Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΦΑΓΕΙΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ;

Κοντεύει Δεκέμβρης στη «χώρα του ΠΟΤΕ», στη χώρα που είναι έτοιμη να βγει στις αγορές, αλλά καθυστερεί, μιας και δεν ξέρει τι να κάνει σε αυτές, χειμώνας του «σωτήριου έτους» 2017 και, ο «μποναμάς» έτσι και επαληθευτούν (που θα επαληθευτούν, αλλά ελπίζουμε μέχρι τέλους να μη γίνει) τα στοιχεία που κυκλοφορούν, θα κλάψουν μανούλες.

Φωνάζω εδώ και χρόνια για την ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ ΥΓΕΙΑ της χώρας, για τα συνεχή ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ και ΦΑΓΟΠΟΤΙΑ που γίνονται στον ευαίσθητο αυτό τομέα, αλλά οι «αυτόχθονες ιθαγενείς» δε λένε να αφήσουν τον καναπέ και την παρακολούθηση των «επιμορφωτικών» προγραμμάτων της τηλεόρασης.Η μόνη «αντίδραση» τους, είναι τα «βογγητά» κατόπιν εορτής.
Διαβάστε Συνέλληνες το παρακάτω άρθρο, και ετοιμαστείτε για παρατεταμένα βογγητά…..
«Προϋπολογισμός 2018: Στο κρεβάτι του Προκρούστη τα Νοσοκομεία
Γράφει: Χρήστος Κόνιαρης, μέλος της γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών.
Δραματικές περικοπές στις δαπάνες των μονάδων υγείας και ιδιαίτερα των Νοσοκομείων προβλέπει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή.
Σύμφωνα με το νέο κρατικό προϋπολογισμό, οι δαπάνες για την υγεία θα περιοριστούν κατά 616 εκατ. ευρώ (από 4.340 εκατ. ευρώ το 2017 στα 3.724 εκατ. ευρώ το 2018). Η μείωση αυτή αγγίζει το 15%  και προφανώς αυτές οι μειώσεις θα έχουν σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία των μονάδων υγείας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τις πιο δραματικές μειώσεις φαίνεται ότι θα τις υποστούν τα Δημόσια Νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, οι πιστώσεις για λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων (σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες για εφημερίες των γιατρών και πρόσθετες αμοιβές των εργαζομένων) από τα 2.264 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016, μειώθηκαν στα 2.058 εκατ. ευρώ το 2017 και το 2018 συρρικνώνονται στα 1.439 εκατ. ευρώ.
Μιλάμε για μια μείωση στις πιστώσεις για λειτουργικές δαπάνες το 2018 που φτάνει στο 37% σε σχέση με το 2016 και το 31% σε σχέση με το 2017.
Βεβαίως αυτό θα συνοδευτεί με τη δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 371 εκατ. € για τα Νοσοκομεία και το ΠΕΔΥ, στοιχείο που περιέχεται στην εισηγητική έκθεση και είχε προβλεφθεί επίσης τόσο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού όσο και στο ΜΠΔΣ 2018-2021.
Η δαπάνη για την τακτική μισθοδοσία, αν υπολογίσουμε τις μισθολογικές ωριμάνσεις, παραμένει σχεδόν η ίδια – αυξημένη κατά 49 εκατ. ευρώ, ποσοστό 3% περίπου (από 1.707 εκατ. € το 2017 στα 1756 εκατ. € το 2018).
Οι δαπάνες για εφημερίες και πρόσθετες αμοιβές κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2017 (μικρή αύξηση 3,1% σε σχέση με το 2017 και 6,6% σε σχέση με το 2016). Από 321 εκατ. € το 2016 πήγαμε στα 332 το 2017 και στα 343 το 2018. Όμως εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι πλέον από αυτό το κονδύλι πληρώνεται ένας αυξημένος αριθμός επικουρικών γιατρών και εργαζομένων καθώς και οι εργαζόμενοι που έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις στις υποστηρικτικές υπηρεσίες.
Η πρόβλεψη αυτή του προϋπολογισμού ακυρώνει και τους ισχυρισμούς της πολιτικής ηγεσίας για δεκάδες χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις στα Νοσοκομεία. Επιπλέον αυτές οι πιστώσεις έρχονται να καλύψουν τη μισθοδοσία των 2000 θέσεων που έχουν εξαγγελθεί από τις αρχές του 2016 και οι οποίες βεβαίως προκηρύχτηκαν στο τέλος του ίδιου χρόνου αλλά θα φτάσουν… στην καλύτερη περίπτωση στα Νοσοκομεία στο πρώτο τετράμηνο το 2018.
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Αν δούμε επίσης στο νέο προϋπολογισμό τις δαπάνες για τη πρωτοβάθμια υγεία, είναι καθηλωμένες σχεδόν στα ίδια επίπεδα: 459 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ για το 2018 προβλέπονται 476 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό και οι εξαγγελίες για την ανάπτυξη των ΤΟΜΥ και γενικότερα τη στήριξη των μονάδων της πρωτοβάθμιας Υγείας θα παραμείνουν κενό γράμμα.
Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι για την κάλυψη των αναγκών για τις μεταναστευτικές ροές δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για το 2018, ενώ το 2017 προβλέπονταν έστω 19 εκατ. ευρώ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Αποτελεί μεγάλη κοροϊδία το ποσό που προβλέπεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για το χώρο της Υγείας. Μιλάμε για 35 εκατ. ευρώ (20 εκατ. για έργα από εθνικούς πόρους και 15 εκατ. για συγχρηματοδοτούμενα και από κοινοτικούς). Όμως και αυτά, κατά την πάγια τακτική, σχεδόν ποτέ δε διατίθεται στο μεγαλύτερο μέρος τους. Απλώς καταγράφονται για επικοινωνιακούς λόγους κάθε χρόνο στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Η αδυναμία υλοποίησης του σχετικού προγράμματος του 2017 που πρόβλεπε 70 εκατ. €, είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει αυτόν τον ισχυρισμό.
Έτσι λοιπόν οι υποδομές και ο εξοπλισμός στα Νοσοκομεία θα ρημάζουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η πολιτική λιτότητας που έχει συνομολογήσει η Κυβέρνηση με την τρόικα, πλήττει πρώτα από όλα έναν ευαίσθητο κοινωνικό τομέα, όπως είναι αυτός της υγείας. Αυτό αποδεικνύει ότι οι κορώνες για στήριξη του κοινωνικού κράτους  που εκστομίζουν τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας όσο και τα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Δυστυχώς, για την Κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της πρώτη προτεραιότητα είναι να στηριχθεί το κεφάλαιο και οι επιχειρήσεις και όχι να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού σε υπηρεσίες υγείας.»
ΠΗΓΗ: ygeionomikoi.gr
Αυτά τα στοιχεία λοιπόν και οι σχετικοί πίνακες κυκλοφορούν (μπορείτε να μπείτε στο συγκεκριμένο σαιτ να τα δείτε ΟΛΑ αναλυτικά), και αν σκεφτούμε και τα ΧΡΕΗ του κράτους προς τα δημόσια νοσοκομεία, καταλαβαίνετε πως τα πράγματα δεν είναι απλά «σκούρα», είναι ΜΑΥΡΑ ΚΑΙ ΑΡΑΧΝΑ.
Για πολλοστή φορά, η ΥΓΕΙΑ δέχεται χτυπήματα, και το τονίζω, η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.
Σας λέει κάτι αυτό;
Η μήπως είναι πιο σημαντικά τα «ταλεντ σόου» και τα λοιπά τηλεσκουπίδια;
Α, να μην το ξεχάσω, και οι «εκλογές αρχηγών»….
Θα επανέλθω.

Βασίλης Τσούγκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: