Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010

Ποιος ιεραρχεί τα προβλήματα της Ολύνθου;

"Αγαπητή ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ,
Σας στέλνω την πρόσκληση για την αυριανή συνεδρίαση (Ρ: 3/2/10) του Τοπικού Συμβουλίου της Ολύνθου με τα θέματα που θα συζητηθούν.
Ρώτησα ΟΛΟΥΣ τους συμβούλους να μου εξηγήσουν γιατί ενώ στους περισσότερους δρόμους του χωριού δεν υπάρχουν κράσπεδα στα πεζοδρόμια (ούτε στον κεντρικό του χωριού) πρέπει να τοποθετηθούν πρώτα στους Αγίους Αναργύρους και πίσω από την κοινότητα προς την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου!
Έτσι ιεραρχούν τα προβλήματα του χωριού μας ή τους κάνει κουμάντο ο παπάς του χωριού;"
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Λαφαζάνης στην εξεταστική για το σκάνδαλο Βατοπεδίου: "Η Ν.Δ. δεν πονά για τη νομιμότητα, αλλά επιχειρεί να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα"

Απαραίτητες οι αλυσίδες για τα οχήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής

Προβλήματα στις μετακινήσεις των οχημάτων παρουσιάζονται σε σημεία του οδικού δικτύου της Χαλκιδικής, έπειτα από χιονόπτωση, που σημειώθηκε. Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής, η κίνηση των οχημάτων σ’ ολόκληρο το ορεινό οδικό δίκτυο διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ Π.Ο. Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ

Με προπόνηση συνεχίστηκε, στο γήπεδο της Ολύνθου, η προετοιμασία του ΠΟΜ κάτω από της οδηγίες του νέου τεχνικού της ομάδος ΓΛΥΚΟ ΚΩΣΤΑ, ο οποίος δήλωσε: "Υπάρχει ένας ενθουσιασμός για το νέο ξεκίνημα. Θα κάνουμε μια ανασυγκρότηση της ομάδας εν όψη και του κενού που μεσολαβεί καθώς την Κυριακή παίζουμε με τους ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΥΣ που εγκατέλειψαν. Θα συνεχίσουμε τις προπονήσεις στο γήπεδο ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ πλέον και θα υπάρξει και ένα φιλικό για να βρίσκεται η ομάδα σε αγωνιστική ετοιμότητα,το ευχάριστο είναι οι ο κόσμος είναι κοντά στην ομάδα και θα φροντίσουμε να μην τον απογοητεύσουμε."
Επιμέλεια: Ν.Δ.

Το βίντεο που μας ζήτησαν κάποιοι φίλοι μας!

Τακτική κωλυσιεργίας, αποδυνάμωσης και απαξίωσης της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι καταγγέλει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αργύρης Λαφαζάνης

Η τοποθέτηση του Αργύρη Λαφαζάνη στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο Βατοπεδίου.
ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ
: Πάνω στο νομικό θέμα βεβαίως δεν μπορώ να πάρω θέση, δεν είμαι νομικός, αλλά και να ήμουν δεν θα διακινδύνευα να πάρω μια απόλυτη θέση, για το τι είναι το σωστό. Υπάρχουν όργανα, που πρέπει να κρίνουν, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής νομίζω ότι μπορεί να το κάνει αυτό, για να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Όμως, βλέποντας αυτά που προηγήθηκαν, αμέσως πριν τη διακοπή, βλέποντας δηλαδή και ακραίες εκφράσεις ...>>>>>>

και ακραίες συμπεριφορές, νομίζω ότι τα πράγματα εδώ μιλούν από μόνα τους. Νομίζω ότι δεν είναι ο πόνος για τη νομιμότητα που οδήγησε τους συναδέλφους σε αυτή τη συμπεριφορά. Νομίζω ότι δεν είναι η προσπάθεια, να βγάλουμε άκρη σε αυτή την τεράστια και τρομακτική υπόθεση, αλλά νομίζω και φοβάμαι ότι είναι μια προσπάθεια κωλυσιεργίας και ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν και άλλα.

Βεβαίως, το να διακόπτεται μια συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής, επειδή το θέλουν ένας έως δύο συνάδελφοι κραυγάζοντας, την πρώτη ώρα της συνεδρίασης της Επιτροπής, νομίζω ότι αυτή Επιτροπή θα έχει προβλήματα να αντιμετωπίσει και θα είναι, κυρίως, προβλήματα συμπεριφοράς. Επίσης, υπάρχει ευθύνη πέρα από τον προεδρεύοντα και το προεδρείο, να επανέλθει η σωστή λειτουργία στην Επιτροπή, διότι, πραγματικά, εγώ δεν θα ζητήσω να αυτοεξαιρεθώ, αλλά θα αποχωρήσω δηλώνω από την Επιτροπή, εάν επαναληφθούν φαινόμενα, σαν αυτό με τον κραυγάζοντα προηγουμένως συνάδελφο, που ανάγκασε σε διακοπή τη συνεδρίαση. Εγώ, συνήθως, περνάω απέξω από τα δικαστήρια, αλλά καμιά φορά μπαίνω και μέσα, όταν χρειάζεται να είμαι μάρτυρας ή οτιδήποτε άλλο. Όμως, δεν είδα ποτέ δικαστήριο να δίνει πρακτικά ανά μισή ή ανά μία ώρα, όπως δίνει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, να απομαγνητοφωνεί και δίνει τα πρακτικά στη δημοσιότητα, ανά μία ή ανά δύο ώρες. Έτσι λειτουργούν τα δικαστήρια;

Είναι δυνατόν ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, να ταυτίζει τη λειτουργία της Επιτροπής με λειτουργία δικαστηρίων, όπως τα ξέρουμε και μάθαμε πως λειτουργούν; Εάν, πράγματι υπάρχει δικαστήριο στον ελλαδικό χώρο, που να δίνει τα πρακτικά συνεδρίασής του ανά μισή ή ανά μια ώρα, τότε θα πρέπει να δεχτούμε και να ταυτίσουμε τη λειτουργία αυτής της Επιτροπής με τη λειτουργία των δικαστηρίων. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι είναι πολύ διαφορετική η λειτουργία των εξεταστικών επιτροπών και γενικότερα των επιτροπών της Βουλής από τα δικαστήρια.

Εγώ θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι δεν κατέθεσα σε προανακριτική διαδικασία, όπως ούτε ο κ. Παπουτσής, αλλά καταθέσαμε μόνο στην επιτροπή της Βουλής, επομένως, αυτό το κυρίαρχο επιχείρημά σας, ότι καταθέσαμε σε ποινική προκαταρκτική ή προανακριτική διαδικασία, δεν στέκει. Βέβαια, δεν θα ξαναεξεταστώ σαν μάρτυρας, διότι είναι αυτονόητο ότι εφόσον συμμετέχω στην Επιτροπή, δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναεξεταστώ σαν μάρτυρας. Υπάρχει, όμως, περίπτωση, να προσκομίσω πολλά στοιχεία, όπως και οποιοδήποτε μέλος της Επιτροπής. Δηλαδή, εάν κάποια μέλη της Επιτροπής έχουν στοιχεία για την υπόθεση, απαγορεύεται να τα φέρουν υπόψη της Επιτροπής;

Εφόσον, λοιπόν, συμμετέχω στην Επιτροπή, θα φέρνω και είπα πριν ότι αυτό θα πρέπει πρώτα να το εξετάσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου. Επομένως, στην πραγματικότητα μπορεί να μην καταθέσω σαν μάρτυρας, αλλά αυτή τη δυνατότητα, να βοηθήσω στο έργο της επιτροπής, θα την έχω κι εγώ, όπως και οποιοσδήποτε άλλος συνάδελφος που συμμετέχει. Θέτω, όμως, το ερώτημα εάν στη συνέχεια κάποιο μέλος της Επιτροπής, θεωρηθεί απαραίτητο να κληθεί σαν μάρτυρας, για παράδειγμα ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, γιατί να μην τον προτείνουμε να έρθει για μάρτυρας και ο κ. Δένδιας στην Επιτροπή; Δεν έχει γνώση, δεν χειρίστηκε το ζήτημα από κάποιο σημείο και μετά; Τι θα γίνει λοιπόν, θα ζητήσουμε τότε την παραίτησή του; Νομίζω ότι μπορεί και να φθάσουμε και εκεί. Επίσης, έναν άλλον Υπουργό της Κυβέρνησης, τον κ. Στυλιανίδη, ο οποίος δεν μπορεί να γνωρίζει κάτι για την υπόθεση; Αυτή η υπόθεση διαπέρασε την Κυβέρνηση και την παράταξη ολόκληρη. Είμαστε βέβαιοι ότι ο κ. Στυλιανίδης δεν έχει στοιχεία για την υπόθεση και δεν χρειάζεται να τον φέρουμε σαν μάρτυρα; Τι θα γίνει λοιπόν; Θα ζητήσουμε τότε την απομάκρυνση του;

Βεβαίως και έχει δίκιο ο κ. Σκυλλάκος. Το ζήτημα πέρα από την νομική του διάσταση, που θα κριθεί με τον τρόπο που νομίζω ότι φαίνεται ότι θα κριθεί, είναι μεγάλο. Το μεγάλο πολιτικό ζήτημα δεν είναι η συμμετοχή δύο Βουλευτών που γνωρίζουν την υπόθεση, που δεν πήραν θέση. Μάρτυρες είμαστε και δεν ήρθαμε για να ψηφίσουμε. Εσείς ψηφίσατε αγαπητοί συνάδελφοι, ο κ. Δένδιας και οι άλλοι τρεις συνάδελφοι που συμμετείχαν στην Επιτροπή. Εμείς δεν ψηφίσαμε, αλλά καταθέσαμε μαρτυρία και δεν πήραμε θέση. Μπορείτε να μου πείτε ποια ήταν η θέση, που υποστηρίξαμε εμείς; Εάν ήταν αθωωτική ή επιβαρυντική; Αν εκφράσαμε άποψη για το τι πρέπει να γίνει γύρω από την υπόθεση; Εάν πάμε εδώ, τότε αυτός που έχει εκπεφρασμένη άποψη, είναι πρώτα πρώτα ο κ. Δένδιας, ο οποίος είναι και μέλος της προηγούμενης Επιτροπής, ο οποίος ψήφισε το πόρισμα, αλλά και σαν Υπουργός της προηγούμενης Κυβέρνησης. Νομίζω λοιπόν ότι θα πρέπει να εξαιρεθεί, διότι έχει εκπεφρασμένη άποψη. Πώς είναι δυνατόν κάποιος, που έχει τόσο απόλυτα εκπεφρασμένη άποψη, να συμμετέχει στην Επιτροπή; Γνωρίζουμε τι θα ψηφίσει διότι ψήφιζε και την προηγούμενη φορά και αφού σαν Υπουργός Δικαιοσύνης έπαιξε κάποιο ρόλο στην υπόθεση, από ένα σημείο και μετά δεν έχει εκπεφρασμένη άποψη; Εγώ, κύριε Πρόεδρε, εφόσον ζητάει τη δική μας εξαίρεση, τότε εγώ ζητάω και την εξαίρεση του κ. Δένδια από την Επιτροπή.

Τελειώνοντας θα ήταν πολύ τιμητικό για μένα και τον συνάδελφο κ. Παπουτσή το να ζητούν την εξαίρεση μου από την Επιτροπή, θα ήταν πολύ τιμητικό, εξαιρετικά τιμητικό, αλλά δεν είναι, όμως, αυτό. Αυτό όμως που συμβαίνει το οποίο θα δούμε και στη συνέχεια, είναι μια προσπάθεια κωλυσιεργίας, η οποία εκδηλώθηκε σήμερα και με την ένσταση και με τις ακραίες εκφράσεις στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης. «Γκάφα» είπε ο κ. Στυλιανίδης. Επομένως, τι θα ακούσουμε στη συνέχεια, με ακραίες εκφράσεις όπως είναι η «γκάφα», αλλά και με ακραίες συμπεριφορές; Είναι βέβαιο, για μένα τουλάχιστον, ότι αυτή η παράταξη, που έχει τη μεγάλη ευθύνη, για αυτό το τρομακτικό ζήτημα βλάβης των συμφερόντων, όχι μόνο του δημοσίου, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας μου, ότι αυτή η παράταξη έχει χαράξει, σαν προοπτική και σαν στόχο της, να κωλυσιεργήσει και να μην αφήσει την Επιτροπή, να φτάσει σε σωστή κατάληξη και στην αλήθεια.

Όπως είπα και προηγουμένως δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσω την αυτοεξαίρεση μου. Είναι αυτονόητο ότι θα είναι σεβαστή, οποιαδήποτε επιστημονική άποψη του αρμόδιου οργάνου. Βέβαια είμαι στη διάθεση της παράταξης μου εννοείτε ότι είναι η αποχώρησή μου από την Επιτροπή.

Τσίπρας : Για τη διαφάνεια

Πριν από δέκα χρόνια ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, τότε πρόεδρος του Συνασπισμού, και ο Φώτης Κουβέλης συναντήθηκαν με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, τον κύριο Κακλαμάνη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που είχαμε αναλάβει τότε για τη διαφάνεια στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας.
Τότε οι λέξεις «διαφθορά», «διαπλοκή» ήταν περίπου ...>>>>>>

απαγορευμένες και όποιος τολμούσε να θίξει το μεγάλο αυτό θέμα, είχε να αντιμετωπίσει την επίθεση όλου εκείνου του πλέγματος εξουσίας, οικονομικής δύναμης και μέσων ενημέρωσης που καλλιεργούσαν τον μύθο της ισχυρής Ελλάδας, που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα τους ρυθμούς ανάπτυξης και προετοίμαζε τη μεγάλη ιδέα της Ολυμπιάδας.
Μιλήσαμε τότε για τις «πέντε θεσμοθετημένες και άτυπες εξουσίες». Οι εξουσίες είναι η εκτελεστική, η δικαστική, η νομοθετική, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η διαπλοκή.
Στον πρώην πρόεδρο της Βουλής καταθέσαμε τότε τις προτάσεις μας για την λειτουργία της Βουλής, τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Θεσμών, την κυριαρχία της αγοράς, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς, την διαχείριση των κοινοτικών πλαισίων στήριξης, τους εξοπλισμούς, τις ανεπάρκειες του πολιτικού συστήματος.
Έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε και τίποτε δεν έχει αλλάξει, ή μάλλον το μόνο που έχει αλλάξει είναι ο πολλαπλασιασμός της διαφθοράς και της διαπλοκής. Κανείς δεν έλαβε υπόψη του τις προτάσεις που καταθέσαμε τότε.
Έχουν περάσει δέκα χρόνια μέσα στα οποία είχαμε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και δύο εναλλαγές κυβερνήσεων, όλες στο όνομα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Χάσαμε όλες τις ευκαιρίες. Χάσαμε δύο ευκαιρίες συνταγματικής αναθεώρησης, χάσαμε όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες που έδιναν διέξοδο από αυτό το γερασμένο και άρρωστο πολιτικό και οικονομικό σύστημα.
Δέκα χρόνια πριν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι των κομμάτων εξουσίας, σχηματίζατε ουρές για να γνωρίσετε και να συναντήσετε τον κ. Χριστοφοράκο, σήμερα κανείς δεν τον γνωρίζει.
Το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με συσκέψεις, υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας, ούτε με προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις.
Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, είναι δικομματικό. Είναι προϊόν της μεταπολίτευσης, είναι δικό σας αποτέλεσμα. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο, δεν είναι ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Και όλη την διαδρομή της αδιαφάνειας και της διαπλοκής την βλέπουμε καθημερινά μπροστά μας στις αγροτικές κινητοποιήσεις.
Στις κινητοποιήσεις του πιο παραγωγικού και δημιουργικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας. Των αγροτών. Των οποίων ο αγώνας μας κάνει περήφανους.
Που αυτές τις ημέρες αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να ζουν με αξιοπρέπεια. Για το δικαίωμά τους να μένουν στον τόπο τους και να καλλιεργούν την γη τους. Και οι οποίοι δέχονται από την πλευρά της κυβέρνησης μια απίστευτη και εξοργιστική επίθεση συκοφαντίας.
Σας υπενθυμίζω λοιπόν ότι ένας βασικός λόγος που οι άνθρωποι αυτοί εξεγείρονται, είναι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων. Ούτε τα μισά από όσα δικαιούνται δεν πήραν. Και ακόμα χειρότερα, οι τράπεζες , ακόμα και η Αγροτική Τράπεζα, φρόντισαν να εξασφαλίσουν πρώτα απ όλα τα δικά τους συμφέροντα, παρακρατώντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών.
Αυτό, κύριε πρωθυπουργέ, δεν είναι μόνο ανήθικο. Είναι εντελώς παράνομο. Αν σκοπεύετε στ’ αλήθεια να προστατέψετε τους αγρότες, να εξασφαλίσετε το εισόδημα και τον μόχθο τους, ιδίως μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ασυδοσίας της αγοράς, προχωρήστε στη ριζική αλλαγή της συλλογικής οικονομικής οργάνωσης των αγροτών. Αλλά αυτό δεν τολμήσατε ούτε σαν τίτλο να το συμπεριλάβετε στον περιβόητο «κοινωνικό διάλογο». Δεν το επιτρέπουν οι προνομιακοί σας συνομιλητές. Οι απολύτως απαξιωμένες ηγεσίες στον συνδικαλιστικό και τον συνεταιριστικό αγροτικό χώρο.

Για τις εξελίξεις στην οικονομία

Μην επιχειρηματολογείτε ασκόπως, προσπαθώντας να συνδέσετε την προσπάθεια για έξοδο από την οικονομική κρίση, με τον «πόλεμο κατά της διαφθοράς». Πρώτον γιατί δε μπορείτε στον τομέα αυτό να ομιλείτε για διαφάνεια και για διαβούλευση όταν το Πρόγραμμα Σταθερότητας το περάσατε από τη βουλή σε μια συζήτηση στο πόδι. Και κυρίως όταν ψάχνουμε δυο μέρες τώρα να βρούμε την ομιλία σας στο Νταβός και την έχετε εξαφανίσει από προσώπου γης. Γιατί κύριε πρόεδρε. Τι έχετε να κρύψετε;
Και δεύτερον, δε μπορείτε να συνδέετε την οικονομική κρίση με το πόλεμο κατά της διαφθοράς γιατί ακόμα και εκεί που δεν είχαν διαφθορά δε σωθήκανε.
Η Ισλανδία, έβδομη χώρα στον κόσμο σε θεσμούς διαφάνειας και στην καταπολέμηση της διαφθοράς, χρεοκόπησε. Όπως είπα παραπάνω, αλλού βρίσκεται ο πυρήνας του προβλήματος.
Όσο το πολιτικό σύστημα χαϊδεύει τα αυτιά των τραπεζιτών, των πολυεθνικών, των καναλαρχών, τόσο θα μεγαλώνει η διαφθορά, τόσο το πολιτικό σύστημα θα υποχωρεί σε ισχύ, θα είναι όμηρος των οικονομικών συμφερόντων. Μπορούμε να συμφωνήσουμε στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών; Μπορούμε να συμφωνήσουμε στην αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, για τις εκλογικές δαπάνες; Για την αποτροπή δωροδοκίας σε περιπτώσεις προμηθειών του δημοσίου; Για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Αν μπορούμε, έστω και αργά, θα είναι ένα θετικό βήμα. Σας ζητάμε μάλιστα να δεσμευτείτε ώστε στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση όλα αυτά που μπορούν να γίνουν πράξη, να μην μείνουν στα χαρτιά.
Μην μας ζητάτε όμως συναίνεση σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Μην μας ζητάτε συναίνεση σε οικονομικές πολιτικές που μας επιβάλλουν ξένοι οίκοι και τράπεζες, αυτοί δηλαδή που δημιούργησαν την κρίση και σώθηκαν από ζεστό κρατικό χρήμα πριν από ένα χρόνο. ΄
Μη μας ζητάτε συναίνεση, στο όνομα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς, για σκληρά οικονομικά μέτρα. Δεν συναινούμε όταν το 21 % του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Όταν ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι είναι σε καθεστώς ημιαπασχόλησης, ανασφάλιστοι και κακοπληρωμένοι. Όταν οι αγρότες έχουν χάσει 25% του εισοδήματος τους σε μία δεκαετία και τώρα πάνε να τα χάσουν όλα. Μη μας ζητάτε συναίνεση στο πρόγραμμα σταθερότητας που πέρασε και δεν ακούμπησε από τη βουλή. Μπορεί να θέλετε να το κρύψετε. Σας λέμε όμως ότι δεν θα σας περάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης για το πρόγραμμα σταθερότητας. Και θα υποχρεωθείτε ενώπιον του ελληνικού λαού και της βουλής, να εξηγήσετε όσα εξηγείτε σχεδόν κρυπτόμενοι στους διαδρόμους του Νταβός.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης,

Δεν θα ματώσετε. Γιατί πολύ δύσκολα θα τα βάλετε με τα οικονομικά συμφέροντα, με όλο το πλέγμα της διαπλοκής που δημιούργησαν τα κόμματα στα οποία σήμερα είστε αρχηγοί. Η εξάρτηση του πολιτικού συστήματος, στην δικομματική του έκφραση, είναι τέτοια που οδηγεί στην καταστροφή των δημόσιων αγαθών έτσι όπως επιβάλλει το ιδιωτικό συμφέρον. Και στα κόμματά σας υπάρχουν πάρα πολλοί οπαδοί της εκχώρησης κάθε δημόσιου χώρου στην ιδιωτική σφαίρα και στα ποικιλώνυμα οικονομικά κέντρα.
Δείτε το πιο απλό θέμα, αυτό που ανέκυψε από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αλλά και της Μονής Μεγίστης Λαύρας στην Σκύρο, όσο και αν αποκρύφτηκε από τα μέσα. Μπορείτε σήμερα να προχωρήσετε σε ρύθμιση των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας? Ή θα βρεθείτε πάλι μπροστά στο περίφημο πολιτικό κόστος?
Εμείς, έχουμε δεσμευτεί πως θα καταθέσουμε προτάσεις νόμου για όσα η κυβέρνηση ξεχάσει να κάνει ή επιλέξει να τα κάνει χωρίς να τρομάξει όσους εκμεταλλεύονται την σημερινή κατάσταση.
Ο εκσυγχρονισμός των κυβερνήσεων Σημίτη, η μεταρρύθμιση των κυβερνήσεων Καραμανλή και η διαβούλευση της κυβέρνησης Παπανδρέου δεν μπόρεσαν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα.
Μπορούν όμως ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, η νεολαία, όσοι και όσες εναντιώνονται στο κυρίαρχο παραγωγικό μοντέλο και στους σκοπούς που υπηρετεί.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΜΙΛΙΑ

Για τη Διαφάνεια

Παρακολουθώντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τη σημερινή συζήτηση ένας ξένος, ένας εξωτερικός παρατηρητής, θα διαμόρφωνε την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι η χώρα του διαλόγου. Για μας, όμως, που ζούμε σε αυτή τη χώρα γνωρίζουμε καλά ότι δεν είναι η χώρα του διαλόγου αλλά παραλόγου.
Τα πιο ωραία χρόνια, από τη μεταπολίτευση και μετά τα σπαταλήσαμε συζητώντας. Και ακροβατώντας. Χάριν της διαφάνειας. Την οποία τελικά δεν την οικοδομήσαμε. Την εντοιχίσαμε. Και αφήσαμε τη διαφθορά ανενόχλητη, να πλουτίζει, να γιγαντώνεται, να αυθαδιάζει, να κυβερνά. Και να μοιάζει αήττητη.
Από το 1989 συζητούν τα κόμματα για τη διαφάνεια και τη διαφθορά. Όταν η πολιτική των «νέων τζακιών» της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (τη θυμάται σίγουρα ο σημερινός πρωθυπουργός την πολιτική αυτή) γέννησε το τέρας Κοσκωτά.
Έκτοτε, και επί μια εικοσαετία, υπό τον φόβο διασυρμού του πολιτικού συστήματος, δεν ενισχύθηκαν οι κανόνες διαφάνειας, αλλά έγιναν αδιαπέραστοι οι κανόνες ασυλίας.
Για να μην ξαναζήσει, δήθεν, ο τόπος ειδικά δικαστήρια το πρόβλημα της διαφθοράς γίνεται όλο και εντονότερο: Από την Αγία Τράπεζα της μονής Βατοπεδίου μέχρι τις τράπεζες της Ελβετίας και τις συμβεβλημένες με τις επιχειρηματικές, και άλλες, δραστηριότητες της Siemens.
Στο μεταξύ, και ενώ εκείνα τα τζάκια καθορίζουν ποιες είναι οι ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, αναδεικνύονται στις μέρες μας και κάποια καινούργια τζάκια. Τα οποία εισχωρούν σε προβληματικές επιχειρήσεις και μη και κυρίως σε επιχειρήσεις που διαπλέκονται με την ενημέρωση ή το ποδόσφαιρο. Χωρίς εμφανές επιχειρηματικό πλάνο. Απλώς αγοράζουν. Ποιος ασχολείται με αυτές τις δραστηριότητες; Ποιος τις παρακολουθεί;
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα;
Οι προμήθειες και οι αναθέσεις έργων. Πρόκειται για ένα σύστημα αξιών . Το οποίο έχει αναδείξει τη διαπλοκή ως το ακλόνητο πολιτικό σύστημα.
Το βλέπουμε το σύστημα αυτό να καθοδηγεί την πολιτική εξουσία και την κοινή γνώμη για τα λεγόμενα «αντιδημοφιλή» μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν για τη διάσωση της χρεοκοπημένης οικονομίας.
Να μην πληρώσουν όσοι πλούτισαν ανόμως. Ή πλούτισαν σκανδαλωδώς σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Να μη χρηματοδοτήσουν τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας όσοι τα τελευταία χρόνια συγκέντρωσαν αμύθητο πλούτο στα χέρια τους, χάριν της ευνοϊκής μεταχείρισης των κυβερνήσεων.
Να πληρώσουν όσοι συνήθως και πάντα χρηματοδοτούν τον πίθο των Δαναΐδων. Να πληρώσουν όσοι είναι καταδικασμένοι εν ζωή να βιώνουν το μαρτύριο του Ταντάλου. Ή του Σίσυφου. Το έχουμε ξαναπεί. Η Δημοκρατία είναι έννοια ταυτόσημη με την οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Για την οικονομία

Και έτσι, την ώρα που εμείς εδώ συμφωνούμε ότι η διαφάνεια είναι καλό πράγμα, βλέπουμε σκληρά μέτρα όπως περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων, επιπλέον φόρους, απορρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, να ανακοινώνονται από το Νταβός.
Να ζητείται εξ αποστάσεως από το λαό να υποστεί μείωση του εισοδήματος του, καθώς και επιπλέον φόρους, για να καλυφθεί το έλλειμμα που τα κόμματα εξουσίας, δημιούργησαν, εν μέσω χορού σκανδάλων, από το Χρηματιστήριο, τα ομόλογα και τη Siemens, έως το Βατοπαίδι και το σκάνδαλο της εξαγοράς Γερμανός-Cosmote.
Ποια όμως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφάνεια, μπορεί να έχει έστω μία μικρή επίφαση ειλικρίνειας , αν ο κόσμος δεν γνωρίζει ακόμα πώς μεταφράζονται για την τσέπη του, τα παιχνίδια των κερδοσκόπων;
Για ποια διαφάνεια μιλάμε, όταν τα spreads χτυπάνε κόκκινο, μόνο και μόνο από κάποιους υπαινιγμούς του κ Παπακωνσταντίνου, ότι αναζητεί δανειστές- επενδυτές, στην Ασία;
Η κυβέρνηση παρουσιάζει τον εαυτό της ως θύμα των πιέσεων. Είστε απολύτως ευθυγραμμισμένοι με τα σχέδια αυτά. Και τα υλοποιείτε χωρίς την παραμικρή αντίρρηση, χωρίς την παραμικρή διερεύνηση εναλλακτικών προτάσεων.
Είναι θλιβερό να βλέπουν οι πολίτες στα δελτία ειδήσεων το πρωθυπουργό, να υπερηφανεύεται στους διαδρόμους της συνόδου του Νταβός ότι στην Ελλάδα θα μυρίζει αίμα, ότι έχει κόψει εκατό χιλιάδες θέσεις εργασίας στο δημόσιο και ότι πρόκειται να περιορίσει και τις αποδοχές των εργαζομένων.
Είναι θλιβερό να συσκέπτεται ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με τους διοικητές της των τραπεζών και το μόνο εξαγόμενο από την σύσκεψη αυτή, να είναι η πρόθεση των τραπεζών να αυξήσουν τα επιτόκια στα δάνεια και να κόψουν δραστικά την χορήγηση δανείων. Μόνο για να σας επιδίδουν τελεσίγραφα τις έχετε τις τράπεζες ;
Τέλος είναι θλιβερή ή άρνηση της κυβέρνησης να εξετάσει το παραμικρό εναλλακτικό σχέδιο.
Σας είπαμε, πιέστε για την έκδοση ευρωομολόγου. Δεν το τολμήσατε εσείς, το τόλμησε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας. Εμείς δεν θέλουμε να πιέσουμε για να μην παρεξηγηθούμε. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόλμησε σήμερα να πει απλώς ότι το ευρωομόλογο είναι ενδιαφέρουσα ιδέα. Αλλά ξεκαθάρισε ότι εμείς δεν την προτείνουμε, γιατί δεν αρέσει στην ευρωζώνη. Το γιατί δεν αρέσει στην Ευρωζώνη, το είπε ένα στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στάρκ.
Γιατί αν υπάρξει ευχέρεια δανεισμού, δεν θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Και σας είπα και προηγουμένως ότι τώρα πρέπει να λέγονται με το πραγματικό τους όνομα αυτές οι μεταρρυθμίσεις, γιατί αφορούν ανθρώπινες ζωές. Αυτό λοιπόν είναι το σχέδιο. Να ξηλωθεί κάθε δικαίωμα και κάθε κατάκτηση μέσα στην ελληνική κοινωνία. Και εσείς συμπλέετε ενεργά με αυτό το σχέδιο, φροντίζοντας απλώς η αγανάκτηση του κόσμου να στρέφεται μόνο προς διάφορα αόριστα κερδοσκοπικά κυκλώματα.
Δεν πιέζετε για ευρωομόλογο γιατί δεν θέλετε να δώσετε το παραμικρό σήμα ανυπακοής. Για τον ίδιο λόγο δεν εξετάζετε την έκδοση ομολόγου για εσωτερικό δανεισμό. Δεν ζητάτε απευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Προτιμάτε να ξεπληρώστε το χρέος με συντάξιμα χρόνια, φτώχεια, ανεργία, εργασιακή ανασφάλεια και κοινωνική δυστυχία.
Το χρέος που δημιούργησαν εξοπλισμοί, τα άδεια και ερειπωμένα στάδια των Ολυμπιακών Αγώνων, οι επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις, οι φοροαπαλλαγές στην Εκκλησία. Γιατί αυτό σας ζητάνε ουσιαστικά. Και εσείς συμφωνείτε πρόθυμα και υλοποιείτε.

Και μια τελευταία παρατήρηση για να επανέλθω στο θέμα της διαφάνειας. Μην κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό, ότι τα μέτρα που έχετε δρομολογήσει, και τα οποία διαρκώς τα επανεξετάζετε σε χειρότερη βάση, θα είναι μέτρα προσωρινά. Αυτό που σχεδιάζετε για την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των κερδοσκοπικών πιέσεων, θα είναι μια τεράστια κοινωνική οπισθοδρόμηση. Θα είναι η υποθήκευση του παρόντος και του μέλλοντος για εκατομμύρια εργαζόμενους και ιδιαίτερα νέους ανθρώπους. Και έχουμε την πεποίθηση ότι μόλις τα στρώματα αυτά συνειδητοποιήσουν πως έχει στηθεί το παιχνίδι και τι ακριβώς πάτε να κάνετε, θα ξεσηκωθούν πραγματικά. Και τότε θα διαπιστώσετε ότι οι τύχες της κοινωνίας δεν καθορίζονται μόνο σε κλειστά δωμάτια, μεταξύ κερδοσκόπων και κυβερνήσεων σαν τη δική σας. Έχουν και οι λαοί λόγο για τις τύχες τους, έχουν και οι άνθρωποι δικαίωμα να έχουν λόγο για τις ζωές τους.

1/2/2010 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γιατί κάνουν θέμα τέτοια ... μικροποσά;

Γιατί όχι κάθε μέρα; Αντέχουμε στην πείνα!

Πολύγυρος τώρα...

Δύσκολη έως αδύνατη αυτή τη στιγμή η κίνηση οχημάτων στον Πολύγυρο χωρίς χιονολάστιχα ή αντιολισθητικές αλυσίδες, εξ αιτίας της χιονόπτωσης!
Προσοχή μεγάλη από τους οδηγούς!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ ΥΠΝΟΣΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Επειδή πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια,
επειδή πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα δίνουν απλόχερα τη βοήθεια τους…
Και επειδή πάντα κάποιοι έχουν περισσότερη ανάγκη…
Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, την Κυριακή 07.02.2010 στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών από τις 11:00π.μ. μέχρι τις 16:00μ.μ., οι Homeless Support σε συνεργασία με τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ θα διοργανώσουμε εκδήλωση για τη συγκέντρωση υποστρωμάτων και υπνόσακων, τους οποίους στη συνέχεια θα διανείμουμε σε άτομα στερούμενα στέγης ...>>>>>>

που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής.
Το προηγούμενο έτος, πάνω από 150 υπνόσακοι και περίπου άλλα τόσα υποστρώματα, συγκεντρώθηκαν χάρη στη δική σας ευγενική συνεισφορά. Πολίτες όλων των οικονομικών δυνατοτήτων αλλά και ηλικιών, από μικρά παιδιά μέχρι και ηλικιωμένοι, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο δημιούργησαν μια ζεστή αγκαλιά για 150 συνανθρώπους μας που λόγω των δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της εποχής αδυνατούν να καλύψουν την ανάγκη της στέγης.
Η δράση μας δεν έδωσε λύση, αλλά προσέθεσε μια επιπλέον φωνή στην ανάδειξη του σοβαρού αυτού κοινωνικού προβλήματος. Ελπίζουμε αυτή τη χρονιά η αγκαλιά μας να μεγαλώσει και η φωνή μας να ακουστεί πιο δυνατά ώστε να φτάσει σε όλους τους αρμόδιους φορείς και να συντελέσει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Καλούμε όλους τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι μπορούν και θέλουν, να φέρουν βοήθεια αλλά και να βοηθήσουν στη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας, συμμετέχοντας στην προσπάθεια ανακούφισης των αστέγων.
Όποιος επιθυμεί, μπορεί να συμμετέχει την ίδια και την επόμενη νύχτα, στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους άστεγους που ζουν στην πρωτεύουσα.

Για πληροφορίες:
Βασιλική Τζανάκου : τηλ. 6977 322 899
Στάθης Διομήδης: τηλ. 210 57 22 034 και 6972 259 600
Ηλ. Ταχυδρομείο: homeless.support14@gmail.com, ellinesenergoipolites@gmail.com
http://ellines-energoi-polites.blogspot.com/2010/02/blog-post.html