Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010

Επιστολή Παπακωνσταντίνου σε ΕΚΤ-ΔΝΤ και θέση ΚΚΕ

«Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές Αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές Αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια». ...>>>>>>

Το ΚΚΕ σχετικά με την επιστολή Παπακωνσταντίνου έκανε το παρακάτω σχόλιο:
Η διαβούλευση που ζητάει η κυβέρνηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ αφορά μόνο τη διαδικασία για το πώς θα γίνει η μοιρασιά ανάμεσά τους και πώς θα επιβάλλουν τη νέα άγρια σφαγή των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, την οποία έχουν ήδη συμφωνήσει και θα την προωθήσουν, είτε προσφύγει, είτε όχι, η κυβέρνηση στη «στήριξη» του μηχανισμού ΕΕ - ΔΝΤ. Άλλωστε αυτό αποκαλύπτουν και οι σημερινές δηλώσεις του Όλι Ρεν.

Ο λαός δεν πρέπει να έχει την παραμικρή αυταπάτη. Χωρίς να χάνει χρόνο πρέπει να οργανώσει τώρα την πάλη του σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε λαϊκή συνοικία, με πρώτο μεγάλο σταθμό τη 48ωρη απεργία του ΠΑΜΕ στις 21 – 22 Απρίλη. Να μην πτωχεύσει ο λαός, να πτωχεύσει η πλουτοκρατία.

ΑΘΗΝΑ 15/4/2010 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Το ΚΚΕ για το ασφαλιστικό.

Τώρα πρέπει να σημάνει συναγερμός παντού. Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο άναψε το πράσινο φως ώστε να διαπραχθεί ένα έγκλημα σε βάρος όλων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, που δεν έχει προηγούμενο. Αποφάσισε να προωθήσει το νομοσχέδιο καρμανιόλα που ξεθεμελιώνει και ενταφιάζει ό,τι έχει απομείνει στην κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις.
Πανεργατική – παλλαϊκή δράση τώρα με το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ.
ΑΘΗΝΑ 15/4/2010 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αντιδράσεις στη Θεσ/νίκη, για τον ύψους 5,5 μ.!!! ανδριάντα του Κ. Καραμανλή

Δικαιολογημένες αντιδράσεις, προκαλεί στη Θεσσαλονίκη –και όχι μόνο- η τοποθέτηση …γιγάντιου ανδριάντα (ύψους 5,5 μ.) του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πλατεία Αριστοτέλους, μια πλατεία που από μόνη της, αποτελεί μνημείο Ιστορίας & Πολιτισμού για την πόλη.
Ο «γαλάζιος» Δήμαρχος Θες/νίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος, επιμένει στην τοποθέτηση, παρά τη διαφωνία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων, με οριακή πλειοψηφία (5-4), χάρη στην ψήφο του δημάρχου, εξαναγκάστηκε να αποφασίσει υπέρ…
Το θέμα θα επανεξεταστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΤ, ενώ στην τοπική κοινωνία, έχουν προκληθεί έντονες αντιδράσεις, όχι τόσο για κομματικούς λόγους, αλλά κυρίως για λόγους ιστορικούς και αισθητικής, μετά και το Δημαρχείο «εξάμβλωμα», στην πλατεία Στρατηγείου.

  • Στη φωτογραφία, χαρακτηριστικό δείγμα του «γούστου» και της αισθητικής του Δημάρχου Θεσσαλονίκης (πλ. Αριστοτέλους, Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος !!!)
ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ


Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα "παιχνίδια" σε βάρος της υγείας των μαθητών της Χαλκιδικής

Α.Π.Θ. - ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ή ΠΛΙΝΙΟΣ;
Είναι δυνατόν ο ένας να ανιχνεύει ποσοστά διπλάσια από τα όρια και ο άλλος τίποτα;
Είναι δυνατόν οι ίδιοι οι πολίτες να ψάχνουν να απαντήσουν για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων και των φορέων που τα εκπονούν αλλά και τα αποδεχτά όρια της φορμαλδεΰδης;
Είναι δυνατόν για ένα τέτοιο θέμα να ψάχνουμε αν είναι αρμοδιότητα της νομαρχίας ή του δήμου;
Το μόνο βέβαιο είναι η εύλογη ανησυχία των γονέων που αυξάνεται από τις διχογνωμίες των υπηρεσιακών παραγόντων.
Οι πολίτες σ΄αυτή την περίπτωση περιμένουν την θέση της πολιτείας και των πολιτικών παραγόντων του νομού μας αφ’ ενός μεν για μια αξιόπιστη απάντηση στο θέμα που έχει προκύψει με τις σχολικές αίθουσες και αφ’ ετέρου την εξασφάλιση σωστών και υγειών σχολικών κατασκευών πράγμα που επισημάναμε στην ερώτηση που κατατέθηκε στις 31/3/10 από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λ. Αμμανατίδου.
Αύριο Παρασκευή 16/3/10 αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής με την παρουσία της βουλευτή Αμμανατίδου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τους συλλόγους γονέων της Καλλικράτειας και φορείς για την στήριξη των επόμενων ενεργειών τους.
Το Γραφείο Τύπου

Χατζηδάκης αντί Σαμαρά στον Πολύγυρο!

Βιάστηκε ο Γκιλής του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής να τελειώσει τις εργασίες στην είσοδο του Επιμελητηρίου για να υποδεχθεί τον Αντώνη Σαμαρά, άλλαξε το πρόγραμμα της Συνέλευσης των Επιμελητηρίων της χώρας για τις απαραίτητες συμπληρώσεις με το όνομα και το χαιρετισμό του Αντώνη Σαμαρά, δεν ξέρουμε τώρα αν μέχρι αύριο, που αρχίζει η παραπάνω συνέλευση, προλαβαίνει να τυπώσει καινούριο πρόγραμμα με το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη!
Ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, τελικά, λόγω υποχρεώσεων στην πολιτική σκηνή, δεν θα παραβρεθεί, στη θέση του θα έρθει ο Κωστής Χατζηδάκης!

Πάμε Βράσταμα Χαλκιδικής...

Αφιέρωμα στα Βράσταμα Χαλκιδικής έχει ο ιστότοπος autotriti.
Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε και σεις το autotriti για να δείτε το αφιέρωμα.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Νομάρχη Χαλκιδικής, Αστέριε Ζωγράφε... αυτά ούτε στην Ουγκάντα δεν συμβαίνουν!

Περιμένουμε την έκθεση της μέτρησης από το "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ"!
Αν δεν την παρουσιάσετε (από οπουδήποτε, όχι σε μας που σας προκαλούμε) θα πρέπει να παραιτηθείτε!
-Αν υπάρχει μέτρηση για τη φορμαλδεΰδη στο Σχολείο της Καλλικράτειας να την δούμε! Όμως υπάρχει;
-Άλλο θα πει Χαλκιδική κι άλλο θα πει Χαλκίδα! Άλλο θα πει "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" κι άλλο «ΠΛΙΝΙΟΣ»!

"Στολίδια στη άμμο" από τον Αργύρη Λαφαζάνη στη ΒουλήΧρήση lebaycid στη δακοκτονία...

Θέμα: Σκάνδαλο η κατ’ εξαίρεση έγκριση κυκλοφορίας του φυτοφαρμάκου LEBAYCID για την δακοκτονία
Για το πρόγραμμα δακοκτονίας των ετών 2008 και 2009 εγκρίθηκε η κυκλοφορία του φυτοφαρμάκου LEBAYCID της Γερμανικής εταιρείας BAYER για 120 ημέρες. Η έγκριση προβλέπεται προσωρινά και κατά παρέκκλιση και από την Κοινοτική Νομοθεσία (Οδηγία 91/414, άρθρο 8 παρ. 4) αλλά και από την Ελληνική Νομοθεσία (ΠΔ 115/97, άρθρο 8 παρ. 4), «για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση» εφόσον «κρίνεται αναγκαίο λόγω απρόβλεπτου κινδύνου που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με άλλα μέσα».
Το πρόγραμμα δακοκτονίας όχι μόνο απρόβλεπτος κίνδυνος ...>>>>>>

δεν είναι αλλά επαναλαμβανόμενο πρόγραμμα και σε χρονικά πλαίσια εκτελούμενο. Η μέχρι τώρα θέση του Υπουργείου ήταν ότι χρησιμοποιήθηκε το LEBAYCID προκειμένου να καταναλωθούν τα αποθέματα που είχε το Υπουργείο. Καταγγελίες δε αναφέρουν ότι το φυτοφάρμακο είχε ήδη λήξει. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ΥΠΑΑΤ έχει επιβάλει πρόστιμα σε διακινητές φυτοφαρμάκων που είχαν διακινήσει ή είχαν στο κατάστημα τους ληγμένα φυτοφάρμακα.

Το πρόγραμμα δακοκτονίας θα μπορούσε να εκτελεσθεί και με άλλα φυτοφάρμακα εγκεκριμένα και με λιγότερο κόστος, όπως αναφέρεται και στην απάντηση του ΥΠΑΑΤ σε σχετική ερώτηση βουλευτών τον Αύγουστο του 2009.

Εκτός αυτού, το ΥΠΑΑΤ δεν είχε ενημερώσει αμέσως την Επιτροπή ως όφειλε αλλά στις 2-7-2009 όταν είχε ξεσπάσει σάλος στην Ελλάδα και ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου είχαν κατατεθεί αρκετές ερωτήσεις στη Βουλή.
Εν τω μεταξύ το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης είχε ερευνήσει τη διαδικασία προμήθειας για το πρόγραμμα δακοκτονίας, που μετά την ολοκλήρωση της έρευνας διαβιβάστηκε στις δικαστικές αρχές για τα περαιτέρω.

Το θέμα αυτό συνδέεται ενδεχομένως με την απόφαση του ΥΠΑΑΤ να μειώσει τουλάχιστον κατά 10% τις πιστώσεις που δίνει στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για τη δακοκτονία, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο και τη φετινή ελαιοπαραγωγή αλλά επιπλέον δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο έχει αυτό το δικαίωμα από τη στιγμή που το κόστος της δακοκτονίας ουσιαστικά το πληρώνουν οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί μέσω των παρακρατήσεων στα ελαιουργεία.

Κατόπιν των παραπάνω,
ερωτάται η κυρία Υπουργός:
1. Προτίθεται να μην επαναλάβει την προσωρινή και κατά παρέκκλιση έγκριση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων που βάζουν σε κίνδυνο και την υγεία των πολιτών αλλά και την εμπορική τύχη και πορεία των αγροτικών προϊόντων μας;

2. Είναι αλήθεια ότι το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο ήταν ληγμένο όταν χρησιμοποιήθηκε το 2009;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων:
Ζητάμε να κατατεθεί το σχετικό με τη δακοκτονία πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, καθώς και το έγγραφο με το οποίο ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατ’ εξαίρεση έγκριση του LEBAYCID για τα έτη 2008-2009.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Ηρώ Διώτη

Μιχάλης Κριτσωτάκης

3o ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Συμμετοχικός Προϋπολογισμός: Μήπως ήρθε η ώρα;

Εν΄όψει της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, νομίζω οτι ήρθε η ώρα να τεθεί το ζήτημα του ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (ΣΠ).
Με λιγά λόγια, ο ΣΠ σημαίνει οτι οι πολίτες κάθε τόπου αποκτούν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να αποφασίζουν απο κοινού τις ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ που πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος τους. Προτείνουν δηλαδή συγκεριμένες δράσεις ή έργα με συγκεριμένο προϋπολογισμό, και ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΝ τους τοπικούς άρχοντες ...>>>>>>

να τα ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ. Φυσικά, μετά το πέρας του χρόνου, οι δημοτικές αρχές υπόκεινται σε ΕΛΕΓΧΟ και πρέπει να λογοδοτήσουν γιατί δεν κατάφεραν να υλοποίησουν αυτά που οι δημότες τους εμπιστεύτηκαν να κάνουν. Περισσότερα για τον ΣΠ, με παραδείγματα πόλεων που ήδη τον εφαρμόζουν (και ήδη είναι πάρα πολλές στον κόσμο και την Ευρώπη) μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Η δύσκολη σημερινή κατάσταση στη χώρας μας, δεν πρέπει να μας κόψει τα πόδια. Αντίθετα, θα πρέπει να μας κινητοποίησει και να μας κάνει να ενδιαφερθούμε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ για το κοινό καλό. Ας ξεκινήσουμε απο το Δήμο μας, τη γειτονιά μας. Με συγκρότηση συμβουλίων πολιτών σε επίπεδο Δημοτικών Διαμερισμάτων. ΧΩΡΙΣ το καπέλωμα των κομμάτων! Με τη δημιουργία νέων εθελοντικών ομάδων και συλλόγων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην κάθε πόλη και χωριό. Γιατί να περιμένουμε το Δήμο να βρεί εργαλάβο για να βάψει τα παρτέρια του πάρκου και να τα πληρώσουμε χρυσά, ενώ μπορούμε μόνοι μας να κινητοποιηθούμε και να τα κάνουμε. Με όσα χρήματα διαθέτουμε, με όσο χρόνο έχει ο καθένας διαθέσιμο. Και είναι σίγουρο οτι τα Blogs που πολλαπλασιάζονται μπορούν να βοηθήσουν στην προβολή και τη δικτύωση τέτοιων δράσεων. Είναι ώρα να ξαναστήσουμε των ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ. Αυτές θα μας σώσουν και οχι οι καρεκλοκένταυροι του δημοσίου και οι πολιτικάντηδες....
ΠΗΓΗ

Πεζοδρομος Πολυγυρου ωρα μηδεν

"Με αφορμη την ειδηση της μετακομισης της Εμπορικης Τραπεζας απο τον πεζοδρομο εψαξα να βρω φωτογραφιες απο πεζοδρομους σε πολεις της Ελλαδος για να δω τι διαφορετικο εχουν και σφυζουν απο ζωη,ενω ο δικος μας πεζοδρομος εχει το θλιβερο προνομιο να ειναι ο πιο ερημος πεζοδρομος τηε Ελλαδος και οι επιχειρησεις αντι να ψαχνουν για να μετακομισουν εκει ψαχνουν να φυγουν.
Τελικα κατεληξα στον πεζοδρομο της Καλαματας ο οποιος μοιαζει λιγακι στην κατασκευη με τον δικο μας.
Η μεγαλη διαφορα? βλεπετε και μονοι σας τα δεντρα δεξια και αριστερα,οπως και τα ομορφα παγκακια αναμεσα.
Αυτο ειναι που λειπει απο τον δικο μας πεζοδρομο,η αισθητικη,γιατι αν ηταν καπως ετσι και εδω ποιος μου λεει οτι περισσοτερος κοσμος δεν θα κινειται εκει μεσα..και οπου κοσμος σημαινει κινηση και αναπτυξη."
JohnyMasas

Φεύγουν και χρεώνουν εκατομμύρια!!!

Παράλογες σπατάλες από νομάρχες και δημάρχους που αποχωρούν στα τέλη του χρόνου υποθηκεύοντας τον «Καλλικράτη»
O νομάρχης Δυτικής Αττικής κ. Αριστείδης Αρκουδάρης δημοπρατεί την ανέγερση «Διοικητηρίου» εμβαδού 11.326 τετραγωνικών μέτρων, προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ, προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, η οποία, ως γνωστόν, θα καταργηθεί στο τέλος του έτους μετά την ισχύ του «Καλλικράτη». Ο νομάρχης Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής αναζητεί δάνειο ...>>>>>>

ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει τις δανειακές ανάγκες των Lesvoshop, η διαχείριση των οποίων έχει χαρακτηριστεί σκάνδαλο. Δεκάδες δήμαρχοι, όπως έχει παραδεχθεί ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος, σπεύδουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή στις ιδιωτικές τράπεζες ώστε να κλείσουν άρον άρον «μαύρες τρύπες» ή να χρηματοδοτήσουν αμφιβόλου αποτελεσματικότητας έργα εν όψει της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Η αναγκαστική έξοδος που φέρνει ο «Καλλικράτης» σε 56 νομάρχεςυπερνομάρχες και σε πάνω από 800 δημάρχους άρχισε να δημιουργεί, όπως όλα δείχνουν, έντονες αναταράξεις. Ο λόγος είναι ότι αναδεικνύει στην επιφάνεια την κακή οικονομική διαχείριση ορισμένων υπό κατάργηση νομαρχιών και υπό συγχώνευση δήμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών έχουν ήδη καταγράψει μαζικό «κύμα» δανείων με τα οποία νυν δήμαρχοι που είναι βέβαιοι ότι δεν θα έχουν θέση στα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα επιχειρούν να κλείσουν τις «μαύρες τρύπες» των προϋπολογισμών τους και να ολοκληρώσουν διάφορα έργα. Χρεώνουν, δηλαδή, με υπέρογκα ποσά τα νέα σχήματα που θα προκύψουν προτού καν εφαρμοστεί στην πράξη ο «Καλλικράτης», υποθηκεύουν το μέλλον τους και δεσμεύουν με συγκεκριμένα έργα τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να μπλοκάρει αυτή την εξέλιξη έχει δώσει εντολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να μην εξυπηρετεί προς το παρόν αυτές τις δανειακές απαιτήσεις. Παρά ταύτα, όμως, δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι που προσφεύγουν στις ιδιωτικές τράπεζες για τη σύναψη δανείων, παρ΄ ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις δανεισμού είναι αυστηρότεροι, θέτοντας μάλιστα ως υποθήκες περιουσιακά στοιχεία των ΟΤΑ. Τα δάνεια αυτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου, χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση ή και την αποπεράτωση έργων που έχουν ήδη ή πρόκειται να ξεκινήσουν ως το τέλος του έτους, και γενικά το κλείσιμο «μαύρων τρυπών» στα δημοτικά ταμεία.

Την ίδια τακτική ακολουθούν και ορισμένοι νομάρχες οι οποίοι φορτώνουν τεράστια βάρη στις αιρετές περιφέρειες. Ερωτήματα προκαλεί, π.χ., σε φορείς της περιοχής η απόφαση του νομάρχη Δυτικής Αττικής κ. Αρκουδάρηνα προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στην ανέγερση κτιρίου 11.326 τετραγωνικών μέτρων για τη στέγαση των υπηρεσιών της Νομαρχίας, η οποία όμως αναμένεται να καταργηθεί μετά τον «Καλλικράτη». Ο κ. Αρκουδάρης υποστήριξε μιλώντας στο «Βήμα» ότι το κτίριο αυτό θα έπρεπε να έχει κατασκευαστεί εδώ και καιρό αλλά η σχετική διαδικασία δεν προχώρησε εγκαίρως λόγω εμπλοκής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Η Νομαρχία μπορεί να καταργηθεί αλλά οι υπηρεσίες της θα παραμείνουν» υπογράμμισε. «Στη δωρεά του οικοπέδου που έγινε το 2005 από την εταιρεία Τιτάνυπάρχει όρος ότι το κτίριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα έξι ετών. Από την άλλη πλευρά,έχει εκφραστεί θετική διάθεση από επιχειρηματίες της περιοχής να συνδράμουν οικονομικά στην ανέγερσή του που, εκτός των άλλων, είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή».
ΤΟ ΒΗΜΑ 15/4/2010

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο

Λίγες μόνο ημέρες μετά την νίκη του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές, ο πρωθυπουργός σε αυτήν εδώ την αίθουσα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που είχαμε καταθέσει, ζήτησε, ειδικά από τον δικό μας πολιτικό χώρο, να συμβάλλει με τις προτάσεις του στην πολιτική ζωή του τόπου.
Είχε πει ότι περίμενε τις πρωτοβουλίες και προγραμματικές μας θέσεις.
Από τότε έχουν περάσει σχεδόν πέντε μήνες, δεν έχουμε σταματήσει ...>>>>>>

να καταθέτουμε προτάσεις προγραμματικού περιεχομένου για τα πιο μικρά και τα πιο μεγάλα ζητήματα όμως καμία από τις προτάσεις αυτές ο Πρωθυπουργός φαίνεται να άκουσε.
Αντιθέτως, φαίνεται ότι άκουσε πολλές, πάρα πολλές από τις προτάσεις που κατά καιρούς έχει καταθέσει και εντός της αιθούσης αλλά και εκτός η ακροδεξιά. Από αυτές που τον προέτρεπαν την κυβέρνηση να λοξοκοιτάξει προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παραμερίζοντας την ευρωπαϊκή λύση για χάρη του ΔΝΤ, έως αυτές που έκαναν λόγο ακόμη και για τον επαναπατρισμό κεφαλαίου και υπ’ αυτή την έννοια, τη νομιμοποίηση ακόμη και χρημάτων που με παράνομο τρόπο ή με ανεξέλεγκτο τρόπο έχουν προέλθει ενδεχομένως και από παράνομες ενέργειες, ενδεχομένως και από τα μαύρα ταμεία της Siemens.
Το τελευταίο διάστημα όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο πρωθυπουργός δεν μας ζητάει άλλες προτάσεις. Αυτό που μας ζητάει είναι, να προσαρμοστούμε -έτσι λέει- στις νέες συνθήκες, στο νέο περιβάλλον. Να αλλάξουμε και εμείς, όπως αλλάζουν τα πράγματα γύρω μας και να μην είμαστε προσηλωμένοι στην αντίδραση και στον δογματισμό.
Στη πραγματικότητα αυτό που μας ζητάει είναι να μην αντιδρούμε στις δικές του, στις δικές σας κύριοι της κυβέρνησης, αντιδραστικές επιλογές. Ει δυνατόν να μη μιλάμε και καθόλου.
Να σιωπήσουμε γιατί έχουμε μπροστά μας –λέει- μια εθνική περιπέτεια και όποιος σε αυτό τον τόπο δεν συναινεί σε θατσερικού τύπου επιλογές, είτε δεν αντιλαμβάνεται τη πραγματικότητα, είτε είναι ιδεοληπτικός και διχαστικός.
Αυτό είπε χθες ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα για την Αριστερά, στην ίδια συνέντευξη, όπου απέδωσε τα εύσημα στην ακροδεξιά.
Εύσημα στην ακροδεξιά, ιδεοληπτική και διχαστική η Αριστερά. Δεν έχω να πω τίποτα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας σας κρίνει όλος ο προοδευτικός κόσμος.
Εμείς, πάντως να ξέρετε, δεν πρόκειται να σας κάνουμε τη χάρη να μην αντιδρούμε στις επιλογές σας και στις παρά φύση συμμαχίες σας.
Θα συνεχίσουμε και να μιλάμε και να αντιδρούμε, γιατί υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, είναι οι προτάσεις που με ευθύνη καταθέτει ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Όλο αυτό το εξάμηνο, βέβαια, θα μου επιτρέψετε να σας πω, δεν είναι η Αριστερά αυτή που έβαλε σε περιπέτεια τη χώρα επειδή μιλούσε.
Μάλλον τα μέλη της κυβέρνησης, είναι που δεν έπρεπε να μιλούν και όχι η Αριστερά. Γιατί από τη πολύ σας φλυαρία και από τη μαθητεία σας στου κασίδη το κεφάλι, μετατρέψατε τη κρίση δανεισμού σε γόρδιο δεσμό. Το καταλάβατε, αλλά κάπως αργά και κηρύξατε σιωπητήριο. Και από δικές σας επιλογές και με τους νόμους που φέρνετε βυθίζετε την κοινωνία σε μια ύφεση που δεν έχει προηγούμενο. Προφανώς και έχει ευθύνες η προηγούμενη κυβέρνηση, προφανώς και έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εξ αυτού του λόγου δεν μπορεί και να μιλήσει, δεν δικαιούται να ομιλεί, όμως έξι μήνες τώρα εσείς κυβερνάτε και όχι η Νέα Δημοκρατία.
Και κυβερνάτε με παλινωδίες, με γκάφες, και με ιδεολογικές εκπτώσεις. Εσείς τα λέτε.
Παίρνετε μέτρα σαν αυτά της 3ης του Μάρτη που μπορεί να κάνουν τους έχοντες να πανηγυρίζουν, αλλά οι πολίτες βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά και την πραγματική οικονομία να βουλιάζει.
Και σήμερα, φτάσαμε προ των πυλών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Συγκεκριμένα προσχωρούμε στην βαρβαρότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Και ενώ όλος ο κόσμος αυτό το καταλαβαίνει εσείς πανηγυρίζετε για κάποιο περίεργο λόγο. Δεν έχω καταλάβει γιατί; Γιατί πανηγυρίζετε;
Βεβαίως, εσείς το πρωτοβάλατε στη διεθνή δημόσια συζήτηση το ενδεχόμενο προσφυγής μας εκεί. Και τότε διερωτηθήκαμε γιατί το κάνετε;
Στην αρχή κάποιοι μας είπαν ότι μπλοφάρετε, ότι κάνετε μπλόφα. Έτσι μπλοφάρουν με το μέλλον του τόπου οι σοβαρές κυβερνήσεις;
Δεν γνωρίζατε τι σημαίνει Δ.Ν.Τ. Ή μήπως θαρρείτε πως άλλαξε τώρα επειδή έχει σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο;
Βγήκε μάλιστα ο υπουργός των οικονομικών μετά την 25η Μάρτη για να μας καθησυχάσει και μας είπε ότι το Δ.Ν.Τ. δε θα ζητήσει άλλα μέτρα.
Και ήρθε την επομένη ο σύντροφός σας ο κ. Στρος – Καν και σας διέσυρε. Και ξαναήρθε και χθες σε συνέντευξή του που διαβάσαμε όλοι και στην πραγματικότητα αυτό μας είπε ότι θα πονέσει και θα πονέσει και πολύ μάλιστα σε αντίθεση απ’ ότι λένε κυβερνητικά στελέχη ότι τελειώσαμε με τα μέτρα. Πήρε, το περίστροφο το περίφημο από το τραπέζι, και πυροβόλησε κατ’ ευθείαν στην καρδιά του έλληνα μισθωτού και του έλληνα μικρομεσαίου.
Γιατί τώρα ξέρετε μετά τον δράκο της χρεοκοπίας, που έφαγε, ό,τι έφαγε, έρχεται άλλος δράκος. Είναι ο δράκος της ανταγωνιστικότητας, ο οποίος για να τραφεί θέλει μισθούς του ιδιωτικού τομέα, θέλει τις συλλογικές συμβάσεις και αργότερα ενδεχομένως να θελήσει και συντάξεις.
Γιατί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κυβέρνησης, το Δ.Ν.Τ. δεν προσφέρει τεχνογνωσία, δεν συμβουλεύει, δεν διαπραγματεύεται, επιβάλλει πολιτική. Επιβάλει την πιο βαριά, την πιο άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Κι αν νομίζετε ότι μπορείτε εσείς και οι φίλοι σας σοσιαλιστές να εφαρμόζουν τέτοιες πολιτικές χωρίς κόστος, είστε βαθιά γελασμένοι.
Ρίξτε μια ματιά στην Ουγγαρία διότι απ’ ότι φαίνεται δεν θα μας κάνετε Δανία του νότου, Ουγγαρία του νότου πάτε να μας κάνετε. Ρίξετε μια ματιά στην Ουγγαρία να δείτε το πολιτικό κόστος από την εκλογική συντριβή των σοσιαλιστών, που το κάλεσαν εκεί το Δ.Ν.Τ. και βύθισαν τη χώρα στην ανέχεια και την ανεργία.
Και αν έχετε την εντύπωση ότι σε αυτή τη προοπτική της ελεύθερης πτώσης την οποία έχετε επιλέξει, θα συμπαρασύρετε μαζί σας και την Αριστερά, είστε βαθιά γελασμένοι.
Αν θέλετε να συμπαρασύρετε κάποιους μαζί σας, να πιαστείτε χέρι χέρι με αυτούς που σας στηρίζουν σε αυτή την πολιτική, όχι με την Αριστερά.
Και όχι να θυμάστε την Αριστερά κάθε φορά που έρχονται τα δύσκολα.
Και δυστυχώς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όχι για την κυβέρνηση, για τον τόπο, τα δύσκολα είναι μπροστά, όσο κι αν πανηγυρίζετε για το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση για να μην πειράξει την ιερά Βίβλο του Συμφώνου Σταθερότητας, για να μην ακουμπήσει τις τράπεζες, έφτιαξε ένα μηχανισμό στήριξης, τον οποίο –όπως φαίνεται- αργά ή γρήγορα θα τον χρησιμοποιήσετε, με συμμέτοχο το Δ.Ν.Τ.
Και η εμπειρία από όλες τις χώρες που είχαν την ατυχία να γνωρίσουν τα νύχια του είναι απολύσεις σε δημόσιο τομέα, απελευθέρωση απολύσεων σε ιδιωτικό τομέα, μείωση μισθών παντού, ξεπούλημα κάθε δημόσιας και κρατικής περιουσίας.
Θέλω να σας πω κάτι: Η κυβέρνηση σας δεν έχει την λαϊκή εντολή για μια τέτοια επιλογή. Δεν είπε τίποτε τέτοιο προεκλογικά, κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης, δεν είπατε τίποτα στις προγραμματικές σας δηλώσεις απ’ ότι φαίνεται δεν σκέφτεστε καν να φέρετε το θέμα στη Βουλή. Και εμείς σας λέμε ότι δεν έχετε τη δημοκρατική νομιμοποίηση να μας οδηγήσετε σε επιλογές κατεδάφισης της κοινωνικής συνοχής, διάλυσης του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων. Και δεν την έχετε, διότι αυτές τις επιλογές, δεν τις στηρίζει η κοινωνική βάση του κόμματός σας, των ψηφοφόρων που σας εξέλεξαν. Δεν είναι η Αριστερά που σας εμποδίζει. Η κοινωνία σας εμποδίζει σε τέτοιες επιλογές.
Και έρχομαι στο νομοσχέδιο που συζητάμε. Το είχε χαρακτηρίσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, «επανάσταση», ήταν πράγματι η τελευταία ευκαιρία που είχατε κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης να εξιλεωθείτε μπροστά στα μάτια των εργαζομένων που σφίγγουν το ζωνάρι και δεν ξέρουν μέχρι που θα φθάσει αυτή η κατάσταση. Δυστυχώς την χάνετε παταγωδώς αυτή την ευκαιρία, την χάνετε εντυπωσιακά.
Βέβαια, προεκλογικά άλλα μας λέγατε. Μας λέγατε, ότι τα χρήματα που χρειαζόμαστε θα τα πάρετε από τους έχοντες και κατέχοντες από όσους φοροδιαφεύγουν και τώρα τα αναζητάτε στους μισθωτούς και στους έντιμους φορολογούμενους. Από το 1996 μέχρι το 2007 η αύξηση του ΑΕΠ ήταν τεράστια, γύρω στο 50%, μιάμιση φορά πάνω αλλά ταυτόχρονα, εννιά στους δέκα Έλληνες πολίτες είδαν το εισόδημά τους στην καλύτερη περίπτωση να σταθεροποιείται. Ε, λοιπόν, κύριοι της κυβέρνησης, είχε δίκιο ο προεκλογικός κ. Παπανδρέου, όχι ο μετεκλογικός. Ο προεκλογικός και ας τον λοιδορείτε με τη στάση σας εσείς τώρα. Ο προεκλογικός είχε δίκιο όταν έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν. Μόνο που τα λεφτά αυτά δεν είστε εις θέση να τα αναζητήσετε εκεί που υπάρχουν.
• Ούτε στα 11,8 δις κερδών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο το 2009 ούτε φυσικά στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή
• Ούτε στις 10.000 υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που διακινούν γύρω δεκάδες δις € και το δημόσιο χάνει ετησίως από φόρους πάνω από 6 δις.
• 12 δις ευρώ υπολογίζεται η ετήσια φοροδιαφυγή, 8 δις η ετήσια φοροκλοπή ΦΠΑ, 8 δις οι ταξικές φοροαπαλλαγές, 2 δις θα εξοικονομούσαμε αν είχαμε φορολογικό συντελεστή αυτόν που είχαμε την δεκαετία του 90 από τις 300 μόνο πιο κερδοφόρες ανώνυμες εταιρείες. Και τώρα είναι εύκολο να λέει κανείς ρητορείες για τους νέους επενδυτές στο χώρο της καινοτομίας και στην πράσινη ανάπτυξη. Αλλά εδώ ζούμε σε μια πραγματικότητα κύριοι συνάδελφοι και δεν μπορούμε να λέμε τέτοια πράγματα.
Και να σας δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε που ζούμε. Ιδίως όσοι έχετε θητεύσει στην Αριστερά και έχετε διαβάσει και Μαρξ και Λένιν στα εφηβικά σας χρόνια. Μόνο μια εταιρεία σούπερ μάρκετ το 2008 στη χώρα μας είχε τζίρο 1,94 δις ε. κάτι λιγότερο δηλαδή από το 1% του ελληνικού ΑΕΠ. Ξέρετε ποιος είναι ο φόρος που πλήρωσε το οικονομικό έτος 2008, 6,1 εκατ. ε. για 1,94 δις. που είχε τζίρο. Η συγκεκριμένη εταιρεία αριθμεί 12.000 υπαλλήλους. Αν κατά μέσο όρο και δεν είναι υπερβολή, κατά μέσο όρο ο καθένας απ’ αυτούς πλήρωσε φόρο εισοδήματος 500 ε. τότε οι εργαζόμενοι της εταιρείας απέδωσαν πολύ μεγαλύτερο φόρο απ’ ότι ο ίδιος ο κολοσσιαίος όμιλος. Αναρωτιέστε, λοιπόν, αν είστε με το σοσιαλισμό ή τη βαρβαρότητα;
Και έχετε το θράσος, γιατί περί θράσους πρόκειται, να μας λέτε: όλοι μαζί απέναντι στη κρίση. Πως όλοι μαζί απέναντι στην κρίση; Είμαστε όλοι μαζί απέναντι στα κέρδη όλο το προηγούμενο διάστημα; Και θα είμαστε όλοι μαζί απέναντι στην κρίση και βγάζετε και στη δημοσιότητα τα δυο ιδιαιτέρως συμπαθή παιδιά που ήρθαν εδώ να σπάσουν το κουμπαρά τους, την ίδια στιγμή όμως που δεν στέλνετε καμία κάμερα στα πολυτελή γραφεία των φοροφυγάδων μη τυχόν και σπάσει κανένας δικός τους κουμπαράς, μονάχα ο κουμπαράς των μικρών παιδιών να σπάσει.
Σε τι ωφελεί αυτό το μήνυμα που θέλετε να βγάλετε προς τα έξω; Δεν καταλαβαίνω. Τι ακριβώς θέλετε να πείτε στην ελληνική κοινωνία;
Να έχουμε ενοχές και να δώσουμε από το υστέρημά μας όταν ακόμη και σήμερα άλλοι πληρώνουν και άλλοι κερδίζουν; Άλλοι εντίμως φορολογούνται και άλλοι νομίμως φοροδιαφεύγουν;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έχουν και τα επικοινωνιακά κόλπα και οι αλχημείες τα όρια τους.
Και σας είπαμε και κατά τη διάρκεια και της συζήτησης στην επιτροπή ότι είναι χονδροειδές ψέμα να λέτε πως επιβαρύνονται μονάχα τα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Επιβαρύνονται τα εισοδήματα άνω των 28.000 ευρώ. Και επιμένετε να συγκρίνετε τη νέα κλίμακα με την περσινή και όχι με τη φετινή που έχει ενδιάμεσο συντελεστή 24 και όχι 25%, τεράστιες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, αύξηση του ΦΠΑ και στα καύσιμα, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων. Και αναρωτιέται κανείς γιατί τόση βία προς τη μεγάλη πλειοψηφία των εντίμων φορολογούμενων πολιτών.
Και επειδή το τελευταίο διάστημα γίνεται μια συνολική επίθεση απέναντι στο δημόσιο χώρο, στη δημόσια περιουσία και μια συκοφαντική επίθεση συλλήβδην απέναντι στους δημόσιους λειτουργούς.
Εμείς θα υπερασπιστούμε τον δημόσιο χώρο και τους δημόσιους λειτουργούς και τους δημόσιους υπαλλήλους. Όχι εκείνους που ρουσφετολογικά εσείς χρησιμοποιήσατε για να φτιάξετε ένα πελατειακό κομματικό κράτος,
Θα υπερασπιστούμε :
• Τις νοσοκόμες που έχουν 40 και 50 ασθενείς στη βάρδια.
• Τους γιατρούς που αγωνίζονται και βλέπουν ότι με το κόψιμο των υπερωριών δεν καλύπτει τις ανάγκες.
• Τους δασκάλους που πασχίζουν να διδάξουν σε ελληνόπουλα και μεταναστόπουλα μέσα σε ασφυκτικά γεμάτες τάξεις σε δυσχερείς συνθήκες.
• Θα υπερασπιστούμε, τους εποχικούς πυροσβέστες που απολύονται και επαναπροσλαμβάνονται χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει.
• Τις καθαρίστριες που καθαρίζουν δημόσια κτήρια και ενοικιάζονται λες και είναι αντικείμενα και δέχονται και επιθέσεις από τους εργοδότες.
Όχι τους επίορκους και τους κομματικούς στρατούς που διορίζατε τόσα χρόνια, πέρα από κάθε αξιοκρατική διαδικασία.
Για αυτούς εσείς –τα δυο κόμματα πρέπει να απολογηθείτε και όχι η Αριστερά που υπερασπίζεται την εργασία.
Και να σταματήσετε να συκοφαντείται τον κόσμο.
Και αν θέλετε να συνεχίσετε να συζητήσουμε για τις μεγάλες ελλείψεις που έχει το κράτος στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Να πάτε στην Κω και στο Καστελόριζο και στην Κοζάνη να τους πείτε ότι πρέπει να συνεχίσουν να πεθαίνουν παιδιά και ασθενείς, επειδή το ΕΚΑΒ αργεί, επειδή οι παιδιατρικές κλινικές είναι κλειστές, επειδή δεν υπάρχουν κρεβάτια στα νοσοκομεία. Και αν δεν ήταν Υπουργός ο κ. Λοβέρδος και περαστικά του, να είναι καλά ο άνθρωπος, μπορεί να μην είχε αυτή τη θετική εξέλιξη στο πρόβλημα της υγείας του. Όπως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε μέσος έλληνας πολίτης καθημερινά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πληρώνουν παραπάνω οι μη έχοντες. Και οι έχοντες συνεχίζουν να κερδίζουν. Αυτή είναι η ουσία του νομοσχεδίου.
Και να σας δώσω μερικά παραδείγματα πριν κατέβω από το Βήμα.
Οι κοινοπραξίες, οι οποίες δεν διανέμουν μέρισμα και άρα το σύνολο των κερδών τους θα φορολογείται με τον χαμηλό συντελεστή 20%! Να μια τεράστια «τρύπα» νομιμότατης φοροαποφυγής.
Οι τράπεζες στεγνώνουν την αγορά, και την ίδια ώρα που διασώζονται με δημόσιο χρήμα, σπεκουλάρουν πάνω στα ελληνικά ομόλογα. Εμείς λέμε κάτι πολύ απλό. Να επιστρέψουν στον έλληνα φορολογούμενο όσα βγάζουν κερδοσκοπώντας από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι και το 2011 να το κάνουν αυτό. Είναι παράλογο αυτό που λέμε; Λέμε να μετοχοποιούν ένα μέρος των κερδών τους και να το αποδίδουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Μήπως και αυτό είναι παράλογο; Λέμε να φορολογούνται κλιμακωτά όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων χορηγήσεων τόσο μεγαλύτερος ο φόρος. Κι αυτό παράλογο;
Κι εσείς τι κάνετε που κάνετε τα λογικά και η αριστερά προτείνει τα παράλογα; Τους μειώνετε τη φορολογία Με βάση το νόμο της ΝΔ που τόσο κατακρίνεται, για να τα επενδύουν υποτίθεται. Δεν θα τα επενδύουν. Δεν το ξέρετε; Και αν δεν το ξέρετε έπρεπε να σας είχε διδάξει το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία μείωσε σχεδόν στο μισό τους συντελεστές και επενδύσεις δεν είδαμε;
Η εκκλησία. Τι θα γίνει με την εκκλησία. Φορολογείται με 9% στα έσοδα της από ακίνητα μισθώματα και οι δωρεές από 10% σε χρήμα και 5% σε είδος έπεσαν τελικά στο 0,5%. Αυτή είναι μια τραγική κατάληξη ενός τραγικού διαλόγου. Και εδώ αναρωτιόμαστε, σε αυτό τον πόλεμο θα πάνε μόνο οι μισθωτοί; Δεν πρέπει να συμβάλλει και η εκκλησία;
Φοροαπαλλαγές και εκεί.
Αντίθετα στον κινηματογράφο και στο χώρο της τέχνης δεν υπάρχει φοροελάφρυνση. Ακόμα και στους ηθοποιούς οι οποίοι δουλεύουν επί της ουσίας με εξαρτημένη εργασία και πληρώνουν ΙΚΑ, τους βάζετε ΦΠΑ. Μα είστε με τα καλά σας; Αλλά βέβαια δεν χρειαζόμαστε φαίνεται τέχνη. Έχουμε την τηλεόραση και τα λογής, λογής σόου που μας προσφέρει.
Τέλος, δεν γίνεται καμία αναφορά στις εφοπλιστικές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν την πιο προκλητική φορολογική μεταχείριση.
Αποτέλεσμα: η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, τα φορολογικά έσοδα λιγότερα, απ’ όσα πληρώνουν οι μετανάστες ετησίως με τα παράβολά τους.
Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε ριζικά εναλλακτική πρόταση για μια ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος και το επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε την αναλυτική μας πρόταση όπως κάναμε όπως κάναμε και πριν τις εκλογές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με αυτό το νομοσχέδιο οι πλούσιοι δεν πληρώνουν τίποτα παραπάνω. Τα βάρη πέφτουν στους γνωστούς αγνώστους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Το αφορολόγητο καταργείται. Η εκκλησία κρατάει τους χιτώνες της. Oι εφοπλιστές ταξιδεύουν ανέμελα στο πέλαγος των φοροαπαλλαγών τους. Οι τράπεζες παίρνουν δάνειο ζωής από δημόσιο χρήμα και με αυτό εκβιάζουν όλους μας και την κοινωνία.
Και όλοι μαζί πληρώνουν λιγότερο φόρο. Ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Έτσι για την τιμή των όπλων. Κανένας απ’ αυτούς δεν σπάει τον κουμπαρά του.
Θα το καταψηφίσουμε λοιπόν το νομοσχέδιο. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή να προχωρήσει σε αυτές τις πολιτικές. Η κοινωνία ακόμα και το κομμάτι που σας στήριξε είμαστε βέβαιοι ότι το επόμενο διάστημα, με αγώνες, με κινητοποιήσεις θα προσπαθήσει να σας αποτρέψει απ’ αυτές τις επιλογές. Και ο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωταγωνιστήσει σε ενωτικούς αγώνες μέσα και έξω από τη βουλή και με τις συγκεκριμένες προτάσεις του για μια εναλλακτική διέξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια και όχι ισοπεδωμένη.
Κύριε Πρόεδρε, στις 14 Απρίλη σαν σήμερα του 1930 έφυγε από τη ζωή ένας μεγάλος ποιητής, ο Μαγιακόφσκι, ο οποίος είχε πει κάτι πολύ προφητικό για την εποχή του, πολύ επίκαιρο για σήμερα: «ξελασπώστε το μέλλον», με την πολιτική σας μας οδηγείται στο βούρκο, εμείς θα αγωνιστούμε για να ξελασπώσουμε το μέλλον, με την κοινωνία και με τους αγώνες.
Το Γραφείο Τύπου

Μην το καθυστερείτε το πράγμα...! 50% και από τώρα!

Το χρέος τους που το έκαναν χρέος μας!