Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

"Κρυμμένος θησαυρός" 2,4 τρις ευρώ στην Ελλάδα

Του Μιχάλη Παπανίδη - www.zougla.gr
Παρά την κρίση και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, ο ορυκτός πλούτος παραμένει ανεκμετάλλευτος, ενώ θα μπορούσε να «χρηματοδοτήσει» σειρά μέτρων που επιβάλλουν οι δανειστές και να περιορίσει παράλογες μειώσεις, για παράδειγμα, στις συντάξεις ή ακόμη και την υπερφορολόγηση πολιτών, επιχειρήσεων, αλλά και ακινήτων.

Από τον «κρυμμένο θησαυρό» της Ελλάδας, δυστυχώς, εκμεταλλευόμαστε μόλις το 0,15%, ποσοστό σε κάθε περίπτωση εξοργιστικά χαμηλό, αλλά ακόμη περισσότερο τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.
Μέχρι τώρα τα στόματα όσων γνώριζαν παρέμεναν κλειστά ή περιορίζονταν σε… μισόλογα, που δεν έδιναν σαφή εικόνα του πραγματικού ελληνικού πλούτου. 
Ξαφνικά αυτό φαίνεται να αλλάζει.
Συγκλονιστικά στοιχεία για τον ορυκτό πλούτο της χώρας άρχισαν να αποκαλύπτουν καθηγητές πανεπιστημίων, δίδοντας μια πιο σαφή εικόνα του πλούτου που κρύβει στα έγκατα η ελληνική γη. Στην Ελλάδα βρίσκονται 24 πολύ σημαντικά ορυκτά, με μεγάλη ζήτηση από την παγκόσμια βιομηχανία και δεκάδες άλλα με μικρότερη σημασία, αλλά με σχετικά υψηλή αξία.

Ειδικότερα:

Σε 2,4 τρισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η ακαθάριστη αξία, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, του ελληνικού ορυκτού πλούτου, όπως ανέφερε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9FM», ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Ανέστης Φιλιππίδης, ο οποίος στην ημερίδα έκανε μία συνοπτική αποτίμηση των ορυκτών πόρων της Ελλάδας, σχετικά με τα αποθέματα και την αξία τους.

«Από το σύνολο του ορυκτού πλούτου, εμείς δυστυχώς εκμεταλλευόμαστε μόλις το 0,15%. Έχουμε γύρω στα 24 πολύ σημαντικά βιομηχανικά ορυκτά που είναι καταπληκτικός αριθμός, αν σκεφτούμε την έκταση της Ελλάδας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί σημασία στον ορυκτό πλούτο, «διότι πέρα από το οικονομικό σκέλος, είναι και μια πολιτική, γεωπολιτική δύναμη, αφού αρκετοί πόλεμοι έχουν γίνει και αρκετά σύνορα δεν έχουν κλείσει μεταξύ κρατών-μελών γιατί δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για μία μικρή λωρίδα εδάφους, η οποία είχε σοβαρό ορυκτό πλούτο».

Ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού και αργύρου στην Ευρώπη

Ένα από τα μεγαλύτερα, στον ευρωπαϊκό χώρο, κοιτάσματα χρυσού κι άλλων ορυκτών υλών βρίσκεται στη ΒΑ Χαλκιδική, όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν «θαμμένοι» περίπου 160 τόνοι χρυσός, 2.000 τόνοι άργυρος, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο τόνοι μόλυβδος και ψευδάργυρος και πάνω από 1 εκατομμύριο τόνοι χαλκός.

Τη διαπίστωση έκανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Μιχάλης Βαβελίδης, στο περιθώριο ημερίδας που διοργανώθηκε σήμερα, με θέμα «Αναζήτηση και εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και το Aristotle University of Thessaloniki Student Chapter της Society of Economic Geologists.

«Στο Στρατώνι, τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, βρίσκονται από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στον ευρωπαϊκό χώρο. Βέβαια, η εξόρυξη γενικότερα είναι εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία- υπολογίζεται ότι από τον εντοπισμό μέχρι την εξόρυξη ενός κοιτάσματος, στοιχίζει 400 εκατομμύρια δολάρια- και θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί μεγάλη προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος, με την τήρηση της νομοθεσίας» ανέφερε ο κ. Βαβελίδης, προσθέτοντας ότι ο χρυσός της Χαλκιδικής χρησιμοποιήθηκε από την προϊστορική εποχή, ενώ από την περιοχή προέρχονται ο χρυσός και ο άργυρος που βρίσκονται στη φαρέτρα του Φιλίππου του Β' και στην ασπίδα του.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μαλακιες γιατι πουληθηκε μονο 11 εκατομυρια ευρω ? τι επιπτωσεις θα υπαρξουν σε ανθρωπους ,νερα,χωραφια και θαλασσες

Ανώνυμος είπε...

Άρθρο που απευθύνεται σε βλάκες!

Ανώνυμος είπε...


Δεν πουλήθηκαν έξυπνε των 02:57, αλλά εκχωρήθηκε το δικαίωμα εκμετάλλευσής τους. Η γη αυτή ήταν, έιναι και θα είναι δική μας.

Κι ας δεχτούμε πως πουλήθηκαν. Αν έμεναν θαμένα πόσο θα άξιζαν; Ούτε 1 ευρώ.
Τώρα όμως που εκχωρήθηκε το δικαίωμα εκμετάλλευσής τους ή πουλήθηκαν όπως λες, το όφελος και το κοινωνικό μέρισμα που θα αποκομίσει η περιοχή και οι κάτοικοί της θα 'ναι πολλαπλάσιο των 11 εκ. ευρώ (θέσεις εργασίας, απόδοση τελών και φόρων απ' την εκμεταλλέυτρια εταιρία, κτλ.)

Ανώνυμος είπε...

ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΘΑΜΕΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΣΚΟΥΡΙΑΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΣΑΠΙΖΟΥΝ.ΟΤΑΝ ΘΑ ΡΟΥΦΗΞΟΥΝΑ ΟΙ ΚΑΝΑΔΟΙ ΘΕ ΕΧΕΙΣ ΝΕΡΟ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ,Η ΣΚΟΝΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΜΙΑΝΤΟ Η ΟΧΙ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΘΑ ΜΟΛΥΝΘΟΥΝ Η ΟΧΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΙΑΤΕΣ ΑΡΩΣΤΙΕΣ ΘΑ ΘΕΡΙΖΟΥΝ Η ΟΧΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΑΠΘ ΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΚΑΠΙΟΙ ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ .ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Ανώνυμος είπε...


Η ευφάνταστη, αλλά πλήρως τεκμηριωμένη δήλωση ενός άξιου Κοινοτάρχη, του κου Κυργιαννού!!! που όμως κρύβει το μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας!!!

Ο πρόεδρος της Μ. Παναγίας, Κυργιαννός , διαμαρτυρόμενος για την γεώτρηση της Ελληνικός Χρυσός, τονίζει ότι στη περιοχή Τσικάρα «βρίσκεται η μεγαλύτερη υδατοδεξαμενή που ποτίζει όλη η Χαλκιδική» (;;;), και προσθέτει πως είναι «το μόνο μέρος που δεν έχει “δηλητηριαστεί” και παραμένει καθαρό» (;;;). Υποθέτω πως όλη η υπόλοιπη Χαλκιδική είναι δηλητηριασμένη! Και βρώμικη!

Για να στηρίξει τα επιχειρήματά του ο κος Κυργιαννός μας έδωσε και τις κάτωθι πληροφορίες:

«Στέγνωσε ο τόπος. Σε τέσσερις μέρες άδειασε το φράγμα τρία μέτρα. Σταμάτησαν όλες οι πηγές του Χαβρία να τρέχουν…».

Να πούμε όλη την αλήθεια όμως… Ο κος Κυργιαννός φοβούμενος την όξυνση της κατάστασης, δεν αποκάλυψε όλα τα γεγονότα… Εμείς όμως είμαστε εδώ να πούμε την ωμή αλήθεια… Εκτός από τα τρία μέτρα που κατέβηκε το φράγμα (σε δύο μέρες γεωτρήσεων !!!), συνέβησαν και τα εξής:

Τα νερά του ποταμού Χαβρία μετατράπηκαν σε Coca Cola…

Έβρεξε βατράχια που κάλυψαν όλη την Μ. Παναγιά.

Ο αέρας της BA Χαλκιδικής γέμισε με κουνούπια-τίγρης

Άνθρωποι και ζώα γέμισαν εξανθήματα, σπυριά και πιτυρίδα

Οι Μαχητές έχασαν από τους Διάσημους το έπαθλο επικοινωνίας

Η αφίσα του Τσε Γκεβάρα στο γραφείο του Δημάρχου δάκρυσε

Κι άλλα έγιναν, αλλά ας μην οξύνουμε την κατάσταση…. Μετά απ’ όλα αυτά, Ο κος Κυργιαννός δεν άντεξε και ξέσπασε: «Τι θα κάνουμε εμείς; Θα στεκόμαστε με τα χέρια δεμένα;», ανέκραξε… Και ως εκ θαύματος «ο δήμαρχος όλων των πολιτών» κος Ζουμπάς (ως άλλος Ζούμπερμαν) επενέβη και σταμάτησε τη γεώτρηση στην Τσικάρα.

Αμέσως όλα επανήλθαν στον κανονικό τους ρυθμό…

Μόνο η αφίσα του Τσε έχει μουλιάσει, αλλά την βγάλαμε στον ήλιο να στεγνώσει…

Οπότε, όλα καλά…

Ανώνυμος είπε...

Αυτα να τα πειτε στην ιγγλεζη που λεει ναι σε ολα.το πολιτικο σας αστερι σας την εφερε και τρεχετε πισω της μηπως φατε κανενα κοκαλακκι