Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2010

"2007-2009 ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ" - Σελίς 9


Από το έντυπο: "2007-2009 ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ" στο Δήμο Πολυγύρου!
-Δεν θα το ξαναπούμε, μη ρωτάτε, δεν θα πληρωθεί από το Δήμο, από τη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ θα πληρωθεί!
Με την ευκαιρία: Βρέθηκαν αυτοί που έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο του Δήμου, ενώ ήταν σε συνεργείο της πόλης για επισκευή;
Καλά είναι να ενημερώνεται ο κόσμος!
Καλή διασκέδαση απόψε, Τσικνοπέμπτη, να περάσετε όλοι σας καλά!

Επίσκεψη στην Ινδία...

Τιμωρείται η κλοπή;

l' eglise c'est moi

«Θα μαυρίσει ο τόπος αν εφαρμοστεί... θα γεμίσουμε παραρτήματα της Αλ Κάιντα... δεν ρωτήθηκε η Εκκλησία γι' αυτό. Δεν μπορείς να φέρνεις 700.000 μουσουλμάνους στη χώρα και να τους κάνεις Έλληνες χωρίς να ρωτήσεις την Εκκλησία... Καταστράφηκε ο Άγιος Παντελεήμονας».
ποιος αλλος; ο ανθιμος. ενας ειναι ο ανθιμος. αναφερομενος στο μεταναστευτικο νομοσχεδιο. πως το ειχε πει ο louis XIV; l'etat c'est moi. ετσι κι αυτος. η εκκλησια ειμαι εγω.
ο αλλος

Λάστιχα με γερό ...κράτημα!

Π.Κ.Μακεδονίας: Σύσκεψη ΓΓ ΠΚΜ - Αυτοδιοικητικών φορέων Χαλκιδικής για το δρόμο Ν. Φώκαιας - Αθύτου

Σύσκεψη με τους αυτοδιοικητικούς φορείς του Νομού Χαλκιδικής, με επικεφαλής το Νομάρχη, κ. Αστέριο Ζωγράφο, αλλά και τεχνικά στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συγκάλεσε σήμερα η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας, Μαρία Λιονή. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν το θέμα που έχει ανακύψει με τη βελτίωση του παράπλευρου δρόμου Ν. Φώκαιας – Αθύτου.
Μετά τις κατολισθήσεις στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καλλιθέας, στο ύψος του Βόθωνα, ως μια εκ των παρακαμπτηρίων οδών, προκειμένου προσωρινά να εξυπηρετήσει ...>>>>>>

τις μετακινήσεις των πολιτών από και προς τη νότια Χαλκιδική, επιλέχτηκε ο μονόδρομος Ν. Φώκαιας – Αθύτου. Ο δρόμος διαπιστώθηκε όμως πως έστω και για το διάστημα μέχρι να αποκατασταθεί η κεντρική οδός δεν μπορεί να εξυπηρετήσει με το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας τους μετακινούμενους, ενώ εμφανίζει –εκτός των αστοχιών- και αδυναμία εξυπηρέτησης του διοχετευόμενου πλέον κυκλοφοριακού φόρτου.

Σε συμφωνία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας, αιτήθηκε την έγκριση κονδυλίου ύψους 1,36 εκ. ευρώ για τη βελτίωση της συγκεκριμένης οδού και την αμφιδρόμησή της, ώστε αφενός να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας, αφετέρου να σταματήσει η μεγάλη περιπορεία που αναγκάζονται να κάνουν πολίτες συγκεκριμένων περιοχών της Κασσάνδρας προκειμένου να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη.

Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με απόφαση του Υπουργού, κ. Δημήτρη Ρέππα, ενέκρινε την απαιτούμενη πίστωση, την οποία και διέθεσε στη Διεύθυνση Δημοσίων Εργων της Περιφέρειας. Ωστόσο, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής, με δική της απόφαση ανέθεσε τη βελτίωση του δρόμου σε συγκεκριμένη εργολαβική εταιρία, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει εργασίες.

Ο Νομάρχης Χαλκιδικής ζήτησε τη χορήγηση της πίστωσης στη Νομαρχία, προκειμένου αφενός να συνεχιστεί το έργο που ξεκίνησε, αφετέρου να πληρωθεί η εργολαβική εταιρία για τις εργασίες που ήδη έχει εκπονήσει. Δημοσιονομικά όμως αυτό είναι αδύνατο, όπως του επισήμανε η κ. Λιονή και απαιτείται ανάκληση της υπουργικής απόφασης και νέα υπουργική απόφαση που να διαθέτει τα συγκεκριμένα κονδύλια στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Ζωγράφος τόνισε πως θα ζητήσει την ανάκληση από τον Υπουργό και την έκδοση νέας απόφασης και σε περίπτωση που αυτό δε γίνει δεκτό θα συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε με πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, θέτοντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι πλησιάζει η τουριστική περίοδος και πρέπει να αποκατασταθεί η απρόσκοπτη μετακίνηση των πολιτών συντομότερα, για να μην πληγεί οικονομικά η Κασσάνδρα. Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας διαβεβαίωσαν τους αυτοδιοικητικούς φορείς της Χαλκιδικής πως η Περιφέρεια, ακολουθώντας όλες τις σύννομες διαδικασίες και με το χαρακτηρισμό του έργου ως «κατεπείγον», θα μπορούσε να παραδώσει το έργο μέχρι τις 20 Απριλίου. Ωστόσο, ο Νομάρχης επέμεινε πως πρέπει να ολοκληρωθεί πιο σύντομα και πλέον θα αποταθεί στο Υπουργείο.

Η κ. Λιονή επίσης πρότεινε πως εφόσον η Νομαρχία μπορεί να πληρώσει το έργο, που με δική της πρωτοβουλία ξεκίνησε, να διατεθεί η εγκεκριμένη πίστωση για το έργο της αποκατάστασης του κύριου οδικού άξονα, τις μελέτες για το οποίο ολοκληρώνει εντός των επόμενων ημερών η Περιφέρεια.

Η κ. Λιονή επισήμανε πως «ως Περιφέρεια οφείλουμε να τηρούμε με απόλυτο τρόπο τη νομιμότητα. Κάναμε μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, να εξασφαλίσουμε έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του προβλήματος στην παρακαμπτήρια οδό Ν. Φώκαιας – Αθύτου και ο Υπουργός, κ. Ρέππας ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας. Αντιλαμβάνομαι τον επείγοντα χαρακτήρα του έργου, πλην όμως δεν έχουμε τη δυνατότητα να αποφύγουμε μια σειρά διαδικασιών, που διασφαλίζουν τη νομιμότητα των επεμβάσεών μας. Η Νομαρχία πήρε τη δική της πρωτοβουλία, την οποία δεν προτίθεμαι να σχολιάσω. Εμείς ως Περιφέρεια κάναμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην περιοχή από τις κατολισθήσεις. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του προβλήματος στον κεντρικό δρόμο (περιοχή Βόθωνα), το οποίο θα τηρηθεί και υπολογίζουμε πως πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος. Στη δε εναλλακτική οδό είναι αδύνατο νομικώς να αναλάβουμε την αποπληρωμή εργολάβου στον οποίο ανατέθηκε έργο από άλλο φορέα. Προφανώς και η Περιφέρεια χωρίς μελέτες, χωρίς διαγωνισμό δεν μπορεί να κατασκευάσει ή να χρηματοδοτήσει έργο. Υπεράνω όλων μας είναι ο νόμος. Μπορούμε όμως, και το προτείναμε, να αναλάβουμε την υλοποίηση του συνόλου του έργου, με εγκεκριμένη χρηματοδότηση και να το παραδώσουμε περί τις 20 Απριλίου 2010. Ως υπεύθυνη διοίκηση της Περιφέρειας έχουμε μάλιστα δηλώσει στη Νομαρχία πως θα συνηγορήσουμε σε αίτημά της προς την Κυβέρνηση για την αποπληρωμή των εργασιών βελτίωσης που έγιναν μέχρι σήμερα, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, για το έργο που η ίδια εκτέλεσε».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Νομαρχίας Χαλκιδικής: ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ Π.Κ.Μ. ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ Ν. ΦΩΚΑΙΑΣ-ΑΦΥΤΟΥ.

Πολιτική λύση επιδιώκει πλέον η Διοίκηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής για να ξεπεραστεί η εμπλοκή που παρουσιάστηκε για τη χρηματοδότηση της Νομαρχίας Χαλκιδικής από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να καλυφθεί το κόστος κατασκευής της παρακαμπτηρίου Ν. Φώκαιας - Αφύτου, κατά τη σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010 στην Περιφέρεια υπό τη Γενική Γραμματέα κ. Μαρία Λιονή και τη συμμετοχή του Νομάρχη Κ. Αστέριου Ζωγράφου, του Αντινομάρχη κ. Ιωάννη Τζίτζιου, των Δημάρχων Κασσάνδρας και Παλλήνης και παραγόντων των τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Η ανάγκη βελτίωσης ...>>>>>>

του δρόμου Ν. Φώκαιας - Αφύτου προέκυψε μετά από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή "Βόθωνας". Η Διοίκηση της Νομαρχίας ανέλαβε την πρωτοβουλία της απευθείας ανάθεσης του έργου, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα για να προλάβει τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στον τουρισμό.

Ο Νομάρχης κ. Αστέριος Ζωγράφος έχοντας στη διάθεσή του την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για συνέχιση της κατασκευής του έργου από πόρους της Νομαρχίας και τη σύμφωνη γνώμη των δύο Δημάρχων της χερσονήσου Κασσάνδρας, ζήτησε από τη Γενική Γραμματέα να χρηματοδοτήσει τη Νομαρχία με το απαιτούμενο ποσό που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υποδομών για το έργο, ώστε να μη δαπανηθούν πόροι της Νομαρχίας εφόσον υπάρχει πλέον χρηματοδότηση.

Η Γενική Γραμματέας της ΠΚΜ απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί λόγω δημοσιονομικού κωλύματος και τόνισε ότι το κονδύλι του 1.360.000 € που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Υποδομών για την παρακαμπτήριο, υπάρχει πρόθεση, να διατεθεί στην κατασκευή του έργου αντιστήριξης πρανών στο Βόθωνα αν η Νομαρχία Χαλκιδικής συνεχίσει την κατασκευή του έργου.

Η απάντηση αυτή της κ. Λιονή δεν ικανοποίησε το Νομάρχη καθώς κατά την κρίση του επιβαρύνονται οι Χαλκιδικιώτες με μεγάλο χρηματικό ποσό τη στιγμή που η πολιτεία έχει υποχρέωση να διαθέσει για το συγκεκριμένο έργο το ποσό που ήδη έχει εγκριθεί.

Ο Νομάρχης κ. Ζωγράφος πρότεινε τη λύση, της ανάκλησης της απόφασης χρηματοδότησης της Περιφέρειας από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών και να χρηματοδοτηθεί απευθείας η Νομαρχία για να γίνει η αποπληρωμή του έργου.

Επίσης ζήτησε τη δέσμευση της Περιφέρειας για το χρόνο περαίωσης εφόσον το έργο υλοποιηθεί από την ίδια. Κατά δήλωση πάντως των τεχνικών υπηρεσιών της ΠΚΜ το έργο θα είναι έτοιμο περί τα τέλη Απριλίου 2010. Με δεδομένο όμως ότι το Φεβρουάριο αναμένονται στην Κασσάνδρα tour operators, στις αρχές Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου αναμένεται η έλευση δέκα χιλιάδων Αυστριακών τουριστών και στις 4 Απριλίου το Πάσχα που σημαίνει και έναρξη της τουριστικής περιόδου, το ερώτημα που μπαίνει είναι αν η πλέον τουριστική περιοχή της Χαλκιδικής μπορεί να αντέξει την ολοκλήρωση της παρακαμπτηρίου στις 20 Απριλίου και μετέπειτα.

Η μόνη λύση που απομένει, κατά το Νομάρχη Χαλκιδικής, είναι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου από τη Νομαρχία και να καταβληθεί προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο ώστε να επιτευχθεί η ανάκληση της απόφασης χρηματοδότησης της Περιφέρειας και να χρηματοδοτηθεί η Νομαρχία. Για το σκοπό αυτό ο κ. Ζωγράφος μαζί με τους Βουλευτές του Νομού θα επισκεφθούν σήμερα τον Υπουργό Υποδομών κ. Ρέππα προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες που υπάρχουν προς την κατεύθυνση αυτή. Διαφορετικά αν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση θα συγκληθεί εκτάκτως το Νομαρχιακό Συμβούλιο ώστε να λυθεί η σύμβαση μεταξύ της σημερινής εργολάβου εταιρείας και της Ν.Α.Χ. για να μπει στη διαδικασία υλοποίησης του έργου η Περιφέρεια, αναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της απέναντι στην τοπική κοινωνία σε σχέση με το χρόνο ολοκλήρωσής του. Παράλληλα θα επιδιωχθεί η λήψη απόφασης, μέσω συνελεύσεων, των φορέων και των κατοίκων της χερσονήσου Κασσάνδρας για το εν λόγω πρόβλημα.

Σε δήλωσή του ο Νομάρχης κ. Αστέριος Ζωγράφος τόνισε τα παρακάτω:

"Ευελπιστούμε ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα πρυτανεύσει η σύνεση και η πολιτική βούληση ώστε πραγματικά η Χαλκιδική να χρηματοδοτηθεί γιατί δεν μπορεί να παίζει κανένας με τις τύχες της Κασσάνδρας και της Παλλήνης. Όλες οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των σωματείων, των επιχειρηματιών, του Επιμελητηρίου, της Ένωσης Ξενοδοχείων και των δύο Δήμων συνηγορούν στο να ολοκληρωθεί το έργο τάχιστα μέσα στην προθεσμία που έχει θέσει η Νομαρχία, δηλαδή στις 15 Μαρτίου 2010 και ενδεχομένως και νωρίτερα. Το ζητούμενο για όλους μας είναι πλέον το εμπρόθεσμο της περάτωσης του έργου.

Καλούμε την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αντιληφθούν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και το γεγονός ότι έχει αποδυναμωθεί παντελώς ο οικονομικός, τουριστικός και αναπτυξιακός ιστός της περιοχής και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε μια ημέρα. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι μεγάλο βάρος για τη Νομαρχία να καλύψει μια υποχρέωση που βαρύνει όχι μόνο ηθικά αλλά και ουσιαστικά την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας".

Tο νομοσχέδιο περί ιθαγένειας αλλοδαπών

Με την ευκαιρία της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου περί ιθαγένειας αλλοδαπών, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επεσήμανε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου και τις αλλαγές που έγιναν πάνω σε αυτό. Ο υπουργός τόνισε πως το νομοσχέδιο αφορά μόνο τους νόμιμους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, δηλαδή εκείνους που νομιμοποιήθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια με τελευταία διαδικασία αυτή του 2005-2007, όταν νομιμοποιήθηκαν 150.000 οικονομικοί μετανάστες, όσοι δηλαδή είχαν έρθει στην Ελλάδα έως την 1/1/2005. Οι φόβοι που εκφράστηκαν από κάποιες πλευρές ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα νομιμοποιούνται και παράνομοι μετανάστες, είναι αβάσιμοι, ...>>>>>

τόνισε ο υπουργός. Το νομοσχέδιο έχει τους εξής στόχους: 1) Τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς που και η μητέρα και ο πατέρας διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα πέντε τουλάχιστον χρόνια, παίρνουν αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια. 2) Παιδιά νόμιμων μεταναστών που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία επί έξι χρόνια μαθήματα σε ελληνικό σχολείο, μπορούν και αυτά να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια. 3) Όσον αφορά την απόκτηση ιθαγένειας με πολιτογράφηση, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για να μπορεί ο μετανάστης να υποβάλλει αίτηση για ιθαγένεια θα πρέπει να έχει διαμείνει επί πέντε χρόνια στην Ελλάδα. Θα υπάρχει προθεσμία δύο ετών για την απάντηση της Πολιτείας. Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται ουσιαστικές προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση, όπως να γνωρίζει ο μετανάστης επαρκώς την ελληνική γλώσσα, να έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και να έχει εξοικειωθεί πλήρως με τους θεσμούς του πολιτεύματος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επίσης, προκειμένου να πολιτογραφηθεί, χρειάζεται τρεις συστατικές επιστολές Ελλήνων πολιτών, ενώ θα περνά και ειδικά τεστ, γλώσσας, πολιτικής αγωγής και Ιστορίας, από επιτροπή πολιτογράφησης. Φυσικά, δεν προβλέπεται η απόδοση ιθαγένειας για όσους υπάρχουν τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις για σοβαρά εγκλήματα, όπως τρομοκρατία, ληστεία, οργανωμένα εγκλήματα κλπ. Εξάλλου, για πρώτη φορά θεσπίζεται το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές πρώτου βαθμού σε ομογενείς και μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, εφόσον έχουν οριστικές άδειες διαμονής. Οι μετανάστες θα μπορούν να εκλέγονται έως το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου υπό την προϋπόθεση ότι μιλούν επαρκώς την ελληνική γλώσσα. Από το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζεται ότι ο αριθμός όσων μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχεται σε 266.250 άτομα, που αντιστοιχεί στο 0,65% των εκλογέων.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!

"Κύριε δήμαρχε, επί της Ασκληπιού (Ρ: Στον Πολύγυρο) οι οδηγοί αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες με αποτέλεσμα ο δρόμος να έχει καταντήσει καρμανιόλα ιδίως στην διασταύρωση της αστυνομίας αυτοκίνητα και φορτηγά τρέχουν σαν τρελοί.
Δεν ξέρει κάποιος από πού να προφυλαχτεί, δεν ξέρει κανείς από πού θα του έρθει. Όπως βάλατε σαμαράκια σε διάφορα επικίνδυνα σημεία της πόλης (και μπράβο σας) μάλλον η επόμενη κίνηση σας είναι να τοποθετήσετε σαμαράκια και στην διασταύρωση της Ασκληπιείου στην αστυνομία. Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει όλους είναι η ασφάλεια των παιδιών που κυκλοφορούν λόγο των υποχρεώσεων τους στους δρόμους."

Μια ανώνυμη μητέρα…
ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ:
Θα συμφωνήσουμε, ως blog, με όσα γράφει η αποστολέας μητέρα, εκτός από την τοποθέτηση "σαμαρακίων". Ας βγάλουν πρώτα το περίπτερο που είναι επί του οδοστρώματος, ας γίνουν τα πεζοδρόμια σωστά, ας γίνεται έλεγχος από την Τροχαία, ας συνειδητοποιήσουμε, ως οδηγοί, τι σημαίνει να οδηγεί κάποιος και όλα θα πάνε καλά!
Το ότι, όμως, απαιτείται λήψη μέτρων είναι απόλυτα βέβαιο!


Η Ιερά Σύνοδος για το θέμα της Ελληνικής Ιθαγένειας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με το θέμα της Ελληνικής Ιθαγένειας σε αλλοδαπούς μετανάστες, το οποίο ετέθη σε διαβούλευση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και κατέληξε στα εξής :
1. Η εν ισχύι νομοθεσία δια της οποίας κυρώθηκε ο κώδικας της Ελληνικής Ιθαγένειας προβλέπει τα σχετικά με την κτήση της Ελληνικής Ιθαγένειας, την απώλεια της Ιθαγένειας και την αρμοδιότητα επί θεμάτων Ιθαγένειας καθώς και την απόδειξη της Ελληνικής Ιθαγένειας.
Ἡ θέσπιση και η κατά καιρούς τροποποίηση του Νόμου που αφορά την Ιθαγένεια, δεν προέβλεπε, ούτε και τώρα προβλέπει την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου. Είναι αρμοδιότητα ...>>>>>>

της Ελληνικής Πολιτείας, δια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κατά τον λόγο του Χριστού «απόδοτε τα του Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ» (Μαρκ. ιβ´ 17).
2. Η Εκκλησία είναι αρμοδία να καθορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους, με τους οποίους αποδέχεται αλλοδόξους και αλλοεθνείς στο δικό της εκκλησιαστικό πολίτευμα, δια του Βαπτίσματος, και να χορηγεί σε αυτούς την Χάρη του Θεού δια των Μυστηρίων και ιδιαιτέρως δια του Μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, ενέταξε στους κόλπους Της πολλούς αλλοδαπούς και αλλοεθνείς, κατόπιν αιτήσεώς τους και κατηχήσεως, τους οποίους έκτοτε θεωρεί ομότιμα και ισότιμα μέλη Της, δεδομένου ότι η Εκκλησία κινείται πέρα από γλώσσες και εθνότητες και είναι η ενότητα των πάντων.

Συγχρόνως οι κατά τόπους Μητροπολίτες και Ιερείς, μετά ζήλου και αγάπης αντιμετωπίζουν το θέμα των μεταναστών, και ανταποκρίνονται στις υλικές ανάγκες τους, ακόμη και των αλλοδόξων, διότι εφαρμόζουν τον λόγον του Κυρίου : «επείνασα γαρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμην και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ησθένησα και επεσκέψασθέ με, εν φυλακή ήμην και ήλθετε προς με» (Ματθ. κε´ 35).
3. Ο Νόμος περί Ιθαγένειας δεν ταυτίζεται απόλυτα με το μεταναστευτικό πρόβλημα. Γι' αυτό η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να μελετήσει επισταμένως τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα χορηγείται η Ελληνική Ιθαγένεια. Συγχρόνως όμως πρέπει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το μεταναστευτικό πρόβλημα, βάσει της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, αλλά και της ευαισθησίας και της ιδιαιτερότητος ορισμένων περιοχών της Πατρίδος μας, και τις ενδεχόμενες κοινωνικές επιπτώσεις στο σύνολο του πληθυσμού.
4. Οι κατά τόπους Μητροπολίτες, καίτοι βεβαίως δεν αμφισβητούν την νομοθετική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε τέτοια ζητήματα, ούτε και την ιδιοποιούνται, έχουν αίσθηση της αποστολής τους ως Ποιμενάρχες. Γι' αυτό αφενός μεν τηρούν τις εντολές του Χριστού για την αγάπη προς πάντας, αφετέρου δε γνωρίζουν και τις επί μέρους εθνικές και κοινωνικές ευαισθησίες, οπότε οι απόψεις τους πρέπει να συνυπολογίζονται για την αντιμετώπιση τέτοιων κρισίμων θεμάτων.
ΠΗΓΗ

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη

Έφυγε ο φιλόσοφος Κώστας Αξελός

Την τελευταία του πνοή άφησε ο μεγάλος Έλληνας στοχαστής Κώστας Αξελός τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, στο Παρίσι.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924 από αστική οικογένεια, διδάχτηκε από παιδί γαλλικά και γερμανικά, ενώ η εφηβεία του φωτίστηκε από τα κείμενα των Ηράκλειτου, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Εμπεδοκλή, Μαρξ, Νίτσε, Ντοστογιέφσκι, και ...>>>>>>

ποιητών όπως ο Ρεμπώ, ο Ρίλκε, ο Χέλντερλιν και άλλοι. Στα δεκαεπτάμιση χρόνια του εντάχθηκε στην κομμουνιστική νεολαία και, παρά τις διαφωνίες του, πήρε ενεργό μέρος στην Αντίσταση υποστηρίζοντας ότι "ο πραγματικός κομμουνιστής πρέπει να κρατάει στο ένα χέρι το όπλο και στο άλλο τα βιβλία του Ρίλκε". Το 1944, στα Δεκεμβριανά, έζησε εικονική εκτέλεση στα κρατητήρια της Ασφάλειας, φυλακίστηκε σε στρατόπεδο και τελικά απέδρασε. Όπως ήταν φυσικό η σχέση του με το δογματικό ΚΚΕ δεν ήταν δυνατό να συνεχιστεί και το 1946 εγκατέλειψε τις γραμμές του. Τέλη του 1945, με τη βοήθεια του Οκτάβιου Μερλιέ - διευθυντή τότε του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα - επιβιβαζόταν στο θρυλικό πλέον πλοίο "Ματαρόα" μαζί με τον Κ. Καστοριάδη, τον Κ. Παπαϊωάννου, τον Κ. Βυζάντιο, την Μ. Κρανάκη, τον Κ. Κουλεντιανό, τον Ν. Σβορώνο και άλλους με προορισμό το Παρίσι. Λίγο διάστημα μετά την αναχώρησή του, καταδικαζόταν ερήμην σε θάνατο. Σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόννη όπου και δίδαξε (1962-1973). Αρχισυντάκτης του πρωτοποριακού τότε περιοδικού Arguments (Επιχειρήματα) από το 1956-1962, ίδρυσε και διηύθυνε την ομώνυμη φιλοσοφική σειρά στις "Εditions de Minuit" στην οποία εκδόθηκαν επίσης και τα περισσότερα από τα βιβλία του. Πασίγνωστη η διένεξή του με τον Σαρτρ τον οποίο εγκαλούσε για μη πρωτότυπη σκέψη και έκθεση παλαιότερων φιλοσοφικών ιδεών. Ο Σαρτρ με τη σειρά του τον κατηγορούσε επειδή είχε εγκαταλείψει τον κομμουνισμό. Έχει εκδώσει είκοσι τέσσερα βιβλία και πλήθος κειμένων (γαλλικά, ελληνικά και γερμανικά) που μεταφράστηκαν σε δεκαέξι γλώσσες. Τον Μάρτιο του 2009 αναγορεύτηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας από το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αυτή ήταν η τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 2009 κυκλοφόρησε στη Γαλλία από τις εκδόσεις "Les Belles Lettres" το καινούργιο βιβλίο του, με τίτλο "Αυτό που επέρχεται" και πρόσφατα από τις εκδόσεις "Νεφέλη" το έργο "Το άνοιγμα στο επερχόμενο και το αίνιγμα της Τέχνης".
ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
sibilla

ΤΙ ΕΓΙΝΕ, ΡΕ ΠΡΟΕΔΡΕ, ΠΑΛΙ ;

Τσικνοπέμπτη 2010 στον Πολύγυρο


Πώς να βγάλετε ένα φελλό από το μπουκάλι!!

Και μετά πόσα ακόμα;

Καλά γεράματα σε όλους...

Απόκριες 2010. Ο κινέζος μας το πούλησε για Χριστουγεννιάτικο! Μας κορόιδεψε!

Αγρότες από τη Χαλκιδική απέκλεισαν για περίπου 10’ τη βόρεια Πύλη της ΔΕΘ

Μια αντιπροσωπεία αγροτών από περιοχές της Χαλκιδικής, απέκλεισε με 12 τρακτέρ, σήμερα το πρωί, συμβολικά και επί περίπου 10 λεπτά της ώρας, τη βόρεια Πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Μάλιστα, οι παραγωγοί προχώρησαν στην ενέργειά τους αυτή, τη χρονική στιγμή κατά την οποία είχε αρχίσει η ξενάγηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή, στους χώρους της 23ης Agrotica. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο εκπρόσωπος των αγροτών Ζαφείρης Καζάκης, θέλησαν ...>>>>>>

με τη συγκεκριμένη κίνησή τους να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι η κ. Μπατζελή αρνήθηκε να τους συναντήσει, χτες βράδυ, κατά την άφιξή της στη Θεσσαλονίκη. «Θέλαμε», ισχυρίστηκε ο κ. Καζάκης, «να εκθέσουμε τα αιτήματά μας και να ζητήσουμε διευκρινίσεις και για τα θεσμικά μέτρα που εξήγγειλε, διότι τα περισσότερα από αυτά είναι έωλα και χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αλλά η κυρία υπουργός μας απέφυγε». Οι παραγωγοί - ήταν αντιπροσωπεία από τις περιοχές Νέα Τρίγλια, Γαλάτιστα, Καλύβες και Ορμύλια - που έφτασαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα τρακτέρ τους και με συνοδεία περιπολικών της αστυνομίας, είχαν ξεκινήσει από την αερογέφυρα της Θέρμης. Το συγκεκριμένο οδικό κόμβο τον είχαν αποκλείσει, χτες βράδυ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και για περίπου δύο ώρες. Γύρω στο μεσημέρι, προτίθενται να αποχωρήσουν από τη βόρεια Πύλη της ΔΕΘ και να επιστρέψουν στην αερογέφυρα, όπου θα συνεδριάσει η συντονιστική τους επιτροπή, ώστε να αποφασίσει τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεών τους. Επίσης, γύρω στο μεσημέρι, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προτίθεται να συναντηθεί μέσα στο χώρο της ΔΕΘ με αντιπροσωπεία των Νέων Αγροτών και στη συνέχεια θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
ΑΝΑ

"Μπάχαλο" για το δρόμο Ν. Φώκαιας - Αθύτου

«Μπάχαλο» έχει γίνει με την παρακαμπτήρια οδό Ν. Φώκαιας - Αθύτου, που επιλέχτηκε προσωρινά για να εξυπηρετήσει όσους μετακινούνται από και προς τη νότια Χαλκιδική, μετά τις κατολισθήσεις στον κεντρικό δρόμο, στην περιοχή του Βόθωνα.
Ολοι οι αρμόδιοι φορείς συμφώνησαν πως ο στενός μονόδρομος είναι προβληματικός και μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα ...>>>>>>

στην εθνική οδό πρέπει να αποκατασταθεί και να διαπλατυνθεί, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στους μεγάλους κυκλοφοριακούς φόρτους και να είναι ασφαλής. Και παρά το γεγονός πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε έκτακτο κονδύλι 1,36 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υποδομών, ο νομάρχης Χαλκιδικής, Αστέριος Ζωγράφος, αποφάσισε να αναθέσει το έργο σε εργολάβο, προτού εγκριθεί η πίστωση και δίχως διαδικασίες διαγωνισμού, έστω και με περιορισμένο αριθμό υποψήφιων αναδόχων.

Το αποτέλεσμα ήταν, όταν ο υπουργός, Δημήτρης Ρέππας, ενέκρινε το αίτημα της γενικής γραμματέα της Περιφέρειας, Μαρίας Λιονή, τα κονδύλια να δοθούν στη διεύθυνση Δημοσίων Εργων της Περιφέρειας. Η νομαρχία έμεινε εκτεθειμένη απέναντι στον εργολάβο και άρχισε ένας «πόλεμος» δηλώσεων για το ποιος θα κάνει το έργο.

Ο νομάρχης

Η κ. Λιονή συγκάλεσε χτες σύσκεψη με τους αυτοδιοικητικούς φορείς της Χαλκιδικής και τους εξήγησε πως δημοσιονομικά δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί το έργο που ξεκίνησε η νομαρχία. Ο κ. Ζωγράφος, όμως, ήταν ανένδοτος, αφού, όπως είπε, «ο εργολάβος έχει κατασκευάσει σχεδόν το ένα τρίτο του έργου και πρέπει να πληρωθεί. Τα χρήματα που ενέκρινε το υπουργείο πρέπει να δοθούν στη νομαρχία και, αν για τυπικούς λόγους αυτό δε γίνεται, πρέπει να ανακληθεί η απόφαση και να εκδοθεί νέα. Αν η κυβέρνηση δε θέλει να το κάνει, η νομαρχία γνωρίζοντας την κρισιμότητα του έργου θα το ολοκληρώσει με δικά της χρήματα».

Η κ. Λιονή πρότεινε στη νομαρχία να πληρώσει τις εργασίες που ανέθεσε και έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα και ακολούθως με νόμιμο τρόπο να κάνει η Περιφέρεια για τις υπόλοιπες εργασίες. Χρόνος ολοκλήρωσης είναι η 20ή Απριλίου 2010. Ομως η νομαρχία επισημαίνει πως δεν μπορούν οι πολίτες και οι παραγωγικοί φορείς της Χαλκιδικής να περιμένουν μέχρι τότε και θα συνεχίσει το έργο, με στόχο να το παραδώσει ώς τις 15 Μαρτίου. Η κ. Λιονή πρότεινε, επίσης, εφόσον η νομαρχία πληρώσει το έργο με δικά της χρήματα, να διατεθεί η εγκεκριμένη πίστωση για την αποκατάσταση του κεντρικού άξονα, ενώ επισήμανε πως «θα συνηγορήσουμε σε αίτημά της προς την κυβέρνηση για την αποπληρωμή των εργασιών βελτίωσης που έγιναν μέχρι σήμερα, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, για το έργο που η ίδια εκτέλεσε. Υπεράνω όλων όμως είναι ο νόμος».

Ο κ. Ζωγράφος, πάντως, δήλωσε πως θα ζητήσει από τον κ. Ρέππα ανάκληση της απόφασής του και νέα απόφαση που θα εγκρίνει τα 1,36 εκατ. ευρώ στη νομαρχία.
ΠΗΓΗ

Συνελήφθησαν για οπλοκατοχή

Δύο αλλοδαποί, αλβανικής υπηκοότητας, συνελήφθησαν χθες στην Κασσάνδρα σε μπλόκο της αστυνομίας.
Σε έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητό τους βρέθηκαν δύο πιστόλια και σφαίρες.
Προανάκριση διενεργείται από την ασφάλεια Πολυγύρου.

Καλήν επιτυχίαν…

Επιτέλους μετά από τρεις εβδομάδες καταλάβαμε το πρόβλημα των «αγωνιζόμενων αγροτών της Χαλκιδικής».
Παρέλαση έκαναν στα μικρόφωνα χθες το βράδυ, οι «ηγέτες τους». Μάθαμε επί τέλους ότι το κυρίαρχο αίτημα είναι να τους επιτραπεί να μπουν στη Θεσσαλονίκη με τα τρακτέρ τους! Όχι για να δουν την Υπουργό και να συζητήσουν αλλά μόνο να μπουν! Βλέπεις θα είναι τα μεγάλα κανάλια και πρέπει να δείξουν τις φάτσες τους. Αυτό είναι το μείζον, αυτό είναι το ζητούμενο.
Αν δεν γίνει κατορθωτό, να «καταλάβουν» τη Θεσσαλονίκη τότε κλείνουν οι δρόμοι επ΄ αόριστο, αυτό θα πει υπευθυνότητα.
Κατανοούμε! έρχονται αυτοδιοικητικές εκλογές και τους ευχόμαστε καλήν επιτυχίαν…!
Ο Πολυγυρινός

Ωρίμανση…

Μία και μόνο λέξη χρειάστηκε ο Πρωθυπουργός της χώρας για να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» των 2.000 ευρώ.
Αναλυτές πρωινών και βραδινών δελτίων είχαν βάλει κάτω τις γνώσεις τους και άρχισαν τις προσεγγίσεις τους. Θα είναι 2.000 καθαρές αποδοχές, δε θα υπολογίζονται τα κοινωνικά επιδόματα, θα πιάσει όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 3.000 ευρώ και άλλα πολλά. Αφού λοιπόν έπεσαν έξω στις αναλύσεις, φτου κι από την αρχή τώρα, υπολογισμοί ποιος, πόσο και τι χάνει, (αυτό τώρα μπορούμε να το υπολογίσουμε μόνοι μας κύριοι).
κ. Πρωθυπουργέ, μιλήσατε για σκληρά αλλά δίκαια μέτρα. Θέλουμε να συμφωνήσουμε ή και να στηρίξουμε ακόμα. Θα είναι όμως αποτελεσματικά; ή θα χρειαστεί να συμφωνήσουμε και για κάτι τις ακόμα;
Ο Πολυγυρινός

Δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού:
Τα μέτρα που χθες αιφνιδιαστικά εξήγγειλε η κυβέρνηση, πάνε την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω. Διογκώνουν την ανεργία, διαλύουν το ασφαλιστικό, κάνουν αναδιανομή προς όφελος των πλουσίων, κερδίζουν μέρα με τη μέρα την ...>>>>>>

υποστήριξη των πιο οπισθοδρομικών πολιτικών και οικονομικών κύκλων.
Ο κ. Παπανδρέου θυμήθηκε χθες τον κ. Σπράο και το «προσδόκιμο ζωής». Η κοινωνία, όμως, ζητά ποιότητα ζωής. Ζητά ζωή με αξιοπρέπεια και όχι επιβίωση.
Τα μέτρα εκτός από κοινωνικά άδικα είναι και αναποτελεσματικά. Δεν θα μειώσουν τα ελλείμματα.
Δεν θα μειώσουν τα χρέη.
• Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, είναι μέτρο που παρατείνει τη ζωή των ασφαλιστικών ταμείων μόνο για λίγους μήνες.
Η προτροπή για εκποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων επιστρέφεται στον κ. Παπακωνσταντίνου ως απαράδεκτη.
• .Το πάγωμα μισθών και η περικοπή επιδομάτων στο δημόσιο είναι μέτρο απολύτως αναποτελεσματικό και άδικο. Στέλνει μήνυμα και στον ιδιωτικό τομέα για γενικευμένο πάγωμα μισθών. Στραγγαλίζει την ήδη πιεσμένη αγορά, η οποία ασφυκτιά.
• Η μείωση του αριθμού και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, σε μια στιγμή που οι κοινωνικές υπηρεσίες βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης, θα οδηγήσει στη περεταίρω απαξίωση του δημόσιου τομέα και στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου.
Τις επόμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα θα εργαστεί για να οικοδομηθεί ένα ευρύ κίνημα αντίστασης.
Θα αγωνιστεί για να γίνει κτήμα του λαού και αίτημα διεκδίκησης το εναλλακτικό σχέδιο της αριστεράς για την έξοδο από τη κρίση.
Τώρα που τελείωσαν τα επικοινωνιακά παιχνίδια και οι δραματοποιήσεις.
Τώρα που έπεσαν και οι τελευταίες μάσκες και οι προεκλογικές υποσχέσεις εγκαταλείφθηκαν οριστικά,
Τώρα που η κυβέρνηση επέλεξε πια, να έχει προνομιακούς συμμάχους την Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ, ήρθε η ώρα της κοινωνίας και των εργαζόμενων.
Καλούμε
τους εργαζόμενους να βγάλουν την χώρα από την κρίση. Να μπλοκάρουν τα μέτρα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Το σύνθημα ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ να μπει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σπίτι, σε κάθε σχολή, στους δρόμους του δίκαιου αγώνα των αγροτών.
την ηγεσία του ΚΚΕ να κάνει το βήμα και να ενισχύσει ενωτικούς αποτελεσματικούς αγώνες με στόχο να μπλοκαριστούν τα μέτρα.
τον κόσμο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν αντέχουν αυτή την άγρια επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων να μπουν με όλες τους τις δυνάμεις σε αυτό τον αγώνα.
τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε η απεργία τις 10ης Φλεβάρη να είναι σταθμός στον αγώνα για το μπλοκάρισμα των μέτρων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
Τέλος καλούμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις τις κοινωνίας, τους ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, να βρεθούν στο πλευρό των ανθρώπων που δοκιμάζονται. Δεν μας αξίζει μια Ελλάδα με ένα εκατομμύριο άνεργους και δύο ή τρία εκατομμύρια φτωχούς.
Αφού η κυβέρνηση δεν τολμά ή δε μπορεί να σηκώσει ανάστημα, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να το κάνει ο ελληνικός λαός.
Ο ελληνικός λαός με τους αγώνες του να τρομοκρατήσει τους τρομοκράτες, να μπλοκάρει τα μέτρα ισοπέδωσης της κοινωνίας.
To Γραφείο Τύπου

Τσικνοπέμπτη 2010, τους αφήσαμε με τις παλιές στολές! Σιγά που θα τους αγοράζαμε καινούριες!