Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018

Δήμος Πολυγύρου: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ 2018


Εκδηλώσεις για το άναμμα των Χριστουγεννιάτικων δέντρων από τον Δήμαρχο Πολυγύρου, Αστέριο Ζωγράφο, θα πραγματοποιηθούν στον Πολύγυρο, την Ορμύλια, τη Γαλάτιστα και την Παλαιόχωρα, στις 7, 8, 9 και 14 Δεκεμβρίου 2018 αντίστοιχα, σηματοδοτώντας την έναρξη της εορταστικής περιόδου. 
Η πόλη του Πολυγύρου όπως και όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα κινούνται σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς με χιλιάδες λαμπιόνια και πολύχρωμα στολίδια να φωτίζουν δρόμους, πάρκα και πλατείες, δημιουργώντας εντυπωσιακήατμόσφαιρα. 
Η φωταγώγηση των δέντρων πλαισιώνεται από γιορτινές δράσεις για μικρούς και μεγάλους, χριστουγεννιάτικη μουσική και τραγούδια, κάλαντα, κεράσματα και δωράκια και τον Άγιο Βασίλη. 
Στόχος η πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών για τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και ευχή μας η όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή! 
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και οργανώνονται από τον Δήμο Πολυγύρου και το Μορφωτικό – Πολιτιστικό – Αθλητικό και Κοινωνικό Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Πολυγύρου, «Αριστοτέλης», με τη συνεργασία των τοπικών φορέων και συλλόγων. 
Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Ν. Χαλκιδικής «Η ΑΓΑΠΗ», ευχαριστεί το Δήμο Πολυγύρου για την παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου Πολυγύρου, όπου έλαβε χώρα η ημερίδα μας με θέμα «Η Αναπηρία γύρω μας», με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Ημέρας ΑμεΑ», την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018.
Ευχαριστούμε όλους τους ομιλητές που δέχθηκαν την πρόσκληση μας και μας τίμησαν με την συμμετοχή τους, όλους τους εκπαιδευτικούς που παραβρέθηκαν και συνόδευαν τους μαθητές των Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας. 
Ευχαριστούμε την Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής και το Τμήμα Τροχαίας Πολυγύρου για την διάθεση ομιλητή, την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όλους τους εκπροσώπους των φορέων και των Συλλόγων του Δήμου μας, που μας τίμησαν με την παρουσία τους. 

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ: Ο ναυτικός αγώνας.

Του Γ.Ζωγραφάκη
Για να μην ξεχνάμε…
(Ο ναυτικός αγώνας στην περίοδο των Βαλκανικών πολέμων ήταν πολύ σημαντικός για την τελική έκβαση του πολέμου. Κύρια γεγονότα του ναυτικού αγώνα ήταν η Ναυμαχία της Έλλης (3 Δεκεμβρίου 1912) και η Ναυμαχία της Λήμνου, ένα μήνα αργότερα (5 Ιανουαρίου 1913). Για τους «φιλίστορες» -και όχι μόνο - παραθέτω τις σχετικές με τον αγώνα αυτό σελίδες 141- 144 από το υπό έκδοση βιβλίο μου «Το Κρητικό και το Μακεδονικό Ζήτημα» (το κείμενο συμπληρώνει και ο γνωστός πίνακας «Η Ναυμαχία της Έλλης» -Εθνική Πινακοθήκη)                                  
                                     ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ:  Ο ναυτικός αγώνας.      
  Η Ελλάδα, την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων, είχε πολύ αξιόλογη ναυτική δύναμη, η οποία ήταν ουσιαστικά ο μόνος πολεμικός στόλος των τεσσάρων συμμάχων Βαλκάνιων κρατών. Ο στόλος αυτός ήταν ικανός να αντιμετωπίσει τον ισχυρό αντίστοιχο τουρκικό στόλο και να εμποδίσει τον εφοδιασμό και την ενίσχυση του τουρκικού στρατού στα Βαλκάνια, μέσω του Αιγαίου. Αυτή, άλλωστε, η σημαντική πραγματικότητα, ήταν ο κύριος λόγος που τα άλλα βαλκανικά κράτη, όχι μόνο δέχτηκαν, αλλά και επεδίωξαν τη συμμετοχή της Ελλάδας στη βαλκανική συμμαχία, παρά τις εδαφικές διεκδικήσεις της Ελλάδας, οι οποίες συγκρούονταν ειδικά με τις αντίστοιχες διεκδικήσεις της Βουλγαρίας, αλλά και της Σερβίας.