Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Όραμα Πολιτών: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ - ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ: Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

 Η Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη συνεχίζει την αρνητική της πορεία αδιαφορώντας για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Στο στόχαστρό της αυτή τη φορά , έχουν μπει δυο χώροι ανάπλασης της Στρατονίκης.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου το 2014 το έργο: «Αστικές παρεμβάσεις ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων των Τοπικών Κοινοτήτων Στρατονίκης - Σταγείρων», με προϋπολογισμό 273 .000 ευρώ και χρηματοδότηση από ιδίους πόρους του Δήμου.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορούσε παρεμβάσεις σε κεντρικούς κοινοχρήστους χώρους των δύο οικισμών. Πιο συγκεκριμένα, το έργο περιελάμβανε τη δεύτερη φάση της πεζοδρόμησης και του ηλεκτροφωτισμού του κεντρικού άξονα Σταγείρων - Στρατονίκης καθώς και τις αναπλάσεις δύο πλατειών της Στρατονίκης. Αυτής της 28ης Οκτωβρίου (πλατεία Αλώνι) και της πλατείας Σαμαρά Λάκκος στη συμβολή τεσσάρων κεντρικών οδών βόρεια του οικισμού.
Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου: «Πεζοδρόμηση και ηλεκτροφωτισμός κεντρικού άξονα Στρατονίκης - Σταγείρων» που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και από ιδίους πόρους του Δήμου με προϋπολογισμό 180.000 ευρώ.
Με την ολοκλήρωση της πρώτης και δεύτερης φάσης αυτού του έργου, πεζοδρομήθηκε και ηλεκτροφωτίστηκε το σύνολο του κεντρικού άξονα που ενώνει τους δύο οικισμούς από την είσοδο των Σταγείρων , το Άλσος Αριστοτέλη, μέχρι την έξοδο της Στρατονίκης, τα νεκροταφεία.
Δυστυχώς, στις 31 Αυγούστου του 2015 η νεοεκλεγείσα τότε Δημοτική Αρχή με τον εκ Στρατονίκης καταγόμενο Δήμαρχο, προφασιζόμενη οικονομική αδυναμία και διαφορετικές προτεραιότητες , διέλυσε τη σύμβαση με τον ανάδοχο , διακόπτοντας τις εργασίες που ήταν σε εξέλιξη. Έτσι, η μεν ανάπλαση της πλατείας 28ης Οκτωβρίου (Αλώνι) έμεινε ημιτελής περίπου κατά το ήμισυ , η δε ανάπλαση τη πλατείας Σαμαρά Λάκκος δεν ξεκίνησε ποτέ. Υποσχέθηκαν απλά ότι το έργο θα συνεχιζόταν σε επόμενη χρονική περίοδο. 
Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία όμως δε σταμάτησαν εδώ. Το έργο ξεχάστηκε και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου το 2016. Στο δε Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 το ξαναθυμήθηκαν εντάσσοντάς το όμως με προϋπολογισμό ένα, ναι ένα ευρώ , εμπαίζοντας για ακόμη μια φορά τους κατοίκους της Στρατονίκης. Έτσι, μετά από δύο χρόνια, τα έργα αυτά της Στρατονίκης παραμένουν στα αζήτητα.


Έτσι, η νέα Δημοτική Αρχή, επικαλούμενη μια σειρά φαιδρών αιτιάσεων που ουσιαστικά την αφήνουν εκτεθειμένη, αποφάσισε να στερήσει τη Στρατονίκη από δύο έργα που αναβαθμίζουν την εικόνας της, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της και αναδεικνύουν τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά του παραδοσιακού οικισμού της. Από την καταστροφική της μανία διεσώθη μόνο η ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης και του ηλεκτροφωτισμού μέχρι το Άλσος Αριστοτέλη των Σταγείρων , που εν τω μεταξύ είχε προλάβει να ολοκληρωθεί.
Η Δημοτική Αρχή προτίμησε να απαξιώσει για μια ακόμη φορά τη Στρατονίκη. Είναι προφανής η έλλειψη φροντίδας και έγνοιας για την περιοχή. Αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά η ανικανότητά της να ολοκληρώσει ένα έργο ,που ήταν σε εξέλιξη με διασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Έτσι φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται την πρόοδο και την ανάπτυξη ενός τόπου. Έτσι, αντιλαμβάνεται την ανταλλαγή της σκυτάλης από την προηγούμενη Δημοτική Διοίκηση στην επόμενη , αδυνατώντας να κατανοήσει πως η διαχείριση των οικονομικών ενός Δήμου πρέπει να γίνεται με βάση το κοινό όφελος και όχι τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες στις οποίες, δυστυχώς , μας έχει συνηθίσει.
Αλλά τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από μια Δημοτική Αρχή, που παρέλαβε έναν Δήμο νοικοκυρεμένο και ξεχρεωμένο και μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε , γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να τον επιβαρύνει με τρία εκατομμύρια ευρώ χρέος. Ο Δήμος χάνει την προοπτική του.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θέλουμε το σχολείο μας. Αν έχει πρόβλημα διορθωστε το και άνοιξε το πάλι. Το σχολείο δεν δίνει δικο σας, είναι των κατοίκων και των μαθητών.

Ανώνυμος είπε...

"και της πλατείας Σαμαρά Λάκκος στη συμβολή τεσσάρων κεντρικών οδών βόρεια του οικισμού."
Επειδή η Στρατονίκη όπως όλοι γνωρίζετε δεν είναι Μανχάταν, στην πλατεία Σαμαρά Λακκος, συμβάλουν οι εξής τέσσερις κεντρικοί οδοί:
1. Η νοσηρή φαντασία του προέδρου του χωριού.
2. Οι τρομακτικοί εφιάλτες των τριών τελευταίων ετών του Χ. Πάχτα που ακούν στο όνομα Γιάννης Μίχος (ούτε το όνομά του δεν έχει το κουράγιο να γράψει στις αναρτήσεις του).
3. Οι ρόλοι που συνεχίζουν να υποδύονται ακόμη και σήμερα οι δυο τους, του Μαυρογιαλούρου ο ένας και του τοπικού κομματάρχη ο άλλος.
4. Το ίδιο κουραστικό μοτίβο που επαναλαμβάνεται σε κάθε ανάρτηση:(τα αντιγράφω αυτούσια) Η Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη συνεχίζει την αρνητική της πορεία- Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία-να απαξιώσει -η ανικανότητά της - μικροπολιτικές σκοπιμότητες κλπ κλπ κλπ.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ δεν φαίνεται να συμβάλει σε καμιά από τις πλατείες των ονείρων τους


Ανώνυμος είπε...

Προς 12:09πμ. Παλικαρακι μου, σε γλεντανε αυτοι που ψηφισες και ακόμα τους προσκυνάς. Κρίμα γιατί το χωριό σου υποφέρει εξ αιτίας τους. Οσον αφορα τα έργα, αυτά κόπηκαν και μάλιστα οριστικά. Αυτά και ξύπνα.

Ανώνυμος είπε...

12:09 γιατί χαλας την ψυχή σου; Τα έργα κόπηκαν η όχι; Δεν ξέρεις οτι μονο στην Στρατονίκη κόπηκαν έργα; Που ζεις στην Ταγκανίκα; Μήπως ησουνα με τους αποδρασαντες και σε πονάει;

Ανώνυμος είπε...

Ο ναός Αγίου Νικολάου έχει προβλήματα,το σχολείο ακατάλληλο,η βάνες του δικτύου ύδρευσης οι περισσότερες έχουν διαρροές,οι δρόμοι κομμάτια,αλλά κάποιοι θέλουν αναπλάσεις πλατειών.Παράδες για κριτσάνισμα....

Ανώνυμος είπε...

Μόνο στην Στρατονίκη κόπηκαν έργα. Αυτό δεν προβληματίζει τα τσιράκια του αποδρασαντος;

Ανώνυμος είπε...

"Παράδες για κριτσανισμα"; Ποιος θα τα κριτσανιζε ρε φιλέ; Αφού τον δήμο τον διοικούν οι φιλοι σου. Αυτά ηταν έργα του δήμου. Οσο για το σχολείο και τις βανες, περιμένουμε να τα φτιάξουν οι κολλητοί σου. Αυτοι είναι αρμόδιοι και υπεύθυνοι. Ουτε αυτά τα ξέρεις. Απο είσαι, μήπως είσαι απο αλλη χώρα;

Ανώνυμος είπε...

Οι πάντες μιλάτε για ¨"κριτσιάνισμα" αλλά κανείς δε λέει με όνομα τί θέλει. Όσο θα είμαστε ανώνυμοι,τόσο οι εκλεγόμενοι επώνυμοι θα αλωνίζουν. . .