Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010

Μια ΜΕΓΑΛΗ συγνώμη!

"ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ, άκουγα για την ύπαρξή σου αλλά ποτέ δεν μπήκα στον πειρασμό να σε διαβάσω! Άκουγα και καλά κι άσχημα για σένα! Απόψε όμως και χωρίς να σε "γνωρίσω" αποφάσισα να απευθυνθώ σε σένα μη αντέχοντας αυτό που έζησα. Παρακαλώ να δεχθείς αυτά που νοιώθω με την έννοια της δημοσίευσης.
Αισθάνομαι ντροπή και ευθύνες για την πόλη μου και εξ αιτίας της κατάστασης που έζησα απόψε.
Βρέθηκα στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου για να παρακολουθήσω τη συναυλία της Παιδικής Χορωδίας η οποία και αποτελούσε μέρος των εκδηλώσεων για την επέτειο της επανάστασης στη Χαλκιδική. Με θλίψη διαπίστωσα την παρουσία μόνο σαράντα περίπου θεατών σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση από μια χορωδία η οποία τιμάει τον Πολύγυρο, τη Χαλκιδική και την Ελλάδα με την παρουσία της σε εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη!
Θέλω δημόσια να ζητήσω συγνώμη από τους γονείς των παιδιών της Χορωδίας τον δάσκαλο της χορωδίας, από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά πολύ περισσότερο από τα παιδιά της χορωδίας, τα οποία ντρέπομαι να κοιτάξω στα μάτια.
Νοιώθω την ανάγκη να ζητήσω μια μεγάλη ΣΥΓΝΩΜΗ από τα παιδιά γιατί ευθύνες έχω κι εγώ για την κατάσταση αυτή!
Μία βραδιά σαν την αποψινή έπρεπε να με χαροποιήσει αλλά δυστυχώς με γέμισε θλίψη!
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία"

Για ποιον χτυπάει η καμπάνα;

Ποιανού το κεφάλι προσπαθούν να πάρουν πολλοί "μεγαλοπαράγοντες" απόψε;
Κομματική συγκέντρωση με πρωτοκλασάτα αυτοδιοικητικά στελέχη από όλη τη Χαλκιδική, είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, και αποκλειστικό θέμα την "αποκεφαλισμό" εν ενεργεία αυτοδιοικητικού!!!
- Παιδιά με το μαλακό!
- Τι ρώτησες φίλε; Πού είναι η γιάφκα;
- Κάπου στον παρά λίγο "Νέας Προποντίδας"!

"Φοβάμαι ότι..."

Το είπε ο Δήμαρχος Σιθωνίας σήμερα σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό: "...Φοβάμαι ότι στο τέλος ...και λόγω των πολλών προβλημάτων του Δήμου ...θα καταλήξουμε στην πρόταση Μπογδάνου!"
Να θυμίσουμε ότι η πρόταση Μπογδάνου αφορούσε τη δημιουργία ενός Δήμου της Πρωτεύουσας του Νομού και ο οποίος θα περιελάμβανε τους Δήμους: Πολυγύρου, Ανθεμούντα, Ορμύλιας, Σιθωνίας, Τορώνης, Ζερβοχωρίων!
-Δήμαρχε Σιθωνίας, εμείς φοβόμαστε ότι αυτή η "ανάγκη" θα προκύψει πολύ νωρίτερα από ότι πιστεύεις εσύ! Δεν φτάνει όμως μόνο να το ομολογείς, στο λίγο χρόνο που απομένει πρέπει να κινηθείς προς αυτήν την κατεύθυνση με τόλμη!
Η περιοχή σου μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει μαζί με τον Πολύγυρο και τους άλλους Δήμους της πρότασης Μπογδάνου έναν ισχυρό Δήμο που θα πρωταγωνιστεί στη Χαλκιδική και όχι μόνο! Ας ξεφύγουμε επιτέλους, ΟΛΟΙ ΜΑΣ, από τις τοπικιστικές μιζέριες! Το μέλλον του τόπου μας μπορούμε να το φτιάξουμε ΟΛΟΙ μαζί!

Παρουσίαση βιβλίου στην Μ. Παναγία.

Οι ψηφοφορίες μας...

Έκλεισαν οι δύο τελευταίες ψηφοφορίες της ΡΕΣΠΕΝΤΖΑΣ:
1η: "Συμφωνείτε με τη διαγραφή των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ;" Πήραν μέρος 375 αναγνώστες και είπαν: ΟΧΙ 155 (41%) ΝΑΙ 93 (24%) ΔΕΝ ΞΕΡΩ 127 (33%).
2η: "Συμφωνείτε με τη διαγραφή της Μπακογιάννη από τη Ν.Δ." Πήραν μέρος 357 αναγνώστες και είπαν: ΝΑΙ 166 (46%) ΟΧΙ 91 (25%) ΔΕΝ ΞΕΡΩ 100 (28%).
Αν θελήσει κάποιος να βγάλει κάποια συμπεράσματα θα μπορούσε να πει:
1. Ο Πρωθυπουργός εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ για τη διαγραφή των τριών! Μάλλον σύντομα βλέπουμε τους τρεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και πάλι.
2. Ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ εισέπραξε και η ΝΤΟΡΑ, αν υποθέσουμε ότι ενδιαφέρθηκαν περισσότερο γι' αυτήν την ψηφοφορία οι φίλοι μας της Ν.Δ., μάλλον η κυρία είναι ξένο σώμα στη Ν.Δ.. Δεν διαφαίνεται επιστροφή, κάτι μου μάλλον και η ίδια δεν επιθυμεί με τις παρούσες συνθήκες!
3. Θεωρούμε υπερβολικά μεγάλα, και στις δύο ψηφοφορίες, τα ποσοστά του ΔΕΝ ΞΕΡΩ, και στις δύο περιπτώσεις δεύτερο ποσοστό!
Αγαπητοί φίλοι για να μην ξεφύγουμε εμείς μπορείτε να συνεχίσετε εσείς σχολιάζοντας!Πλήρης δικαίωση των θέσεων του Γιώργου Τριανταφυλλίδη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κυάνιο

Θεσσαλονίκη 12 Μαίου 2010
Προς το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
Φίλοι,
Μετά την πρόσφατη θριαμβευτική απόφαση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για τις εφαρμογές του κυανίου στη μεταλλευτική νομίζω ότι το θέμα πρέπει να προχωρήσει με επώνυμη κατάδειξη και ανθρώπων που είτε συντέλεσαν ...>>>>>>

θετικά στην αντιμετώπιση της κυάνωσης στην Ελλάδα εδώ και δέκα χρόνια, είτε αρνητικά, ως υπάλληλοι του κρατικού μηχανισμού, που οδήγησαν στην ΚΥΑ Σουφλιά της 25ης Σεπτεμβρίου 2009 για άκρατη εφαρμογή της μεθόδου στη χώρα χωρίς έλεος.
Επειδή δέχθηκα πολλά πυρά σε προσωπικό επίπεδο (έχω πληροφορηθεί ότι στους διοικητικούς κύκλους του ΙΓΜΕ θεωρούμαι κυριολεκτικά εχθρός της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα!!!!) με λίγα λόγια θα επιδιώξω στην επιστολή αυτή να αποκαταστήσω και τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησα όλα αυτά τα χρόνια. Τονίζω ότι όποια αναφορά γίνεται σε προσωπικό επίπεδο σε άτομα αφορά και μόνον τη συνεισφορά τους στην υπόθεση «κυάνιο» και δεν επεκτείνεται με κανένα τρόπο στην εν γένει προσωπικότητά τους την οποία τιμώ.

Το Νοέμβριο του 1999 σε ιστορική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ροδόπης στην οποία συζητήθηκε το θέμα της πρότασης για μεταλλεία χρυσού με κυάνωση στην περιοχή Σαππών. Ο τότε Νομάρχης Στέργιος Σταυρόπουλος ζήτησε από το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ τεκμηριωμένη θέση για το ζήτημα. Η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του ΤΕΕ με κάλεσε ως Μηχανικό Μεταλλείων – Μεταλλουργό με καταγωγή από την Κομοτηνή, να εκφράσω τις απόψεις του για την κυάνωση. Είχα ήδη επισκεφθεί δύο περιοχές της Αυστραλίας με μεταλλεία χρυσού. Ειδικά η περιοχή Charters Towers στο Queensland με έπεισε για τις καταστροφικές συνέπειες εφαρμογής της μεθόδου στη γη. Αμετάκλητη θέση μου η απόρριψη εφαρμογής της μεθόδου στη Θράκη και κατ’ επέκταση στη Μακεδονία. Η ΔΕ μου ζήτησε και έκτοτε συμμετείχα ενεργά σε Ομάδες Εργασίας του ΤΕΕ Θράκης για κριτική της μεθόδου. Παράλληλα με πολιτική τοποθέτηση η ΔΕ τοποθετήθηκε αρνητικά στην πρόταση εφαρμογής της μεθόδου. Η θέση αυτή παραμένει αμετάβλητη μέχρι σήμερα.

Στην προσπάθειά μου για συλλογή στοιχείων ζήτησα τη συνδρομή του γνωστού αγωνιστή κατά της μεταλλουργίας χρυσού Τόλη Παπαγεωργίου. Ο Τόλης Παπαγεωργίου μου έδωσε στοιχεία διεθνών προσωπικοτήτων που δραστηριοποιήθηκαν μέχρι τότε στην Τουρκία κατά της κυάνωσης. Διοργανώθηκε μία διημερίδα στην Κομοτηνή με θέμα “Εκμεταλλεύσεις Χρυσοφόρων Κοιτασμάτων στη Θράκη – Προβληματισμοί και Ερωτηματικά” στις 14-15 Οκτωβρίου 2000 από το ΤΕΕ Θράκης, στη διοργάνωση της οποίας συμμετείχα μέσω της επιστημονικης επιτροπής . Στη διημερίδα, πέραν των απόψεων των εταιριών χρυσού, κλήθηκαν και εξέφρασαν γνώμη Καθηγητές ΑΕΙ αλλά και οι επώνυμοι επιστήμονες κ.κ. Ismail Duman, F. Korte, R. Moran, M. Spiteller, Κ. Αρίκας, Σ. Χατζησπύρου, Μ. Δεκλερής οι οποίοι ανέλυσαν τις συνέπειες της κυάνωσης. Στην εναρκτήρια ομιλία μου αποκάλεσα το Ν. 210/1973 (Μεταλλευτικό Κώδικα) “νόμο της Βικτωρίας και του Αλβέρτου” για τον τρόπο προώθησης της μεταλλειοκτησίας στην Ελλάδα. Εκτιμώ ότι σε δύο μέρες τότε «ειπώθηκαν ΟΛΑ» και γι’ αυτό και δεν επιχειρήθηκε στα δέκα χρόνια να γίνει και άλλη ημερίδα με το ίδιο αντικείμενο.

Η δράση μου σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο συνεχίσθηκε με πολεμική εναντίον της κυάνωσης με έγγραφες εισηγήσεις σε ημερίδες περιβαλλοντικού χαρακτήρα ανά τη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη / Χαλκιδική. Οι θέσεις μου για τις περιβαλλοντικές και οικονομικές αρνητικές συνέπειες της κυάνωσης βρήκαν ανταπόκριση στους απλούς ανθρώπους αλλά και στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ το οποίο μετά από αίτημά μου με τοποθέτησή του κατέδειξε το 2006 το αρνητικό πλαίσιο εφαρμογής της μεθόδου.

Στον αγώνα μου αυτό είχα την αδιάκοπη και αμέριστη στήριξη του Τόλη Παπαγεωργίου ο οποίος μου παρείχε πολύτιμα στοιχεία για να εξαχθούν συμπεράσματα. Πάντως η συνεισφορά του Κυριάκου Αρίκα (ο οποίος ανέδειξε τα ψεύδη περί εξαφάνισης των θειούχων πετρωμάτων στην περιοχή Πετρωτών – Σαππών) και του Σπύρου Χατζησπύρου (πάντοτε έδινε αξιόπιστα στοιχεία κριτικής της χημείας της κυάνωσης όπως πχ για τις μεθόδους αποτοξικοκοποίησης του κυανίου και πρόσφατα για τη χημεία της λιθογόμωσης στο Στρατώνι)) επιβάλλεται να τονισθεί με κεφαλαία γράμματα. Σε κοινωνικό επίπεδο η συνεισφορά του Τόλη Παπαγεωργίου κρίνεται αδιαμφισβήτητη.

Με πρωτοβουλία Βουλευτών της Ροδόπης το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Αποτίμησης Τεχνολογίας της Βουλής το 2003 όπου ανέπτυξα το θέμα κριτικής της κυάνωσης για παραγωγή χρυσού. Για τη διεργασία αυτή οι 30 βουλευτές που συμμετείχαν δεν είχαν ιδέα!!!!!!! Τότε το πληροφορήθηκαν για πρώτη φορά. Μάλιστα επειδή η τοποθέτησή μου έγινε λίγο αργά (προς το μεσημέρι) και το Τμήμα έκλεινε μας κάλεσαν άλλη μία μέρα για να αναπτύξουμε ….το κυάνιο!!!!!

Μετά την ημερίδα του κεντρικού ΤΕΕ της 13/01/2010 στην Αθήνα με τίτλο “Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες”, όπου πια έγινε καταφανές ότι σύσσωμη όλη η (διοικητική) Αθήνα προωθεί την καταστροφή της Θράκης και της Μακεδονίας μέσω της μεταλλουργίας του χρυσού, με πρωτοβουλία των Καθηγητών του ΑΠΘ κ.κ. Αυγολούπη, Κατσιφαράκη, Κρεστενίτη και Ελευθεριάδη και με τεχνική μου στήριξη το Μάρτιο του 2010 συντάχθηκε κείμενο διακήρυξης κατά της εφαρμογής του κυανίου στην Ελλάδα το οποίο υπέγραψαν μέχρι σήμερα πάνω από 200 Καθηγητές του ΑΠΘ. Το κείμενο προωθείται προς την Κυβέρνηση μέσω του συμβουλίου Περιβάλλοντος άσχετα με την απόφαση του ΕΚ.

Από το 2006 με ημερίδα στη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής στο παιχνίδι της κριτικής μπήκαν και οι τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις (Μεγάλης Παναγιάς και Στρατονίκης) οι οποίες συνεχίζουν τον αγώνα τους μέχρι σήμερα. Με ιδιαίτερη εκτίμηση χαιρετίζεται η κάθε πρωτοβουλία τους. Ο Δημήτρης Λουζικιώτης μετά από σχετική συνεννόηση ανάρτησε πρόσφατα στο blog της Στρατονίκης πέντε άρθρα μου με τίτλο “Αξιοπιστία” (1 έως 5) στα οποία αναλύθηκαν οι αρνητικές συνέπειες της κυάνωσης για τον τόπο και χρησιμοποιήθηκαν από πολλά μέλη του ΑΠΘ για σχετική τους πληροφόρηση.

Σε περιορισμένο χώρο δεν είναι δυνατόν να παρουσιασθούν όλες οι δράσεις των ανθρώπων που εναντιώθηκαν στην κεντρική διοίκηση της χώρας για εφαρμογή της κυάνωσης. Ας δούμε όμως τι έκανε ο κρατικός μηχανισμός τα τελευταία 10 χρόνια:

1. Επιδίωξε με κάθε τρόπο την αδειοδότηση της κυάνωσης. Προωθήθηκαν Υπουργικές Αποφάσεις με πρωτοφανές για την περιβαλλοντική αξιοπρέπεια της χώρας περιεχόμενο. Πρωτοστάτες υψηλά ιστάμενοι διευθυντές στα ΥΠΑΝΑ και ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως πχ ο κ. Τολέρης ο οποίος μετέχοντας σε όλες τις επιτροπές χρυσού του ΥΠΕΧΩΔΕ για πάνω από 10 χρόνια έκλεισε προκλητικά τις πόρτες σε κάθε φωνή κριτικής. Την 13.01.2010 η κα Μπατμάνογλου ούτε λίγο ούτε πολύ υπεραμύνθηκε των εφαρμογών του κυανίου με τη λογική της ΚΥΑ Σουφλιά “πετάξτε το όπου στη γη υπάρχει τρύπα ανοικτή”. Αυτά συμφώνησαν με τους κ.κ. Δήμα και Verheugen για το χρυσό (μεταλλευτικό ΔΝΤ δηλαδή).

2. Προωθούν αδιάντροπα μέχρι σήμερα την αποστράγγιση του όρους Κάκκαβος στη Χαλκιδική όπως και των βουνών στην Ολυμπιάδα προκειμένου να γίνει η μεταλλουργία του χρυσού. Ο Τριανταφυλλίδης λέει με κυάνωση………..αλλά η εταιρία λέει……με μέθοδο χωρίς κυάνωση!!! Είτε έτσι είτε αλλοιώς τέρμα το υπόγειο νερό σ’ όλη τη Χαλκιδική. Συγκινητική η ολοσέλιδη καταχώρηση στην “Αυγή” της Κυριακής 12 Μαίου της “Ελληνικός Χρυσός”!!!!! Θα αποστραγγίσουν τον Κάκκαβο αλλά ……με περιβαλλοντική ευαισθησία!!!!!! Δείτε λοιπόν το παρελθόν:

Μόλις στη Θράκη είδαν τις αντιδράσεις για την κυάνωση στα τέλη του 2000 η εταιρία έφερε ΜΠΕ με μία μέθοδο χωρίς κυάνωση……παραγωγή χρυσού με συμπυκνώματα!!!! Σε Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ οι Τριανταφυλλίδης και Αρίκας κατέδειξαν την απάτη παραγωγής ενός συμπυκνώματος το οποίο στην ορυκτολογική του σύσταση περιέχει 30% χαλαζία και στη χημική του καθόλου πυρίτιο!!!!! Υπεβλήθη σχετική έκθεση στο ΥΠΕΧΩΔΕ και οι περί τον κ. Τολέρη την πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων. Οπως έπραξαν και με όλες τις εκθέσεις μέσω του ΤΕΕ Θράκης. Τα ίδια έκαναν και με την έκθεση των εξι Καθηγητών ΑΕΙ για τη μέθοδο παραγωγής χρυσού με κυάνωση του κοιτάσματος αρσενο/σιδηροπυρίτη της TVX (1996). Την πήραμε με τον Τόλη Παπαγεωργίου κυριολεκτικά από τα σκουπίδια τους και την πήγαμε στο ΣτΕ με αποτέλεσμα τη γνωστή ιστορική απόφαση.

Για τη σημερινή πρόταση για συμπυκνώματα παραγωγής χρυσού στον Κάκκαβο (νέα μέθοδος χωρίς κυάνιο!!!!) μήπως θα κάνει κριτική ο κ. Τολέρης ή ο κ. Σκαρπέλης;

3. Αδρά πληρωνόμενοι από τον Ελληνικό Λαό (πολυάριθμοι ανάλογοι λιμοκοντόροι της κυανολαγνείας) προωθούσαν την κυάνωση έχοντας την επιστημονική στήριξη Καθηγητών του ΕΜΠ με επικεφαλής τον κ. Σκαρπέλη ο οποίος μου επιτέθηκε προσωπικά στην ημερίδα της 13.01.2010 στην Αθήνα και ζήτησε επιστημονική καταξίωση των θέσεων κριτικής της κυάνωσης …..με δημοσιεύσεις μου σε διεθνή έγκριτα περιοδικά!!!!!!

Του απαντώ σήμερα και τον παραπέμπω στην αιτιολόγηση της Απόφασης του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για την κυάνωση. Πρόκειται για 100% αποδοχή και αναγνώριση των θέσεών μου και καλά θα κάνει ο κ. Σκαρπέλης να απομακρυνθεί από ανάλογα φόρα διότι εκθέτει και το ελληνικό κράτος εν ολίγοις. Και από σύμβουλος των Υπουργείων, όπως ένας άλλος Καθηγητής του ΕΜΠ (ο κ. Ζευγώλης) ο οποίος στη Βουλή το 2003 υποστήριξε ότι το κυάνιο θα το αποτοξικοποιήσει μέσα στα τέλματα της μεταλλουργίας του χρυσού…..η τεχνολογία!!!!!

4. Ο ρόλος του ΙΓΜΕ στο θέμα αυτό κρίνεται από ανεπαρκής έως απαράδεκτος. Δεν είχαν το θάρρος ούτε την αθλιότητα με τα συμπυκνώματα των Σαππών να κριτικάρουν. Φαίνεται ότι τους γυάλιζαν τα «εκτός έδρας» και περίμεναν να δρέψουν προσωπικές (οικονομικές βέβαια) δάφνες εντοπίζοντας «ψύλλους στ’ άχυρα (δηλαδή γραμμάρια χρυσού στον τόνο πετρωμάτων)» στη Μακεδονία και τη Θράκη!!!!!!

Επεσε έξω και ο φίλος μου Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος πριν χρόνια μου έλεγε ότι δεν έχουν τύχη οι θέσεις μου για το κυάνιο. Μάλιστα υποστήριξε ότι οι πολιτικοί …..θα με αδειάσουν και με πολιτική απόφαση στη Βουλή θα δώσουν περιβαλλοντικούς όρους στην κυάνωση. Θυμάμαι πολύ καλά πως τοποθετήθηκα….πρόβλεψα αυτό που έγινε προχθές στο ΕΚ!!!!!! Πάντως Γιάννη με τους ντόπιους πολιτικούς ποτέ δεν είχα νταλαβέρι. Δεν με γουστάρουν γιατί τους έκοψα τη σπέκουλα. Φωτεινό παράδειγμα όμως θετικής στάσης ο Γιώργος Βαγιωνάς.

Για να τελειώσω με τον κ. Τσουτρέλη ο οποίος στις 13.01.2010 «καθάρισε» ότι με τέτοια τιμή του χρυσού θα το «πάρει» το κοίτασμα στις Σκουριές. Ο άνθρωπος ζει στην εποχή της αποικιοκρατίας. Να πάει στο σπίτι του και να αλλάξει ρότα όλο το ΙΓΜΕ διότι κυνηγώντας χρυσό και ουράνιο και αφήνοντας τα νερά να δηλητηριάζονται «αλά Στρατώνι» θέτουν εαυτόν….στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!!!!!

5. Ολα αυτά σε καθεστώς “κεκλεισμένων θυρών” στο νυν ΥΠΕΚΑ. Μούγκα στη Στρούγκα. Τους μισθούς τους όμως τους εισπράττουν. Κάλεσαν και το ΔΝΤ για να τους εξασφαλίσουν. Και σύμφωνα με την Απόφαση του ΕΚ οι άνθρωποι αυτοί……θα απομακρύνουν το κυάνιο μέχρι τα τέλη του 2011 από τη χώρα.

Δηλαδή και από το Στρατώνι όπου παρέα με τη Νομαρχία Χαλκιδικής το πετούν ασύστολα στη λιθογόμωση και περί άλλων τυρβάζουν!!!!! Και θα συνεχίζουν να μισθοδοτούνται από τον ελληνικό λαό μέσω του ΔΝΤ. Ποιός πολιτικός θα τους στείλει στα σπίτια τους; Ποιός θα τους χρεώσει τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του δημόσιου χρέους της χώρας; 50 δις € η επαπειλούμενη αρπαχτή εις βάρος του ελληνικού λαού με τη στάση τους (χώρια η περιβαλλοντική καταστροφή) και ακόμη κάθονται στις καρέκλες τους;

Θα πρέπει λοιπόν να απομακρυνθούν ΟΛΟΙ από τις θέσεις τους και να ανοίξει η κλεισμένη πόρτα του ΥΠΕΚΑ σε όσους άδολα κριτικάρισαν την κυάνωση τα τελευταία δέκα χρόνια. Θα ωφεληθεί πολλαπλά οικονομικά o ελληνικός λαός από τις θέσεις τους, και με την ευρωπαική καταξίωση πια!!!!

Γιώργος Κ. Τριανταφυλλίδης
ΠΗΓΗ

Επιτέλους, έλεγχος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας των μεταλλείων του Στρατονικού Όρους, από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος!

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις μέρες εκτενής έλεγχος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας των μεταλλείων του Στρατονικού Όρους από κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με επικεφαλής την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ κ. Καραβασίλη.
Στείρα, λίμνες τελμάτων, απόβλητα και εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη, ελπίζουμε να μπήκαν στο μικροσκόπιο των Επιθεωρητών, ώστε επιτέλους να αντιληφθούν κάποιοι ότι η περιοχή δεν είναι ξέφραγο αμπέλι ...>>>>>>

που με τα λεφτά τους κάνουν ότι «γουστάρουν», αφού ο έλεγχος από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας είναι καθ’ όλα ανύπαρκτος.
Προς το παρόν μένουμε με την ελπίδα να λειτουργήσουν επιτέλους οι θεσμοί και θα σας ενημερώσουμε ξανά για την εξέλιξη της κατάστασης.
Περισσότερα στο http://oikomargarita.blogspot.com/2010/05/blog-post_14.html
Υ.Γ. 1. Κάποιο πρέπει να καταλάβουν ότι επειδή η εταιρεία έχει στον τίτλο της τη λέξη «χρυσός» δεν σημαίνει πως τα μεταλλεία είναι «μεταλλεία χρυσού». Διακαής πόθος τους είναι να πάρουν το χρυσό, αλλά βλέπετε οι κάτοικοι της περιοχής παλεύουν χρόνια για το αντίθετο γεγονός. Κάτι που διατρανώθηκε και από την ιστορική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Υ.Γ. 2. Ο όρος «Μεταλλεία Κασσάνδρας» προέκυψε από το γεγονός πως όταν η πατρίδα ήταν υπό τουρκική κατοχή η Χαλκιδική ήταν η Υποδιοίκηση Κασσάνδρας του Οθωμανικού «Καζά της Θεσσαλονίκης». Τον χρησιμοποίησε ο μακαρίτης Μποδοσάκης αφού τα παρέλαβε σε κοντινή περίοδο μετά την απελευθέρωση. Σήμερα ο όρος είναι τουλάχιστον αδόκιμος. Εκτός εάν όσοι επιμένουν να τον χρησιμοποιούν κρύβουν άλλες σκοπιμότητες….
ΠΗΓΗ

Δήμος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - Μουδανιών!

Ανακοινώθηκε σήμερα το τελικό προσχέδιο νόμου για τον Καλλικράτη.
Η μόνη αλλαγή για την Χαλκιδική είναι η ονομασία "Νέας Προποντίδος" σε Καλλικράτειας-Μουδανιών.

Απάτη με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ στην Ε.Α.Σ.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.

"Θέλω να καταγγείλω την Ε.ΑΣ.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ. Που αφορά την ενεργοποίηση δικαιωμάτων ΟΣΔΕ.
Τιμοκατάλογος επίσημος της ΠΑΣΕΓΕΣ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες απο 10.000 ευρώ και πάνω επιδότηση 150 ευρώ+ φ.π.α...
Εμένα μου ζητάνε να πληρώσω 468 ευρώ,Τα δικαιώματα μου που έχω είναι αξίας 15.000 ευρώ, Μου είπαν σήμερα το πρωί που έκανα την Δήλωση ΟΣΔΕ στον Συνετερισμό Σημάντρων 338 ευρώ για την Ε.Α.Σ.Χ. και 130 ευρώ για τον αιτησιογράφο του Συνεταιρισμου ΣΗΜΑΝΤΡΩΝ. Και φυσικά δεν τα πλήρωσα και ενημέρωσα τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μου είπαν να μην τα πληρώσω και Θα κινηθούν αυτοί για τις ανάλογες διαδικασίες."
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Κοινή δήλωση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας (ODP) ...

... με αφορμή την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα
Ø Να συζητηθεί τώρα η αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών
Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Αθήνα του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, το κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας (ODP) και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ εξέδωσαν την ακόλουθη κοινή δήλωση:
Το ODP και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ διακηρύσσουν ότι η ειρήνη είναι η μόνη επιλογή για τους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας. Τα προβλήματα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει και μπορούν να λυθούν ειρηνικά, μέσω ...>>>>>>

διαλόγου, στην βάση του διεθνούς δικαίου.

Αποκρούομε έντονα τον μιλιταρισμό και σοβινισμό και την καλλιέργεια εθνικιστικού μίσους ανάμεσα στους δύο λαούς. Απορρίπτουμε τον ατλαντισμό και τις στρατιωτικές δαπάνες που υπηρετούν το ΝΑΤΟ και τα πολεμικά του σχέδια.

Επανακαταθέτουμε την πρόταση μας για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών και στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας και της Τουρκίας ως ουσιαστικού βήματος προς την πραγματική ειρήνη, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα και η Τουρκία αφιερώνουν τεράστιους πόρους για στρατιωτικούς σκοπούς. Οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί των δύο χωρών ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υπερδιπλάσιοι του Ευρωπαϊκού και του ΝΑΤΟϊκού μέσου όρου. Η συνέχιση του μεταξύ τους ανταγωνισμού των εξοπλισμών είναι καταστροφική για τις δύο χώρες και τους λαούς. Βλάπτει και τις δύο κοινωνίες και ωφελεί μόνο τις στρατιωτικές βιομηχανίες και εκείνους που θέλουν να εφαρμόζουν το ιμπεριαλιστικό δόγμα του «διαίρει και βασίλευε» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εξυπηρετεί τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτή την πραγματικότητα, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο της βαθειάς καπιταλιστικής κρίσης που επιδεινώνει τα κοινωνικά και αναπτυξιακά προβλήματα των δύο χωρών. Η υιοθέτηση της πρότασης μας θα απελευθερώσει τεράστιους πόρους για την οικονομική, κοινωνική και οικολογική τους ανάπτυξη, ενώ θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα κατά των δυνάμεων του μιλιταρισμού, κέρδος για την δημοκρατία και για μια κουλτούρα ειρήνης.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό πρόβλημα, η κοινή θέση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ODP είναι ότι πρέπει να λυθεί μέσω των διακοινοτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των αποφάσεων του. Ο λαός του νησιού – Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι – μπορούν να οικοδομήσουν μια δικοινοτική – διζωνική ομοσπονδία για μια ανεξάρτητη και αποστρατιωτικοποιημένη Κύπρο, ελεύθερη από ξένες βάσεις.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 14/05/2010

Παιδιά, όταν το μέλλον σας τρομάζει, κοιτάξτε το κατάματα !!!«…είμαστε η γενιά του ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ. Αυτό αφήνουμε στα παιδιά μας. Άξιοι της τύχης μας και των επιλογών μας…». Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, ο φίλος Εξαποδώ σχολιάζοντας μια ανάρτησή μου στις 5 Μαΐου και συμφώνησα μαζί του… Και δε μπορείς παρά να συμφωνήσεις, όπου κι αν ανήκεις, ότι κι αν πιστεύεις… κυρίως όταν είσαι γονιός κι αναλογίζεσαι, αυτό που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας, εμείς οι μεγαλύτεροι…
Ένα «πράγμα» υποτιμημένο και χρεωμένο, όχι μόνο σε …εκατομμύρια ευρώ, αλλά –το χειρότερο- σε ιδέες, σε λύσεις και σε προοπτικές μέλλοντος… ένα υποθηκευμένο λείψανο κράτους, σε …συσκευασία δώρου, αυτό θα τους παραδώσουμε, πασπαλισμένο με εθνικιστική, χριστιανική ή …επαναστατική χρυσόσκονη, ανάλογα με τα βιώματα, τα ιδεολογήματα και κυρίως τα κόμπλεξ, που παραλάβαμε και κουβαλάμε προίκα από άλλες εποχές. Κι εμείς (η γενιά της μεταπολίτευσης και καλά), φροντίσαμε να το κάνουμε ακόμα χειρότερο, να το φορτώσουμε με περισσότερη φύρα, να το κάνουμε πραγματικά ένα απόλυτο τίποτα……>>>>>>


Τέλος πάντων. Το θέμα δεν είναι να κάνουμε το μνημόσυνο κάποιων γενεών που περάσανε κι αυτής που έτσι κι αλλιώς, πάει στη δύση της.
Το θέμα είναι να δώσουμε στα παιδιά μας ένα μήνυμα.
Δεν εννοώ …σκυτάλη, ούτε δασκαλέματα, ούτε κηρύγματα, απ’ αυτά χορτάσανε.
Μόνο να τους προτρέψουμε, να σκεφτούνε, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη.
Κι ύστερα να τ’ αφήσουμε… Ξέρουν αυτά. Θα βρούνε το δρόμο τους…
------------------------
Παιδιά σας χρειαζόμαστε.
Πάρτε το παιχνίδι επάνω σας, γίνετε πρωταγωνιστές.
Μην αφήσετε αυτά που (δήθεν) θα γίνουν για σας, να γίνουν χωρίς εσάς…
Μην ακούτε εμένα, μην ακούτε τους μεγάλους, μην ακούτε όσους είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό το χάλι...
Κουβεντιάστε με τους συνομηλίκους σας, κυρίως.
Λειτουργείστε συλλογικά και προβληματιστείτε συλλογικά.
Βρείτε τους δικούς σας τρόπους, τους δικούς σας κώδικες επικοινωνίας, που για εμάς μπορεί –και πρέπει- να είναι ακαταλαβίστικοι και χαράξτε τους δικούς σας δρόμους.
Κι αντισταθείτε, σε κάθε τι το παλιό, σε κάθε τι το καθωσπρεπικά παραδοσιακό, σε κάθε τι που φτιάξαμε εμείς, για να καλύψουμε τη γύμνια μας.
Σεβαστείτε και κρατείστε μόνο αυτά που εσείς κρίνετε ότι πρέπει να σεβαστείτε και να κρατείστε…

Προσπεράστε μας κι αντισταθείτε…
Και να ξέρετε, ότι ο πατέρας σας (είτε εργάτης, είτε αγρότης, είτε υπάλληλος είναι, είτε μαγαζάτορας, είτε άνεργος, είτε οτιδήποτε) θα έχει άλλες προτεραιότητες –πιο βιοποριστικές- αυτά τα δύσκολα χρόνια που έρχονται. Και το χειρότερο, θα είναι πιο ευάλωτος απέναντι στο σύστημα, πιο συμμαζεμένος, θα έχει …πεσμένες και μειωμένες αντιστάσεις κι όπως και να’ χει, ρε γαμώτο, «…είναι μεγάλος, με τιράντες και γυαλιά κι όλο φοβάται το αύριο...», που λέει κι ο Νιόνιος…

Μπείτε μπροστά εσείς, λοιπόν.
Πείτε μας καινούργια πράγματα. Κι ας μας τρομάξουν. Κι ας μας σοκάρουν. Μη μας δίνετε σημασία. Χαράξτε τους δικούς σας δρόμους, για εσάς, για το μέλλον που εσείς θα ζήσετε…
Αλλά κυρίως μην αποστασιοποιείστε.
Μη μπαίνετε στο περιθώριο, που θέλουν κάποιοι να σας βάλουν.
Να παρεμβαίνετε πιο δυναμικά παντού. Να φέρετε την αύρα του καινούργιου παντού.
Όλα, μα όλα είναι γερασμένα. Το σύστημα και οι διαδικασίες του, οι πολιτικοί και τα μυαλά τους, τα Κόμματα και τα τσιτάτα τους…
Μην απαξιώνετε και μη μηδενίζετε τίποτα, απλά, αλλάξτε τα, όλα.
Αν δε μπορείτε εσείς, δε μπορεί κανένας.
Αφήστε μας εμάς να μαλώνουμε, για το αν η κότα έκανε τα’ αυγό ή το αυγό την κότα και να βλέπουμε παντού εχθρούς και φαντάσματα, να βλέπουμε το δάχτυλο και όχι το φεγγάρι…

Εσείς κοιτάξτε κατάματα το μέλλον κι ας σας τρομάζει, αυτή τη στιγμή...
Και μη θεωρήσετε ότι το βάρος είναι πολύ μεγάλο για τους ώμους σας.
Μπορείτε, τα ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ !!!

ΥΓ. Ευχαριστώ τα τρία νέα παιδιά (Ανώνυμος 04 Μαΐου 2010 11:17 μ.μ.) , (Ανώνυμος 05 Μαΐου 2010 2:19 π.μ.), (Ο Ορμυλιώτης 05 Μαΐου 2010 2:21 π.μ.) για τα σχόλιά τους, γραμμένα βραδινές ή …πρώτες πρωινές ώρες (κι αυτό για μένα έχει μεγάλη αξία, μόνο και μόνο γιατί μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν και να σχολιάσουν…) στην ανάρτηση «Ας …στοιχειώσουμε τα όνειρά τους, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ !». 3 σχόλια, τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά και τόσο …ίδια.
Διαφορετικά, γιατί ο καθένας έχει τη δική του γραφή, το δικό του «στυλ» και –προφανώς- τις δικές του πεποιθήσεις. Ίδια, γιατί κατά βάθος έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Την αγωνία, τον προβληματισμό και το ψάξιμο…

«Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις»

Έπαψε από τα καθήκοντά του τον Αντιδήμαρχο Αρναίας Μοσχόπουλο (εκ Παλαιοχωρίου), ο Δήμαρχος Αρναίας Λάζαρος Λαζάρου!
Η παύση του αντιδημάρχου έχει απόλυτη σχέση με τον Καλλικράτη!
Λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές εντός της ημέρας!

Βόμβα στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης!

Βόμβα εξερράγη στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, πριν από λίγο!
Δεν ξέρουμε τίποτα περισσότερο. Μόλις μας τηλεφώνησαν!

Μήπως δεν είναι και τόσο... "κακή" η ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ;

Δεν έγινε παντού αποψίλωση... εντάξει από Δευτέρα τα υπόλοιπα!

Ραντεβού στα ...τυφλά!


Οι ηγεσίες της Αριστεράς (ΚΚΕ - ΣΥΝ) φαίνεται ότι είναι σε πλήρη σύγχυση, δρουν με το θυμικό, με ανευθυνότητα, με κόμπλεξ, αποδεικνύοντας ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων, "λίγοι" δυστυχώς γι' αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο λαός και η χώρα μας.
"Λίγοι" να αναλύσουν, να κατανοήσουν τα προβλήματα της χώρας μας σε σχέση με την Ευρώπη και τον κόσμο. Γι' αυτό και δεν μπορούν να εμπνεύσουν, να ενώσουν, να προτείνουν και κινητοποιήσουν τις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση.
Χαρακτηριστικό ανευθυνότητας ήταν η άρνησή τους και η μη συμμετοχή τους στο κάλεσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (κατά τα άλλα τον τιμούν προσωπικά και σέβονται το θεσμικό του ρόλο!).
Όμως ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του αρχηγού της Ν.Δ. , Αντώνη Σαμαρά, για να μιλήσουν για την οικονομική κρίση και για τ' άλλα ζητήματα (ο Σαμαράς μετά τη σύσκεψη εξέφρασε τη λύπη του για τη μη συμμετοχή της Αριστεράς σ' αυτήν και ότι θα έπαιρνε την πρωτοβουλία για συνάντηση μαζί τους για να τους πείσει για "συστράτευση"!).
Εάν ήθελαν να είναι συνεπείς με τα επιχειρήματα που ανέπτυξαν για τη μη συμμετοχή τους, στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όφειλαν να μη δεχθούν να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. υπενθυμίζοντάς του ότι το κόμμα του είναι κατά κύριο λόγο, να μη πούμε αποκλειστικά, υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας!


Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις, για την επέτειο της 17ης Μαΐου 1821 στον Πολύγυρο, με την Παιδική Χορωδία.

ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το ΚΚΕ με ανησυχία αντιμετωπίζει την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, που ξεκινά την Παρασκευή 14 Μάη. Όλα δείχνουν πως σχεδιασμένα προωθείται η παραπέρα ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και η οποία οδηγεί στη σταδιακή απεμπόληση στον ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον τομέα της άμυνας, τη θέση των οποίων καταλαμβάνει ένα είδος ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης με τους ΝΑΤΟικούς «πάτρωνες».
Η «βήμα προς βήμα προσέγγιση», που ξεκίνησε ...>>>>>>>

στη Μαδρίτη το 1997 (στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ) από προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας «νόμιμα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο, εξελίσσεται σε «βήμα προς βήμα διολίσθηση» προς την αναγνώριση των τουρκικών αξιώσεων περί γκρίζων ζωνών, όπως προέκυψε πρόσφατα κι από έγγραφο του Αμερικάνου διοικητή του Νατοϊκού Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης που κηρύσσει το Αιγαίο ως «γκρίζα ζώνη».

Οι εξελίξεις αυτές, που θίγουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, διαμορφώνουν επικίνδυνη κατάσταση, σε μια στιγμή που και στην περιοχή μας οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Επίσης, η ελληνοτουρκική συνεργασία, την οποία προπαγανδίζουν οι δύο πρωθυπουργοί, προβλέπει στη παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της κερδοφορίας των καπιταλιστών των δύο χωρών, όπως άλλωστε φαίνεται και από το πρόγραμμα των συζητήσεων, των διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού υπουργών και επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Το ΚΚΕ είναι σταθερά προσανατολισμένο στην ανάπτυξη της φιλίας, της διεθνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στην εργατική τάξη και στους λαούς των δύο χωρών. Από αυτή τη σκοπιά καλεί τους εργαζόμενους να δούνε πίσω από τους «πανηγυρικούς», που θα ακούσουν αυτές τις μέρες, τους κινδύνους που περικλείει η μετατροπή του Αιγαίου σε ΝΑΤΟϊκή «λίμνη». Να ενδυναμώσουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος για την απόκρουση των σχεδίων αυτών, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, την αποδέσμευση της Ελλάδας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις -ΝΑΤΟ και ΕΕ- που αποτελούν μόνιμη πηγή οδυνηρών συνεπειών σε βάρος των λαών.

ΑΘΗΝΑ 13/5/2010 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Συναντήσεις Σαμαρά...

Αντώνη Σαμαρά, αν κατάφερνες να συναντήσεις την ίδια ώρα και μέρα, μαζί, Τσίπρα και Παπαρήγα η επιτυχία σου θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη!
-Πάντως και χωριστά, επιτυχία σου είναι!
-Γεια σου, Αλέκα και Αλέξη!

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα συνέβη σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες στο 40ο χιλιόμετρο Νέων Μουδανιών Παλιουρίου Χαλκιδικής.
Επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε άγνωστος άνδρας εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε μεταλλική κολώνα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.