Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010

Όταν Νόμιζες ότι Δεν Κοιτούσα...

Κλικ για μεγέθυνση κι άνετη ανάγνωση.

Συμπαραστεκόμαστε στους κατοίκους του Στρατωνίου για την καταστροφή που υφίστανται από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα

Σαρξ εκ της σαρκός της Στρατονίκης, είναι το Στρατώνι. Πριν γίνει το σημερινό χωριό οι παππούδες μας είχαν τα χωράφια, τις καλύβες και τις βάρκες τους εκεί. Το επίνειο του χωριού υπήρξε, μια καθαρά στρατονικιώτικη περιοχή, όπως κατηγορηματικά δηλώνει και το όνομά του. Μέχρι που ξεκίνησε η εντατική «ανάπτυξη» των μεταλλείων και ολοκληρώθηκε ως αυτόνομο χωριό. Και πολλοί κάτοικοι απ’ το χωριό μας μετοίκησαν στα μέρη του και το συγκρότησαν μαζί με πλήθος εργαζομένων του μεταλλείου, από πολλούς άλλους τόπους, μακρινούς ή κοντινούς.
Παρ΄ όλη την ουσιαστική αυτή σχέση ...>>>>>>

οι Στρατωνίσιοι εργαζόμενοι στα μεταλλεία, ανάμεσά τους και πρώην Στρατονικιώτες, εμφανίζονται ως οι φανατικότεροι υποστηρικτές της συνέχισης της μεταλλευτικής δραστηριότητας κάτω από τη Στρατονίκη. Πανηγυρίζουν για την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. και διατείνονται ότι «την πάτησαν οι ξιπασμένοι Στρατονικιώτες, έχασαν το δικαστήριο και καλά να πάθουν». Θλιβερό μεν, πραγματικότητα δε. Εξηγείται όμως. Σαν το παιδιά στην εφηβεία. Που είναι σφόδρα πολέμιοι των γονέων τους. Που επιθυμούν τα χειρότερα γι’ αυτούς. Όπου το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ολοκλήρωση του εγώ τους.

Κι αυτή η προσπάθεια εκ μέρους του Στρατωνίου είναι φανερή, ως μειράκιον που είναι, σε σχέση με την Στρατονίκη που διαθέτει έντεκα (11) αιώνες (σύγχρονης) ιστορίας ενώ το ίδιο μόλις 70-80 χρόνια.

Εκ θέσεως λοιπόν, ως γονεϊκοί κληροδότες της ιστορίας τους, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με αγάπη, συγκατάβαση και κατανόηση ακόμα και συμπεριφορές που στέφονται εναντίον μας.

Γι’ αυτό σήμερα στεκόμαστε συμπαραστάτες των κατοίκων του Στρατωνίου που υφίστανται, όσα τραγικά τους συμβαίνουν.
ΠΗΓΗ

Καρναβάλι στη Νικήτη


Για να μη νομίζετε ότι εμείς δεν έχουμε καρναβάλια και παρελάσεις!!! Αμ! πώς!!!
Νικητιανός

Καθάρισε αυγά βραστά...

Καθάρισε ... πατάτες βραστές σε χρόνο μηδέν!

112 F = 44,44 C και 45 F = 7,22 C

Μια όμορφη μέρα!

Η ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ !...

Όταν το αυτονόητο πρέπει να αποτελεί ...είδηση!


Επειδή πολλοί ρωτάνε αν η συνοδεία του πρωθυπουργού στην Μόσχα ταξιδεύει με χρήματα του ελληνικού λαού η απάντηση είναι πως όχι. Οι 18 δημοσιογράφοι πληρώνουν από την τσέπη τους τα έξοδα μεταφορά και διαμονής. Όπως και όλοι όσοι συνοδεύουν τον πρωθυπουργό. Δείχνουν το καλό παράδειγμα μια τόσο δύσκολη περίοδο.
ΤΡΩΚΤΙΚΟ

10χρονη πνίγηκε στον Ολύνθιο!

10χρονη κοπέλα από την Όλυνθο, σήμερα, οδηγώντας μηχανή τύπου "γουρούνας", έπεσε από γέφυρα του Ολύνθιου ποταμού (όχι στην μεγάλη του δρόμου προς Μουδανιά) με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της λόγω πνιγμού στα νερά του ποταμού.

-Συνταξιούχος ετών 53 (και μισό...); -«άντε και γ...».

Σήμερα ο Κ. Καραμανλής γίνεται 53 ετών και έξι μηνών. Κανονικά, οι νέες ρυθμίσεις Λοβέρδου τού απαγορεύουν διά ροπάλου να βγει στη σύνταξη. Αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι και ο ίδιος έχει επιλέξει την οριστική συνταξιοδότησή του.
Μπορεί τα κιλά να έχουν αυξηθείμιλάνε για πάνω από 125!.. Μπορεί η διάθεση να μην έχει επανέλθει. Μπορεί η πολιτική δραστηριότητα να είναι μάλλον υποτονική. Αλλά τον τελευταίο καιρό η απόσυρση από τον μάταιο κόσμο της πολιτικής έχει γίνει πολύ πιο σχετική.
Ο Καραμανλής βλέπει ...>>>>>>

περισσότερο κόσμο, συναντιέται χωρίς δυσκολία με βουλευτές και στελέχη που ζητούν να τον συναντήσουν, τηλεφωνεί και τηλεφωνιέται... Ακόμη και με τον Θ. Ρουσόπουλο ξαναέπιασε το νήμα της επικοινωνίας.

Στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις εμφανίζεται φειδωλός σε πολιτικές κρίσεις και εκτιμήσεις, αλλά δεν είναι η «Σφίγγα» του πρόσφατου παρελθόντος. Ολο και κάτι λέει... Την ίδια στιγμή, τα «καραμανλικά δίκτυα», εντός και εκτός ΝΔ, παραμένουν εντελώς ανέπαφα.

Συνταξιούχος ετών 53 (και μισό...); Δύσκολο.
Όταν μάλιστα σε λένε Καραμανλή Κωνσταντίνο του Αλέκου, αδελφού του Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε και αυτός αναχωρήσει το 1963 για το Παρίσι, αλλά επέστρεψε, ακόμη δυσκολότερο. Άσε που η Ραφήνα είναι, ούτως ή άλλως, κοντύτερα από την Βoulevard de Μontmorency. Όλα αυτά βεβαίως εμπεριέχουν πολλούς άγνωστους και απρόβλεπτους παράγοντες. Αλλά και μία βεβαιότητα. Οσοι θεωρούν ότι το παιχνίδι στη ΝΔ είναι μια υπόθεση μεταξύ του Σαμαρά και της Ντόρας πέφτουν έξω. Πρόκειται στην πραγματικότητα για «μέθοδο των Τριών».

Οι σχέσεις του με τον Σαμαρά; Καλές, ισορροπημένες και... αποστασιοποιημένες. Μπορεί να τον στήριξε με όλο τον «καραμανλικό μηχανισμό» στη μάχη της διαδοχής, αλλά ξέρει ότι βασικός κανόνας επιβίωσης του νέου αρχηγού είναι να πάρει αποστάσεις από τον προκάτοχό του.

Οι Εξεταστικές Επιτροπές και η καθυστερημένη «ηθική κάλυψη» προκάλεσαν ήδη μερικούς τριγμούς, οι οποίοι λέγεται ότι ξεπεράστηκαν... Αλλωστε στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ο Σαμαράς φρόντισε να συμπεριληφθούν όχι μόνον υποστηρικτές του, αλλά και μερικά ιστορικά τοτέμ του «καραμανλισμού», όπως ο Π. Μολυβιάτης. Επιβεβαιώνοντας απλώς τη ρήση, η οποία αποδίδεται στον Αχ. Καραμανλή, ότι «όποιος κι αν είναι αρχηγός, το κόμμα είναι καραμανλικό».

Οι σχέσεις του με την Ντόρα; Κόλαση. Της τηλεφώνησε το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου και αυτή του έκλεισε ζοχαδιασμένη το τηλέφωνο με ένα μεγαλοπρεπές «άντε και γ...». Θεωρεί ότι της έπαιξε «άσχημο παιχνίδι». Και από τότε δεν έχουν ξαναμιλήσει.
Aυτό είναι το τοπίο. Μόνο που αγνοείται το σενάριο. Διότι το όποιο «σενάριο επιστροφής» έχει μία βασική προϋπόθεση: να αποτύχει η νέα ηγεσία της ΝΔ, ώστε να κληθεί να επιστρέψει τα κλειδιά «σε εκείνους που ξέρουν τη δουλειά». Και αυτό είναι το μόνο που ούτε ο Καραμανλής ούτε κανένας άλλος μπορεί να προεξοφλήσει.
Πηγή

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ

Για ακόμα μια χρονιά, συνεχίστηκε η παράδοση «στη μοναδικότητα» του Ναυτικού Ομίλου Μουδανιών .
Καθαρά Δευτέρα, και όπως κάθε χρόνο ο Ν.Ο.Μ υποδέχτηκε τη Σαρακοστή με άφθονα ολόφρεσκα θαλασσινά, για όλους τους επισκέπτες που πήγαν στις εγκαταστάσεις του.
Από νωρίς το πρωί, μέλη και φίλοι του Ομίλου φρόντισαν ώστε να ετοιμαστεί κατάλληλα ο χώρος στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου για να υποδεχτεί τους προσκεκλημένους, αλλά και όλους τους επισκέπτες των Μουδανιών.
Μύδια, κυδώνια, θράψαλα, ταραμάς, ...>>>>>>

είναι μερικά από τα φρεσκότατα ορεκτικά που περίμεναν το κόσμο.

Η συμβολική «είσοδος» των 5 ευρώ το άτομο με φαί και ποτό χωρίς περιορισμό, έτσι για την ενίσχυση του Ομίλου, πέρασε απαρατήρητη από τον κόσμο που από νωρίς άρχισε να καταφτάνει.

Μερικές φωτογραφίες από το ξεκίνημα της εκδήλωσης πιστεύω θα σας πείσουν.

Αξίζουν συγχαρητήρια στο Δ.Σ και τα μέλη του Ναυτικού Ομίλου Μουδανιών τόσο για τις διακρίσεις σε ναυταθλητικό επίπεδο, όσο και για τις «άλλες», σε…… «Μεζεδικό» (όπως χαρακτηριστικά είπε ένας φίλος).

Τους ευχόμαστε πάντα διακρίσεις, καλή Σαρακοστή και του χρόνου να είναι γεροί για να διοργανώσουν ακόμα μια επιτυχημένη καθαροδευτεριάτικη εκδήλωση, όπως ξεκίνησαν να κάνουν από το 1984.

Βασίλης Τσούγκαρης

tsougarisgnomi@gmail.com


ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ

Επίσκεψη με επικεφαλής τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων . Γιάννη Μαγκριώτη Κυβερνητικού Κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Χαλκιδικής από την πρόσφατη Θεομηνία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου.
Τον Υφυπουργό συνόδευαν η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη, καθώς και οι βουλευτές του νομού Γιάννης Δριβελέγκας και Αργύρης Λαφαζάνης.
Στο Στρατώνι ή
ταν και περίμεναν τον Υφυπουργό από νωρίς ...>>>>>>

ο Νομάρχης Χαλκιδικής Αστεριος Ζωγράφος, ο Αντινομάρχης Γιάννης Τζίτζιος, ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Κοκολάκης, καθώς και δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι διαφόρων περιοχών της Χαλκιδικής.

Δυστυχώς ο Νομός με τα τελευταία ακραία (πραγματικά) καιρικά φαινόμενα χτυπήθηκε άσχημα,.

Το μεγαλύτερο κακό έγινε στο Στρατώνι, που κατά γενική ομολογία, «για να ξαναγίνει χωριό θα περάσουν μήνες».

Το κλιμάκιο φτάνοντας στο Στρατώνι συνοδευόμενο από τον Νομάρχη, τον Αντινομάρχη, τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους του Δήμου Σταγείρων Ακάνθου γύρισε όλο το χωριό προκειμένου να δει από κοντά τις καταστροφές σε σπίτια, αυτοκίνητα, αλλά και στο περιβάλλον.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι πραγματικό Θαύμα που δεν θρηνήσαμε θύματα με τέτοια καταστροφή, πράγμα που το παραδέχτηκαν άλλωστε όλοι.

Κατόπιν το κλιμάκιο μετέβηκε στη «Λέσχη» όπου ακολούθησε σύσκεψη στην οποία οι Υφυπουργοί ενημερώθηκαν από όλους τους φορείς για τα προβλήματα στο νομό και για την αμεσότητα επίλυσης τους, πράγμα το οποίο υποσχέθηκαν οι Υφυπουργοί.

Να παρατηρήσουμε ότι δραστηριοποιήθηκαν ΑΜΕΣΑ όλοι οι αρμόδιοι φορείς του νομού σε αυτή τη τελευταία κρίση, και μάλιστα υπήρξε άψογη συνεργασία ΟΛΩΝ των βουλευτών της Χαλκιδικής και όλων των φορέων πέρα από μικροπολιτικές και κομματικά παιχνίδια, κάτι που τους τιμά όλους, και κάνει τον απλό κόσμο να ελπίζει σε ένα πραγματικά καλύτερο αύριο.

Το Στρατώνι τέσσερις μέρες μετά το κακό, μετρά τις πληγές του, οι οποίες όλοι ευχόμαστε να επουλωθούν γρήγορα.
Βασίλης Τσούγκαρης

tsougarisgnomi@gmail.comTo ΣτΕ για τη Στρατονίκη: Μια απόφαση κατόπιν εορτής

Στις 8 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκαν οι 462/2010 και 463/2010 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ με τις οποίες απορρίπονται οι προσφυγές των κατοίκων της Στρατονίκης κατά της εξόρυξης κάτω από τον οικισμό. Οι αποφάσεις αυτές έγιναν δεκτές με άκρατο ενθουσιασμό από τους άσπονδους φίλους του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ και οπαδούς της εξόρυξης. Παραμερίσθηκε έτσι – προσωρινά – η πολεμική ...>>>>>>

που ασκούνταν κατά του ΣτΕ και ειδικά του Ε’ Τμήματος από όλες τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις της χώρας, λόγω της ακύρωσης μεγάλου αριθμού μεταλλευτικών έργων.

Εμείς δεν πρόκειται βέβαια να κρίνουμε το Ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο, θα δώσουμε όμως μερικά διευκρινιστικά στοιχεία για την προσφυγή και την άποψη μας για τη σημασία της απόφασης.

Τον Οκτώβριο 2005 ομάδα κατοίκων της Στρατονίκης κατέθεσε ενώπιον του ΣτΕ αίτηση ακυρώσεως της ΚΥΑ 45129/1999 “Περί εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου”, όπως αυτή συμπληρώθηκε/τροποποιήθηκε από την ΚΥΑ 143088/2005 και της Απόφαση Έγκρισης της Τεχνικής Μελέτης της εξόρυξης. Κατά της ΚΥΑ 45129/1999 που αφορούσε στην εξόρυξη του μεταλλείου “Μαντέμ Λάκκος” ουδείς ουδέποτε προσέφυγε στο ΣτΕ.

Η τροποποίηση της 45129/1999 αφορά στην εξόρυξη κάτω από το δομημένο οικισμό της Στρατονίκης “με τη χρήση του μηχανήματος σημειακής κοπής Road Header σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% της εξόρυξης και περιορισμό των εκρηκτικών (φουρνέλα) σε ποσοστό μικρότερο του 30% σε μηνιαία βάση”. Το σύνολο της ΜΠΕ της “τροποποίησης” δομήθηκε γύρω από το θαυματουργό μηχάνημα Road Header που θα εξασφάλιζε την αδιατάρακτη και ασφαλή για τη Στρατονίκη και τους κατοίκους της εξόρυξη.
Tα δυο βασικά επιχειρήματα της προσφυγής ήταν:

1.Ότι τα περί χρήσης του Road Header για εξόρυξη ενός κοιτάσματος όπως οι Μαύρες Πέτρες συνιστούσαν προσπάθεια εξαπάτησης του αδειοδοτικού μηχανισμού, αφού όποιος έχει έστω στοιχειώδη γνώση της σκληρότητας του μεταλλεύματος και της μορφής του κοιτάσματος αντιλαμβάνεται ότι ένα μηχάνημα μήκους 18 μ. και ύψους 4 μ., με απαιτούμενο ελάχιστο πλάτος εργασίας 5,5 μ. και κλίσεις +/- 5%, δεν μπορεί να εξορύξει ούτε ένα μέτρο “μετώπου εργασίας” στις Μαύρες Πέτρες.
Στα πέντε χρόνια λειτουργίας της εξόρυξης ο όρος αυτός, ο βασικότερος της αδειοδότησης, ουδέποτε τηρήθηκε, όπως βεβαιώνει η αρμόδια “Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης Περιβαλλοντικών Όρων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας” (ΕΠΙΤΗΡΩ). Η ίδια επιτροπή βεβαιώνει επίσης ότι είναι αδυνατόν να τηρηθεί ο όρος της μηχανικής εκσκαφής στο συγκεκριμένο μεταλλείο.
2.Ότι η αδειοδότηση της εξόρυξης κάτω από το δομημένο οικισμό ήταν μη νόμιμη επειδή δεν λάμβανε υπόψιν την ύπαρξη ενός αρχαιολογικού μνημείου ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, του Ναού του Αγίου Νικολάου στην πλατεία του χωριού. Και στις τρεις αδειοδοτήσεις της εξόρυξης, το 2002, το 2003 και το 2005, τόσον η αρμόδια 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων όσο και ο Υπουργός Πολιτισμού, διαβεβαίωναν ότι “στην ευρύτερη περιοχή της δραστηριότητας δεν υπάρχει κανένα αρχαιολογικό μνημείο”.
Τον Ιούνιο 2009 για πρώτη φορά, μετά από καταγγελία του Δημοτικού Συμβούλου Σταγείρων-Ακάνθου Τόλη Παπαγεωργίου, η αρμόδια 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων “ομολόγησε” ότι ο Ναός Αγίου Νικολάου Στρατονίκης είναι αρχαίο μνημείο προστατευόμενο από τις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου. Η “ομολογία” της 10ης ΕΒΑ κατατέθηκε με Υπόμνημα στο ΣτΕ από την δικηγόρo των προσφευγόντων αμέσως μετά τις θερινές διακοπές του ΣτΕ που έληξαν στις 17.9.2009.
Η συζήτηση της προσφυγής στην Ολομέλεια έγινε στις 25.9.2009, μετά από επτά αναβολές. Με δεδομένο ότι η ισχύς των δυο πράξεων αδειοδότησης της δραστηριότητας έληγε στις 31.12.2009 και ότι ο συνήθης χρόνος εκδόσεως των αποφάσεων της Ολομέλειας είναι αρκετοί μήνες, ήταν περίπου βέβαιο ότι η επίμαχη απόφαση θα εκδιδόταν όταν οι προσβαλλόμενες πράξεις θα ήταν ήδη άκυρες. Παρουσιάζει όμως εξαιρετικό ενδιαφέρον το διατακτικό της απόφασης:

1.Θεωρείται δεδομένο ότι “η χρήση εκρηκτικών υλών θα περιοριστεί κάτω από το 30% του συνολικού εξορυσσόμενου μεταλλεύματος σε μηνιαία βάση”!
2.Απορρίπτεται ως εκπρόθεσμο το Υπόμνημα σχετικά με το Ναό-Αρχαίο Μνημείο: “επειδή λόγοι ακυρώσεως προβάλλονται παραδεκτώς μόνο με το δικόγραφο αιτήσεως ακυρώσεως ή με δικόγραφο πρόσθετων λόγων, τα προβαλλόμενα με υπομνήματα περί υπάρξεως στην περιοχή του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου για την προστασία του οποίου δεν ελήφθησαν ειδικά μέτρα, είναι απορριπτέα ως απαράδεκτα”.
3.Γίνεται δεκτός ο ισχυρισμός της ΜΠΕ ότι “δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις στα υπερκείμενα της εκμετάλλευσης πετρώματα, στην ασφάλεια των κατασκευών, δομών και εγκαταστάσεων της επιφανείας από δονήσεις” αφού, πάντα σύμφωνα με την ΜΠΕ, “έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες έρευνες και μελέτες στο υπέδαφος του οικισμού” .
Στις θριαμβολογίες περιλαμβάνεται και το ότι “Το ΣτΕ έκρινε ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ εξορύσσει νόμιμα”. Για όσους το αγνοούν, σημειώνουμε ότι το ΣτΕ κρίνει συγκεκριμένα και περιοριστικά την Συνταγματικότητα των συγκεκριμένων πράξεων της Διοικήσεως. Το ΣτΕ δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου της τήρησης των των περιβαλλοντικών όρων από την εταιρεία ούτε οι τυχόν παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων αποτελούν λόγους ακυρώσεως των αδειοδοτικών πράξεων.

Κατά συνέπεια, η απόφαση δεν σημαίνει ότι “η εταιρεία εξορύσσει νόμιμα” διότι το Ακυρωτικό Δικάστήριο δεν εισήλθε καθόλου σε θέματα τήρησης των όρων της αδειοδότησης. Αυτό είναι αρμοδιότητα άλλων οργάνων της Διοίκησης, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ήδη διακόψει την δραστηριότητα και να έχουν επιβάλλει στην εταιρεία τις νόμιμες κυρώσεις, αφού η αρμόδια Επιτροπή Ελεγχου (ΕΠΙΤΗΡΩ) έχει βεβαιώσει τη συστηματική παραβίαση του θεμελιώδη περιβαλλοντικού όρου που αφορά την μέθοδο εξόρυξης.

Επίσης, τυχόν αποδοχή της προσφυγής θα ακύρωνε μόνον τις συγκεκριμένες διοικητικές πράξεις της αδειοδότησης. Τίποτα δεν αποκλείει την επαναφορά της δραστηριότητας με μια νέα πράξη αδειοδότησης. Παραβιάζεται επίσης ο όρος Δ.1.47 της ΚΥΑ 45129/1999 σχετικά με τις αρχαιότητες στην περιοχή δραστηριότητας της εταιρείας.

Τίθεται λοιπόν νομοτελειακά ένα κρίσιμο ερώτημα στην εταιρεία: Γιατί δεν μερίμνησε, μέχρι τις 31.12.2009 ή έστω μέχρι σήμερα, να εκδώσει νέες άδειες ή νέα απόφαση παράτασης της ισχύος αυτών που έληξαν στις 31.12.2009;

Η απάντηση, κατά τη γνώμη μας, είναι απλή και προκύπτει και από τις επίμαχες απoφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Πολύ απλά, γιατί τα ίδια ψέματα δεν μπορούν να επαναληφθούν:

1.Η εταιρεία δεν μπορεί να ισχυριστεί ξανά ότι θα γίνει “μηχανική εξόρυξη”, αφού επί πέντε χρόνια δεν έγινε και αφού πλέον ομολογεί ότι είναι αδύνατον να γίνει. Και φυσικά αποκλείεται να προτείνει ως μέθοδο εξόρυξης τα φουρνέλα κατά 100%!
2.Δεν μπορεί να “εξαφανίσει” εκ νέου το Ναό- Αρχαίο μνημείο του Αγίου Νικολάου για να συνεχίσει την εξόρυξη στα θεμέλιά του, αφού ο Ναός είναι πλέον καταχωρημένος στο Εθνικό Αρχείο Μνημείων.
3.Δεν μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ότι “έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες έρευνες και μελέτες που εγγυώνται την ασφάλεια του οικισμού της Στρατονίκης”, αφού τόσο το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) όσο και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) βεβαιώνουν την ανυπαρξία οποιασδήποτε τέτοιας έρευνας/μελέτης στο υπέδαφος της Στρατονίκης.
4.Ελλείψει αυτών των μελετών, δεν μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ότι οι ρωγμές στα σπίτια, την εκκλησία και τους δρόμους της Στρατονίκης δεν οφείλονται στις εξορυκτικές εργασίες με εκρηκτικά στο υπέδαφος του οικισμού. Σύμφωνα με το ΙΤΣΑΚ, για να προσδιοριστούν τα ακριβή αίτια αυτών των φαινομένων απαιτούνται 24 μήνες εργασίας πλήθους επιστημονων και ειδικών τεχνικών του ΙΤΣΑΚ, του ΙΓΜΕ, του ΑΠΘ και του ΔΠΘ, με δαπάνη περίπου 1.500.000 ευρώ και μόνον τότε θα μπορεί να δοθεί απάντηση στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας του οικισμού και των κατοίκων του από τις εξορυκτικές δραστηριότητες.
Και η εταιρεία και πολλοί από τους θριαμβολογούντες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ δυνατότητα αδειοδότησης ή νόμιμης παράτασης ισχύος των άκυρων ήδη πράξεων αδειοδότησης. Εφόσον ακόμα εφαρμόζονται οι νόμοι σ’αυτήν την χώρα, η εταιρεία είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ επειδή παραβιάζει συστηματικά τους βασικούς περιβαλλοντικούς όρους και ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ επειδή από την 1η Ιανουαρίου 2010 συνεχίζει να δραστηριοποιείται χωρίς άδειες.
ΠΗΓΗ

Κούλουμα στη Γερακινή


ΔΕΥΤΕΡΑ 15-2-2010

Κούλουμα - πέταγμα χαρταετού, ζουρνάδες και λαϊκή ορχήστρα, από το πρωί στην παραλία Γερακινής. Δωρεάν νηστίσιμοι μεζέδες και κρασί σε όλους τους επισκέπτες. Οργάνωση: Σύλλογος Καταστηματαρχών Γερακινής.