Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010

Ποδηλατοδρομία στην Ορμύλια 5/6/2010

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η ποδηλατοδρομία και φέτος στο χωριό μας.
Πάνω από 250 συμμετέχοντες , από την Ορμύλια αλλά και από τις γύρω περιοχές, έλαβαν μέρος σε μία υπέροχη διαδρομή, όπου οι άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με τη φύση και έδωσαν το δικό τους μήνυμα.
Οι "Φίλοι του Χαβρία" αξίζουν συγχαρητήρια αφού και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος ...>>>>>>>

προχώρησαν στη διοργάνωση της ποδηλατοδρομίας και των λοιπών εκδηλώσεων, αφού μ' αυτόν τον τρόπο προάγουν την παιδεία και τον πολιτισμό και περνούν πολλά θετικά μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους.
Να υπενθυμίσω ότι στο τέλος της ποδηλατικής πορείας, κληρώθηκαν ποδήλατα σε 15 τυχερούς φίλους που έλαβαν μέρος.
Νωρίτερα βέβαια, είχε ακολουθήσει πορεία Ορμύλια-Χαβρίας-Μοναστήρι Αγίου Αρσενίου-Βατοπέδι-Ψακούδια με άλογα από αναβάτες των ''Φίλων του Χαβρία'' αλλά και άλλων πολλών αναβατών.
ΠΗΓΗΤΟ ΣYΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΛΕΜΟΝΟΚΟΥΠΑΣ !

Ψηφοφόρε, είσαι θύμα, σου χαρίζω ένα ποίημα:
Είσαι ζουμερό λεμόνι, με την κούπα σου την μόνη!
Που τον δίνεις τον χυμό σου, με αντάλλαγμα τον βιό σου?
Σου τον παίρνουν και δεν ξέρεις, τι αλήθεια τους προσφέρεις?
Κρέμεσαι από το δέντρο, με το δέρμα τσιτωμένο,
κάνεις πως εσύ διαλέγεις, μα σ’ έχουν ήδη διαλεγμένο.
Πρώτα, πρώτα θα σε σπείρουν, πρέπει να’ χεις μια χώρα
Σε ποτίζουν, σε κλαδεύουν, σε ραντίζουν, σ’ εκπαιδεύουν,
ώριμος καρπός να γίνεις, τακτικά να σε θερίζουν
μη τυχόν στην γη τους πέσεις
μη τυχόν και συ φυτρώσεις και
καρπούς δικού σου δώσεις!
Α.Β.

Ο ΣΥΝ ΤΗΣ ΒΑΒΕΛ !...

Από τη συνάντηση των αποφοίτων του '80, στον Πολύγυρο

Έφαγαν ... καλά !!!

Άδικη τιμωρία του παπα-Χρήστου από τον Κασσανδρείας

Αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα του Ακη Τσοχατζόπουλου

Την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του Ακη Τσοχατζόπουλου εισηγήθηκε η Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ανεξάρτητα από τη δικαστική έκβαση της υπόθεσης.
Προηγήθηκε δίωρη κατάθεση του πρώην υπουργού και ηγετικού στελέχους του Κινήματος στην Επιτροπή Διαφάνειας.

Διευκρίνιση της Ρεσπέντζας

Το τεχνικό πρόβλημα (από τη google), σχετικά με τη μείωση των αναρτήσεων στην αρχική σελίδα παρουσιάζεται τακτικά και στο μεταξύ, οι αναρτήσεις της Ρεσπέντζας προχωράνε κανονικά.
Με αφορμή σχόλιο του φίλου 07 Ιουνίου 2010 5:15 μ.μ. στην ανάρτηση των απαντήσεων του κ. Βαγιωνά και προς διευκόλυνσή σας (για να μην ανατρέχετε στο «παλαιότερες αναρτήσεις»), τις απαντήσεις του κ. Βαγιωνά μπορείτε να δείτε και από το «Διαρκής Επικαιρότητα», αριστερά στην Αρχική σελίδα, όπου βέβαια θα αναρτηθούν και οι απαντήσεις των άλλων 2 Βουλευτών, όταν έρθουν…"Η ερωμένη σας το χρήμα"

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, κάντε την υπέρβαση,να δημεύστε όλα τα κλεμμένα από τα λαμόγια και φυσικά να τους εγκλείσετε στις φυλακές,διαφορετικά ο Λαός θα επανέλθει δριμύτερος με απρόβλεπτες συνέπειες....... Πιστέψτε μου !..
Η ερωμένη σας το χρήμα

Το ψέμα η παιδεία σας,
το χρήμα η ερωμένη,
τα πήρατε και φύγατε
με τσέπη φουσκωμένη. ...>>>>>>

#
Διπλά προγούλια κάνατε
απ΄τη πολύ τη μάσα,
κορόιδο που με πιάσατε,
εμένα το μαλάκα.
#
Την μπάγκα τη τινάξατε
και όλα τα ταμεία,
πήγα να πάρω σύνταξη
και δεν μου δώσαν μία.
#
Τα πήραν οι επιτήδειοι
μου είπε η Ραμόνα,
αυτοί δεν ήταν άνθρωποι
μα μίστερ πάρτα όλα....
#
Κανένας ατιμώρητος,
κανείς δεν τους ελέγχει,
΄Ελλάς το μεγαλείο σου
βασίλεμα δεν έχει.....

Γιώργος Κανλής.

Το γήπεδο είναι αμαρτία; Γιατί;

Συζήτηση στη Βουλή για τα προβλήματα της νεολαίας ζήτησε η Παπαρήγα.

H Αλέκα Παπαρήγα με αίτημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζήτησε την πραγματοποίηση προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων, για τα προβλήματα της νεολαίας.
Συγκεκριμένα η Γ.Γ. του ΚΚΕ αναφέρει στο αίτημά της:
Κύριε Πρόεδρε,
Η νέα γενιά ήδη βιώνει και θα βιώσει ακόμα πιο έντονα τις συνέπειες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της αντιλαϊκής
...>>>>>>>

πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε όλους τους τομείς. Οι αντιδραστικές αλλαγές πλήττουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, τον ελεύθερο χρόνο. Πιο συγκεκριμένα:
- Η βίαιη αντιπαιδαγωγική επίθεση, η υποβάθμιση της γνώσης, η αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, συμβαδίζουν με την πιο έντονη διαπλοκή της παιδείας με την επιχειρηματική δραστηριότητα τόσο στην χρηματοδότηση όσο και στην διαμόρφωση των προγραμμάτων, και την ακόμα πιο έντονη εμπορευματοποίηση της παιδείας.
- Η αύξηση της νεανικής ανεργίας, η κατάργηση, επί της ουσίας, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που προβλέπεται και στο μνημόνιο με την τρόϊκα, προχωρά μαζί με τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και την ανασφάλιστη εργασία, την πλήρη απαξίωση του βασικού πρώτου μισθού, την μετατροπή των συντάξεων σε επίδομα «φτώχειας».
- Οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στον αθλητισμό και τον πολιτισμό αξιοποιούν μια κοινωνική ανάγκη για την παράδοση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την μετατροπή τους σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.
- Η εξάπλωση των ναρκωτικών παίρνει τον χαρακτήρα κοινωνικής μάστιγας ενώ τα προγράμματα πρόληψης και απεξάρτησης περικόπτονται ενισχύοντας το αδιέξοδο χιλιάδων εξαρτημένων και των οικογενειών τους.
Οι αρνητικές αυτές αλλαγές που επιταχύνονται στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης οδηγούν σε ραγδαία χειροτέρευση της θέσης των νέων και γενικότερα της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.
Για όλα τα παραπάνω ζητήματα ζητάμε να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το άρθρο 143 παρ.2 του Κανονισμού της Βουλής προς ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων.

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Αλέκα Παπαρήγα

Κελαηδούν... "ΤΑ ΑΗΔΟΝΙΑ" στο Παλαιόκαστρο!


Κυκλοφόρησε η τριμηνιαία εφημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοκάστρου "ΤΑ ΑΗΔΟΝΙΑ", με πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.
Μπορείτε να την βρείτε και σε ηλεκτρονική μορφή ΕΔΩ.

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός

Διαβάζοντας τις μάλλον αναμενόμενες απαντήσεις, που έδωσε ο κ. Βαγιωνάς, βλέπω να εκφράζεται σε αυτές η άποψη, ότι για όλα φταίνε κάποιοι κακοί υπουργοί και συνεργάτες, τα λεγόμενα βαρίδια. (π.χ. Τσουκάτος, Μαντέλης, ή Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης).
Ο Σημίτης παλιότερα και ο Καραμανλής κατόπιν, δεν φέρουν καμία ευθύνη για το σημερινό κατάντημα μας; Λες και το μόνο πρόβλημα είναι τα σκάνδαλα της SIEMENS ή του Βατοπαιδίου.
Αποφάσεις που έχουν να κάνουν π.χ. με τους εξοπλισμούς (αγορά του αιώνα), Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 (C4I), Χρηματιστήριο, δομημένα ...>>>>>>>

ομόλογα, ξεπούλημα κερδοφόρων επιχειρήσεων του Δημοσίου (ΟΤΕ, Λιμάνια), απαξίωση, υπονόμευση, λεηλάτηση της Ολυμπιακής, του ΟΣΕ, η μετατροπή των κρατικών υπηρεσιών και των ΟΤΑ σε κομματικά μαγαζιά., όλα αυτά και πολλά ακόμη, ήταν συλλογικές κομματικές πρακτικές. Εκφράσανε με τον καλύτερο τρόπο τις ιδεολογικές σταθερές των δύο κυβερνώντων κομμάτων και βέβαια φέρουν την υπογραφή τόσο του Σημίτη όσο και του Καραμανλή.
Η ρήση του Καραμανλή του πρεσβύτερου που επικαλείται ο κ. Βαγιωνάς ότι «έναν πρώην πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις στα δικαστήρια, τον στέλνει σπίτι του ο λαός» δεν έχει για μένα καμιά αξία, όταν μετά από εγκληματικές πολιτικές έχει οδηγηθεί ένας ολόκληρος λαός σε ομηρία. Η προσφυγή στα ειδικά δικαστήρια - ή ακόμα καλύτερα σε λαϊκά δικαστήρια - θα έπρεπε να ήταν επιβεβλημένη και για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς. Ο μόνος που θα είχε να φοβηθεί κάτι σε αυτήν την περίπτωση, θα ήταν το ίδιο το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.
Παρακάτω λέει «αν το κράτος ήταν τίμιο….». Κύριε Βαγιωνά το «Κράτος» δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Το Κράτος συγκροτείται από όλους εμάς και τη λειτουργία του την διαμορφώνετε εσείς που κυβερνάτε. Άρα το Κράτος δεν μπορεί να είναι δίκαιο ή άδικο από μόνο του. Εσείς και οι πολιτικές σας είναι απλά άδικες.
Όσο για τους υπαλλήλους της Βουλής το ζήτημα δεν είναι μόνο το τι μισθούς παίρνουν αλλά και με τι προσόντα και με ποιον τρόπο μπήκαν στη Βουλή.
Ο κ. Βαγιωνάς δηλώνει σε ένα άλλο σημείο ότι «Ουδέποτε υπηρέτησα μονομερώς το κέρδος, ξεχνώντας δίπλα μου το συνάνθρωπο». Εφόσον λοιπόν παραδέχεται ότι έχει υπηρετήσει το κέρδος, τότε τον συνάνθρωπο πώς τον υπηρέτησε;
Με ρουσφέτια, με εξυπηρετήσεις, με φιλανθρωπίες; Ή πράττοντας συλλογικά, νομοθετώντας και υπερασπιζόμενος αδιακρίτως τους πολλούς, -όποιοι και αν είναι αυτοί-, ενάντια στα συμφέροντα των λίγων;
Επίσης, δεν μπορούμε να μιλάμε για έλλειψη πολιτικής βούλησης, χονδροειδή λάθη και παραλείψεις των ηγεσιών ή της προηγούμενης γενιάς. Οι όποιες επιλογές, έγιναν συνειδητά βάσει σχεδίου όπου και όσο έπαιρνε τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Ποιος μπορεί να είναι ο νέος πολιτικός λόγος με τον οποίο η παράταξη της Ν.Δ. θα «ανασυγκροτηθεί το ταχύτερο δυνατόν, να ανανεώσει τον πολιτικό της λόγο και οπλοστάσιο, να ασκήσει παραγωγική και δημιουργική αντιπολίτευση».
Όταν τον πολιτικό λόγο και οπλοστάσιο της Ν.Δ. τον έχει ιδιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο το ΠΑΣΟΚ και με άλλοθι το πάλαι ποτέ προοδευτικό του προφίλ, ασκεί πολιτικές που η Ν.Δ. ούτε στο όνειρό της δεν θα ήταν ικανή να κάνει πράξη.
Πώς γίνεται να δηλώνεις ότι στην ουσία συμφωνείς με τα μέτρα
«η καταψήφιση των μέτρων της κυβέρνησης από τη ΝΔ δεν έγινε γιατί διαφωνούμε με τον μηχανισμό στήριξης» και αμέσως μετά να ονοματίζεις το ΔΝΤ «αφέντη» στο κεφάλι μας;
Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις λέει: «Προσέξτε μιλάω για αξιοποίηση και όχι για ξεπούλημα». Δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις του ΟΤΕ, της Ολυμπιακής, των λιμανιών τι ήταν; Αξιοποίηση και όχι ξεπούλημα;
Προτείνει την νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων της χώρας. Επικροτώντας στην ουσία την κατά συρροή παρανομία των τελευταίων 30 ετών, που έγινε με την ανοχή της πολιτείας. Μήπως γνωρίζει ότι λόγω των υψηλών πολεοδομικών προστίμων που ισχύουν σήμερα, είναι απλώς αδύνατον να μπορέσουν να πληρώσουν όλοι όσοι παρανόμησαν τα τελευταία έξι χρόνια;
Παραδέχεται ότι «το 2001 αφότου μπήκαμε στην ΟΝΕ το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας «οργίαζε» με τεράστια περιθώρια κέρδους και χωρίς καμία προστασία των καταναλωτών». Μα καλά υπονοεί ότι έπρεπε να υπάρξει παρέμβαση του κράτους; Ξεχνά ότι ζούμε σε καθεστώς «ελεύθερης» οικονομίας, που αποτελεί ιδανικό για την παράταξη του. Τα «28 δις ευρώ που δόθηκαν προς ενίσχυση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος» θα έπρεπε να συνιστούν άθλιο κρατικό παρεμβατισμό σύμφωνα με τα πιστεύω του. Γιατί λοιπόν τα δώσατε κ. Βαγιωνά;
Με ενοχλεί η έκφραση «πολιτικό παιχνίδι ». Παραπέμπει στο τζόγο. Και οι ζωές μας δεν είναι για τζογάρισμα. ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ.
ΕΝΕΔΡΑ

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Σιθωνίας

Διαβάστε την ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου προς τους αρμόδιους υπουργούς, σχετικά με την χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο Δήμο Σιθωνίας στο νομό Χαλκιδικής. ...>>>>>>>

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής,
Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων,
Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΘΕΜΑ: Για την χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Α. στο Δήμο Σιθωνίας στο Νομό Χαλκιδικής.

Στην περιοχή του Δήμου Σιθωνίας στο Νομό Χαλκιδικής οι κάτοικοι συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για την επιλογή του τόπου τους για χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Α.
Οι κάτοικοι αντιδρούν στην χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Α, όπως και παλαιότερα, διότι στην περιοχή υπάρχουν σπάνια ζώα και πυκνά πευκοδάση. Επίσης από την περιοχή ξεκινούν υδροφόρα ρεύματα που τροφοδοτούν τις λεκάνες απορροής και υπάρχει σαφής κίνδυνος να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας με καταστροφικές συνέπειες.
Επίσης υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και άλλες αγροτικές, κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις.
Απαιτούν για όλους τους παραπάνω λόγους να σταματήσει κάθε σχεδιασμός που γίνεται προς όφελος επιχειρηματικών ομίλων που προσδοκούν μεγάλα κέρδη από την επένδυση αυτή, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον.
Στην απάντηση της ερώτησης 12122/8-01-09 που το Κόμμα μας είχε καταθέσει για το ίδιο θέμα, από τα αρμόδια υπουργεία δεν υπάρχει απάντηση που να ακυρώνει το σχεδιασμό για την χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Α. στη συγκεκριμένη περιοχή.
Θεωρώντας ότι οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και βαραίνουν τις κυβερνήσεις που εναλλάσσονται στην διακυβέρνηση της χώρας και οι οποίες δεν πραγματοποίησαν τα απαραίτητα έργα που θα θωράκιζαν το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για να ακυρώσουν την χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Α. στο Δήμο Σιθωνίας στο Νομό Χαλκιδικής, σε χαρακτηρισμένη και διεθνώς προστατευμένη περιοχή (περιβαλλοντική συνθήκη NATURA), προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων και την ανάπτυξη της περιοχής.

Οι βουλευτές
Άγγελος Τζέκης

Σοφία Καλαντίδου

Γιάννης Ζιώγας

H ημερίδα ΕΞΠΡΕΣ και μεταλλευτικών επιχειρήσεων για τους “ορυκτούς θησαυρούς” της Β. Ελλάδας

Το Σάββατο 29 Μαϊου η οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ διοργάνωσε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα “Οι θησαυροί της βόρειας Ελλάδας”. Η συνολική εποπτεία της ημερίδας ανήκε στο Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) ο οποίος προσδιόρισε και τους στόχους της ημερίδας: να παρουσιάσει την μεταλλευτική εκμετάλλευση και ειδικά των κοιτασμάτων χρυσού, σαν τον μοχλό της εξόδου της χώρας από το φάσμα της χρεωκοπίας. Και να “τιθασεύσει” τις δύστροπες τοπικές ...>>>>>>>

κοινωνίες που αντιδρούν δυναμικά στην πραγματοποίηση των στόχων κάποιων εταιρειών-μελών του ΣΜΕ, που συμπτωματικά ήταν και οι “μεγάλοι χορηγοί” της εκδήλωσης.
Από άποψη θεματολογίας και εισηγητών η ημερίδα ήταν “μια από τα ίδια” με την ημερίδα του ΤΕΕ “Ορυκτός πλούτος και τοπικές κοινωνίες” της 13ης Ιανουαρίου. Μόνο που αυτή τη φορά οι “τοπικές κοινωνίες” κρίθηκαν εξαρχής ανεπιθύμητες και δεν συμπεριλήφθηκαν ούτε καν στον τίτλο της ημερίδας. Οι διοργανωτές προφανώς θεώρησαν ότι η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και ότι πρέπει να συζητιέται μόνο σε “υψηλό” επίπεδο. Δηλαδή μεταξύ τεχνοκρατών και επιχειρηματιών και ερήμην των ανθρώπων που ζουν στις περιοχές που πρόκειται να εξορυχθούν.

Χωρίς αμφιβολία, ο “αστέρας” της ημερίδας ήταν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κ. Δημήτρης Κούτρας. Άλλωστε, η εκμετάλλευση χρυσοφόρων κοιτασμάτων σε Μακεδονία και Θράκη είναι η μόνη μεταλλευτική δραστηριότητα για την οποία υπάρχει έντονη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών εδώ και πάνω από μια δεκαετία και άρα αυτή είναι η δραστηριότητα που προσπαθεί να στηρίξει ο ΣΜΕ με τη διοργάνωση τέτοιων ημερίδων. Ο κ. Κούτρας, το “μεγάλο αφεντικό” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που δεν έχει καταδεχτεί ούτε μια φορά να παρουσιάσει το πρόγραμμα της εταιρείας του στους “ιθαγενείς” της Β.Χαλκιδικής διότι γνωρίζει την αρνητική τους θέση, ήρθε να το παρουσιάσει εδώ, μεταξύ των ομοίων και ομοϊδεατών του και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Οι κάμερες όμως δεν έδειξαν τον κόσμο της Β. Χαλκιδικής που είχε έρθει να δηλώσει την αντίθεσή του στα προγράμματα του κ. Κούτρα. Δεν έδειξαν ούτε την άλλη ομάδα, των συνδικαλιστών και εργαζομένων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που συνόδευαν τα ηγετικά στελέχη της εταιρείας. Οι συνεχείς αντεγκλήσεις μεταξύ των δυο ομάδων οδήγησαν τελικά στη διακοπή της ημερίδας. Είναι ψευδές ότι την ημερίδα διέκοψαν οι κάτοικοι που αντιτίθενται στα μεταλλεία και υπάρχουν σε βίντεο όλα τα στοιχεία που το αποδεικνύουν.

Στα κανάλια και στα δημοσιεύματα της επόμενης μέρας δεν πέρασε βέβαια ούτε μια λέξη από τις δυο-τρεις ομιλίες που χαλούσαν το συναινετικό υπέρ των “επενδύσεων χρυσού” κλίμα της ημερίδας. Οι δυο ομιλητές από το “Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων” και την “Πρωτοβουλία ενάντια στις Βλαπτικότητες” της Μ. Παναγίας ανέδειξαν πολλά από τα ψεύδη του κ. Κούτρα, με συχνές διακοπές και ύβρεις από τους υποστηρικτές της εταιρείας. Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Θράκης, μηχανικός μεταλλείων- μεταλλουργός Γιώργος Τριανταφυλλίδης μίλησε για την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ζητήσει την πλήρη απαγόρευση της χρήσης κυανίου σε όλες τις μεταλλευτικές/μεταλλουργικές διεργασίες. Άλλος ένας εκπρόσωπος των “αντιδραστικών”, ο Γιάννης Μίχος, που είχε συμφωνηθεί με τους διοργανωτές ότι θα διάβαζε την καταγγελία των κατοίκων της Στρατονίκης, παρεμποδίστηκε με σκαιό τρόπο, καθώς μόλις ανέβηκε στο βήμα οι διοργανωτές διέκοψαν απότομα την ημερίδα και έκοψαν τον ήχο από τα μικρόφωνα. Ο ίδιος ο κ. Κούτρας φυσικά είχε αποχωρήσει αμέσως μετά τη δική του παρουσίαση για να μην ακούσει την άλλη άποψη και να μη χρειαστεί να δώσει απαντήσεις.

Στα όσα είπε και στα όσα δεν είπε ο κ. Κούτρας θα αφιερώσουμε ειδική ανάρτηση με βίντεο από την ομιλία του αλλά και απο την ομιλία του κ. Τόλη Παπαγεωργίου από το “Παρατηρητήριο”. Άλλα ενδιαφέροντα σημεία της ημερίδας ήταν τα εξής:

Ο Γεν. Διευθυντής του ΙΓΜΕ κ. Παπαβασιλείου έκανε μια εκτενέστατη παρουσίαση του συνόλου των ορυκτών πόρων της Β. Ελλάδας, προτείνοντας μας ουσιαστικά να τα εξορύξουμε όλα. Ακόμα και τα ορυκτά τιτανίου και σπάνιων γαιών από τις προσχωματικές άμμους στις παράκτιες περιοχές της Β. Ελλάδας, από το Στρυμόνα μέχρι τον Έβρο, επειδή είναι “υψηλής τεχνολογίας” και “ακριβά” – και παραβλέποντας το γεγονός ότι οι εκβολές των ποταμών είναι πολύτιμοι βιότοποι, προστατευόμενοι από Διεθνείς Συνθήκες. Το μόνο που δεν πρότεινε να κάνουμε είναι η εξόρυξη των ουρανιούχων κοιτάσματα των Νομών Δράμας και Σερρών, όχι για άλλο λόγο αλλά επειδή – ευτυχώς – είναι “μικρά και μη εκμεταλλεύσιμα”. Όπως είπε “δεν υπάρχει πρόθεση να γίνουν πυρηνικά εργοστάσια στην Ελλάδα αλλά και αν υπήρχε θα μας συνέφερε περισσότερο να εισάγουμε το καύσιμο ουράνιο παρά να το εξορύσσουμε”.

Ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Σκαρπέλης προκάλεσε τις αντιδράσεις όσων δεν βλέπουν τον κόσμο όπως τον βλέπει εκείνος. Αφού προσπάθησε να στηρίξει την άποψη ότι η μεταλλεία εντάσσεται στην “πράσινη ανάπτυξη” (!), δήλωσε κατηγορηματικά ότι “υπάρχει μια διαχωριστική γραμή στον τρόπο εκμετάλλευσης των ορυκτών πρώτων υλών κατά το παρελθόν, με αυτόν του παρόντος”! Δεν θα σχολιάσουμε τις απόψεις του, είναι προφανές ότι ο κ. καθηγητής δεν έχει επισκεφθεί ποτέ ούτε τη Γκιώνα, ούτε τη Λάρυμνα, ούτε την Εύβοια και φυσικά δεν είδε ποτέ το Καρακόλι στη Χαλκιδική.

Ενδιαφέρουσα η ομιλία του κ. Κολιού, επιστήμονα του ΙΓΜΕ, για τη γεωθερμία που είναι σημαντική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας για τη χώρα μας, παρά την τραγική εμπειρία από την προσπάθεια αξιοποίησης της στη Μήλο. Ενδιαφέρουσα και η παρουσίαση του κ. Μαθιού, Προέδρου της “Ενεργειακής Αιγαίου” για τις έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο. Όμως το φάντασμα του δολοφονημένου από την ΒΡ Κόλπου του Μεξικού, πλανιόταν στην αίθουσα.

Σημειώνουμε την ομιλία του Υφυπουργού Οικονομίας κ. Μπόλαρη, η οποία δεν ικανοποίησε τον διοργανωτή Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γι’αυτό και δεν αναφέρεται σε κανένα από τα δημοσιεύματα της επόμενης μέρας. Ο κ. Μπόλαρης δεν “χάιδεψε” τις εταιρείες και δεν “εξύμνησε” τον Ελληνικό ορυκτό πλούτο και τη σημασία του για την εθνική οικονομία. Για την ακρίβεια, δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στον ορυκτό πλούτο, αλλά μίλησε για τις άλλες δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας και ειδικά για τον τουρισμό και το Αιγαίο. Απέδωσε την κακή πορεία του μεταλλευτικού κλάδου σε λάθη της Διοίκησης και λάθη των επιχειρήσεων και όχι στις τοπικές κοινωνίες, τις οποίες οι ίδιες οι επιχειρήσεις αρέσκονται να ενοχοποιούν.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι και ο πρώην Πρόεδρος του ΣΜΕ κ. Γεωργιάδης δήλωσε σαφώς ότι “ο κλάδος μας (των βιομηχανικών ορυκτών) δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα με τις τοπικές κοινωνίες”. Έτσι είναι (υπό προϋποθέσεις) και ο κ. Γεωργιάδης έδωσε μια απάντηση σε όσους επιχειρούν επικίνδυνες γενικεύσεις υποστηρίζοντας ότι “οι τοπικές κοινωνίες και οι κακοί οικολόγοι επιδιώκουν να εμποδίσουν την αξιοποίηση όλων των ορυκτών πόρων της χώρας”.

Oι κάτοικοι της Β.Χαλκιδικής που ήταν παρόντες στην ημερίδα αντιδρούν σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις άγριας μεταλλευτικής εκμετάλλευσης. O κ. Κούτρας μπορεί να θάμπωσε τους Έλληνες με ψεύτικα νούμερα και ψεύτικες υποσχέσεις για ένα χρυσό μέλλον. Αλλά στο τέλος αυτοί που θα αποφασίσουν τι θα συμβεί στον τόπο τους θα είναι οι πολίτες της Β. Χαλκιδικής. Ομοίως, αυτοί που θα αποφασίσουν για την υλοποίηση ή μη των προτεινόμενων έργων χρυσού στη Θράκη και αλλού, θα είναι οι πολίτες αυτών των περιοχών.
ΠΗΓΗ

Σοκ !!!

…Σταματάει το μυαλό του ανθρώπου και μόνο στο άκουσμα της είδησης:
«…2 ανήλικα κορίτσια 15 και 16 ετών, σκότωσαν 80χρονο με 15 μαχαιριές…»
Το τραγικό και σοκαριστικό γεγονός, συνέβη στο χωριό Κερκίνη Σερρών και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σαν κίνητρο φαίνεται η απόσπαση χρημάτων από τον γέροντα, χωρίς να αποκλείονται και άλλα αίτια…

Μεμονωμένο ακραίο περιστατικό που δεν μπορεί να «σηματοδοτεί» τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία ή ακριβώς το αντίθετο; (πολύ πιο ανησυχητικό, βέβαια)… Πέρα από την αστυνομική έρευνα, οι «ειδικοί» καλούνται να δώσουν την απάντηση…