Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010

Ιππασία!


Προσοχή θέλουν τ' άλογα όταν ιππεύουμε!
Σ' αυτούς που προσπάθησαν να το κάνουν και "μπλαστρώθηκαν" τους ευχόμαστε περαστικά και μεγαλύτερη προσοχή την επόμενη φορά!
-Αντιδήμαρχε, ολόψυχα και σε σένα περαστικά!

Κοντέινερ για τους άστεγους στο Στρατώνι

Μία ανάσα 10 μέρες μετά την καταστροφική πλημμύρα της 10ης Φεβρουαρίου ήρθε να δώσει η εταιρία ΑΚΤΩΡ. Σήμερα το πρωί έφτασαν στο Στρατώνι τέσσερα κοντέινερ (isobox) για να μείνουν οι άστεγες οικογένειες που το σπίτι τους καταστράφηκε από την βιβλική καταστροφή της 10ης Φεβρουαρίου. Τα κοντέινερ είναι πλήρως εξοπλισμένα για να μείνει μία οικογένεια με νερό και θέρμανση.
ΠΗΓΗ

Επιστολή του Λάζαρου Ξυδόπουλου στον Υπουργό για τις καταστροφές στο Στρατώνι.

Αγαπητέ Υπουργέ,
Την περασμένη Κυριακή επισκεφθήκατε με την Υφυπουργό Εσωτερικών, ως κυβερνητικό κλιμάκιο, το κατεστραμένο από την θεομηνία Στρατώνι Χαλκιδικής. Είχατε την δυνατότητα να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι, το μέγεθος της καταστροφής. Σπίτια που δεν μπορούν πλέον να κατοικηθούν, νοικοκυριά που χάθηκαν στη λάσπη, επιχειρήσεις που έσβησαν, δρόμοι, πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια, δίκτυα ύδρευσης, εκκλησία, κ.α. συνθέτουν το σκηνικό μιας πρωτοφανούς πλημμύρας που μετέφερε θεόρατους βράχους από το βουνό στο χωριό μας. Οι εικόνες μιλούσαν από μόνες τους, έγιναν ...>>>>>>

αντικείμενο πρώτης είδησης σε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας και δεν χρειάζεται λεπτομερής περιγραφή.
Τα 32 χρόνια που βρίσκομαι στην πολιτική με διάφορες ιδιότητες, (τα 10τελευταία χρόνια στην Δημοτική Οργάνωση ΠΑ.ΣΟ.Κ. Καλαμαριάς), μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίζω πολύ καλά τις ικανότητές σου στον πολιτικό στίβο, σε όλες τις θέσεις που σου εμπιστεύθηκαν το Κίνημα και οι πολίτες. Συνεπώς, τόσο η μεγάλη εμπειρία που διαθέτεις, σου δίνει την δυνατότητα να εκτιμήσεις το μέγεθος της καταστροφής, όσο και η ανθρώπινη ευαισθησία που σε διακατέχει, είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι, για να προτείνεις προς την Κυβέρνηση, την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, κατά το πρότυπο των πληγεισών περιοχών του νομού Ηλείας από τις πυρκαγιές.
Θέλω να ελπίζω με τους συμπατρώτες μου, ( οι οποίοι με τίμησαν με την ψήφο τους για 8 χρόνια στη θέση του Κοινοτάρχη και για 4 χρόνια στη θέση του 1ου Δημοτικού Συμβούλου Σταγίρων-Ακάνθου), ότι θα αναποκριθείτε στο απόλυτα δίκαιο αίτημά μας και θα καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυσή του.
Με εκτίμηση
ΛΑΖΑΡΟΣ ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ π. Κοινοτάρχης Στρατωνίου

Φτάνει τόσο, φτάνει...

Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες της αστυνομίας για τη ληστεία του καζίνου στο Πόρτο Καρράς!
-Καλά είναι να σταματήσουν αυτές οι έρευνες, δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο! Φτάνει τόσο, φτάνει, δεν έχουν ανάγκη από 600 ...ψωροχιλιάρικα!Θα μπορούσε να λέει...

press-gr

Τα ανακυκλώσιμα υλικά μαζί με τα απορρίμματα στα απορριμματοφόρα του Δήμου Πολυγύρου!!!

Μας το είπαν πολλοί, δεν έχουμε λόγους να μην το πιστέψουμε και σας το μεταφέρουμε:
"Έχουμε δει απορριμματοφόρα του Δήμου Πολυγύρου, μαζί με τους κάδους απορριμμάτων να αδειάζουν σ' αυτά και τους μπλε κάδους ανακύκλωσης"!!!
Φίλος μας ανέφερε χαρακτηριστικά: "Εγώ διαμαρτυρήθηκα και στον αντιδήμαρχο!!!"
-Κύριοι του Δήμου Πολυγύρου, ...είναι λυπηρό! Τίποτα άλλο!

Ντορούλα, συμπονούμε, αλλά ... έτσι έχουν τα πράγματα!

...και είπε η Φωτεινή, με αφορμή την εκλογή γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ.:
"Το 39,5% έγινε 1,5%!"
Να θυμίσουμε ότι:
39,5% είχε πάρει η Ντόρα, με αντίπαλο το Σαμαρά, στις εσωκομματικές εκλογές για την εκλογή αρχηγού, 1,5% ήταν οι βουλευτές που δεν ψήφισαν τον Τασούλα για γραμματέα(προτάθηκε από τον Σαμαρά) , αλλά ψήφισαν λευκό και άκυρο!

Προαιώνιες «λύσεις» κατά του καπνίσματος

Οι σύγχρονες προσεγγίσεις διακοπής του καπνίσματος βομβαρδίζουν όσους επιθυμούν να απαλλαγούν από τη βλαβερή αυτή συνήθεια, ενώ αρκετές φορές υπόσχονται τη «σίγουρη λύση». Συνήθως με υποκατάστατα νικοτίνης, ψυχολογική υποστήριξη, ομαδική θεραπεία, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, διαφημίσεις που σοκάρουν, εκστρατείες και τελευταία, με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ωστόσο, πρακτικές που χάνονται στα βάθη των αιώνων φαίνεται σήμερα να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος ως εναλλακτικοί τρόποι διακοπής του καπνίσματος. ...>>>>>>

Ο διαλογισμός, ο βελονισμός και η ομοιοπαθητική, με ανθρωποκεντρική θεραπευτική προσέγγιση και όχι συμπτωματική, επεμβαίνουν στον άνθρωπο ως σύνολο. Σε κάθε περίπτωση, αντιμετωπίζουν το κάπνισμα ως έναν λανθασμένο τρόπο διαχείρισης του στρες.

Αρχαιολόγοι πιστεύουν πως πρωτόγονες φυλές είχαν ανακαλύψει με απλούς τρόπους τα θετικά οφέλη της αυτοσυγκέντρωσης. Εκτοτε πολλά διαφορετικά συστήματα διαλογισμού αναπτύχθηκαν και εκατοντάδες σήμερα επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν τα οφέλη του διαλογισμού ακόμα και για διακοπή του καπνίσματος. Εν αρχή ην ...η ντοπαμίνη. Ο καθηγητής και διευθυντής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Χρούσος εξηγεί: «Σε κάθε άνθρωπο, στον εγκέφαλό του, βρίσκεται το "σύστημα της αμοιβής" (Reward System). Αυτό το σύστημα συνδέεται άμεσα με τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη και είναι υπεύθυνο για την ευχαρίστηση ή δυσαρέσκεια που νιώθουμε ανά πάσα στιγμή, καθώς δρα διεγείροντας τα εγκεφαλικά κύτταρα του συστήματος της αμοιβής. Σε ανθρώπους με χρόνιο στρες, η ικανότητα του εγκεφάλου να παράγει ντοπαμίνη είναι μειωμένη, με αποτέλεσμα τη δυσφορία και την έλλειψη ικανοποίησης. Ωστόσο υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ανεβάσει κανείς την ντοπαμίνη. Τρόποι που ωφελούν και τρόποι που βλάπτουν τον οργανισμό. Στους πρώτους -μεταξύ άλλων- ανήκει η άσκηση, η καλή διατροφή, ο σωστός ύπνος, ο διαλογισμός. Στους δεύτερους ανήκει το κάπνισμα, το υπερβολικό αλκοόλ, τα πολλά γλυκά κ.λπ. Πνευματικές διεργασίες ροής (flow), όπως και ο διαλογισμός ή η χαλάρωση (relaxation), λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, ανεβάζοντας την ντοπαμίνη. Πολύς κόσμος διαλογίζεται συστηματικά για να ανεβάσει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και αρκετοί κατάφεραν με τον διαλογισμό να κόψουν το κάπνισμα.

Η επιτυχία των πνευματικών διεργασιών ροής, όπως ο διαλογισμός, έχουν ισχυρή βιολογική βάση, που σχετίζεται με τη φυσιολογική και αβλαβή διέγερση του συστήματος της αμοιβής. Με την ικανοποίηση που παρέχουν, όχι μόνο βελτιώνουν το συναίσθημα, αλλά με την καταστολή του συστήματος στρες που προκαλούν, βελτιώνουν και τη σωματική υγεία».

Η ιστορία του βελονισμού χάνεται στις αρχές της ιστορίας, παρόλο που τα πρώτα συγγράμματα χρονολογούνται κάπου στο 2500 π.Χ. Ο Κωνσταντίνος Τσολίγκας, φυσικοθεραπευτής - βελονοθεραπευτής και επιστημονικός συνεργάτης στη Β' Πανεπιστημιακή Κλινική Αναισθησιολογίας -Μονάδα Πόνου Π.Γ.Ν. «Αττικόν», μιλάει για την πανάρχαιη αυτή θεραπευτική αγωγή, στην οποία λεπτές, αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσεως εισέρχονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. «Παρά το ότι στην κλασική ιατρική είναι γνωστά τα σημαντικά αναλγητικά του αποτελέσματα, σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (ΠΚΙ) ενεργοποιεί "ενδογενείς" θεραπευτικούς μηχανισμούς του οργανισμού, εξισορροπώντας τη ροή της ζωτικής ενέργειας (Qi).

Ως θεραπευτική μέθοδος απεξάρτησης από εθιστικές ουσίες εισήχθη τη δεκαετία του '80. Για την ΠΚΙ το κάπνισμα είναι μια "κακιά συνήθεια", άμεσα συνδεδεμένη με στρεσογόνους παράγοντες και ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Σχετικά με τη δράση του στη διακοπή του καπνίσματος η αρθρογραφία είναι αμφιλεγόμενη, αν και πολλοί έχουν δηλώσει ότι βοηθήθηκαν σημαντικά. Είναι γεγονός στην κλινική πράξη η βραχύχρονη δράση του, ειδικά στην άσχημη αίσθηση των πρώτων τσιγάρων μετά τη θεραπεία. Από την οπτική γωνία της ΠΚΙ τα στερητικά συμπτώματα της διακοπής τού καπνίσματος είναι εκδήλωση της διαταραχής της λειτουργίας του ήπατος και του μεσημβρινού του. Συνοπτικά, η συστηματική - διεγερτική δράση της νικοτίνης στον οργανισμό αντικαθιστά μέρος των φυσιολογικών λειτουργιών του ήπατος κι έτσι διακοπή της λήψης της οδηγεί σε διαταραχή του οργάνου. Ο βελονισμός στοχεύει στην αύξηση της ενέργειας (Qi) του ήπατος σε φυσιολογικά επίπεδα και στον έλεγχο των στερητικών συμπτωμάτων. Συνήθως αρκούν 4-6 συνεδρίες σε διάστημα 2-3 εβδομάδων. Ο βελονισμός δεν έχει χημικές παρενέργειες, είναι ανώδυνος και απολύτως ασφαλής στα χέρια ενός έμπειρου ιατρού-βελονιστή».

Από την αρχαιότητα έρχεται και η ομοιοπαθητική, με τον Ιπποκράτη να αναφέρει το νόμο των ομοίων, «όμοια ομοίοις εισίν ιάματα», βάζοντας τις βάσεις της ομοιοπαθητικής σκέψης. Ο Δημοσθένης Παπαμεθοδίου, ιατρός νευρολόγος και γενικός γραμματέας στην Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, λέει πως «υπάρχουν ομοιοπαθητικά φάρμακα που μπορούν να φέρουν απέχθεια για το κάπνισμα. Ο στόχος όμως της επιτυχούς ομοιοπαθητικής είναι η συνολική ενδυνάμωση του οργανισμού και, μέσω αυτής, η καλύτερη αντιμετώπιση του στρες που μας βομβαρδίζει καθημερινά.

Η ομοιοπαθητική δεν θα λύσει αυτά τα προβλήματα, όπως άλλωστε και κανένας κλάδος της Ιατρικής δεν μπορεί. Δίνει όμως την απαραίτητη ενέργεια ώστε η απάντηση του οργανισμού στο στρες να είναι η πλέον ενδεδειγμένη για την ομοιόστασή του. Η ομοιοπαθητική ιατρική ως ολιστικό θεραπευτικό σύστημα αποσκοπεί στη συνολική βελτίωση του ασθενούς, ενισχύοντας και κινητοποιώντας τον αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού. Η βελτίωση μέσω της ομοιοπαθητικής αφορά (εκτός των τοπικών ενοχλήσεων και συμπτωμάτων) τη θωράκιση του ψυχοδιανοητικού επιπέδου του ανθρώπου, ώστε να αντιμετωπίζει καλύτερα τις ψυχοπιεστικές συνθήκες. Σχετικά με το κάπνισμα, πολύ συχνά, ασθενείς που προσέρχονται στο ομοιοπαθητικό ιατρείο για διάφορα άλλα θέματα υγείας, προχωρούν σε διακοπή του καπνίσματος, παρότι δεν ήταν ο πρωταρχικός τους σκοπός. Αυτό συμβαίνει γιατί στα γενικότερο πλαίσιο ανόδου του επιπέδου υγείας του ασθενούς αλλάζει η αντιμετώπιση στο στρες και σπάει ο φαύλος κύκλος άγχος - κάπνισμα». alkyr@enet.gr

Διαλογισμός
Παρ' όλο που αρχαιολογικά ευρήματα καταδεικνύουν πρακτικές διαλογισμού που χρονολογούνται 5.000 χρόνια πριν, ερευνητές θεωρούν πως ακόμα και οι πρωτόγονες φυλές κυνηγών είχαν αντιληφθεί τα οφέλη της αυτοσυγκέντρωσης, χαζεύοντας για αρκετή ώρα τη φωτιά.
Πλέον, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard και στην περίφημη Mayo Clinic της Μινεσότα λειτουργούν τμήματα εκμάθησης διαλογισμού για τους ασθενείς. Στις ΗΠΑ μέχρι και σε φυλακές μαθαίνουν στους κρατούμενους διαλογισμό, αφού βελτιώνεται έτσι η συμπεριφορά τους. Επίσης στις ΗΠΑ γιατροί τον συνταγογραφούν, ενώ κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες κάνουν έκπτωση σε όσους πελάτες τους κάνουν διαλογισμό.

Βελονισμός
Ανάμεσα στα ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή Duolun της Μογγολίας βρέθηκαν και λίθινες βελόνες της Νεολιθικής εποχής.
Ο Μάο Τσε Τουνγκ είχε υποχρεώσει τους στρατιώτες του σε καθημερινό βελονισμό, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στην εξαντλητική πίεση. Στην Ελλάδα, με την 547/1191/1980 απόφαση του υπουργείου Υγείας που ισχύει μέχρι σήμερα (επαναβεβαιώθηκε το 1996), αποφασίστηκε ότι «η εφαρμογή του βελονισμού θα γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς εκπαιδευμένους στο βελονισμό και όχι από μη γιατρούς, οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα υγείας και αν κάνουν».

Ομοιοπαθητική
Η νοοτροπία -αλλά και ετυμολογία- της ομοιοπαθητικής βασίζεται (κυρίως) στον νόμο των ομοίων.
Δηλαδή η θεραπεία μιας ασθένειας μπορεί να επιτευχθεί με ουσίες που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν παρόμοια συμπτώματα με εκείνα που πρόκειται να θεραπεύσουν. «Διά τα όμοια νόσος γίγνεται και διά τα όμοια προσφερόμενα εκ νοσούντων υγιαίνονται» διατύπωνε ο Ιπποκράτης βάζοντας τα θεμέλια της ομοιοπαθητικής σκέψης. Στην αρχαιότητα ωστόσο μάλλον κυριολεκτούσαν με το «όμοια ομοίοις εισίν ιάματα». Ετσι όταν το δόρυ του Αχιλλέα τραυμάτισε τον Τήλεφο και η πληγή δεν έκλεινε -κατά μία από τις εκδοχές- ο Οδυσσέας σκέφτηκε πως το δόρυ τον πλήγωσε, άρα το δόρυ θα έπρεπε να τον γιατρέψει. Ετσι, παρασκευάστηκε μια αλοιφή η οποία περιείχε και λίγα ξύσματα από το δόρυ του Αχιλλέα και ο Τήλεφος θεραπεύτηκε. Θεμελιωτής πάντως της σύγχρονης ομοιοπαθητικής ιατρικής θεωρείται ο Σάμουιλ Χάνεμαν (1755-1843) από τη Σαξονία.
ΠΗΓΗ

Η ΤΕΔΚ Χαλκιδικής συμπαραστέκεται στο ΣΤΡΑΤΩΝΙ

Το συμβολικό ποσό των 10.000 € προσφέρει η ΤΕΔΚ Χαλκιδικής στο Σύλλογο Γυναικών Στρατωνίου ως ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους του Στρατωνίου, για τις καταστροφές του χωριού από τις πλημμύρες.

Γιατρέ, χρειάζεστε ...γιατρό!

Εδώ και κάτι μήνες αν προσπαθήσει κάποιος να μπει στην ιστοσελίδα της ΤΕΔΚ Χαλκιδικής θα εμφανιστεί προειδοποιητικό μήνυμα για βλάβη στον Η/Υ του, αν παραβλέψει το μήνυμα και πάλι δεν θα καταφέρει να μπει σ' αυτήν.
Αν κάποιος προσπαθήσει να κάνει αναζήτηση, μέσω Coogle, τότε θα βρει μπροστά του το μήνυμα της εικόνας δίπλα!
-Γιατρέ - Πρόεδρε της ΤΕΔΚ Χαλκιδικής, μήπως θα πρέπει να γίνει κάτι με την περίπτωση; Κι αν δεν μας ...πιστεύεις δοκίμασε ΕΔΩ κι ΕΔΩ!

Είπε η ΤΕΔΚ Χαλκιδικής...

... να κηρυχθεί ολόκληρη η Χαλκιδική σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης!
-Γιατί ορέ παλικάρια; Μόνο και μόνο για να "αρπάξουμε" τίποτα από τον κρατικό κορβανά;
-Δεν είναι έντιμη λειτουργία αυτή! Μόνο οι περιοχές που έπαθαν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ζημιές να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης! Εκτός...
...κι αν θέλετε να πλειοδοτήσετε σε σχέση με τον Ζωγράφο!!!
-Μεταξύ μας, να δείτε που θα το πετύχουν!!! ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ!!!
-ΔΕΝ Θ' ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!!!

Σύννεφα σκόνης πάνω από τον Πολύγυρο!


Η σκόνη από την Αφρική έφθασε μέχρι και τον Πολύγυρο!
Ορατή πάνω στα αυτοκίνητα, αισθητή στα μάτια και τη μύτη, την "έπιασε" ακόμα και ο ερασιτεχνικός φακός της ΡΕΣΠΕΝΤΖΑΣ.

Ρε Καλαφάτη, πας καλά;;;

Ο πρώην υπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης είχε κάνει παραγγελία ύψους 40.000 ευρώ για γυαλιά 3d.. Τα είχε ζητήσει για την ΔΕΘ.. Τι μπορεί να τα ήθελε τα γυαλιά 3D ο υπουργός;; Να δουν τον.. Σαμαρά τρισδιάστατο;; Ευτυχώς η υφυπουργός Εσωτερικών Τζακρή είπε όχι στην υπογραφή του τιμολογίου... Τι άσκοπη σπατάλη δημόσιου χρήματος είναι αυτή ρε παιδιά;;; Λες και η Βουλή είναι η Disneyland, κάνει όλες τις επιθυμίες των παιδιών πραγματικότητα! Έλεος...
ΠΗΓΗ

Οι φακίρηδες!!!


Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αύριο στο "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" πώς τα κατάφεραν οι ...φακίρηδες να μειώσουν το έλλειμμα σε μια μέρα!
-Να τους ξαναφέρουμε! Σε καμιά βδομάδα θα το μηδενίσουν!

Ο Καστανίδης σήμερα επισκέφθηκε τις φυλακές Κασσάνδρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης επισκέφθηκε σήμερα (20/2) τις φυλακές Κασσάνδρας.
Ο Καστανίδης ενημερώθηκε για τα προβλήματα και εξέτασε με τη Διεύθυνση των φυλακών και τοπικούς παράγοντες λύσεις των προβλημάτων.

Δημοτικό Συμβούλιο Ακάνθου για τις πλημμύρες στο Στρατώνι

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 18-02-2010 έγινε ενημέρωση για τις εκτεταμένες καταστροφές στο Στρατώνι, και διαβάστηκαν από τον Δήμαρχο, Μιχάλη Βλαχόπουλο οι δύο παρακάτω επιστολές που στάλθηκαν αρμοδίως στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και στον Πρόεδρο του ΤΕΕ Βορείου Ελλάδος, Κονακξίδη.
Αποφασίστηκε να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τις πλημμύρες στο Στρατώνι και να δοθεί ενίσχυση για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων από τον Δήμο.
Διαβάστε: Επιστολή προς Μπιρμπίλη - Επιστολή προς ΤΕΕ

Ποιος φταίει για τις καταστροφές στο Στρατώνι Χαλκιδικής;

Κάποιοι βιάστηκαν να αποφανθούν πως η αιτία της βιβλικής καταστροφής στο Στρατώνι του δήμου Σταγείρων- Ακάνθου στη Χαλκιδική ήταν τα έντονα καιρικά φαινόμενα της περασμένης εβδομάδας. Φαίνεται όμως πως τουλάχιστον αυτή τη φορά, οι μεταλλευτικές εταιρείες δεν θα τη γλυτώσουν τόσο "φθηνά". Διότι μετά τους ενεργούς πολίτες της περιοχής που επί χρόνια καταγγέλλουν τις παράνομες αποθέσεις υλικών από τα μεταλλεία στα ρέματα της περιοχής, τη σκυτάλη παίρνει ο δήμαρχος Μιχ. Βλαχόπουλος. ...>>>>>>

Συγκεκριμένα, με επιστολές προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη και το ΤΕΕ Βορείου Ελλάδος, τους απευθύνει έκκληση να αναζητήσουν τα πραγματικά αίτια της κατολίσθησης και να εξετάσουν τις ευθύνες των μεταλλευτικών εταιρειών εξαιτίας των μικρών και μεγάλων αποθέσεων υλικών από τις δραστηριότητές τους. Εξάλλου στην επιστολή του προς την υπουργό καταγγέλλει πως ανέκαθεν "η Πολιτεία μετέφερε τις όποιες υποχρεώσεις έχει στην καλή θέληση των εταιρειών εκμετάλλευσης"! Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου- Πασχαλίδου καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς να διερευνήσουν τα πραγματικά αίτια των πλημμυρικών φαινομένων, να αποζημιώσουν τους κατοίκους της περιοχής και να προχωρήσουν στα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Αναλυτικότερα, μετά από έντονη βροχόπτωση στην περιοχή την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, τόνοι φερτών υλικών και βράχων που παρέσυρε το νερό καταπλάκωσαν το χωριό, σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν, ενώ κινδύνεψαν και ανθρώπινες ζωές. Σήμερα, το χωριό εξακολουθεί να έχει εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, ύστερα από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Σταγείρων- Ακάνθου Μιχάλης Βλαχόπουλος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΤΕΕ Β.Ε. κ. Κοναξίδη ζητώντας τη συνδρομή του ΤΕΕ για τη διερεύνηση των αιτιών της καταστροφικής κατολίσθησης μέσα από τη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Παρακαλεί δε το ΤΕΕ στην επιτροπή αυτή, για λόγους διαφάνειας, να μην συμμετέχουν επιστήμονες “που με οποιοδήποτε τρόπο έχουν δημόσια εκφρασθεί υπέρ ή κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας ή είχαν συνεργασθεί άμεσα η έμμεσα με τις εταιρείες εκμετάλλευσης του μεταλλείου”.

"Γνωστές - άγνωστες" αποθέσεις

Ανάλογο ήταν και το περιεχόμενο της επιστολής προς την Τ. Μπιρμπίλη που κοινοποιήθηκε και σε βουλευτές της περιοχής. “Σημειώνω ότι στην περιοχή υπάρχουν γνωστές και άγνωστες, μικρές και μεγάλες αποθέσεις υλικών από τη μεταλλευτική δραστηριότητα οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν περιβαλλοντικά προβλήματα τόσο στο Στρατώνι όσο και ευρύτερα, στον κόλπο της Ιερισσού” αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως παρότι το Στρατώνι είναι το κέντρο της μεταλλευτικής δραστηριότητας της περιοχής από την οποία το κράτος αντλεί εδώ και δεκαετίες σημαντικούς πόρους, δεν υπάρχει καμία ανταπόδοση στην περιοχή: “Ανταπόδοση θεωρούμε τουλάχιστον την στοιχειώδη ανάπτυξη υποδομών και τα έργα προστασίας της περιοχής από περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που έχουν σχέση με την δραστηριότητα αυτή”.

Το θέμα παραμένει ανοιχτό και θα επανέλθουμε.

ΠΗΓΗ

Για τον φίλο μας που το ζήτησε.

Οικονομική κρίση!

Έργα με Σύμπραξη Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα

Την Κυριακή (21/2) οι ομάδες μας στη Δ΄ Εθνική

Άλλοι πάλι και τούτοι!

Χτυπάτε αλύπητα!