Τρίτη, 8 Ιουνίου 2010

Εισιτήρια διαρκείας του ΠΑΟΚ

Η Λέσχη Φίλων ΠΑΟΚ Χαλκιδικής άρχισε τις ανανεώσεις καρτών διαρκείας και τις προεγγραφές για νέους κατόχους.
Προϋπόθεση: φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας με αναγραφόμενο το ΑΦΜ.
Πληροφορίες: 6932697172 και Beach Bar KARMA στα Ν.Φλογητά.

Ντόρα: "...Απόκομμα τύπου Πολιτικής Άνοιξης"

«Ο κ. Σαμαράς με τη χθεσινή του ομιλία έκανε ένα ακόμη βήμα στην πορεία συρρίκνωσης της Νέας Δημοκρατίας από μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη σε απόκομμα τύπου Πολιτικής Άνοιξης.
Αφού έχει πρώτα επιλέξει να επενδύσει με τη στάση του στη χρεοκοπία της πατρίδας τώρα αποκηρύσσει στην πράξη και το εύρος της ιδεολογίας της παράταξης. Και τις μεν ύβρεις του για τη δική μου υπεύθυνη στάση τις αντιπαρέρχομαι, οφείλω όμως να επισημάνω την καταστρεπτική ...>>>>>>>

για την παράταξη πολιτική του που έχει ήδη οδηγήσει τους νεοδημοκράτες να εγκαταλείπουν μαζικά το κόμμα, όπως δείχνουν όλες ανεξαιρέτως οι έρευνες.
Πιστεύω όμως ότι οι φιλελεύθερες δημοκρατικές δυνάμεις της Ελλάδας, σ’ αυτή την κρίσιμη για την σωτηρία της χώρας στιγμή, απαιτούν να έχουν ρόλο και λόγο. Δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν απαθείς και αδρανείς αυτή την καταστρεπτική πορεία.»

Πέντε πορίσματα σε ένα κείμενο... για το Βατοπέδι

Παρά τις προσπάθειες η ιστορία επαναλήφθηκε και στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου καθώς η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνούσε επί τέσσερις μήνες την υπόθεση κατέληξε σε πέντε ουσιαστικά πορίσματα καθώς εξέδωσε ένα μεν κείμενο αλλά με... πέντε διαφορετικές θέσεις. ...>>>>>>>

Υπάρχουν ωστόσο έξι τουλάχιστον σημεία που κατάφεραν να συμφωνήσουν τα πέντε κόμματα.

Όπως αναμενόταν, το ΠΑΣΟΚ ζητά τελικά τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς της ΝΔ Ευάγγ. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό, Π. Δούκα, Θ. Ρουσόπουλο, Γ. Βουλγαράκη και Κ. Κιλτίδη.

Η ΝΔ καταλογίζει μόνο πολιτικές ευθύνες σε πρώην υπουργούς, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάζει και εμμένει στο ζήτημα που έχει θέσει για τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Το ΚΚΕ μιλά για διαχρονικό σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ ο ΛΑΟΣ ζητά περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών των Γ.Δρυ, Απ.Φωτιάδη, Απ.Κοντού, Ευ.Μπασιάκου και Π.Δούκα, σημειώνοντας παράλληλα ότι την κεντρική «διαχείριση» της υπόθεσης των ανταλλαγών είχε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να διερευνηθούν περαιτέρω ευθύνες των Γ.Δρυ, Απ.Φωτιάδη, Ευ.Μπασιάκο, Π.Δούκα, Απ.Κοντό, Θ.Ρουσόπουλο και Κ.Κιλτίδη.
ΕΘΝΟΣ onLine

Διαμαρτυρίες αγροτών Πολυγύρου

Δεν εκτελούνται εργασίες κατασκευής του δρόμου από Άγιο Δημήτριο Πολυγύρου προς Ορμύλια!
Το θέμα απασχολεί αγρότες της περιοχής αφού δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν ούτε οι ζημιές στα συστήματα άρδευσης των κτημάτων τους, που έγιναν με τις εργασίες κατασκευής του δρόμου, εξ αιτίας των παρεμβάσεων της Αρχαιολογικής υπηρεσίας!
Αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ελαιοκαλλιέργειες αφού αδυνατούν να ποτίσουν τα ελαιόδεντρα!
Αγρότες επίσης καταγγέλουν ότι "υπάλληλοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας περιφέρονται προκλητικά για ελέγχους και απαράδεκτη συμπεριφορά και αμφίεση, ημίγυμνοι χωρίς πουκάμισο ή μπλούζα", παράλληλα εκφράζουν την αγανάκτησή τους γιατί δεν αποζημιώθηκαν ούτε τα κτήματά τους , ούτε τα ελαιόδεντρα που κόπηκαν ή ξεριζώθηκαν για την κατασκευή του δρόμου!

Η "ΕΛΠΙΣ" Πολυγύρου πρωταθλήτρια Παίδων 2009-10

Εκδικάστηκε η ένσταση της ομάδας "ΕΛΠΙΣ" Πολυγύρου για τον τελικό του πρωταθλήματος Παίδων Χαλκιδικής και σε βάρος της αντίστοιχης ομάδας "ΟΛΥΝΘΟΣ" της Ολύνθου.
Να θυμίσουμε ότι η ΕΛΠΙΣ προσέφυγε γιατί η ομάδα της Ολύνθου χρησιμοποίησε ποδοσφαιριστές μεγαλύτερης ηλικίας της προβλεπόμενης και χωρίς δελτίο ποδοσφαιριστή!
Το Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.Χαλκιδικής ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε:
1. Την ακύρωση του αποτελέσματος του αγώνα και την κατακύρωση υπέρ της ομάδας "ΕΛΠΙΣ" Πολυγύρου με σκορ 3-0. 2. Αφαίρεσε από την ομάδα της ΟΛΥΝΘΟΥ πέντε (5) βαθμούς από την αγωνιστική περίοδο 2009-10. 3. Τιμώρησε τον υπεύθυνο της ομάδας "ΟΛΥΝΘΟΣ" με ποινή απαγόρευσης της εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για δύο (2) έτη.

Οριστικό το διαζύγιο Συνασπισμού - Ανανεωτικής Πτέρυγας

Η ρήξη στον ΣΥΝ επιβεβαιώθηκε μετά και τη συνάντηση, την Τρίτη, της ηγεσίας του κόμματος υπό τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα και της Ανανεωτικής Πτέρυγας.
Οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν μετά την συνάντηση καθιστούν σαφές το διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών: Από πλευράς ηγεσίας τονίζεται ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί νέος πολιτικός φορέας της Ανανεωτικής Αριστεράς, ενώ από την πλευρά της η «Ανανεωτική» επιρρίπτει ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα για τις ...>>>>>>>

εξελίξεις και ουσιαστικά προαναγγέλλει την ίδρυση νέου φορέα.
Στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΝ αναφέρεται ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της ηγεσίας και επαναδιατυπώθηκε η προτροπή προς την Ανανεωτική Πτέρυγα να παραμείνει στο κόμμα.

Στη συνέχεια, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι βουλευτές - μέλη του κόμματος εξελέγησαν μόλις προ ολίγων μηνών με τη σημαία του συμμαχικού σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι θα πρέπει να παραμείνουν, υπερασπιζόμενοι την εκλογική διακήρυξη και το πρόγραμμα, βάση του οποίου εκλέχθηκαν στη Βουλή.

Πρέπει όλοι να έχουμε συνείδηση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΝ, ότι μέσα στις σημερινές συνθήκες της μεγάλης οικονομικής κρίσης, τάσεις ή σκέψεις απόσχισης τραυματίζουν την αξιοπιστία του κόμματός μας και υπονομεύουν το περιεχόμενο των προτάσεών μας για την έξοδο από την κρίση. Προστίθεται ότι «πυξίδα μας για την σχέση μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι άλλη από τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου μας».

Η ηγεσία του ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι «όποια κι αν είναι τελικά η συνέχεια των κινήσεων των συντρόφων της Ανανεωτικής, θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα εντάσσονται σ' έναν αντιπαραθετικό πολιτικό σχεδιασμό. Άλλωστε, εκτιμάμε ότι οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις τους δεν αφορούν ζητήματα στρατηγικής, ώστε να δικαιολογούν την συγκρότηση ενός ακόμα φορέα της ανανεωτικής αριστεράς. Θεωρούμε πως η προσπάθεια ανασυγκρότησης της ανανεωτικής αριστεράς είναι μια υπόθεση που αφορά τον ΣΥΝ ως σύνολο και όχι μόνο ένα μέρος του».

Στην δική της ανακοίνωση η Ανανεωτική Πτέρυγα τονίζει ότι «την απόλυτη ευθύνη για τη ρήξη στο κόμμα έχει ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ» και προσθέτει ότι «είχαμε έγκαιρα ζητήσει να μην πραγματοποιηθεί το συνέδριο χωρίς τις απαραίτητες συναινέσεις. Καλέσαμε την ηγεσία του κόμματος, έστω και την τελευταία στιγμή μέσα στο συνέδριο, να προβάλλει μια συνετή εναλλακτική διέξοδο από την κρίση. Αδιαφόρησαν και οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα».

Σύμφωνα με την Ανανεωτική Πτέρυγα, «η ηγετική ομάδα, όμηρος των παραλυτικών ισορροπιών στο ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατεί να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Δεν θα παρακολουθήσουμε αυτή την πορεία συνολικής φθοράς και απαξίωσης του χώρου. Ο κόσμος της Ανανεωτικής Αριστεράς έχει βγάλει τα συμπεράσματά του».

Και καταλήγει: «Όσο μας αφορά, τα βήματα θα γίνουν δημοκρατικά με τη συμμετοχή του κόσμου της Αριστεράς. Θα πάρουμε όσες πρωτοβουλίες απαιτούνται για την ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς».

Στην υπό τον κ.Τσίπρα αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Βίτσας, Κορωνάκης, Πουλάκης, Λαφαζάνης και Λεουτσάκος, τη δε Ανανεωτική Πτέρυγα εκπροσώπησαν οι κ.κ. Μαργαρίτης, Μπαγιώργος, Χατζησωκράτης και Μαυροκεφαλίδης.
TA NEA 8/6/10

ΣΥΝ προς Ανανεωτική Πτέρυγα: Παραμείνετε στο κόμμα!

Με πρωτοβουλία της ηγεσίας του ΣΥΝ, έγινε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία συντρόφων από την Ανανεωτική Πτέρυγα στο πλαίσιο της οποίας επαναδιατυπώθηκε η προτροπή προς τους συντρόφους της ΑΠ να παραμείνουν στο κόμμα.
Σε σχέση με τους βουλευτές μέλη του κόμματός μας, είναι γνωστό πως μόλις προ ολίγων μηνών εκλέχτηκαν με τη σημαία του συμμαχικού μας σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι θα πρέπει να παραμείνουν, υπερασπιζόμενοι ...>>>>>>>

την εκλογική διακήρυξη και το πρόγραμμα, βάση του οποίου εκλέχθηκαν στη βουλή.
Πρέπει όλοι να έχουμε συνείδηση ότι μέσα στις σημερινές συνθήκες της μεγάλης οικονομικής κρίσης, τάσεις ή σκέψεις απόσχισης τραυματίζουν την αξιοπιστία του κόμματός μας και υπονομεύουν το περιεχόμενο των προτάσεών μας για την έξοδο από την κρίση.
Πυξίδα μας για την σχέση μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι άλλη από τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου μας.
Όποια και αν είναι τελικά η συνέχεια των κινήσεων των συντρόφων της ΑΠ, θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα εντάσσονται σ’ έναν αντιπαραθετικό πολιτικό σχεδιασμό. Άλλωστε, εκτιμάμε ότι οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις τους δεν αφορούν ζητήματα στρατηγικής ώστε να δικαιολογούν την συγκρότηση ενός ακόμα φορέα της ανανεωτικής αριστεράς. Θεωρούμε πως η προσπάθεια ανασυγκρότησης της ανανεωτικής αριστεράς είναι μια υπόθεση που αφορά τον ΣΥΝ ως σύνολο και όχι μόνο ένα μέρος του.
Ο κόσμος της αριστεράς, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΝ μέσα από την ωριμότητά τους και το πολιτικό τους αισθητήριο θα διασφαλίσουν την ενότητα του χώρου μας.
To Γραφείο Τύπου

Τι νοικοκυρεμένο κράτος! Μπράβο!!!

Συνταξιούχος του Δημοσίου είχε μείωση της σύνταξής του, συνολικά για το διάστημα από 1/1/10 ως 30/5/10 (σε πέντε μήνες), € 38,70!
Το παράδοξο αρχίζει από εδώ και πέρα!
Ένα νοικοκυρεμένο μπουρδέλ... εεε, κράτος, ένα κράτος που σέβεται το συνταξιούχο το ποσό των €38,70 του το κρατάει σε έξι μηνιαίες δόσεις των 6,45 €!!!
-Ρε, ούτε στοιχειώδης λογική δεν υπάρχει; Να γίνει αυτό σε μια σύνταξη των 400 € το καταλαβαίνω, σε σύνταξη των 1500 € σε έξι δόσεις; Το ποσό των 38,70 €;

Εκφοβισμός με φήμες για "ευρωδραχμή"

Δύο εξηγήσεις μπορούν να ερμηνεύσουν τη φημολογία που σέρνεται αυτές τις μέρες για θέσπιση... "ευρωδραχμής", για... "εκτύπωση πεντοχίλιαρων στον Χολαργό" (αυτό ακούγεται ήδη από τον Δεκέμβριο) και για... επικείμενο "πάγωμα καταθέσεων" (μερικό ή πλήρες πάγωμα ανά καταθέτη): είτε η σημερινή κυβέρνηση είναι -το λιγότερο- ανεπαρκής και αυτό το εκμεταλλεύονται "κάποιοι" είτε είναι "πονηρή" και τρομοκρατώντας την κοινή γνώμη επωφελείται από αυτές τις φήμες για να περάσει στη συνέχεια μέτρα τα οποία υπό άλλες συνθήκες δεν θα διενοείτο καν να σκεφτεί υπουργός Οικονομικών.
Αν δεχτούμε την πρώτη υπόθεση ...>>>>>>>

(ανεπάρκεια, αν όχι και απουσία της), γίνεται αντιληπτό το από πού κατευθύνονται οι φήμες για επαναφορά στη δραχμή και για “ατιμωτική αποπομπή από την Ευρωζώνη”. Είναι κυρίως όσοι θέλουν να πλήξουν το ευρώ (και πρωτίστως το αγγλοσαξωνικό καρτέλ συμφερόντων). Αυτή την εξήγηση, δηλαδή για χειρισμούς που αποδεικνύονται ατελέσφοροι, αν όχι και καταστροφικοί, την υιοθετούν πολλοί. Ακούγεται λ.χ. μετ' επιτάσεως στην αγορά, με τελευταία εξέλιξη το χθεσινό "κραχ" στο Χρηματιστήριο, όπου οι τιμές επέστρεψαν στα επίπεδα της... 27 Φεβρουαρίου 1998 (λίγο πάνω από τις 1.400 μονάδες)! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η αστοχία του προϋπολογισμού φέρνει προ των πυλών και νέα σκληρά μέτρα και πλέον τίθεται το ερώτημα ποιος εργαζόμενος, καταναλωτής, φορολογούμενος, συνταξιούχος θα μπορέσει να αντέξει από τούδε και στο εξής, εξαιτίας μιας κυβέρνησης απούσας...


Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο η φημολογία αυτή να σέρνεται (τουλάχιστον) "εν γνώσει" της κυβέρνησης: Για να περάσει όλα τα μέτρα που ζητούν η περιβόητη “τρόικα” (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα) προκειμένου να συνεχιστεί η καταβολή και των υπολοίπων δόσεων του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά και οι βιομήχανοι με τις εργοδοτικές ενώσεις, καθώς, υπό το κράτος του φόβου μιας "αργεντινοποίησης", θα περάσουν πιο εύκολα. Ας μην ξεχνάμε πως αυτή η κυβέρνηση ήταν που έφερε το ΔΝΤ και ήταν η ίδια που πρότεινε στα στελέχη του μέτρα σκληρότερα απ΄ όσο το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε αρχικά προτείνει, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του τελευταίου, οι οποίες δεν διαψεύσθηκαν...

Θ. ΠΑΝ.
ΑΥΓΗ 8/6/10

Απέσυραν τα παλαιά και πήραν ...μεταχειρισμένα!!!

"Μετά την αγορά το καλοκαίρι του 2008 ενός καινούριου οχήματος, το οποίο κόστισε 127.000 ευρώ, ο Δήμος της πρωτεύουσας προμηθεύτηκε πέρυσι ένα μεταχειρισμένο απορριμματοφόρο και φέτος ένα ακόμη αποσύροντας τα παλαιά και προβληματικά οχήματα καθαριότητας." (από ανακοίνωση του Δήμου Πολυγύρου)
-Την τιμή του καινούριου μας την είπατε τρεις φορές ως τώρα (2008, 2009, 2010)!
Μήπως μπορούμε να μάθουμε τιμή και μοντέλο, των μεταχειρισμένων;

Δημοπρατήθηκε το έργο για τις Έξι Βρύσες στον Πολύγυρο.

Δημοπρατήθηκε σήμερα το έργο «Βελτίωση της Φέρουσας Ικανότητας Οδού στην Περιοχή Έξι Βρύσες Πολυγύρου», επιτέλους!
-Καλό καλοκαίρι θα περάσουμε και φέτος!
Άποψή μας είναι, και θα το φωνάζουμε είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, ότι πρόκειται για ένα τεράστιο "μπάλωμα" που δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση του σοβαρού προβλήματος στις Έξι Βρύσες!

Προειδοποιούν για "αντίποινα"

Η μάχη για την έδρα του νέου δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, η οποία δόθηκε με αγώνες και κινητοποιήσεις φορέων και κατοίκων τόσο στην Αρναία όσο και στην Παναγία, χάθηκε με την ψήφιση στη Βουλή του σχεδίου “Καλλικράτης”.
Κάτοικοι και τοπικοί φορείς εκφράζουν την πικρία και την απογοήτευσή τους για αυτή την εξέλιξη και προετοιμάζουν συνελεύσεις για να εξετάσουν τη στάση που θα τηρήσουν στο εξής. Στον δήμο Αρναίας δεν αναμένονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ανάλογες με αυτές που έγιναν πριν την έγκριση του νόμου, αλλά υπάρχει διάθεση για “αντίποινα” διαφόρων μορφών, όπως για παράδειγμα η ανάκληση της απόφασης να δεχτούν στην περιοχή τους τον ΧΥΤΑ βόρειας Χαλκιδικής. Στον δήμο Παναγίας, πέρα από τη δυσαρέσκεια που επικρατεί, δεν προμηνύονται ...>>>>>>>

περαιτέρω διαμαρτυρίες. Ο δήμος Σταγείρων - Ακάνθου, που παίρνει την έδρα, όπως είναι εύλογο εκφράζει την ικανοποίησή του.
Ο νέος δήμος Αριστοτέλη αποτελείται από τους δήμους Αρναίας, Παναγίας και Σταγείρων - Ακάνθου, έχει έδρα την Ιερισσό και ιστορική έδρα την Αρναία.

Απογοήτευση στον δήμο Αρναίας
Η Αρναία χαρακτηρίστηκε ως ιστορική έδρα του νέου δήμου Αριστοτέλη, αλλά φορείς και κάτοικοι του δήμου αισθάνονται βαθιά απογοήτευση από τη στάση του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος όρισε τελικά ως έδρα την Ιερισσό, παρά τις συνεχόμενες κινητοποιήσεις και παραστάσεις τους. Θεωρούν ότι ο υπουργός προσπάθησε απλώς να “χρυσώσει το χάπι” με τον χαρακτηρισμό της ιστορικής έδρας και δεν έλαβε υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δήμου, που τον καθιστούν, κατά την εκτίμησή τους, δικαιωματικά έδρα. Κουρασμένοι από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι κάτοικοι θα εξετάσουν τα νέα δεδομένα σε γενική συνέλευση που προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα. Η άρνηση όμως της έδρας “δεν θα περάσει έτσι”, δηλώνουν. “Θα εκτιμήσουμε την κατάσταση και θα πράξουμε ανάλογα. Το ότι γίναμε ιστορική έδρα του νέου δήμου δεν σημαίνει πολλά πράγματα. Είδαμε ότι και στην εφαρμογή του ‘Καποδίστρια’ είχαμε ιστορικές έδρες, οι οποίες δεν είχαν κανένα ευεργέτημα όλο αυτό το διάστημα”, δηλώνει ο δήμαρχος Αρναίας Λάζαρος Λαζάρου. “Θα συνυπάρξουμε με τους άλλους δήμους και δεν νομίζω ότι θα αποφασίσουμε αποχή από τις δημοτικές εκλογές επειδή δεν μας δόθηκε η έδρα. Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα που έχουμε επισημάνει και στον υπουργό, για τα οποία θα αναλάβει τις ευθύνες του”, τονίζει.
Η δημοτική αρχή αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν “αντίποινα” στην απόφαση του υπουργού, με πρώτο από αυτά την πιθανή ανάκληση της απόφασής τους να δεχτούν τον ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. “Ο μοναδικός ΧΥΤΑ στη βόρεια Χαλκιδική μετά από πρόταση του δημοτικού συμβουλίου της Αρναίας χωροθετήθηκε στην περιοχή μας και είναι στα τεύχη δημοπράτησης. Όταν όμως ένας δήμος θεωρεί ότι είναι υπό διωγμό παύει να είναι υποχωρητικός. Τον ΧΥΤΑ τον χωροθετήσαμε εδώ με το σκεπτικό ότι η Αρναία, ως πρωτεύουσα της βόρειας Χαλκιδικής, εκτός από δικαιώματα θα πρέπει να έχει και υποχρεώσεις, και μία υποχρέωση ήταν να λύσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών. Πλέον ας αναλάβει η πολιτεία την ευθύνη των επιλογών της”. Ο δήμαρχος επισημαίνει και ζητήματα που θα προκύψουν στον νέο δήμο από τη συνένωση, όπως για παράδειγμα πώς θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι τη δραστηριότητα της εξόρυξης χρυσού στο Στρατώνι.

Αντιδρά και η αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση στον δήμο Αρναίας, σε ευθεία γραμμή με τη διοίκηση, υποστήριξε από την πρώτη στιγμή τη θέση ότι πρέπει έδρα να είναι η Αρναία και ότι ο νέος δήμος πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα Ζερβοχώρια. “Η θέση μου για το χωροταξικό του ‘Καλλικράτη’ ήταν η δημιουργία το πολύ τριών δήμων στη Χαλκιδική. Η τελική επιλογή των πέντε δήμων ουσιαστικά αποδυναμώνει τους νέους δήμους”, περιγράφει ο Γιώργος Κάκκας, αρχηγός της αντιπολίτευσης στον δήμο Αρναίας. Μεγάλο πρόβλημα για τον κ. Κάκκα θα αποτελέσει η μικρή αντιπροσώπευση της Χαλκιδικής στο περιφερειακό συμβούλιο (τέσσερις σύμβουλοι σε σύνολο περίπου 60). “Όσον αφορά τον δικό μας δήμο, τον δήμο Αριστοτέλη, η επιλογή της Ιερισσού ως έδρας ήταν άστοχη, κατά την προσωπική μου άποψη, και οι λόγοι είναι κομματικοί αλλά και προσωπικοί”, τονίζει. “Θεωρώ ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για διαμαρτυρίες. Ο κόσμος έχει πολύ μεγάλα προβλήματα. Εξάλλου δεν είναι εύκολο να αλλάξει κάτι. Πιστεύω ότι από δω και πέρα θα πρέπει να παραμεριστούν όλες οι διαφορές που δημιουργήθηκαν με το θέμα της έδρας και να δουλέψουμε όλοι (και οι τρεις δήμοι) για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες”.

Στο κέντρο ο δήμος Παναγίας
Ο δήμος Παναγίας ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε τη διεκδίκηση της έδρας του νέου δήμου, πολύ πριν γίνει γνωστός ο σχεδιασμός του υπουργείου Εσωτερικών. “Όταν οι υπόλοιποι δεν πίστευαν ότι τελικά θα εφαρμοστεί ο ‘Καλλικράτης’, εμείς διεκδικούσαμε την έδρα με έγγραφα στα υπουργεία και στα κόμματα, με δημοσιεύσεις στα μέσα ενημέρωσης και δημόσιες ανακοινώσεις”, λέει ο δήμαρχος Παναγίας Ιωάννης Μητροφάνης, υποστηρίζοντας ότι “ήταν η πιο λογική επιλογή. Είμαστε ακριβώς στη μέση του νέου δήμου, ενώ η Αρναία και η Ιερισσός είναι τα άκρα. Έχουμε αποτυπώσει τις αποστάσεις σε χάρτη με ακτίνες που δείχνουν τις αποστάσεις από τα χωριά με κέντρο την Παναγία. Έχουμε πληγωθεί, δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο για να δούμε τι θα κάνουμε”, υπογραμμίζει. Εκτός από την κεντρικότητα του δήμου, οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι της Παναγίας προέβαλαν ως επιχειρήματα για τη διεκδίκηση της έδρας το γεγονός ότι η περιοχή τους είναι ιστορικό και θρησκευτικό κέντρο, ότι έχει το προσκύνημα της Παναγίας που προσελκύει χιλιάδες κόσμου τον Δεκαπενταύγουστο, ότι το λιμάνι στα Πυργαδίκια είναι το επίνειο της βορείου Χαλκιδικής και ότι συνδυάζει βουνό και θάλασσα, σε αντίθεση με την Ιερισσό και την Αρναία, που είναι παραθαλάσσιος δήμος ο πρώτος και ορεινός ο δεύτερος.
Η χωροταξία του “Καλλικράτη” βρίσκει σύμφωνους τους κατοίκους, καθώς “εάν γίνονταν τρεις δήμοι, θα είχαμε έναν τεράστιο και δύο μικρούς που δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Με τους πέντε δήμους έχουμε σχεδόν όμοια έκταση”, δηλώνει ο κ. Μητροφάνης. Όσον αφορά την ανάπτυξη του νέου δήμου Αριστοτέλη, ο δήμαρχος εκτιμά ότι “πρέπει να γίνει διαβούλευση μεταξύ των δήμων που συνενώνονται, ώστε να βρεθεί λύση για την κατανομή των υπηρεσιών του νέου δήμου. Ο νέος δήμος δεν θα μπορέσει να έχει προοπτική αν δεν υπάρξει η ανάλογη οικονομική ενίσχυση. Οι παλιοί δήμοι θα πρέπει να ξεπληρώσει ο καθένας τα δικά του χρέη με εισφορές και επιβάρυνση των πολιτών”.

Η έδρα του νέου δήμου

Στον δήμο Σταγείρων - Ακάνθου μετά την ψήφιση του “Καλλικράτη” επικρατεί ικανοποίηση, καθώς οι τοπικοί παράγοντες αισθάνονται δικαιωμένοι που ορίστηκε η Ιερισσός έδρα του νέου δήμου Αριστοτέλη. “Εμείς είχαμε πάρει απόφαση σε λαϊκή συνέλευση τον περασμένο Ιανουάριο, με την οποία ζητούσαμε να γίνουν μικροί δήμοι και όχι δήμοι-μαμούθ, για να μπορούν οι αρχές να είναι κοντά στον πολίτη. Με αυτό το σκεπτικό, η πρότασή μας ήταν να συνενωθούμε μόνο με τον δήμο Παναγίας. Ωστόσο, προέκυψε η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνενωθεί και η Αρναία, γεγονός που δημιούργησε πρόβλημα στον γειτονικό δήμο και όχι σε εμάς”, περιγράφει ο δήμαρχος Σταγείρων - Ακάνθου Μιχάλης Βλαχόπουλος. Ο δήμαρχος θεωρεί αυτονόητη την επιλογή της Ιερισσού ως έδρας του νέου δήμου, διότι, όπως υποστηρίζει, έχει τον μεγαλύτερο ενεργό πληθυσμό όλης της περιοχής και αποτελεί ουσιαστικά το οικονομικό κέντρο της περιοχής. “Οι Αρνιώτες έχουν παρεξηγηθεί για λόγους ιστορικούς που θέτουν, όμως δεν μεταφέρθηκε καμία έδρα από την Αρναία στην Ιερισσό, δεδομένου ότι ο δήμος Αριστοτέλη γίνεται για πρώτη φορά. Επομένως δεν πήραμε καμία έδρα από την Αρναία”, τονίζει ο κ. Βλαχόπουλος. Ο νέος δήμος Αριστοτέλη, εκτιμά ο ίδιος, θα έχει προβλήματα με την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων, όπως αυτά που γεννιούνται με τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 8/6/10

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ το πρώτο blog της Χαλκιδικής

Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες, η ομάδα των διαχειριστών και συνεργατών του blog, σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας στη ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ!
Η προσπάθειά μας για ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών και δημόσιο διάλογο θα συνεχιστεί με την υπευθυνότητα και το βάρος της ευθύνης που "επιβάλλουν" οι επισκέψεις του ενός εκατομμυρίου που σήμερα συμπληρώθηκαν.

Απαντήσεις του Βουλευτή Χαλκιδικής ΠΑΣΟΚ Γιάννη Δριβελέγκα στα ερωτήματα των αναγνωστών της ΡΕΣΠΕΝΤΖΑΣ

Αγαπητοί φίλοι,
Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στον ελεύθερο αυτό διάλογο. Με κάθε ειλικρίνεια απαντώ στις ανησυχίες σας, στα ερωτήματά σας. Φυσικά όλοι μας πρέπει να ευχαριστήσουμε τη "respentza" που με πρωτοβουλία της γίνεται αυτή μας η επικοινωνία, αλλά και τις δυνατότητες που μας παρέχει στην έκφραση των απόψεών μας ή την κριτική μας για όσα συμβαίνουν γύρο μας, άλλα και στον κόσμο ολόκληρο.
RESPENTZA: Ευχαριστούμε τον κ. Δριβελέγκα για την ανταπόκριση στο αίτημα του blog και για τις απαντήσεις στα ερωτήματα των αναγνωστών μας.
Δείτε στη συνέχεια της ανάρτησης όλες τις ερωτήσεις, όπως ακριβώς υποβλήθηκαν από τους αναγνώστες καθώς και τις απαντήσεις του κ. Δριβελέγκα. ...>>>>>>>>

56 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
κ. Δριβελέγκα. Οι συνάδελφοί σας Δημαράς, Σακοράφα, Οικονόμου, με το «ΟΧΙ » τους, ήταν συνεπείς στην ιδεολογία, στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ και στη θέληση των ψηφοφόρων τους.
Διαγράφηκαν.
Τελικά το «στενό» κομματικό συμφέρον, μπαίνει υπεράνω της θέλησης του λαού και της γνώμης των βουλευτών του;
Απ. Στην προκειμένη περίπτωση, στην κατάσταση που βρέθηκε η οικονομία της χώρας μας, αγαπητέ φίλε, αυτό που διαμόρφωσε τη θέση μου ήταν το Εθνικό συμφέρον και όχι ο εντυπωσιασμός.

Ανώνυμος είπε...
ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ.
ΣΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΗΡΕ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 63%. ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΣ ΤΟΤΕ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΗΣΟΥΝ Ο ΜΟΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΝΟΜΟ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ;
Απ. Θα μου επιτρέψεις να έχω τις πολιτικές μου επιλογές, τις οποίες εκφράζω πάντα φανερά και ξεκάθαρα. Οι αποφάσεις στην δημοκρατία κρίνονται από το αποτέλεσμα του συνόλου των συμμετεχόντων στην εκλογική αναμέτρηση και όχι από τα επί μέρους χαρακτηριστικά.

Ανώνυμος είπε...
K.Δριβελέγκα για σας του ΠΑΣΟΚ η ιδεολογία είναι ένδυμα, που φοριέται κατά περίπτωση;
Απ. Αν υπονοείς τα οικονομικά μέτρα, απαντώ ότι οι επιλογή ήταν η υποχρέωση και ευθύνη απέναντι της πατρίδας και τίποτα άλλο. Η ανευθυνότητα είναι το « ένδυμα » άλλων πολιτικών ιδεολογιών και όχι του ΠΑΣΟΚ.

Ανώνυμος είπε...
Στην Ιερισσό, εδώ και 7 χρόνια περίπου υπάρχει το κτίριο το πολυιατρείου το οποίο και υπολειτουργεί τραγικά καθώς δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την στελέχωσή του. Στο παρελθόν, στην αντιπολίτευση έχετε κάνει επερωτήσεις γι'αυτό.
Σήμερα τι κάνετε; Πέρασαν ήδη 9 μήνες που είστε κυβερνητικός βουλευτής.
Απ. Συμφωνώ στη διαπίστωση. Επίσης συμφωνώ ότι θέλεις να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς ουσιαστικά θέματα που αφορούν τους Χαλκιδικιώτες και όχι μόνο. Σε πληροφορώ ότι σε αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχα με την ηγεσία του υπουργείου υγείας προσπαθούμε να δώσουμε οριστική λύση στο θέμα. Όμως ζητήματα που επί χρόνια ήταν στάσιμα δεν μπορούν να λυθούν σε εννιά μήνες. Να είσαι σίγουρος ότι όπως παλιά έτσι και τώρα δεν θα κάνω πίσω.

Ανώνυμος είπε...
……ψηφίζω ΠΑΣΟΚ απο το 1977……
λεω σημερα ο χρηστος παχτας να γυρισει στο κομμα και στο προσκηνιο……
δεν προεκυψε τιποτα σε βαρος του....
θελω την προσωπικη σας αποψη για αυτο……
αν μπορειτε……
οχι γενικοτητες……
Απ. Εγώ, αγαπητέ φίλε, δεν είμαι ο αρμοδιότερος για να απαντήσω στο πρόβλημά σου.

Ανώνυμος είπε...
Κ. Βουλευτά, εδώ και μήνες υπάρχει μία σοβαρή στασιμότητα στην εξέλιξη των Προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (Νέοι Γεωργοί-Σχέδια Βελτίωσης).Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταδίκη πολλών νέων ανθρώπων και μάλιστα στη δύσκολη αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης, στην ανεργία και στο να μη γνωρίζουν τι πρόκειται επιτέλους να πράξουν στο μέλλον αφού το Υπουργείο κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα.Τι προτίθεστε να πράξετε από τη μεριά σας?
Απ. Συμφωνώ ότι καθυστέρησε η ροή των προγραμμάτων. Όμως δεν οφείλεται σε κωλυσιεργία όπως ισχυρίζεσαι. Όπως θα γνωρίζεις πιστεύω, η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε πει ΄ ναι σε όλα ΄, χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχοι οικονομικοί πόροι. Η ικανοποίηση των αιτήσεων είναι σε εξέλιξη.

Ανώνυμος είπε...
Κυριε βουλευτη, Κατατιθεται στη Βουλη απο το ΚΚΕ προταση νομου σχετικη με το συνταξιοδοτικο των βουλευτων: οι Βουλευτες, δημαρχοι, Νομαρχες κλπ να συνταξιοδοτουνται με μια μονο συνταξη, η οποια θα προερχεται αποκλειστικα και μονο απο το φορεα στον οποιο ηταν ασφαλισμενοι πριν γινουν Βουλευτες. Τι θεση θα παρετε στη Βουλη;
29 Μαΐου 2010 10:47 π.μ.
Απ. Συμφωνώ στη μία σύνταξη. Όμως πες μου, που στηρίζεις την άποψή σου ότι μόνο οι ασφαλισμένοι σε κάποιο ταμείο δικαιούνται να είναι υποψήφιοι και να εκλέγονται βουλευτές;

Ανώνυμος είπε...
Συμφωνείτε με τη μείωση των βουλευτικών εδρών σε 200?
Απ. Δεν έχω καμία αντίρρηση

Ανώνυμος είπε...
μπορείται να τεκμηριώσετε γιατι ο δήμος έγινε στην Ιερισσό και όχι στην Αρναία?
Απ. Δεν έγινε κανένας δήμος στην Ιερισσό. Η Ιερισσός ορίστηκε έδρα του Δήμου « Αριστοτέλη ». Αν ρωτάς για την θέση μου ως προς τον ορισμό της έδρας των νέων Δήμων είχα πει. Κρίνονται όλα εξ αρχής. Όποια κωμόπολη εξυπηρετεί τη λογική της εξυπηρέτησης της νέας μεταρρύθμισης μπορεί να οριστεί ως έδρα. Δεν όρισα εγώ τις έδρες.

Ανώνυμος είπε...
Το μεγάλο πρόβλημα του Καλλικράτη στην Χαλκιδική ήταμ η έδρα του Δήμου Αριστοτέλη. Ηταν κατα την άποψη σας σωστή η επιλογή της Ιερισσού ώς έδρα του Νέου Δήμου?Πιστέυετε ότι είναι δυνατόν να παίξει ενεργό ρόλο και να αναπτυχθεί η χαλκιδική των πέντε μικρών δήμων με δεδομένο ότι καταργέιται η Νομαρχιακή αυτοδιοίληση και στο νέο Περειφεριακό συμβούλιο σε σύνολο εξήντα συμβούλων,η Χαλκιδική θα αντιπροσωπέυεται με 4 μόνο συμβούλους?
Απ. το πρώτο σκέλος έχει απαντηθεί παραπάνω. Δεν κατανοώ γιατί οι πέντε δήμοι χαρακτηρίζονται μικροί. Η κυβέρνηση είπε κανένας δήμος κάτω των 10.000 χιλ. κατοίκων. Το περίεργο με μας είναι ότι όταν θέλουμε να ζητήσουμε από την πολιτεία λέμε, είμαστε νομός του ενός εκατομμυρίου. Τώρα λέμε οι δήμοι των 30.000 ή 20.000 χιλ. κατοίκων είναι μικροί. Ας αποφασίσουμε λοιπόν κάποτε, ας σοβαρευτούμε. Οι έχοντες την άποψη του ενός η των δύο δήμων ας κάνουν τον κόπο να ρωτήσουν κανέναν δήμαρχο πως κοιμάται τα καλοκαίρια. Είναι θεμιτό να υπάρχουν προσωπικές απόψεις αλλά και δημοκρατικό να εισακούονται οι απόψεις των φορέων και των τοπικών κοινωνιών. Η ομελέτα γίνεται με σπασμένα και όχι με γερά αυγά. Το εργαλείο της ανάπτυξης δεν είναι τα εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα γης ή οι ατελείωτες χιλιομετρικές αποστάσεις. Το εργαλείο της ανάπτυξης επίσης δεν είναι ο αριθμητική υπεροχή των υπηρεσιών που θα λειτουργήσουν σε κάθε δήμο. Αυτά είναι ψευτοδιλήμματα. Τα εργαλεία είναι οι οικονομικοί πόροι, η διαχείρισή τους και το ενδιαφέρον ή το μεράκι των δημοτικών αρχόντων.

Ανώνυμος είπε...
Ποιος είναι ο λόγος που όλα τα κόμματα συμφώνησαν στη διατήρηση των δύο επιπλέον μισθών των υπαλλήλων της βουλής ,παρόλο που δημόσια χαρακτηρίστηκαν επιδόματα, αλλά παραμένουν προκλητικά υψηλοί για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους;
Απ. Συμφωνώ στην παρατήρησή σου, αλλά πρέπει να επαναλάβω τα γνωστά. Έτσι προβλέπει ο κανονισμός της βουλής, ο οποίος δεν αλλάζει όποτε θέλουμε. Παρ΄όλα αυτά με τις προσπάθειες του Προέδρου έγιναν οι ανάλογες περικοπές.

Ανώνυμος είπε...
Δεκαετίες πριν είχατε ξεκινήσει ως κίνημα έναν πολιτικό αγώνα βασισμένοι στις αρχές του Σοσιαλισμού... Αργότερα αλλοτριωθήκατε γιατί κανείς δε μπορεί να αντισταθεί στο μέλι... Είπατε θα ρθουν νέοι πολιτικοί με νέες ιδέες και θα εξελίξουν το όραμα μας... Έχετε δει τα αποτελέσματα της "πολιτικοποίησης" των νέων σας? Οι μισοί αδιάβαστα και σταρτευμένα κομματόσκυλα έτοιμα με την πρώτη ευκαιρία να ξεσκίσουν και να λεηλατίσουν τον εθνικό πλούτο... (οι μελλοντικοι πολιτικοί μας...) και οι άλλοι μισοί χαοτικοί, κυνικοί νέοι χωρίς καμιά ελπίδα και χωρίς κανένα όραμα πλιν της καταστροφής...
επώνυμος
Απ. Δεν διακρίνω ερώτημα αλλά πρέπει να πω ότι αδικούμε τη νεολαία μας με τέτοιους χαρακτηρισμούς και αφορισμούς.

Ανώνυμος είπε...
Οι εκτός έδρας μετακινήσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων Μηχανικών, Γεωτεχνικών, Υγειονομικών έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ, στις 60 ημέρες από τις 120 κατ' έτος,με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σημαντικά το έργο τους, γεγονός που θα φανεί στους επόμενους μήνες όταν πλέον θα είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Επιπλέον, η εξίσωση των ημερών εκτός έδρας μετακινήσεων των ανωτέρω ειδικοτήτων με αυτές των διοικητικών-οικονομικών υπαλλήλων,χαρακτηρίζεται επιεικώς απαράδεκτη, λόγω της φύσης της παραγόμενης εκτός έδρας εργασίας.Προτίθεστε να φέρετε το θέμα στη Βουλή με τροπολογία, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών?
Απ. Το θέμα είναι περισσότερο υπηρεσιακό, αν και έχει δοθεί νομίζω λύση.

nikos είπε...
Θα παρασιτεί στο άδικο δικαστήριο 17.6 ..για τα παιδιά του Στανου όπως έκανε πέρσι ….
Απ. Αν μου το επιτρέψουν οι κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις βεβαίως.

Ανώνυμος είπε...
Κύριε Δριβελεγκα, βρισκόμουν μαζί σας στη μεγάλη γιορτή για τα 40 χρόνια του ΑΟΠ.Σας ζήτησε ο Προεδρος μας την βοήθεια σας για το θέμα των επιχορηγήσεων που ζητά ο Ομιλος.Ο Προεδρος είχε και έχει οραμα για την ομάδα και πάλευε να αφήσει παρακαταθήκη στον Ομιλο την ενίσχυση των ακαδημιών μέσα από τον αγώνα που έδινε και της αιτήσεις του για επιχορήγηση από τον ΟΠΑΠ.Υπαρχει θετική εξέλιξη στο όλο θέμα.
Ευχαριστώ
Ένας αθλητής του ιστορικού ΑΟΠ
Απ. Δυστυχώς ακόμα όχι.

Ανώνυμος είπε...
Γιατί πιστεύετε ότι ένας ή το πολύ δύο δήμοι δε θα ήταν σε όφελος του νομού;
Απ. Γιατί πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τη βούληση των κατοίκων και τις ιδιαιτερότητες, γεωμορφολογικές και τις πληθυσμιακές αυξομειώσεις, του νομού.

Ανώνυμος είπε...
Η Χαλκιδική στο θέμα "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" δεν εισακούσθηκε στο παραμικρό, γιατί?
Απ. Αντίθετα. Οι αποφάσεις της ΤΕΔΚ Χαλκιδικής και της ΚΕΔΚΕ έγιναν αποδεκτές από την Κυβέρνηση.

Spalathronisia είπε...
Κύριε Δριβελέγκα,
Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η Νικήτη ως έδρα του Δήμου Σιθωνίας, και όχι ο Μαρμαράς; Ποια κριτήρια πρέπαι να πληροί ένα Δ.Δ. για να είναι έδρα Δήμου;
Απ. Δεν όρισα εγώ τις έδρες. Την προσωπική μου άποψη για τον ορισμό της έδρας των νέων Δήμων την έχω πει σε άλλη ερώτηση.

ο αλλος είπε...
ως προεδρευωv επιτροπης εμποριου,ποια ειναι η αποψη σας για τις επιπτωσεις των διαπραγματευσεων για τη nama;
Απ. Από έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών που πραγματοποιήθηκε με εντολή του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Εκτιμάται ότι, η μείωση των δασμών ωφελεί τις εξαγωγές μας προς χώρες εκτός της τελωνειακής ένωσης (ΗΠΑ κλπ) αλλά χειροτερεύει την ανταγωνιστική θέση των εξαγωγών προς την ΕΕ προς όφελος των εισαγωγών από χώρες εκτός ΕΕ.

Ανώνυμος είπε...
Κύριε Δριβελέγκα, Πριν 1,5 χρόνο ένας αστυνομικός Δολοφονούσε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, δολοφονούσε την δημοκρατία. Στα 5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα δημοκρατία βλέπαμε καθημερινά την αστυνομική βία να εξαπλώνετε, όλοι η πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους καθώς ο Αλέξανδρος ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Σαν ΠΑΣΟΚ μιλούσατε για κράτος δικαίου με σύνθημά σας “πρώτα ο πολίτης”, μιλούσατε καθημερινά γι’αυτά που βλέπαμε όλοι μας και λέγατε πως η αστυνομία και η δικαιοσύνη θα αλλάξουν. Ο ειδικός φρουρός και δολοφόνος του μικρού Αλέξανδρου Επαμεινώνδας Κορκονέας το αργότερο μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα είναι ελεύθερος. Εγώ άμα σήκωνα ένα όπλο και σκότωνα την επόμενη κι όλας μέρα θα ήμουν με ισόβια μέσα στην φυλακή. Τι κάνατε ως κράτος για να μπει ένας κρατικός δολοφόνος στην φυλακή ; Είστε ευχαριστημένος με αυτή την εξέλιξη ;
Απ. πρώτα – πρώτα να συμφωνήσουμε στη καταδίκη του γεγονότος. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ υποσχεθήκαμε ότι θα αλλάξουν στην ΕΛ.ΑΣ πολλά πράγματα και καθημερινά το κάνουμε πράξη. Η αναδιάταξη του προσωπικού, η νέα μορφή οργάνωσης του σώματος, έφεραν σημαντικά αποτελέσματα.
Όσον αφορά τη Δικαιοσύνη νομίζω ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι πρέπει να λειτουργεί ανεπηρέαστη από τις κομματικές ή κυβερνητικές επιταγές.

Ανώνυμος είπε...
Κύριε Δριβελέγκα.
• Όλες οι εξαγγελίες και τα «θα» με τα οποία πήρατε την εξουσία έχουν ανατραπεί.
Μήπως το ΠΑΣΟΚ, προτού να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά και άδικα μέτρα -
όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέει – θα έπρεπε να προκηρύξει ξανά εκλογές,
ώστε με τα πραγματικά πλέον δεδομένα, να κρίνει και να αποφασίσει ο λαός
για το μέλλον του;
• Έχετε ήσυχη την συνείδηση σας όταν με την ψήφο σας καταδικάσατε την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού (μισθωτούς, συνταξιούχους, νέα γενιά) στην ανέχεια και την αβεβαιότητα.;
• Ποια η αυτοκριτική σας για τα χρόνια που κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ, από την μεταπολίτευση έως σήμερα;
• Ποια η γνώμη σας για την ασύδοτη λειτουργία των τραπεζών - αγορών;
• Μπορείτε να κοιτάξετε στα μάτια τους ψηφοφόρους σας;
• Θα δηλώνατε σήμερα Σοσιαλιστής;
• Γνωρίζετε πόσο κοστίζει ένα λίτρο γάλα στο S/M, και η τιμή του λίτρου της βενζίνης;
• Σας εκφράζει η ποιότητα της σημερινής Δημοκρατίας στην Ελλάδα;
• Γνώμη μου είναι ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα πνέει τα λοίσθια.
Θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει και να λειτουργήσει ένα πολιτικό σύστημα που
δεν θα ήταν βασισμένο στο ρουσφέτι, την διαφθορά και την συναλλαγή;
Θα ήσασταν πρόθυμος να συμμετέχετε σε μια τέτοια προσπάθεια;
• Μήπως το Ελληνικό κράτος θα έπρεπε να προχωρήσει σε άρνηση των πληρωμών προς τους δανειστές, επιστροφή στο Εθνικό νόμισμα,
με παράλληλη μείωση των πολεμικών εξοπλισμών και ανάπτυξη της
παραγωγικής βάσης;
• Αλήθεια, πιστεύετε στον όρο «Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»;
• Θα γίνουμε ποτέ Ανεξάρτητο Κράτος;
• Δεν θα ήταν καλύτερα να γινόταν ένα Δήμος όλη η Χαλκιδική, μπας και γλιτώναμε επιτέλους από όλους αυτούς τους άθλιους τοπικισμούς;
Απ. Για την σημερινή κατάσταση έχουν όντως ευθύνη όλες οι μεταπολιτευτικές Κυβερνήσεις, άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο. Όμως αδικείς τη σημερινή κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να βάλει τάξη στη λειτουργία του Κράτους. Το Πολιτικό σύστημα πρέπει να απαλλαγή από τα φαινόμενα παρακμής. Γι αυτό λέμε διαφάνεια παντού. Τέρμα στη διαπλοκή. Όλα στο φως. Λογοδοσία για όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Επικίνδυνη η άποψή σου για επιστροφή στο Εθνικό νόμισμα. Όσον αφορά τον « Καποδίστρια » απάντησα σε άλλα ερωτήματα.

Ανώνυμος είπε...
Κυριε Δριβελεγκα
Πιστευετε οτι ειναι ηθικο το κομμα σας μαζι με τα αλλα κομματα (εκτος ΚΚΕ) να διοριζουν ρουσφετολογικα τους δικους τους ανθρωπους ως υπαλληλους της Βουλης;
Απ. Προσλήψεις μόνο μέσου ΑΣΕΠ. Αλλά πως είσαι τόσο σίγουρος ότι το ΚΚΕ δεν διόρισε;

Ανώνυμος είπε...
Ο Ανώνυμος 3.23 τα είπε σχεδόν όλα.
Να προσθέσω και εγώ μερικά ερωτήματα, τα οποία είνια ίδια και για τους τρεις βουλευτές της Χαλκιδικής.
-Δεν έπρεπε να μειώσετε πρώτα τους δικούς σας μισθούς πριν εξαγγείλετε τα νέα μέτρα?
-Γνωρίζετε τι είπε η πρόεδρος της Αργεντινής για το Δ.Ν.Τ. ? Οτι η χώρα της αποσύρθηκε από τα δεσμά του και σιγά σιγά ανακάμπτει και επίσης ότι η κατάσταση οποιασδήποτε χώρας μπαίνει σε αυτή τη λειτουργία χειροτερεύει δραματικά?
Δεν το εύχομαι αλλά σε λίγο καιρό δεν θα μπορείτε να κυκλοφορείτε χωρίς φόβο στους δρόμους.
Απ. Νομίζω γνωρίζεις ότι πρώτα οι δικοί μας μισθοί μειώθηκαν.
Για τη στήριξη της οικονομίας της χώρα μας λειτουργεί ο μηχανισμός στήριξης της Ε.Ε. στον οποίο μετέχει το Δ.Ν.Τ. Δεν είναι ακριβώς η κατάσταση της Αργεντινής. Θα μου πεις πια είναι η διαφορά όταν καθημερινά ασκούνται πιέσεις, για περισσότερα μέτρα. Συμφωνώ. Όμως έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ στάση πληρωμών ή της εξόδου μας από το ευρώ. Σε πληροφορώ και τα δύο είναι χειρότερα από τον μηχανισμό στήριξης έστω και με τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ.

Ανώνυμος είπε...
Εγώ δεν θα σας ρωτήσω τίποτε, επειδή οι βουλευτές απόδειξαν ότι κοροϊδεύουν του πολίτες με ψέματα και ενίοτε με μίζες ανάλογα την θέση τους.
Απαντήστε μου όμως αν δεν είναι έτσι.
Απ. Δεν ξέρω τι έχεις κατά νου. Επειδή ρωτάς εμένα σου απαντώ ούτε στην μία, ούτε στην άλλη κατηγορία ανήκω.

Ανώνυμος είπε...
Κύριοι Βουλευτές διαβάστε απόσπασμα του ΦΕΚ 100Γ από 16.2.2010 με υπογραφή του Υπουργού κ. Καστανίδη με το οποίο αίρονται οι κατά νόμος συνέπειες ατόμων που ηταν διακινητές ναρκωτικών, ληστές, κλέφτες κλπ. προκειμένου, άκουσον άκουσον, να διορισθούν π.χ. στο Δήμο Ρεθύμνης, Δήμο Κορδελιού κλπ κλπ. ΠΑραθέτω απόσπασμα από το ΦΕΚ 100Γ του 2010 για δύο εξ αυτών //.....Αίρονται:
> 1. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από τις καταδίκες του ΓΑΛΕΡΑΚΗ
> Θεοδοσίου του Σπυρίδωνα με τις αποφάσεις αριθμ.: α) 901/6?9?1993 του
> Τριμελούς Εφετείου Κρήτης, σε ποινή φυλάκισης δύο (2) ετών και ενός (1)
> μηνός για κατοχή, πώληση ινδικής κάνναβης, κατοχή πυρομαχικών β)
> 140/9?2?1979 του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών σε ποινή φυλάκισης δύο (2)
> ετών για αγορά, πώληση, κατοχή ναρκωτικών ουσιών γ) 87/7? 2?1977 του
> Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών σε ποινή φυλάκισης πέντε (5) ετών και τεσσάρων
> (4) μηνών για ληστεία, κλοπή, επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη
> οπλοφορία, οπλοχρησία, ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία και δ) 858/23?4?1973
> του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών σε ποινή φυλάκισης δέκα (10)
> ημερών μετατραπείσα για παράβαση υγειονομικού κανονισμού προκειμένου να
> διοριστεί στην Δήμο Ρεθύμνης.
4. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από τις καταδίκες του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
> Δημητρίου του Ιωάννη με τις αποφάσεις αριθμ.: α) 203/17?4?1989 του
> Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης δεκαοκτώ (18) μηνών,
> Χ.Π. 100.000 δρχ., μετατραπείσα για πώληση κοκαΐνης από τοξικομανή β)
> 7777/24?6?1992 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης σε ποινή
> φυλάκισης δύο (2) μηνών μετατραπείσα για παράβαση Ν. 1729/87 (περί
> ναρκωτικών) γ) 281/4?5?1992 του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης σε ποινή
> φυλάκισης εννέα (9) μηνών μετατραπείσα για διάθεση ναρκωτικών ουσιών από
> τοξικομανή και δ) 2721/6?10?1988 του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης σε
> ποινή φυλάκισης οκτώ (8) μηνών μετατραπείσα, Σ.Π.Δ. για έξη (6) μήνες για
> παράβαση Ν.5422/1932, προκειμένου να προσληφθεί στο Δήμο Κορδελιού ως
> μόνιμος υπάλληλος. . . . ./
Αν δεν μπορείτε να καθαρίσετε τον τόπο από τους κλέφτες, εμπόρους, ναρκωτικών, ληστές κλπ.κλπ. και με νομικά τερτίπια τους αποφυλακίζει το σύστημα και μετά το κομματικό κράτος τους διορίζει στους Δήμους ή οπουδήποτε αλλού, διερωτώμαι αν αυτή είναι η διαφάνεια και η αξιοκρατία που επαγγέλεται το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία και αν με αυτά τα στελέχη θα επιτευχθεί η κάθαρση του Δημόσιου τομέα. Νομίζω τελικά ότι την Ελλάα την κυβερνά το κράτος των Ζωνιανών ΚΡήτης.
Απ. Αυτές είναι αποφάσεις του Δικαστικού Συμβουλίου και όχι του Υπουργού.

Ανώνυμος είπε...
Θα ήθελα να μου απαντήσετε αναλυτικά στα παρακάτω.
1)Για σας Τι μισθό παίρνετε από το δημόσιο πριν από την μείωση και τι μετά καθώς και από πού προέρχονται τα ποσά:
Αν παίρνεται από κάπου σύνταξη.
2)Για τους συνεργάτες σας όχι ονομαστικά (1,2 κλπ)
Από ποιες υπηρεσίες τους αποσπάσατε τι ειδικότητα έχουν και αν θέλουν να σας δώσουν στοιχεία τι ειδικότητα έχουν σε ποια κατηγορία ανήκουν τα χρόνια υπηρεσίας και τι μισθό παίρνουν ;
Απ. Πριν τη μείωση 7.200 ευρώ. Μετά τη μείωση 5.500 ευρώ. Δεν παίρνω σύνταξη από άλλον φορέα.
Στο γραφείο μου είναι αποσπασμένοι δύο εκπαιδευτικοί, ένας υπάλληλος των ΕΛ.ΤΑ. και ένας επιστημονικός συνεργάτης. Μισθοδοτούνται από τις υπηρεσίες τους και οι υπερωρίες που δικαιούνται έχουν περικοπή κατά 50% ( από 95 ώρες σε 45 ), ο δε υπολογισμός τους γίνεται βάση του μισθολογικού τους κλιμακίου ( περίπου 300 ευρώ/μήνα ).

Δαφνη Παρλιαρη είπε...
Καλησπερα κυριε βουλευτη.
Ειμαι φοιτητρια του τμημστος Φυσικης του ΑΠΘ και θα ηθελα να σας ρωτησω γιατι καθυστερει τοσο η εναρξη εργασιων για το πανεπιστημιακο αστεροσκοπειο στον Ταξιαρχη.Καθηγητης μου μού ειπε οτι υπαρχει τεραστια γραφειοκρατια και οτι η Νομαρχια δε βοηθαει.Αντιθετα το αστεροσκοπειο στον Ορλιακα Γρεβενων εχει ξεκινησει με τη συνδρομη της εκει Νομαρχιας.Ξερετε κατι για το θεμα?Μπορειτε να κανετε κατι για να φτιαχτει επιτελους ενα εργο που περιμενουμε με αγωνια ολοι οι Φυσικοι κι οχι μονο?Ας σημειωθει οτι ο ουρανος του Ταξιαρχη ειναι απο τους διαυγεστερους παγκοσμιως.
Απ. Ευθαρσώς δηλώνω δεν γνωρίζω το θέμα. Είμαι στη διάθεσή σου για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ανώνυμος είπε...
Κύριε βουλευτά ποιό είναι το σχόλιό σας για Μαντέλη και Τσουκάτο?
Απ. Πιστεύω όπως και το δικό σου. Θυμό και αγανάκτηση.

Ανώνυμος είπε...
Κ.βουλευτα θα ηθελα να γνωριζω γιατι ο νεος δημος που θα προελθει απο την συνενωση των δ.δ.ορμυλιας πολυγυρου ζερβοχωριων και ανθεμουντα πρεπει να ονομαζεται "πολυγυρου" την στιγμη που ουτε το ποιο ιστορικο χωριο της περιοχης ειναι ουτε κανενα σπουδαιο αστικο κεντρο (χωρις τους δημοσιους υπαλληλους ειναι πολυ μικροτερο χωριο απο αλλα) και μην βιαστητε να απαντησετε οτι ειναι πρωτευουσα του νομου γιατι και αυτος ο τιτλος δοθηκε στον πολυγυρο.....
Απ. ότι και να σου πω φίλε δεν θα σε πίσω γιατί καταλαβαίνω ότι τάχεις με τον Πολύγυρο.

Ανώνυμος είπε...
Κυριε Δριβελεγκα
Α)Ποιά η θέση σας στο θέμα της αναπτυξης μεταλλουργιας χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδικη?
Έχετε υποψη σας μελέτες τησ επίδρασης βαρέων μετάλλων στον ανθρώπινο οργανισμό?
Β)Πιστεύεται ότι η νέα διοικητική διαίεση στο νομό μας έγινε στο πλαίσιο διαλόγου και κοινωνικής συναίνεσης ή στηρίχτηκε σε μικροκομματικές πρακτικές?
Γ) Το όραμα σας και της παράταξης σας για τη χώρα τι άλλο περιλαμβάνει εκτός της ανάπτυξης τριτογενούς παραγωγής?
δ)Τι κινήσεις πρέπει να γίνουν ώστε να σταματήσει η αιμορραγία νέων επιστημόνων (διδακτόρων και επιπέδου master η πλειοψηφία αυτών)προς χώρες του εξωτερικού? Ευχαριστώ
Απ. Σχετικά με την μεταλλουργεία απαντώ παρακάτω.
Για τη διοικητική μεταρρύθμιση απάντησα σε άλλο ερώτημα. Το όραμά μας εκτός της ανάπτυξης του τριτογενούς τομέα είναι η εκπαίδευση, η έρευνα, η ανάπτυξη των ήπιων μορφών ενέργειας, η παραγωγή και η μεταποίηση των ποιοτικών αγροτικών μας προιόντων.
Οι νέοι επιστήμονες πρέπει να πεισθούν πρώτα – πρώτα ότι, για να μπουν στην «παραγωγική επετηρίδα», υπάρχει αξιοκρατία και διαφάνεια. Στην κατεύθυνση αυτή η Κυβέρνηση έχει δείξει τις προθέσεις της.

ΒΑΣΩ είπε...
Πόσα σχολεία χτίσανε (όχι στα λόγια) και ποια από αυτά ήταν στην Καλλικράτεια ? πόσες φορές μας επισκέφθηκαν για το πρόβλημα της σχολικής στέγης ? ξέρουν κανένα άλλο δρόμο πέραν της παιδείας και του παραδειγματισμού, για να αναπαράγουμε γενιές που να μην είναι σαν τα μούτρα μας ? ξέρουν κανένα άλλο δρόμο πέραν της αυτοκριτικής για να γινόμαστε όλοι καλύτεροι και ωφέλιμοι άνθρωποι ?
Επίσης, μι ενδιαφέρει πολύ το παραπάνω ερώτημα το σχετικό με το αποσπάσιμα του ΦΕΚ 100Γ από 16.2.2010 με υπογραφή του Υπουργού κ. Καστανίδη. Γιατί δεν καλεί το ΠΑΣΟΚ στις εξεταστικές επιτροπές τον Σημίτη και η ΝΔ τον Καραμανλή ? Αφού είναι πασιφανές το φταίξιμο και των δύο. Κάντε επιτέλους την αρχή εσείς ! Να κρεμάσετε ο καθένας τον δικό του ?
Απ. κ. Βάσω κρίνε με γι αυτό που θεωρείς ότι δεν έκανα, για το πρόβλημα που προέκυψε στην Καλλικράτεια. Εγώ αντίθετα πιστεύω ότι έκανα ότι μπορούσα παραπάνω. Τι έκανα; Το γνωρίζετε πολύ καλά. Αν το πρόβλημα είναι η επιτόπια παρουσία μου όντως, δεν ήμουν μαζί με τα συνεργεία μέτρησης ή τους μηχανικούς του ΟΣΚ.
Από τα τέσσερα πρώτα σχολεία που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ ένα είναι στην Καλλικράτεια.

Ανώνυμος είπε...
Κύριε Δριβελέγκα,
Παρακαλώ αναφέρατε τις διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λαμβάνοντας σαν παράμετρο τη λέξη "Σοσιαλιστικό" που έχετε στον τιτλο του κόμματος σας.
Ευχαριστώ Ενας μικρός Μήτσος
Απ. Σου αναφέρω μερικά : ΑΣΕΠ – Ανεξάρτητες αρχές – Διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος – αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση – διοικητική μεταρρύθμιση – φορολογικό σύστημα – δημόσια παιδεία – υγεία – πρόνοια.
Αν λαμβάνεις υπόψη την τωρινή συγκυρία, επηρεασμένος απ΄αυτήν, φοβούμαι αλλά δεν μπορείς να κρίνεις σωστά.

''ο Κουμπαρος'' είπε...
........Συντροφε Γιαννη:α)Ποια η βαρβαροτητα και ποιος ο Σοσιαλισμος σημερα;β)Μοναστηριακες εκτασεις στη Χαλκιδικη:Υπαρχει πεδιο πολιτικης λυσης του μεγα ζητηματος;γ)Βασικες υποδομες στο Νομο(παραδειγμα:οδικοι αξονες,υπαρχει φως στα επομενα 4-5 χρονια;Θερμη-Γαλατιστα,Κελι-Αγιος Νικολαος).Ευχαριστω.
Απ. « Κουμπάρε ». Βαρβαρότητα είναι οι πολιτικές που μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν. Σοσιαλισμός είναι η τιτάνια προσπάθεια που γίνεται για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και η διάσωσή της από τη χρεοκοπία.
Υποδομές. Ιούλιο δημοπρατούνται, παράκαμψη Πολυγύρου και Ποτίδαια – Kαλλιθέα. σύντομα θα δοθεί λύση για το τμήμα κόμβος Μουδανιών – Ποτίδαια μαζί με τους κόμβους Πλαγίων – Φλογητών – Διονυσίου. Μέχρι τέλους του έτους θα είναι έτοιμη η μελέτη Γαλάτιστα – Όρια νομού, ενώ συγχρόνως αντιμετωπίζονται διάφορες αλλαγές από τα όρια νομού μέχρι Θέρμη. Επίσης σε προτεραιότητα του υπουργείου είναι η σύνδεση με την Εγνατία Άγιος Πρόδρομος – Γερακαρού και τμήματα του Πολυγύρου – Ουρανούπολης. Παράλληλα από άλλα προγράμματα θα αντιμετωπιστούν βιολογικοί καθαρισμοί και οι μελέτες των φραγμάτων. Αυτά προέκυψαν από την ημερίδα που έγινε στον Πολύγυρο παρουσία του υφυπουργού υποδομών. Για το τμήμα Κελί – Άγ. Νικόλαος η Ν.Α. έχει αναθέσει μελέτη.

Ανώνυμος είπε...
Κ. Βουλευτά όπως γνωρίζετε η περιοχή του Κάκαβου είναι ο μοναδικός υδροφορέας στη Β. ΧΑλκιδική που απέμεινε για να τροφοδοτεί με το πολυτιμότερο αγαθό που είναι το νερό στα χωριά από το Στρατώνι μέχρι την Ουρανούπολη.
Με τη δραστηριότητα που ετοιμάζεται από την Ελληνικός χρυσός στην περιοχή των σκουριών είναι 100% σίγουρο ότι αυτός θα καταστραφεί και θα λείψει από την περιοχή αυτή το νερό. Αυτο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο Πάχτας όταν ήταν Υπουργός ετοίμαζε μελέτη για φράγμα στο Γομάτι που θα εξασφάλιζε την υδροδότηση της περιοχής.
Ποιά είναι η θέση σας για την αμφιβόλου χρησιμότητας για την περιοχή και τη χώρα μας επένδυση στην περιοχή αυτή.
Πώς νομίζετε ότι θα μπορέσει να υπάρξει μέλλον στους ανθρώπους της περιοχής αλλά και στις εκατοντάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.
Τι σχέση έχει η σημαία της παράταξή σας για πράσινη ανάπτυξη με δραστηριότητες δολοφονικές για το περιβαλλον και το μέλλον της περιοχής.
Αν προσέξατε στις δηλώσεις του ο κ.Κόυτρας μας υποσχέθηκε ευημερία για την περιοχή από την μεταλλεία για τα επόμενα 30 χρόνια. Ποιός όνως θα μας εξηγήσει πως θα είναι ο τόπος μας μετά,(γιατί 30 χρόνια είναι λίγα και ουτε καθεστώς συνταξιοδότησης για μία γενιά δεν διασφαλίζεται με τα νέα μέτρα) και σε τι περιβάλλον θα κληθούν να ζήσουν και να αναπτυχθούν τα παιδιά μας.
Απ. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά για τη μεταλλουργία. Ναι στην υπάρχουσα με τήρηση όλων των περιβαλλοντικών όρων προστασίας και ασφάλειας.
Μεταλλουργία χρυσού : Όχι μέθοδος με κυάνιο. Σκουριές : Όχι στην επιφανειακή εξόρυξη. Όποια άλλη μέθοδος επιλεγεί πρέπει να έχει τη συναίνεσή της κοινωνίας.


Ανώνυμος είπε...
Κύριε βουλευτή,
Μπορείτε να μας πείτε εάν εκτός από βουλευτής και πρόεδρος της ένωσης έχετε κάνει κάποια άλλη δουλειά;
Δηλαδή εκτός από τα βουλευτικά έχετε άλλα ένσημα;
Απ. Σε πληροφορώ, αν και πιστεύω ότι το ξέρεις, όπου έχω προσφέρει τις υπηρεσίες, είτε σε κοινωνικούς φορείς είτε σε κομματικά όργανα, αυτό έγινε πάντα με εκλογή. Ποτέ δεν επεδίωξα, αν και μου προσφέρθηκε, να διοριστώ σε δημόσιο αξίωμα. Πάντως για να βγεις από την απορία σου λέω ότι βιβλιάριο ασφάλισης και υγείας, ένσημα δηλ., είχα πριν εκλεγώ βουλευτής ή πρόεδρος της Ένωσης.

Ανώνυμος είπε...
Κε Δριβελέγκα
Επειδή διατελέσατε και Πρόεδρος της ΕΑΣ στα Μουδανιά και επειδή το γραφείο σας είναι δίπλα στα γραφεία της ΕΑΣ γνωρίζατε το χαράτσι που επέβαλαν οι Ενώσεις Χαλκιδικής στους παραγωγούς να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά από αυτά που προέβλεπε ο κοστολογικός πίνακας της ΠΑΣΕΓΕΣ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.
Κάποτε γιαυτά τα θέματα ήσασταν λαλίστατος
Και κάτι ακόμη επειδή είστε πρόεδρος της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορίου
Οι μισθοί μειώνονται και οι πολυεθνικοί όμιλοι που ελέγχουν την ελληνική αγορά βασικών καταναλωτικών αγαθών εξακολουθούν να πουλάνε τα προϊόντα τους ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ελληνική αγορά βασικών καταναλωτικών αγαθών παραμένει μη ανταγωνιστική, με ολιγοπωλιακή δομή στους κύριους κλάδους της που ελέγχονται από πολυεθνικές εταιρείες, και τους επιτρέπει να πουλάνε ακριβότερα από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Υπάρχουν και συνεννοήσεις μεταξύ των πολυεθνικών εταιρειών και των λιανεμπόρων κάτω από το τραπέζι και βλέπουμε τις τιμές στα ράφια να ακριβαίνουν συνέχεια
Ακόμη Ελληνικά προϊόντα αγοράζονται ποιο φθηνα στο εξωτερικό απ’ότι στην Ελλάδα.
Ερώτηση
Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιτέλους να κάνει σωστά την δουλεια της.
Θέλουμε ουσιαστικές απαντήσεις και όχι αοριστίες . Τι σιχαθήκαμε αυτές.
Απ. Η διαφορά στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι το υπουργείο αντέδρασε. Παλιά θυμάσαι, πιστεύω, ότι ποιούσε την νήσσαν.
Η επιτροπή Ανταγωνισμού γνωρίζεις ότι είναι ανεξάρτητη αρχή. Την Τετάρτη καλείται ο Πρόεδρός της στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου προκειμένου να μας ενημερώσει για τις ενέργειες που κάνει για την πάταξη της αισχροκέρδειας.

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ είπε...
Κύριε Δριβελέγκα
Αναλώσατε μεγάλο μέρος της βουλευτικής δραστηριότητάς σας στο Νομό, για τον Καλλικράτη και τις έδρες, κατηγορηθήκατε για μεροληπτικές «παρασκηνιακές» παρεμβάσεις και μάλιστα πληρώσατε και …τίμημα (καταδικαστέο) γι’ αυτό.
Προσωπικά, θεωρώ αντιστρόφως ανάλογη τη δράση σας, περί άλλων (ουσιαστικότερων) ζητημάτων (ΔΝΤ, οικονομικά μέτρα, κατάργηση εργασιακών και άλλων κεκτημένων κλπ) που πραγματικά απασχολούν τους πολίτες.
Το ερώτημα είναι:
τελικά επιλέγοντας έναν βουλευτή, ο πολίτης τι πρέπει να περιμένει και τι επιλέγει; Έναν υπερασπιστή των αιτημάτων και δικαιωμάτων του ή έναν υπερασπιστή του εκάστοτε αρχηγού και των κομματικών επιλογών (όποιες κι αν είναι αυτές);
Απ. Σε κρίσιμες περιστάσεις, όχι μόνο οι βουλευτές, όλοι μας πρέπει να υπερασπιζόμαστε το Εθνικό συμφέρον.

Ανώνυμος είπε...
Μπορειτε να μας δωσετε μια πειστικη απαντηση σχετικα με οσα προεκλογικα εξαγγελαται και με οσα σημερα υποστηριζετε.Εχετε το σθενος να κατεβειτε κοντα στο λαο[και οχι να κανετε μονολογους περιφερομενοι στα ΜΜΕ.Γνωριζετε οτι εχετε εξοντωσει με την πολιτικη σας χιλιαδες αυτοαπασχολουμενους και οσους εχουν σχεση γυρω απο την οικοδομη.Γνωριζετε οτι τουσς εχετε φερει σε απογνωση και αδιεξοδα .γνωριζετε οτι εχει μηδενισθει το εισοδημα αυτων των ταξεων και παραλληλα εχουν να αντιπαλεψουν και τον περιβοητο [ΛΗΣΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΟ] ΟΑΕΕ Και για να σας προκαταλαβω σχετικα με το τεμπε γωριζετε οτι αυτοι που πραγματικα εχουν αναγκη οικονομικης στηριξης παντοτε καισημερα ειναι εξω απο αυτα τα προγραμματα εχετε αντιληφθει οτι πλεον ειναι ζητημα επιβιωσης καε οχι βιωσιμωτητας αυτων των ατομικων επιχειρησεων Προτιθεστε να κανετε κατι για ολα αυτα
Απ. Η κακή οικονομική κατάσταση οφείλεται στις παραλήψεις και στις πολιτικές άλλων κυβερνήσεων. Η σημερινή Κυβέρνηση, μέχρι τώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που άλλοι δημιούργησαν.
Τα μέτρα για την ανακούφιση των ΜΜΕ έχουν ψηφιστεί.

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ είπε...
Κύριε Δριβελέγκα,
H Ν.Δ. επί κυβερνήσεών της προσπάθησε πολλές φορές να λογοκρίνει τα Blogs και να δημιουργήσει νομοθετικό πλαίσιο γι' αυτά.
Έλεγε πως μέσα από τα Blogs οργανώνονται οι τρομοκρατικές ομάδες και οι αντιεξουσιαστές που καταστρέφουν κάθε λίγο και λιγάκι το κέντρο της Αθήνας! Αυτό μάλιστα το είχε πει τότε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός (Κώστας Καραμανλής) από το βήμα της Βουλής!
Στο ΠΑΣΟΚ εκφράστηκαν απόψεις κατάργησης της ανωνυμίας στα Blogs με τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου, με το οποίο ο κάθε Blogger θα πρέπει να έχει έναν νόμιμο αντιπρόσωπο του blog ο οποίος θα βγαίνει μπροστά σε περίπτωση που χρειαστεί.
Αυτό ουσιαστικά φιμώνει και λογοκρίνει τους Bloggers διότι υπό το φόβο του ότι θα έχουν να λογοδοτήσουν σε κάποιον, για κάτι το οποίο θα γράψουν πάνω στην αγανάκτηση τους! Ουσιαστικά ευνουχίζει τόσο την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών όσο και την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης.
-Ποια είναι η δική σας θέση για τα blogs;
Απ. είναι γεγονός ότι τα blogs τάραξαν τα νερά στην ενημέρωση. Οπωσδήποτε αποτελούν ένα άμεσο και ελεύθερο μέσο έκφρασης. Αυτή η αμεσότητα πρέπει να γίνει σεβαστή από τους ασχολουμένους με αυτού του είδους την ενημέρωση για να μην αμφισβητείται . Ναι λοιπόν στην ανωνυμία, αλλά σεβασμός και αλήθειες. Πραγματικά δεδομένα και όχι φαντασίες.

Ανώνυμος είπε...
Κύριε Δριβελέγκα, Όσον Αφορά το χρίσμα για τους νέους Δημάρχους Χαλκιδικής θα δώσετε γραμμή η χρίσμα εσείς από το ΠΑΣΟΚ ,η μήπως θα αφήσετε τον κόσμο να αποφασίσει για τον καταλληλότερο αν υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι.
Η απάντηση σας θα είναι πολύ χρήσιμη. Ευχαριστώ πολύ.
Απ. Πιστεύω ότι πέρασαν οι εποχές των χρισμάτων. Οι πολίτες μπορούν να βρουν πρόσωπα που να εμπιστευτούν τη διαχείριση των προβλημάτων τους.

Ανώνυμος είπε...
Κ. Δριβελέγκα,
Θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις σαν βουλευτής Χαλκιδικής που είστε, όσον αφορά τα τοπικά θέματα, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω πλέον αν έχετε τις δυνατότητες και την αρμοδιότητα να κάνετε κάτι για το τόπο μας, απο τη στιγμή που υπερψηφίσατε την είσοδό μας στο ΔΝΤ και κατα συνέπεια κρίνετε εαυτόν ανεπαρκή για το μέρος που σας αναλογεί στη διακυβέρνηση της χώρας. Γι’αυτό θα κάνω γενικότερες ερωτήσεις που κατα τη γνώμη μου έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα απο τα καθαρά τοπικά θέματα.
Επίσης με δεδομένο ότι όπου εγκαταστάθηκε το ΔΝΤ οι ηγέτες έφευγαν είτε με ελικόπτερα στο τέλος καταδιωκόμενοι απο το πλήθος – Αργεντινή – είτε έχαναν παταγωδώς την λαική υποστήριξή τους - Ουγγαρία απο 42% της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στο 16 % μετα το ΔΝΤ – και επίσης εφόσον δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ χωρα στο πλανήτη που ευνοήθηκε απο το ΔΝΤ.
Και επειδή στις 15 Ιουνίου – σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής –
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=13730950
θα έρθουν και θα μας κατσικωθούν οι πρώτοι 50 υπάλληλοι – διαχειριστές του ΔΝΤ στο υπουργείο οικονομίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα θα ακολουθήσουν πολλοί ακόμη. Σκοπός τους ο έλεγχος των οικονομικών του κράτους, και το φιλτράρισμα ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ οι οποίες θα γίνονται πλέον ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ,
Σας ερωτώ:
1. Εφόσον οι ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΛΕΟΝ θα ελέγχονται εξονυχιστικά απο τους δυνάστες του ΔΝΤ, σε ποιό βαθμό εσείς σαν κατώτερος κρατικός λειτουργός – σε σχέση με τους υπουργούς - θα έχετε τη δυνατότητα να διεκδικήσετε - πραγματοποιήσετε κάποιες δαπάνες προς όφελος του νομού μας;;
2. Ποιές θα είναι πλέον οι αρμοδιότητές σας - και παρακαλώ να μην θεωρηθεί προσβλητικό, είναι η κοινή λογική - με τόσο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική ελεγχόμενη απο ΙΚΑΝΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ και ΜΗ ΙΚΑΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ πολιτικούς, του πασοκ και του λαος – που εσείς με τη ψήφο σας στο ΔΝΤ το εγκρίνατε και το αποδεχτήκατε αυτό – να κατορθώσετε πλέον να βοηθήστε τους συμπατριώτες σας;;
3. Αποδεχόμενος με τη ψήφιση του ΔΝΤ την απώλεια εθνικής κυριαρχίας – σύμφωνα με τον αρχηγό σας – θα μπορούσατε να μας πείτε ποια είναι σήμερα η εθνική μας κυριαρχία, και σε πόσο διάστημα θα έχουμε πίσω ότι χάνουμε με το ΔΝΤ και τις γενικότερες συνέπειες αυτής της υποταγής ;
4. Σύμφωνα με τη κ. Διαμαντοπούλου απο το Σεπτέμβρη θα διδάσκονται τα αγγλικά απο τη πρώτη δημοτικού. Μια χαμηλού επιπέδου γλώσσα σε σχέση με τα ελληνικά , θα διδάσκεται ταυτόχρονα με την γλώσσα μας, με συνέπεια οι μαθητές να μη μαθαίνουν σωστά ελληνικά ίσως και καθόλου στα επόμενα χρόνια, λόγω της ευκολίας μάθησης των αγγλικών σε σχέση με τα ελληνικά. Ποιά είναι η θέση σας ;
5.Η επίσκεψη - πρόκληση του ερντογάν σε τόσο δύσκολες συνθήκες σας βρίσκει σύμφωνο; Τι κερδίσαμε απο αυτή την επίσκεψη πέρα απο κάποιες εμπορικές συμφωνίες και τι χάσαμε σε σχέση με την κυριαρχία μας στο Αιγαίο; Τι γνωρίζετε περί αυτού και εφόσον διαπιστώστε ότι υπάρχει μια πολιτική που οδηγεί σε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στη τουρκία – δεδομένου ότι δεν υπήρξε καμμιά λύση σε σχέση με τις παραβιάσεις - παραβάσεις των τούρκων στον αέρα και στη θάλασσα αλλά αντιθέτως σιωπηρή αποδοχή των θέσεων της τουρκίας για συγκυριαρχία στο Αιγαίο – τι θα πράξετε; Θα έρθετε αντιμέτωπος με την γραμμή του κόμματός σας ;;
6. Σχετικά με τον Καλλικράτη που κατα τη γνώμη μου σαν συνέχεια του Καποδίστρια διαλύει την ύπαιθρο, τα χωριά, προάγει την αστυφιλία και τη συγκέντρωση γενικότερα σε κάποια αστικά κέντρα που δημιουργούνται, με συνέπεια τη δημιουργία ελεγχόμενων μαζών κατα κύριο λόγο οικονομικά , τι θέση έχετε ; Θα προάγει ο Καλικράτης την γενικότερη ανάπτυξη της Χαλκιδικής; πάνω σε ποιές βάσεις θα γίνει αυτό και τι θα γίνει με την ερήμωση των χωριών και τη διάλυση της συνοχής των τοπικών κοινωνιών;;Τι κερδίζουμε και τι χάνουμε απο το καλικράτη;;
Να με συγχωρεί η Ρεσπέντζα για το μακροσκελές κείμενο αλλά θεωρώ εξίσου σημαντικές τις παραπάνω ερωτήσεις.
Ευχαριστώ
Απ. Η ένταξή μας στην Ευρωπαική Ένωση έγινε με τη θέλησή μας. Άρα δεχτήκαμε ένα είδος κοινής διαχείρισης. Σίγουρα η σημερινή συγκυρία της οικονομίας μας έχει επιβαρύνει την κατάσταση. Πρέπει να παραδεχτούμε όμως ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός κατόρθωσε να αντιμετωπιστεί το Ελληνικό πρόβλημα ως πρόβλημα της Ε.Ε.
Αν καταλαβαίνω σωστά, διαφωνείς με το να πιστοποιούν τα παιδιά την γνώση της ξένης γλώσσας χωρίς να χρειάζονται τα φροντιστήρια;
Δεν χάσαμε καμιά Εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Με τις εμπορικές και άλλες συμφωνίες που υπογράψαμε βελτιώνουμε τις σχέσεις μας που είναι απαραίτητο.
Για τον Καλλικράτη έχω απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις.

Ανώνυμος είπε...
κ. Βουλευτά Θα θέλαμε να μας δώσεται μια σαφή απάντηση για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον της εκμετάλευσης του ορυκτού πλούτου στην περιοχή.
Απο τα αρχαία χρόνια στην περοχή υπηρχε εκμετάλευση του ορυκτού πλούτου η οποία συνεχιζόταν απροσκοπα ως τις μέρες μας. Συμεριζόμαστε τις ανησσυχίες των συμπολιτών μας, οι οποιες όμως πολλές φορές, έγιναν αιτία ματαιωσης σοβαρων επενδυτικών σχεδιών (ανωνυμος 9.43).
Αλλά εμείς και οι προγονοι μας θεωρούμε αλληλενδετη την υπαρξη μας με την λειτουργία της μεταλλειας στην περιοχή μας.
Απ. Η προσωπική μου θέση δίνεται στην επόμενη ερώτηση.

Ανώνυμος είπε...
Ποιές είναι οι θέσεις σας
1) Για την μεταλλουργία χρυσού
2) Για την εξόρυξη στις Σκουριές
Απ. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά για τη μεταλλουργία. Ναι στην υπάρχουσα με τήρηση όλων των περιβαλλοντικών όρων προστασίας και ασφάλειας.
Μεταλλουργία χρυσού : Όχι μέθοδος με κυάνιο. Σκουριές : Όχι στην επιφανειακή εξόρυξη. Όποια άλλη μέθοδος επιλεγεί πρέπει να έχει τη συναίνεση της κοινωνίας.

Ανώνυμος είπε...
Κύριε κυβερνητικέ Βουλευτά.
ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑ
Η νέα πτέρυγα του Γεν. Νοσοκομείου Χαλκιδικής αν και με καθυστέρηση θα λειτουργήσει σύντομα μόνο για τα Εξωτερικά Ιατρεία και όχι για το σκοπό που έγινε επειδή δεν υπάρχει Ιατρικό Νοσηλευτικό Παραϊατρικό προσωπικό.
Και στην προηγούμενη Κυβέρνηση δεν υπήρχε προσωπικό , αλλά αυτοί τουλάχιστον παρέδωσαν ένα νέο σύγχρονο Νοσοκομείο και είστε υποχρεωμένοι να το λειτουργήσετε.
Με την «αξιοκρατική μέσω βιογραφικών» επιλογή καθυστέρησε να τοποθετηθεί Διοικητής και τελικά τοποθετήθηκε συνδικαλιστής γιατρός του ΠΑΣΟΚ καθώς και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από μέλη του ΠΑΣΟΚ.
Για το ΕΚΑΒ που σαν αντιπολίτευση τόσα λέγατε για την επέκτασή του στη Χαλκιδική. δεν έχει γίνει τίποτε ακόμα.
Απαιτώ να με απαντήσετε:.
Τι θα γίνει με τις ελλείψεις προσωπικού τώρα που ήρθε το καλοκαίρι. Πάλι θα δουλεύει το προσωπικό χωρίς να παίρνει τα ρεπό; Δεν υπήρχε που δεν υπήρχε και τώρα με το νέο ασφαλιστικό τρομαγμένο το προσωπικό Νοσηλευτικό και Παραϊατρικό φεύγει στην σύνταξη !!
Τι θα γίνει με το ΕΚΑΒ Τι περιμένετε σε ένα τροχαίο να τηλεφωνούν το γραφείο τελετών να πηγαίνει στο περιστατικό;;
Για εσάς τους Βουλευτές οδηγοί υπάρχουν και παραπανίσιο προσωπικό έχετε ( καλοπληρωμένο ) και μερικές φορές το κλέβετε από τα Νοσοκομεία που το χρειάζονται, επειδή μάλλον θεωρείται προέχει η δική σας εξυπηρέτηση και όχι των Νοσοκομείων και των Κέντρων υγείας δηλαδή των ασθενών!
Τελικά αυτή η σπουδαία αξιολόγηση των διοικητών ήταν στάχτη στα μάτια του κόσμου και μια ακόμη συνεχιζόμενη κομματική επιλογή διοικητών προκειμένου να εξυπηρετήσουν πελάτες ψηφοφόρους του κόμματος και του βουλευτή .
Εύχομαι να μην αρχίσετε μετακινήσεις αποσπάσεις και μετατάξεις ημετέρων αλλά να
φροντίσετε και να πιέσετε το αποσπασμένο προσωπικό να επιστρέψει στη θέση που κατέχει.
Να δούμε πότε θα αλλάξετε νοοτροπία;;;
Απ. Συμφωνώ ότι τα προβλήματα στο χώρο της υγείας είναι πολλά. Όμως επί πέντε χρόνια πρέπει να παραδεχτείς δεν έγινε καμία πρόσληψη ούτε νοσηλευτικού ούτε ιατρικού προσωπικού. Τι γίνεται τώρα. Έχουν προσληφθεί γιατροί και άνοιξαν ΜΕΘ. Έχει προκηρυχθεί η πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού.
ΕΚΑΒ όπως ανακοίνωσα πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ υποσχέθηκε ότι θα εγκατασταθούν στο νομό, σε διάφορα σημεία του νομού, τέσσερα πληρώματα του ΕΚΑΒ σε εικοσιτετράωρη βάση. Επιπλέον θα καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι των εργαζομένων που η κυβέρνηση της Ν,Δ. δημιούργησε και δεν ανταποκρίθηκε.
Δηλ. για να καταλάβω και εγώ όποιος είναι ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να διεκδικεί και να καταλαμβάνει θέσεις όταν διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα;

Ανώνυμος είπε...
Κύριε Βουλευτά! Οι Ελληνες επιρεασμένοι από τον Διαφωτισμό και την Γαλλική Επανάσταση εναντίον της απολυταρχίας των Αυτοκρατόρων και του Κλήρου,
έκανε την δικιά της εθνική επανάσταση με τα γνωστά αποτελέσματα!
Και ενώ οι Χώρες της Ευρώπης {ακόμα κι αυτή η Τουρκία} προχώρησαν στον διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους,
εμείς εδώ στην Ελλάδα, που τόσο οφελήθηκαμε απ΄αυτόν των Αγώνα των Ευρωπαίων,
παραμένουμε στην εποχή Βυζαντίου και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Δεν νομίζετε, πως έφθασε επιτέλους η ώρα του χωρισμού
και μάλιστα χωρίς παραφιλολογίες περί διακριτών ρόλων κλπ. που τόσο αρέσκεται ο Αρχηγός σας για να αποφύγει την ουσία;
Εννόω λοιπόν νέτο σκέτο Διαχωρισμό εδώ και τώρα!
Απ. Για πρώτη φορά η εκκλησία δέχεται να συμβάλει στον Εθνικό προϋπολογισμό από την περιουσία της.

Ανώνυμος είπε...
Κύριε Δριβελέγκα,
ποιά η άποψή σας για επιστροφή όσων επιθυμούν στη πατρώα Ελληνική θρησκεία ( στην ουσία λατρεία της φύσης κατά τα ειοθώτα των αρχαίων Ελλήνων) του Δωδεκάθεου;
Θα παίρνατε κάποια θέση σ'αυτο το θέμα;
Εφόσον υπάρχει ανεξιθρησκεία και εφόσον προτίθεστε να κατασκευάσετε με χρήματα του ελληνικού λαού τζαμί στην Αθήνα θα
υποστηρίζατε επίσης την κατασκευή αρχαιοελληνικού ιερού σε κάποια ιστορική τοποθεσία της Χαλκιδικής ( Στάγειρα,Τορώνη,Όλυνθο,Ποτίδαια κ.λ.π.) για τις ανάγκες των υπαρχόντων Δωδεκαθειστών;;
Εφόσον θα δωθούν χρήματα φορολογουμένων για το τζαμί στην Αθήνα και όχι των πιστών μουσουλμάνων, θα υποστηρίζατε κάτι σε ανάλογη κλίμακα βέβαια για τη Χαλκιδική για μας τους Δωδεκαθειστές της Χαλκιδικής και της Μακεδονίας γενικότερα;
Εαν δεν υπάρχουν κρατικά κονδύλια για την κατασκευή αρχαιοελληνικού ναού, που όμως υπάρχουν για τη κατασκευή τζαμιού, ποιά θα ήταν η θέση σας στην ανέγερση με δικά μας έξοδα αρχαιοελληνικού ιερού;;
Απ. Επικρατούσα Θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Θρησκεία της
Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η ελευθερία της
θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη.

ladiavitis είπε...
H B. Χαλκιδική παίζει με τη μοίρα της.
Αν αφήσουμε να υλοποιηθεί η εξόρυξη στις Σκουριές του Κακαβου, τότε από τη μια θα μολύνουμε τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής ανεπανόρθωτα,θα καταστρέψουμε ένα μοναδικό οικοσύστημα που θεωρείται από τους τελευταίους οικολογικούς παραδείσους στην Ελλάδα (βλεπε Γ. Σφίγγα στο ομώνυμο βιβλίο)και με την μόλυνση που θα επιφέρει αυτή η δραστηριότητα,θα αποθέσει την ταφόπλακα της οικονομικής ανάπτυξης στη ΒΑ Χαλκιδική.
Η επένδυση,παρ όλο που θα απασχολήσει πρόσκαιρα ολιγάριθμα άτομα από την περιοχή, έχει συγκεκριμένο πλάνο και χρονικό ορίζοντα. Οπότε δε μπορούμε να μιλήσουμε για αειφορια.
Τα οφέλη θα είναι αντιστρόφως ανάλογα και ασήμαντα σε σχέση με τη καταστροφή.
Ποια ειναι η θεση σας κε βουλευτα;
Απ. Έχω απαντήσει σε άλλη ερώτηση.

Ανώνυμος είπε...
κ. Βουλευτή,
η πολιτεία από το 1983 σε γενόμενο αναδασμό εξέδωσε τίτλους ιδιοκτησίας στους κατοίκους του Παλαιοκάστρου και του Αγίου Προδρόμου.
Οι τίτλοι αυτοί αναγνωρίζονται απ' όλες τις υπηρεσίες εκτός από αυτήν του Δασαρχείου Πολυγύρου.
Το παραπάνω πρόβλημα των κατοίκων του Παλαιοκάστρου και του Αγίου Προδρόμου δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες και παρεμβάσεις του Δ.Ν.Τ.!
Πότε θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα για να αναγνωρισθούν οι τίτλοι από το Δασαρχείο Πολυγύρου με την έκδοση υπουργικής απόφασης σύμφωνα με όσα ισχύουν σε όλους τους αναδασμούς της χώρας;
Απ. Συμφωνώ ότι πρέπει επί τέλους να δοθεί λύση στο θέμα. Θυμίζω όταν συζητούσαμε τις ρυθμίσεις για τα καμένα δάση της Αττικής, με παρέμβασή μου στην Υπουργό, οι περιπτώσεις αυτές έμειναν εκτός των δεσμεύσεων που χαρακτήριζαν τις δασικές εκτάσεις.

Ανώνυμος είπε...
Κύριε Δριβελέγκα,
1.Για ποιό λόγο ΔΕΝ έγινε η διαβούλευση πάνω στο χωροταξικό του Καλλικράτη ενώ το είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο Υπουργός?
2.Με ποιά κριτήρια έγιναν οι επιλογές των εδρών?Όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι το πληθυσμιακό(δεν μπορεί να λαμβάνεται υπόψη από το 2001) αλλά ούτε και το που υπάρχουν υπηρεσίες γιατί σε αυτή την περίπτωση, έδρα του Δήμου Αριστοτέλη θα ήταν η Αρναία!
3. Οι δημόσιες υπηρεσίες στον δήμο Αριστοτέλη θα παραμείνουν στην Αρναία ή θα μεταφερθούν στην Ιερισσό?
4. Αληθεύει ότι εσείς πείσατε τον Υπουργό κύριο Ραγκούση για την επιλογή της έδρας του Δήμου Αριστοτέλη?Όλα όσα ακούγονται ως τώρα θεωρούνται φήμες.Πρέπει να δώσετε μία σαφή απάντηση αν απαιτήσατε να είναι έδρα η Ιερισσός και για ποιό λόγο.
5. Ποιά είναι η σχέση σας με τον Χρήστο Πάχτα?
Απ. Δεν συμφωνώ με την διαπίστωσή σου. Μόνο αυτοί οι οποίοι δεν ήθελαν ή δεν πιστεύουν στην αποκέντρωση ισχυρίζονται κάτι παρόμοιο. ΤΕΔΚ – ΚΕΔΚΕ – ΕΝΑΕ- Δ.Σ.- χιλιάδες πολιτών, μέσου διαδικτύου, πήραν μέρος στη διαβούλευση. Να συμφωνήσω μαζί σου ότι κυριάρχησαν δευτερεύοντα ζητήματα παρά η ουσία.
Στόχος της μεταρρύθμισης δεν είναι το ξήλωμα των υπηρεσιών. Αντίθετα είναι το συμμάζεμα και η ορθολογικότερα αξιοποίηση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων προς όφελος του πολίτη.
Η θέση μου για τις έδρες των δήμων ήταν: κρίνονται εξ΄αρχής όλες οι κωμοπόλεις των νέων διαμορφούμενων δήμων προκειμένου να οριστούν ως έδρες
όπως ήταν πάντα

Ανώνυμος είπε...
ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΑΤΟΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΤΕ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2010 ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΞΑΤΕ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΝΩ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΑΤΕ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2009 ΗΣΑΣΤΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ ΤΟΥ 2010
Απ. Γνωρίζετε πολύ καλά τις σχέσεις μου μαζί σας. Αντίθετα εκείνη την περίοδο, όταν έβραζε ο τόπος, συνέβαλα στην έκδοση Υ.Α. για ενίσχυση του εισοδήματός σας, είναι γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκε ακόμα, την οποία τότε χλευάσατε.

Ανώνυμος είπε...
Τώρα που εκτός από τον κ. Τσουκάτο και ο τέως υπουργός κ. Μαντέλης φαίνεται να "τα έχουν αρπάξει από την siemens" μήπως τώρα με γενναιότητα θα πρέπει όλοι να παραιτηθείτε και με δεδομένο ότι παραπλανήσατε βάση προεκλογικών εξαγγελιών τον απλό "κοσμάκη" που σας ψήφισε τρέφοντας από ότι αποδείχτηκε "φρούδες ελπίδες" . Μήπως και στο ΠΑΣΟΚ χρειάζεται η αυτοκάθαρση και όχι η ματαιοδοξία της εξουσίας της οικογένειας Παπανδρέου (η εξουσία για την εξουσία);
Απ. Πρώτος ο Γ. Παπανδρέου, πριν γίνει Πρωθυπουργός, έδωσε το παράδειγμα για τα φαινόμενα παρακμής λέγοντας όλα στο φως. Χαρακτηριστικά έλεγε « να ματώσουμε για να τελειώνουμε με τα φαινόμενα της διαπλοκής ». Η αντίδραση για τα πρόσωπα που αναφέρεστε ήταν άμεση, μάλιστα τότε είχαν ακουστεί και επικριτικά σχόλια για δήθεν βιαστική απόφαση. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν επέμενε για την σύσταση των εξεταστικών επιτροπών, τώρα δε θα μιλούσαμε για τους επίορκους. Οι γενικεύσεις όμως είναι άδικες.

Ανώνυμος είπε...
Νιώθω ως Έλληνας πολίτης βαθιά αδικημένος που, ενώ είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου απέναντι στο κράτος, τιμωρούμαι με μείωση μισθού σα να είμαι υπεύθυνος για το χάλι της οικονομίας.
Και δεν είναι μόνο το ότι η κλοπή του δημόσιου χρήματος γίνεται από παράγοντες του πολιτικού μας συστήματος κι από τους οικονομικά ‘’δυνατούς’’ φοροφυγάδες, αλλά κι από τα πάσης φύσεως μικρότερα κέντρα εξουσίας που δεν τα ασκείται κανένας ουσιαστικός έλεγχος.
Με τι μέτρα θα αντιμετωπιστούν στο μέλλον αυτά τα φαινόμενα, ώστε το πολιτικό μας σύστημα να αποκτήσει την αξιοπιστία που χρειάζεται ή μήπως η παρούσα κατάσταση είναι σημεία παρακμής του και θα πρέπει να ξαναχτιστεί απ’ την αρχή;
Απ. Έχεις απόλυτο δίκαιο. Για αυτό λαμβάνονται μέτρα για όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Όπως όλες οι υπογραφές των υπουργών στο διαδίκτυο, έκπτωση από δημόσιο αξίωμα, δήμευση περιουσιών όσων φοροδιαφεύγουν.

Ανώνυμος είπε...
Κασσάνδρα
Γνωρίζετε κύριε βουλευτά των μερικών χιλιάδων Ευρώ τόν μήνα ότι η ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ πληρώνουν 10 Ευρώ τον μήνα για να συνταγογραφίσουν τα φάρμακα τους.
Γνωρίζετε οτι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ δεν βρίσκουν ούτε με 10 Ευρώ να συνταγογραφίσουν τα φάρμακα τους.
Αυτό λέγετε ληστεία και εσείς σαν εκπρώσοπος του κράτους και του λαού πρέπει να είσται ή οι ληστές ή τσιλιαδόροι των ληστών.
Μπορείται να απάντήσετε στους συνταξιούχους και στους εργαζομένους των 600 Ευρώ (πως λέγεται αυτό το σύστημα περίθαλψης);Σοσιαλιστικό; Δεξιό; Κενρτοδεξιό; Φιλελεύθερο; Αριστεό; η πιάσε το αυγό και κούρευτο.
Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΟΙ.
Απ. Κατανοώ και αναγνωρίζω ότι έχετε απόλυτο δίκαιο. Η κυβέρνηση, δια στόματος Πρωθυπουργού, δήλωσε ότι τα μέτρα είναι σκληρά και εκτός ιδεολογίας μας. Τώρα δυστυχώς δεν εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας, παλεύουμε να ανατρέψουμε τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα της χώρας μας, που με ευθύνη άλλων φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, για να βγούμε το δυνατόν συντομότερο από την κρίση.

Ανώνυμος είπε...
Κύριε Βουλευτά....
Η εγκαθίδρυση της νέας έδρας του Καλλικράτειου "Δήμου Αριστοτέλη" στην Ιερισσό, συνεπάγεται και ταυτόχρονη μεταφορά όλων των υπηρεσιών εκί? Για παράδειγμα υπηρεσίες που λειτουργούν στην Αρναία κλείνουν και μεταφέρονται αλλού? Αν ναι γνωρίζετε ποιες θα είναι οι συνέπειες για την τοπική οικονομία που έχει αναπτυχθεί ή προσπαθεί να αναπτυχθεί τόσα χρόνια? Γνωρίζετε ποιος είναι ή ποιος θα έπρεπε να έιναι ο ρόλος του κράτους σε μια ισόρροπη ανάπτυξη? Γνωρίζετε ότι το κράτος πρέπει να επεμβαίνει εκεί που δεν δρουν οι επιχειρηματίες/ιδιώτες επαγγελματίες? Και αν ναι γιατί δεν πράττετε αναλόγως?
Ευχαριστώ
Κώστας Σ.
Απ. Με τη νέα διοικητική δομή το κράτος επιδιώκει την ισόρροπη ανάπτυξη ευρύτερων γεωγραφικών ενοτήτων. Δεν επιδιώκει το ξήλωμα των υποδομών, ούτε όμως και τα μικροπολιτικά τοπικιστικά συμφέροντα.

Ανώνυμος είπε...
κ. Βουλευτά
ΣΤΟ LINK : http://www.openmag.gr/?p=1212
Η ερώτηση η δική μου είναι ΜΙΑ: Ολα αυτά είναι μόνο συμπτώσεις;
Ποια είναι η θέση σας ;
Απ. Γνωρίζεις πολύ καλά ότι το ζήτημα αυτό ήρθε στην επιφάνεια, εξετάζεται μάλιστα για δεύτερη φορά από εξεταστική επιτροπή της βουλής, μετά από δική μου πρωτοβουλία.

Ανώνυμος είπε...
Ποια η θέση σας για τα τραγικά γεγονότα στη θάλασσα στης Παλαιστίνης;
Απ. Γεγονότα που παραβιάζουν βάναυσα κάθε κανόνα δικαίου καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί παρά να προξενούν σ΄όλους μας αποτροπιασμό και οργή.


Οι Οξυρρύγχειοι Πάπυροι

Τα παρακάτω είναι αποσπάσματα αλληλογραφίας του Ρωμαίου συγκλητικού Μενένιου Άπιου , στον φίλο του Ατίλιο Νάβιο , ο οποίος τον διαδέχεται στην διακυβέρνηση της Αχαΐας και τον συμβουλεύει για το πώς μπορεί να χειριστεί τους Έλληνες.
Οι πάπυροι βρέθηκαν στην τοποθεσία Οξύρρυγχος , εξ ου και το όνομα του τίτλου.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΩΤΟ
… κερδίσαμε αγαπημένε Ατίλιε τον κόσμο με τις λεγεώνες μας , αλλα θα μπορέσουμε να τον κρατήσουμε μονάχα με την πολιτική τάξη που θα του προσφέρουμε.
Διώξαμε τον πόλεμο στις παρυφές της γης . Από τον Περσικό κόλπο , ως την Μαυριτανία και από την γη των Αιθιόπων ως την Καληδονία , αδιατάρακτη βασιλεύει η ρωμαϊκή ειρήνη.
Δύσκολο φαίνεται να εξηγήσει κανείς , πως μια ...>>>>>>>

πόλη έφτασε να κυβερνά την οικουμένη. Μέσα στους λόγους όμως που θα αναφέρονταν για μια τέτοια εξήγηση θα έπρεπε πρώτος να ήταν ετούτος :
Καταλάβαμε καθαρά και έγκαιρα πως υποτάσσοντας ξένους λαούς αναλαμβάνουμε μιαν ευθύνη για την ευημερία τους. Τούτη η συνείδηση της ευθύνης διακρίνει τους βαρβάρους κατακτητές από τους κοσμοκράτορες.
Μονάχα ο Αλέξανδρος πριν από μας είχε την συνείδηση τούτης της ευθύνης. Ευτυχώς για την δόξα της Ρώμης , πέθανε νέος , γιατί αλλιώς θα ήτανε οι Έλληνες σήμερα οι άρχοντες του κόσμου.
Αλίμονο στους λαούς όταν τις προσπάθειές τους τις ενσαρκώνουν μονάχα σε μεμονωμένα άτομα που περνούν και όχι σε ανθρώπινες κοινότητες , σε θεσμούς που αντέχουν στην ροή των πραγμάτων και σηκώνουν άνετα τον όγκο των πολύχρονων έργων.
Έχουμε την σοφία να μην θέλουμε να είμαστε δυσβάσταχτοι εκμεταλλευτές των λαών που υποτάχτηκαν στην εξουσία μας.
… Αλλα δεν φτάνει να τους χαρίζουμε την ειρήνη και τάξη, γιατι αυτά είναι αρνητικά στοιχεία, είναι όροι, δεν αποτελούν την ουσία της ευδαιμονίας των ανθρώπων.
… θα έπρεπε και της φιλοσοφίας και της ποίησης τα δώρα να σκορπούσαμε στις χώρες που κυβερνούμε. Το μέγα όμως τούτο έργο είμαστε άξιοι να το κάνουμε μόνο στις δυτικές επαρχίες , γιατι εκεί που βρίσκεσαι εσύ , οι Έλληνες το επιτελούν ακόμη σήμερα καλύτερα από μας.
Ας επαναλάβουμε και εμείς την δυσάρεστη ομολογία του Οράτιου Φλάκκου :
Graecia capta , ferum victorem cepti , et artes intulit agresti Latio.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ
… Μάθε φίλτατέ μου Ατίλιε , πως όσοι θέλουν να είναι κοσμοκράτορες, πρέπει να έχουν νοοτροπία πατρικίων και όχι νοοτροπία ιππέων.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΡΙΤΟ
… Ο Έλληνας είναι πιο εγωιστής από εμάς και συνεπώς από όλα τα έθνη του κόσμου. Το άτομό του είναι «πάντων χρημάτων μέτρον» κατά το ρητό του Πρωταγόρα. Αδέσμευτο , αυθαίρετο και ατίθασο , αλλα και αληθινά ελεύθερο , ορθώνεται το «εγω» των Ελλήνων. Χάρις σε αυτό σκεφθήκανε πηγαία, πρώτοι αυτοί , οσα εμείς αναγκαζόμαστε σήμερα να σκεφθούμε σύμφωνα με την σκέψη τους. Χάρις σε αυτό βλέπουν με τα μάτια τους και όχι με τα μάτια εκείνων που είδαν πριν από αυτούς. Χάρις σε αυτό η σχέση τους με το σύμπαν , με τα πράγματα και τους ανθρώπους δεν μπαγιατεύει , αλλα είναι πάντα νέα , δροσερή και το κάθε τι , χάρις σε αυτό το «εγω» αντιχτυπάει σαν πρωτοφανέρωτο στην ψυχή τους.
Είναι όμως και του καλού και του κακού πηγή τούτο το χάρισμα.
Το ίδιο «εγω» που οικοδομεί τα ιδανικά πολιτικά συστήματα, αυτό διαλύει και τις πραγματικές πολιτείες των ανθρώπων.
Και ήρθανε καιροί όπου ο ελληνικός εγωισμός ξέχασε την τέχνη που οικοδομεί τους ιδανικούς κόσμους, αλλα δεν ξέχασε την τέχνη που γκρεμίζει τις πραγματικές πολιτείες.
Και εμείς τους συναντήσαμε , καλέ Ατίλιε, σε τέτοιους καιρούς και γι αυτό η κρίση μας γι αυτούς συμβαίνει να είναι τόσο αυστηρή που κάποτε καταντά άδικη.
Αλλα και πώς να μην είναι ; Η μοίρα μας έταξε νομοθέτες του κόσμου και το ελληνικό άτομο περιφρονεί τον νόμο. Δεν παραδέχεται άλλη κρίση δικαίου παρά την ατομική του , που δυστυχώς στηρίζεται σε ατομικά κριτήρια.
Απορείς πώς η πατρίδα των πιο μεγάλων νομοθετών , εχει τόση λίγη πίστη στον νόμο.
Και όμως από τέτοιες αντιθέσεις πλέκεται η ψυχή των ανθρώπων και η πορεία της ζωής των. Σπάνια οι έλληνες πείθονται «τοις κείνων ρήμασι».
Πείθονται μονο στα ρήματα τα δικά τους και η αλλάζουν τους νόμους κάθε λίγο ανάλογα με τα κέφια της στιγμής , η όταν δεν μπορούν να τους αλλάξουν , τους αντιμετωπίζουν σαν εχθρικές δυνάμεις και τότε μεταχειρίζονται εναντίον τους η τη βία η τον δόλο.
Α! πόσο την χαίρεται ο έλληνας την εύστροφη καταδολίευσή τους , τους σοφιστικούς διαλογισμούς που μεταβάλλουν τους νόμους σε ράκη!
Ο έλληνας εχει την πιο αδύνατη μνήμη από μας, έχει λιγότερη συνέχεια στον πολιτικό του βίο. Είναι ανυπόμονος και κάθε λίγο , μόλις δυσκολέψουν λίγο τα πράγματα, αποφασίζει ριζικές μεταρρυθμίσεις.
Θες να σαγηνεύσεις την εκκλησία του δήμου σε μια πόλη ελληνική ;
Πες τους : «Σας υπόσχομαι αλλαγή» Πες τους : «Θα θεσπίσω νέους νόμους» Αυτό αρκεί.
Με αυτό χορταίνει η ανυπομονησία τους , το αψίκορο πάθος του.
Τι φαεινές συλλήψεις θα βρεις μέσα σε αυτά τα ελληνικά δημιουργήματα της ιδιοτροπίας της στιγμής! Εμείς δειλά-δειλά και μόνο με το χέρι του πραίτωρα τολμήσαμε , διολισθαίνοντας μέσα στους αιώνες να ξεφύγουμε από τους άκαμπτους κλοιούς της Δωδεκαδέλτου μας , και πάλι διατηρώντας όλους τους τύπους , όλα τα εξωτερικά περιβλήματα.
Τούτη η υποκρισία των μορφών , όταν η ουσία αλλάζει , δείχνει πόση είναι η ταπεινοφροσύνη μας μπρος σε κάθε τι που είναι θεσμός και έθος και παράδοση, πόσο το παρελθόν και η συνέχειά του βαραίνουν στην πορεία μας και πόσο δίκαια αντέχουμε αιώνες εκεί που οι έλληνες εκάμφθησαν σε δεκαετηρίδες.
… Μεσα στους πιο πολλούς έλληνες , άμα σκάψεις λίγο , θα βρεις ένα ισχνό υπερόπτη Κοριολανό , έναν άσημο εκδικητικό Αλκιβιάδη , ένα εγω μεγαλύτερο από την πατρίδα.
Όχι βέβαια σε όλους , αλλιώς δεν θα υπήρχαν σήμερα πια ελληνικές πόλεις. Αλλα όποιος διοικεί , σαν κι εσένα , έναν λαό, πρέπει να γνωρίζει τις άρχουσες ροπές , που δεν φτάνουν βέβαια ως την φανερή ακρότητα του ωραίου αθηναίου η του δικού μας Γάιου Μάρκου , αλλα τείνουν προς τα εκεί.
Οι πολλοί , από χίλιους δυο λόγους, γιατι είναι πιο μικροί και πιο αδύνατοι, σταματούν μεσοδρομίς. Μα και μ' αυτούς , το κακό γίνεται.
… Οι έλληνες λίγα πράγματα σέβονται και σπάνια όλοι τους τα ίδια. Και προς καλού και προς κακού στέκουν επάνω από τα πράγματα. Για να κρίνουν αν ένας νόμος είναι δίκαιος , θα τον μετρήσουν με το μέτρο της προσωπικής τους περίπτωσης ακόμα κι όταν υπεύθυνα τον κρίνουν στην εκκλησία η στο δικαστήριο.
Ο έλληνας ζητεί από τον νόμο δικαιοσύνη για την δική του προσωπική περίπτωση. Εάν τύχει και ο νόμος , δίκαιος στην ολότητά του και δεν ταιριάζει σε λίγες περιπτώσεις όπως η δική του , δεν μπορεί αυτό να το παραδεχτεί. Και
εν τούτοις τετρακόσια χρόνια τώρα το διακήρυξε ο μεγάλος τους Πλάτων , πως τέτοια είναι η μοίρα και η φύση των νόμων , πως άλλο νόμος και άλλο δικαιοσύνη. Το διακήρυξε αυτό και ο Σταγειρίτης, χωρίζοντας το δίκαιο από το επιεικές. Δεν δέχεται να θυσιάσει την δική του περίπτωση , το δικό του εγώ σε έναν νόμο σκόπιμο και δίκαιο στην γενικότητά του.
Έτσι είναι πολλοί στις πόλεις που τώρα πρόκειται να διοικήσεις .
Έτσι διαφορετικοί , αν όχι από μας , όμως από τους πατέρες μας , που θεμελίωσαν το μεγαλείο της παλιάς , της αληθινής μας δημοκρατίας.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ
… Οσο περνούν οι αιώνες , τόσο εμείς και οι λαοί που κυβερνούμε γινόμαστε περισσότερο ατομιστές , ως που μια μέρα να μαραθούμε όλοι μαζί μέσα στην μόνωση των μικρών μας εαυτών. Νομίζω ότι οι έλληνες επάνω στους οποίους εσύ τώρα άρχεις είναι πρωτοπόροι σε αυτόν τον θανάσιμο κατήφορο.
Δεν σου έκανε κιόλας εντύπωση καλέ μου Νάβιε , η αδιαφορία του έλληνα για τον συμπολίτη του; Όχι πως δεν θα του δανείσει μια χύτρα να μαγειρέψει , όχι πως αν τύχει μια αρρώστια δεν θα τον γιατροπορέψει , όχι πως δεν του αρέσει να ανακατεύεται στις δουλειές του γείτονα , για να του δείξει μάλιστα την αξιοσύνη του και την υπεροχή του , βοηθά ο έλληνας περισσότερο από κάθε άλλον.
Βοηθά και τον ξένο πρόθυμα , με την ιδέα μάλιστα , που χάρις στους μεγάλους στωικούς , πάντα τον κατέχει , μιας πανανθρώπινης κοινωνίας. Του αρέσει να δίνει στον ασθενέστερο , στον αβοήθητο. Είναι κι αυτό ένας τρόπος υπεροχής…
Λέγοντας πως ο έλληνας αδιαφορεί για τον πλησίον του , κάτι άλλο θέλω να πω, αλλα μου πέφτει δύσκολο να σου το εξηγήσω. Θα αρχίσω με παραδείγματα, που αν προσέξεις , ανάλογα θα δεις και εσύ ο ίδιος πολλά με τα μάτια σου.
Ακόμη υπάρχουν ποιητές πολλοί και τεχνίτες στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Πλησίασέ τους καθώς είναι χρέος σου και πες μου αν άκουσες κανέναν από αυτούς ποτέ να επαινεί τον ομότεχνό του. Δεν χάνει τον καιρό του σε επαίνους ο έλληνας. Δεν χαίρεται τον έπαινο. Χαίρεται όμως τον ψόγο και γι αυτόν πάντα βρίσκει καιρό. Για την κατανόηση , την αληθινή, αυτήν που βγαίνει από την συμπάθεια γι αυτό που κατανοείς , δεν θέλει τίποτε να θυσιάσει. Το κίνητρο της δικαιοσύνης δεν τον κινεί για να επαινέσει ότι αξίζει τον έπαινο.
Όχι πως δεν θα ήθελε να είναι δίκαιος , αλλα δεν αντιλαμβάνεται καν την αδικία που κάνει στον άλλο. Θαυμάζει ότι είναι ο δικός του κόσμος. Κάθε άλλον τον υποτιμά !
Όταν ένας πολίτης άξιος , δεν αναγνωρίζεται κατά την αξία του , λέει ο έλληνας: αφού δεν αναγνωρίζομαι εγώ ο αξιώτερός του , τι πειράζει αν και αυτός δεν αναγνωρίζεται; Ο εγωκεντρισμός αφαιρεί από τον έλληνα την δυνατότητα να είναι δίκαιος.
…Μόνον όταν δημιουργηθούν συμφέροντα που συμβαίνει να είναι κοινά σε πολλά άτομα μαζί , βλέπεις την συναδέλφωση και την αλληλεγγύη.
Στον κάθε έλληνα τα ιδανικά είναι ατομικά. Γι αυτό οι πολιτικές των φατρίες είναι φατρίες συμφερόντων, και το ιδανικό του κάθε ηγέτη είναι ο εαυτός του.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΕΜΠΤΟ
…Νάβιε , ο Κάτων από καιρό έχει πεθάνει και πέθανε μαζί του και η παλιά μας δημοκρατία. Τώρα βαδίζουμε κι εμείς τον δρόμο των ελλήνων ως που και οι δικοί μας εγωισμοί κάθε μέρα ωμότεροι και βιαιότεροι να σκεπάσουν με την πλημμυρίδα τους την Σύγκλητο και την αγορά και ολόκληρη την αθάνατη πόλη.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΚΤΟ
Εδώ και δυο εβδομάδες σου έγραφα για το φυγόκεντρο εγωισμό των ελλήνων. Δεν θυμάμαι όμως αν σου έγραψα το χειρότερο.
Κινημένος από την ίδια εγωπάθεια , την ρίζα αυτή του κάθε ελληνικού κακού (ας βοηθήσουν οι θεοί να μην γίνει και των δικών μας δεινών η μολυσμένη πηγή) , ο έλληνας δε συγχωρεί στον συμπολίτη του καμία προκοπή. Όποιον τον ξεπεράσει , ο έλληνας τον φθονεί με πάθος και αν είναι στο χέρι του να τον γκρεμίσει από εκεί που ανέβηκε θα το κάνει.
Μα το πιο σπουδαίο , για να καταλάβεις τον έλληνα , είναι να σπουδάσεις τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνει τον φθόνο του, τον τρόπο που εφηύρε για να γκρεμίζει καλύτερα. Είναι ένας τρόπος πιο κομψός από το δικό μας γέννημα σοφιστικής ευστροφίας και διανοητικής δεξιοτεχνίας. Δεν του αρέσει η χοντροκομμένη δολοφονία στους διαδρόμους του παλατιού , αλλά η λεπτοκαμωμένη συκοφαντία, ένα είδος αναίμακτου , ηθικού φόνου, ενός φόνου διακριτικότερου και εντελέστερου, που αφήνει του δολοφονημένου την σάρκα σχεδόν ανέπαφη , να περιφέρει την ατίμωση και την γύμνια της στους δρόμους και στις πλατείες.
Γιατί και την συκοφαντία, αγαπητέ μου, την έχουν αναγάγει σε τέχνη οι θαυμάσιοι, οι φιλότεχνοι έλληνες , οι πρώτοι δημιουργοί του καλού και του κακού λόγου.
Το να επινοήσεις ένα ψέμα για κάποιον και να το διαλαλήσεις , αυτό είναι κοινότυπο και άτεχνο. Σε πιάνει ο άλλος από το αυτί και σε αποδείχνει εύκολα συκοφάντη και σε εξευτελίζει.
Η τέχνη είναι να συκοφαντείς χωρίς να ενσωματώνεις πουθενά ολόκληρη την συκοφαντία, μόνο να την αφήνεις να την συνάγουν οι άλλοι από τα συμφραζόμενα και έτσι ασυνείδητα να υποβάλλεται σε όποιον την ακούει.
Η τέχνη είναι να βρίσκεις τον διφορούμενο λόγο , που άμα σε ρωτήσουν γιατί τον είπες , να μπορείς να πεις πως τον είπες με την καλή σημασία, και πάλι εκείνος που τον ακούει να αισθάνεται πως πρέπει να τον εννοήσει με την κακή του σημασία.
…. Αυτό είναι το αγχέμαχο όπλο με το οποίο πολεμάει ο έλληνας τον έλληνα , ο ηγέτης τον ηγέτη , ο φιλόσοφος τον φιλόσοφο , ο ποιητής τον ποιητή αλλά και ο ανάξιος τον άξιο , ο ουσιαστικά αδύνατος τον ουσιαστικά δυνατό.
.... και ξένος , θα δοκιμάσεις την αιχμή τούτου του όπλου κι εσύ όπως την δοκίμασα κι εγώ.
Θα απορήσεις σε τι κοινωνική περιωπή βάζουν οι έλληνες τους δεξιοτέχνες της συκοφαντίας , πως τους φοβούνται οι πολλοί και αγαθοί , και πως τους υπολήπτονται οι χρησμοθήρες και πως γλυκομίλητα τους χαιρετούν όταν τους συναντούν στις στοές και στην αγορά.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΒΔΟΜΟ
…Το ανυπότακτο σε κάθε πειθαρχία , η περιφρόνηση των άλλων και ο φθόνος , η αρρωστημένη διόγκωση της ατομικότητας σπρώχνουν σχεδόν τον Έλληνα να θεωρεί τον εαυτό του πρώτο ανάμεσα στους άλλους.
Αδιαφορώντας για όλους και για όλα , παραβλέποντας ότι γίνηκε πριν και ότι γίνεται γύρω του , αρχίζει κάθε φορά από την αρχή και δεν αμφιβάλλει πως πορεύεται πρώτος τον δρόμο το σωστό.
Ταλαιπωρεί από αιώνες την ελληνική ζωή η υπέρμετρη εμπιστοσύνη του έλληνα στην προσωπική του γνώμη και στις προσωπικές του δυνατότητες.
Παρά να υποβάλει τη σκέψη του στην βάσανο μιας ομαδικής συζήτησης , προτιμάει να ριψοκινδυνεύει με μόνες τις προσωπικές του δυνάμεις.
Πρόσεξε τις συσκέψεις των ηγετών των πολιτικών μερίδων τους με τους δήθεν φίλους των και θα δεις ότι οι περισσότερες είναι προσχήματα. Ο ηγέτης λεει την γνώμη του , βελτιώνει την διατύπωσή της με τις πολλές επαναλήψεις , χωρίς ούτε να περιμένει , ούτε να θέλει καμία αντιγνωμία. Και οι φίλοι του το ξέρουν καλά αυτό και συχνάζουν σε αυτές τις συσκέψεις η για να μάθουν τα νέα της ημέρας η για να βρουν ευκαιρία να κολακέψουν τον ηγέτη. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο έλληνας πολιτικός ανακυκλώνεται μόνος του μέσα στις δικές του σκέψεις , γιατι πιστεύει πως αυτές αρκούν για το έργο του , η το χειρότερο γιατι η χρησιμοποίηση και των άλλων στην εκτέλεσή του , θα περιόριζε την κυριότητά του επάνω στο έργο , θα το έκανε περισσότερο τέλειο , αλλα λιγότερο δικό του , και εκείνο που προέχει για τον έλληνα δεν είναι το πρώτο , αλλα το δεύτερο.
Ετσι σε πρώτη μοίρα έρχεται η τιμή του και σε δεύτερη η αξία του έργου. Αυτή είναι η αδυναμία του πολιτικού ήθους που θα παρατηρήσεις στους έλληνες δημόσιους άνδρες , που κατά τα άλλα είναι και πιο υψηλόφρονες και πιο αδέκαστοι και σχεδόν πιο φτωχοί από τους σύγχρονους δικούς μας. Οι παλιοί όμως ρωμαίοι , αυτοί κατείχαν την αρετή της μετριοφροσύνης που απουσιάζει και απουσίασε πάντα από την ελληνική πολιτική ζωή και γι' αυτό τότε κατορθώσανε , αν και σε τόσα καθυστερημένοι , να πάρουν την κοσμοκρατορία από τα χέρια των ελλήνων. Γιατί βλέπεις , τούτη η μοιραία για την τύχη των ελλήνων εγωπάθεια φέρνει και ένα άλλο χειρότερο δεινό : Όπου βασιλεύει , τα έργα σχεδιάζονται πάντα μέσα στα στενά όρια της ατομικότητας, σύντομα και βιαστικά, για να συντελεστούν όλα , πριν το πρόσωπο εκλείψει. Η πολιτική όμως που θεμελιώνει τις μεγάλες πολιτείες Δε σηκώνει ούτε βιασύνη , ούτε συντομία. Σχεδιάζεται σε έκταση αιώνων. Δεν προσδένεται σε άτομα, αλλα σε ομάδες προσώπων , σε διαδοχικές γενιές.
Στην εκτύλιξή της εξαφανίζεται το εφήμερο άτομο και παίρνουν την πρώτη θέση , διαρκέστερες υποστάσεις , λαοί , οικογένειες ,πολιτικές μερίδες , η κοινωνικές τάξεις. Τα εδραία πολιτικά έργα μεσα στην ιστορία είναι υπέρ προσωπικά . Και δυστυχώς , οι έλληνες μονο σε προσωπικά έργα επιδίδονται με ζήλο. Γι αυτό η δεν φτάνουν ως την τελείωση ενός άξιου πολιτικού έργου , η όταν φτάσουν , φέρνει μέσα του το έργο του το ίδιο το σπέρμα της φθοράς.
Και αυτό είναι δίκαιο. Γιατί σκοπός των ελλήνων είναι η πρόσκαιρη λάμψη του πρόσκαιρου ατόμου , όχι η μόνιμη απρόσωπη ευόδωση του ιδίου του έργου. Έπρεπε εξαιρετικά ευνοϊκές περιστάσεις να συντρέξουν με την μεγαλοφυία του Αλέξανδρου του Μακεδόνα για να αποκτήσουν για λίγα χρόνια οι έλληνες μια κυρίαρχη πολιτική θέση στην οικουμένη. Αλλα και εκεί το έργο , στηριγμένο σε ένα πρόσωπο , όχι σε μιαν κοινότητα ανθρώπων , ούτε σε μία πολύχρονη παράδοση , μόλις εξαφανίστηκε ο δημιουργός του , διαλύθηκε μέσα σε χέρια των ιδίων εκείνων ανθρώπων που όταν ο Αλέξανδρος ζούσε , στάθηκαν οι απαραίτητοι συντελεστές του. Αλλα το έργο , βλέπεις , δεν ήταν δικό τους. Δεν τους είχε κάνει ο αυταρχικός ηγέτης κοινωνούς στην τιμή του έργου , αλλα θήτες του γιγάντιου εγωισμού του.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΟΓΔΟΟ
Ποτέ , μα ποτέ δεν θέλησα να σου πω ότι λείπει η πολιτική σκέψη από την Ελλάδα. Απεναντίας πιστεύω πως αφθονεί, περισσότερο μάλιστα απ' όσο φαντάζεται όποιος βλέπει τα πράγματα από έξω. Μόνο που δεν μας είναι αισθητή η παρουσία της , γιατι οι άνδρες που την κατέχουν φθείρονται ο ένας από τον άλλον σε μιαν αδιάκοπη πεισματική και το πιο συχνά , μάταιη σύγκρουση. Εάν λείπει κάτι των ελλήνων πολιτικών, δεν είναι ούτε η δύναμη της σκέψης , ούτε η αγωνιστική διάθεση. Στο χαρακτήρα , στο ήθος φωλιάζει η αρρώστια. Φωλιάζει στην άρνησή τους να δεχθούν να εξαφανίσουν το άτομό τους για την ευόδωση ενός ομαδικού έργου. Δεν κρίνουν ποτέ με δικαιοσύνη το συναγωνιστή τους και γι αυτό δεν υποτάσσονται ποτέ στην υπεροχή του. Δεν έχουν την υπομονή μέσα στον κύκλο των ισοτίμων , να περιμένουν με την τάξη του κλήρου η της ηλικίας την σειρά τους. Ετσι διασπαθίζοντας την δύναμη του και τις αρετές του κατάντησε ο λαός με την υψηλότερη και πλουσιότερη στην θεωρία πολιτική σκέψη, να μείνει τόσο πίσω από μας στις πρακτικές πολιτικές του επιδόσεις.
… τα δεινά , όσα υποφέρανε ως τα σήμερα οι έλληνες , μα θαρρώ και όσα θα υποφέρουν στο μέλλον , μια έχουν κύρια και πρώτη πηγή, την φιλοπρωτία , την νόμιμη θυγατέρα του τρομερού των εγωισμού.
Μου γράφεις πως αυτό συμβαίνει και αλλού και προ παντός σε μας. Η διαφορά καλέ μου φίλε , έγκειται στο μέτρο και στην ένταση της φιλοπρωτίας . Βέβαια και εμείς σήμερα δεν υστερούμε . Αλλα την εποχή που θεμελιώνονταν το μεγαλείο της Ρώμης δεν είχαν υπερβεί οι δικοί μας το πρεπούμενο μέτρο. Υποτάσσονταν στον κοινό νόμο και στους γενικούς σκοπούς της πολιτείας , ενώ οι έλληνες το ξεπέρασαν πριν προφτάσουν να στεριώσουν την δύναμή τους στην οικουμένη. Όσο όμως αυστηρότερος και αν θέλω να είμαι , καθώς είναι χρέος μου, για μας τους ρωμαίους , δεν ξέρω αν μεταξύ των ρωμαίων , και σήμερα ακόμα , υπάρχουν τόσο φανατικοί και αδίστακτοι στο κυνήγημα των τιμών , όσοι υπήρξανε μεταξύ των ελλήνων στους ενδοξότερους τους αιώνες.
Μήπως υπερβάλω καλέ μου φίλε ; Μήπως βλέπω το θαυμαστό γένος των ελλήνων με τα μάτια της γεροντικής κακίας ; μα είναι χρόνια τώρα που με το λυχνάρι και με του ήλιου το φως διαβάζω Αριστοφάνη , Δημοσθένη , Ευριπίδη , Θεόφραστο , Επίκουρο , Ζήνωνα , Χρύσιππο και όλο και βεβαιώνομαι περισσότερο πως δεν είμαι μόνος στον τρόπο που τους κρίνω. Όχι φίλε μου , Δε βλέπω πως είμαι άδικος όταν λέγω πως πρόθεσή τους συνήθως δεν είναι να ξεπεράσουν σε αξιότητα η και σε καλή φήμη τον αντίπαλό τους , αλλά να τον κατεβάσουν στα μάτια του κόσμου κάτω από την δική τους θέση , όποια κι αν είναι. Την αρχαία «ύβριν» των την κατεβάσανε στο χαμηλότερο επίπεδο. Κάποτε με τούτη την ισοπέδωση προς τα κάτω νομίζουν ότι επαναφέρουν το πολίτευμά τους στην ορθή του βάση. Μάταια ξεχώρισε ο μεγάλος Σταγειρίτης την «δημοκρατία» (Σ.Μ. οχλοκρατία) από την «πολιτεία» (Σ.Μ. ορθή δημοκρατία). Η θέλησή τους για ισότητα , άμα την αναλύσεις , θα δεις ότι δεν απορρέει από την αγάπη της δικαιοσύνης , αλλα από τον φθόνο της υπέρτερης αξίας. «Μια που εγώ , λεει ο έλληνας, δεν είμαι άξιος να ανέβω ψηλότερα από σένα , τότε τουλάχιστον και εσύ να μην ανεβείς από μένα ψηλότερα. Συμβιβάζομαι με την ισότητα».
Συμβιβάζεται με την ισότητα ο έλληνας , γιατι τι άλλο είναι παρά συμβιβασμός να πιστεύεις ανομολόγητα πως αξίζεις την πρώτη θέση και να δέχεσαι μία ίση με των άλλων ! Μέσα του λοιπόν δεν αδικεί τόσο ο έλληνας , όσο πλανάται. Γεννήθηκε με την ψευδαίσθηση της υπεροχής .
Και ύστερα θα συναντήσεις και μεταξύ των ελλήνων την άλλη ψευδαίσθηση που τους κάνει να υπερτιμούνε την μία αρετή που έχουν και να υποτιμούν τις άλλες που τους λείπουν.
Είδα δειλούς που φαντάζονταν πως μπορούν να ξεπεράσουν όλους μονάχα με την εξυπνάδα τους και ανδρείους που πίστευαν πως φτάνει για να ξεπεράσουν όλους η ανδρεία τους. Είδα έξυπνους που φαντάζονταν ότι δεν χρειάζεται να γίνουν πρώτοι , ούτε η επιστήμη , ούτε η αρετή.
Είδα κάτι σοφούς που θελαν να σταθούν επάνω από τους έξυπνους και από τους ανδρείους με μόνη την επιστήμη και την σοφία. Πόσο αλήθεια άμαθοι της ζωής μπορεί να είναι αυτοί οι αφεντάδες της γνώσης! Τι κακό μας έκανε αυτός ο Πλάτωνας ! Πόσους δολοπλόκους πήρε στο λαιμό του που νομίσανε πως είναι «άνδρες βασιλικοί» !
Μα είδα τέλος , αγαπητέ μου Νάβιε , και κάτι ενάρετους , που δεν το χώνευαν να μην είναι πρώτοι στην πολιτεία , αφού ηταν πρώτοι στην αρετή. Και βέβαια δεν στασίαζαν όπως οι βάναυσοι και οι κακοί , αλλά αποσύρονταν σιωπηλοί και απογοητευμένοι στους αγρούς των , αφήνοντας τον δήμο στα χέρια των δημαγωγών και των συκοφαντών , η δηλητηριάζανε την ίδια τους την αρετή και τους ωραίους της λόγους με την πίκρα της αποτυχίας των , σαν οι ηγεσίες των πολιτειών να μην ήταν μοιραία υποταγμένες στις ιδιοτροπίες της τύχης και του χρόνου και σε λογής άλλους συνδυασμούς δυνάμεων που συνεχώς τις απομακρύνουν από την ιδεατή τους μορφή και τις παραδίνουν στα χέρια των ανάξιων η των μέτριων.
Τέτοια είναι τα πάθη και οι αδυναμίες που φθείρουν τους ηγέτες των ελληνικών πόλεων.
Όσο για τους οπαδούς των ηγετών αυτών , έχουν και αυτοί την ιδιοτυπία τους στον μακάριο εκείνο τόπο. Είναι οπαδοί, πραγματικοί οπαδοί , μόνο όσοι έχασαν οριστικά την ελπίδα να γίνουν και αυτοί ηγέτες. Ετσι θα παρατηρήσεις ότι πιστοί οπαδοί είναι μόνο οι γεροντότεροι από τον ηγέτη τους. Ελάχιστοι είναι οι οπαδοί από πίστη ιδεολογική η από πίστη στον ηγέτη. Οι πολλοί είναι πειθαναγκασμένοι από τα πράγματα , γιατι ατύχησαν , γιατι βαρέθηκαν η λιγοψύχησαν. Γι αυτό είναι και όλοι προσωρινοί , άπιστοι , ενεδρεύοντες οπαδοί , ώσπου να περάσει η κακιά ώρα. Μα και αυτοί που μένουν και όσο μένουν οπαδοί , προσπαθούν συνεχώς να αναποδογυρίσουν την τάξη της ηγεσίας και να διευθύνουν αυτοί από το παρασκήνιο τον ηγέτη.
Γι αυτό και βλέπεις τόσο συχνά να είναι περιζήτητοι οι μέτριοι ηγέτες που προσφέρονται ευκολότερα στην παρασκηνιακή ηγεσία των οπαδών τους.
Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει σημασία να ξέρεις ποιος είναι ο ονομαστικός ηγέτης μιας πολιτικής μερίδας αλλά ποιοι εκ του αφανούς τον διευθύνουν. Βλέπεις είναι μερικοί άνθρωποι που δεν είναι προικισμένοι με τα χαρίσματα με τα οποία αποκτάς τα φαινόμενα της ηγεσίας αλλά μονο με εκείνα που χρειάζονται για την ουσία της , για την άσκηση της εξουσίας . Είναι αναγκασμένοι λοιπόν οι τέτοιοι να περιοριστούν στον ρόλο του υποβολέα και να αφήσουν τους άλλους που κατέχουν τα φαινόμενα να χαριεντίζονται επάνω στην σκηνή.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΝΑΤΟ
…Και ύστερα ,μήπως δεν βλέπω και την άλλη όψη του πράγματος ; Ας παραπονιόμαστε για την ελληνική εγωπάθεια εμείς που διαρκώς επάνω της σκοντάφτουμε , γιατι έχουμε να κάνουμε με την ελληνική πόλη και τους πολιτικούς της.
Εχει και την εξαίσια πλευρά της η υπερτροφία αυτή της προσωπικότητας , που στις κακές της όψεις την ονομάζουμε εγωπάθεια.
Εχει την πλευρά την δημιουργική , στην φιλοσοφία , στην ποίηση , στις τέχνες , στις επιστήμες , ακόμη και στο εμπόριο και στον πόλεμο. Από αυτήν αναβλύζει όλη η δόξα των ελλήνων , η μόνη δόξα στην ιστορία που μπορεί να σταθεί πλάι στην δική μας.
Φοβάμαι μονάχα , γιατι , και ας μην το βλέπεις εσύ , κατά βάθος με γοητεύουν και εμένα οι έλληνες , που είναι και θα είναι πάντα οι δάσκαλοί μου. Φοβάμαι πως φτάσαμε στον καιρό , που η φωτεινή πλευρά της προσωπικότητάς των πηγαίνει όλο μικραίνοντας και αντίθετα η σκοτεινή όλο και αυξάνει , και δεν ξέρω , δεν μπορώ να ξέρω αν ετούτος ο κατήφορος μπορεί ποτέ πια να σταματήσει.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΔΕΚΑΤΟ
… Δεν σου κρύβω πως με πείραξε ο λόγος σου , πως δείχνομαι τάχα κακός και άδικος με τους έλληνες.
Ας αρχίσω λοιπόν σήμερα το γράμμα μου με έναν έπαινο γι αυτούς, για να ξεπλύνω έτσι κάπως την μομφή σου.
Ο εγωισμός δεν κάνει τους έλληνες μόνο κακούς πολίτες στην αγορά, τους κάνει και καλούς στρατιώτες σον πόλεμο. Εχουν αιώνων τρόπαια που μέσα στην μνήμη τους γίνονται σαν νόμοι άγραφοι και επιβάλλουν την περιφρόνηση της κακουχίας και του κινδύνου. Μη συγχέεις την διάλυση της στρατιωτικής δύναμης , που εχει αφορμή τις εμφύλιες έριδες , με την ατομική γενναιότητα καθώς και την πολεμική δεξιοτεχνία των ελλήνων .
Μα δεν είναι μόνο στον πόλεμο ο έλληνας γενναίος και άξιος μαχητής , αλλά και στην ειρήνη. Ακριβώς γιατι η γενναιότητά του δεν είναι συλλογική , σαν των περισσοτέρων λαών , αλλά ατομική , γι αυτό δεν φοβάται , και εκεί που βρίσκεται μόνος του , να ριψοκινδυνεύσει, στην ξενιτιά , στο παράτολμο ταξίδι , στην εξερεύνηση του αγνώστου. Γι αυτό και τόλμησε τέτοια που εμείς δεν θα τολμούσαμε ποτέ και θεμελίωσε για αιώνες αποικίες , έξω από τις στήλες του Ηρακλέους και πέρα στα χιόνια της Σκυθίας . Και στον καιρό μας ακόμη , έλληνες δεν είναι εκείνοι που τόλμησαν να διασχίσουν άγνωστες θάλασσες για να φτάσουν στην χώρα των Ινδών και στις έμπειρες χώρες πιο κάτω από την γη των Αιθιόπων; Αναρωτιέσαι κάποτε γιατί τα τολμάει αυτά τα παράτολμα ο έλληνας;
Επειδή είναι γενναίος ο έλληνας , είναι και παίκτης. Παίζει την περιουσία του , την ζωή του και κάποτε την τιμή του.
Γεννήθηκε για να σκέπτεται μόνος , για να δρα μόνος , για να μάχεται μόνος και γι αυτό δεν φοβάται την μοναξιά.
Εμείς αντίθετα είμαστε από τα χρόνια τα παλιά μια υπέροχα οργανωμένη αγέλη.
Σκεπτόμαστε μαζί , δρούμε μαζί , μαχόμαστε μαζί και μοιραζόμαστε μαζί την τιμή , τα λάφυρα , την δόξα.
Οι έλληνες Δε δέχονται , όσο αφήνεται η φύση τους ελεύθερη , να μοιραστούν τίποτε με κανέναν.
Το εθνικό τους τραγούδι, αρχίζει με έναν καυγά , γιατι θελήσανε να κάνουν μοιρασιά ανάμεσα σε άντρες που μοιρασιά δεν δέχονται (Σ.Μ. αναφέρεται στην Ιλιάδα).
Και μια που πήρα τον δρόμο των επαίνων , άκουσε και αυτόν , που δεν είναι και ο μικρότερος.
Οι αυστηρές κρίσεις που τώρα βδομάδες σου γράφω , θαρρείς πως είναι μόνο δικές μου; Τις πιο πολλές τις διδάχτηκα από έναν έλληνα , από τον Επίκτητο.
Νέος τον άκουσα να εξηγεί το μέγα δράμα του γένους του. Ήσυχα , καθαρά , με την ακριβολογία και την χάρη που σφράγιζε τον λόγο του , μας ετοίμαζε για έναν κόσμο που είχε πια περάσει, για μίαν Ατλαντίδα που είχε κατακαλύψει ο Ωκεανός.
Κάποτε κάνοντας την απολογία της πατρίδας του , μας έλεγε : «Δεν είναι τόσο δίκαια τα ανθρώπινα, ώστε μόνο αμαρτήματα να είναι οι αιτίες των τιμωριών. Η Τύχη , η τυφλή θεά , η τελευταία στην οποία θα πάψω να πιστεύω , πρόδωσε συχνά τους έλληνες στον δρόμο τους. Αλλα και αυτοί , πρόσθετε , την συντρέξανε με τον δικό τους τρόπο».
Μην νομίσεις όμως πως μόνο ένας Επίκτητος κατέχει την αρετή του «γνώθι σαυτόν» . Σε κάθε κόχη , απάγκια της αγοράς κάθε πόλης , σε κάθε πλάτανο από κάτω της ευλογημένης ελληνικής γης , θα βρεις και έναν έλληνα , αδυσώπητο κριτή του εαυτού του. Και εύκολα θα σου ξανοιχτεί και ας είσαι ξένος. Αρκεί εσύ να μην αρχίσεις να κακολογείς τίποτε το ελληνικό, γιατι τότε ξυπνάει μέσα του μια άλλη αρετή , η περηφάνια.
Ναι , ναι , σε βλέπω να γελάς , Ατίλιε Νάβιε , αυτούς τους ταπεινούς κόλακες που σέρνονται στους προθαλάμους μας, γελάς που τους ονομάζω περήφανους. Και όμως θα αστοχήσεις στο έργο σου αν αγνοήσεις αυτήν την αλήθεια. Πρόσεξε την υπεροψία και την φιλοτιμία των ελλήνων. Μην πλανάσαι ! `Εχουν την ευαισθησία των ξεπεσμένων ευγενών. Είναι γκρεμισμένοι κοσμοκράτορες , ποτέ όμως τόσο χαμηλά πεσμένοι ώστε να ξεχάσουν τι ήτανε !
Η πολυσύνθετη ψυχή τους χωράει λογής αντιφάσεις και έρχονται ώρες που για πολλούς είναι δίκαιος ο ειρωνικός λόγος του Ιουβενάλιου "Graeculus esuriens, in coelum jusseris , ibit" (τον λιμασμένο γραικύλο , κι αν στον ουρανό τον προστάξεις να πάει , θα πάει) . Άλλοι όμως είναι τούτοι οι γραικύλοι και άλλοι οι έλληνες.
Και το πιο περίεργο , οι ίδιοι τούτοι σε άλλες ώρες είναι γραικύλοι (graeculus) και σε άλλες έλληνες (graeci) . Δεν πρέπει ποτέ να δώσεις την εντύπωση στον έλληνα ότι του αφαίρεσες την ελευθερία του. `Άφησε τον , όσο μπορείς , να ταράζεται, να θορυβεί , και να ικανοποιεί την πολιτική του μανία , μέσα στην σφαίρα που δεν κινδυνεύουν τα συμφέροντα της αυτοκρατορίας. Εσύ πρέπει να έχεις την τέχνη να επεμβαίνεις μόνο την τελευταία στιγμή, όταν δεν μπορείς να βάλεις τους έλληνες να αποτρέψουν το δυσάρεστο. Πάντοτε βρίσκονται οι διαφωνούντες μεταξύ των ελλήνων, που θα είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν , είτε θεληματικά, είτε , συνηθέστερα , άθελά τους.
Υποβοηθώντας το τυφλό παιγνίδι των φατριών από το παρασκήνιο , χωρίς να προσβάλλεις την περηφάνιά τους , μπορεί να οδηγήσεις τις ελληνικές πόλεις προς το καλό πολύ ευκολότερα παρά με τις σοφότερες διαταγές που θα εξέδιδες, αν ήσουνα ανθύπατος στην Ισπανία η στην Ιλλυρία.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΝΔΕΚΑΤΟ
Όμως αν θέλεις στην Ελλάδα πραγματικά να επιβάλεις μία απόφασή σου, όσο σωστή και αν είναι , κοίταξε να μην φανεί η πρόθεσή σου. Πρέπει να θυσιάσεις την τιμή μίας απόφασης για να την επιβάλεις μεταξύ των ελλήνων. Κάλεσε ιδιαιτέρως έναν-έναν τους αρχηγούς των μερίδων , δώσε στον καθένα την ευκαιρία μίας επίπλαστης πρωτοβουλίας.
Φυσικά , αν δυστροπούν , να τους τρομάξεις , αλλα και αυτό υπό εχεμύθεια , χωρίς να αναγκάσεις την φιλοτιμία τους να πάρει τα όπλα. Δώσε τους κάποια περιθώρια έντιμης υποχώρησης και όταν ακόμη στην πραγματικότητα διατάσεις , μην τους πεις ότι διατάσεις. Πες τους ότι δεν διατάσεις , αλλά ότι αν δεν γίνει τούτο κι εκείνο, τότε οι ρωμαϊκές λεγεώνες θα αναγκαστούν να μετασταθμεύσουν για λόγους ασφαλείας σε άλλη επαρχία και τότε μπορεί τίποτε Γέτες η Κέλτες η Δακοί να στείλουν τα στίφη τους να δηώσουν την χώρα και ας αναμετρήσουν οι ίδιοι τις συνέπειες και ας αποφασίσουν.
… Όλα αυτά δεν σου τα λεω για να σε κάνω να περιφρονείς τους έλληνες. Απεναντίας σου τα λεω για να τους καταλάβεις και να τους προσέξεις. Ακόμη και σήμερα διατηρούν τα ίχνη μερικών αρετών που μοιάζουν με την χόβολη μίας μεγάλης πυρράς.
Μελετητές της ψυχής των ατόμων και του όχλου , θα τους δεις να εκτελούν μερικούς θαυμάσιους ελιγμούς , να χαράζουν πολιτικά σχέδια περίλαμπρα , με μια ευκινησία στην σκέψη και μια γοργότητα στις αντιδράσεις που εμείς εδώ ποτέ δεν φτάσαμε. Μόνο που ύστερα θα μελαγχολήσεις βλέποντας πως είναι πια ασήμαντοι οι σκοποί για τους οποίους ξοδεύονται αυτά τα εξαίσια χαρίσματα.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΔΩΔΕΚΑΤΟ
Πρόσεξε αυτούς τους παλικαράδες της πολιτικής , που δεν καταλαβαίνουν ότι είναι γελοίο να έχεις το ύφος του δυνατού και του τρανού , όταν από καιρό έχεις πάψει να είσαι.
Καθώς τρέφονται από την οπτασία των περασμένων τους μεγαλείων και δεν μπορούν να συμμορφωθούν με τις σημερινές τους διαστάσεις, πολύ θα σε ταλαιπωρήσουν με την αξίωσή τους να μην επεμβαίνεις στα πράγματα της πόλης τους.
Εδώ τελειώνουν οι Οξυρρύγχειοι πάπυροι (σε μετάφραση Κωνσταντίνου Τσάτσου).
Α.Β.