Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Σκουριές-Θεσσαλονίκη ένας καρκίνος δρόμος.

Πρέπει να προλάβουμε. Η υγεία όλων απειλείται. Στις εξορύξεις που προγραμματίζονται στις Σκουριές υπάρχει και αποκρύπτεται το πρόβλημα του “αμίαντου“ με καταστροφικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία. Η ίδια η εταιρεία αναφέρει περιεκτικότητες έως 9% στα εξορύξιμα πετρώματα και στα μεταλλευτικά τέλματα.
Η εισπνοή ινών αμιάντου καθώς και η πρόσληψή τους με το νερό προκαλούν σοβαρή έκθεση του οργανισμού στην αδιαμφισβήτητα καρκινογόνο δράση του (“μεσοθηλίωμα“, “καρκίνος του πνεύμονα“ κ.ά. ).
Ο αμίαντος δεν φαίνεται - όμως εισπνέεται, καταπίνεται και οδηγεί στο θάνατο. Γι΄αυτό και κάθε χρήση του, έχει εδώ και χρόνια απαγορευτεί σε όλον τον κόσμο.
Οι επιστήμονες υπολογίζουν πως από τη διαδικασία των εξορύξεων στις Σκουριές θα απελευθερωθούν στο περιβάλλον 7-13 εκατομμύρια τόνοι του καρκινογόνου αυτού ορυκτού.

Η αιώρηση σκόνης με ίνες αμιάντου και άλλων τοξικών ορυκτών σωματιδίων, που θα προκύψει από τις εκρήξεις, σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, απειλεί την υγεία των κατοίκων της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης και όλων των γειτονικών περιοχών. Γιατί οι Σκουριές δεν είναι τόσο μακριά - όσο η Αφρική με τη δικιά της σκόνη…

Η μη αναστρέψιμη επίδραση που θα προκληθεί στην υγεία όλων, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η δραστηριότητα που θα παραγάγει αυτή τη θανατηφόρα σκόνη πρέπει πάση θυσία να ακυρωθεί. Και μόνον για λόγους υγείας η εξορυκτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Σας καλούμε σε εκδήλωση ενημέρωσης τη Δευτέρα 8 Μάη ώρα 7.00μμ στην ΕΔΟΘ Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος

Με τους

Δρ. Κυριάκο Αρίκα, Υφηγητή Ινστιτούτου Ορυκτολογίας Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου Αμβούργου

Αλέξη Μπένο, Καθηγητή Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Α.Π.Θ.

Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους θα τους ενημερώσει κανείς για τα δεινά της εξόρυξης;;;;;;; Ποτε θα σταματήσουν να ασχολούνται με θέματα τα οποία ειναι δευτερεύοντα και δείχνουν άνευ σημασίας μπροστά στην λαίλαπα που ΕΡΧΕΤΑΙ.
ΚΥΡΙΟΙ ΕΚΛΕΓΗΚΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΤΕ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ,ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΤΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ
ΣΗΚΩΣΤΕ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΗ ΕΠΑΝΑΠΑΥΕΣΤΕ ΣΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΓΓΛΕΖΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Μας τα φέραν εκέι που θέλαν. Να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα!Δεν είχαν άδικο οι πάνω που κατηγορούσαν το Μίχο για ψέυτη! Πουλημένοι όλοι τους!