Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010

The "cabinet man" and the lady

Όλοι στο συλλαλητήριο Σάββατο 5 Ιουνίου 2010, Άγαλμα Βενιζέλου 10:30 π.μ. - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της Κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της Ε.Ε.
Αντιστεκόμαστε στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θέλουν να καταργήσουν τις ιστορικές κατακτήσεις μας και μας οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την κρίση αλλά οι πολιτικές που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των Τραπεζών και των επιχειρήσεων χορήγησαν και χορηγούν νέα προνόμια στους οικονομικά ισχυρούς και με τις φοροαπαλλαγές και τη φοροδιαφυγή, με τις ιδιωτικοποιήσεις και ...>>>>>>>

την απουσία κάθε παραγωγικού μοντέλου μείωσαν τα έσοδα του Κράτους και αύξησαν τα ελλείμματα και το χρέος.
Αρνούμαστε να αποδεχτούμε την κατά 35% μείωση των μισθών και των συντάξεών μας, τις απολύσεις, τα νέα φορολογικά βάρη, το πάγωμα των αυξήσεων, τις νέες ιδιωτικοποιήσεις, τις ανατροπές των εργασιακών μας σχέσεων, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.
Καταδικάζουμε τις πολιτικές που θέλουν να διαλύσουν την κοινωνική μας ασφάλιση και που καταφεύγουν σε διάφορες τακτικές για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους. Τα ασφαλιστικά μας ταμεία οδηγήθηκαν στη σημερινή κατάσταση μέσα από τη ληστεία των αποθεματικών τους, την εισφοροδιαφυγή, τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.
Απορρίπτουμε όλες τις εκδοχές που προσπαθούν να παρουσιάσουν ως λύση για το ασφαλιστικό γιατί με όλες υποβαθμίζονται τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, μετατρέπονται οι συντάξεις σε βοηθήματα, αυξάνονται τα όρια ηλικίας και ιδιαίτερα των γυναικών και οδηγούν σε διάλυση την ασφάλισή μας.
Θεωρούμε ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται είναι κοινωνικά άδικα αλλά και αναποτελεσματικά γιατί οδηγούν στην ανεργία, τη φτώχεια και την ύφεση.
Απαιτούμε να ανακληθούν τα αντιλαϊκά μέτρα, να μην κατατεθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, να καταργηθεί η συμφωνία με το ΔΝΤ και την Ε.Ε.
Την κρίση να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες
Ο αγώνας συνεχίζεται
Όλοι στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥΚοινή δράση καθαρισμού ακτών Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής

Στην παραλία «Ποταμός» της Επανομής θα γίνει η πρεμιέρα ενός φιλόδοξου προγράμματος καθαρισμού των ακτών των νομών Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής.
Η πρώτη δράση της εκστρατείας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Ιουνίου, στις 9.30 το πρωί, στον Ποταμό Επανομής.
Οι επόμενες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στις 13 Ιουνίου στην παραλία της Καλλικράτειας στη Χαλκιδική και στις 20 Ιουνίου στην παραλία του Κορινού στην Πιερία. ...>>>>>>>

Διατοπική Συνεργασία Επιχειρήσεων Υπαίθρου στον Ταξιάρχη

Μπορούμε και χωρίς «προγράμματα»
Επιχειρηματίες της Υπαίθρου συζήτησαν και αντάλλαξαν εμπειρίες την Τρίτη & Τετάρτη 1 & 2/6/2010 στο ολοκαίνουργιο Συνεδριακό Κέντρο στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, αποφασισμένοι να μην μείνουν αδρανείς, εξαρτώμενοι από τα χρονοβόρα και δημοσιοβίωτα «προγράμματα ανάπτυξης». Όσοι διανυκτέρευσαν φιλοξενήθηκαν στην ΦΑΡΜΑ (Νικολλέτα Τσολάκη 6974275097) και στον ξενώνα ΡΟΔΑΜΟΣ (Τασούλα Παπανικολάου 6948041063).
Στην Διατοπική Συνάντηση Επιχειρήσεων Υπαίθρου (1-2/6/2010) μετείχαν επιχειρηματίες υπαίθρου από την Ημαθία, από την Πιερία, από την Αττική, από την Θεσσαλονίκη και βέβαια από την Χαλκιδική, ως ...>>>>>>>

ιδιώτες ή/& ως μέλη Συλλογικών φορέων, όπως: Το Γεωγραφικό Δίκτυο Ποιότητας ΒΕΡΓΙΝΑ Ημαθίας, το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας ΘΡΟΝΟΣ Πιερίας, το πανεπιστημιακό Μουσείο, το Δίκτυο Επιχειρήσεων Χαλκιδικής, ο Τοπικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης Ημαθίας (ΤΣΕΑΑ-IQ), το ΑγρΟραμα, το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Χαλκιδικής, το Πανεπιστημιακό Δάσος και ο Αγροτουριστικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Ταξιάρχη.
Μεταξύ άλλων διακρίναμε τον κ. Νίκο Παπακωνσταντίνου (Αντιδήμαρχο Πολυγύρου), τον κ. Αλέξανδρο Τσολάκη, τον κ. Πάρη Παρλιάρη, την κα Elisabeth Werter, τον κ. Γεώργιο Γιωρούδη, τον κ. Χρήστο Μπίτσιο, την κα Τασούλα Παπανικολάου, την κα Δάφνη Μανατζή, την κα Παναγιώτα Χήνου, την κα Μαρία Κούτση, την κα Μαρία Νικολούδη, τον κ. Γιώργο Πανουργιά (Δασάρχη), την κα Ελπινίκη Ξάκη, τον κ. Δημήτρη Παρλιάρη, τον κ. Γιώργο Ρόντο, την κα. Άννα Μακροβασίλη, την κα Μαρία Κομνηνού, τον κ. Χρήστο Τσολάκη, την κα Αθηνά Μιχαηλίδου, τον κ. Λάκη Μακροβασίλη, τον κ. Σάβα Περπερίδη, την κα Χριστιάνα Γαρδικιώτη και τον κ. Γιώργο Καράνταγλη, ενώ οι επαφές συνεχίστηκαν και την 2/6/2010 μ τους: Μάγδα & Γιώργο Λειβαδιώτη, Δημήτρη & Αθανασία Ντάγκα και Φίλιππο Γαβανά.
Η Διατοπική Συνάντηση συμπεριέλαβε ενημέρωση από εργαστήριο παραγωγής τοπικών παραδοσιακών γλυκών και λικέρ, χώρους υποδοχής-καλωσορίσματος & συνεδρίων, εργαστήριο παραγωγής παραδοσιακών ζυμαρικών, αποσταγματοποιία-ποτοποιία, κτίρια & εκκλησίες παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κερασώνες και ελατοφυτείες, εργαστήριο παραγωγής αρτοποιημάτων, παραδοσιακές ταβέρνες, γευσιγνωσία τοπικών εδεσμάτων (μανιταρόπιτα κλπ) και επίσκεψη σε παραδοσιακές ταβέρνες και ξενώνες.
Η εμπειρία κάθε ανθρώπου ξεκινά κάθε φορά από την αρχή και μηδενίζεται στο τέλος της ζωής του. Μόνο οι θεσμοί (οργανώσεις, δομές, σύλλογοι, σύμφωνα, δίκτυα κλπ) γίνονται σοφότεροι συσσωρεύοντας τη συλλογική εμπειρία όλων των μελλών τους.
Η προσοχή και το ενδιαφέρον των επισκεπτών προκαλείται από ένα σημαντικό σύνολο δυνατοτήτων και μια ικανοποιητική ποικιλία δραστηριοτήτων. Αυτήν την «κρίσιμη μάζα» τουριστικών υπηρεσιών και δυνατοτήτων, με στοιχεία της «ταυτότητας» μιας περιοχής, συγκεντρωμένα σε περιοχές ή διαδρομές μπορεί να την διαμορφώσει μόνο μια ομάδα επιχειρηματιών της υπαίθρου με κοινά χαρακτηριστικά ικανοποιητικής εξυπηρέτησης του επισκέπτη, δηλαδή με όρους ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ.
Οι ανταλλαγές εμπειριών μεταξύ επιχειρηματιών είναι χρήσιμες και αποτελεσματικότερες από συναντήσεις τεχνοκρατών, εμπειρογνωμόνων, υπηρεσιακών παραγόντων ή ακόμα και από επιτροπές εκπροσώπων και οπωσδήποτε δεν δημιουργούν πρόσθετα έξοδα σε ή/& από «προγράμματα».
Προσδιορίσθηκε ότι στις 22-23 Ιουνίου 2010 στην Πιερία θα φιλοξενηθεί μια Διατοπική Συνάντηση Επιχειρήσεων Υπαίθρου με φροντίδα του κ. Λ. Μακροβασίλη (Ξενώνας & ταβέρνα Chalet Παντελεήμονας 6977302568), και μία ακόμα στις 21-22 Σεπ 2010 στην Ημαθία με φροντίδα του κ. Σ. Περπερίδη (ταβέρνα ΕΚΕΙΜΕΡΟΣ Ν.Πρόδρομος 6949473798) και της κας Μ. Κομνηνού (ξενώνας ΟΛΥΜΠΙΑ Βεργίνα 6937255468).
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Μίκης Θεοδωράκης: "εάν το σκάφος Ελλάς δεν αλλάξει άμεσα και ριζικά πορεία τότε θα οδηγηθούμε στο τέλος μας ως έθνος, λαός, ιστορία και πολιτισμός "

Με πολιτική του παρέμβαση σε εκδήλωση του τμήματος Παιδείας και Πολιτισμού του Συνασπισμού ο Μίκης Θεοδωράκης πρότεινε να αποχωρήσει η Ελλάδα από το μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΔΝΤ και από το ΝΑΤΟ προειδοποιώντας ότι "εάν το σκάφος Ελλάς δεν αλλάξει άμεσα και ριζικά πορεία τότε θα οδηγηθούμε στο τέλος μας ως έθνος, λαός, ιστορία και πολιτισμός " προσθέτοντας ότι αυτή είναι η επιθυμία "των άσπονδων φίλων μας που μας περιφρονούν, μας χλευάζουν και μας ντροπιάζουν καθημερινά". Στην παρέμβασή του ο Μίκης Θεοδωράκης μεταξύ άλλων πρότεινε: ...>>>>>>>

α. την οριστική και τελειωτική απαλλαγή της χώρας από το δημόσιο χρέος β. Την εξόφληση του δημόσιου χρέους με εκποίηση μέρους της κρατικής περιουσίας, με εξαίρεση των, στρατηγικής σημασίας, ΔΕΚΟ, με εκποίηση μέρους της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας, υποχρέωση με ειδικούς φόρους στους έχοντες και κατέχοντες να συνεισφέρουν στην κοινή εθνική προσπάθεια, με τη δημιουργία δημόσιου εθνικού τραπεζικού πυλώνα και τη διεκδίκηση διαγραφής μέρους του χρέους σε συνεργασία με τις ελλειμματικές χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Ακόμα πρότεινε μετά την αποχώρηση της Ελλάδας από το μηχανισμό στήριξης και από το ΝΑΤΟ να στραφεί για στήριξη σε άλλες φιλικές χώρες, όπως τη Ρωσία, την Κίνα και τις αραβικές χώρες και ειδικά για την εθνική άμυνα να προμηθευτεί υπερσύγχρονο στρατιωτικό αμυντικό υλικό από τη Ρωσία και την Κίνα. Επισήμανε ότι με κεντρικό σύνθημα " για τη σωτηρία της πατρίδας" όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι πρέπει να μπουν επικεφαλής σ' αυτή την αναγεννητική και σωτήρια κινητοποίηση προτείνοντας να γίνει δημοψήφισμα. Σε περίπτωση δε θετικής ψήφου από τον ελληνικό λαό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαλύσει τη Βουλή και να αναθέσει την εξουσία σε ομάδα ακέραιων και ικανών πολιτών και παράλληλα να προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη συντακτικής εθνοσυνέλευσης. Κάνοντας συχνές αναφορές στην ΕΑΜΙΚΗ αριστερά ο κ.Θεοδωράκης δήλωσε πεπεισμένος ότι με τις προτάσεις που καταθέτει "η Ελλάδα θα γίνει χώρα ελεύθερη, ανεξάρτητη και δημοκρατική". Νωρίτερα ο Μίκης Θεοδωράκης εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για το νέο, όπως το χαρακτήρισε, έγκλημα των Ισραηλινών σε βάρος μιας ειρηνευτικής δύναμης για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Άμυνας ότι υποκριτικά αποδοκίμασαν την Ισραηλινή επίθεση και ματαίωσαν τα κοινά γυμνάσια με το Ισραήλ προσθέτοντας ότι " η κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα χέρι - χέρι με το Ισραήλ θα καλύψει τελικά αυτή την εγκληματική πράξη που ντροπιάζει κάθε ελεύθερο λαό και χώρα". Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος χαιρέτισε τόσο την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, όσο και το γεγονός ότι επέλεξε την συγκεκριμένη εκδήλωση του Συνασπισμού για να κάνει την πολιτική του παρέμβαση. Ο κ.Τσίπρας είπε ότι ανεξαρτήτως του αν συμφωνήσει κανείς ή όχι με αυτή την παρέμβαση ο Μίκης Θεοδωράκης και το έργο του ορίζει τις πολιτιστικές συντεταγμένες αυτής της χώρας και τον κάλεσε να συμμετάσχει, ως το τιμώμενο πρόσωπο, σε πολιτιστικό συνέδριο που πρότεινε να οργανώσει ο Συνασπισμός μετά την ολοκλήρωση του πολιτικού του συνεδρίου που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Κι όμως… όλα άρχισαν σαν σήμερα…
Η σημερινή μέρα, δεν είναι καμιά σημαντική επέτειος, αλλά …μπορεί και να είναι.
Σαν σήμερα πριν 25 χρόνια (στις 2 Ιουνίου 1985), το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, κερδίζει τις εκλογές (με 45,8% - 161 έδρες) και τη 2η συνεχόμενη τετραετία του στην Κυβέρνηση.
Για την ιστορία, αξιωματική αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία του Κ. Μητσοτάκη (με 40,8% - 126 έδρες) και στη Βουλή επίσης, τα 2 ΚΚ (ΚΚΕ 9,9% -12 έδρες και ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 1,8% - 1 έδρα)…

Η τετραετία που ξεκινάει
(μετά την 7ετία Κ. Καραμανλή και την …ενθουσιώδη 1η τετραετία του ΠΑΣΟΚ του ’81), είναι κατά τη γνώμη μου, το τέλος της …μεταπολίτευσης (ναι, ναι τόσο νωρίς)… και η 2α Ιουνίου του 1985, είναι η μέρα που η -μέχρι τότε- μεταπολιτευτική Ελλάδα, γυρίζει σελίδα και μπαίνει, με αργά πλην σταθερά βήματα, σε μια άλλη εποχή, προάγγελο αλλά και ξεκίνημα, της σημερινής, σταδιακά …εξελισσόμενης βέβαια, κατάντιας !!!
……>>>>>>Για το κυβερνών Κόμμα, οι ρομαντικές και παλληκαρήσιες εποχές του …ζιβάγκο, του «βυθίσατε το Χόρα», του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», του «Εδώ και τώρα Αλλαγή», του «…αύριο Σοσιαλισμός» κλπ έχουν τελειώσει, ανεπιστρεπτί… Η Ελλάδα είναι πλέον, στην ΕΟΚ (…και φυσικά όπως μια ζωή στο ΝΑΤΟ), τα πράγματα αρχίζουν να …σοβαρεύουν στον οικονομικό τομέα και παράλληλα, αρχίζουν και οι πρώτες …εκπτώσεις, στο …σοσιαλιστικό όραμα !


Από τη 2α Ιουνίου 1985 και μετά
, όλα αρχίζουν να είναι ίδια και να θυμίζουν το σήμερα:

η …διαχρονική λιτότητα και το επανειλημμένο …«σφίξιμο του ζωναριού»,
τα σκάνδαλα (με αποκορύφωμα το «σκάνδαλο Κοσκωτά»),

το «Τσοβόλα δώστα όλα» (προεκλογικά, κατά το …«λεφτά υπάρχουν» του …υιού)
και γενικά, όλα αυτά που ακολουθούν
το λεγόμενο …βρώμικο -για την …κάθαρση- ’89,
η «συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΝ», η «οικουμενική», τα ειδικά δικαστήρια,
η …άθλια τριετία Μητσοτάκη,

η …επιστροφή -η νέα νίκη και ο θάνατος του Α. Παπανδρέου-,
η «εκσυγχρονιστική» θητεία Σημίτη,
η επανάκαμψη της ΝΔ με τον …τραγικό ανιψιό Κ. Καραμανλή, του «σεμνά και ταπεινά»,

η επανα-ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ με το Γιωργάκη, η χρεωκοπία, το ΔΝΤ)…


όλα αυτά, είναι πλέον η σύγχρονη Ελλάδα, της δικομματικής διακυβέρνησης !!!

Γι’ αυτό σας λέω ότι, η σημερινή μέρα, μπορεί να είναι και μια …σημαντική επέτειος… για κάποιους !...και σ' άλλα με υγεία!

Πρόταση για το "πόθεν έσχες" των αυτοδιοικητικών από τον Αργύρη Λαφαζάνη

Συνέντευξη του Βουλευτή Χαλκιδικής Αργύρη Λαφαζάνη για τις υποδομές της Χαλκιδικής και πρόταση για το πόθεν έσχες των τοπικών αρχόντων.
Η συνέντευξη δόθηκε σε τηλεοπτικό κανάλι της Χαλκιδικής και μπορείτε να τη δείτε στη συνέχεια της ανάρτησης. ...>>>>>>>Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στον Πολύγυρο

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 6 Ιουνίου 2010 στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Παραλή, στον Πολύγυρο.
Μετά την τελετή, που οργανώνει ο Ποντιακός Σύλλογος Πολυγύρου, θα ακολουθήσουν ποντιακοί χοροί και θα προσφερθούν ποντιακά εδέσματα.

Συνάντηση συμμαθητών μετά από 30 χρόνια

Θα συναντηθούν μετά από 30 χρόνια οι απόφοιτοι του Λυκείου Πολυγύρου
(απόφοιτοι του 1980)
Σάββατο 5 Ιουνίου, 7:00 το απόγευμα στην είσοδο του Λυκείου Πολυγύρου...

Η WWF παίρνει θέση για την ΑΔΙΚΗ ποινική δίωξη κατοίκων του Στανού.

Η γνωστή διεθνής οργάνωση WWF με χθεσινό της έγγραφο προς αρμόδιους του Νομού Χαλκιδικής παίρνει θέση για την άδικη ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος κατοίκων του Στανού με αφορμή διαδήλωσή τους κατά της εγκατάστασης χυτηρίου μολύβδου στο χωριό τους! Δείτε την επιστολή της WWF:
Αξιότιμε κύριε-αξιότιμη κυρία,
Η οργάνωσή μας ενημερώθηκε πρόσφατα για την άσκηση ποινικών διώξεων κατά κατοίκων του Στανού, με αφορμή διαδήλωση κατά της εγκατάστασης χυτηρίου ανάκτησης μολύβδου στην περιοχή τους. Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι όλα τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας δείχνουν ότι η εγκατάσταση της δραστηριότητας αυτής εντός της Γ' Ζώνης του «Υγροτοπικού Συστήματος των Λιμνών Βόλβης - Κορώνειας και των Μακεδονικών Τεμπών» δεν είναι επιτρεπτή.1
Βάσει της διεθνούς εμπειρίας, η ανησυχία για τις επιπτώσεις της επεξεργασίας μολύβδου στην υγεία των περιοίκων καιστο περιβάλλον είναι εύλογη.2 Άλλωστε, το θέμα απασχολεί διεθνείς οργανισμούς.3
Η μεγάλη
...>>>>>>>

επικινδυνότητα των δραστηριοτήτων ανάκτησης αναγνωρίζεται και νομικά, καθώς απαιτεί έγκρισηπεριβαλλοντικών όρων και άδεια διαχείρισης σύμφωνα με τις διατάξεις περί επικίνδυνων αποβλήτων.4 Ανάμεσα στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις παρόμοιων εγκαταστάσεων, μπορούν να αναφερθούν ταβιομηχανικά λύματα, με σημαντικό φορτίο βαρέων μετάλλων, οι αέριοι ρύποι, και επικίνδυνα στερεάαπόβλητα, όπως σκωρίες δευτερογενούς παραγωγής και σκόνες καυσαερίων.5Για τους λόγουςαυτούς, το χυτήριο είναι εγκατάσταση η οποία, μετά την επέκτασή της, θα εμπίπτει στο καθεστώς της«ολοκληρωμένης πρόληψης και συνολικής εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον»:6το καθεστώς αυτό επιβάλλει την αδειοδότηση της δραστηριότητας, έτσι ώστε η άδεια «περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα τήρησης των όρων χορήγησης αδειών», «μέτρα [που] ...βασίζονται στις βέλτιστεςδιαθέσιμες τεχνικές» και «κατάλληλες απαιτήσεις παρακολούθησης των απορρίψεων, στις οποίες καθορίζεται η μεθοδολογία και η συχνότητα των μετρήσεων, η διαδικασία αξιολόγησης των μέτρων, καθώς και η υποχρέωση παροχής στην αρμόδια αρχή των αναγκαίων στοιχείων για τον έλεγχο τηςτήρησης των όρων της αδείας».7
Το αργότερο μέχρι τις 26.9.2009, η αρμόδια αρχή έπρεπε να είχεεξασφαλίσει ότι «όλες οι ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές ...υφίστανται επεξεργασία και ανακύκλωση μέσω συστημάτων που συνάδουν τουλάχιστον με την κοινοτική νομοθεσία, ιδίως όσοναφορά την υγεία, την ασφάλεια και τη διαχείριση αποβλήτων...».8
Προφανώς, οι προϋποθέσεις αυτές δεν υφίστανται, διότι η εκτέλεση της ενιαίας άδειας εγκατάστασης-λειτουργίας της επιχείρησης έχει ανασταλεί από το 2007.9 Υπενθυμίζεται ότι η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας.10 Σύμφωνα με το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, οι ομάδες που συμβάλλουν στην δημόσια συζήτηση διαδίδοντας πληροφορίες για το περιβάλλον και την υγεία, εξυπηρετούν τοδημόσιο συμφέρον· στο πλαίσιο αυτό, ακόμα και η υπερβολή ή ή πρόκληση είναι ανεκτές.11
Σε κάθε περίπτωση, δραστηριότητες που προσελκύουν την προσοχή των αρχών σε ευαίσθητα θέματαδημοσίου συμφέροντος, όπως το περιβάλλον ή η δημόσια υγεία, προστατεύονται καταρχήν από τοάρθρο 10 της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΑΝΘΡΩΠΟΥ (το οποίο αναφέρεται στηνελευθερία της έκφρασης).12
Για τους λόγους αυτούς, προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό η άσκηση μηνύσεων για συκοφαντική δυσφήμιση κατά πολιτών που διαμαρτύρονταν κατά του χυτηρίου.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε στην διάθεσή σας για διευκρινήσεις.
Με εκτίμηση, Γιώργος Χασιώτης Συντονιστής Νομικής Ομάδας Υποστήριξης Πολιτών WWF-Ελλάς
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
1. ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
2. ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΟΜΑΡΧΗ, Ν.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
3. Ν.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
4. ΔΗΜΟΣ ΑΡΝΑΙΑΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


Παραπομπές:
1Πρβλ. 2§1 εδ. α΄ ΚΟΙΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ6919/2004 (Δ' 248, διόρθωση Δ' 416), όπως ιδίως τροποποιήθηκεαπό την ΚΟΙΝΗΥΠΟΥΡΓΙΚΗΑΠΟΦΑΣΗ39542/2008 (Α.Α.Π. 441). Εκεί, προβλέπεται ότι οι δραστηριότητες τωνυποκατηγοριών 1 και της Πρώτης Κατηγορίας της ΚΟΙΝΗΣΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣΑΠΟΦΑΣΗΣ15393/2332/5.8.2002 (Β' 1022),εκτός από ορισμένες ρητά αναφερόμενες περιπτώσεις. Το χυτήριο ανάκτησης μολύβδου εμπίπτει (α) στην 4ηομάδα, στοιχείο 1 (εγκαταστάσεις επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων) · (β) στην 9ηομάδα, στοιχείο 181 (παραγωγήμολύβδου από scrap) · (γ) στην 9ηομάδα, στοιχεία 189 και 190 (χύτευση ελαφρών και άλλων μη σιδηρούχωνμετάλλων). Καμία από αυτές δεν περιλαμβάνεται στις κατ’ εξαίρεση επιτρεπόμενες δραστηριότητες, κατά την ΚΟΙΝΗΥΠΟΥΡΓΙΚΗΑΠΟΦΑΣΗ6919/2004, όπως η τελευταία ισχύει. 2A. M. Bernardes, D. C. R. Espinosa and J. A. S. Tenório, ‘Recycling of batteries: a review of current processes and technologies’, Journal of Power Sources, 130 (2004), 291-298 · J.G.S. Robertson and others, ‘Analysis of lead/acid battery life cycle factors: their impact on society and the lead industry’, Journal of Power Sources, 67, 225-236 · C.Collivignarelli, V. Riganti and G. Urbini, ‘Battery lead recycling and environmental pollution hazards’, Conservation & Recycling, 9 (1986), 111-125 · A. Zabaniotou, E. Kouskoumvekaki and D. Sanopoulos, ‘Recycling of spent lead/acid batteries: the case of Greece’, Resources, Conservation and Recycling, 25 (1999), 301-317· F. Ahmed, ‘The batteryrecycling loop: a European perspective’, Journal of Power Sources, 59, 107-111 · Breen J.J. and Stroup C. (ed.), Lead Poisoning: Exposure, Abatement, Regulation [CRC/Lewis Publishers, Boca Raton, 1995], 63-67. Πρβλ. και Μ. Καταφιώτη, Εκτίμηση των Περιβαλλοντικών Συνθηκών στον Νομό Χαλκιδικής Όσον Αφορά τα Βαρέα Μέταλλα[Πανεπιστήμιο Πατρών, 2008], 91-107. Ειδικά για τις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία της έκθεσης σε μόλυβδο, P. Grandjean, ‘Widening perspectives of lead toxicity. A review of health effects of lead exposure in adults’, Environmental Research, 17 (1978), 303-321 · S Tong, Y E von Schirnding and T Prapamontol, ‘Environmental lead exposure: a public health problem of global dimensions’, Bulletin of the World Health Organization, 78 (2000), 1068-1077 · E K Silbergeld, ‘Implications of new data on lead toxicity for managing and preventing exposure’, Environmental Health Perspectives, 89 (1990), 49-54.3UNEP-Secretariat of the Basel Convention, Technical Guidelines for the Environmentally Sound Management ofWaste Lead-acid Batteries [Secretariat of the Basel Convention, 2003], 26-51· Fewtrell L, Kaufmann R, Pruss-Ustun A., Lead: assessing the environmental burden of disease at national and local level [Geneva, World Health Organization, 2003 (WHO Environmental Burden of Disease Series, No. 2)].
--------------------------------------------------------------------------------
4 6(ΙΙ)(Α) και (ΙΙ)(Α)(2.2)(στ) Π.Δ. 115/2004 (Α' 80). Το επικίνδυνο απόβλητο είναι οι «μπαταρίες μολύβδου», με κωδικό16 06 01*, καθώς και τα απόβλητα της δευτερογενούς επεξεργασίας (σκόνες, σκωρίες, σωματίδια, λάσπες, πλάκεςφίλτρων), με κωδικούς 10 04 01* έως 10 04 09* [Παράρτημα Ι ΚΟΙΝΗΣΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣΑΠΟΦΑΣΗΣΗ.Π. 13588/2332/2006, Β' 383]. 5European Commission, Integrated Pollution Pollution Prevention and Control (IPPC) Reference Document on Best Available Techniques [European Commission, 2001], 2.8-2.9.6Παράρτημα ΙΙ, σημείο 2.5 ΚΟΙΝΗΣΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣΑΠΟΦΑΣΗΣ15393/2332/2002 (Β' 1022).79§1 και 9§4-9§5 ΟΔΗΓΙΑΣ2008/1· 12§3 περ. (β) ΚΟΙΝΗΣΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣΑΠΟΦΑΣΗΣ11014/703/Φ104/2003 (Β ' 332). 812§1 περ. (β) ΟΔΗΓΙΑΣ2006/66· 4(3.1)(Γ) ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣΑΠΟΦΑΣΗΣ8668/2007 «Έγκριση Εθνικού ΣχεδιασμούΔιαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ)» (Β' 287). 9Στις 6.6.2007, ο πρόεδρος του Ε' τμήματος εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης [52§5 Π.Δ. 18/1989 (Α' 8), όπως ίσχυε τότε] της ενιαίας άδειας εγκατάστασης-λειτουργίας του χυτηρίου ανάκτησης. 1021§3Σ· 11 Ν. 1486/1984 (ΦΕΚ Α' 32) «Κύρωση Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη»· 1 N. 3370/2005 (ΦΕΚ Α' 176)(«[η] δημόσια υγεία είναι επένδυση για τη διατήρηση και βελτίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας. Ως δημόσια υγείαορίζεται το σύνολο των οργανωμένων δραστηριοτήτων της πολιτείας και της κοινωνίας, που είναι επιστημονικάτεκμηριωμένες και αποβλέπουν στην πρόληψη νοσημάτων, στην προστασία και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η δημόσια υγεία ...απευθύνεται κυρίωςσε πληθυσμούς και κοινότητες...Η δημόσια υγεία είναι, πρωτίστως, άσκηση δημόσιας πολιτικής και γίνεται με την ευθύνητου κράτους»]· 1 Π.Δ. 115/2004 (Α' 80)· Κεφ. 2 ΕΘΝΙΚΟΥΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝΑΠΟΒΛΗΤΩΝ(ΕΣΔΕΑ)[4 ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣΑΠΟΦΑΣΗΣ8668/2007 (Β' 287)] · 1, 4§1 εδ. α ' ΚΟΙΝΗΣΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣΑΠΟΦΑΣΗΣαριθμ. Η.Π. 13588/725/28.3.2006 «Μέτρα, όροι και περιορισμοί για την διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων σε συμμόρφωση με τιςδιατάξεις της οδηγίας 91/689/ΕΟΚ για τα επικίνδυνα απόβλητα» (ΦΕΚ Β' 383). 11Απόφαση ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΑΝΘΡΩΠΟΥSteel And Morris κατά Ηνωμένου Βασιλείου της15.2.2005 (προσφυγή υπ’ αριθμόν 68416/01), §89-§90 [διανομή φυλλαδίου σε περιβαλλοντική καμπάνια] : “ [t]he Government have pointed out that the applicants were not journalists, and should not therefore attract the high level of
--------------------------------------------------------------------------------
Page 3
protection afforded to the press under Article 10. The Court considers, however, that in a democratic society even small and informal campaign groups, such as London Greenpeace, must be able to carry on their activities effectively and that there exists a strong public interest in enabling such groups and individuals outside the mainstream to contribute to the public debate by disseminating information and ideas on matters of general public interest such as health and the environment. Nonetheless, the Court has held on many occasions that even the press “must not overstep certain bounds, in particular in respect of the reputation and rights of others and the need to prevent the disclosure of confidentialinformation ...”. The safeguard afforded by Article 10 to journalists in relation to reporting on issues of general interest is subject to the proviso that they act in good faith in order to provide accurate and reliable information in accordance with the ethics of journalism, and the same principle must apply to others who engage in public debate. It is true thatthe Court has held that journalists are allowed “recourse to a degree of exaggeration, or even provocation”, and itconsiders that in a campaigning leaflet a certain degree of hyperbole and exaggeration is to be tolerated, and evenexpected…” 1210§1 Ν.Δ. 54/1974 [«[π]αν πρόσωπον έχει δικαίωμα εις την ελευθερίαν εκφράσεως. Το δικαίωμα τουτοπεριλαμβάνει την ελευθερίαν γνώμης ως και την ελευθερίαν λήψεως ή μεταδόσεως πληροφοριών ή ιδεών, άνευεπεμβάσεως δημοσίων αρχών...»], όπως ιδίως έχει ερμηνευτεί από την απόφαση ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΑΝΘΡΩΠΟΥVides Aizsardzības Klubs κατά Λεττονίας της 27.5.2004 (προσφυγή υπ’ αριθμόν57829/00), §40-§41 [άσκηση δίωξης για συκοφαντική δυσφήμιση κατά οργάνωσης που κατήγγειλε ολιγωρίαδημάρχου μπροστά σε αυθαίρετη δόμηση]: “ [i]n the Court’s view, the applicant organisation had expressed apersonal legal opinion amounting to a value judgment. It could not therefore be required to prove the accuracy of thatassessment. In that connection the Court held that, in a democratic society, the public authorities were, as a rule, exposed to permanent scrutiny by citizens and, subject to acting in good faith, everyone had to be able to draw the public’s attention to situations that they considered unlawful…”