Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009

ΠΕΡΙ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ


Επειδή ο Όρος «Εθελοντής Πυροσβέστης» είναι (ίσως σκόπιμα) παρεξηγημένος από πολλούς, επειδή ο κόσμος ΔΕΝ γνωρίζει λεπτομέρειες και είναι μπερδεμένος, θεώρησα καλό να κάνω κάποιες διευκρινήσεις για το τι και ΠΟΙΟΙ είναι οι Εθελοντές Πυροσβέστες αφ ενός για να μάθει ο κόσμος και να λυθούν κάποιες παρεξηγήσεις, και αφ ετέρου να παψουν ορισμένοι να χρησιμοποιούν τον Όρο αυτό για ΟΛΕΣ τις εθελοντικές οργανώσεις του Νομού που ΕΤΥΧΕ στα πλαίσια πολιτικών παιχνιδιών να πάρουν πυροσβεστικά οχήματα.
Το πρώτο νομοθέτημα περί εθελοντισμού, που εισήχθη στη Βουλή, ήταν του Πυροσβεστικού Σώματος, ο νόμος 1951/91, ο οποίος σημειωτέον ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Σήμερα, στις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος υπηρετούν 2.500 εθελοντές, οι οποίοι αναμφίβολα έχουν αποφασιστική συμβολή στην πυροπροστασία της χώρας.
Ο θεσμός είναι πλέον δοκιμασμένος και έχοντας μια εμπειρία 18 χρόνων, το αρχηγείο προχωρεί στη βελτίωση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε να διορθωθούν τα όποια προβλήματα και αδυναμίες έχουν εντοπιστεί, αλλά και να δοθούν επιπλέον κίνητρα για μεγαλύτερη συμμετοχή.
Τι βλέπουμε λοιπόν;
Ότι οι Εθελοντές Πυροσβέστες είναι εκείνοι που υπάγονται στο Πυροσβεστικό Σώμα, είναι ΚΟΜΑΤΙ του, εκπαιδεύονται απ’ αυτό, φέρουν στολές και εξοπλισμό ΙΔΙΟ με εκείνον των μονίμων, εκτελούν υπηρεσίες σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς και κλιμάκια σε όλους τους νομούς και παίρνουν μέρος σε συμβάντα μαζί με τους μονίμους είτε σαν οδηγοί, είτε σαν μάχιμοι όλο το χρόνο.
Η μόνη διαφορά τους από τους μόνιμους είναι ότι αν και κάνουν ότι και εκείνοι, ΔΕΝ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ.
Αυτοί είναι οι Εθελοντές Πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι ΜΟΝΟΙ που εκ του ΝΟΜΟΥ έχουν δικαίωμα να λέγονται «Εθελοντές ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ».
Και επειδή πολλά ειπώθηκαν από κάποιους κακοπροαίρετους, ότι δηλαδή οι εθελοντές πάνε στην Πυροσβεστική για τα «μόρια» προκειμένου να προτιμηθούν αργότερα για την στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος σαν μόνιμοι, θέλω να πληροφορήσω αυτούς τους «κυρίους» ότι κατόπιν προτάσεων των ΙΔΙΩΝ των εθελοντών, τα μόρια έχουν καταργηθεί.
Έτσι, για να κλείσουν κάποια στόματα, τα οποία τουλάχιστον στο νομό είναι ανοιχτό μόνο για να «μασόνε» δωρεές και να μιλανε στα κανάλια λες και θα σώσουν σε κάποια κρίση τον νομό.
Πάμε σε ένα άλλο θέμα γύρω από το οποίο υπάρχει παραπληροφόρηση, και χάρη σε αυτήν αλλά και στην άγνοια ακόμα και πολλών «υπευθύνων» πολλοί πιπιλαν μια καραμέλα και λένε πράγματα έξω από κάθε λογική και νομοθεσία.
Το θέμα αυτό έχει να κάνει με την «πιστοποίηση» των Εθελοντικών Οργανώσεων.
Να διευκρινίσω, ότι ΟΛΕΣ (σχεδόν) οι εθελοντικές οργανώσεις, υπάγονται στην Πολιτική Προστασία πλην των Εθελοντών Πυροσβεστών.
Επειδή λοιπόν υπάγονται στην πολιτική προστασία, κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι «πιστοποιημένες» από αυτήν.
Λοιπόν, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ.
Ας ψάξουν λίγο την νομοθεσία οι κύριοι αυτοί που ισχυρίζονται όλα αυτά τα τρελά και καλά θα κάνουν να κλείσουν το στόμα τους πριν πάρουν κόσμο στο λαιμό τους.
Η πολιτική προστασία απλά συντονίζει τις οργανώσεις.
Δεν είναι φορέας πιστοποίησης, και δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να γίνει.
Έτσι, να καθαρίσει η μπουγάδα των όποιων «νομοθετών» που έχουν ένα γραφείο και άλλη είναι η δουλειά τους, και άλλα κάνουν.
Για το θέμα τέλος της πιστοποίησης, προς απογοήτευση όλων αυτών των «ξερόλων» οι ΜΟΝΟΙ μερικώς πιστοποιημένοι και αυτό λόγο εκπαίδευσης από κρατικό φορέα, είναι οι Εθελοντές Πυροσβέστες οι οποίοι φέρουν επίσημο κρατικό έντυπο (υπηρεσιακή ταυτότητα και δίπλωμα όσοι είναι οδηγοί) που δηλώνει την ιδιότητα και ειδικότητα τους.
Μην ακούσω λοιπόν ξανά τις αηδίες που έχουν ειπωθεί τόσο από κάποια γραφεία όσο και από κάποιες ιδιωτικές εθελοντικές οργανώσεις,.
Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.
Επειδή στον Νομό μας κυκλοφορούν πολλά «πυροσβεστικά» οχήματα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.
Τα επίσημα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είναι κόκκινα, φέρουν κόκκινους φάρους, και έχουν το σήμα του πυροσβεστικού σώματος σαν αυτό στην φωτογραφία και έχουν γραμμένο το «άμεση επέμβαση» και το τριψήφιο νούμερο κλήσης «199».
Επίσης, οι πινακίδες τους δεν είναι κρατικών υπηρεσιών.
Ξεκινούν με τα γράμματα «ΠΣ».
Αυτά είναι τα οχήματα της πυροσβεστικής.
Όλα τα άλλα είναι πυροσβεστικά μεν, εθελοντικών οργανώσεων δε.
Αυτά για να γνωρίζει ο κόσμος και να μην μπερδεύεται, γιατί στις πρόσφατες πλημμύρες στα Μουδανιά, ήρθαν τα πυροσβεστικά οχήματα του ΕΣΕΠΑ από την Κασσάνδρα, την άραξαν δίπλα στην εφορία, στην περιοχή που είχε πρόβλημα, δεν έβαλαν ΟΥΤΕ ΕΝΑ αντλητικο, και τι έγινε;
Οι άνθρωποι που είχαν εκεί μαγαζιά, είδαν τα οχήματα παρκαρισμένα και το προσωπικό να κάθεται, και αμέσως στιγμάτισαν την πυροσβεστική λέγοντας ότι «η πυροσβεστική κάθεται και δεν κάνει τίποτα» ενώ η πυροσβεστική από τις 08:00 το πρωί πραγματοποιούσε αντλήσεις στα Μουδανιά.
Πιστεύω ότι κάλυψα κάποια «κενά».
Θα επανέλθω.

Βασίλης Τσούγκαρης
Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας
Αντιπρόεδρος Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών
Πυροσβεστικού Σώματος Χαλκιδικής
tsougarisgnomi@gmail.com

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

OI MEΓΑΛΕΣ ΑΝΑΡΤΙΣΕΙΣ ΚΟΥΡΑΖΟΥΝ!ΦΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

1.Ειναι αληθεια οτι η πυροσβεστικη ΗΤΑΝ στα Μουδανια και αντλουσε ΠΡΑΓΜΑΤΙ απο τις 8.00 το πρωι αφου ηταν εξω απο το σπιτι μου χεχε.
2.Μηπως η παρεξηγηση δημιουργειται μεταξυ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ και ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ.Υπαρχουν και συμβασιουχοι ετσι δεν ειναι;
3.Οι εθελοντες πυροσβεστες πληρωνονται; Αν ναι απο ποιον;

Ευχαριστω για την απαντηση (αν απαντηθει)

Ανώνυμος είπε...

στο παραπανω σχολιο για το 2. ενοω μηπως μπερδευεται ο κοσμος

Ανώνυμος είπε...

Οι Εθελοντές Πυροσβέστες ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ, και διευκρινίζω, ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ.
Πιστεύω έγινε κατανοητό από το άρθρο ποιοί είναι οι εθελοντές πυροσβέστες.
Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ μπέρδεμα μεταξύ συμβασιούχων Πυροσβεστών και Εθελοντών Πυροσβεστών.
Στη διάθεσή σας για την όποια διευκρίνηση
Βασίλης Τσούγκαρης

Ανώνυμος είπε...

Η ονομασία σας ενοχλεί; Για μένα όποιος προσφέρει εθελοντικά είναι άξιος επαίνου. Που είναι το πρόβλημα δεν κατάλαβα; Επειδή γνωρίζω πόσοι εθελοντές πήγαν στις λιγοστές φωτιές φέτος είναι όλοι άξιοι και είμαι χαρούμενος που η εθελοντική μύγα έχει τσιμπήσει πάρα πολλούς στο νομό μας.

Ανώνυμος είπε...

Η "μύγα" για την οποία μιλάς αγαπητέ μου φίλε,τράφηκε με πολλή "ζάχαρη".
Αν κατάλαβες από όλο το άρθρο ότι μας ενοχλεί η ονομασία,τότε τι να πω.
Ο χορός των ευρώ εσένα δεν σε άγγιξε καθόλου, η μήπως ανήκεις στους "τσιμπημένους" από την μύγα της Νομαρχίας;
Οσο για την ονομασία, ΝΑΙ.
Και αυτό ενοχλέι.
Δεν δεχόμαστε να αποτελούμε δεκανίκι για κανένα πολιτικό παιχνίδι, άρα δε δεχόμαστε την όποια εξίσωση έστω και ονομαστικά.
Μακάρι οι όποιοι "όψιμοι" Εθελοντές να πήγαιναν για τον εθελοντισμό και μόνο.
Λυπάμαι, αλλά δεν γνωρίζεις η αν πραγματικά γνωρίζεις, τότε πας να αποπροσανατολίσεις από την πραγματικότητα τον κόσμο που μας διαβάζει.
Σταματήστε λοιπόν εσύ και οι υπόλοιποι να υπερασπίζεστε τα όποια παιχνιδάκια των πολιτικών μεντόρων του νομού.
Δεν μπορείτε να κοροιδέψετε κανέναν.
Αν πραγματικά νοιάζεσαι για τον εθελοντισμό, τότε φρόντισε και εσύ να σταματήσει ο χορός των ευρώ, και των τηλεορασάκηδων, και να αποκτήσουμε γνήσιους εθελοντές, και όχι "πολιτικούς ακόλουθους".
Αυτό το χάλι, δεν έμεινε ξέρεις στα κλειστά όρια του Νομού.
Βγήκε προς τα έξω, και θα αρχίσουν να χτυπούν τα τέλια.
Τότε θα δω τι θα πουν και πάνω απ' όλα τι θα κάνουν όλοι αυτοί.
Τότε να είσαι σίγουρος, ότι τα όποια ευρώ, θα πηγαίνουν εκεί που πρέπει και με σκληρό έλεγχο.

Στην διάθεσή σας
Βασίλης Τσούγκαρης
Υ.Γ
(όπως βλέπεις αν και ανώνυμα, στο τέλος υπογράφω για να ξέρεις ποιός σου μιλά σε αντίθεση με εσένα που κρύβεσαι στην ασφάλεια της ανωνυμίας)