Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

Η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» ΠΡΟΚΑΛΕΙ, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΕΙ ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ

Ο Δήμος Αριστοτέλη θεωρεί απαράδεκτη και προκλητική την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων από την Εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή «Τσικάρα» Μεγάλης Παναγίας του Δήμου Αριστοτέλη. Η δραστηριότητα αυτή, σε κοντινή απόσταση από υδρευτικές γεωτρήσεις που εφοδιάζουν με νερό ανθρώπινης κατανάλωσης τους 3.000 κατοίκους της Μεγάλης Παναγίας, θα προκαλέσει μείωση της ποσότητας αλλά και ρύπανση του νερού που θα έχουν στη διάθεσή τους οι κάτοικοι της περιοχής.

Ακατανόητη και προκλητική είναι και η στάση της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία καλύπτει και προστατεύει με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό προσωπικού τις καταστροφικές για την ευρύτερη περιοχή δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρείας. Θεωρούμε ότι η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή δε συνάδει με το ρόλο και τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες.
Ακατανόητη είναι και η στάση της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ανανέωσε το 2016 την άδεια για τις ερευνητικές γεωτρήσεις που είχε χορηγηθεί το 2010, τη στιγμή που η εταιρεία αποδεδειγμένα παραβιάζει νόμους, αποφάσεις και περιβαλλοντικούς όρους και ενώ εκκρεμεί το θέμα της πυρομεταλλουργίας (flash smelting) και όλων των συναφών δραστηριοτήτων.
Συμμεριζόμαστε την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής που για περισσότερο από μια δεκαετία αγωνίζονται για να σώσουν τον τόπο και τις ζωές τους. Αυτοί που ζητούν τη διακοπή της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές, δεν είναι δυνατό να ανεχθούν την επέκτασή της σε άλλες περιοχές.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη έχοντας την αρμοδιότητα για την προστασία του περιβάλλοντος και εκφράζοντας τη θέληση των κατοίκων, καλεί όλες τις πλευρές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποφεύγουν ενέργειες που οξύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί στην περιοχή.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Αριστοτέλη απαιτεί
-                    από την Εταιρεία Ελληνικός Χρυσός να διακόψει άμεσα κάθε δραστηριότητα στην περιοχή Τσικάρα Μεγάλης Παναγίας
-                    από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή και
-                    από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακαλέσει άμεσα και οριστικά την άδεια για ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή «Τσικάρα». Επιπλέον, να αποφασίσει την αναστολή των εργασιών για όλα τα έργα της εταιρείας που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πυρομεταλλουργία (flash smelting).

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελικα εσεις οι δημοτικοι γραφιαδες ολα τα σφαζετε και ολα τα μαχαιρωνετε. Φοβερη συγκεντρωση επιστημονων στο γαλατικο χωριουδακι σας. Ποσο γραφικα μονοι ειστε!

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη, μιλούμε για το Δήμο που έδωσε άδεια στο εργοστάσιο των Σκουριών - έτσι δεν είναι;

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙ ΑΥΤΟ;;;; Ε;;;;
Ποιος ο ρόλος σας;;;;;; γιατί εκλεγήκατε;;;; για να διοργανώνουν οι ανίδεοι τουριστικά σεμινάρια η δεν ξέρω και γω πως αλλιώς τα βαπτίζετε!!! Μήπως ήρθε η ώρα να ξυπνήσετε απο τη λήθη σας;;;
Σκέψου με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με δήμο κΑτα της εξόρυξης η καταστροφή ένα βήμα πριν μας τυλίξει όλους.
ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΗΣΥΧΟΙ;;;; ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕΑνώνυμος είπε...

Κάθε φορά που εκδίδεται μια άδεια για το Μεταλλείο, (είτε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε από τον Δήμο επί δημαρχίας Ζουμπά, βλέπε την οικοδομική άδεια του εργοστασίου στις ΣΚΟΥΡΙΕΣ) βγάζετε και ένα δελτίο τύπου για να δικαιολογήσετε τις θεσούλες σας.
Βλέπετε τα 500άευρα είναι ποιο ισχυρά από την αξιοπρέπεια
Δυστυχώς δεν έχετε καταλάβει ότι σας φτύνουν και νομίζετε ότι βρέχει
Βέβαια την εταιρία την έρχεται πολύ ποιο φτηνά από ότι με τον Πάχτα, είστε ποιο οικονομικοί

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω ότι πρέπει να μας εξηγήσει ο δήμαρχος την θέση του για το υπάρχον μεταλλείο και για τις επεκτάσεις του. Και βέβαια τι κανει για να πετύχει αυτά που θεωρεί σωστά.

Ανώνυμος είπε...

Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελες. Ο νοών νοείτο!

Ανώνυμος είπε...

δυστυχως ο Δημαρχος δεν τραβαει ειναι ofsait me ποδοσφαιρικους ορους Την επομενη φορα ας ψηφιστει μονος του.