Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Προχωράει η κατασκευή του Γηροκομείου Πολυγύρου

Υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Δημάρχου Πολυγύρου, Αστέριου Ζωγράφου, και αναδόχου εταιρείας συμπληρωματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Κατασκευή Πρότυπου Δημοτικού Γηροκομείου Πολυγύρου – Αποπεράτωση», οι εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι η παρέμβαση που αφορά την ολοκλήρωση λειτουργία του γηροκομείου Πολυγύρου, έχει προϋπολογισμό 3,7 εκατομμυρίων ευρώ και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με εγκεκριμένες πιστώσεις. 
Με αφορμή την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος τόνισε:

Σκουριές-Θεσσαλονίκη ένας καρκίνος δρόμος.

Πρέπει να προλάβουμε. Η υγεία όλων απειλείται. Στις εξορύξεις που προγραμματίζονται στις Σκουριές υπάρχει και αποκρύπτεται το πρόβλημα του “αμίαντου“ με καταστροφικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία. Η ίδια η εταιρεία αναφέρει περιεκτικότητες έως 9% στα εξορύξιμα πετρώματα και στα μεταλλευτικά τέλματα.
Η εισπνοή ινών αμιάντου καθώς και η πρόσληψή τους με το νερό προκαλούν σοβαρή έκθεση του οργανισμού στην αδιαμφισβήτητα καρκινογόνο δράση του (“μεσοθηλίωμα“, “καρκίνος του πνεύμονα“ κ.ά. ).
Ο αμίαντος δεν φαίνεται - όμως εισπνέεται, καταπίνεται και οδηγεί στο θάνατο. Γι΄αυτό και κάθε χρήση του, έχει εδώ και χρόνια απαγορευτεί σε όλον τον κόσμο.
Οι επιστήμονες υπολογίζουν πως από τη διαδικασία των εξορύξεων στις Σκουριές θα απελευθερωθούν στο περιβάλλον 7-13 εκατομμύρια τόνοι του καρκινογόνου αυτού ορυκτού.

Αυτοψία της «δημοκρατίας»: Τα μεταλλεία «καταβροχθίζουν» τη Στρατονίκη

Παντού ρωγμές, κτίρια ακατάλληλα, φόβος και κλειστά στόματα στο χωριό της Χαλκιδικής όπου το έδαφος καθημερινά σείεται από εκρήξεις
Στρατονίκη: χωριό της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, του Δήμου Αριστοτέλη, με μεγάλη μεταλλευτική ιστορία. Το χωριό μοιάζει σαν να το χτύπησε ο Εγκέλαδος: τα σπίτια έχουν ρωγμές, δρόμοι έχουν ανοίξει, τα κτίρια έχουν υποστεί καθιζήσεις. Οι κάτοικοι φοβούνται για τα σπίτια τους - φοβούνται γενικώς. Νιώθουν τα τραντάγματα από τα εκρηκτικά του μεταλλείου Μαύρων Πετρών της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός.

Ίδρυση και λειτουργία Βάσης Ε.Κ.Α.Β. στην Ιερισσό

Μετά από πολύμηνη προσπάθεια του Δήμου προς τις αρμόδιες αρχές, λειτουργεί από τις αρχές Μαΐου 2017 Βάση Ε.Κ.Α.Β. στην έδρα του Δήμου στην Ιερισσό, με ασθενοφόρο και δύο διασώστες. Η συγκεκριμένη αυτή δομή, συνεπικουρούμενη και συνεργαζόμενη με τις βάσεις Ε.Κ.Α.Β. Παλαιοχωρίου και Αγίου Νικολάου, πιστεύουμε ότι θα καλύψει προς το παρόν τις άμεσες ανάγκες διακομιδής ασθενών του Δήμου.

Καθαρισμός ακτής Γλαρόκαβου στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού

Καθαρισμό της ακτής Γλαρόκαβου στη Δ/Κ Πευκοχωρίου θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Κασσάνδρας, τη Δευτέρα 8 Μαΐου στις 09:30, στο πλαίσιο των δράσεων «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη», που διοργανώνει η HELMEPA για 4η συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα, μεταξύ 5 και 25 Μαΐου 2017.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των μαθητών του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκειακών τάξεων Πευκοχωρίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Πευκοχωρίου, τοπικών φορέων και εθελοντών, στέλνοντας μήνυμα ευαισθητοποίησης για ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Συνέντευξη της Διοικήτριας του Γ.Ν.Χαλκιδικής