Τρίτη, 27 Απριλίου 2010

Άντε γεια...! Να είσαι σίγουρος ότι δε θα λείψεις από κανέναν!

Ορίσθηκαν μέλη Πανελλήνιας Επιτροπής

Διαβάζουμε σε σημερινές στήλες, μεταξύ των υπόλοιπων, ορίστηκε μέλος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ως εκπρόσωπος της ΕΝΑΕ ο Δημήτρης Τσούφης!
Αναπληρωματικός του ορίσθηκε ο επίσης Νομαρχιακός Σύμβουλος Χαλκιδικής Πασσαλής Γιώργος.
-Καλή δύναμη και δουλειά και στους δύο Χαλκιδικιώτες! Ευχόμαστε να είναι αποδοτικοί και χρήσιμοι!

Και στη Σιθωνία...

Σε γνωστό ξενοδοχείο της Σιθωνίας θα συναντηθεί ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χαλκιδικής Δημήτριος Τσούφης την Πέμπτη (29/4) με στελέχη της Ν.Δ. στη Σιθωνία!
Η αίθουσα, μας ενημερώνει φίλος από την περιοχή, έχει κλειστεί από την περασμένη εβδομάδα για την Πέμπτη το βράδυ!!!
Η προσπάθεια του Τσούφη μεγάλη και συνεχής, αν τρέχει έτσι και μετά την εκλογή του σίγουρα θα "φυσάει" το κόμμα στο νομό!

Αξεπέραστα προβλήματα στο Νοσοκομείο Πολυγύρου! Ποιος θα ενδιαφερθεί!Κάλεσμα του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Χαλκιδικής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η χώρα βαδίζει όπως έχει προκαθοριστεί από τις αγορές και τους κερδοσκόπους: από το κακό στο χειρότερο. Κάθε επιδείνωση της κατάστασης αποφέρει δις. Ευρώ σε διεθνείς θεσμικούς και μη επενδυτές. Κι αυτό διότι δεν έχουν επενδύσει στη μια κι έξω χρεωκοπία της χώρας, αλλά στον αργό θάνατο της.
Όσο περισσότερο κρατήσει η επιθανάτια αγωνία, τόσο περισσότερο κερδίζουν από τα αυξημένα spreads- επιτόκια, από τις επισφάλειες των ελληνικών ομολόγων, από τα κάθε είδους παράγωγα χρέους, από τα πιθανά ...>>>>>>

swaps και τις συμφωνίες πάνω και κάτω από το τραπέζι προκειμένου η χώρα να συνεχίσει να δανείζεται για να συνεχίσει απρόσκοπτα την εξυπηρέτηση των χρεών της.
Το Δ.Ν.Τ. και η Ε.Ε. εγγυώνται αυτή την πορεία.
ΕΜΕΙΣ;;;
ΟΤΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΙΒΟΝΤΑΣ ΖΩΕΣ, ΣΤΕΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ .

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ
ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΣΤΙΣ 10:30 π.μ.
ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ

Το πάρκινγκ της Νομαρχίας στον Πολύγυρο.

Γνωστό το πρόβλημα πάρκινγκ στο κέντρο του Πολυγύρου κατά τις πρωινές ώρες!
Γνωστός και ο χώρος του πάρκινγκ της Νομαρχίας Χαλκιδικής!
Φίλος μας παρατηρεί:
1. Γιατί δεν γίνεται ασφαλτόστρωση ή τσιμεντόστρωση, τόσα χρόνια, για να αποφεύγουμε τα σύννεφα της σκόνης όποτε φυσάει αέρας;
2. Αν το πάρκινγκ εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο αριθμό αυτοκινήτων σε περίπτωση που ασφαλτοστρωθεί και γίνουν οι απαραίτητες διαγραμμίσεις παρκαρίσματος σίγουρα θα εξυπηρετεί πολύ περισσότερα αυτοκίνητα απ' ότι τώρα με το "άναρχο" παρκάρισμα!
-Σωστός είσαι φίλε μου! Αλλά ...άδικα θα περιμένεις;

Κάλεσμα Τσίπρα για ενωτική συγκέντρωση Πρωτομαγιάς.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας απέστειλε σήμερα στα Προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, στο Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, στο Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΚΚΕ,στη Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων και στη Γραμματεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιστολή με την οποία καλεί σε ενωτική συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: ...>>>>>>>

«Προς
Προεδρείο ΓΣΕΕ
Προεδρείο ΑΔΕΔΥ
Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων
Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ
Γραμματεία Οικολόγων Πράσινων
Γραμματεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές

Με την προσφυγή της κυβέρνησης στον μηχανισμό που συγκρότησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι εργαζόμενοι της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια χωρίς προηγούμενο επίθεση.
Η επίθεση αυτή, θέτει σε αμφισβήτηση κάθε κατακτημένο δικαίωμα, που προστατεύει την εργασία, την δημόσια κοινωνική ασφάλιση, το κοινωνικό κράτος.
Βασικός υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή είναι η σημερινή κυβέρνηση που χωρίς καμία νομιμοποίηση, και έχοντας υφαρπάξει με εντελώς διαφορετικές προεκλογικές δεσμεύσεις την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών, προσφέρει τα δικαιώματά τους, ως αντάλλαγμα για την εύνοια των νεοφιλελεύθερων κερδοσκοπικών αγορών. Υπεύθυνες είναι εξ ίσου οι δυνάμεις του δικομματισμού, που με μοναδικό κριτήριο την διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, λεηλάτησαν τα δημόσια αγαθά και τον δημόσιο πλούτο.
Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να ανακοπεί η επίθεση αυτή: Η μαζική και δυναμική εκδήλωση ενός κινήματος κοινωνικής αντίστασης. Απέναντι σε ένα ογκώδες κίνημα αντίστασης, αποφασισμένο να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στη δουλειά και την αξιοπρεπή ζωή, καμία κυβέρνηση και κανένας υπερεθνικός οργανισμός δεν μπορεί να επιβάλλει την πολιτική του.
Αντίθετα, ένα κίνημα κατακερματισμένο, εγκλωβισμένο σε εσωτερικές διαφωνίες, αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμούς, είναι αναντίστοιχο με τις σημερινές απαιτήσεις. Ανεξάρτητα λοιπόν από τις όποιες διαφωνίες, την όποια κριτική ασκεί ο ένας στον άλλον, τις ευθύνες που υπάρχουν, θεωρούμε ότι αυτές τις ώρες, η εξάντληση κάθε δυνατότητας για κοινή δράση, μπορεί να απεγκλωβίσει τις μεγάλες μάζες των εργαζομένων από την ηττοπάθεια, και την παραίτηση, και να δημιουργήσει νέους συσχετισμούς δύναμης απέναντι στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο.
Μια πρώτη δυνατότητα που μας δίνεται, είναι η συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς. Σε αυτή την ιστορική για τον τόπο συγκυρία, η φετινή Πρωτομαγιά, οφείλει να υπερβεί ένα άθροισμα οργανώσεων, και συνδικάτων και χώρων συγκέντρωσης. Πρέπει να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα. Να είναι η πρώτη ηχηρή απάντηση του εργαζόμενου λαού, απέναντι στην προσπάθεια εκχώρησης της κυριαρχίας του στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ.
Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί στον μεγαλύτερο βαθμό, αν τα συνδικάτα, τα κόμματα και οι πολιτικές οργανώσεις που αντιμάχονται σήμερα την κυβερνητική πολιτική, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές και την κριτική που ασκούν ο ένας στον άλλον, καλέσουν σε μία ενωτική συγκέντρωση. Μια τέτοια ενωτική πρωτοβουλία, θα δημιουργήσει την δυναμική που χρειάζεται σήμερα, για να μετατραπεί η αγωνία των εργαζομένων σε αποφασιστικότητα, που θα εκδηλωθεί με μαζική παρουσία στις κινητοποιήσεις.
Η εμπειρία προηγούμενων ετών μπορεί να μας κάνει σοφότερους και πολύ πιο αποτελεσματικούς. Και το παραμικρό βήμα ενότητας, χωρίς να υπονομεύει την αυτονομία κανενός, μπορεί σήμερα να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και να δώσει στον λαό και τους εργαζόμενους την δύναμη που χρειάζονται για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.
Μπορούμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η αναζήτηση ενός κοινού βηματισμού μπορεί να δυναμώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις και να οδηγήσει το μαζικό λαϊκό κίνημα πιο κοντά στη νίκη.»

Ο ΣΥΝ για την ομιλία Παπανδρέου στην Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ

Η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού αποτελεί μνημείο υποκρισίας και προκλητικότητας. Αλήθεια ποιον μπορεί να πείσει ο κ. Πρωθυπουργός όταν καλεί σε «συστράτευση για να βγει η χώρα από την κηδεμονία»; Δεν ήταν αυτός που παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ; Δεν ήταν η πολιτική που ακολούθησε αυτή που άνοιξε το δρόμο στον μηχανισμό ΔΝΤ-Ε.Ε.; Αυτοί που ευθύνονται για την κρίση, μαζί με τους προκατόχους τους, εμφανίζονται τώρα ως σωτήρες.
Ο «πόνος και η πίκρα του λαού μας» είναι πράγματι μεγάλος και θα μετατραπεί σε οργή και αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
To Γραφείο Τύπου

Μία διδακτική ιστορία

Κατά τη διάρκεια του Βʼ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα κατά την Ιταλική κατοχή, σε κάποιο νησί του Ιονίου η ομάδα κατοχής των Ιταλών είχε επιτάξει το Δημαρχείο, που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία του νησιού και το είχε μετατρέψει σε αρχηγείο της. Ο επικεφαλής της ομάδας κατοχής, Ιταλός αξιωματικός είχε θρονιαστεί στο γραφείο του δημάρχου και από το παράθυρό του απολάμβανε τη θέα προς την πλατεία του νησιού. Στο κέντρο της πλατείας υπήρχε μια όμορφη ...>>>>>>

εκκλησία και δίπλα ακριβώς ένα πανύψηλο καμπαναριό με ένα περίτεχνο ρολόι στη μέση. Μάταια περίμενε ο ιταλός αξιωματικός να το ακούσει να χτυπάει γιατι το ρολόι αυτό είχε εδώ και καιρό σταματήσει λόγω βλάβης.

Ο Ιταλός αισθάνθηκε χρεός του να αποκαταστήσει τη βλάβη και έτσι φρόντισε και έμαθε από το δήμαρχο του νησιού ότι το ρολόι είχε σταματήσει γιατί δεν υπήρχε λάδι για να λαδώσουν τα γρανάζια του. Τότε ο αξιωματικός χωρίς δεύτερη σκέψη πρόσφερε στον δήμαρχο έναν τενεκέ 12 λίτρων, παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο, έτσι ώστε να λαδωθούν τα γρανάζια και να δει και πάλι το ρολόι να δουλεύει και πάλι, και να ακούσει την καμπάνα να χτυπάει ρυθμικά την ώρα.

Ο δήμαρχος πήρε το λάδι και το ίδιο βράδυ κάλεσε στο σπίτι του τον ταμία του δημοτικού συμβουλίου και του έδωσε μία νταμιτζάνα με 6 λίτρα παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο, λέγοντας του ότι ο Ιταλός αξιωματικός ενδιαφέρετε να δει το ρολόι να δουλεύει και πάλι και πως θα έπρεπε γρήγορα να φτάσει το λάδι στα χέρια του συντηρητή του ρολογιού. Την άλλη μέρα το πρωί ο ταμίας πήγε στην κεντρική εκκλησία του νησιού να βρει τον παπά. Στα χέρια του κρατούσε ένα μπουκάλι με 3 λίτρα παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο. Είπε στον παπά πως ως υπεύθυνος της εκκλησίας, άρα και του ρολογίου, ήταν δική του υπόθεση να φροντίσει ώστε το λάδι να φτάσει στα χέρια του συντηρητή του ρολογιού, με σκοπό να λαδωθούν τα γρανάζια του και να αρχίσει και πάλι να δουλεύει, όπως δηλαδή επιθυμούσε να γίνει ο ιταλός αξιωματικός.

Ο παπάς πήρε το λάδι και το ίδιο μεσημέρι φώναξε τον νεοκόρο στο γραφείο του. Του εξήγησε την επιθυμία του ιταλού αξιωματικού να δει το ρολόι να δουλεύει και του είπε πως γιʼαυτό το λόγο προσφέρει 1 λίτρο παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο. Τον παρακάλεσε αν θα μπορούσε να πάει το λάδι αυτό στον συντηρητή του ρολογιού και να του πει να πιάσει αμέσως δουλειά και να αρχίσει να λαδώνει το ρολόι. Ο νεοκόρος έφυγε αμέσως για να εκτελέσει την εντολή του παπά. Μετά από λίγη ώρα χτυπούσε την πόρτα του συντηρητή του ρολογίου και αφού του εξιστόρησε τα όσα είχαν συμβεί του έδωσε ένα μπουκαλάκι με 200 γραμμάρια παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο και του ζήτησε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό να λαδώνει το ρολόι για να μην δυσαρεστηθεί ο ιταλός αξιωματικός. Ο συντηρητής του ρολογιού, όταν έμεινε μόνος, κοίταξε με δέος το πολύτιμο περιεχόμενο του μικρού μπουκαλιού. Σκέφτηκε πόσο νόστιμες θα έκανε τις λαχανίδες που επί μήνες έτρωγε αυτός και η οικογένειά του. Πόσο καλό θα έκανε στο παιδιά του λίγο λάδι που τους έχει ξεραθεί ο οισοφάγος από την μπομπότα! Την ίδια όμως στιγμή σκέφτηκε με τρόμο την αντίδραση του ιταλού αξιωματικού αν δεν έκανε αυτό που τον είχε προστάξει μέσω του νεοκόρου, μιας και τους υπόλοιπους κρίκους αυτής της αλυσίδας τους αγνοούσε! Το ίδιο απόγευμα το ρολόι χτύπησε και πάλι μετά από πολύ καιρό, έξι φορές. Στην αρχή οι νησιώτες νόμισαν πως κάποιος είχε πεθάνει και σταυροκοπήθηκαν λέγοντας «ζωή σε λόγου μας». Αργότερα όμως, έμαθαν από τον παπά της εκκλησίας που τους μάζεψε για τον εσπερινό ότι ο καλός ιταλός αξιωματικός είχε προσφέρει παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο για να βάλει σε λειτουργία το ρολόι τους και πως γιʼαυτό και μόνο θα έπρεπε να αισθάνονται μεγάλη ευγνωμοσύνη που ο Κύριος, αν και περνάνε δύσκολες στιγμές στη μέση ενός φριχτού πολέμου τους έστειλε αυτόν τον μεγαλόψυχο Ιταλό.

Φυσικά το ρολόι στην κεντρική πλατεία του νησιού σταμάτησε να δουλεύει μετά από μία εβδομάδα και ο ιταλός αξιωματικός έστησε στον τοίχο του καμπαναριού τον έλληνα συντηρητή και τον εκτέλεσε ένα πρωί, παρουσία του δημάρχου, του ταμία, του παπά του νεοκόρου και των υπολοίπων κατοίκων του νησιού για παραδειγματισμό!!!!!!!

Αν και στην ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει κατοχή, ούτε ξένοι κατακτητές, εμείς ακόμη συνεχίζουμε να στερούμε το «λάδι» από τα γρανάζια της μηχανής μας. Από το δήμαρχο στον ταμία και από τον παπά στον νεοκόρο χάνεται ο πλούτος που έρχεται από την Ε.Ε. για να υποστηρίξει την οικονομία μας και στο τέλος το θύμα είναι ο συντηρητής του ρολογιού... δηλαδή εμείς!!!!
Σχόλιο αναγνώστη στην ανάρτηση: Άκου ρε τι ρωτάνε, οι φλώροι του Δ.Ν.Τ. !!! αλλά και τι τους απαντάμε εμείς !!!

ΣΚΟΡΕΡ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ Α' Ε.ΚΑ.Σ. Χαλκιδικής

Α.Ο. ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
1) ΚΟΥΓΙΩΝΗΣ Χ. 509(7)
2) ΠΑΠΑΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ 422(58)
3) ΣΤΙΒΑΧΤΑΡΗΣ 131(31)
4) ΒΛΑΧΟΣ 125
5) ΜΥΛΩΝΑΣ Ν. 85(8)
6) ΜΟΜΤΣΙΑΣ 68(4)
7) ΣΟΜΠΑΤΖΗΣ 59(11) ...>>>>>>>

8) ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ 53(4)
9) ΜΠΑΝΑΒΑΣ Ι. 52(6)
10)ΑΘΑΜΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Κ. 30
11)ΓΙΣΓΑΚΗΣ 29(4)
12)ΒΑΛΣΑΜΗΣ 29(2)
13)ΜΥΛΩΝΑΣ Γ. 20(3)
14)ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ 19(1)
15)ΜΠΑΝΑΒΑΣ Χ. 15
16)ΔΡΟΥΓΚΑΣ 9
17)ΚΟΥΓΙΩΝΗΣ Κ. 2

ΣΚ ΙΕΡΙΣΣΟΣ 99

1) ΚΕΣΚΕΣΙΑΔΗΣ 355(34)
2) ΕΥΘΥΜΙΟΥ Π. 289(18)
3) ΛΕΧΟΣ Β. 180(12)
4) ΛΕΧΟΣ Χ. 169(20)
5) ΚΑΤΣΙΦΟΣ 94
6) ΝΤΟΥΖΑ 76(5)
7) ΖΗΖΗΛΙΩΤΗΣ 63(9)
8) ΚΟΥΚΟΝΤΖΗΛΑΣ 41(6)
9) ΕΥΘΥΜΙΟΥ Χ. 40
10)ΚΟΝΣΟΥΛΑΣ 38(7)
11)ΔΕΝΕΛΕΚΙΔΗΣ 36(3)
12)ΣΑΜΑΡΑΣ 30
13)ΜΑΤΑΚΟΣ 28
14)ΜΠΑΝΤΗΣ 4

ΠΟ Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ

1) ΤΟΜΑΝ 267(46)
2) ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ 231(3)
3) ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ 225(4)
4) ΤΣΙΑΡΑΣ 215(29)
5) ΤΣΙΓΓΕΛΙΔΗΣ 134(18)
6) ΓΑΡΟΦΑΛΛΟΥ 91(18)
7) ΜΑΝΑΒΑΚΗΣ 63
8) ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΗΣ 43(1)
9) ΜΑΜΟΥΡΗΣ 31(2)
10)ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ 26
11)ΜΠΑΝΑΒΑΣ 24(3)
12)ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 13(1)
13)ΤΥΡΧΑΝΙΔΗΣ 12
14)ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ 5(1)
15)ΚΑΡΑΤΖΙΔΗΣ 2

ΑΟ Ν.ΤΡΙΓΛΙΑΣ

1) ΠΑΝΤΖΑΚΗΣ 237(25)
2) ΔΑΜΑΡΛΗΣ 211(35)
3) ΓΕΩΡΓΟΓΛΟΥ Ε. 172(21)
4) ΚΑΡΠΟΥΖΗΣ 167(2)
5) ΣΕΡΕΜΕΤΗΣ 141(11)
6) ΤΣΗΛΙΟΣ 94(19)
7) ΚΑΡΡΑΣ 89(9)
8) ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ 76(2)
9) ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ 55
10)ΚΟΥΝΑΔΟΣ 51
11)ΓΕΩΡΓΟΓΛΟΥ Γ. 36(1)
12)ΖΟΥΠΗΣ 22(5)
13)ΚΑΡΑΜΙΤΣΙΟΣ 21
14)ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 15

ΑΣ ΑΕΤΟΙ ΟΡΜΥΛΙΑΣ

1) ΜΠΑΜΠΑΡΓΙΟΣ 315(18)
2) ΛΕΛΕΓΙΑΝΝΗΣ 266(46)
3) ΔΗΜΗΤΣΑΣ 258(2)
4) ΝΤΑΛΝΤΟΣ 146(13)
5) ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ Η. 121(6)
6) ΓΡΙΨΙΟΣ 70(6)
7) ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ 37(3)
8) ΜΠΟΥΡΛΗΣ 34(3)
9) ΚΥΡΟΜΙΤΗΣ 22
10)ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ Α. 18(1)
11)ΔΕΑΣ 18
12)ΓΟΥΡΓΟΥΡΗΣ 11(1)
13)ΔΡΑΚΑΚΗΣ 10
14)ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 9(1)
15)ΠΛΟΥΜΗΣ 8
16)ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΣ ΑΝ. 7
17)ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ 6
18)ΤΖΟΥΜΑ 5(1)
19)ΒΕΝΙΑΜΙΝ 5
20)ΤΣΙΚΟΥΡΗΣ 4
21)ΑΝΕΓΡΟΝΟΣ 2

ΑΣ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗΣ

1) ΕΥΘΥΜΟΠΟΥΛΟΣ 348(6)
2) ΚΕΛΕΣΗΣ 235(42)
3) ΣΤΟΥΛΟΥΠΗΣ 186(6)
4) ΤΣΙΝΟΣ 171(17)
5) ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ 127(1)
6) ΚΟΚΚΙΝΟΣ Ε. 87(2)
7) ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ 21
8) ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ 21
9) ΔΡΟΣΙΝΟΣ 14
10)ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 12
11)ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 10(2)
12)ΤΣΙΒΙΛΟΓΛΟΥ 9
13)ΡΟΥΣΣΟΣ 8
14)ΜΟΥΤΖΙΚΗΣ 4
15)ΚΟΚΚΙΝΟΣ Σ. 3(1)

ΑΟΚ Ν.ΜΑΡΜΑΡΑ

1) ΛΑΖΟΓΛΟΥ 292(4)
2) ΜΙΛΚΟΝΙΔΗΣ Π. 148(7)
3) ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ 120(13)
4) ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ 99(1)
5) ΧΑΤΖΗΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ 94(5)
6) ΟΥΖΟΥΝΠΛΟΥΜΗΣ 62(4)
7) ΚΑΙΚΗΣ 55(6)
8) ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 47(5)
9) ΚΟΠΑΝΤΣΑΣ 39(5)
10)ΚΑΜΠΑΣ 39(2)
11)ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ 31(2)
12)ΖΗΣΗΣ 27
13)ΜΙΛΚΟΝΙΔΗΣ Η. 22
14)ΖΟΥΜΠΟΥΛΗΣ 19(1)
15)ΤΣΕΠΕΛΙΔΗΣ 12
16)ΚΩΤΣΙΔΗΣ 1
17)ΚΑΤΣΑΠΑΣ 1

ΜΟ ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΡΝΑΙΑΣ

1) ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 294(3)
2) ΚΥΠΑΡΙΣΣΑΣ 269(45)
3) ΜΠΑΤΖΙΟΣ 210(17)
4) ΚΟΥΣΙΔΗΣ 142(9)
5) ΠΡΑΝΤΣΙΣ 97(10)
6) ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ 80(13)
7) ΑΡΓΥΡΙΟΥ 51
8) ΛΑΛΙΩΤΗΣ 43(9)
9) ΤΣΙΑΡΑΣ 32(3)
10)ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ 29(3)
11)ΑΡΓΥΡΟΣ Δ. 17
12)ΑΝΤΩΝΙΟΥ 13(2)
13)ΓΚΑΓΚΑΝΗΣ 9
14)ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΣ 7
15)ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΑΣ 7
16)ΧΑΡΙΣΤΟΣ 7
17)ΡΕΠΑΝΗΣ 5(1)
18)ΤΖΙΤΖΙΡΙΚΑΣ 5(1)

ΑΟ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

1) ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ 253(28)
2) ΝΙΚΟΛΗΣ 230(5)
3) ΑΡΙΣΤΟΣ 165(3)
4) ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ 113(3)
5) ΜΙΤΕΛΟΥΔΗΣ 111(20)
6) ΖΑΓΚΑΡΕΤΟΣ 58(2)
7) ΘΩΜΟΣ 57
8) ΚΕΡΜΕΝΤΗΣ 53(8)
9) ΠΑΡΑΛΗΣ 35(1)
10)ΜΑΤΕΝΤΖΙΔΗΣ 32(6)
11)ΜΑΡΙΝΟΣ 27
12)ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ 26(2)
13)ΤΣΙΑΛΑΣ 16(1)
14)ΣΑΜΑΡΑΣ 8
15)ΑΚΛΙΔΗΣ 8(1)
16)ΖΑΓΓΑΝΑΣ 7(1)

ΑΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ

1) ΖΟΛΩΤΑΣ 246(41)
2) ΓΚΑΓΚΑΝΗΣ Α. 208(5)
3) ΚΟΥΜΑΝΤΣΙΩΤΗΣ 142(15)
4) ΒΟΥΖΙΟΣ 129(5)
5) ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 51(5)
6) ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ Α. 51(9)
7) ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ 35(2)
8) ΠΑΝΑΙΡΛΗΣ 30(1)
9) ΠΟΛΥΖΟΥ 17
10)ΚΑΤΣΙΡΜΑΣ 10
11)ΓΚΑΓΚΑΝΗΣ Μ. 9
12)ΚΑΤΣΑΜΠΡΟΚΟΣ 6
13)ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ Δ. 2

ΑΟ ΝΙΚΗΤΗΣ

1) ΧΗΝΙΤΙΔΗΣ 220(13)
2) ΣΠΥΡΟΥ 215(41)
3) ΜΙΧΑΛΟΥΔΗΣ 200
4) ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ 76(13)
5) ΚΟΥΤΛΙΑΝΟΣ 64(1)
6) ΛΟΓΑΡΗΣ 53(5)
7) ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ 48(2)
8) ΠΟΛΥΓΥΡΝΟΣ-ΚΑΡΡΑΣ 44
9) ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ 32
10)ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ 28(2)
11)ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥ 19(1)
12)ΜΑΡΑΓΚΑΣ 15(4)
13)ΜΠΑΡΑΚΗΣ 12
14)ΜΑΝΤΣΙΟΣ 8
15)ΚΑΤΣΙΜΕΡΟΣ 8
16)ΛΥΔΙΑΝΟΣ 4
17)ΚΟΥΤΣΙΟΥΚΗΣ 2
18)ΣΑΛΙΑΡΗΣ 1
19)ΚΑΜΠΑΝΗΣ 1

ΑΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

1) ΑΛΒΑΝΟΣ-ΑΝΤΩΝΙΟΥ 182(24)
2) ΧΑΣΑΠΗΣ 141(21)
3) ΚΑΤΣΑΒΑΒΑΚΗΣ Γ. 126(11)
4) ΤΣΟΥΛΗΣ 122(5)
5) ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗΣ 119(11)
6) ΑΠΕΣΛΙΔΗΣ 77
7) ΚΕΧΑΓΙΑΣ 75(6)
8) ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ 42(4)
9) ΒΑΓΙΩΝΑΣ 25(6)
10)ΓΚΑΔΡΗΣ 24(6)
11)ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ 19
12)ΚΑΤΣΑΒΑΒΑΚΗΣ Μ. 11(1)
13)ΣΟΥΛΤΑΝΗΣ 9(1)
14)ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗΣ 9
15)ΜΙΝΕΡΟΣ 5(1)

ΟΜΑΔΙΚΑ ΕΥΣΤΟΧΑ ΤΡΙΠΟΝΤΑ:

1) ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 139
2) ΤΡΙΓΛΙΑ 130
3) ΜΟΥΔΑΝΙΑ 126
4) ΑΡΝΑΙΑ 116
5) ΙΕΡΙΣΣΟΣ 114
6) ΟΡΜΥΛΙΑ 101
7) ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 97
8) ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ 83
9) ΝΙΚΗΤΗ 82
10)ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ 81
11)ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ 77
12)ΜΑΡΜΑΡΑΣ 55
Επιμέλεια: Μάνος Κατσαβαβάκης

Το ΚΚΕ για την ομιλία Παπανδρέου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν ένα παραλήρημα απειλών προς το λαό και συκοφάντησης του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Επιβεβαίωσε και πάλι ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να επιβάλλει την πολιτική του κεφαλαίου διά πυρός και σιδήρου. Παρουσίασε με κυνικότητα την προσφυγή στον δανεισμό ΕΕ – ΔΝΤ ως σωτήρια για τη χώρα που ωφελεί όλους, ενώ ωφελεί μόνο την πλουτοκρατία.
Τώρα δεν επιτρέπονται αυταπάτες. Δεν τους τρομάζει η λαϊκή διαφωνία, αλλά ο μαζικός λαϊκός αγώνας και η προοπτική που χαράζει το ΚΚΕ.
ΑΘΗΝΑ 27/4/2010 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ομιλία Παπανδρέου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, αγαπητέ Πρόεδρε της Βουλής, αγαπητέ Πρόεδρε Κακλαμάνη, θέλω να ξεκινήσω με μια νότα συναισθηματική. Περνάμε μαζί τη δυσκολότερη στιγμή της Ελλάδας των τελευταίων δεκαετιών.
Οι προκλήσεις που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει είναι πρωτόγνωρες, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, ακόμη και για την παγκόσμια οικονομία. Οι ευθύνες που έχουμε αναλάβει ...>>>>>>

είναι ιστορικές, οι πολιτικές μας αποφάσεις καθοριστικές. Καθοριστικές για το μέλλον του Ελληνισμού, για τα παιδιά μας, για το μέλλον της Ευρώπης.

Και αυτά που λέω, δεν αποτελούν υπερβολή. Μήνες τώρα, βρισκόμαστε στις πρώτες σελίδες και στα πρώτα πλάνα των ειδήσεων παντού. Πολλά μας έχουν πληγώσει, και ο πόνος, η πίκρα είναι δυνατή όσο ποτέ άλλοτε. Ενώ η μεταχείρισή μας καθημερινά είναι ένα ντους, κρύο και ζεστό μαζί.

Έχουμε διαβάσει ή ακούσει και παρακολουθήσει τις πιο ανθρώπινες και αντικειμενικές περιγραφές της περιπέτειάς μας από σοβαρούς αναλυτές, όμως, και το αντίθετο - τις πιο άδικες, τις πιο εξωφρενικές παρουσιάσεις από ανεύθυνους, λαϊκιστές ή και εγκάθετους κερδοσκόπους, που βυσσοδομούν ενάντια στην πατρίδα μας. Άλλοτε η Ελλάδα ήταν το εξιλαστήριο θύμα, άλλοτε το παράδειγμα προς αποφυγήν.

Όμως, υπάρχουν και αναλαμπές, διότι κάποιες φορές, με τις γενναίες μας αποφάσεις, γίναμε πρότυπο για το πώς και άλλες χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν παρόμοιες κρίσεις, με την ίδια παρρησία, με την ίδια αποφασιστικότητα.

Τους μήνες αυτούς, έχουμε ζήσει εμείς, ο Ελληνικός λαός, πολλές λύπες, όπως και χαρές για επιτυχίες. Πολλές πικρίες, όπως και φωνές συμπαράστασης και κατανόησης.

Ταξιδεύοντας από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα, από σύσκεψη σε σύσκεψη, από συνάντηση σε συνάντηση, από διαπραγμάτευση σε διαπραγμάτευση, πολλές φορές, ένιωσα αυτό που λένε, τη μοναξιά της εξουσίας. Θέλω όμως να σας ευχαριστήσω προσωπικά, διότι αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα, εσείς, έχετε σταθεί με συμπαράσταση, αλλά και έχετε σταθεί στο ύψος σας, και όχι μόνο πολιτικά. Έχετε δώσει ψυχή στον αγώνα που κάνουμε από κοινού, έχετε δείξει έμπρακτη τη συμπαράστασή σας στον κοινό μας αγώνα. Στις πιο δύσκολες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας μας, έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας, μαζί.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι, όλοι μας, με το κέφι που μας δίνει η ιδέα ότι το κάνουμε για την πατρίδα μας, πάμε στη μάχη με το κεφάλι ψηλά, ξέροντας ότι, πάνω από την ασημαντότητα του πολιτικού κόστους, υπάρχει η προσφορά στην Ελλάδα, στο σύνολο, στο συλλογικό συμφέρον.

Αυτή η στάση σας, όχι μόνο είναι αξιέπαινη, αλλά αποτελεί έμπνευση και παράδειγμα για μια άλλη πολιτική κουλτούρα στον τόπο μας και, στις δύσκολες στιγμές, μου δίνει κι εμένα κουράγιο. Διότι αποδεικνύουμε ότι εμείς είμαστε εκείνοι που θέλουμε μια διαφορετική Ελλάδα, ότι εμείς είμαστε οι φορείς της αλλαγής που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Αυτή ήταν και αυτή είναι η εντολή που μας έδωσε ο Ελληνικός λαός στις 4 του Οκτώβρη: να εγγυηθούμε την Ελλάδα της περηφάνιας, την Ελλάδα χωρίς επιτηρήσεις και κηδεμονίες, χωρίς δουλείες, υποχρεώσεις ή υπερχρεώσεις σε τρίτους, την Ελλάδα της φιλοτιμίας και της παραγωγής, την Ελλάδα της Δημοκρατίας και του Δικαίου, την Ελλάδα της ανθρωπιάς και της διαφάνειας, της ανάπτυξης και της ευνομίας, της αλληλεγγύης στον αδύναμο, αλλά και της απελευθέρωσης της πιο δημιουργικής Ελλάδας, του δυναμισμού των νέων, των ικανών, των καινοτόμων και των οραματιστών.

Σε όλους σας, στον καθένα σας, θέλω να επισημάνω κάτι απλό, όσο και συγκλονιστικό: μέσα στο δήθεν τετριμμένο της καθημερινής σας πάλης, στο Κοινοβούλιο, στην Περιφέρειά σας, στα Μέσα Ενημέρωσης, μπροστά στον πολίτη, περνάμε το μήνυμα ότι η εποχή μας κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι. Είναι η ώρα της αλλαγής. Είναι η στιγμή της αλήθειας. Η σελίδα γυρίζει οριστικά και η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω.

Και αυτό, δεν το αποδεικνύουμε μόνο με τα μεγάλα, αλλά και με την καθημερινή μας στάση, την προσπάθεια να αντιληφθούμε τις ανάγκες της εποχής και την ανασφάλεια που αισθάνεται ο κάθε πολίτης, ενώ εξερευνούμε τις λύσεις και τις αποφάσεις, με την αγωνία εκείνου που θέλει το τέλειο, το σωστό, το δίκαιο, το ανθρώπινο, μέσα σε μια εποχή σκληρή και αδυσώπητη.

Ναι, το έργο σας, το έργο μας, στο Κοινοβούλιο, στην Κυβέρνηση, στο κόμμα, στην κοινωνία, είναι τιτάνιο, πρωτοποριακό. Κολυμπάμε σε νερά που δεν έχουν εξερευνηθεί, αλλά έχουμε πάντα ως σταθερή πυξίδα, τις αξίες μας και την προσήλωσή μας στα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας.

Για το λόγο αυτό, οι δύσκολες αποφάσεις που πήραμε και παίρνουμε, είναι για μας απλά η γέφυρα για το καλύτερο. Όχι προσταγή των συμφερόντων ή των ισχυρών.

Ο Ελληνικός λαός μάς ψήφισε για μεγάλες αλλαγές. Έβλεπε την ανομία παντού, την ασυδοσία των ισχυρών και ζητούσε ισονομία και ευνομία. Ζούσε τη βία στους δρόμους, από την εγκληματικότητα, την τρομοκρατία μέχρι και την ίδια την Αστυνομία. Ζούσε την εικόνα της απαξίωσης της Αθήνας, από τον θάνατο ενός νέου και τον πετροπόλεμο που κατέστρεψε το κέντρο της. Ζούσε τη βία της διαφθοράς, όπου πολιτικοί ανενδοίαστα ξεπουλούσαν περιουσία του Δημοσίου, του λαού, για δικό τους κέρδος και όφελος, όπως με το Βατοπέδι ή τα ομόλογα των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Ζούσε την ύβρη των υπουργών, που φοροδιέφευγαν στους φορολογικούς παραδείσους, διόριζαν κολλητούς και ψηφοφόρους, επιδοτούσαν μόνο «ημέτερους» και εξασφάλιζαν προμήθειες για τους φίλους. Ζούσε τη διαφθορά στα Νοσοκομεία, με το φακελάκι, στον τομέα της παιδείας, την συναλλαγή για τους βαθμούς, στο Πανεπιστήμιο, μεταξύ συνδικαλιστών και καθηγητών, ακόμη και στο Λύκειο, μεταξύ μαθητών και καθηγητών. Ζούσε την απίστευτη γραφειοκρατία που τον ταλαιπωρούσε, αν δεν του ζητούσε και το «γρηγορόσημο», ή οτιδήποτε άλλο για να εξυπηρετηθεί. Ζούσε την απαράδεκτη αδικία, να γίνονται φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς και να την πληρώνουν οι μικροί. Ζούσε την πολιτική ως συναλλαγή και τους πολιτικούς ως ευκαιριακούς μεσάζοντες με την εξουσία, που εξυπηρετούσαν τον καλοπληρωτή.

Όχι, ο Έλληνας δεν αισθανόταν πολίτης αυτής της χώρας. Ήταν απλά υπήκοος μιας φεουδαρχίας, μιας ξένης Πολιτείας. Γιατί να πιστέψει στην Πολιτεία; Γιατί να πληρώσει τους φόρους; Γιατί να σεβαστεί το νόμο;

Η αντίστασή του ήταν η απειθαρχία. Και η ανομία έγινε κανόνας. Όχι γιατί έφταιγε ο απλός πολίτης, αλλά οι κυβερνώντες που έδιναν το παράδειγμα, το κακό παράδειγμα, που υπονόμευε κάθε έννοια συλλογικής συνείδησης και συλλογικής ευθύνης.

Αυτά, φίλες και φίλοι, ήρθαμε να αλλάξουμε. Αυτά ήρθαμε να χτυπήσουμε. Αυτά ήρθαμε να ανατρέψουμε - πρακτικές, αντιλήψεις, νοοτροπίες. Και αυτά, δεν τα είπαμε μετεκλογικά, αλλά προεκλογικά.

Στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είπα απλά: στην πορεία μας, στην πορεία μιας χώρας, υπάρχουν στιγμές που καθορίζουν το μέλλον της. Στιγμές, όπου οι λαοί πρέπει να δουλέψουν συλλογικά, ενωμένα και με σχέδιο. Στιγμές, που απαιτούν ηγεσία με αίσθημα ευθύνης μπροστά στην κρίση και την παρακμή. Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς σε αυτή την συγκυρία.

Είπα ότι συγκρούονται δύο τελείως διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις για τη χώρα και την πολιτική. Εμείς ξέρουμε ότι όταν μια κοινωνία είναι σε παρακμή, η ηγεσία έχει ρόλο και αυξημένες ευθύνες. Αυτός είναι ο λόγος που για εμάς, σε αντίθεση με εκείνους, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν αλλάξει πρώτα από όλα ο τρόπος, η νοοτροπία και η αντίληψη άσκησης πολιτικής εξουσίας σε αυτόν εδώ τον τόπο.

Αυτά είχα πει και αυτό κάνουμε από την πρώτη μέρα που εκλεχτήκαμε, με άοκνες προσπάθειες, με δύναμη, με πάθος, ακόμα και με λάθη, όμως με το όραμα να πάμε μαζί τη χώρα μπροστά. Γιατί μας έλαχε και πάλι, να είμαστε εμείς που αναλαμβάνουμε τις πιο δύσκολες ιστορικές ευθύνες για την πορεία του Ελληνισμού, σε μια στιγμή καθοριστική για τη χώρα μας. Μια στιγμή, κατά την οποία πρέπει να ληφθούν οι πιο καθοριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα, από την εποχή που έπεσε η δικτατορία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ούτε φυγομαχούμε, ούτε φυγοπονούμε. Με ειλικρίνεια αποκαλύψαμε τις αλήθειες, αλλά και αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Πρώτα από όλα, αποκαλύψαμε τα πραγματικά στοιχεία για την οικονομία μας. Διότι ξέραμε ότι ο Ελληνικός λαός θα εκτιμούσε τη διαφάνεια και την ειλικρίνεια.

Η Αντιπολίτευση, αντί να απολογηθεί, μας κατηγόρησε ότι τα φουσκώσαμε, ή ότι έπρεπε να τα κρύψουμε, για να μην έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα της χώρας. Τώρα το θυμήθηκαν; Αφού οι ίδιοι έκαναν μια άθλια απογραφή, παραποιώντας τον τρόπο με τον οποίο καταγράφονταν οι αμυντικές προμήθειες;

Τόλμησαν να αγγίξουν μία από τις πιο ευαίσθητες πτυχές της ελληνικής ύπαρξης, την άμυνά της. Και το έκαναν για μικροκομματικούς λόγους. Έπληξαν όχι μόνο την άμυνά μας, αλλά και το κύρος και την αξιοπιστίας μας διεθνώς. Διότι γίνανε μονομιάς, από ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια, η κουτοπόνηρη και πάλι βαλκανική χώρα στην Ευρώπη. Και σήμερα, τολμούν να μας μιλούν για το τι βρήκαμε.

Ήθελαν να έχουμε κρύψει τις αμαρτίες τους κάτω από το χαλί. Θα ήταν μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της αξιοπιστίας μας, που σήμερα χτίζουμε, και θα είχε ήδη εκραγεί. Γιατί γίνεται πια εξονυχιστικός έλεγχος, γιατί υπάρχει παντού διαφάνεια. Και ξέρετε, γιατί υπάρχει αυτός ο έλεγχος; Γιατί δεν μας πίστευαν.

Σήμερα, ο βασικός μας αγώνας είναι να αποκαταστήσουμε όχι μόνο τη σταθερότητα της οικονομίας μας, αλλά πρώτα από όλα την ίδια την αξιοπιστία μας. Γιατί χωρίς αξιοπιστία, δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει πίστη, δεν υπάρχει δάνειο, δεν υπάρχει επένδυση. Και ο μόνος μας δρόμος ήταν η αλήθεια, η διαφάνεια, η ειλικρίνεια.

Όμως, αυτή η αλήθεια σόκαρε όλους. Μια εικόνα που μας πλήγωσε. Μια εικόνα που μας διέσυρε διεθνώς. Μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές μας δυνατότητες.

Και σήμερα, είμαστε σε επιτήρηση. Για δεύτερη φορά. Λόγω του 2009, λόγω των προηγούμενων ετών. Αλλά ακόμα περισσότερο, λόγω της απίστευτης προσπάθειας της προηγούμενης κυβέρνησης να αποκρύψει τα στοιχεία. Και το πληρώνουμε, με τα spreads, με τα υψηλά επιτόκια, με την ευκαιρία που εμείς δώσαμε σε κάποιους να παίξουν μαζί μας κερδοσκοπικά. Με τη γύμνια μας μπροστά στις θύελλες της διεθνούς αγοράς.

Δεν μείναμε, ούτε μένουμε άπραγοι. Τα άμεσα μέτρα που πήραμε, όσο και αν πόνεσαν, ήταν αναγκαία για να διασώσουμε την πορεία της οικονομίας και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Και σήμερα, φαίνεται ξεκάθαρα η σημασία των όσων κάναμε. Σκεφτείτε αν σήμερα η Κυβέρνηση της Ελλάδας ήταν αναξιόπιστη, όπως η προηγούμενη. Ποιος θα δημιουργούσε έναν μηχανισμό στήριξης; Και ποιος θα δεχόταν να ενεργοποιήσει αυτό τον μηχανισμό υπέρ της Ελλάδας;

Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν φωνές που διστάζουν, σε μερικές γωνιές της Ευρώπης. Όμως, υπάρχει πια η συλλογική πολιτική βούληση της Ευρώπης. Έχουμε επίσης και πολλούς συμμάχους, που κυριαρχούν με τις φωνές τους στην Ε.Ε. και λένε κάτι πολύ απλό: «η Ελλάδα πήρε τις αποφάσεις της. Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί και θέλει. Τώρα είναι η ώρα να της εξασφαλίσουμε την ηρεμία, αλλά και την ευκαιρία να κάνει πράγματι τις μεγάλες αλλαγές, που θέλει η ίδια να κάνει, ώστε να γίνει η οικονομία της βιώσιμη».

Και λένε και κάτι ακόμα: «δεν τους χαρίζουμε τα χρήματα. Τους δανείζουμε με καλύτερους όρους». Και μάλιστα, σωστά πολλοί λένε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι μια καλή επένδυση. Επένδυση, σε μια χώρα αποφασισμένη να πάει μπροστά, να γίνει αναπτυξιακό πρότυπο.

Φίλες και φίλοι, όσοι μας κατηγορούν για τον μηχανισμό, αυτόν που καταφέραμε να δημιουργήσουμε με σκληρές διαπραγματεύσεις, αγνοούν σκοπίμως ή αφελώς την κατάστασή μας. Ότι δεν θα είχαμε πού την κεφαλήν κλίνη. Και σήμερα, μπορούμε να βρούμε συνθήκες ηρεμίας και σταθερότητας, ακριβώς επειδή δημιουργήσαμε αυτό τον μηχανισμό. Μακριά από την ψυχολογική τρομοκρατία των διεθνών κερδοσκόπων, των τοκογλύφων θα μπορούσε να πει κανείς, που μας βρίσκουν αδύναμους και ευάλωτους.

Βεβαίως, αυτή την ηρεμία, την έχουμε ανάγκη όχι για να ξεχάσουμε το παρελθόν, αλλά για να μπορούμε να αφιερωθούμε επιτέλους στις μεγάλες αλλαγές, αυτές που χρειάζεται ο τόπος και που εμείς έχουμε υποσχεθεί και πιστέψει, ώστε να μην ασχολούμαστε καθημερινά με τις αιτιάσεις των ξένων δημοσιογράφων ή τις ορέξεις των κερδοσκόπων ή τις ειδήσεις για τα επιτόκια.

Και αυτό για εμάς είναι πατριωτικό καθήκον. Παραλάβαμε την Ελλάδα στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θα την παραδώσουμε δυνατή, αξιόπιστη, βιώσιμη, αναπτυξιακά περήφανη και κοινωνικά δίκαιη.

Φίλες και φίλοι, ναι, υπήρχαν χρόνια προβλήματα στη χώρα μας. Αυτά καλούμαστε να αλλάξουμε. Όμως, δεν είναι όλοι ίδιοι. Το 2004 δεν ήταν το 2010. Άλλη Ελλάδα τότε, με 5% του ΑΕΠ ανάπτυξη, με κύρος και βαρύτητα στα Βαλκάνια, με επενδύσεις στις γειτονικές χώρες, με ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ρόλο στη Μέση Ανατολή, με νέες προοπτικές με την Τουρκία, με μεγάλα έργα παντού, με διαφήμιση της καλύτερης Ελλάδας, του εθελοντισμού και της προσφοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με την Κύπρο στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Με όλες τις προϋποθέσεις, για μια Ελλάδα δυνατή στο νέο αιώνα.

Η κατάντια μας σήμερα δεν είναι τυχαία, ούτε αφορά σε όλους. Ναι, το πολιτικό σύστημα φταίει. Αλλά φταίνε εκείνοι που δεν τόλμησαν να το αλλάξουν. Αυτό κάνουμε εμείς σήμερα, σε όλους τους τομείς.

Αύριο, όπως γνωρίζετε, εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο μία από τις ευρύτερες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν ποτέ στη λειτουργία του κράτους, το πρόγραμμα «Καλλικράτης», που θεμελιώνει ξανά την κρατική διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση, που ενσωματώνει όλες τις αξίες και αρχές μας. Πρώτα ο πολίτης, η εξυπηρέτησή του, η ενίσχυση των δυνατοτήτων του.

Διαφάνεια παντού, για κάθε ευρώ που ξοδεύεται. Έλεγχος και λογοδοσία. Μια διαρθρωτική αλλαγή ιστορικού χαρακτήρα, με τις συγχωνεύσεις εκατοντάδων Δήμων και τη δημιουργία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Με το δραστικό περιορισμό των δομών σε όλα τα επίπεδα, με τη συγχώνευση περισσότερων από 4.000 δημοτικών επιχειρήσεων και ΝΠΔΔ.

Είναι η σημαντικότερη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση και είναι μόνο η αρχή. Πρέπει κι άλλες αρμοδιότητες να περάσουν σταδιακά στις νέες ισχυρές αυτοδιοικητικές δομές, ώστε το κράτος να περιοριστεί επιτέλους στον ελεγκτικό, εποπτικό του ρόλο. Είναι η απόδειξη της αποφασιστικότητάς μας για εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα, για δραστική περιστολή των μη παραγωγικών δαπανών.

Είναι όμως η απόδειξη και της ικανότητάς μας να φέρνουμε σε πέρας, σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, τις πιο δύσκολες, τις πιο ριζοσπαστικές αλλαγές. Διότι αυτή η Κυβέρνηση, αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα, αυτό το Κίνημα, καλούνται να κάνουν τις περισσότερες αλλαγές στο λιγότερο δυνατό χρόνο.

Έχουμε την πολιτική βούληση, την αποφασιστικότητα και το σχέδιο, αλλά και την εντολή του Ελληνικού λαού. Και έτσι θα συνεχίσουμε σε όλα τα μέτωπα, μη διστάζοντας ούτε στιγμή.

Φίλες και φίλοι, δεν μας τιμά ως χώρα το γεγονός ότι βρισκόμαστε και πάλι υπό επιτήρηση. Και εμείς, έχουμε χαρακτηριστεί ως το Κίνημα εκείνο που, στη μεταπολίτευση, πάλεψε για την απελευθέρωση της Ελλάδας από εξαρτήσεις, όσο κανένας άλλος.

Σήμερα, καλούμαστε σε νέο, αλλά παρόμοιο αγώνα. Έναν αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από την κηδεμονία. Στα συνθήματα των διαδηλωτών, που λένε «έξω το ΔΝΤ», θα μπορούσε να προσθέσει κανείς, γιατί είναι μισό το σύνθημα, «έξω και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Μπορώ να το προσυπογράψω, γιατί στόχος όλων μας είναι να φύγουμε από την επιτήρηση, να φύγουμε από την κηδεμονία.

Η διαφορά μας όμως είναι θεμελιακή. Δεν θα φύγουν όσοι σήμερα ουσιαστικά συναποφασίζουν για μας, με πέτρες, ούτε με βία οποιασδήποτε μορφής. Μάλιστα, η βία ενισχύει την εικόνα της αναξιοπιστίας της χώρας μας. Θα φύγουν, όταν εμείς θα έχουμε βάλει τάξη στη χώρα μας. Θα φύγουν, και θα φύγουμε από κάθε κηδεμονία, όταν εμείς θα έχουμε καθηλώσει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, όταν θα έχουμε σοβαρά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό. Έσοδα που πάνε στην ανάπτυξη, στην πρόνοια, στην παιδεία, στο περιβάλλον.

Γι' αυτό, σας καλώ πράγματι να αντισταθούμε. Αλλά να αντισταθούμε σε παλιές πρακτικές και σε νοοτροπίες που μας καθηλώνουν. Να αντισταθούμε απέναντι στην ανομία. Η αντίστασή μας σε όσα μας οδήγησαν σήμερα εδώ, είναι να αναδείξουμε ό,τι καλύτερο έχει ο Ελληνισμός. Ό,τι καλύτερο έχει ο τόπος. Και δόξα τω Θεώ, ξέρουμε ότι η Ελλάδα έχει πολλά. Είμαστε περήφανοι γι' αυτή τη χώρα. Σήμερα, αναδεικνύουμε ό,τι καλύτερο έχει ο Ελληνισμός σε πολιτισμό, σε ιδέες, σε καινοτομία, σε υπηρεσίες, σε περιβάλλον, σε ομορφιά, σε προϊόντα.

Να στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή. Να στηρίξουμε τον ελληνικό πολιτισμό. Να στηρίξουμε με ανοιχτούς ορίζοντες τις νέες προτάσεις, ιδέες και καινοτομίες. Μόνον έτσι θα φύγουμε από την κηδεμονία. Αλλά χρειαζόμαστε τον χρόνο. Χρειαζόμαστε την ηρεμία. Και ο μηχανισμός για τον οποίο παλέψαμε, αυτό μας δίνει - μια σιγουριά και ένα απάνεμο λιμάνι, το χρόνο δηλαδή για να χτίσουμε μια διαφορετική Ελλάδα.

Και αν σήμερα υπάρχει προβληματισμός και στενοχώρια σε ολόκληρη τη χώρα, σκεφτείτε πού θα βρισκόμασταν αν δεν είχαμε πετύχει τη συγκρότηση του μηχανισμού στήριξης. Ξέρω, υπάρχει φόβος. Και βεβαίως πολλαπλασιάζεται, αν ακούσει κανείς τα δελτία ειδήσεων και τη «μετρολογία». Υπάρχει φόβος.

Τι σημαίνει αυτός ο μηχανισμός; Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας; Πρώτα απ' όλα, υποχρέωσή μας είναι να αλλάξουμε τη χώρα και αυτό δεν χρειάζεται να μας το πει κανείς. Είναι δική μας επιλογή. Είναι εντολή του Ελληνικού λαού.

Δεύτερη προσπάθειά μας είναι να διαπραγματευτούμε. Ναι, να διαπραγματευτούμε τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος για την επόμενη τριετία, κάτι που ούτως ή άλλως θα κάναμε, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα αξιοποιήσουμε αυτή την κατάσταση για να βάλουμε τάξη, να αφομοιώσουμε τις καλύτερες πρακτικές που υπάρχουν διεθνώς, να ανατρέψουμε κακές συνήθειες και πολιτικές στο Δημόσιο και, παράλληλα, εμείς θα προστατέψουμε τους πιο αδύναμους στην κοινωνία μας.

Ήδη, είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας αυτών των πολιτών, που θα θιγούν από τις δύσκολες μέρες που θα περάσουν. Είναι δέσμευσή μας. Είναι υποχρέωσή μας.

Δέσμευσή μας είναι επίσης να διαμορφώσουμε και μια νέα συμμαχία υγιών δυνάμεων, παραγωγικών δυνάμεων, που δεν εξαρτώνται από τον παρασιτισμό, από τις επαφές με κολλητούς και με κρατικούς μηχανισμούς, για να επιβιώνουν λάθρα. Να στηρίξουμε δηλαδή τη δημιουργική Ελλάδα.

Ξεκινήσαμε ήδη ένα διάλογο και μια διαβούλευση με τις Περιφέρειες, ξεκινώντας προχθές από τα Δωδεκάνησα. Και θα συνεχίσουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αναδεικνύοντας αυτές τις παραγωγικές δυνάμεις, τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Σε σχέση με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, έχω να πω τα εξής: άκουσα μια συγνώμη. Ήταν ομολογία αμαρτιών. Όμως, αφορούσε στο παρελθόν. Και εμείς θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, για να πάμε μπροστά. Δεν αφορούσε όμως στο παρόν. Δεν αφορούσε στο τι μέλλει γενέσθαι. Και σήμερα, αυτό που έχει σημασία είναι όλοι να δούμε μπροστά.

«Συγνώμη», σημαίνει είμαι έτοιμος να αλλάξω - και αυτό ούτε το άκουσα, ούτε το είδα. «Συγνώμη», σημαίνει να ψηφίσουν την αξιοκρατία στο Δημόσιο, πράγμα που δεν έκαναν. «Συγνώμη», σημαίνει να ψηφίσουν για τη ριζική αλλαγή στη Διοίκηση, τον «Καλλικράτη», ενώ εκείνοι το πολεμούν. «Συγνώμη» σημαίνει να ξεκαθαρίσουν με τα σκάνδαλα, ενώ αυτοί υπεκφεύγουν. «Συγνώμη», σημαίνει να στηρίξουν ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα υπέρ των ασθενέστερων, όχι να συνεχίζουν να προστατεύουν μεγάλα συμφέροντα και συντεχνίες κάθε είδους. «Συγνώμη», σημαίνει να εξηγήσουν στον Ελληνικό λαό τους λόγους για τους οποίους, με ευθύνη τους, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι υπό κηδεμονία και να συνταχτούν μαζί μας στον αγώνα να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του τόπου. «Συγνώμη», σημαίνει να μην αποχωρούν από το διάλογο σε μεγάλα θέματα, όπως το ασφαλιστικό.

Φίλες και φίλοι, απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες, στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, ναι, και της Νέας Δημοκρατίας, που γνωρίζω ότι δεν ταυτίζονται με τις πολιτικές τής κυβέρνησης της προηγούμενης εξαετίας, και τους καλώ λέγοντας ότι, δεν θα υπερβούμε τη σημερινή κρίση, αν δεν κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια, τα σοβαρά λάθη που μας οδήγησαν στο σημερινό πρόβλημα. Αν δεν δώσουμε ένα συλλογικό όρκο, να κάνουμε οριστική τη ρήξη με νοοτροπίες και αντιλήψεις, με τον τρόπο με τον οποίο ασκήθηκε η πολιτική εξουσία και λειτούργησε η Δημόσια Διοίκηση στη χώρα, με την ανομία και την ατιμωρησία, τη διαφθορά, την κουλτούρα της ήσσονος προσπάθειας, που εδραιώθηκαν στη χώρα μας τα τελευταία 35 χρόνια, την υπανάπτυξη, την αντιπαραγωγική οικονομία, την ατιμωρησία, την αυθαιρεσία, το κράτος της συναλλαγής, το ρουσφέτι, το φακελάκι, τη φοροδιαφυγή, το νεοπλουτισμό και τον πλουτισμό σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και του Δημοσίου.

Για πολλά χρόνια, τα κέρδη των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, σε ένα μεγάλο αριθμό, δεν προέρχονταν από την προστιθέμενη αξία της δουλειάς τους, από την εξωστρέφεια, αλλά από τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο και από την φοροδιαφυγή ή την εισφοροδιαφυγή που πετύχαιναν, συνήθως, με τις ευλογίες του κράτους και των ισχυρών, των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Όταν κάποιος ξένος επενδυτής ερχόταν στη χώρα μας, κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να τον διώξουμε. Από την άλλη πλευρά, ποτέ δεν φροντίσαμε, σχεδόν σε κανένα κλάδο της οικονομίας μας, να προωθήσουμε πρωτοποριακά προϊόντα μας στο εξωτερικό, να αποκτήσουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, να επεκταθούμε σε ξένες αγορές.

Οι επιδοτήσεις του κράτους, ακόμη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί να γίνουν επενδύσεις στην καινοτομία, στην αλλαγή παραγωγής, αντί να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, πολλές φορές, γίνονταν ιδιωτική περιουσία, σπίτια, αυτοκίνητα και καλοπέραση, αγνοώντας τη σημασία που έχει η αύξηση του εισοδήματός μας, του εθνικού μας εισοδήματος, για τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας, αλλά και για να έχουν οι άνθρωποι μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Μάθαμε να ζούμε με δανεικά, να ξοδεύουμε όλο και περισσότερα, χωρίς να παράγουμε το απαραίτητο - το ελληνικό προϊόν. Αγνοήσαμε την αξία της δημιουργικότητας, και αυτήν, την αντικαταστήσαμε με την κουτοπονηριά. Δαιμονοποιήσαμε για χρόνια την επιχειρηματικότητα και αποθεώσαμε το βόλεμα σε μια θέση στο Δημόσιο. Όπως έχω ξαναπεί, αλλοιώσαμε ακόμη και το νόημα σημαντικών αξιών και εννοιών. Φτάσαμε πολλές φορές να ονομάζουμε «δικαιοσύνη» τη σκανδαλώδη εύνοια. «Κεκτημένα δικαιώματα» τα προνόμια λίγων και ισχυρών, εις βάρος των υπολοίπων. «Πολιτισμό» το νεοπλουτισμό. «Επιχειρηματικότητα» το κυνήγι του εύκολου πλουτισμού.

Και βέβαια, τα έσοδα ήταν ελάχιστα, αφού η σπατάλη ήταν τεράστια και η διαφθορά απορροφούσε ένα σημαντικό κομμάτι του εθνικού μας εισοδήματος. Όπως ξέρετε, τελευταία μελέτη του «Brookings Institution», μας λέει ότι η διαφθορά τρώει 8% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, δηλαδή 20 δις ευρώ και ότι, αν ήμασταν, όχι Σουηδία, αλλά Ισπανία, σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια, τουλάχιστον, θα κερδίζαμε 4% από το 8% του ΑΕΠ ως έσοδα του κράτους, έσοδα για την οικονομία μας. Καταλαβαίνετε τη σημασία που έχει να αλλάξουμε αυτές τις δομές, καθώς και γιατί εμείς δίνουμε βάρος στα θέματα της διαφάνειας και της αντιμετώπισης της διαφθοράς.

Ως αποτέλεσμα, τα δημόσια Ταμεία έμπαιναν μέσα όλο και περισσότερο, αλλά κανείς, σχεδόν κανείς δεν αντιδρούσε, γιατί πολλοί, και ιδιαίτερα εκείνοι που απέκτησαν τελικά δύναμη και επιρροή σε ολόκληρη την κοινωνία, είχαν μάθει να βολεύονται με αυτό το σύστημα. Πίστευαν ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί για πάντα.

Αυτό το σύστημα κατέρρευσε και κατέρρευσε κάτω από το βάρος της λαϊκής κατακραυγής. Γι' αυτό υπάρχει και λαϊκή εντολή να αλλάξουμε τα πάντα.

Αρκετά λοιπόν κοροϊδέψαμε αλλήλους. Οι πολιτικές των τελευταίων ετών, μας έφεραν κοντά στη χρεοκοπία, οικονομική, πολιτική και ηθική. Σήμερα, χρειαζόμαστε την ηρεμία, τον χρόνο να κάνουμε βαθιές αλλαγές, μαζί με τον πολίτη. Και όπως είδα προ ημερών, στη Νομαρχιακή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στη Ρόδο, υπάρχει δίψα, υπάρχει απήχηση, υπάρχει στήριξη, υπάρχει ελπίδα. Αρκεί να μη λυγίσουμε κάτω από το βάρος, αρκεί να αφιερωθούμε στις μεγάλες αλλαγές - και αυτό ζητήσαμε να κάνουμε, όταν είπαμε ότι χρειάζεται ένας μηχανισμός στήριξης, ώστε να μπορούμε με ηρεμία να προχωρήσουμε στις αλλαγές.

Κι αυτό, γιατί έξι μήνες τώρα, ασχολούμαστε με τα spreads. Και λέμε πλέον, αρκετά, να ασχοληθούμε επιτέλους με τις ανατροπές, με τις μεγάλες αλλαγές. Και ο μηχανισμός, αυτό μας προσφέρει, αυτή την απαραίτητη ηρεμία, όσο και πειθαρχία, για να κάνουμε αυτές τις αλλαγές.

Έχω πει πολλές φορές ότι η κρίση αποτελεί και ευκαιρία. Μην την αφήσουμε να πάει χαμένη. Από πλευράς δυνατοτήτων, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από άλλες χώρες, άλλες χώρες που χαίρουν μεγαλύτερης ασφάλειας και ευημερίας. Και εμείς μπορούμε εξίσου καλά ή και καλύτερα. Αρκεί να μην σπαταλάμε, λεηλατούμε και απαξιώνουμε τις δυνατότητες αυτές, όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια.

Γι' αυτό είμαι αισιόδοξος, γιατί η Ελλάδα έχει πια μια Κυβέρνηση, με βούληση να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Γιατί τα περιθώρια που έχουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, είναι μεγάλα. Γιατί ως χώρα διαθέτουμε τεράστιο πλούτο, αλλά και δυνατότητες που τόσα χρόνια αφήναμε ανεκμετάλλευτες.

Βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε, είναι να αλλάξουμε τα πάντα στη χώρα μας - οικονομία, κράτος, συνήθειες, νοοτροπίες, συμπεριφορές - ώστε να πάμε σε μια οικονομία βιώσιμη, που δεν θα βασίζει την επιτυχία της ανάπτυξης στο κράτος, αλλά το κράτος θα παίζει το ρόλο του για να δημιουργεί το πλαίσιο μιας σωστής και βιώσιμης ανάπτυξης, πράσινης ανάπτυξης, καινοτομίας, ποιότητας και υψηλής ανταγωνιστικότητας.

Ένα κράτος, αρωγός και προστάτης του πολίτη, που θα δημιουργεί νέες ευκαιρίες, θα ανοίγει δρόμους για δημιουργικότητα, θα τιμωρεί όμως σκληρά όσους λειτουργούν εις βάρος του συνόλου, του δημόσιου συμφέροντος. Να πάμε όμως και σε μια κοινωνία πολιτών, με έντονη συλλογική συνείδηση. Και βλέπω, σε αυτές τις δύσκολες ώρες, ξανά - και πρέπει εμείς αυτό να το καλλιεργήσουμε - την ανάγκη, αλλά και την ελπίδα μιας πιο συλλογικής λειτουργίας και ζωής.

Να ξεφύγουμε από έναν εύκολο ατομικισμό, που μας κρατούσε τον έναν μακριά από τον άλλο, στη γειτονιά, στην κοινότητα, στο σχολείο, στην Περιφέρεια, στην πόλη, και να ξαναδημιουργήσουμε αυτή τη συλλογική συνείδηση, που εγγυάται μια δύναμη, αλλά και την καινοτομία και την αλληλεγγύη.

Να συμμετέχουμε σε συλλογικές διαδικασίες, που καθορίζονται από την παράδοσή μας, από αρχές και αξίες που παίρνουμε και από την Αρχαία Ελλάδα, από μια κοινή μας πορεία, μια κοινή μας μοίρα. Αυτήν του πολίτη με συνείδηση, με συμμετοχή, με συλλογική διάθεση.

Και σε αυτή την πορεία, δεν περισσεύει κανένας. Κανένα μέλος της Κυβέρνησης, κανένας βουλευτής μας, κανένα στέλεχος του κόμματος, δεν έχει δικαίωμα να απέχει από αυτή τη μάχη.

Και εσείς, ξέρω, δίνετε τη μάχη. Εσείς, οι βουλευτές, έχετε πια αυξημένο ρόλο, το έχετε αποδείξει, το έχουμε αποδείξει.

Ήδη, τους μήνες που βρισκόμαστε στη διακυβέρνηση της χώρας, η λειτουργία της Βουλής έχει αλλάξει. Γιατί δώσαμε βάρος στη Βουλή και θα δίνουμε όλο και περισσότερο. Η συζήτηση για τα νομοσχέδια είναι πια ουσιαστική, οι προτάσεις ακούγονται, συνδιαμορφώνετε νομοσχέδια, γίνεται διαβούλευση. Ο ρόλος σας είναι καταλυτικός.

Σήμερα, σας ζητώ και πάλι να στηρίξετε με όλες σας τις δυνάμεις την τιτάνια, κοινή μας προσπάθεια, αυτήν που κάνουμε εντός και εκτός Κοινοβουλίου, με συνεχή επαφή με τους πολίτες στην Περιφέρειά σας και με ενημέρωση για κάθε εξέλιξη. Να ζητάμε τη γνώμη των πολιτών, να μεταφέρουμε στην Κυβέρνηση κάθε λάθος, κάθε παράλειψη, κάθε πρόβλημα, αλλά και συλλογικά να επεξεργαζόμαστε τις λύσεις.

Πολλοί κάνουν λόγο για τις αποφάσεις μας. ότι θα έχουμε - και έχουμε - πολιτικό κόστος. Πρώτα απ' όλα, αυτό δεν μας φοβίζει. Όμως, πολιτικό κόστος έχει κανείς, όταν δεν αναμετράται με τις προκλήσεις και τα προβλήματα, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Και θέλω να κλείσω, με μια φράση που είχα πει, και πάλι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης:

«Ποτέ δεν είπαμε ότι ο δρόμος είναι εύκολος, είπαμε ότι είναι ο σωστός, οραματικός, ρεαλιστικός, αυτονόητος. Και θα τον περπατήσουμε μαζί. Πολλοί νομίζουν ότι την ιστορία γράφουν μόνοι τους οι ηγέτες. Δεν είναι έτσι. Μια κοινωνία αλλάζει, μόνο όταν όλοι μαζί προσπαθούμε. Ιστορία μπορεί να γράψει ο αγρότης στο χωράφι του, ο νέος επιστήμονας στην έρευνά του, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας στο μαγαζί του, η γυναίκα στη δουλειά της, ο υπάλληλος στο Δημόσιο, ο μετανάστης στην οικοδομή, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο, ο δάσκαλος στη γειτονιά του, τα άτομα με αναπηρία με την προσπάθειά τους, η νοσοκόμα στο Κέντρο Υγείας, αρκεί να δουλέψουμε μαζί, όλοι μαζί. Στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για τη νέα πορεία, θα είμαστε μαζί».

Αυτά είχα πει. Και σήμερα, ξαναλέω ότι είμαι προσωπικά αποφασισμένος να κάνω ό,τι χρειάζεται, στο χρόνο που χρειάζεται και επιβάλλουν οι συνθήκες, για να αναγεννηθεί η χώρα μας και να νιώσουν ξανά οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ασφαλείς, όσο και περήφανοι για την πατρίδα τους, για την πατρίδα μας.

Πολλούς μήνες πριν γίνουμε Κυβέρνηση, λέγαμε ότι η χώρα, οι πολίτες και η οικονομία χρειάζονται αποφάσεις. Ότι υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα, ότι η κρίση, που τότε δεν είχε δείξει ακόμη ολόκληρο το πρόσωπό της, είναι για τη χώρα μας μια μεγάλη ευκαιρία. Ευκαιρία, να δούμε κατάματα τα προβλήματα του τόπου και να τα διορθώσουμε, να κάνουμε τις αλλαγές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα είναι η ώρα αυτή. Πάμε να αναγεννήσουμε την πατρίδα. Ή τώρα ή ποτέ. Θα τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ.

Η αναισθησία ενός Δημάρχου!

Παρακολουθώντας τηλεόραση μαθαίνουμε ότι 12χρονος μαθητής στη Λάρισα "χτυπήθηκε" από ηλεκτρικό 25.000 Volt την ώρα που έκανε γκράφιτι σε βαγόνι του ΟΣΕ!
Η παρουσιάστρια εκπομπής επικοινωνεί με το Δήμαρχο Λάρισας (Κων/νος Τζανακούλης) διερωτώμενη για την ευθύνη της φύλαξης και έχουμε τον "καταπληκτικό" διάλογο:
Παρουσιάστρια: Κύριε Δήμαρχε, μαθαίνουμε ότι είχαμε δυσάρεστα σήμερα στη Λάρισα.
Δήμαρχος: Ε! τι να κάνουμε (!!!) συμβαίνουν και δυσάρεστα όχι μόνο ευχάριστα, μεγάλη πόλη είμαστε!!!
-Βρε αχαρακτήριστε Δήμαρχε Λάρισας, τόσο φυσιολογικό το θεωρείς; Άκου "Ε! τι να κάνουμε!!!"

Άκου ρε τι ρωτάνε, οι φλώροι του Δ.Ν.Τ. !!! αλλά και τι τους απαντάμε εμείς !!!Οι …φλώροι, οι γιάπηδες -και δε συμμαζεύεται- του …απαίσιου ΔΝΤ (που δουλεύουν και Σαββατοκύριακα οι …ξενέρωτοι), κάνουν ελέγχους και καλά, στην «πτωχή πλην τίμια» Ελλάδα και μάλιστα θέτουν …ξεδιάντροπες ερωτήσεις, που αφορούν «προσωπικά δεδομένα» του Δημόσιου Τομέα μας, τα …κωλόπαιδα. Οι περήφανοι βέβαια συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ (και πιθανόν κι άλλοι), αρνούνται να συζητήσουν μαζί τους, αποκαλώντας τους περιφρονητικά …«τεχνοκράτες του ΔΝΤ» (μια καινούργια …βρισιά, που πολύ μου άρεσε) !!! Και εντάξει. Γούστο τους και καπέλο τους (των συνδικαλιστών), να μη συζητάνε με τα παραπάνω …καθίκια (που ήρθαν τώρα από Ευρώπες και Αμερικές, να μας πουλήσουν εξυπνάδα) και να μην απαντάνε στις ερωτήσεις τους … Αλλά έστω ότι αυτές τις (ίδιες ακριβώς) ερωτήσεις τις θέσει κάποιος εκπρόσωπος κόμματος, πολιτικός, βουλευτής (που δεν το πιστεύω) ή έστω κάποιος απλός Έλληνας πολίτης, ΕΣΥ δηλαδή (που το πιστεύω περισσότερο), πάλι τα ίδια θα απαντήσουν; Τι ρώτησαν οι …φλώροι του ΔΝΤ –σε κυβερνητικούς αξιωματούχους- και τι απαντήσεις πήραν; ……>>>>>>


ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος είναι ο συνολικό αριθμός των Δημοσίων Υπαλλήλων της χώρας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: …ε, ξέρετε, υπάρχουν διάφορες συμβάσεις… δεν είμαστε πρόχειροι για τον ακριβή αριθμό, θα σας ενημερώσουμε στην επόμενη συνάντηση…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί δόθηκε κονδύλιο ως «πριμ παραγωγικότητας» σε Δημόσιους Υπαλλήλους, αφού ο στόχος (για την επίτευξη του οποίου θα δίνονταν το πριμ) ΔΕΝ επιτεύχθηκε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: …ε, ξέρετε, η προσπάθεια ωστόσο που καταβλήθηκε, ήταν αξιοσημείωτη…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν στοιχεία για δημόσιους λειτουργούς πού «λαδώθηκαν» και μάλιστα πιάστηκαν …στα πράσα. Που βρίσκονται οι υποθέσεις αυτές;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: …η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, είναι ανεξάρτητη !!! που να ξέρουμε εμείς, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κάθε υπόθεση;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως γίνεται να ΜΗΝ εισπράττονται βεβαιωμένοι φόροι, από φορολόγηση εισοδήματος, ΦΠΑ και πρόστιμα σε φοροφυγάδες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ε, να… προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, πάνε αναβολή στην αναβολή, εφετείο στο εφετείο και οι υποθέσεις …κάνουν χρόνια να τελεσιδικίσουν…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη, λειτουργεί «υπηρεσία κηπουρών» με 50 υπαλλήλους;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ε… τι ψάχνεις να βρεις τώρα…

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ερωτο - απαντήσεις αυτές, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΚΑ !!! (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 25/4/2010)

Κακό και κάκιστο, λοιπόν το ΔΝΤ και …να φύγει, να πάει αλλού... Αλλά κακοί και κάκιστοι κι όσοι θέλουνε αυτή η Ψωροκώσταινα ή το μπ… που ζούμε, να εξακολουθήσει να είναι όπως το καταντήσανε κι όπως είναι σήμερα…

Απεμπλοκή από το μηχανισμό ΔΝΤ-Ε.Ε. και τη νεοφιλελεύθερη τεχνογνωσία του

· ΟΧΙ στην διάλυση της κοινωνικής συνοχής.
· ΟΧΙ στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος.
· Μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για μια ασπίδα προστασίας απέναντι στην κρίση.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου δρομολόγησε την προσφυγή στον «μηχανισμό στήριξης» Ε.Ε - ΔΝΤ. Η ενέργεια αυτή οδηγεί την Ελλάδα δέσμια στις επιλογές του ΔΝΤ και το βάζει στην αυλή της Ευρώπης αναδεικνύοντας με τον πιο έντονο τρόπο τα μεγάλα δομικά ελλείμματα της νομισματικής ένωσης ως αποτέλεσμα ...>>>>>>>

του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που υπηρέτησαν από κοινού τις τελευταίες δεκαετίες οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης και της σοσιαλδημοκρατίας.
Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και υπαγορεύουν στο Υπουργείο Εργασίας τα άρθρα και τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Είναι σαφές ότι με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, η χάραξη στρατηγικών οικονομικών επιλογών εκχωρείται σε ένα υπερεθνικό Διευθυντήριο που δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση.
Το ΔΝΤ δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα. Υποδεικνύει μέτρα και βοηθάει κυβερνήσεις, που δηλώνουν εξ αρχής την προθυμία τους να αναλάβουν την ευθύνη της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, την ισοπέδωση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων.
Όποια και αν είναι η ασθένεια, το ΔΝΤ έχει ένα και μοναδικό φάρμακο. Περικοπή των μισθών και απαλλοτρίωση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Και σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για «βοήθεια» από το ΔΝΤ είναι η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, πράγμα που έχει ήδη δρομολογηθεί για τη χώρα μας. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε την επιβεβαίωση του μεγαλύτερου μέρους της κριτικής μας για τον τρόπο που οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Την αντίθεση μας στο περιεχόμενο των ευρωπαϊκών συνθηκών που δημιούργησαν το σημερινό νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα το οποίο στις σημερινές συνθήκες της βαθιάς οικονομικής κρίσης ενισχύει τις φυγόκεντρες τάσεις θέτοντας σε δοκιμασία τη συνοχή της Ευρώπης συνολικά. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε τις βαριές ευθύνες του Διευθυντηρίου της Ε.Ε., που σε συμφωνία με την κυβέρνηση Παπανδρέου προωθεί ένα μείγμα νεοφιλελεύθερης πολιτικής που κατεδαφίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των γυναικών, της νεολαίας.
Η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε τέτοιου είδους συμφωνίες. Εξελέγη πριν από έξι μήνες με εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα, και δεν διαθέτει την κοινωνική συναίνεση να λάβει τέτοιου είδους μέτρα. Η μόνη συναίνεση που διαθέτει, είναι από τον ΣΕΒ, τα μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ, τους ακραίους νεοφιλελευθέρους κύκλους εντός των δύο κομμάτων εξουσίας, και την ακροδεξιά του κ. Καρατζαφέρη. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της Ν.Δ. που οι κυβερνήσεις της συνέβαλαν αποφασιστικά στην δημιουργία των σημερινών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπηρέτησαν και διαμόρφωσαν το μεταπολιτευτικό κοινωνικοπολιτικό σύστημα. Ευθύνονται για το χρόνιο παραγωγικό έλλειμμα της χώρας. Για την απαξίωση του Δημόσιου Τομέα και για το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ο ταξικός χαρακτήρας των σημερινών ελλειμμάτων.
Στην επιλογή αυτή, μας εξωθούν οι κυρίαρχοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι της ΕΕ. Είναι μια επιλογή που υπηρετεί τον Ευρωατλαντισμό. Ο στόχος τους είναι να επιβάλλουν χωρίς αντίρρηση την αδιέξοδη στρατηγική του μονεταρισμού, μια στρατηγική που αδυνατεί να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις απέναντι στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Επιδίωξή τους είναι να μετατρέψουν την Ελλάδα σε πειραματόζωο, πάνω στο οποίο θα εφαρμοστεί η σκληρότερη οικονομική και κοινωνική πολιτική στην ιστορία της Ευρώπης, έτσι ώστε το μοντέλο αυτό να εξαχθεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο λαός δεν έχει πει την γνώμη του, η Βουλή δεν έχει πει την γνώμη της, ενώ ο κ. Παπανδρέου δεν τολμά να συγκαλέσει ούτε καν τα συλλογικά όργανα του κυβερνώντος κόμματος.
Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κορυφαία επιλογή, που θα αλλάξει τόσο τον διεθνή προσανατολισμό, όσο και τις εσωτερικές ισορροπίες της χώρας. Η επόμενη ημέρα της ανάμειξης του ΔΝΤ στα εσωτερικά μας, θα σημάνει μια εντελώς νέα πραγματικότητα, η οποία θα απομακρύνει την Ελλάδα από κάθε προοπτική οικονομικής και κοινωνικής διεξόδου από την σημερινή κρίση. Με την έννοια αυτή, εγείρεται σοβαρότατο ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης των κυβερνητικών επιλογών.
Απαιτούμε λοιπόν την άμεση προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία, για την απεμπλοκή από το μηχανισμό ΔΝΤ - ΕΕ και την νεοφιλελεύθερη τεχνογνωσία του.
Δηλαδή για την απεμπλοκή από μια επιλογή που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας για δεκαετίες και θα δρομολογήσει μια άνευ προηγουμένου κοινωνική οπισθοδρόμηση, μέσα από μέτρα όπως η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, η απελευθέρωση των απολύσεων, οι περικοπές μισθών και συντάξεων.
Διεκδικούμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, έτσι ώστε να εκφραστεί η λαϊκή ετυμηγορία σχετικά με την ανάμειξη του ΔΝΤ στα εσωτερικά της χώρας με τη μορφή του μηχανισμού ΔΝΤ – ΕΕ.
Απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης να οδηγήσει την χώρα στην απόλυτη κυριαρχία του ΔΝΤ, μέσα από τον μηχανισμό που συγκροτήθηκε με την απόφαση του Eurogroup στις 25 Μαρτίου, και ο οποίος έχει ήδη διασυρθεί από τους κερδοσκόπους, ο ΣΥΝ καταθέτει στον ελληνικό λαό ένα εναλλακτικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση.
Γιατί η επιλογή της κοινωνικής οπισθοδρόμησης, δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει και άλλος δρόμος. Τον δρόμο αυτό, το προτείνουμε στην κοινωνία και την καλούμε να αγωνιστεί για να τον επιβάλει.
Όλοι και όλες στον Αγώνα
Προϋπόθεση για τον εναλλακτικό αυτό δρόμο, είναι η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Η συγκρότηση ενός μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα αγωνιστεί για να υψώσει μια ασπίδα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης. Αποφασιστική θα είναι η συμβολή των δυνάμεων της Αριστεράς και των συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων στην συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου. Γι’ αυτό τους καλούμε να ανταποκριθούν στο ενωτικό μας κάλεσμα.
Άμεσο Εναλλακτικό Πρόγραμμα Προοδευτικής Εξόδου από την Κρίση
1. Απεμπλοκή από την μηχανισμό «στήριξης» που συγκρότησε η ΕΕ και το ΔΝΤ. Επαναδιαπραγμάτευση και διεκδίκηση απ ευθείας δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έκδοσης ευρωομολόγου. Συντονισμός και σταθερή συμμαχία με τις χώρες του Νότου, που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα χρέους και ελλειμμάτων. Διεκδίκηση αλλαγής των Ευρωπαϊκών συνθηκών. Άμεση κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και αντικατάσταση του με ένα Σύμφωνο για την κοινωνική προστασία, την εξασφαλισμένη αξιοπρεπή απασχόληση και την αειφόρο ανάπτυξη.
2. Δημόσιος κοινωνικός έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της πραγματικής οικονομίας. Πρώτο βήμα, η άμεση παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα, με την συγκρότηση ενός δημόσιου πυλώνα, καθώς και η εναλλακτική διαχείριση του πακέτου στήριξης.
3. Μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Με στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις, για ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης, και με ιδιαίτερη έμφαση στης αγροτική οικονομία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον ήπιο τουρισμό και τις νέες τεχνολογίες. Διεκδικούμε έναν διαφορετικό δημόσιο τομέα σε αντίληψη και λειτουργία.
4. Πολιτική διεκδίκηση σε διεθνές επίπεδο, με στόχο την διαγραφή μέρους του δημοσίου χρέους και την βελτίωση των όρων αποπληρωμής στα πλαίσια μιας συνολικής αναδιάρθρωσης του. Το πρόβλημα του δημόσιου χρέους δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, με αυτή την έννοια διεκδικούμε ένα συνολικό μηχανισμό αλληλεγγύης και αντιμετώπισης του μέσα στα Ευρωπαϊκά πλαίσια.
5. Δημιουργία ΑΣΠΙΔΑΣ κοινωνικής προστασίας. Με ένα πλέγμα άμεσων κοινωνικών παρεμβάσεων, που αποβλέπουν στην καταπολέμηση της ανεργίας και της νέας φτώχειας, καθώς και στην τόνωση της ανάπτυξης, ΟΙ αναγκαίες άμεσες παρεμβάσεις πρέπει να εστιάζουν στα παρακάτω θέματα:
• Φορολογική μεταρρύθμιση, που θα αίρει τις διαχρονικές αδικίες του φορολογικού συστήματος, θα διευρύνει τη φορολογική βάση σε περιοχές πλούτου που φοροδιαφεύγει και ρίχνει τα βάρη στους έχοντες. Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
• Άμεση μείωση των στρατιωτικών δαπανών και των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ανάκληση των εκστρατευτικών στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας από το Εξωτερικό.
• Χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και ενίσχυση του δημόσιου, αναδιανεμητικού του χαρακτήρα, σε αντίθεση με την στρατηγική διάλυσης που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση.
• Προστασία των ανέργων και των μακροχρόνια ανέργων. Ειδικά προγράμματα απασχόλησης στον κοινωνικό και παραγωγικό τομέα.
• Άμεση τροποποίηση της εργατικής νομοθεσίας, με στόχο τον περιορισμό των απολύσεων και την προστασία των θέσεων εργασίας.
• Ενίσχυση του κατώτατου μισθού. Θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καθώς και της εγγυημένης πρόσβασης σε δημόσια αγαθά και βασικές υπηρεσίες της κοινής ωφέλειας.
Το παραπάνω μίνιμουμ πλαίσιο προοδευτικής διεξόδου, εμπεριέχει προτάσεις για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και για την ανάσχεση της επίθεσης που δέχονται σήμερα οι δυνάμεις της εργασίας και η κοινωνία.
Δεδομένου ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια δομική κρίση του καπιταλισμού, η πάλη για εναλλακτική προοδευτική διέξοδο, δεν μπορεί παρά να συνδέεται με τον αγώνα για ριζική ανατροπή του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων, την ριζική αλλαγή της κοινωνίας και τον σοσιαλισμό.
Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και Πολύγυρος...

Πρόβλημα στο "παρά πέντε" πήγε να δημιουργηθεί στο Δήμο Πολυγύρου για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ!
Η απόφαση που πήρε (ομόφωνα) το Δημοτικό Συμβούλιο Πολυγύρου κινδύνεψε να αλλοιωθεί από το Δήμαρχο Πολυγύρου, μάλλον από λάθος διατυπώσεις , σήμερα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολυγύρου!
Με παρέμβαση Μπογδάνου και Βασιλάκη διορθώθηκαν τα πράγματα και το τελικό κείμενο της απόφασης συντάχθηκε όπως είχε αποφασισθεί!
Αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ στη ΘΕΣΗ και στη ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ
(σημαντικό ζήτημα) και έπρεπε να διαφυλαχτεί αυτή η ομοφωνία σε ένα τόσο σημαντικό θέμα!
Είναι χρήσιμο να σημειωθεί ότι ρόλο στην ομόφωνη απόφαση και διατύπωση έπαιξε η σημαντική παρέμβαση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Ζαγγίλα.

Η ύποπτη λίστα του πρωταθλήματος και του Κυπέλου

Δόθηκε στη δημοσιότητα από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρη η λίστα των 22 αγώνων των ελληνικών πρωταθλημάτων και του Κυπέλλου τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από την ΟΥΕΦΑ από ύποπτα μέχρι και διεφθαρμένα. Αναλυτικά η λίστα (σε παρένθεση η «αξιολόγηση» από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία):...>>>>>>>

Σούπερ Λίγκα

Πανθρακικός-ΠΑΣ Γιάννινα 1-2 10/01/10 (ελαφρώς ύποπτος)
Πανθρακικός-Πανιώνιος 0-1 14/3/10 (ελαφρώς ύποπτος)

Κύπελλο Ελλάδος

Παναργειακός-Ολυμπιακός Βόλου 0-4 30/08/09 (ελαφρώς ύποπτος)
Αργοτικός Αστέρας-Καβάλα 0-3 28/10/09 (ύποπτος)
Καλλιθέα-Πανθρακικός 1-0 28/10/09 (σοβαρά ύποπτος)

Β' Εθνική 2008-09

Διαγόρας-Εθνικός 2-2 01/02/09 (διεφθαρμένος)
Ολυμπιακός Βόλου-Ατρόμητος 1-1 02/02/09 (ύποπτος)
Διαγόρας-Καλλιθέα 0-0 07/03/09 (ελαφρώς ύποπτος)
Καβάλα-Αγροτικός Αστέρας 4-1 14/03/09 (άκρως διεφθαρμένος)
Ιωνικός-Ατρόμητος 0-1 23/03/09 (ύποπτος)
Καβάλα-Ηλυσιακός 2-0 29/03/09 (ελαφρώς ύποπτος)
Ηλυσιακός-Εθνικός 3-2 06/04/09 (ελαφρώς ύποπτος)
Κέρκυρα-Καστοριά 1-2 12/04/09 (διεφθαρμένος)
Ιωνικός-Διαγόρας 1-0 12/04/09 (ελαφρώς ύποπτος)
Καβάλα-ΠΑΣ Γιάννινα 2-1 13/04/09 (ελαφρώς ύποπτος)
Ηλυσιακός-Αγροτικός Αστέρας 27/04/09 (διεφθαρμένος)
Αναγέννηση Καρδίτσας-Καβάλα 3-0 04/05/09 (ελαφρώς ύποπτος)
Ολυμπιακός Βόλου-Ηλυσιακός 0-1 04/05/09 (διεφθαρμένος)

Β' Εθνική 2009-10

Εθνικός Αστέρας-Πιερικός 1-2 15/11/09 (σοβαρά ύποπτος)
Εθνικός-Καλαμάτα 1-0 16/11/09 (διεφθαρμένος)
Ολυμπιακός Βόλου-Εθνικός 2-0 15/01/10 (σοβαρά ύποπτος)
Διαγόρας-Εθνικός Αστέρας 3-1 17/01/10 (σοβαρά ύποπτος)
Ηλιούπολη-Δόξα Δράμας 1-1 24/01/10 (διεφθαρμένος)
Ηλιούπολη-Ολυμπιακός Βόλου 1-3 06/02/10 (σοβαρά ύποπτος)
Δόξα Δράμας-Καλαμάτα 3-1 27/02/10 (σοβαρά ύποπτος)
Διαγόρας-Εθνικός 0-2 07/03/10 (σοβαρά ύποπτος)
Εθνικός Αστέρας-Ηλιούπολη 0-1 14/03/10 (ελαφρώς ύποπτος)
ΠΗΓΗ

Είναι φαινόμενα των καιρών...

Απεργούν - απέχουν - λευκή απεργία, κάτι τέτοιο! Από τους ιπτάμενους της Πολεμικής αεροπορίας. Σίγουρα στα χρόνια που έρχονται θα δούμε πολλά.
-Όλοι θα έχουν δίκαιο! Το κοινό αίσθημα δεν ικανοποιείται αφού οι κλέφτες κυκλοφορούν ελεύθεροι και απολαμβάνουν τον "καρπό" της "δουλειάς" τους!

Μια Πρωτομαγιά για τον Κάκκαβο.

Ο Οικονομικός Επόπτης ...


Συνεδριάζει αύριο Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και η αναπλήρωση του παραιτηθέντος ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΟΠΤΗ.
"Ενδιαφέρουσα" παραίτηση! Τρελαινόμαστε για παρασκήνιο!
-Θα μπορέσουμε να μάθουμε κάτι παραπάνω;

27 Απριλίου 1941 - Κωνσταντίνος Κουκίδης - Μια άγνωστη Ιστορία!

Όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, 27 Απριλίου 1941, η πρώτη τους δουλειά ήταν να στείλουν ένα απόσπασμα υπό τον λοχαγό Γιάκομπι και τον υπολοχαγό Έλσνιτς για να κατεβάσει τη Γαλανόλευκη από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και να υψώσει τη σβάστικα.
Δεξιά ο Παρθενώνας, αριστερά οι Καρυάτιδες. Από την ελιά τής Αθηνάς οι Γερμανοί αντικρίζουν στο ακραίο σημείο τού βράχου τής Ακρόπολης πού δεσπόζει τής πόλης, την γαλανόλευκη σημαία πού θ' αντικατασταθεί από τον αγκυλωτό σταυρό. ...>>>>>>>

Η εθνική Σημαία με το μεγάλο σταυρό στη
μέση λάμπει και τα χρώματά της τονίζουν και τονίζονται από τον Παρθενώνα που στέκει αγέρωχος και όμορφος όπως πάντα.
Εκεί στην θέση Καλλιθέα, στο ανατολικό σημείο του Ιερού Βράχου ο επικεφαλής του αποσπάσματος ζήτησε από τον εύζωνα που φρουρούσε τη σημαία μας να την κατεβάσει και να την παραδώσει.
Ο απλός αυτός φαντάρος, όταν στις 8:45 το πρωί έφθασαν μπροστά του οι κατακτητές της χώρας μας και με το δάκτυλο στην σκανδάλη των πολυβόλων τους, τον διέταξαν να κατεβάσει το Εθνικό μας σύμβολο, δεν έδειξε κανένα συναίσθημα. Δεν πρόδωσε την τρικυμία της ψυχής του. Ψυχρός, άτεγκτος και αποφασισμένος. απλά αρνήθηκε! Οι ώρες της περισυλλογής, που μόνος του είχε περάσει δίπλα στην σημαία, τον είχαν οδηγήσει στη μεγάλη απόφαση.
"ΟΧΙ"! Αυτό μονάχα πρόφερε και τίποτε άλλο. Μια απλή λέξη, με πόση όμως τεράστια σημασία και αξία. Η Ελληνική μεγαλοσύνη σε όλη την απλή μεγαλοπρέπειά της κλεισμένη μέσα σε δύο συλλαβές! Ξέρουν απ' αυτά οι Έλληνες..
Ο λοχαγός Γιάκομπι διέταξε έναν Γερμανό στρατιώτη να το πράξει. Ο στρατιώτης την κατέβασε κι αφού με τη βοήθεια ενός συναδέλφου του την δίπλωσε πολύ προσεκτικά, την παρέδωσε στα χέρια του Έλληνα φρουρού. Ο εύζωνας κοίταξε για λίγα δευτερόλεπτα με κατεβασμένο κεφάλι το διπλωμένο γαλανόλευκο πανί πάνω στα χέρια του. Κι ύστερα τυλίχτηκε με τη σημαία, έτρεξε ως την άκρη του Ιερού Βράχου και μπρος στα μάτια των εμβρόντητων Γερμανών ρίχτηκε μ' ένα σάλτο στον γκρεμό, βάφοντας το εθνικό μας σύμβολο με το τίμιο αίμα του.

Οι Γερμανοί σκύβουν πάνω από το κενό: 60 μέτρα πιο κάτω, κείτεται ο Εύζωνας, νεκρός πάνω στον βράχο, σκεπασμένος με το σάβανο που διάλεξε.

Οι δύο Γερμανοί αξιωματικοί, που είναι επί κεφαλής των εμπροσθοφυλακών, ο αρχηγός ιππικού Γιάκομπι και ο λοχαγός Έλσνιτς τής 6ης ορεινής μεραρχίας, χρησιμοποιούν τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών για να στείλουν μήνυμα στον Χίτλερ:

«Μάϊν Φύρερ, στις 27 Απριλίου, στις 8 και 10, εισήλθαμε εις τάς Αθήνας, επί κεφαλής τών πρώτων γερμανικών τμημάτων στρατού, καί στίς 8 καί 45, υψώσαμε τήν σημαία τού Ράϊχ πάνω στήν Ακρόπολη καί στό Δημαρχείο. Χάϊλ, μάϊν Φύρερ».
Η γερμανική στρατιωτική διοίκηση Αθηνών υποχρέωσε την προδοτική κυβέρνηση Τσολάκογλου να δημοσιεύσει στον Τύπο ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο φρουρός της σημαίας μας, υπέστη έμφραγμα από την συγκίνηση όταν του ζητήθηκε να την παραδώσει. Όμως οι στρατιώτες κι οι επικεφαλής του γερμανικού αποσπάσματος είχαν συγκλονιστεί απ' αυτό που είδαν και δεν κράτησαν το στόμα τους κλειστό. Στις 9 Ιουνίου η είδηση δημοσιεύθηκε στην DAILY MAIL με τίτλο: "A Greek carries his flag to the death" (Ένας Έλληνας φέρει την σημαία του έως τον θάνατο).

Η θυσία του Έλληνα στρατιώτη έγινε αιτία να εκδοθεί διαταγή από τον Γερμανό φρούραρχο να υψώνεται και η ελληνική σημαία δίπλα στη γερμανική. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, εκεί στα Αναφιώτικα κάτω από τον Ιερό Βράχο, ζούσαν ακόμα αυτόπτες μάρτυρες, που είδαν το παλικάρι να γκρεμοτσακίζεται μπροστά στα μάτια τους τυλιγμένο με την Γαλανόλευκη. Και κάθε χρόνο, στο μνημόσυνό του στις 27 Απριλίου, άφηναν τα δάκρυά τους να κυλήσουν στη μνήμη του. Ουδείς ενδιαφέρθηκε ποτέ να καταγράψει την μαρτυρία τους.

Κωνσταντίνος Κουκίδης είναι τ' όνομα του ευζώνου (κατά μια άλλη άποψη ήταν 17χρονος νέος της Εθνικής Οργανώσεως Νέων αλλά τι σημασία έχει;). Κωνσταντίνος Κουκίδης είναι τ' όνομα αυτού του ΕΛΛΗΝΑ και στολή του η Σημαία μας. Μας τον έχουν κρύψει, μας τον έχουν κλέψει. Κλείστε κι αυτόν τον εθνομάρτυρα στην ψυχή σας κοντά στους άλλους. Απαιτείστε να γραφτεί τ' όνομά του στα σχολικά βιβλία της Ιστορίας. Ψιθυρίστε το, έστω και βουβά, μέσα σας, κάθε φορά που αντικρίζετε τη σημαία μας. Πείτε στα παιδιά σας ότι αυτή η σημαία, έχει βυζάξει ποταμούς ελληνικού αίματος, για να μπορεί αγέρωχη να κυματίζει την τιμή και την αξιοπρέπειά μας!
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ