Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010

Πρόωρη συνταξιοδότηση αγροτών τέλος!

Δεν πρόκειται να ενταχθούν νέοι αγρότες στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης, όπως δήλωσε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αικατερίνη Μπατζελή σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου. Η δικαιολογία για την παύση του ευεργετικού μέτρου, που εξασφάλιζε στους ενδιαφερόμενους το ποσό των 312 ευρώ το μήνα, αποτελεί για την Υπουργό το ότι τα προβλεπόμενα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχουν και ότι έχει γίνει κακή εφαρμογή του προγράμματος.
Από την πλευρά της, η βουλευτής ...>>>>>>

του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη εκ νέου ενεργοποίησης του προγράμματος, προκειμένου και ο μικρός αριθμός αγροτών που έχει απομείνει να ενταχθεί, ούτως ώστε σε συμψηφισμό με τη σύνταξη του ΟΓΑ οι παλαίμαχοι αγρότες να διασφαλίσουν ένα εισόδημα για την επιβίωσή τους και οι νέοι αγρότες, στους οποίους θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία, να αποκτήσουν βιώσιμες εκμεταλλεύσεις και καλύτερο αγροτικό εισόδημα.
Δυστυχώς, στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο έλληνας αγρότης σήμερα, έρχεται και η περικοπή ενός κοινωνικού και αναπτυξιακού μέτρου να δημιουργήσει ακόμα πιο δύσκολους όρους επιβίωσης στον αγροτικό κόσμο.
Το Γραφείο Τύπου

Το "Τρωκτικό" έβγαλε σήμερα τη συνομιλία του Χριστοφοράκου με τους Γερμανούς δικηγόρους του.

Η συνομιλία είναι στα γερμανικά (υπάρχει σε κείμενο μετάφραση): Ιδού OΛΗ η συνομιλία του Μ.Χριστοφοράκου για την siemens - ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ CD

Τα δημόσια έργα μέσω ΣΔΙΤ κοστίζουν 1,5 φορά ακριβότερα

Γιατί χρειάζονται οι ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) δεδομένου ότι το προϋφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την εκτέλεση δημόσιων έργων είχε λειτουργήσει ικανοποιητικά;
Στο ερώτημα αυτό καταλήγει ομάδα εργασίας του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), που διερεύνησε το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής των ΣΔΙΤ και προχώρησε σε κριτική αποτίμηση της μέχρι σήμερα εμπειρίας από την εφαρμογή του θεσμού.
Όπως διαπίστωσε η ομάδα εργασίας ...>>>>>>

του ΤΕΕ/ΤΚΜ, αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η ένταξη στις ΣΔΙΤ μη ανταποδοτικών έργων, σε λίγα χρόνια ένα μεγάλο μέρος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα δεσμεύεται για την κάλυψη των αντίστοιχων πληρωμών προς τους αναδόχους τους. Στο πόρισμα αναφέρεται ακόμη ότι το κόστος των μη ανταποδοτικών έργων κοινωνικής υποδομής, που υλοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ, στοιχίζουν στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 1,5 φορά περισσότερο απ' ό,τι αν υλοποιούνταν ως δημόσια έργα, με δανεισμό του Δημοσίου.

Παράλληλα, ως έμμεση επίπτωση των ΣΔΙΤ αναφέρεται η μεταφορά σημαντικών ποσών στο εξωτερικό, η αποδυνάμωση των κατασκευαστικών επιχειρήσεων κάθε βαθμίδας, καθώς και των ελληνικών γραφείων μελετών και, τέλος, η αφαίρεση σοβαρού τεχνικού αντικειμένου από τις δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες.

Η μελέτη της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τις ΣΔΙΤ θα παρουσιαστεί αύριο το απόγευμα στην κοινή σύσκεψη των 17 περιφερειακών τμημάτων του ΤΕΕ, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει από τις 19 ώς τις 21 Φεβρουαρίου. Εχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.
ΠΗΓΗ

Χάθηκε για τον Πολύγυρο το ...πολύ σίγουρο κολυμβητήριο! (το είχαν πιστέψει κάποιοι!)

"Χάνεται για την πρωτεύουσα του νομού το Κλειστό Κολυμβητήριο μετά την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τη λύση της Σύμβασης Επιλογής Συμβούλου για την υλοποίηση 11 Κλειστών Γυμναστηρίων και 13 Κολυμβητηρίων (μεταξύ αυτών και του Πολυγύρου) με Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα. Στο σχετικό έγγραφο που εστάλη στο Δήμο Πολυγύρου χθες, 17 Φεβρουαρίου 2010, αναφέρεται ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού λύει την από 14 Σεπτεμβρίου 2009 σύμβαση, προκειμένου να επανεξετασθεί η οικονομική βιωσιμότητα καθώς και η σκοπιμότητα των έργων."
(ανακοίνωση Δήμου Πολυγύρου)

Σε αντίθεση με την Ελλάδα στην Ιταλία λαμβάνουν μέτρα για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για το λάδι:
"Προς: την κα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη ότι στη χώρα μας δεν έχει εκπονηθεί εθνική πολιτική για το ελληνικό ελαιόλαδο. Τούτο αποδεικνύει και η πρωτοβουλία των Ιταλών να προστατεύσουν και να ενισχύσουν τους δικούς τους ελαιοπαραγωγούς. Συγκεκριμένα, συνέστησαν την εταιρεία 100% Italian Olive Oil, στην οποία συμμετέχουν περί τις 130 ιταλικές εταιρείες ελαιολάδου (παραγωγοί, ελαιοτριβεία, συνεταιρισμοί, μονάδες τυποποίησης).
Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί αφενός στην παραγωγή και εμπορία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας και αφετέρου στη διαφύλαξη της ποιότητας του ιταλικού ελαιολάδου
...>>>>>>

και την προώθησή του στο εξωτερικό.

Σημαντικό κίνητρο για τη δημιουργία αυτής της εταιρείας απετέλεσε η, από 1.7.2009, υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης των παρθένων ελαιολάδων, σύμφωνα με την τροποποίηση του κοινοτικού κανονισμού 1019/2002 για την εμπορία του ελαιολάδου. Παράλληλα, η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται ως απάντηση στην επιθετική πολιτική της ισπανικής εταιρείας Sos Cuetara, η οποία, τα δύο τελευταία χρόνια, προχώρησε στην εξαγορά σημαντικών ιταλικών επωνυμιών, που ως αποτέλεσμα είχε να εμπορεύεται το 50% του ελαιολάδου στην Ιταλία.

Στην νέα αυτή κατηγορία ελαιολάδου τίθενται αυστηρότεροι κανόνες για την ποιότητα του ελαιολάδου σε σχέση με το συμβατικό εξαιρετικά παρθένο όπως βαθμός οξύτητας έως 0,4 %, οξείδωση έως 12% καθώς και άλλα χαρακτηριστικά.

Η όλη προσπάθεια χρηματοδοτήθηκε μέσω του κανονισμού 867/08 και συμπεριέλαβε όλους τους εμπλεκόμενους με την παραγωγή και προώθηση του ελαιολάδου (παραγωγούς, συνεταιρισμούς, χονδρέμπορους, τυποποιητές, εστιατόρια, μεγάλες αλυσίδες, ενώσεις ελαιοτριβείων, επιστημονική κοινότητα, συναφή τεχνολογία, γευσιγνώστες, τις διωκτικές αρχές για περιπτώσεις απάτης, καταναλωτές, δημοσιογράφους καθώς και άλλους φορείς που σχετίζονται με το ελαιόλαδο). Παράλληλα, προβλέπονται και δράσεις για την προώθηση του προϊόντος στις ΗΠΑ, Ινδία, Σιγκαπούρη, Γαλλία, Γερμανία και Μ. Βρετανία.

Στόχος της εταιρείας αποτελεί η ένταξη και άλλων παραγωγών ελαιολάδου στη χώρα, ούτως ώστε να παράγεται, ως υψηλή ποιότητα, τουλάχιστον το 40 έως 50% του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στη Ιταλία (σημειώνεται ότι η παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία εκτιμάται στις 200.000 περίπου τόνους, ετησίως).

Η νέα αυτή κατηγορία ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα αποφέρει υψηλότερες τιμές στον παραγωγό, τουλάχιστον 4-5 ευρώ ανά κιλό, γι’ αυτό η ιταλική πλευρά προτίθεται να ζητήσει την καθιέρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της νέας αυτής κατηγορίας ελαιολάδου.

Στη χώρα μας υπάρχουν ως γνωστόν φορείς προώθησης ελαιολάδου, οι οποίοι μάλιστα έχουν χρηματοδοτηθεί με πολλά εκατομμύρια ευρώ, αλλά με ανύπαρκτο όφελος για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

Με βάση όλα τα παραπάνω,

ερωτάται η κυρία Υπουργός:

Θα προχωρήσει και η χώρα μας στην καθιέρωση της νέας αυτής κατηγορίας ελαιολάδου, ώστε οι παραγωγοί μας να απολαύσουν μεγαλύτερες τιμές ανά κιλό;
Υπάρχει αποτίμηση-αξιολόγηση της δράσης των φορέων προώθησης; Αν το υπάρχον σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες εμπορίας του ελαιολάδου και την προώθηση του έξτρα παρθένου, θα εξεταστεί η δυνατότητα να συσταθεί φορέας και στη χώρα μας για την προώθηση του εξαιρετικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου;
Θα προχωρήσει σε συνεννοήσεις με τις αντίστοιχες ιταλικές υπηρεσίες, ώστε από κοινού να ζητηθεί η καθιέρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της νέας αυτής κατηγορίας ελαιολάδου; "

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Η ΑΠΟΨΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ο ραδιοσταθμός "Στο Κόκκινο 105,5" και η ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ http://www.syriza.gr/ θα μεταδώσουν ζωντανά την αποψινή (σήμερα Πέμπτη, 18/2, στις 7.00 μ.μ.) εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Πανελλήνιο, ενάντια στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Το Γραφείο Τύπου.

Κασσάνδρα: Ασπίδα στα δάση, μισό αιώνα μετά!

Προτείνεται η ακύρωση των αιτήσεων για τις οικοδομικές άδειες, οι οποίες είχαν εκδοθεί έπειτα από Βασιλικό Διάταγμα του 1965 που επέτρεψε την κατάτμηση τμήματος δάσους ...
«Μπλόκο» στην οικιστική αξιοποίηση παραθαλάσσιας δασικής έκτασης-φιλέτο στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής βάζει δικαστική εισήγηση-σταθμός, κρίνοντας ότι οι παρανομίες σε βάρος των δασών μπορούν να ελεγχθούν παρεμπιπτόντως σε απεριόριστο βάθος χρόνου, ακόμα και αν έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας ή και παραπάνω! ...>>>>>>

Με την εισήγηση που συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας υπό τον πρόεδρό του Π. Πικραμένο προτείνεται να απορριφθούν αιτήσεις (τριτανακοπές) ιδιοκτητών 29 ακινήτων που προσπαθούν να ανατρέψουν την ακυρότητα οικοδομικών αδειών που πήραν από την Πολεοδομία πριν από 12 έως 14 χρόνια.

Οι ιδιοκτήτες επικαλούνται Βασιλικό Διάταγμα του 1965 που επέτρεψε την κατάτμηση τμήματος δασικής έκτασης που ανήκε παλαιότερα στη Μονή Σταυρονικήτα, προβλέποντας ότι αργότερα θα μπορούσε να εκδοθεί ρυμοτομικό σχέδιο για να κτιστεί ένα τμήμα της υπό προϋποθέσεις.

Τέτοιο ρυμοτομικό διάταγμα ουδέποτε εγκρίθηκε στα επόμενα χρόνια από την Πολιτεία, αλλά η πολεοδομία άρχισε να δίνει οικοδομικές άδειες επί δικτατορίας (το 1969) συνεχίζοντας τα επόμενα χρόνια βασιζόμενη σε ιδιωτικό μη εγκεκριμένο σχέδιο ρυμοτομίας!

Το ΣτΕ ύστερα από προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων και ΟΤΑ «μπλόκαρε» κάποιες οικοδομικές άδειες ως παράνομες. Στο διάστημα που μεσολάβησε πρόλαβαν να κτιστούν στη δασική περιοχή ακόμα και βίλες με πισίνες, διαμερίσματα κ.λπ. (μόνο το διάστημα 1969-82 κτίστηκαν 59 οικοδομές), ενώ υπάρχει φωτογραφικό υλικό που αποτύπωσε πινακίδες με την ονομασία δρόμων καρφωμένες πάνω σε δέντρα, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση!

Στην εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Δ. Σκαλτσούνη υπογραμμίζεται ότι επρόκειτο για περιοχή με «δάσος χαλεπίου πεύκης παραθαλάσσιο, αισθητικό και προστατευτικό» όπου απαγορευόταν η δόμηση, καθώς και πριν από την ισχύ του άρθρου 24 του Συντάγματος του 1975, με νομοθετικό διάταγμα του 1923, δεν επιτρεπόταν η οικιστική αξιοποίηση δασών και δασικών εκτάσεων.

Κατά την εισήγηση, ο δικαστικός έλεγχος των παράνομων διοικητικών πράξεων και της προστασίας των δασών είναι απεριόριστος, φθάνοντας σε βάθος χρόνου πολλών δεκαετιών, όπως έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αλλιώς, εάν υπήρχε χρονικός περιορισμός στον δικαστικό έλεγχο που γίνεται παρεμπιπτόντως (με αφορμή προσφυγές κατά οικοδομικών αδειών), θα οδηγούμασταν στο άτοπο -όπως τονίζει ο δικαστής- να δημιουργείται ένα «οιονεί αμάχητο τεκμήριο νομιμότητας» ακόμα και για παράνομες οικοδομικές άδειες ή πράξεις της Πολιτείας που παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμα.

Συνεπώς το ΒΔ του 1965 που επέτρεψε την κατάτμηση δίνοντας την προσδοκία σε ιδιοκτήτες ότι ίσως κάποτε κτίσουν, εφόσον εγκριθεί ρυμοτομικό σχέδιο, είναι παράνομο και άκυρο, γιατί παραβιάζει την προστατευτική για τα δάση νομοθεσία που αποκλείει την οικιστική αξιοποίησή τους.

Νομολογία Ολομέλειας
Κατά την εισήγηση, σωστά η νομολογία της Ολομέλειας ΣτΕ δέχεται την παρανομία του ΒΔ, έστω και μετά την πάροδο 45 ετών, αλλά και την ακυρότητα των οικοδομικών αδειών, παρόλο που πολλοί ιδιοκτήτες έχουν κτίσει στα ακίνητά τους. Η μακροχρόνια αντίληψη της Πολιτείας ότι με το ΒΔ και το ιδιωτικό σχέδιο ρυμοτομίας είχε οδηγήσει σε μεταβολή του δασικού χαρακτήρα της περιοχής σε οικιστικό δεν μπορεί να αποτρέψει την ακύρωση των παράνομων πράξεων.

Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλευόμενοι το παράνομο ΒΔ του 1965 θα μπορούσαν να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση (αφού υπάρχουν και άλλοι που προσδοκούν να κτίσουν). Ωστόσο η εισήγηση αποκρούει τον ισχυρισμό τους ότι παραβιάστηκε κατάφωρα το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους, κρίνοντας ότι η ανέγερση κτισμάτων στηρίχθηκε σε παράνομες άδειες και σε παράνομο ΒΔ. Η απόφαση αναμένεται σε 2-3 μήνες.
ΠΗΓΗ

Έκλεβε τσιγάρα από περίπτερο!

Από αστυνομικούς του Τμήματος Αγίου Νικολάου συνελήφθη, στο Ν.Μαρμαρά, 47χρονος ημεδαπός διότι παραβίασε προστατευτικό παράθυρο περιπτέρου και αφαίρεσε 148 πακέτα τσιγάρων!
Σε βάρος του συλληφθέντος σχηματίσθηκε δικογραφία και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο.

Η Ελλάδα να απαιτήσει την καταβολή από την Γερμανία των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που μας προκάλεσε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο

ΕΡΩΤΗΣΗ βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:
"Γερμανικοί πολιτικοί και γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα πρωταγωνιστούν με δηλώσεις και παρεμβάσεις τους στο άθλιο κερδοσκοπικό παιχνίδι που διαδραματίζεται αυτές τις μέρες σε βάρος του ελληνικού λαού. Η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να αντιστέκεται στο ελάχιστο, σύρεται σ’ ένα λαβύρινθο σκληρότατων και καταστροφικών για τον τόπο νεοφιλελεύθερων πολιτικών, εκλιπαρώντας για δηλώσεις «αλληλεγγύης» και «κατανόησης» από τα ισχυρά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη από την Γερμανία.
Όπως όμως καταγγέλλει το Εθνικό Συμβούλιο ...>>>>>>

Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με επιστολή του στον πρωθυπουργό στις 28 Δεκεμβρίου του 2009, η «Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης προς την Ελλάδα, αφού δεν έχει ακόμα καταβάλλει τις οφειλές της εξαιτίας των τεράστιων ζημιών που προκάλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τόσο στην οικονομική υποδομή της χώρας, όσο και στον ελληνικό πληθυσμό». Γι’ αυτό και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης ζητά από την Ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει επιτέλους από την Γερμανία αυτά που μας οφείλει:

7,100 δις δολάρια (αγοραστικής αξίας 1958) πλέον τους τόκους, που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων για τις καταστροφές που προξένησαν στη χώρα τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα.
Την εξόφληση του κατοχικού δανείου ύψους 3,5 δις δολαρίων, πλέον τους τόκους.
Την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα των θηριωδιών του γερμανικού στρατού κατοχής.
Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που έκλεψαν τα γερμανικά στρατεύματα.

Επειδή οι αναβολές που εξασφάλισε η Γερμανία για την εξόφληση των πολεμικών της χρεών έληξαν το 1995.

Επειδή οι Ελληνικές Κυβερνήσεις έχουν τεράστια ευθύνη, αφού μέχρι σήμερα δεν επιδίωξαν την είσπραξη των παραπάνω οφειλών.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Ποιο είναι το συνολικό ύψος των πολεμικών χρεών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, αν συνυπολογιστούν και οι τόκοι;
Για ποιο λόγο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και η σημερινή κυβέρνηση αυτού του κόμματος δεν έχει δραστηριοποιηθεί μέχρι σήμερα για την διεκδίκηση των οφειλών αυτών;
Σκοπεύουν να διεκδικήσουν άμεσα τις παραπάνω οφειλές της Γερμανίας προς την χώρα μας; Τι πρωτοβουλίες προτίθενται να λάβουν προς αυτή την κατεύθυνση;"

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Θεόδωρος Δρίτσας

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Βασίλης Μουλόπουλος

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Ταιριάζει σε κάθε γωνιά ... του κόσμου!

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΝΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΚΕ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χαλκιδικής του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Βάβδου διοργανώνουν εκδήλωση – συζήτηση για τα συμπεράσματα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης το Σάββατο (20/2/10) στις 7μ.μ. στο Βάβδο, με ομιλητές τον Άγγελο Τζέκη βουλευτή του Κόμματος και το Βασίλη Τασούλα, γραμματέα της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ.
Το Γραφείο Τύπου

Άλλοι πέρασαν καλά, άλλοι θα πληρώσουν……..

Και ξαφνικά μας λένε ότι στη χώρα αυτή όλοι είμαστε ίσοι. Όλοι πρέπει να πληρώσουμε για την έξοδο από την κρίση. Ξαφνικά οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πρέπει να απεμπολήσουν τα καλώς ή κακώς ¨κεκτημένα ¨, γιατί όλοι, λέει, πρέπει να πληρώσουμε για την έξοδο από την κρίση. Έτσι, λέει, χτίζεται το αίσθημα της κοινωνικής συνοχής. Πρέπει, λέει, να ξεχάσουμε το « βόλεμα ». Όλοι, λέει, πρέπει να πληρώσουμε και να νιώθουμε υπερήφανοι που συμβάλουμε στην ανάταξη της οικονομίας.
Όμως, όπως και πριν από την κρίση δεν είμασταν όλοι ίσοι, έτσι και τώρα δεν είμαστε όλοι ίσοι. Δεν είναι ίσοι όσοι με ιδρώτα και αγώνες κέρδισαν κάτι τις παραπάνω με αυτούς που άρμεγαν την αγελάδα που λέγεται ΕΛΛΑΔΑ. Δεν είμαστε όλοι ίσοι, διότι οι σημερινοί εικοσιπεντάρηδες που εισέρχονται στον εργασιακό στίβο, όσοι το κατορθώνουν, θα αγωνιστούν σκληρά για τα μέχρι πρότινος αυτονόητα.
Όχι, δεν είμαστε όλοι ίσοι, άλλοι πέρασαν καλά, άλλοι θα πληρώσουν.
Ο Πολυγυρινός