Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ, 2 Μαΐου 1905


Του Γιώργου Ζωγραφάκη
(Το παρακάτω κείμενο είναι απόσπασμα από το κεφάλαιο «Στη Μακεδονία», τρίτο μέρος του ανέκδοτου μυθιστορήματος του Γιώργου Ζωγραφάκη «Ο ξεριζωμένος». Δημοσιεύτηκε και στο περιοδικό ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ αρ. τ. 13. Δημοσιοποιείται, αντί άλλης αναφοράς στην ηρωική μάχη ).
…Ξημέρωνε η δεύτερη μέρα του Μάη. Ακούστηκαν οι καμπάνες της Μονής, κι αμέσως απάντησε μια μακρινή καμπάνα. «Θα ’ναι από το μικρό χωριό απέναντι», σκέφτηκε ο Κωστής που μόλις είχε ξυπνήσει. «Είναι κάποια γιορτή σήμερο;»…

Διαμαρτυρίες και αποδοκιμασίες σε Φάμελλο και Ιγγλέζη για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική

Ενώπιον έντονων διαμαρτυριών για τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο θέμα της λειτουργίας του εργοστασίου χρυσού στη Χαλκιδική βρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και η βουλευτής Κατερίνα Ιγγλέζη. Με την ολοκλήρωση της ημερίδας για τους δασικούς χάρτες που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στον Πολύγυρο κάτοικοι της περιοχής και μέλη του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού προσέγγισαν τον αν. υπουργό ζητώντας του εξηγήσεις γιατί συνεχίζονται οι δραστηριότητες της «Ελληνικός Χρυσός». Σε έντονο ύφος του έλεγαν πως «μας λέγατε 25 βγαίνουμε, 26 το κλείνουμε. Τώρα δεν εμφανίζεστε στην περιοχή» ενώ φώναζαν «ντροπή» και «προδότες».