Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : Το νέο antigold παραμύθι καταστροφολογίας έχει τίτλο : «Σκουριές όπως Αμύνταιο».

Οι antigold σεναριογράφοι καταστροφολογίας που κυνηγούν τα ανά τον κόσμο περιστατικά τεχνικών αστοχιών ή θεομηνιών προκειμένου να πείσουν για τα παραμύθια που έχουν αραδιάσει στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής και όχι μόνον, σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους από την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων που ευλόγησε ο θεός να βρίσκονται εκεί, δεν έχασαν την ευκαιρία από την προχθεσινή καταστροφή σε ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο και έπλασαν το νέο παραμύθι, προσπαθώντας να συσχετίσουν το Αμύνταιο με τις Σκουριές, αποσκοπώντας στο να τρομοκρατήσουν για μία ακόμη φορά τους καλόπιστους πολίτες οι οποίοι ακούγοντας τα όσα λέγονται για το Αμύνταιο, εύλογα αναρωτιούνται : μήπως συμβεί και σε εμάς;

Αυτή την εύλογη απορία των καλόπιστων πολιτών έσπευσε να εκμεταλλευτεί ο γνωστός antigold παραμυθάς και έπλασε το παραμύθι. Συσχέτισε τα γεωμετρικά μεγέθη του ορυχείου στο Αμύνταιο, τις αποστάσεις, την εκμετάλλευση και ότι άλλο του ταίριαζε, με τα μεγέθη των μεταλλείων στη ΒΑ Χαλκιδική. Ο στόχος σαφής. Να δημιουργήσει συνειρμικές σκέψεις, οι οποίες ενισχυόμενες από το εύλογο «μήπως;», θα τρομοκρατήσουν τους καλόπιστους πολίτες και θα τους οδηγήσουν στην τρομολάγνα αγκαλιά των antigold.

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους, οι οποίοι εάν δεν αντιμετωπιστούν και επιτραπεί να εκδηλωθούν, τότε προκαλούνται προβλήματα, αστοχίες, ζημίες κ.α. Στην πιθανότητα να εκδηλωθεί κάποιος από τους ενδεχόμενους κινδύνους, προβλέψιμος ή μη, βασίζουν την επιχειρηματολογία τους οι αντιδρώντες antigold. Η πιθανότητα εκδήλωσης ενός κινδύνου κατά την υλοποίηση μίας ανθρώπινης δραστηριότητας άπτεται της λαϊκής ρήσης «πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση για νερό, και μία φορά σπάει». Πράγματι, από κατά τη διαδρομή προς τη βρύση υφίσταται ο κίνδυνος να πέσει η στάμνα και να σπάσει. Τι σημαίνει αυτό; Εξαιτίας του ενδεχόμενου κινδύνου δεν θα πας με τη στάμνα για νερό; Αφού το χρειάζεσαι. Θα πας όσε φορές το χρειαστείς. Λαμβάνοντας όμως προφυλάξεις και μέτρα, ώστε να μην σπάσει η στάμνα. Υπάρχει και πάλι το ενδεχόμενο ατυχήματος. Βεβαίως. Και πάλι λαμβάνεις προφυλάξεις, όπως το να πάρεις μεταλλικό δοχείο. Υπάρχει και πάλι το ενδεχόμενο αστοχίας. Και πάλι λαμβάνεις αντίστοιχες προφυλάξεις. Και ούτω καθεξής.

Στο χέρι όλων μας είναι να δουλέψουν όλα σαν ελβετικό ρολόι και να αποδείξουμε ως Έλληνες και ως χώρα ότι μπορούμε να υλοποιούμε σύνθετα και δύσκολα επιτεύγματα, σε μακροχρόνιο ορίζοντα και όχι όπως τα Ολυμπιακά έργα, τα οποία παρεμπιπτόντως μας φέσωσαν και πολλά δις.

Επιπροσθέτως και αναφορικά με το φαινόμενο στη Στρατονίκη που ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους της, θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι ευθύνη του Δήμου να υλοποιήσει, μέσω ανάθεσης σε εξειδικευμένους μηχανικούς, ειδική μελέτη αποτύπωσης της κατάστασης, αξιολόγησης των δεδομένων και προσδιορισμού των αιτίων, ώστε ακολούθως να καθοριστούν και τα μέτρα θεραπείας. Ο Δήμος έχει ήδη καθυστερήσει και κωλυσιεργεί περαιτέρω με τις άστοχες και αναποτελεσματικές επιλογές του. Οι κάτοικοι της Στρατονίκης πρέπει να διεκδικήσουν και να διασφαλιστούν έναντι των μελλοντικών εξελίξεων. Ο antigold παραμυθάς ξέχασε στο παραμύθι του τις ευθύνες του Δημάρχου. Ποιανού συμφέροντα εξυπηρετούν αυτές οι επιλογές; Των πολλών πολιτών ή των λίγων εκλεκτών;

Σχετικά με την αστοχία στο Αμύνταιο και τη συσχέτιση που επιχειρείται από τους antigold με τις Σκουριές, θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν υφίσταται κατά καμία έννοια συσχέτιση, εξαιτίας των εντελώς διαφορετικών γεωλογικών συνθηκών. Οι γεωλογικοί σχηματισμοί στο Αμύνταιο είναι εδαφικοί και γι’ αυτό η μορφολογία του εδάφους είναι πεδινή, με ομαλές κλίσεις, σε αντίθεση με το γεγονός ότι οι γεωλογικοί σχηματισμοί στις Σκουριές είναι βραχώδεις και γι’ αυτό η μορφολογία του εδάφους είναι ορεινή, με έντονες κλίσεις. Οι γεωλογικοί σχηματισμοί στις Σκουριές αντέχουν βαθιές εκσκαφές πολύ περισσότερο από ότι οι γεωλογικοί σχηματισμοί στο Αμύνταιο. Και πάλι όμως απαιτείται ο κατάλληλος σχεδιασμός σε συνδυασμό με τα ενδεδειγμένα μέτρα εξασφάλισης.

Για κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα υπάρχουν κίνδυνοι. Έχεις δύο επιλογές. Είτε δεν υλοποιείς τη δραστηριότητα και κάθεσαι σπίτι σου άπραγος, είτε την υλοποιείς λαμβάνοντας κάθε δυνατό μέτρα εξασφάλισης και θέτοντας τον εαυτό σου σε εγρήγορση ώστε να αντιμετωπίσεις κάθε προβλέψιμη ή και απρόβλεπτη δυσμενή εξέλιξη.

Στις μέρες μας υπάρχει και η γνώση και τα μέσα να αντιμετωπιστούν όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι από τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη ΒΑ Χαλκιδική. Ευθύνη των πολιτών και της πολιτείας που διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό είναι να διεκδικήσουμε να μελετηθούν ενδελεχώς όλα τα πιθανά ενδεχόμενα αστοχίας και αφού αυτό υλοποιηθεί να παραμείνουμε σε εγρήγορση καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας και μετέπειτα, ώστε να επιβεβαιώνεται η υλοποίηση των προβλεπόμενων δράσεων και η κατάλληλη προσαρμογή τους στα δεδομένα που θα αποτυπώνονται προοδευτικά.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Γ. Καρίνας

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κ. Καρίνα παρακολουθώ τις αναρτήσεις εδώ και πολύ καιρό και σας συγχαίρω. Θα ήθελε από εσάς να ακούσω την γνώμη σας για δύο θέματα που τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος που εγώ όμως δεν μπορώ τελικά να καταλάβω. 1. Μπορώ να συνεχίσω να δίνω νερό από την βρύση στα παιδιά μου (είμαι κάτοικος Μ. Παναγίας) και 2. Σε ποιες παραλίες του δήμου μας δεν πρέπει να πηγαίνουμε για κολύμπι.

Ανώνυμος είπε...

Η συσχέτιση των φυσικών καταστροφών σε κάθε γωνιά του πλανήτη με τις Σκουριές είναι πέρα για πέρα αναμενόμενη. Οι μυθοπλάστες έχουν στοχοποιήσει τις Σκουριές, καθώς το θέμα ενδιαφέρει πολιτικά την κυβέρνηση, αλλά επενδύουν και μικροομάδες όμορων οικολογούντων. Κάποιοι πρόσφατα έχουν συλλέξει ψήφους από την υπόθεση αυτή και κάποιοι εξ αυτών έστησαν πολιτική καριέρα, μέχρι και βουλευτική.

Ανώνυμος είπε...

αφήστε τις θεωρίες και απαντήστε σε ένα απλό ερώτημα. "Ύστερα από 20 ή 30 χρόνια οι Ιερισιώτες και λοιποί τού κάμπου, θα μπορούν να πίνουν νερό εκτός από το εμφιαλωμένο????" Κάποιοι μπορεί να αγοράσουν "Μπλε" σημαίες, αλλά οι γενετικές μεταβολές μάλλον θα είναι οι αμείλικτοι μάρτυρες. Και όλα αυτά για να δώσει αυξημένα μερίσματα το ταμείο των συνταξιούχων τού καναδά!!!!Ντροπή Έλληνες.

Αθανάσιος Γ. Καρίνας είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.