Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010

Παπανδρέου: Τώρα ή ποτέ οι μεγάλες αλλαγές!

Το σκίτσο είναι από τις ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δριβελέγκας, μιλάει στη “ ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ”, για τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

Ζητήσαμε από το Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής Γιάννη Δριβελέγκα συνέντευξη με αφορμή τις 100 ημέρες διακυβέρνησης της Χώρας από το ΠΑΣΟΚ.
Ενδιαφέροντα πράγματα μας λέει ο Βουλευτής Χαλκιδικής, η συνέντευξη:
ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ: Ποια είναι η εικόνα που σχηματίζει ένας κυβερνητικός Βουλευτής για τις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του, στην περίπτωση εσείς;
Απ. Με κάθε ειλικρίνεια σας λέω ότι οι πρώτες 100 ημέρες κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να δίνουν ελπίδα στο λαό μας ότι η χώρα θα βγει από τα αδιέξοδα που μας οδήγησαν οι πολιτικές της Ν.Δ. Σταθήκαμε όρθιοι και συνεπείς σε όσα είχαμε υποσχεθεί για τις εκατό πρώτες ημέρες, παρά την κατάσταση εγκατάλειψης που βρήκαμε. Παρά τα μεγάλα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Βέβαια μπορεί να υπήρξαν μερικές αστοχίες, αλλά αυτές εντοπίστηκαν και διορθώθηκαν.
ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ: Ποια είναι η άποψή σας για τον τρόπο επιλογής Γ. Γραμματέων στα υπουργεία, σας ικανοποιεί ο χρόνος που απαιτήθηκε για την κάλυψη των θέσεων; ...>>>>>

Απ. Ο τρόπος επιλογής των στελεχών της κυβέρνησης είναι πρωτόγνωρος. Αναμφισβήτητα ενισχύει την αξιοκρατία και την διαφάνεια, το αίσθημα δικαίου. Ως νέα διαδικασία έχει όντως και τα προβλήματά της. Οι όποιες καθυστερήσεις ή αστοχίες δεν πρέπει να ακυρώσουν την προσπάθεια της αξιοκρατίας και της διαφάνειας.

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ: Ως αντιπολίτευση το κόμμα σας στιγμάτισε, και σωστά, τις νυχτερινές τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια! Συμφωνείτε με την περίπτωση της τροπολογίας για την φορολογία της ακίνητης περιουσίας η οποία και κατατέθηκε με τον τρόπο που προαναφέρθηκε;

Απ. Πρώτον η τροπολογία δεν κατατέθηκε νύχτα. Δεύτερον δεν ήταν χαριστική τροπολογία, δεδομένου ότι προστάτευε τα συμφέροντα των πολλών αφού οι έχοντες και κατέχοντες ήθελαν να ωφεληθούν από τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. Οι χαριστικές τροπολογίες κοινοβουλευτικά ονομάζονται τροπολογίες της νύχτας . Τροπολογίες της νύχτας είναι αυτές που κατατίθενται όταν είναι σε εξέλιξη διαδικασία ψήφισης νομοσχεδίου, στην ολομέλεια της βουλής. Τρίτον κατατέθηκε εμπρόθεσμα σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον κανονισμό της βουλής και το σύνταγμα. Απόδειξη ότι θα συζητούνταν στην επιτροπή που έχω την τιμή να προεδρεύω, παραδέχομαι σε άσχετο νομοσχέδιο. Τώρα αν συμφωνώ ή όχι, νομίζω ότι, τα σχετικά δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας απαντούν στο ερώτημά σας. Με δικιά μου πρωτοβουλία, ως προέδρου της επιτροπής, και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου αποσύρθηκε η τροπολογία, για να κατατεθεί με τη μορφή του νομοσχεδίου. Έτσι διαφυλάξαμε το κύρος του κοινοβουλίου, όπως έχουμε την εντολή του Πρωθυπουργού, δεν σηκώσαμε “ μπαϊράκι “ όπως γράφτηκε.

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ: Σε σχέση με το πρόγραμμα "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ", ειπώθηκε και γράφτηκε ότι σημαντικές αντιδράσεις υπήρξαν από Βουλευτές γιατί χάνουν μεγάλο μέρος της πολιτικής τους "δύναμης"! Σας βρίσκει σύμφωνο, και σε πιο βαθμό, το σχέδιο Ραγκούση για την διοικητική μεταρρύθμιση;

Απ. Η διοικητική Μεταρρύθμιση ήταν μία από τις προτεραιότητες μας. Με συνέπεια λοιπόν υλοποιούμε όσα είχαμε υποσχεθεί. Θεωρώ ότι η πρώτη ανάγνωση έτυχε της αποδοχής των φορέων και των πολιτών. Η διαβούλευση, η διευκρίνιση των λεπτομερειών, η ενσωμάτωση των βελτιωτικών προτάσεων θα ολοκληρώσουν το σχέδιο. Η Διοικητική μεταρρύθμιση είναι το μέσο, το εργαλείο για να λυθούν προβλήματα της χώρας και όχι των βουλευτών. Έτσι στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις τη νέα αρχιτεκτονική του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ: Ποια είναι η θέση σας για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στη Χαλκιδική και πανελλαδικά;

Απ. Γνωρίζετε καλά ότι με την κοινωνική αυτή τάξη έχω ιδιαίτερους δεσμούς. Την υπηρέτησα την υπηρετώ και την στηρίζω όσο μπορώ. Φυσικά είναι δικαίωμά τους να αποφασίζουν πως θα διεκδικήσουν και τι θα διεκδικήσουν. Όμως οι κινητοποιήσεις πρέπει να στοχεύουν στην ενδυνάμωση της αγροτικής παραγωγής, στη λήψη ενισχυτικών μέτρων, στη βελτίωση των προϊόντων, στη μείωση του κόστους παραγωγής και μέσου αυτών στη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών. Τα αιτήματα που προβάλλονται, όπως τιμαριθμοποίηση του ποσού της ενιαίας ενίσχυσης ή η καταβολή όλου του ποσού χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί στην Ε.Ε., θεωρώ ότι δεν λύνουν κανένα πρόβλημα που τους απασχολεί. Με τέτοια αιτήματα αδικούν τους εαυτούς τους, τις προσπάθειές τους, τους αγώνες τους.

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ: Τα "βήματα" της κυβέρνησης θεωρείτε ότι είναι σε γοργό ρυθμό; Εκτιμούμε ότι η επικρατούσα άποψη είναι ότι όλοι περίμεναν ταχύτερους ρυθμούς και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα!

Απ. Μου δίνετε την αίσθηση ότι περιμένατε σε εκατό ημέρες να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα που δημιούργησε η ακινησία της προηγούμενης κυβέρνησης. Αλήθεια τι ρυθμούς μπορεί να περίμενε κανείς όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. έλεγε ότι η οικονομία της χώρας είχε θωρακιστεί, όταν έλεγε ότι το έλλειμμα ήταν 2,7% ύστερα έγινε 3,2% ύστερα λίγο πριν τις εκλογές 6% ή 8% και κατέληξε στο 12,7%; Με ποιο κύρος η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορούσε να αντιμετωπίσει τους εταίρους μας στην Ε.Ε., τη διεθνή κοινή γνώμη και τους χρηματοπιστωτικούς οίκους; Παρ΄όλα αυτά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αξιοπιστία τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας και συγχρόνως άνοιξε μεγάλα θέματα, όπως προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ, στις πρώτες 100 ημέρες άνοιξαν 76 Μ.Ε.Θ. έναντι καμιάς στα 5,5 χρόνια κυβέρνησης της Ν.Δ., έγιναν διορισμοί στο ΕΣΥ που επί 5,5 χρόνια η Ν.Δ. έλεγε ότι φταίει το ΑΣΕΠ, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, η Διοικητική Μεταρρύθμιση, ο Εκλογικός νόμος, η Μεταναστευτική πολιτική. Παράλληλα είναι έτοιμο στο σχέδιο σταθερότητας και ανάπτυξης που για πρώτη φορά θα συζητηθεί στη βουλή. Υπάρχει λοιπόν στην κυβέρνηση και ρυθμός και αποφασιστικότητα. Αξιολογείστε την βαρύτητα όλων αυτών των θεμάτων που άνοιξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε 100 ημέρες και συγκρίντετα με τα 5 ½ χρόνια της κυβέρνησης της Ν.Δ. Ειλικρινά προκαλώ.

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ: Υπουργοί της κυβέρνησης δίνουν την εικόνα ύπαρξης δύο ισχυρών ρευμάτων στην κυβέρνηση εκ των οποίων η μία φιλολαϊκότερη της άλλης (αντιδράσεις Παπουτσή), ένα σχόλιο;

Απ. Ξεχνάτε ότι ο Πρωθυπουργός, ο Γ. Παπανδρέου, τόνισε στην Κ.Ο. ότι δεν θέλει τους βουλευτές απλά και μόνο χειροκροτητές. Οι υπουργοί και οι βουλευτές έχουν άποψη και την εκφράζουν. Αυτό δεν σημαίνει αντίθεση, ρεύματα ή ομάδες. Η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι την κρίση δεν θα πληρώσουν αυτοί που δεν την δημιούργησαν, αυτοί που δε φταίνε σε τίποτα. Αν δείτε προσεκτικά τα μέτρα που αποφασίζονται εκεί καταλήγουν. Ακόμα και η παραδοχή ορισμένες φορές των αστοχιών, που συνέβησαν, είναι δείγμα της δημοκρατικής και συλλογικής λειτουργίας της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός, ο Γ. Παπανδρέου, και η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν θα αποχωρήσουν ποτέ από τη Βουλή, δηλ. από τα προβλήματα του Ελληνικού λαού. Θα είμαστε πάντα όλοι μαζί, με διαφορετικές πολλές φορές απόψεις, αλλά πάντα παρόντες με αποφάσεις προς όφελος των μη προνομιούχων.

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ: Κινείται η κυβέρνηση στο ρυθμό των προεκλογικών εξαγγελιών ή μήπως έχει παρεκκλίνει εξ αιτίας αστάθμητων παραγόντων ή αν θέλετε κακή εκτίμηση... των πραγμάτων;

Απ. Η κυβέρνηση κινείται με απόλυτη συνέπεια στις προεκλογικές της εξαγγελίες, όπως παραπάνω σας ανέλυσα, παρά τα νέα προβλήματα που ανακαλύπτουμε, όσο περνούν οι ημέρες.

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ: Και λίγα για τα τοπικά: Ζείτε τη Χαλκιδική, πολιτικά, τόσα χρόνια που σας επιτρέπουν, ως απόλυτο γνώστη των καταστάσεων, να έχετε και σωστές εκτιμήσεις και δε θέλουμε υπεκφυγές: Πέντε ή τρεις Δήμοι χρειάζεται η Χαλκιδική;

Απ. Το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευθεί για την Διοικητική Μεταρρύθμιση του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης η οποία θα περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν τη θεσμοθέτηση της περιφέρειας ως δευτεροβάθμιο επίπεδο συγκρότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από το κεντρικό κράτος προς την αιρετή περιφέρεια καθώς και από το επίπεδο της νομαρχίας στους νέους δήμους. Η νέα αυτή αρχιτεκτονική βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης. Η χωροταξία και ο αριθμός των νέων Δήμων για τη Χαλκιδική μας πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη στοιχεία και προοπτικές ανάπτυξης και όχι σκοπιμότητες, πολιτικές ή εκλογικές. Μ΄αυτές τις αρχές να είστε βέβαιος ότι θα εκφραστώ στην κατάλληλη στιγμή όταν τεθεί το θέμα στη διαβούλευση. Είναι λάθος τώρα να συζητήσουμε για τη χωροταξία αν δεν συμφωνήσουμε στην αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης.

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ: Οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής δεν φαίνονται ικανοποιημένοι ούτε κι από τη νέα κυβέρνηση! Είναι δική μας εσφαλμένη άποψη ή την συμμερίζεστε;

Απ. οι αγρότες της χώρας μας θεωρώ ότι ακόμα δεν είδαν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τώρα οι προσπάθειες που καταβάλει το Υπουργείο είναι να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα της προηγούμενης κυβέρνησης. Σε λίγες ημέρες από σήμερα η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα. Οι ελαιοπαραγωγοί ειδικά της Χαλκιδικής, είδαν έμπρακτα τις προθέσεις αυτής της κυβέρνησης. Μάλιστα η απόφαση για την στήριξή τους αποτέλεσε αφορμή αντίδρασης αγροτών άλλων περιοχών. Φυσικά η ικανοποίηση δεν μπορεί να προκύψει από την υλοποίηση του εν λόγω μέτρου, αλλά από τα μέτρα που μεθαύριο θα ανακοινωθούν. Τότε μπορούμε να κρίνουμε και να συγκρίνουμε πολιτικές για τον αγροτικό τομέα και όχι πολιτικές διαχείρισης επιδοτήσεων.

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ: Ο Δήμαρχος της Πρωτεύουσας, σε συνάντηση που είχατε μαζί του πρόσφατα, έθεσε υπόψη σας 12 σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την πόλη! Εκτιμάτε πως θα μπορέσουν να προχωρήσουν κάποια απ' αυτά και πότε; Παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας αυτό που λέμε στο Πολύγυρο: "Να δούμε τις μπουλντόζες να δουλεύουν"!

Απ. Αν και δεν σας κρύβω ότι θα ήθελα να συζητήσουμε με όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, πράγματι συναντηθήκαμε και κουβεντιάσαμε με το Δήμαρχο Πολυγύρου για τα προβλήματα που απασχολούν την πόλη, την Πρωτεύουσά μας. Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τίποτα και για να είμαι συγκεκριμένος, όπως λέτε « να δούμε μπουλντόζες να δουλεύουν », θεωρώ ότι είναι έργα άμεσης προτεραιότητας η ανατολική παράκαμψη, που είναι ώριμο έργο, το οδικό τμήμα από Γαλάτιστα μέχρι τα όρια του Νομού και η αποκατάσταση του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού. Συγχρόνως ξαναλέω δεν πρέπει να αδιαφορήσουμε για τα υπόλοιπα, όπως βιολογικοί, αντιπλημμυρικά, γηροκομείο κ.τ.λ.

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ: Τελειώνοντας κ. Δριβελέγκα, πείτε μας δυο κουβέντες για το έργο της Επιτροπής, την Προεδρία της οποίας σας εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός.

Στις επιτροπές όπως αντιλαμβάνεστε γίνονται οι επεξεργασίες των νομοσχεδίων. Ως εκ τούτου προκύπτει αρκετή και υπεύθυνη δουλειά, ατέλειωτες ώρες συσκέψεων και συνεδριάσεων. Τελικά όμως μένει η αίσθηση ικανοποίησης για τη συμμετοχή στην επίλυση των προβλημάτων του πολίτη.

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ: κ. Βουλευτή, κλείστε εσείς, την πρώτη συνέντευξη πολιτικού προσώπου της Χαλκιδικής σε blog, με ότι πιστεύετε ότι έπρεπε να αναφερθεί και δεν αναφέρθηκε από εμάς!

Αφού σας ευχαριστήσω για τη τιμή που μου κάνατε να είμαι ο πρώτος πολιτικός στο νομό, που δίνει συνέντευξη σε blog της Χαλκιδικής, θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπατριώτες μου, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες ότι μπορούν να πιστεύουν, να ελπίζουν και να περιμένουν πολλά από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Υποσχεθήκαμε σεβασμό στον πολίτη και θα το τηρήσουμε. Υποσχεθήκαμε κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και θα το τηρήσουμε. Υποσχεθήκαμε Δημόσια παιδεία και υγεία και θα το τηρήσουμε. Υποσχεθήκαμε αξιοκρατία, ισοπολιτεία, διαφάνεια και θα το τηρήσουμε. Πιστεύουμε στις δυνατότητες των Ελλήνων, όπως και οι Έλληνες, στις 4 του Οκτώβρη, πίστεψαν το Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ: Σας ευχαριστώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις 100 ημέρες ΠΑΣΟΚ

Απόφαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
1. Οι 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την ολομέτωπη επίθεση στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, της νεολαίας, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Το ΠΑΣΟΚ, με ταχύτερους ρυθμούς από ότι και οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις είχαν εκτιμήσει προεκλογικά, ...>>>>>

ολοκληρώνει το έργο των κυβερνήσεων Σημίτη παλιότερα και της ΝΔ την τελευταία πενταετία.
Η χώρα μας βιώνει τις πιο οδυνηρές συνέπειες των νεοφιλελεύθερων επιλογών, που πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ξέσπασε πριν ενάμισι χρόνο.
Επί πλέον η μείωση των εισοδημάτων, η ραγδαία άνοδος της ανεργίας και η κλιμάκωση της απορρύθμισης της εργασίας, η νέα φοροεπιδρομή στα μικρά και μεσαία λαϊκά εισοδήματα, τα σχέδια για επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και σε άλλους κρίσιμους τομείς, η ολοκλήρωση της κατεδάφισης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και του κοινωνικού κράτους συνολικά, η ενίσχυση των μέτρων αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας, το σχέδιο «Καλλικράτης» και η προετοιμασία ενός ακόμα πιο καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου κλπ., είναι οι βασικές επιλογές που σηματοδοτούν την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το σύντομο πρώτο διάστημα. Οι επιλογές αυτές προωθούνται σε πλήρη συντονισμό με τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και του ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστική απ’ αυτή την άποψη είναι και η υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας.
Η συνέχεια στην κατολίσθηση του ΠΑΣΟΚ στη λογική του νεοφιλελευθερισμού προβλέπεται ακόμα χειρότερη.
Μέσα σε αυτό το τοπίο ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες του, επιδιώκει να συμβάλλει αποφασιστικά στην οργάνωση και κλιμάκωση των αντιστάσεων απέναντι σε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές. Η καμπάνια για την επισφάλεια είναι μια από τις κεντρικές του πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη διαφωνία του με το σύμφωνο σταθερότητας και υπογραμμίζει την απαίτηση για κατάργηση αυτού του συμφώνου και την ακύρωση του προγράμματος σταθερότητας που, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση ,προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, προσπαθώντας έτσι να κλειδώσει για τρία χρόνια μια αντιλαϊκή πολιτική στο όνομα της ανάγκης διεξόδου από την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις δικές του προτάσεις, ενταγμένες σ’ ένα συνολικό εναλλακτικό σχέδιο, θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες και δράσεις σε κρίσιμα ζητήματα, και ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, με στόχο να αντικρούσει της κυβερνητικές πολιτικές. Για τη στήριξη και προώθηση των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών του, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει συγκεκριμένα μέτρα για την οργανωτική του ανασυγκρότηση και την ενίσχυση της «κοινωνικής γείωσης» του, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της πρόσφατης 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψής του.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επανειλημμένα, έχει αποσαφηνίσει ότι η Ριζοσπαστική Αριστερά βρίσκεται στον αντίποδα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής και είναι βασικός πολέμιος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είτε από τις δυνάμεις της Δεξιάς είτε από τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας. Συνεπώς οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες ή εκκλήσεις για συνεργασίες στη λογική της «κεντροαριστεράς» ή για «εθνική συνεννόηση» και «κοινωνική συναίνεση», είναι ριζικά αντίθετες με την λογική μας και τους πολιτικούς μας στόχους. Πολύ περισσότερο όταν αυτές προέρχονται από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πολιτικό σχήμα συνεργασίας των δυνάμεων που τον συναπαρτίζουν καλεί τον ελληνικό λαό να μην αποπροσανατολίζεται από τέτοιες επιλογές και ενέργειες και να εντείνει την πάλη του ώστε να αποκρουστεί η αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και των δυνάμεων του Κεφαλαίου. Καλεί τους βουλευτές, όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς να συμβάλουν στην ακόμη μεγαλύτερη αποκάλυψη και καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και στην οργάνωση της μαζικής αντίστασης του λαού μας.

Το Γραφείο Τύπου

Η Αίγλη του Λεωνίδα

Του Θανάση Καρτερού (Η ΑΥΓΗ 13/1/10)
Μήπως τα έχει χαμένα ο Κύρκος; Μήπως, ακόμα πιο πολιτικό, τα έχουν χαμένα όλοι όσοι έχουν περάσει τα ογδόντα, ή τα εβδομήντα, ή τα εξήντα; Μήπως συνεπώς πρέπει τους παλιούς, ή τουλάχιστον τους παλιότερους, να τους κηρύξουν οι οργισμένοι πολιτικά νεκρούς, με απόφαση κάποιου ειδικού θεματικού συνεδρίου με τη συμμετοχή γεροντολόγων; Με εξαίρεση εκείνους που οι απόψεις τους και οι κινήσεις τους είναι εντάξει, βέβαια, και δεν έχουν το χούι να αποκλίνουν από το κανονικό;
Αν πάλι όχι, αν η Αίγλη του Λεωνίδα δεν ήταν γεροντική ...>>>>>

παραξενιά, μήπως έχουν δίκιο οι ιστοριοδίφες, που υπογραμμίζουν όχι τη φυσική, αλλά την οπορτουνιστική ηλικία του αδιόρθωτου; Ο οποίος ως γνωστό, σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες, υπήρξε πάπας του αναθεωρητισμού και διάκονος της αστικής τάξης επί δεκαετίες; Και του οποίου η αίγλη γενικώς και ειδικώς η προχτεσινή Αίγλη δεν υπήρξε παρά αμοιβή της αστικής τάξης για τις υπηρεσίες του στο αστικό πολιτικό σύστημα, όπως αποκαλύπτει ο φιλόφρων "Ριζοσπάστης";

Αν ούτε κι αυτό, αν ο συγκεκριμένος υπερήλιξ και οι υπερήλικες γενικώς έχουν ίσα δικαιώματα με τους straight αριστερούς, αν η γνωμάτευση περί ανίατου οπορτουνισμού θεωρηθεί ιατρικό λάθος, τότε μήπως έχουν δίκιο οι εξοστρακιστές που αναρωτιούνται πού βρήκε το δικαίωμα να διαθέτει απόψεις; Ακόμα χειρότερα να τις λέει δημοσίως και με εκνευριστική επιμονή; Και τρισχειρότερα να οργανώνει δείπνο για να δώσει αίγλη στις απόψεις του κι ένα δείγμα πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται το πολιτικό και αριστερό δέον γενέσθαι;

Ό,τι κι αν ισχύει πάντως, ένα έχει σημασία: Μπορεί ο περί ου ο λόγος να πολέμησε τους Γερμανούς, τους ταγματασφαλίτες και τους Εγγλέζους, να έμεινε όρθιος στην ήττα, να πέρασε τη μισή ζωή του στο σύρμα και στις φυλακές, να καταδικάστηκε σε θάνατο, να πείνασε και να δίψασε τη δικαιοσύνη σε τραγικές συνθήκες διώξεων, να έφαγε όλη του τη ζωή σε μάχες για την αριστερά και τη χώρα. Αλλά δεν μπορεί να δίνει ακόμα μάχες για την αριστερά και τη χώρα, με το δικό του μάλιστα ξεροκέφαλο τρόπο! Να επιμένει δηλαδή ζωντανός, στερώντας από τόσο κόσμο την απόλαυση να στεφανώσει το μνημείο του. Και ως ζωντανός να κάνει λάθη, όπως αυτό της Αίγλης, πράγμα απαράδεκτο στην αριστερά των αλάνθαστων...

Πολύγυρος 1942 ...


"Η χιτλερική υπηρεσία "2000" στη Θεσσαλονίκη, 1942, στρατολογούσε και εκπαίδευε "ΕΛΛΗΝΕΣ" πράκτορες σε ειδικά διαμορφωμένα στρατόπεδα!
...Δημιούργησε επίσης την υπηρεσία Front Aufklarungs Truppen (FAT), δηλ. τμήματα Αναγνώρισης Μετώπου με έδρα τη Θεσσαλονίκη και παραρτήματα στην Κοζάνη, στον Πολύγυρο και στη Λαμία."
Θα είχε ενδιαφέρον, τυχόν, επιζώντες να μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες για ενημέρωση όλων μας!

Αυτό που ταιριάζει στην οικογένεια του ΤΕΩΣ...

Παγκόσμιος θρήνος...

Στις Σέρρες, ο Δριβελέγκας, επικεφαλής κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Χαλκιδικής κ. Γιάννης Δριβελέγκας θα βρίσκεται την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010 στις Σέρρες ως επικεφαλής κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ με θέμα συζήτησης το πρόγραμμα 100 ημερών του ΠΑΣΟΚ.


ΝΕΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ-ΝΕΟΙ ΣΕΡΡΩΝ 1-0

Η Σερραϊκή ομάδα είχε την υπεροχή, αλλά οι νέοι της Χαλκιδικής έκοβαν με επιτυχία τις επιθέσεις των φιλοξενουμένων. Ο αγώνας έγινε στο στάδιο των Μουδανιών, μπροστά σε λίγους φιλάθλους, παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Οι Σερραίοι έχασαν δύο κλασικές ευκαιρίες στο 13΄ και 14΄, όταν ο τερματοφύλακας Σταγκώνης απέκρουσε ...>>>>>

σουτ εξ επαφής του Κουρμπανίδη και κεφαλιά του Παπακώτσιου (στη δεύτερη περίπτωση η μπάλα βρήκε και το οριζόντιο δοκάρι και κατέληξε κόρνερ). Στο 18΄ ο Καραδήμος ολιγώρησε, έτσι επενέβη ο Μπίμπης και απεσόβησε. Στο 34΄ άστοχη έξοδος του Σταγκώνη και ο Μανίκας απομάκρυνε σωτήρια, στο 44΄ η Χαλκιδική σημείωσε το γκολ, όταν ο Πελτέκης από μακριά είδε τον Μπίμπη εκτός εστίας και τον «κρέμασε». Στο 76΄ ο Μπονιέρης και στο 78΄ ο Νικηφόρου έχασαν σημαντικές ευκαιρίες, στο 79΄ κοντινό σουτ του Σερέκα βρήκε στο κάθετο δοκάρι. Από τη Χαλκιδική διακρίθηκαν οι Σταγκώνης, Σιδηρόπουλος, Πελτέκης, Τσακαλίδης, από τις Σέρρες κορυφαίοι οι Κασέρης, Σερέκας, Κουρμπανίδης, Κουφοκώτσιος.

ΝΕΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Σταγκώνης, Δοκλοδήμος, Πανανός, Μανίκας, Σιδηρόπουλος, Κατσαρός, Κουρουτσαλάκης, Καραδήμος (55΄ Μανωλακούδης), Πελτέκης (76΄ Κορεξιανός), Τσακαλίδης, Τσαλδάρης.

ΝΕΟΙ ΣΕΡΡΩΝ: Μπίμπης, Πανίδης, Κυριακίδης, Κουφοκώτσιος, Πρόβατος (46΄ Κασέρης), Μαυρομάτης (65΄ Νικηφόρου), Μπονιέρης, Κουρμπανίδης, Σερέκας, Γιαννόπουλος (80΄ Γουραλές), Τσαούσης.

Κοπή πίτας!

Τρία κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη

Τρία συγκλονιστικά κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη που πρέπει να διαδοθούν και να διαβαστούν από κάθε Έλληνα που ενδιαφέρεται για το μέλλον αυτού του τόπου...
Δ.Ε.Ε.
ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΩΤΟ
"Σ’ αυτή την ιστορική καμπή που βρισκόμαστε, τρία είναι τα κύρια μέτωπα στα οποία οφείλουμε να πάρουμε σαφή στάση: Το πρώτο αφορά την Κύπρο και το σχέδιο Ανάν. Το δεύτερο αφορά τα Σκόπια και το όνομα «Μακεδονία». Και το τρίτο την υπεράσπιση της ελληνικότητας μπροστά στην επίθεση που δέχεται από ανθελληνικές και διεθνείς οργανωμένες δυνάμεις. ...>>>>>

1) Κύπρος: Παρά το ότι ο ελληνοκυπριακός λαός απέρριψε το Σχέδιο Ανάν με μεγάλη πλειοψηφία (70%), εν τούτοις τόσο μέσα στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν πρόσωπα και δυνάμεις που συνωμοτούν, ώστε με την δημιουργία καταλλήλων συνθηκών να το επιβάλουν τελικά, μιας και η επικράτησή του εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στόχο της πολιτικής των ΗΠΑ, που θέλουν μ’ αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουν ένα σημαντικό στρατηγικό έρεισμα για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα σχέδιά τους στην Μέση Ανατολή. Είναι ανάγκη λοιπόν να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε να ακουστεί η φωνή της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που δεν συμφωνεί στην εφαρμογή αυτού του Σχεδίου, το οποίο είναι αντίθετο με τα συμφέροντα της Κύπρου και ειδικότερα των Ελληνοκυπρίων, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνικού Έθνους.
2) Σκόπια: Δεν θα πρέπει να έχει για μας καμμιά απολύτως σημασία το γεγονός ότι τα έχουν ήδη αναγνωρίσει με το όνομά τους πολλά κράτη δια διάφορους εμφανείς λόγους. Στην πραγματικότητα όσοι το κάνουν, αγνοούν ή και περιφρονούν την ιστορική αλήθεια. Άγνοια ασυγχώρητη, που οδηγεί στην ουσιαστική γελοιοποίησή τους. Το γεγονός και μόνο ότι έτσι θα νομίζουν ότι με την επιλογή τους αυτή θα συνυπάρχουν με τα τρισέγγονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα αποτελεί γι’ αυτούς αιτία χλευασμού και υποτίμησης της σοβαρότητάς τους. Και υποθέτουμε ότι είναι περιττό να επαναλάβουμε εδώ τα λόγια του ίδιου του πρώην Προέδρου των Σκοπίων κ. Γκλιγκόρωφ, ότι δηλαδή οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι, η εθνικότητά τους Σλαβική και η γλώσσα τους ένα μείγμα Σλαβικής και Βουλγαρικής διαλέκτου.
Εκείνο όμως που θα πρέπει να μας αφορά ως Έλληνες, είναι το γεγονός ότι ορισμένοι ηγέτες των Σκοπιανών αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το όνομα «Μακεδονία», ανακηρύσσοντας τον εαυτό τους ως μοναδικούς απογόνους-κληρονόμους της αρχαίας Μακεδονίας, του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και με το εύρημα της «Μακεδονίας του Αιγαίου» να διεκδικούν χωρίς ντροπή τα εδάφη της σημερινής ελληνικής Μακεδονίας από δύση σε ανατολή χαράζοντας σαν σύνορα στον νότο τις παρυφές του Ολύμπου! Φτάνουν στο σημείο μάλιστα να διατείνονται ότι η Θεσσαλονίκη, που την προορίζουν ως πρωτεύουσά τους, βρίσκεται σήμερα υπό ελληνική κατοχή!
Πρόκειται για ένα βλακώδες, αισχρό και προσβλητικό παραλήρημα, απέναντι στο οποίο το μόνο που ταιριάζει σ’ έναν υπεύθυνο λαό και ένα υπεύθυνο κράτος είναι η απόλυτη περιφρόνησή. Που σημαίνει ότι δεν δεχόμαστε καμμιά σχέση και ακόμα πιο πολύ καμμιά συζήτηση μαζί τους. Είτε μόνοι μας είτε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ όπως γίνεται σήμερα. Και το μόνο που οφείλουμε να πράξουμε είναι να δηλώσουμε καθαρά ότι εμείς δεν πρόκειται ποτέ να τους χαρίσουμε το όνομα «Μακεδονία» και ότι δεν θέλουμε να έχουμε καμμιά σχέση οικονομική και διπλωματική μαζί τους.
Κλείνουμε τα σύνορα. Και δεν καταδεχόμαστε ούτε να τους εμποδίσουμε να μπουν στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης, που τόσο πολύ επιθυμεί την παρουσία ανάμεσά τους των γνήσιων απογόνων του …Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ας τους χαίρονται λοιπόν, μιας και στην πραγματικότητα απολαμβάνουν την πλήρη εύνοια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που έχουν ήδη μεταβάλει μαζί με το Κόσοβο και τα μισά Σκόπια σε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές τους βάσεις στον κόσμο. Με άλλα λόγια αποτελούν ήδη ένα στρατηγικής σημασίας προτεκτοράτο των ΗΠΑ και για τον λόγο αυτόν οι απειλές τους με στόχο τα εδάφη μας θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν.
Μετά από όλα αυτά η συμμετοχή μας στις διαδικασίες που μας επιβάλλονται άνωθεν για δήθεν σύνθετες ονομασίες για όλες τις χρήσεις και πράσινα άλογα -γιατί αυτό που θα γίνει τελικά είναι να παραμείνει το όνομα «Μακεδονία»- αποτελεί απαράδεκτη υποχώρηση, που θίγει την σοβαρότητα και την αξιοπρέπειά μας.
Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά ότι. η στάση αυτή δεν ταιριάζει σε λαούς όπως ο δικός μας, που είχε το θάρρος να αντιταχθεί στους ισχυρούς σε δύσκολες και κρίσιμες περιόδους προστατεύοντας την ιστορία του, την τιμή και την υπερηφάνεια του.
3) Το τρίτο και σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει, είναι η αποκάλυψη και καταγγελία στον ελληνικό λαό των κύκλων, ομάδων και οργανώσεων που σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς επιδιώκουν την κατεδάφιση της ελληνικότητας. Μεταξύ των διεθνών οργανώσεων πρωτεύοντα ρόλο έπαιξε το «Ίδρυμα Σόρος», που συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των δυνάμεων που αποφάσισαν την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τον πόλεμο στην Γεωργία και την αποσύνθεσή της, την υποταγή στη Δύση της Ουκρανίας και που σήμερα αναμοχλεύουν τους εθνικισμούς στην Αλβανία προετοιμάζοντας το όραμα για την Μεγάλη Αλβανία με τη δημιουργία του Κοσόβου και με στόχο την Ήπειρο (Τσαμουριά) αλλά και στα Σκόπια με την ενίσχυση της προβολής της «Μακεδονίας του Αιγαίου».
Όσον αφορά τη χώρα μας, με στόχο το ...χτύπημα της ελληνικότητας, αποβλέπουν στην αποδιοργάνωση της συνοχής του ελληνικού έθνους ξεκινώντας από την παραμόρφωση ιδιαίτερα της σύγχρονης ιστορίας μας -πριν, κατά και μετά την επανάσταση του 1821- και την εξάλειψη του ελληνικού πολιτισμού, παραδοσιακού και σύγχρονου.
Ορισμένοι Έλληνες, ουσιαστικοί πράκτορες αυτών των ύποπτων διεθνών οργανώσεων εργάζονται εδώ και πολύ καιρό συστηματικά. Έχουν διεισδύσει μέσα στους πλέον σημαντικούς και ευπαθείς τομείς της κοινωνικής μας ζωής, όπως η Παιδεία, η εξωτερική πολιτική, τα ΜΜΕ, καθώς και στους κομματικούς χώρους έχοντας ήδη κατορθώσει να σταθεροποιήσουν ένα σημαντικό προγεφύρωμα με την οικονομική ενίσχυση των ξένων και στηριζόμενοι στην άγνοια των πολλών και στην αποσιώπηση εκ μέρους των οπορτουνιστών έχουν ήδη προξενήσει μεγάλες βλάβες στην παραδοσιακή συνοχή του λαού μας τουλάχιστον ως προς τις παραδοσιακές του αξίες, που τον έκαναν να είναι αυτός που είναι.
Σε πείσμα όλων των δεινών που κατά καιρούς δοκιμάζουν την αντοχή του. Επομένως η καλλιέργεια του πατριωτισμού αποτελεί σήμερα τη μοναδική απάντηση, ώστε ο λαός μας να μπορέσει να αποκρούσει ενημερωμένος, ενωμένος και άγρυπνος αυτό το σατανικό σχέδιο ξεσκεπάζοντας και απομονώνοντας τους εχθρούς του, όποιοι και αν είναι και όπου κι αν βρίσκονται. Αρκετά κοιμηθήκαμε έως τώρα.
Καιρός να ξυπνήσουμε, να εγερθούμε, να εξεγερθούμε και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε όπως αρμόζει τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την ιστορία, τον πολιτισμό, το ήθος, τις παραδόσεις και τελικά την ακεραιότητά μας.
Αθήνα, 21.12.2009
Μίκης Θεοδωράκης

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
Προς κ. Στέφανο Ληναίο - 21.12. 2009
Αγαπητέ μου Στέφανε,
Προχτές το βράδυ στην ΝΕΤ ο Νίκος Δήμου στην εκπομπή «Στα άκρα» επαναλάμβανε τις γνωστές απόψεις Ρεπούση-Λιάκου-Κουλούρη-Άννας Φραγκουδάκη και του νέου «φρούτου», της κ. Δραγώνα, τ. βουλευτού του ΠΑΣΟΚ και «ειδικής γραμματέως του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων» δηλαδή στην καρδιά της διαμόρφωσης της σκέψης, των γνώσεων και του ήθους των Ελλήνων του μέλλοντος.
Στην «παρέα»,συμμετέχει και ο κ. Νίκος Μουζέλης, σύζυγος της κ. Θ. Δραγώνα, καθηγητής του LSE (?) και επιστημονικός υπεύθυνος του «Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ»!!! Άλλο ένα πόστο-κλειδί. Το 1999 συναντάμε την κ. Δραγώνα μαζί με τους «επιφανέστερους Έλληνες αναθεωρητές ιστοριογράφους» σε διεθνές συνέδριο στην Χάλκη του CDRSEE (Κέντρο για την Δημοκρατία και την Συμφιλίωση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη) και του ΕΛΙΑΜΕΠ (έδρα του κ. Βερέμη) με θέμα την «Εθνική Μνήμη» (δηλ. λέω εγώ, «πώς θα καταργήσουμε την εθνική μας μνήμη»).
Η κ. Δραγώνα στο βιβλίο της «Τι είν' η πατρίδα μας;» πιάνει τον ...ταύρο από τα κέρατα (θαύμασε ύφος γραφής): «Η ελληνική ταυτότητα δεν υπήρχε πριν από τον 19ο αιώνα. Δημιουργήθηκε έξωθεν σε μια εποχή εθνικισμού, αποικιοκρατίας και επεκτατικού ιμπεριαλισμού. Κοντολογίς κάποιοι από το εξωτερικό μας είπαν τον 19ο αιώνα ότι είμαστε Έλληνες κι εμείς το δεχθήκαμε για να κονομήσουμε (!!!) πουλώντας το παραμύθι ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων».
(Τρέμετε άθλιοι «κονομάκηδες» Σεφέρη και Ελύτη, που στην ομιλία σας κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ υμνήσατε την συνέχεια του ελληνικού έθνους από τον Όμηρο έως σήμερα). Στο εν λόγω βιβλίο της η σύμβουλος της κ. Άννας Διαμαντοπούλου αναφέρει σχετικά: «Η αρχαιότητα χρησιμοποιείται σαν πρότυπο υπεριστορικό (!) με αποτέλεσμα να "αποδεικνύει" την αναξιότητα της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτισμού της».
Επίσης το Έθνος περιγράφεται ως «οντότητα υπερχρονική και στατική» με αποτέλεσμα "να ναρκοθετείται η έννοια της εξέλιξης και να καλλιεργούνται αντίθετα με τις αξίες της εποχής μας εθνοκεντρισμός και ξενοφοβία".
Ο μόνος που απάντησε δημοσίως σ' αυτά απ' ό,τι γνωρίζω, είναι ο Κώστας Γεωργουσόπουλος σε τελευταίο άρθρο του στα «ΝΕΑ», ο οποίος προς τιμήν του απαντώντας σε σχετικό με τα παραπάνω άρθρο της κ. Άννας Φραγκουδάκη, στενής φίλης και ομοϊδεάτισσας της ειδικής γραμματέως του υπουργείου Παιδείας:
"Η κ. Φραγκουδάκη θεωρεί πως κάθε αναφορά σε πατρίδα, πατριωτισμό, έθνος είναι συντηρητική, δεξιά και σχεδόν φασιστική πολιτική (...). Έτσι καλό θα είναι να απαλειφθούν από τα σχολικά βιβλία όλα τα ποιήματα, τα διηγήματα και τα δοκίμια που αναφέρουν θετικούς χαρακτηρισμούς ως έννοιες «πατρίδα», «έθνος». Πρέπει ευθύς να αφαιρεθούν από τα σχολικά εγχειρίδια όλες οι αναφορές που υπάρχουν στο έργο του Σολομού και ιδίως στον πατριδοκαπηλικό «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» στις έννοιες «πατρίδα» και «έθνος». Αν δεν γίνεται να καταχωνιαστεί η «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» του Παπαρηγόπουλου, καλό θα είναι να καεί. Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει να καεί και μάλιστα δημοσίως το φασιστικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα «Για την Πατρίδα». Να εξοβελιστούν τα δεκατετράστιχα του Παλαμά «Πατρίδες» (...). Εντός σύντομης προθεσμίας πρέπει να αλλάξουν όνομα η ποδοσφαιρική ομάδα «Εθνικός», το «Εθνικό Θέατρο», η εφημερίδα «Έθνος», το «Πατριωτικό Ίδρυμα», το «Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών», το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Εθνική Λυρική Σκηνή κλπ. κλπ.".
Όπως καταλαβαίνεις, μπροστά σ' αυτή την βαρυχειμωνιά που μας προέκυψε ξαφνικά, ένας μονάχα κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη. Εκτός πια κι αν όλοι οι Έλληνες, ανώνυμοι και επώνυμοι, έχουν περιπέσει σε χειμερία νάρκη ή έχουν (έχουμε) χάσει τα ανακλαστικά μας ως Έλληνες πατριώτες.
Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός, πρώτον να ενημερώσουμε όσο γίνεται πιο πλατειά, πιο υψηλά και πιο βαθειά τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από μόρφωση, ιδιότητα, ειδικότητα, επάγγελμα και αξίωμα.
Δεύτερον να αποκαλύψουμε τη συνωμοσία και τους συνωμότες έναν-έναν, να αποκαλύψουμε τις απόψεις, τις προσπάθειες, τις πράξεις και τα έργα τους και κυρίως αυτούς που κρύβονται πίσω τους, που φαίνεται ότι είναι τόσο ισχυροί και επικίνδυνοι, ώστε να έχουν ως τώρα κατορθώσει να τους προωθήσουν στα νευραλγικότερα σημεία της εθνικής μας ζωής και ειδικά στην Παιδεία, στα ΜΜΕ, ακόμα και στο Κέντρο όπου σχεδιάζεται η εξωτερική μας πολιτική, στο Υπουργείο Εξωτερικών!
Τρίτον, να προβάλουμε τις λεπτομερείς αποκαλύψεις του «ΡΕΣΑΛΤΟ» και του «ΑΡΔΗΝ» για την ΕΛΙΑΜΕΠ, που φαίνεται ότι παίζει τον ρόλο της ραχοκοκαλιάς απ' όπου εκπορεύονται οι ειδικευμένες ομάδες των συνωμοτών.
Τέταρτον, να περάσουμε όσο γίνεται περισσότερο στην αντεπίθεση, αφού πρώτα πεισθούν όλοι ότι η πατρίδα μας αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο ίσως κίνδυνο στην ιστορία της, γιατί αυτή τη φορά προέρχεται από τα μέσα και όχι από έξω, όπως έως τώρα. Δεν αντιμετωπίζουμε εχθρικούς στρατούς με όπλα που τραυματίζουν και σκοτώνουν τα σώματα αλλά την ψυχή μας!
Γιατί έχουμε μέσα στο σώμα μας έναν καρκίνο, που αν τον αφήσουμε να γενικευθεί, το αποτέλεσμα θα είναι να καταστραφούν τα ευαίσθητά μας «όργανα», δηλαδή οι αξίες, πάνω στις οποίες στηρίζεται η ίδια η ζωή του «σώματος», που είναι η ελληνική κοινωνία, η ελληνική πατρίδα και το ελληνικό έθνος, που κατ' εικόνα και ομοίωσή τους γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και γίναμε αυτοί που είμαστε -καλοί, κακοί αλλά είμαστε εμείς και όχι κάποιοι απρόσωποι, όπως επιχειρούν ως φαίνεται να μας κάνουν ξένοι και ντόπιοι συνωμότες, για τα δικά τους συμφέροντα.
Επειδή γνωρίζω ότι συμφωνείς μ' αυτές τις απόψεις, σου στέλνω μαζί με το γράμμα αυτό (που αν νομίζεις μπορεί να πάρει δημοσιότητα), μια προσωπική έκκληση προς τους συμπατριώτες μας, με τον τίτλο «Για την υπεράσπιση της εθνικής μας συνείδησης».
Πιστεύω ακράδαντα ότι όπως στην εποχή της Εθνικής Αντίστασης ο κύριος στόχος ήταν η Ελευθερία της πατρίδας και τον καιρό της Αντίστασης κατά της Χούντας η Δημοκρατία, σήμερα που προβάλλουν όλο και πιο πολύ οι κίνδυνοι, τόσο εξωτερικοί όσο και εσωτερικοί, για την ακεραιότητα της πατρίδας μας (κάθε μορφής), ο κύριος στόχος όλων των Ελλήνων, ανεξάρτητα από ιδεολογίες και κόμματα, θα πρέπει να είναι ο Πατριωτισμός.
Σε χαιρετώ με αγάπη,
Μίκης Θεοδωράκης

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΡΙΤΟ
Επιστολή δεύτερη:
Αθήνα, 22.12.2009
Αγαπητέ μου Στέφανε,
Η φιλοδοξία μου αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσουμε μιαν αληθινή εκστρατεία για τα θέματα αυτά που τα θεωρώ εξ ίσου σημαντικά και κρίσιμα με τον κίνδυνο της Δικτατορίας. Τουλάχιστον αυτό μου λέει η πείρα και η διαίσθησή μου. Μακάρι να συμφωνείς μαζί μου. Όλα αυτά τα χρόνια, μας προωθείς κείμενα συναφή καταγγέλλοντας το μαράζι που ροκανίζει την χώρα και τον λαό μας.
Πιστεύω πως ήρθε η ώρα. Το κείμενο αυτό, αν σε βρίσκει σύμφωνο, πρέπει να πάει παντού.
Στην αρχή σκέφτηκα να βρω διάφορους επώνυμους. Όμως τελικά βρίσκω τον «ηλεκτρονικό» τρόπο δημοκρατικότερο κα ασφαλέστερο. Εξ άλλου μας ενδιαφέρουν οι χιλιάδες απλοί πολίτες, που σίγουρα υποφέρουν όπως εμείς.
Γι΄ αυτό προτείνω στο τέλος του κειμένου (εννοώ και τις αποκαλύψεις του ΑΡΔΗΝ) να μπει μια σχετική έκκληση προς τον κόσμο που συμφωνεί, να υπογράψει στην δική σου ηλεκτρονική διεύθυνση, προσθέτοντας αν το επιθυμεί τα δικά του σχόλια και προτάσεις.
Για όλα αυτά σε παρακαλώ να έχουμε μια τακτική επαφή και όταν χρειαστεί, να περάσεις να τα πούμε και δια ζώσης.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,
Μίκης Θεοδωράκης
Για την αποστολή ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Αιματοβαμμένη διαδρομή...

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα από τη Γενική Διεύθυνση Τροχαίας η Εθνική Οδός Μουδανιών - Κασσάνδρειας - Ποτίδαιας (όλη η διαδρομή) θεωρείται ως μία από τις πιο αιματοβαμμένες περιοχές της Ελλάδας!
-Μπράβο μας! Βρε κάτι πρωτεία που έχουμε!!!
-Ακούει κανείς;

Από τη συνάντηση των Αγροτών Χαλκιδικής με την Μπατζελή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με την Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Χαλκιδικής συναντήθηκε σήμερα η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή και ο Υφυπουργός, Μιχάλης Καρχιμάκης.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, παρουσία Υπηρεσιακών παραγόντων, τέθηκαν μεταξύ άλλων ζητήματα όπως: το Μητρώο Αγροτών, η καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, η απόφαση της Κομισιόν για καταβολή ενίσχυσης 15.000 Ευρώ, η καταβολή της διαφοράς μεταξύ κόστους παραγωγής και εμπορικής τιμής για την πράσινη βρώσιμη ελιά Χαλκιδικής και η λειτουργία του ΕΛΓΑ. Προτάθηκε επίσης ...>>>>>

η αναγραφή προτεινόμενης/ανώτατης τιμής πώλησης των φυτοφαρμάκων και άλλων αγροτικών εφοδίων όπως και τροποποίηση του νόμου 166/2003 και η επέκταση του σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα ώστε η αποπληρωμή των παραγωγών να γίνεται εντός του διαστήματος του ενός μηνός.

Η κ. Μπατζελή στην τοποθέτηση της τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να ελέγχει αποτελεσματικά την αγορά και να στέκεται στο πλευρό του αγροτικού κόσμου. Παράλληλα, έκανε έκκληση για την δημιουργία Ομάδων Παραγωγών ώστε οι ίδιοι αγρότες να διαφυλάττουν καλύτερα τα συμφέροντα τους έναντι των εμπόρων και ταυτόχρονα να έχουν κοινό πλαίσιο παρουσίασης των αιτημάτων τους προς την Πολιτεία.

«Δεν ακολουθούμε πολιτικές πρόσκαιρης διευθέτησης, θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα εγγυώνται την σωστή λειτουργία της αγοράς σε βάθος χρόνου» είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός, τονίζοντας ότι «Σκοπός μας δεν είναι να αποφασίζουμε πυροσβεστικά κατόπιν κινητοποιήσεων ή άλλων μορφών διεκδίκησης, και να αναπληρώνουμε απώλεια εισοδήματος. Έχουμε συγκεκριμένο Σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών που θα βελτιώσουν τις πρακτικές σε όλα τα επίπεδα, από το χωράφι μέχρι το ράφι, προς όφελος πάντα του Έλληνα αγρότη. Να δημιουργηθούν νέες δομές, στην παραγωγή, την διακίνηση και τον έλεγχο της αγοράς».

Αναφερόμενη στο ζήτημα των ενισχύσεων των 15.000 ευρώ, η Υπουργός διευκρίνισε ότι στο σκεπτικό της απόφασης της Κομισιόν αναφέρεται ότι οι ενισχύσεις αυτές πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Μέτρα όπως οι ρυθμίσεις των δανείων, η επιστροφή του ΦΠΑ και Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποσκοπούν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο για την εισοδηματική ενίσχυση του αγροτικού τομέα.

«Ήδη, έχουν δρομολογηθεί δαπάνες συνολικού ύψους 480 εκατομμυρίων ευρώ, εξαιρουμένων των ρυθμίσεων για τα δάνεια, όπου εκεί το ύψος της παρέμβασης μας θα εξαρτηθεί από το πόσοι αγρότες θα κάνουν χρήση των ρυθμίσεων» ανέφερε η κ. Μπατζελή.

Αναφορικά με την Ενιαία Ενίσχυση, η Υπουργός επανέλαβε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους μετά τον Κοινοτικό έλεγχο. Όσο για τις προκαταβολές και τους ισχυρισμούς ότι υπήρξαν υπέρογκες παρακρατήσεις από την ΑΤΕ και τις Ε.Α.Σ, διευκρινίστηκε ότι από το 1,14 δισ. ευρώ που καταβλήθηκε τον Δεκέμβριο, παρακρατήθηκαν συνολικά 93 εκατ. ευρώ (68 εκατ. από την ΑΤΕ, 25 εκατ. από τις Ενώσεις) κάτι που αναλογεί στο 8,15% του συνολικού ποσού.

«Οι υπεύθυνοι για την κατάσταση σχετικά με τις Κοινοτικές επιδοτήσεις θα πρέπει να αναζητηθούν στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία και τις επί 5,5 χρόνια ανεύθυνες, έναντι του αγροτικού κόσμου, μεθοδεύσεις της» σημείωσε η κ. Μπατζελή δίνοντας έμφαση στην απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας μας έναντι της Ε.Ε.

Σχετικά με το αίτημα της στήριξης της διαφοράς εμπορική τιμή/κόστος παραγωγής, η Υπουργός τόνισε ότι το ζήτημα θα τεθεί στο πλαίσιο του Κοινωνικού Διαλόγου στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, τόνισε ωστόσο ότι με τις σημερινές συνθήκες, τις δομές και την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, η όποια παρέμβαση από πλευράς Πολιτείας θα ήταν προς όφελος των καρτέλ με την έμμεση στήριξη των εμπορικών τιμών και όχι των παραγωγών.

Στο θέμα αυτό παρενέβη ο Υφυπουργός, κ. Καρχιμάκης, δηλώνοντας: «Η ασυδοσία της προηγούμενης κυβέρνησης μας έφερε στο σημείο μηδέν. Μικρά και μεγάλα καρτέλ λυμαίνονται τους κόπους και συρρικνώνουν το εισόδημα των Αγροτών. Ως Πολιτική Ηγεσία, είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε μετωπικά με όλους εκείνους που εκμεταλλεύονται τον Αγρότη και λειτουργούν ασύστολα εις βάρος του Έλληνα καταναλωτή»