Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

ΗΜΙΤΕΛΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΝΑΙΑΣ

ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
ΚΑΡΚΙΝΟΒΑΤΕΙ ΕΡΓΟ 700.000 ΕΥΡΩ
Ημιτελή παραμένουν τα έργα ανάπλασης σε αρκετά σημεία της Δημοτικής Κοινότητας Αρναίας από τη νυν Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη σχεδόν τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Η νέα Δημοτική Αρχή, που επιδεικνύει απόλυτη αδιαφορία και αρνητισμό για κάθε έργο της προηγούμενης Διοίκησης οδηγεί την Αρναία σε σταδιακή υποβάθμιση μη σεβόμενη την Ιστορία, τα στοιχεία πολιτισμού και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του οικισμού. Ενδεικτικό της αδιαφορίας και της ανικανότητας της είναι το γεγονός ότι έχει αφήσει ημιτελή την ανάπλαση της πλατείας Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α’ έμπροσθεν του Δημαρχείου καθώς και τα υπόλοιπα υποέργα ενός σημαντικού έργου ανάπλασης της Αρναίας.

Αναλυτικότερα: Το έργο «Ανάπλαση της πλατείας Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α’ και παρακείμενων δρόμων της Δημοτικής Κοινότητας Αρναίας» είχε ενταχθεί και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013 με προϋπολογισμό 704.163 Ευρώ, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορούσε τον σχεδιασμό, την ανάπλαση και τη διαμόρφωση της πλατείας Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α’ (Πλατείας Δημαρχείου), της πλατείας Γερογιάννη και των παρακείμενων οδών καθώς και της Πλατείας Ταχυδρομείου.
Η νέα Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και ενώ το έργο ανάπλασης βρισκόταν σε εξέλιξη με εγκατεστημένο εργολάβο, απαξιώνοντας το έργο, θέλησε να παρέμβει καταστροφικά και επιχείρησε τη διακοπή του . Όταν αντιλήφθηκε πως αυτό θα την υποχρέωνε βάσει των Ευρωπαϊκών Οδηγιών να επιστρέψει στα Ευρωπαϊκά Ταμεία τα χρηματικά ποσά που είχαν ως τότε δαπανηθεί για το έργο, υπαναχώρησε και διατήρησε τη συνεργασία με τον ανάδοχο. Στη συνέχεια θέλησε να αλλάξει το φυσικό αντικείμενο του έργου επιθυμώντας και πάλι καταστροφικά να αναπλάσει άλλες περιοχές της Αρναίας από εκείνες που είχαν αρχικά σχεδιαστεί. Ο ερασιτεχνισμός της δεν είχε όρια και σε αυτό. Όταν διαπίστωσε πως και αυτό δε θα μπορούσε να συμβεί και πάλι εξ’ ορισμού της σύμβασης του έργου, έδωσε ξανά εντολή στον ανάδοχο να συνεχίσει τις εργασίες. Ωστόσο, είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος και οι πολιτικές εξελίξεις «πρόλαβαν» και πάλι τη Δημοτική Αρχή. Η επιβολή τωνcapital controls επέβαλλε επίσης ένα πλήγμα στο έργο και αποτέλεσε πρόσχημα για τη Δημοτική Αρχή ούτως ώστε να σταματήσει τις πληρωμές στον ανάδοχο, άρα κατ’ ουσία να σταματήσει το έργο.

Τα απομεινάρια της προχειρότητας και επικινδυνότητας της νυν Δημοτικής Αρχής Αριστοτέλη είναι εμφανή στον παραδοσιακό οικισμό της Αρναίας και προκαλούν έντονα ερωτηματικά και απορίες τόσο στους κατοίκους όσο και στους πολυάριθμους επισκέπτες της περιοχής..

· Η Πλατεία Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α’ παραμένει ημιτελής. Είναι «κομμένη στη μέση» καθώς έχει εκτελεσθεί μόνο το μισό έργο της ανάπλασης ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι επίγειες και οι υπόγειες εργασίες φωτισμού του έργου. Πολλά οχήματα συνωστίζονται στη μη ολοκληρωμένη Πλατεία ενώ δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που σταθμεύουν παράνομα στο ημιτελές λιθόστρωτο θεωρώντας ότι αποτελεί χώρο στάθμευσης.

· Στην Πλατεία Γερογιάννη, δεν έχουν τοποθετηθεί οι ξύλινες πέργκολες αλλά και τα ξύλινα καθίσματα στα παγκάκια.

· Η Πλατεία Ταχυδρομείου παραμένει επίσης ανολοκλήρωτη κατά το 50% των παρεμβάσεων και παρουσιάζει άθλια εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης.

· Το τελείωμα της οδού μπροστά στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων είναι ανολοκλήρωτο και υπερυψωμένο και τα διερχόμενα οχήματα υφίστανται συνεχώς ζημιές.

· Στην οδό Αλεξάκη την εικόνα εγκατάλειψης συνθέτουν τα νεκρά φυτά στα εγκαταλελειμμένα παρτέρια καθώς μετά την αποχώρηση του εργολάβου η Δημοτική Αρχή δε μερίμνησε στοιχειωδώς ούτε και για τη φροντίδα των καλλωπιστικών φυτών.

Η νυν Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη επί τρία χρόνια δεν έχει προσθέσει ούτε ένα λιθαράκι, ούτε ένα έργο ενός σέντς στην περιοχή. Προφανώς αρεσκόμενη στο να έχει βάλει στην «κατάψυξη» την αναπτυξιακή πορεία της Αρναίας και της ευρύτερης περιοχής καθώς και την ανάδειξη της εξαιρετικής πολιτισμικής φυσιογνωμίας της λειτουργεί και σε αυτή την περίπτωση όπως και σε τόσες άλλες , αφοριστικά ως προς κάθε έργο και ως προς κάθε επιτυχία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Αδιαφορώντας, λειτουργεί εις βάρος ενός τόπου που προικισμένος από τη φύση και την Ιστορία, έστεκε αγέρωχος επί αιώνες και αποτελούσε ισχυρή κωμόπολη της Χαλκιδικής.

Τα ατοπήματα της σημερινής Δημοτικής Διοίκησης δεν έχουν τέλος. Εμείς ωστόσο της υπενθυμίζουμε ότι η Ιστορία και η ομορφιά ενός τόπου δε μπορούν να παραγραφούν όσο και αν κάποιοι «ασελγούν» εις βάρος του.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε θα μας τρελάνετε;
Από το 2010, δημαρχίας Πάχτα, ως σήμερα, δημαρχίας Ζουμπά, ΟΛΑ τα έργα γίνονται στην Αρναία. Ότι δεν έγιναν σε 500 χρόνια που δημιουργήθηκε το χωριό αυτό, έγιναν σε μια εικοσαετία.
Και μπράβο σας αν τα φτιάχνετε με το μεράκι και τον ιδρώτα σας! Όμως που είναι τα έργα στο Παλιοχώρι, που και εκεί έχει φιλόπονους κατοίκους, στον Στανό, στην Μεγάλη Παναγία, στη Στρατονίκη, στη Βαρβάρα, στην Ουρανούπολη κ.α.; Ακόμα και στην Ιερισσό που είναι κατά το όνομα έδρα (εδώ γελάμε), από ότι μου λένε, εδώ και χρόνια δεν έγινε κανένα έργο!!!
Πείτε μου! Γιατί μόνο στην Αρναία; Ούτε προσφέρετε λεφτά στον δήμο, ούτε μεγάλο πληθυσμό έχετε, ούτε συντρέχουν κάποιοι άλλοι λόγοι! Μόνο που σαν τους Οβριούς (απλή έκφραση. Δεν ΄χω κάτι με τους ανθρώπους) πολεμάτε να βγάζετε δικούς σας πολιτικούς για την Αρναία και μόνο!!! Από ότι μαθαίνω, ετοιμάζεστε να βγάλετε τον Βαλιάνο δήμαρχο για να πάρει και τις λίγες υπηρεσίες της Ιερισσού, πάλι στην Αρναία!! Αυτό μόνο σας καίει! Να διοικεί και να γίνονται έργα μόνο στην Αρναία! Οι άλλοι ας πνιγούν, ή ας πάρουν τίποτα ψίχουλα! Κάποιο παρκάκι ίσως ή κάποια λάμπα!!! Βρε άντε...

Ανώνυμος είπε...

Σ΄όλα τα παραπάνω θα ΄θελα να προσθέσω και την εικόνα του Άλσους της Αγίας Παρασκευής. Άθλια! Πλήρης εγκατάλειψη! Και δυστυχώς εμείς εδώ στην Αρναία εισπράτουμε συχνά τη δυσφορία και τη δυσαρέσκεια πολλών επισκεπτών (κυρίως σχολείων) που το θυμούνται και το συγκρίνουν με άλλες εποχές όταν πράγματι αποτελούσε το στολίδι της Αρναίας.