Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010

Μεταναστευτικό και ...χαλαρότητα.

Αναγνώστης

Πόσοι από εμάς;

Του Στέλιου Παπαματθαίου, ΑΥΓΗ 9/2/10
Σε αλλαγές -προς το αυστηρότερο- προχώρησε τελικά η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες και τα παιδιά τους:
"...Πέρα από τις χρονικές προϋποθέσεις, προσκόμματα στην απόκτηση της ιθαγένειας με πολιτογράφηση μπορούν να φέρουν οι άλλες προϋποθέσεις που ορίζονται. Αυτές είναι, πέρα από το να γνωρίζει ο αιτών επαρκώς τη γλώσσα, να έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και να έχει εξοικειωθεί πλήρως με τους θεσμούς και την πολιτική ζωή της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ...>>>>>>

ότι συνεκτιμώνται επίσης η γνώση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού, η κοινωνική δράση του, η ενδεχόμενη συμμετοχή σε συλλογικούς φορείς, πολιτικές ενώσεις ή σωματεία, η φοίτηση σε ελληνικούς εκπαιδευτικούς φορείς, τυχόν συγγενικός του δεσμός και εξ αγχιστείας με Έλληνα πολίτη, η κατά κυριότητα κτήση ακινήτου για κατοικία και η εν γένει περιουσιακή του κατάσταση.

Ακόμη, για πρώτη φορά, προστίθενται στα δικαιολογητικά τρεις συστατικές επιστολές Ελλήνων πολιτών, καθώς και η δυνατότητα πραγματοποίησης ειδικών τεστ Γλώσσας, Πολιτικής Αγωγής, Ιστορίας κ.ά. από την Επιτροπή πολιτογράφησης”.

Και εδώ είναι τα “κουλά”:

Πόσοι από εμάς τους Έλληνες τηρούμε όλα τα παραπάνω;

Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τη γλώσσα μας, που το 70% είμαστε ημιμαθείς, το 25% αμαθείς και το υπόλοιπο άσ' τα να πάνε; Αν θέλετε, βάλτε και ανάποδα τα δύο πρώτα ποσοστά...

Πόσοι -εκ των πραγμάτων- είμαστε ενταγμένοι (;) ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή; Και τί θα πεί “ομαλή οικονομική ένταξη”, τη στιγμή που όλοι αναστενάζουμε; Εννοεί νά 'χουμε δουλειά και να βιοπορούμε υγιώς; Ας γελάσω...

Πόσοι από μας τους Ελληνάρες έχουμε εξοικειωθεί ΠΛΗΡΩΣ -παρακαλώ- με τους θεσμούς και την πολιτική ζωή της χώρας, που και τους θεσμούς τους γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια, κάθε μέρα, με κάθε ευκαιρία; Μην πω για την πολιτική ζωή, γιατί θα πρέπει να αναφερθώ στην πλειοψηφία των πολιτικών μας, θα αναγκαστώ να πω βαριές κουβέντες και θα μας κλείσουν την εφημερίδα...

Πόσοι από εμάς, τους απόγονους του Σωκράτη και του Περικλή (τρομάρα μας...), γνωρίζουμε πραγματικά την ιστορία μας, που αν ρωτήσεις τους μισούς Έλληνες τι γιορτάζουμε το '21, θα σου πουν “τον πόλεμο με τους Ιταλούς”; Για ποιον πολιτισμό ξέρουμε, όταν, τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον “Καλλικράτη”, το 90% από εμάς, έψαχνε να βρει από πού μας ξεφύτρωσε αυτός ο κύριος; Ποιον πολιτισμό, τέλος, των Ελ ή των Εμ; Να μην πάμε στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, γιατί δεν θα μας φτάσει ούτε η βδομάδα...

Πόσοι από εμάς, στη χώρα που “γέννησε τη δημοκρατία”, συμμετέχουμε σε συλλόγους, φορείς ή σωματεία και, πολύ περισσότερο, αν συμμετέχουμε, το κάνουμε αφιλοκερδώς ή χωρίς φιλοδοξία (αυτό κολλάει και στον ηθικό πολιτισμό μας...);

Όσο για την κτήση κύριας κατοικίας, τι να πούμε, τη στιγμή που έχουμε χιλιάδες κατασχέσεις σπιτιών, πρώτης και κύριας κατοικίας κάθε μήνα; Έλεος...

Μ' αυτά και μ' αυτά,

μάλλον κινδυνεύουμε εμείς να χάσουμε,

την ελληνική ιθαγένεια, είτε από ελλείψεις δικές μας

είτε επειδή θα φύγουμε μετανάστες...

* Ο Στέλιος Παπαματθαίου είναι μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΝ Χαλκδικής.

Εκλογές στην Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Πρωτιά του δικού μας (νοσοκομείο Πολυγύρου) Δημ. Βαρνάβα.

Την πρώτη θέση και αυξημένη κατά 2 έδρες εκπροσώπηση στη διοίκηση της Ομοσπονδίας κατέκτησαν οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς στο 7ο τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Την πρώτη θέση κατέλαβε το ψηφοδέλτιο που στήριξε η Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών (ΑΕΓ), με τους αντιπροσώπους της ΔΕΑ και της ΚΟΕ να επιλέγουν τη συμμαχία με το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών - ΑΡΣΙ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά). ...>>>>>>

Μαζί με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, στους νικητές του συνεδρίου περιλαμβάνεται και η ΑΡΣΙ, η οποία αύξησε επίσης κατά 2 έδρες την εκπροσώπησή της στο νέο Γενικό Συμβούλιο (Γ.Σ.) της Ομοσπονδίας, ενώ στους χαμένους είναι η συνδικαλιστική παράταξη της δεξιάς, η οποία απώλεσε 2 έδρες, αλλά και εκείνη του ΚΚΕ, η οποία απώλεσε 1 έδρα. Το συνολικό σκηνικό συνιστά ανατροπή των συσχετισμών δύναμης στο εσωτερικό του κινήματος των νοσοκομειακών γιατρών.

Συγκεκριμένα, στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ, οι παρατάξεις έλαβαν: "Μέτωπο" (ΑΕΓ και ανεξάρτητοι) 69 ψήφους και 7 έδρες στο νέο Γ.Σ., έναντι 5 εδρών στο προηγούμενο Γ.Σ., ΠΑΣΚ 67 έδρες και 6 έδρες, όσες και στο προηγούμενο Γ.Σ., ΔΗΚΝΙ (Ν.Δ.) 58 ψήφους και 6 έδρες, έναντι 8 στο προηγούμενο Γ.Σ., ΑΡΣΙ 48 ψήφους και 5 έδρες, έναντι 3 στο προηγούμενο Γ.Σ., και ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) 30 ψήφους και 3 έδρες, έναντι 4 στο προηγούμενο Γ.Σ. Η παράταξη "Νυστέρι" (εξωκοινοβουλευτική αριστερά), η οποία είχε 1 έδρα στο προηγούμενο Γ.Σ., συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της ΑΡΣΙ.

Σημειώνεται ότι από το ψηφοδέλτιο που στήριξε η ΑΕΓ εκλέχθηκαν στο νέο Γ.Σ. οι Δημ. Βαρνάβας, Στ. Τερζής, Ανδρ. Ξανθός, Κ. Λιβαδάς, Σ. Παπαδόπουλος, Κ. Γιαννάκενας και Στ. Δημητρακόπουλος.

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ !

Ο δρόμος Νικήτης - Συκιάς

Μικροπροβλήματα σημειώνονται στην κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό επαρχιακό δίκτυο της Σιθωνίας - Χαλκιδικής λόγω των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.
Συγκεκριμένα, τα οχήματα που κινούνται στο δρόμο Νικήτης - Συκιάς (μέσω Τορώνης) παρακάμπτουν απόσταση πεντακοσίων περίπου μέτρων, στο ύψος του Πόρτο Κουφό, εξαιτίας βράχων που έπεσαν στο οδόστρωμα.
Επίσης, μικροπροβλήματα αντιμετωπίζουν και οι οδηγοί των οχημάτων που κινούνται στο λεγόμενο ανατολικό τμήμα του ίδιου επαρχιακού δρόμου (μέσω Βουρβουρούς), καθώς σε ορισμένα σημεία έπεσαν πέτρες και χώματα.

Ομιλία Τσίπρα στη Βουλή για τη μεταναστευτική πολιτική

«Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι η ιστορία των μετακινήσεων και των μεταναστεύσεων. Όσοι και όσες το αγνοούν αυτό, αγνοούν μάλλον και μεγάλο μέρος της ελληνικής ιστορίας.
Όσοι και όσες κάνουν πως το αγνοούν, απλά επενδύουν στα φοβικά σύνδρομα και δεν μιλάνε την γλώσσα της αλήθειας.
Και όσοι το αγνοούν και όσοι κάνουν ...>>>>>>

πως δεν το ξέρουν, δεν μπαίνουν στον κόπο να αναζητήσουν τα αίτια του φαινομένου. Η ανάλυσή τους, η επιχειρηματολογία τους η πολιτική τους πρόταση περιορίζεται σε όλα τα άλλα και κυρίως στις συνέπειες.
Και οι δύο κατηγορίες έχουν προσχωρήσει πλήρως σε μία απαράδεκτη ορολογία και σε ρατσιστικά στερεότυπα. «Λαθρομετανάστες», λες και υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι. «Επιχειρήσεις σκούπα», λες και μιλάμε για απορρίμματα. «Στρατόπεδα συγκέντρωσης» λες και η ανθρωπότητα επέστρεψε στον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Με λύπη μου έχω παρατηρήσει πως έχετε προσχωρήσει και εσείς κύριε πρωθυπουργέ στο πολιτικό σύστημα που χρησιμοποιεί αυτήν την ορολογία από την προεκλογική περίοδο του 2009.
Διαγράφετε και εσείς, κύριε πρωθυπουργέ, τους λόγους και τις αιτίες που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά και την μετανάστευση.
Το φαινόμενο της μετανάστευσης στη σύγχρονη μορφή του, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και το οικονομικό σύστημα που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια, έχοντας τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο. Οι θεοποιημένες αγορές, αυτές που σήμερα κερδοσκοπούν σε βάρος της χώρας, διαμόρφωσαν συνθήκες πολέμου, τεράστιας φτώχειας και διατροφικής κρίσης. Το αποτέλεσμα, ένα από τα αποτελέσματα, ήταν σημαντικότατα τμήματα του πληθυσμού να εγκαταλείπουν τις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.
Οι ίδιες αγορές, οι ίδιοι διεθνείς οίκοι, με τους οποίους πρέπει, όπως λέει η κυβέρνηση, να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους, ευθύνονται και για την τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση και την κλιματική αλλαγή. Συγκρατήστε τον όρο «περιβαλλοντικοί πρόσφυγες». Πολύ σύντομα θα γίνει ευρύτερα γνωστός και ο αριθμός του θα είναι εξίσου μεγάλος με τα σημερινά μεταναστευτικά ρεύματα.
Η μετανάστευση αφορά όλη την Ευρώπη. Φυσικά και εκεί θριαμβεύει η ίδια υποκρισία που θριαμβεύει και στη χώρα μας. Τη ίδια ώρα που η Ευρώπη του Σαρκοζί και του Μπερλουσκόνι γίνεται ένα σιδερόφρακτο κάστρο, αναζητά 20 εκατομμύρια μετανάστες μέχρι το 2030 λόγω γήρανσης και έλλειψης εργατικών χεριών. Την ίδια ώρα που το κεφάλαιο έχει πλήρη ελευθερία διακίνησης με όλους τους νόμιμους και νομιμοφανείς τρόπους, η ελευθερία διακίνησης προσώπων περιορίζεται μόνο στους ευρωπαίους πολίτες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η θέση της αριστεράς για την μετανάστευση είναι η άρση των αιτιών που δημιουργούν κα γιγαντώνουν τα μεταναστευτικά ρεύματα. Αυτό σημαίνει την ήττα του νεοφιλελευθερισμού, την μείωση των ανισοτήτων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών. Όχι μόνο γιατί αποτελούν τμήμα της σύγχρονης εργατικής τάξης και συγκεκριμένα του πιο ευάλωτου κομματιού της. Αλλά γιατί ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία συνδέεται με την εμβάθυνση της δημοκρατίας, βασίζεται σε αξίες οικουμενικές, την ελευθερία του ατόμου, την δυνατότητα να απολαμβάνει από κοινού και ισότιμα τα αγαθά του παραχθέντος κοινωνικού πλούτου.
Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που ήμασταν χώρα εξαγωγής μεταναστών. Περισσότερες από τότε που ήμασταν χώρα προσφύγων. Από το 1990 κυρίως, η Ελλάδα είναι χώρα υποδοχής μεταναστών. Με την τελευταία απογραφή του πληθυσμού, το 2001, οι αλλοδαποί αποτελούν το 7% του πληθυσμού, με πραγματικό μεταναστευτικό πληθυσμό γύρω στο 10%. Από αυτούς, το 80% αποτελείται από εν δυνάμει οικονομικώς ενεργά άτομα. Οι μετανάστες -εργαζόμενοι στη συντριπτική τους πλειονότητα- καταλαμβάνουν τις επισφαλείς, υψηλής εκμετάλλευσης και χαμηλών αμοιβών θέσεις εργασίας, ενώ συνεισφέρουν σχεδόν αποκλειστικά τη μισθωτή εργασία που είναι απαραίτητη στην ελληνική γεωργία.
Όλες οι νομοθετικές απόπειρες ήταν στρεβλές, αποσπασματικές και αντιμετώπισαν το φαινόμενο φοβικά. Ενίσχυσαν όλους τους μύθους πως για ότι κακό συνέβαινε σε αυτόν τον τόπο, ακόμα και για τον κακό μας τον καιρό, υπεύθυνοι ήταν οι μετανάστες. Και δυστυχώς όλες οι απόπειρες νομιμοποίησης ήταν αποκλειστικά εισπρακτικές. Παράβολα υπέρογκα, κάθε αίτηση ανανέωσης συνοδευόταν από ένα ακόμα χαράτσι. Αξίζει να σημειώσουμε πως τα έσοδα από αυτές τις διαδικασίες που αφήνουν σε ημιπαρανομία εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, είναι μεγαλύτερα από όσα φορολογούνται οι πατριώτες μας εφοπλιστές, που έχουν έδρα το Λονδίνο και κάμποσες off-shore εταιρείες κάπου στον Ειρηνικό ωκεανό.
Ο φαύλος κύκλος της νομιμότητας και της παρανομίας είναι ο ορίζοντας για την πλειονότητα των μεταναστών και των μεταναστριών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Ένας φαύλος κύκλος που επιτρέπει να ανθεί η εκμετάλλευση, τα διαμεσολαβητικά κυκλώματα, η καταναγκαστική πορνεία, η αστυνομική βία, ο παραλογισμός και η άγνοια από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης. Μια εξωφρενική γραφειοκρατική διαδικασία εξελίσσεται εδώ και χρόνια, με διάφορα συναρμόδια υπουργεία, ενώ οι φάκελοι των μεταναστών πηγαινοέρχονται μεταξύ δήμων, υπουργείου Εσωτερικών, Δημοσίας Τάξης, νομαρχιών, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άδειες να εκκρεμούν.
Οι μύθοι που καλλιεργήθηκαν έντεχνα για τον κακό, κλέφτη, εγκληματία μετανάστη σκέπασαν και μερικές ακόμα αλήθειες. Ας υποθέσουμε πως πραγματοποιείται αύριο κιόλας το όνειρο των οπαδών της φυλετικής καθαρότητας και η χώρα αδειάζει από όλους τους μετανάστες. Ρωτήστε τον κ. Λοβέρδο τι θα συμβεί στα ήδη ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία. Ρωτήστε την κ. Μπατζελή τι θα συνέβαινε στην ήδη καταρρέουσα αγροτική οικονομία. Ρωτήστε τον κ. Παπακωνσταντίνου ποια θα ήταν η επιδείνωση σε όλους τους μακροοικονομικούς δείκτες.
Δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία πως το πολιτικό σύστημα θα ανακάλυπτε έναν ακόμα εσωτερικό εχθρό στο πρόσωπο του μετανάστη και του πρόσφυγα. Ήμασταν απολύτως βέβαιοι πως η ακροδεξιά και τα μέσα ενημέρωσης θα έβρισκαν πεδίο δόξης λαμπρό για να ενισχύσουν εκλογικά ποσοστά και ποσοστά τηλεθέασης. Ακόμα και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που έβλεπαν με ικανοποίηση το φτηνό εργατικό δυναμικό να χτίζει Ολυμπιάδες, σήμερα με την οικονομική κρίση, δεν τους έχουν ανάγκη. Εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες εργαζόμενοι βγαίνουν στην ανεργία από την «σοσιαλιστική κυβέρνηση», δημιουργούν στρατιές ανέργων που θα καλύψουν τα κενά στις «μαύρες» και επικίνδυνες εργασίες. Ακόμα και τα «κηρύγματα μίσους» από τον άμβωνα, του Άνθιμου και άλλων μητροπολιτών, ήμασταν βέβαιοι πως θα πολλαπλασιαστούν.
Αυτό που δεν περιμέναμε όμως να συμβεί τόσο γρήγορα, ήταν η τρικομματική συναίνεση και στα κοινωνικά θέματα. Η συναίνεση στα οικονομικά θέματα ήταν ένα σοβαρό ενδεχόμενο, άλλωστε οι επιλογές ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και Λάος δεν είναι τόσο διακριτές. Δεν ήταν όμως στο ζήτημα της πολιτογράφησης και της ιθαγένειας.
Πριν δύο χρόνια, με μία συμβολική ενέργεια ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των παιδιών που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και σπούδασαν στη χώρα μας και για το ελληνικό κράτος δεν υπάρχουν. Προσήλθα στο προεδρικό μέγαρο συνοδευόμενος με ένα από αυτά τα παιδιά. Όταν κάνεις τέτοιες ενέργειες, κόντρα στο πρωτόκολλο και στην κοινή γνώμη, δεν μπορείς να φανταστείς ότι θα συναντήσεις τέτοια αποδοχή από το σύνολο σχεδόν του τύπου, των μέσων ενημέρωσης και των πολιτών. Θέλω ειδικά να σταθώ στη θέρμη με την οποία υποδέχτηκαν ένα άνθρωπο χωρίς χαρτιά ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος και ο νυν πρόεδρος κ. Παπούλιας.
Στο ΠΑΣΟΚ δόθηκε η ευκαιρία να κάνει μία σημαντική τομή, να αλλάξει την φιλοσοφία, να αλλάξει την αντίληψη, για ένα θέμα που έχει ταλανίσει την ελληνική κοινωνία, όχι από χτες, αλλά σε όλο τον πολυτάραχο βίο αυτής της χώρας.
Κύριε πρωθυπουργέ, κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτή η χώρα ήταν εθισμένη να αφαιρεί και όχι να δίνει ιθαγένεια. Ρωτήστε τους χιλιάδες δημοκράτες και κομμουνιστές πολίτες, που είχαν αυτήν την μεταχείριση από το εκδικητικό ελληνικό κράτος. Τότε το ελληνικό κράτος είχε άλλους εσωτερικούς εχθρούς να ασχοληθεί.
Στο ΠΑΣΟΚ σας δόθηκε η δυνατότητα να ανοίξετε νέους δρόμους, να σπάσετε την μονοκρατορία του δικαίου του αίματος. Χάνετε την ιστορική ευκαιρία για ένα νέο δίκαιο της ιδιότητας του πολίτη, απαλλαγμένο από αγκυλώσεις. Χάνετε την ευκαιρία για εισαγωγή στοιχείων δικαίου του εδάφους στην απόλυτη ηγεμονία του δικαίου του αίματος, χάνετε την ευκαιρία της κοινωνικής συσσωμάτωσης, που ανέφεραν μέχρι και τα επαναστατικά διατάγματα αυτού του τόπου.
Ήταν ανάγκη η ουσιαστική πρόσβαση στην ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα, όπως επίσης και η αναγνώριση πολιτικών δικαιωμάτων σε μετανάστες μόνιμης εγκατάστασης. Η αρχική διαβούλευση ήταν σημαντική εξέλιξη παρά τους περιορισμούς, τις ασάφειες και τις κρυμμένες παγίδες. 40 μέρες αντέξατε στις κραυγές και στα μισαλλόδοξα κηρύγματα. Κάνατε ένα βήμα μπροστά και ύστερα δέκα πίσω. Έπιασαν τόπο τα κηρύγματα μίσους, η πίεση που δεχτήκατε από δεξιά και ακροδεξιά, ακόμα και μέσα από μέσα από το ίδιο σας το κόμμα. Το μόνο που σκεφτήκατε είναι η πρόσθεση πολιτικού κόστους στο ήδη υπάρχον, από τα οικονομικά μέτρα που λάβατε. Πετύχατε, μετά την συναίνεση στο πρόγραμμα σταθερότητας, την συναίνεση και «την πολιτική μέθοδο των τριών» και στα κοινωνικά θέματα.
Δεν αντιλαμβάνεστε όμως πως με αυτήν την πολιτική κατευνασμού προς τα δεξιά και τα ακροδεξιά, τους δίνετε την πολιτική ηγεμονία. Το ψαλίδι του κ. Ραγκούση έκοψε και έραψε, τόσο ώστε όλοι οι πολέμιοι του νομοσχεδίου, να αναγνωρίζουν σε αρκετά σημεία τον εαυτό τους. Μόνο τη γλώσσα του νομοσχεδίου να παρατηρήσει κανείς, διαπιστώνει πως η μεγάλη σας σκοτούρα ήταν πως δεν θα αντιδράσει ήπια ο κ. Σαμαράς και εντονότερα ο κ. Καρατζαφέρης. Δεν θέλετε να δώσετε αυτήν την μάχη κύριε πρωθυπουργέ? Θα την πάρουμε εμείς πάνω μας αυτήν την μάχη. Μέσα και έξω από την Βουλή. Όπως θα πάρουμε πάνω μας τις μάχες για το πρόγραμμα σταθερότητας, τα εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα, το περιβάλλον.
Κύριε πρωθυπουργέ, υποχωρήσατε την ώρα που άντεξαν και έδωσαν το παράδειγμα ο αρχιεπίσκοπος και ο πατριάρχης. Για αυτό και τους στοχοποίησαν οι άθλιες φυλλάδες.
Υποχωρήσατε κύριε Ραγκούση, ώστε τελικά τα παιδιά δικαιούχοι να μην ξεπερνούν το 15% του συνόλου των 200.000 παιδιών.
Υποχωρήσατε στην αναγνώριση των αυτονόητων, που θα σας πίστωναν στο ΠΑΣΟΚ, δεκαετίες αγώνων του αντιρατσιστικού και δημοκρατικού κινήματος.
Βρήκατε όλες εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποτρέψουν και θα δυσκολέψουν τις αιτήσεις πολιτογράφησης. Με τις νέες ρυθμίσεις του κ. Ραγκούση «φως» θα δουν 130 άνθρωποι επί μακρόν διαμένοντες, 120 ανιθαγενείς, 14.000 με δελτίο διαμονής με πενταετία. Δεν δίνετε καμία ελπίδα σε όσους έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο- και αυτό είναι πολιτική σας επιλογή.
Ταυτόχρονα ζητάτε εξοντωτικά παράβολα, συνεχίζοντας την παράδοση των εισπρακτικών μέτρων.
Ζητάτε τρεις συστατικές επιστολές, λέγοντας ανερυθρίαστα πως μπορεί, αυτοί οι τρεις που θα την δώσουν, να περάσουν από την επιτροπή πολιτογράφησης για μία «φιλική κουβέντα».
Επικαλείστε φυσικά τους λόγους «δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας». Αλλά εν έτει 2010, η αναιτιολόγητη επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, κλείνει το μάτι στο ιδιώνυμο.
Και φυσικά δεν ξεχνάτε τα τεστ γλώσσας, πολιτικής αγωγής και ιστορίας από την επιτροπή πολιτογράφησης. Δεν θέλω να σκέφτομαι πόσοι Έλληνες θα τα κατάφερναν σε αυτά τα τεστ.
Πάντως όσοι πρόσφυγες, οικονομικοί μετανάστες και παιδιά μεταναστών περάσουν για εξέταση στο μάθημα της ιστορίας, μην τους ρωτήσετε
Ποιας χώρας το Σύνταγμα έδινε με απλές προϋποθέσεις το δικαίωμα σε έναν ξένο να γίνει πολίτης της μετά από τρία χρόνια. Η απάντηση, η Ελλάδα στο Σύνταγμα της Τροιζήνας το 1827, θα τους δημιουργήσει την εντύπωση πως αυτή η χώρα τρέχει με 183 χρόνια και ταχύτητα στο παρελθόν.
Μην τους ρωτήσετε ποια χώρα άργησε τόσο πολύ να θεσπίσει την ισότιμη και με πλήρη δικαιώματα ψήφο των γυναικών πολιτών του. Η απάντηση, η Ελλάδα το 1956, δεν αποτελεί τιμή για την χώρα που θέλουν να γίνουν πολίτες της.
Μην τους ρωτήσετε για ποιους, η εφημερίδα «Καθημερινή», που εκπροσωπούσε ολόκληρο πολιτικό κόσμο, έγραψε το 1928 «δεν τους θέλουμε ούτε ως ψηφοφόρους, ούτε ως εκλογείς, ούτε ως εκλέξιμους, ούτε ως πολίτας δικαιούμενους να κυβερνούν την Ελλάδα». Η απάντηση, για τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, μάλλον θα τους κάνει να σκεφτούν πως αυτός ο τόπος δεν μπορεί να φερθεί ανθρώπινα στα δικά του παιδιά, στα δικά μας θα το κάνει?
Και από την νεότατη πολιτική ιστορία, μην τους ρωτήσετε ποιος πολιτικός τον Μάρτη του 2007 δήλωνε στην εφημερίδα τα Νέα πως « η ερμαφρόδιτη αυτή κατάσταση προσβάλλει τους μετανάστες και την εικόνα της χώρας, από την στιγμή που γεννιέται ένα παιδί πρέπει να παίρνει αυτόματα την υπηκοότητα του συγκεκριμένου κράτους και βεβαίως αν θέλει και της χώρας από την οποία προέρχεται η οικογένεια του». Η απάντηση, ο κ. Καρατζαφέρης που ενάμιση χρόνο μετά ηγείται της σταυροφορίας της καθαρότητας και του δημοψηφίσματος, δεν θα τους κάνει να μειδιάσουν για αυτόν και τις πολιτικές του κωλοτούμπες, αλλά για εσάς κύριε πρωθυπουργέ που υποχωρείτε στις απαιτήσεις του.
Θα την πάρουμε εμείς την μάχη αυτή, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, στην πλάτη μας. Δεν σταματά η κινητικότητα της ιστορίας και των ανθρώπων. Και μαζί της προχωρούν όσοι και όσες κέντρο της πολιτικής τους έχουν τον άνθρωπο και αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η ισότητα, η αδελφοσύνη. Και μαζί της προχωρούν όσοι και όσες θέλουν ένα άλλο κόσμο, που δεν θα κυριαρχεί η αγορά και οι ανάγκες της, δεν θα γκετοποιεί εργατική τάξη και μετανάστες, δεν θα στέλνει στο οικονομικό και εκπαιδευτικό περιθώριο παιδιά, δεν θα χτίζει τοίχους για τον εξωτερικό εχθρό και φυλακές για τον εσωτερικό εχθρό.»

Το Γραφείο Τύπου

Το ΚΚΕ καταδικάζει...

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βάρβαρη εισβολή του ισραηλινού στρατού στα γραφεία του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης. Και αυτή η επίθεση αναδεικνύει τη βαρβαρότητα του κράτους του Ισραήλ κατά του αγωνιζόμενου παλαιστινιακού λαού. Φανερώνει επίσης τις μεγάλες ευθύνες των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, που ενθαρρύνουν το Ισραήλ να συνεχίζει ...>>>>>>

την κατοχή, μακελεύοντας τον παλαιστινιακό λαό.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό και τους συντρόφους μας στο Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης. Καλούμε τους Έλληνες εργαζόμενους, το εργατικό – λαϊκό κίνημα να καταδικάσουν μαζικά και αποφασιστικά την ιμπεριαλιστική πολιτική της κυβέρνησης και του κράτους του Ισραήλ, να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στον παλαιστινιακό λαό.

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα πρέπει να απορρίψουν άφοβα την κυβερνητική προπαγάνδα και να δώσουν αποστομωτική απάντηση με τη συμμετοχή τους στην απεργία και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 10 Φλεβάρη. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Δραστική φορολόγηση και κατάργηση των προνομίων των μεγαλοεπιχειρηματιών.
ΑΘΗΝΑ 8/2/2010
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η ΠΑΣΥ για τα αγροτικά

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αποφασιστικά , μαχητικά συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αγροτικές κινητοποιήσεις, κόντρα στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας. Οι συκοφαντίες, εκβιασμοί, τα ψέματα, η κρατική τρομοκρατία ενάντια στους αγωνιζόμενους για την επιβίωση τους αγρότες δεν «πιάνουν», αντίθετα πεισμώνουν πιο πολύ.
Η κυβερνητική προσπάθεια να εφαρμόσει «πάση θυσία» το ...>>>>>>

Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ με τις πλάτες της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, έχει στόχο να μαζέψει λεφτά απομυζώντας το λαό, για να δοθούν σε επιχειρηματίες και τραπεζίτες. Μόνο από τους αγρότες θα αποσπάσει 1,47 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2012, από την αύξηση της εισφοράς τους στον ΟΓΑ κατά 1%. Γι αυτό βρίσκει τη καθολική αντίσταση των φτωχομεσαίων αγροτών που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, για να αποτρέψουν τη φτώχεια και το ξεκλήρισμα τους.

Η παραπέρα κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων επιβάλλει την κοινή δράση με τους εργατοϋπάλληλους και τους αυτοαπασχολούμενους, το επόμενο διάστημα πάνω στα κοινά αιτήματα και με κοινούς στόχους. Οι αγώνες μας θα δυναμώσουν, θα είναι πιο αποτελεσματικοί, όσο ενισχύεται η συνεργασία και συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της αντιαγροτικής και αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ.

Καλούμε τη φτωχομεσαία αγροτιά της χώρας μας να πάρει μαζικά και αγωνιστικά μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 10 Φλεβέρη 2010. Διαδηλώνουμε αποφασιστικά , μαχητικά μέσα στις πόλεις , σε κοινό μέτωπο με τους εργατοϋπάλληλους και αυτοαπασχολούμενους, με αισιοδοξία και πείσμα, προβάλλοντας την ανάγκη για μία άλλη γεωργία προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Που θα παράγουν ασφαλή και φτηνά τρόφιμα, θα καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού, θα αντιμετωπίζουν την ανεργία, τη φτώχεια, το ξεκλήρισμα.

7+1 θέσεις κατά της μυθολογίας του μονόδρομου!

Του Παναγιώτη Λαφαζάνη
Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ
Μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ
Τα ψέματα τελείωσαν! Η χώρα, με βάση τους κανόνες της διεθνούς δικτατορίας των κεφαλαιαγορών, χρεοκόπησε! Το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό μοντέλο τριών δεκαετιών μετατρέπεται σε σωρούς ερειπίων! Η κυβερνητική απόπειρα να κρατήσει όρθιο το νεοφιλελευθερισμό και στην ουσία τον ίδιο τον ελληνικό καπιταλισμό, με ακόμα πιο ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα και μέτρα συνολικής κοινωνικής κατεδάφισης, όπως αυτά που ανακοίνωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου, το μόνο που θα επιφέρει είναι να επισπεύσει την οικονομική και κοινωνική καταστροφή και την εθνική παρακμή.
Ο κυρίαρχος συναινετικός δικομματισμός έφερε τη χώρα στο χείλος της αβύσσου ...>>>>>>

και τώρα πάει να της δώσει τη χαριστική βολή. Η Ελλάδα τελεί υπό οικονομική κατοχή και η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε εθελοντική επιτροπή διαχείρισης των προσανατολισμών και εντολών των διεθνών αγορών και των σκληρών διευθυντηρίων της Ε.Ε. Τα άθλια κυβερνητικά μέτρα, που βρήκαν την ουσιαστική συναίνεση ΝΔ και ΛΑΟΣ, φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή. Τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία «πρέπει» να καταρρεύσουν πάνω από 30% τα επόμενα χρόνια! Η ανεργία να ξεπεράσει το 25%! Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις να μπουν σε τροχιά εξαφάνισης και οι μικρομεσαίοι αγρότες να καταστούν μουσειακό είδος. Η Ελλάδα στις παρυφές της Ευρωζώνης ξεπέφτει σε «μισοαποικία».
Την ίδια ώρα, κλονίζεται συθέμελα όλο το οικοδόμημα της Ε.Ε., έτοιμο να αποσαρθρωθεί. Η Ε.Ε. δεν εμπόδισε την κρίση, αλλά την τροφοδότησε, ενώ σήμερα παράγει ύφεση, γιγάντιες αποκλίσεις, ανισότητες και διαλυτικά φαινόμενα. Ειδικότερα η Ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα τελούν σε αποσύνθεση, με τον Γερμανο-γαλλικό ιμπεριαλισμό να επιχειρεί, μέσα στην κρίση, να ξεζουμίσει ακόμα περισσότερο τις χώρες του Νότου αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα γίνεται το «πειραματόζωο» και μαζί το «μαύρο πρόβατο».
Η δημοσιονομική τρομοϋστερία, η πρωτοφανής καλλιέργεια του φόβου και η μυθολογία του αναγκαστικού μονόδρομου γίνονται τα άθλια μέσα για να «περάσει» ο οικονομικός και κοινωνικός εφιάλτης. Κι όμως, ο εναλλακτικός δρόμος, για τον οποίο πολλοί αναρωτιούνται, υπάρχει! Αυτός όμως δεν συνιστά μια εύκολη συνταγή, όπως, ίσως, πολλοί θα προσδοκούσαν. Δεν μπορεί να μείνουν όλα τα ίδια, (σύστημα, δομές, θεσμοί, αντιλήψεις, πρακτικές) και την ίδια ώρα κάποια «μαγικά» μέτρα να διορθώσουν τα πράγματα. Τέτοια θαύματα δεν γίνονται! Αντίθετα, ο εναλλακτικός δρόμος είναι δρόμος επαναστατικών αλλαγών και μεγάλης ανατροπής. Είναι δρόμος μεγάλων ενωτικών ταξικών αγώνων, συγκρούσεων και ρήξεων. Είναι δρόμος επαναθεμελίωσης μιας μεγάλης αριστεράς, με τη συμπαράταξη όλων των δυνάμεών της, ικανής να εκφράσει ένα μεγάλο κίνημα νέων προοδευτικών και σοσιαλιστικών προσανατολισμών, που θα προωθήσει άμεσους μεγάλους στόχους, στη βάση της συμμαχίας της σύγχρονης εργατικής τάξης με τα μικρομεσαία στρώματα στις πόλεις και στην ύπαιθρο.
Επιγραμματικές, άκρως συνοπτικές και προς συζήτηση σκέψεις για αυτούς τους επίκαιρους στόχους:
Πρώτον: Ανατροπή της σημερινής νεοφιλελεύθερης μονεταριστικής, ιμπεριαλιστικής, υπό την αμερικάνικη ομπρέλα και τη γερμανογαλλική ηγεσία, Ε.Ε., με άμεσο στόχο την κατάργηση των Συνθηκών που διαμόρφωσαν το εκτρωματικό οικοδόμημα της ενιαίας απελευθερωμένης αγοράς και του ευρώ. Επαναθεμελίωση μιας νέας ευρωπαϊκής προοπτικής σε εντελώς καινούργιες, προοδευτικές και σοσιαλιστικές βάσεις. Στο πλαίσιο αυτής της ανατροπής, προωθούνται αλληλένδετα οι δύο παρακάτω άμεσες επιδιώξεις.
Δεύτερον: Άμεση κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, που στοχεύει σε ελλείμματα κάτω του 3% του ΑΕΠ, το οποίο, άλλωστε, μέσα στην κρίση, έχει ήδη χρεοκοπήσει, ενώ έχει μετατραπεί για τους ευρωπαίους εργαζόμενους σε πραγματική λαιμητόμο τους. Μια Ένωση που απαιτεί ειδικά Σύμφωνα Σταθερότητας δεν έχει κανένα μέλλον.
Τρίτον: Άμεση ακύρωση του δήθεν «ανεξάρτητου» ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της μονεταριστικής νομισματικής πολιτικής της. Η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών-μελών θα τελούν υπό άμεσο πολιτικό έλεγχο και θα μπορούν να χρηματοδοτούν απευθείας με προνομιακούς όρους τα κράτη και να ασκούν ευλύγιστη νομισματική πολιτική με βάση αναπτυξιακούς, κοινωνικούς στόχους και εθνικές ιδιομορφίες.
Τέταρτον: Άμεση κατάργηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο, διαμόρφωσε η κυβέρνηση στη βάση των προδιαγραφών του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς και των αντικοινωνικών συμπληρωματικών προς αυτό μέτρων που πρόσφατα ανακοινώθηκαν. Διαμόρφωση, έξω από τις προδιαγραφές του Συμφώνου Σταθερότητας, ενός Έκτακτου Ανορθωτικού Προοδευτικού Προγράμματος, ανασυγκρότησης της οικονομίας, ανασυγκρότησης της παραγωγής (μεταποίηση και γεωργία) και διεξόδου από την κρίση.
Πέμπτον: Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι δημοσιονομικό, αλλά κατεξοχήν αναπτυξιακό, παραγωγικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό. Τα ελλείμματα θα πέσουν μέσα από την αναπτυξιακή, παραγωγική, κοινωνική απογείωση της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος και την πλήρη απασχόληση και όχι αντιστρόφως. Ένα έκτακτο προοδευτικό πρόγραμμα σοσιαλιστικού προσανατολισμού προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός νέου δημοκρατικού, αποτελεσματικού κράτους και ενός προϋπολογισμού που θα επιφέρει πολλαπλασιαστικό αναπτυξιακό επενδυτικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτέλεσμα.
Έκτον: Ένα έκτακτο προοδευτικό πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα, στην παιδεία και τις παραγωγικές επενδύσεις, οφείλει να συνδυαστεί με μια μεγάλη στροφή σε κλαδικές πολιτικές με συγκριτικά πλεονεκτήματα, εκτός των σημερινών πλαισίων της Ε.Ε.
Έβδομον: Θεμελιώδης πυρήνας του νέου προοδευτικού προγράμματος αποτελεί μια στρατηγική πλήρους δημοσίου ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο προωθεί, μέσα από ένα πρώτο αρχικό δημόσιο πυλώνα, ένα νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο. Παράλληλα, ένας νέος ανασυγκροτημένος δημόσιος τομέας αναλαμβάνει τον έλεγχο σε κρίσιμες στρατηγικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες.
Όγδοον: Άμεση εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Στήριξη και αναβάθμιση μισθών και συντάξεων, διαμόρφωση όρων σταθερούς και πλήρους απασχόλησης, κανονικής και ασφαλισμένης εργασίας, κατευθύνσεις που, πέραν των άλλων, αποτελούν προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα και ενίσχυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Τα οκτώ σημεία ασφαλώς είναι ενδεικτικά, υπό συζήτηση, προς επεξεργασία και διαμόρφωση και όχι ένα οριστικό, άμεσο πρόγραμμα. Δείχνουν, όμως, κάτι! Ότι υπάρχει ένας ριζικά διαφορετικός και προοδευτικός δρόμος! Και ότι ο δρόμος αυτός, με προοπτική ένα νέο σοσιαλισμό, είναι όχι μόνο ρεαλιστικός, ρεαλιστικός με όρους κοινωνικής σύγκρουσης και ταξικών αγώνων για να εξηγούμεθα, αλλά και η μόνη εναλλακτική επιλογή για μια ανθρώπινη κοινωνία, απέναντι στη βέβαιη και επελαύνουσα παρακμή και καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Το Γραφείο Τύπου
9/2/10

Απλήρωτοι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κασσάνδρα

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών
Θέμα: Απλήρωτοι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Pallini Beach Hotel» στην Καλλιθέα, στην περιοχή της Κασσάνδρας, στο Νομό Χαλκιδικής.
Απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Pallini Beach Hotel» στην Καλλιθέα, στην περιοχή της Κασσάνδρας, στο Νομό Χαλκιδικής. Στους μόνιμους εργαζόμενους οφείλονται οι μισθοί του τελευταίου τριμήνου, ενώ απλήρωτοι για μεγαλύτερο μάλιστα χρονικό διάστημα είναι και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.
Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας χωρίς την κάλυψη του σωματείου της επιχείρησης. ...>>>>>>

Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς και η Ε.Ε. γιατί με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας δίνουν επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις στους εργοδότες για να εξασφαλίζονται τα κέρδη τους και ταυτόχρονα ωθούν τους εργαζόμενους σε ελαστικές μορφές εργασίας και μαζική ανεργία.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί αν θα παρέμβει η κυβέρνηση για να διασφαλιστεί η δουλειά των εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχείρηση και τι μέτρα θα λάβει για να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα τους.

Οι βουλευτές
Άγγελος Τζέκης

Γιάννης Ζιώγας

Σοφία Καλαντίδου

Τα προβλήματα της Εκπαίδευσης στην Κασσάνδρα στη Βουλή από το ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Κρυοπηγής και στη λειτουργία του Γυμνασίου – Λυκείου στην περιοχή της Κασσάνδρας στο Νομό Χαλκιδικής.
Σοβαρό πρόβλημα σχολικής στέγης αντιμετωπίζει η περιοχή της Κασσάνδρας στο Νομό Χαλκιδικής. Στην περιοχή βρίσκονται δύο σχολεία τα οποία δεν επαρκούν, επειδή υπάρχει μεγάλη αύξηση του μαθητικού πληθυσμού λόγω της έντονης οικιστικής ανάπτυξης που παρουσιάζει η περιοχή αλλά είναι και ακατάλληλα λόγω ελλείψεων σε εξοπλισμό. ...>>>>>>

Πιο συγκεκριμένα το Δημοτικό Σχολείο Κρυοπηγής, είναι διθέσιο εξατάξιο και στεγάζεται σε αίθουσα ενός νοικιασμένου κτιρίου, οπού και τα δυο τμήματα 1) Α' Β' Γ' τάξης και 2) Δ' Ε' ΣΤ' τάξης, κάνουν μάθημα μαζί και χωρίζονται με μια κουρτίνα.

Η ιδιοκτήτρια του κτιρίου το παραχώρησε παλιότερα έναντι συμβολικού ενοικίου και σήμερα θέλει να πουλήσει το κτίριο και ενώ αφήνει να συνεχίσει τη λειτουργία του σαν σχολείο δεν αφήνει να γίνουν επιδιορθώσεις στο κτίριο με αποτέλεσμα να λειτουργεί με πολλές ελλείψεις (χαλασμένες βρύσες, ακατάλληλες τουαλέτες, άβαφο, με σουβάδες να πέφτουν κλπ.).

Το Γυμνάσιο και Λύκειο Κασσάνδρας στεγάζονται σε κοινό κτίριο. Λειτουργεί σε ένα παλιό κτίριο με πολλές ελλείψεις πρώτα και κυρία σε αίθουσες. Ο αριθμός των μαθητών κάθε χρόνο αυξάνεται με αποτέλεσμα να μετατρέψουν σε αίθουσες διδασκαλίας κάθε εύκαιρο χώρο ακόμα και τους διάδρομους.

Οι μαθητές ανά τμήμα ξεπερνούν τους 30 και 35. Χρησιμοποιούν ακόμη ένα παλιό κτίριο στο πίσω μέρος του σχολικού συγκροτήματος όπου παλιότερα στεγαζόταν το 1ο δημοτικό και το οποίο είχε κριθεί ακατάλληλο για να στεγάσει κάποιο σχολείο, λόγω παλαιότητας.

Η άσχημη αυτή κατάσταση που τη βιώνουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, δημιουργήθηκε διαχρονικά, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., με την πολιτική της υποχρηματοδότησης της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Ευθύνη έχουν η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση γιατί αποδέχονται τις επιλογές αυτές και προσπαθούν με προσωρινές λύσεις, όπως η συγχώνευση τμημάτων, η διαίρεση αιθουσών διδασκαλίας, να λύσουν το έντονο πρόβλημα που υπάρχει στη σχολική στέγη στο Νομό Χαλκιδικής.

Το ζήτημα της σχολικής στέγης όμως είναι υποχρέωση της κυβέρνησης, η οποία οφείλει να εξασφαλίσει στα παιδιά του λαού της περιοχής τη δυνατότητα φοίτησης σε διδακτήρια που να καλύπτουν όλες τις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες και τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, εξοπλισμένα με όλη την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή

Θεωρώντας ότι η Παιδεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το κράτος σε όλες τις βαθμίδες της με επαρκή χρηματοδότηση, έτσι ώστε να καλύπτονται και οι απαραίτητες υλικοτεχνικές ανάγκες

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την άμεση έναρξη των εργασιών για την ανέγερση νέων σχολείων στην περιοχή της Κασσάνδρας στο Νομό Χαλκιδικής.

Οι βουλευτές
Άγγελος Τζέκης

Γιάννης Ζιώγας

Σοφία Καλαντίδου

Απεργεί αύριο Τετάρτη (10/2) ο Δημόσιος τομέας

Απεργούν αύριο Τετάρτη (10/2) οι Νοσοκομειακοί γιατροί.Απόκριες 2010 στον Πολύγυρο


ΤΡΙΤΗ 9-2-2010

Οι Μουσικοί της πόλης είναι και πάλι εδώ. Για 4η συνεχόμενη χρονιά οι μουσικοί μας θα μας διασκεδάσουν όπως αυτοί ξέρουν σε μια εκδήλωση γεμάτη χορό, κέφι και απρόοπτα. Από τις 21.00 στο Κέντρο Έξι Βρύσες.
Οργάνωση: Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Πολυγύρου.