτηκα, αυτό το πλάσμα είναι τόσο σπάνιο και ώσπου να ολοκληρώσω τη σκέψη μου, φτάσαμε σε μία περιοχή όπου ήταν συγκεντρωμένοι δεκάδες. Στεκονταν εκεί, πάνω σην άμμο, σαν να είχαν κάποιου είδους συνάντηση.

Τον Ιούνιο του 2008, επιστρέψαμε στις θάλασσες του Στρατωνίου, προκειμένου, αυτή τη φορά, να πρατηρήσουμε και να φωτογραφήσουμε τους ιππόκαμπους. Ακριβώς στο ίδιο σημείο, στο ίδιο βάθος τους ξανασυναντήσαμε.

Συναθροισμένοι από τα 8 έως 12 μέτρα βάθος, αποφεύγουν τα ρηχότερα νερά. Οι στροβιλισμοί που προκαλούνται από τα κύματα που καταλήγουν στην ακροθαλασσιά (αντιμάμαλο) δεν μεταδίδονται κάτω από τα 5-6 μέτρα βάθος, με αποτέλεσμα οι ιππόκαμποι να επιλέγουν ως καταφύγιο μέρη τόσο κοντά στην ακτογραμμή αλλά την ίδια στιγμή και τόσο μακρία από αυτή, όπου είναι ασφαλείς. Τους συναντήσαμε σ’ έναν χρυσαφένιο, από τις απορρίψεις των μεταλλείων, πυθμένα με λεπτόκοκκή σφιχτή άμμο (ιλύ) και πλούσια υποβρύχια χλωρίδα. Κάποιοι στέκονται ακίνητοι στην άμμο, αφημένοι στα όποια ρεύματα μπορούσαν να βοηθήσουν, έστω και λίγο, τη βραδυκινησία τους. Άλλοι χρησιμοποιώντας τη συστρεφόμενη ουρά τους προσκολλούνταν σε συστάδες μυδιών που βρίσκονται διάσπαρτες στο χώρο. Μιλώντας με κατοίκους αλλά και ψαράδες της περιοχής, μάθαμε πως οι ιππόκαμποι εμφανίζονται σε τρία-τέσσερα σημεία στον κόλπο του Στρατωνίου. Συχνά πιάνονται κατά λάθος στα δίχτυα που έχουν μικρό μάτι. Στα συγκεκριμένα δίχτυα μπλέκονται σχεδόν πάντα τουλάχιστον 4 με 5 ιππόκαμποι αλλά υπάρχουν μέρες που πιάνονται μέχρι και 20. Όλα τα σημεία που τους συναντούν οι ψαράδες είναι κοντά στην ακτή και σε σχετικά μικρό βάθος.

Όπως μας είπε και ο Αντώνης Αρβανιτάκης, γέννημα θρέμμα του Στρατωνίου, «το Στρατώνι είναι η πατρίδα του ιππόκαμπου, από τα πολύ παλιά χρόνια».

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, αποφασίσαμε να ερευνήσουμε περαιτέρω τους τόπους κατοικίας του ελληνικού ιππόκαμπου. Η πρώτη προφορική μαρτυρία που λάβαμε μας οδήγησε σε μία παραλία του Ρίου, ακριβώς ανατολικά από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

Δύο μέρες ψάξαμε όλη την περιοχή αλλά δεν καταφέραμε να τους εντοπίσουμε, παρ’ ότι ο βυθός παρουσιάζει ευνοϊκές, για την επιβίωση των ιππόκαμπων, συνθήκες. Την Τρίτη ημέρα αποχωρήσαμε, γιατί ο καιρός είχε αγριέψει πολύ. Πιθανόν, λόγω των καιρικών συνθηκών και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι ιππόκαμποι δεν είναι δεινοί κολυμβητές αλλά προτιμούν τα ήρεμα και προστατευμένα νερά, να είχαν αποχωρήσει και αυτοί. Ο Ιούλιος Γλαμπεδάκης, επαγγελματίας δύτης, μας πληροφόρησε ότι ιππόκαμποι απαντούν επίσης στη βόρεια Κρήτη. Ο ίδιος έχει τύχει να τους συναντήσει κυρίως καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε περιοχές κατά μήκος των ακτών, ανάμεσα σε φύκια και άλλα υδρόβια φυτά. Το φθινόπωρο του 2008, στον Σταυρό. 17χλμ. από την πόλη των Χανιών, τους συνάντησε σε βάθος περίπου 30 μέτρων.

Τον Μάρτιο του 2009, επιστρέψαμε για Τρίτη φορά στο Στρατώνι. Καταδυθήκαμε και πάλι πλήθος ιππόκαμπων βρισκόταν εκεί, στην ίδια περιοχή. Αυτή τη φορά κάναμε και νυχτερινή κατάδυση για να παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά τους τη νύχτα. Αυτό που μάθαμε είναι πως, όπως κι εμείς, κοιμούνται. Δεν είναι βραδινοί τύποι. Ακουμπάνε απαλά στη μία από τις δύο πλευρές τους, γέρνουν και κοιμούνται. Τραβήξαμε ακόμη μερικές φωτογραφίες και επιστρέψαμε στην Αθήνα. Πάντως, το φαινόμενο της πληθυσμιακής παρουσίας, αλλά και της σταθερής συχνότητας ιππόκαμπων που παρατηρείται στην περιοχή του Στρατωνίου, ίσως είναι μοναδικό. Εμείς τουλάχιστον δεν γνωρίζουμε καμία άλλη παρόμοια περίπτωση.

Έπειτα από μία λεπτομερή περιγραφή που διαβάσαμε στην ιστοσελίδα www.scubadive.gr , από τον Φοίβο, για την παρουσία ιππόκαμπων στον Κορινθιακό κόλπο, μεταβήκαμε στο Καλαμάκι του Νομού Βοιωτίας. Το Καλαμάκι είναι μία μικρή παραλία με άμμο και αρμυρίκια, στα ανατολικά του Κορινθιακού κόλπου. Ακολουθώντας πιστά τις αναλυτικότατες οδηγίες του αυτοδύτη που ανάρτησε τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ξεκινήσαμε την υποβρύχια αναγνωριστική έρευνα, λαμβάνοντας πορεία προς τα ανατολικά. Έπειτα από 70 λεπτά κατάδυσης και μερικές εκατοντάδες μέτρα κολύμβησης, δεν καταφέραμε να τους εντοπίσουμε. Απογοητευμένοςμ με το κεφάλι σκυμμένο, παίρνω αζιμούθιο στην πυξίδα προς την κατεύθυνση της επιστροφής. Ξαφνικά, στα 8 μέτρα βάθος, τον βλέπω μπροστά μου, σε συνθήκες όμοιες με ότι είχαμε συναντήσει έως τώρα. Λεπτόκοκκη άμμος, συστάδες προσειδωνίας και καθαρά νερά. Αυτός ήταν λίγο διαφορετικός από του Στρατωνίου, αλλά, όπως διαπιστώσαμε αργότερα από τη βιβλιογραφική έρευνα, κανένας ιππόκαμπος, εάν τους εξετάσεις από κοντά, δεν είναι ίδιο με άλλον, κάθε ιππόκαμπος φέρει ξεχωριστά χαρακτηριστικά που τον κάνουν μοναδικό.

Αυτή ήταν και η τελευταία μας επαφή με αυτά τα μυθικά πλασματάκια.

Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ, και τους ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό, ήταν οι στιγμές που τους κρατούσα απαλά με τα δάχτυλα μου για να τους φωτογραφίσω από πολύ κοντά. Εκείνες τις στιγμές, μπορεί να μη με πιστέψετε, αλλά καθώς τους κρατούσα, ένιωθα στα ακροδάχτυλά μου τους χτύπους της καρδούλας τους...
Το παραπάνω άρθρο είναι της Μυρτώς Μιχάλη, μπορείται να το βρείτε στο Γεωτρόπιο (Τεύχος 531)
ΠΗΓΗ

Πανηγύρι Αϊ-γιάννη του Κλήδωνα

Ο Α.Σ. «ΑΣΤΗΡ» με τη συνεργασία του Τοπικού και Δημοτικού Συμβουλίου και με τις χορηγίες των τοπικών παραγόντων, ευχαριστεί τον κόσμο με την παρουσία του και την ενίσχυση του Αθλητικού Συλλόγου,
δίνοντας μας κουράγιο να συνεχίσουμε με νέες πολιτιστικές – πολιτισμικές εκδηλώσεις
ΤΟ Δ.Σ. ...>>>>>>>ΣΟΥΡΕΑΛ....

Φευγοντας σημερα βραδακι απο τις "Εξι Βρυσες" ενα πολυ "σουρεαλιστικο" σκηνικο ξετυλισοταν γυρω,γυρω..
Μια παρεα μεταναστων,τεντωμενοι στις σκαλες διπλα απο τις Εξι βρυσες,να πινουν μπιρες και να τρωνε πατατακια..και σε συνδυασμο με το κλειστο του δρομου,τα οδοφραγματα και τα αυτοκινητα που εχουν κατακλυσει τις δυο πλευρες του δρομου με καναν να αναρωτηθω που βρισκομαι...Ειναι ο Πολυγυρος αυτος που γνωρισα απο μικρο παιδι εδω?? Ειναι η πρωτευουσα ενος νομου η καποιο χωριο στα βουνα?
Απαντηση μαλλον θα παρω κατα την προεκλογικη περιοδο οταν ολοι θα υποσχονται και θα ορκιζονται στην ευημερια και αναπτυξη του τοπου αυτου..
Μακαρι να ηταν καπου τριγυρω να βλεπαν τις εικονες αυτες....
ΠΗΓΗ

ΚΚΕ για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Η φετινή 26η Ιούνη, Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, βρίσκει τη ζωή του λαού και της νεολαία μας στο στόχαστρο σαρωτικών αντιλαϊκών μέτρων, που στόχο έχουν τη σκληρότερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, την ισοπέδωση κάθε δικαιώματος που έχει κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες πολλών χρόνων.
Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι ...>>>>>>>>

γυναίκες καλούνται να πληρώσουν την κρίση και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, με τραγικές συνέπειες για τη ζωή τους.
Ανεργία, φτώχεια, ανασφάλεια, καταστρατήγηση κάθε κεκτημένου δικαιώματος είναι οι τραγικές συνέπειες για το λαό και τη νεολαία. Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν τις κυριότερες αιτίες που ενισχύουν το φαινόμενο της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες. Η δε συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών περιορίζει την πρόσβαση των εξαρτημένων στις μονάδες και δυσκολεύει την επανένταξή τους.

Στις 26 Ιούνη κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται μεγάλα λόγια που επιβεβαιώνουν τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να διαχειριστούν το πρόβλημα των ναρκωτικών και της τεράστιας εξάπλωσής τους, χωρίς να ασχοληθούν με τις κοινωνικές αιτίες που το γεννούν, αποκρύπτοντας τη συνάφειά του μ’ αυτές. Η λογική της καταστολής, της ανοχής και του συμβιβασμού, του περιορισμού της βλάβης, του διαχωρισμού των ουσιών πάνε μαζί με την προσπάθειά τους για διαφύλαξη των κατεστημένων.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι ο συμβιβασμός με ναρκωτικά δεν είναι ρεαλισμός. Είναι συγκάλυψη μιας βαρβαρότητας και ενισχύει την προσπάθεια των μηχανισμών του συστήματος να υποδουλώσει τις συνειδήσεις της νεολαίας και του λαού.

Ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν «εξανθρωπίζεται» αλλά συνεχώς γίνεται πιο βάρβαρος και απάνθρωπος.

Αλέθει στη μηχανή του κέρδους ειδικά τους νέους ανθρώπους και τα όνειρά τους.

Μόνο μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ο σοσιαλισμός, μπορεί να είναι και χωρίς ναρκωτικά.

Όμως και σήμερα ο εξαρτημένος μπορεί να λυτρωθεί, αρκεί να υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις.

Σήμερα η αναγκαιότητα για τη λήψη μέτρων στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής καθίσταται περισσότερο επείγουσα με στόχο τη στήριξη της νεολαίας. Η αντιμετώπιση της εξάρτησης, για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα και στους τρεις άξονες: Πρόληψη – έγκαιρη παρέμβαση, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη. Η χρηματοδότηση πρέπει να αυξηθεί και να παραμείνει κρατική. Η παροχή όλων των υπηρεσιών να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της και να αποκλειστούν οι ιδιώτες που εκμεταλλεύονται την απελπισία των χρηστών και των οικογενειών τους.

Για την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση στη χρήση πρέπει να δημιουργηθούν προγράμματα στα σχολεία, για εκπαιδευτικούς και μαθητές, στη γειτονιά αλλά και στους χώρους εργασίας. Παράλληλα, για την υποστήριξη των οικογενειών στα θέματα αυτά χρειάζεται να δημιουργηθούν σχολές γονέων. Η πρόληψη θα πρέπει να στοχεύει στις αιτίες που οδηγούν στη χρήση και όχι στις συνέπειές της. Ειδικά προγράμματα πρέπει να στοχεύουν σε πιο ευάλωτες ομάδες με αυξημένη επικινδυνότητα να εμπλακούν στη χρήση.

Πρέπει να σταματήσει η άνιση μεταχείριση που ευνοεί τους φορείς που δίνουν υποκατάστατα και δυσκολεύει το έργο των οργανισμών που στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση. Είναι απαραίτητη η άμεση ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων που δίνουν τους εξαρτημένους τη δυνατότητα για απεμπλοκή από τη χρήση και την παραβατικότητα και στοχεύουν στην ένταξή τους στην κοινωνία.

Είναι αναγκαία η οικονομική ενίσχυση και η ενίσχυση σε προσωπικό τόσο των κέντρων πρόληψης όσο και των στεγνών προγραμμάτων δεδομένων των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και του παγώματος κάθε πρόσληψης.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην πολιτική της καταστολής που οδηγεί τους χρήστες στη φυλακή και αφήνει ελεύθερους τους εμπόρους. Με το δεδομένο της συσσώρευσης των χρηστών στις φυλακές είναι άμεση η ανάγκη να έχουν όλοι πρόσβαση στη θεραπεία. Πρέπει να δημιουργηθούν προγράμματα συμβουλευτικής και απεξάρτησης σε όλες τις φυλακές που θα συνδεθούν με την κοινωνία. Αυτό από κοινού με την απαρέγκλιτη εφαρμογή των όποιων ευνοϊκών νομοθετικών μέτρων υπάρχουν για τους χρήστες, θα γίνει δυνατό να σπάσει ο φαύλος κύκλος που τους οδηγεί ξανά και ξανά στη χρήση και τη φυλακή.

Δεδομένης της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας και της επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων, ζητούμενο παραμένει η ενίσχυση της εργασιακής και κοινωνικής ένταξης των απεξαρτημένων. Πρέπει να ενισχυθούν τα προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης για τους ανθρώπους που κάνουν απεξάρτηση.

Η πάλη ενάντια σ’ όλα τα ναρκωτικά είναι υπόθεση πρώτης γραμμής για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Το σύνθημα «ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις» επίκαιρο όσο ποτέ, δείχνει το δρόμο του αγώνα, του μοναδικού που μπορεί να οδηγήσει το λαό μας και τη νεολαία στο να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και να ζήσουν έτσι όπως αξίζει σ’ αυτούς που παράγουν τον πλούτο αυτής της χώρας: χωρίς εκμετάλλευση.

ΑΘΗΝΑ 25/6/2010 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Το ΚΚΕ για το ασφαλιστικό.

Η κυβέρνηση με θράσος και κυνικότητα βάζει βαριά ταφόπλακα σε κατακτήσεις που αφορούν στα όρια συνταξιοδότησης, στις συντάξεις, στις παροχές για τις οποίες οι προηγούμενες γενιές εργαζομένων μάτωσαν για να υπάρξουν. Θίγει όλους τους εργαζόμενους αλλά κυριολεκτικά ρίχνει στον Καιάδα τους νέους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες γυναίκες. Σφαγιάζει τους κάτω των 60 ετών.
Τώρα είναι ώρα να αναλάβουν ...>>>>>>>

οι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενες, οι νέοι, οι αυτοαπασχολούμενοι την ευθύνη τους. Έχουν χρέος να σηκώσουν το κεφάλι, να πάρουν τη θέση τους στον οργανωμένο ταξικό αγώνα για να εμποδίσουμε αυτό το μεγάλο έγκλημα σε βάρος του λαού και της νεολαίας. Ο οργανωμένος αποφασιστικός αγώνας για την ανατροπή του μνημονίου και συνολικά των επιλογών κυβέρνησης – ΕΕ – πλουτοκρατίας θα είναι δύσκολος και σκληρός αλλά είναι μονόδρομος για να κατακτήσει ο λαός τα σύγχρονα δικαιώματά του στην εργασία, στην Ασφάλιση, συνολικά στη ζωή.
ΑΘΗΝΑ 25.6.2010 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ