Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : Με πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί με την πρώτη σπίθα μοιάζει η ΒΑ Χαλκιδική.

Του Αθανάσιου Γ. Καρίνα
Έχει γραφτεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι η συμπεριφορά και οι δράσεις των antigold σχετικά με την επένδυση χρυσού προκαλούν ένταση, η οποία έχει συσσωρευτεί στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής και την έχει μετατρέψει σε πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί με την παραμικρή σπίθα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα πρόσφατα επεισόδια στη Μεγάλη Παναγία μεταξύ συγχωριανών. Η συσσωρευμένη ένταση στους κατοίκους της περιοχής είναι τόσο μεγάλη που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να ξεσπάσουν επεισόδια μεταξύ των θερμόαιμων καταρχήν, για να ακολουθήσουν και οι περισσότερο ψύχραιμοι. Οι συνέπειες απρόβλεπτες και σε κάθε περίπτωση τέτοια επεισόδια συντελούν στην περαιτέρω όξυνση της κατάστασης.

Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει είναι πως μπορεί να εκτονωθεί αυτή η κατάσταση. Με ποιόν τρόπο δηλαδή μπορεί να εξελιχθεί το θέμα της επένδυσης χρυσού, προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση, χωρίς να προκληθούν επεισόδια, χωρίς φασαρίες, χωρίς έχθρες, χωρίς μίση, χωρίς βία οποιασδήποτε μορφής. Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Θεωρώντας ότι είμαστε σε δημοκρατική χώρα και οι πολίτες πιστεύουμε στη δημοκρατία και στους κανόνες της, η λύση είναι να καταγραφεί η βούληση των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη. Η λύση είναι να διενεργηθεί τοπικό δημοψήφισμα στο Δήμο Αριστοτέλη, με ένα ερώτημα. Συμφωνείτε με την υλοποίηση της επένδυσης χρυσού ; Ναι, συμφωνώ ή Όχι, διαφωνώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διενέργεια του τοπικού δημοψηφίσματος είναι να προηγηθεί σφαιρική και ουσιαστική ενημέρωση όλων των πολιτών εκ μέρους όλων των πλευρών και πιο συγκεκριμένα εκ μέρους του επενδυτή, των εργαζομένων, του αρμόδιου Υπουργείου και των αντιδρώντων.

Εάν προηγηθεί σφαιρική και ουσιαστική ενημέρωση όλων των πολιτών και συμμετέχουν όλοι οι πολίτες στη διαδικασία του τοπικού δημοψηφίσματος, τότε θα προκύψει αβίαστα η βούληση της πλειοψηφίας. Στο επίπεδο του Δήμου Αριστοτέλη θα πρέπει να δεσμευτούμε όλοι ότι θα σεβαστούμε και θα στηρίξουμε το αποτέλεσμα. Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να αποφασίσουμε το καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας, για εμάς και για τα παιδιά μας. Κανείς άλλος δεν ξέρει καλύτερα από εμάς τι είναι καλύτερο για τον τόπο μας. Εάν επιδιώξουμε να μάθουμε την αλήθεια για κάθε περίπτωση, είτε της υλοποίησης, είτε της μη υλοποίησης της επένδυσης χρυσού, τότε με σχετική ευχέρεια θα αποκρυσταλλώσουμε άποψη και θα τοποθετηθούμε. Θα ξεκαθαρίσουμε μόνοι μας το τοπίο και θα διακρίνουμε το μέλλον μας, άμεσο και απώτερο. Θα αποκαλυφθούν οι δράκοι και τα φαντάσματα που προβάλλονται από ορισμένους. Θα δούμε την αλήθεια.

Επειδή στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται . . . να επιδιώξουμε να ενημερωθούμε σφαιρικά και ουσιαστικά από όλες τις πλευρές και να διεκδικήσουμε να διενεργηθεί τοπικό δημοψήφισμα, επειδή ζούμε και θα ζήσουμε όλοι μαζί στον ίδιο τόπο. Να συμφιλιωθούμε και να ζήσουμε μονοιασμένοι. Μπορούμε. Το αξίζουμε.

Αθανάσιος Γ. Καρίνας

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κ. Καρίνα μπορώ να θεωρώ τον εαυτό μου μάντη και αυτό το χρωστώ σε σένα αποκλειστικά. Διάβασα την πρώτη παράγραφο και σταμάτησα την ανάγνωση γιατί είμαι σίγουρος ότι παρακάτω γράφεις για δημοψήφισμα. Έτσι δεν είναι ή κάνω λάθος.
Η ένταση, η οποία έχει συσσωρευτεί στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής είναι δική σου άποψη. Από πού προκύπτει ότι την ένταση την προκαλούν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, που είναι αντίθετοι στην καταστροφή; Αν ήσουν σοβαρός άνθρωπος και κυρίως σοβαρός επιστήμονας θα έπρεπε τουλάχιστον να σιωπάς και να προσέχεις τα γραφόμενά σου. κ. Καρίνα προκαλείς και προσβάλεις. Να έχεις υπόψιν σου ότι στην περιοχή υπάρχουν αξιόλογοι επιστήμονες πάνω στο θέμα που προσπαθείς να πλασάρεις. Εκτός και αν νομίζεις ότι απευθύνεσαι σε ιθαγενείς.
Υ.Γ Αβανταδόροι τόσου μεγάλου βεληνεκούς περάσαν πολλοί από αυτόν το τόπο.

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά τα λες...
Πυριδιταποθηκη ειναι η ίδια η ΕΤΕΡΕΙΑ που μανιωδώς υπερασπίζεσαι γράφοντας συχνά πυκνά όσα σου υπαγορεύουν! Έτσι θα εκραγεί στην κυριολεξία όλη η Χαλκιδική αν κάποτε επιτραπει να γίνει η εξόρυξη χρυσού.
Ο ΑΚΡΙΒΗΣ ΤΙΤΛΟΣ. ΠΥΡΙΔΙΤΑΠΟΘΗΚΗ Η ΕΤΕΡΕΙΑ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΜΙΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΙΜΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ.Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσουμε με αυτά κε Καρίνα αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμμετάσχουν όλες οι πλευρές που θα έχουν αρνητικές συνέπειες από την πιο βρώμικη μεταλευτική εκμετάλευση! Απαραίτητο είναι να συμμετάσχει η περιοχή του Σταυρού και του Μεταγγιτσίου. Ιδού η Ρόδος...

Ανώνυμος είπε...

κ. Καρίνα, εκτιμώ ότι το τοπικό δημοψήφισμα δεν θα επιφέρει την ποθητή λύση για την Περιοχή και τούτο διότι ένα πιθανό αποτέλεσμα οριακό, υπέρ του ΝΑΙ που θέλεις εσύ και πολλοί άλλοι, ή υπέρ του ΟΧΙ που θα θέλουν άλλοι τόσοι, έχεις την εντύπωση ότι θα επιφέρει ηρεμία; Μάλλον όχι. Ίσως να γίνουν και χειρότερα τα πράγματα από ότι είναι τώρα, ιδιαίτερα μετά την αποδεδειγμένη πόλωση που επικρατεί σε τέτοιες περιπτώσεις που πρέπει κάποιος ανενημέρωτος και φανατισμένος να πει ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ. Αν λάβουμε υπόψη μας δε και το ερώτημα, ποιος θα αναλάβει να κάνει την αληθινή, πραγματική και τίμια ενημέρωση, τότε τα πράγματα θα μπλέξουν ακόμη περισσότερο και θα οξυνθούν και άλλο από τις ακρότητες που θα ακουστούν ένθεν και ένθεν. Θα μας επιτρέψετε κάποιους από εμάς που δεν είμαστε υπέρ του ναι η του όχι να μην πιστεύουμε κανένα από τους φανατικούς υποστηρικτές του ναι ή του όχι έτσι όπως τα έχετε καταντήσει και τα παρουσιάζετε, οι μεν άσπρα και οι άλλοι μαύρα.

Αθανάσιος Γ. Καρίνας είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε σχολιαστή των 7 Μαρτίου 2017 - 12:31 μ.μ. κατανοώ τις ενστάσεις σας αλλά ποιά είναι η πρότασή σας; Να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν;

Στο χέρι όλων μας είναι να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη διενέργεια ενός αντικειμενικού τοπικού δημοψηφίσματος. Το ερώτημα είναι εάν θέλουμε να το κάνουμε.

Η άποψή μου είναι ότι το τοπικό δημοψήφισμα δεν το θέλουν μόνον όσοι λένε ψέμματα.

Οι πολίτες μόνον να κερδίσουμε έχουμε από το τοπικό δημοψήφισμα. Τα περί διχασμού σε μια δημοκρατική διαδικασία τα ζήσαμε πολλές φορές στο παρελθόν. Τη διχόνοια τη σπέρνουν οι ηγεσίες, όχι οι πολίτες.

Οι πολίτες θέλουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Να αποκαλυφθούν οι δράκοι και οι μάγισσες. Να προχωρήσουμε μπροστά, αξιοποιώντας την κληρονομιά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, επ΄ ωφελεία όλων μας.

Ανώνυμος είπε...

ποιος θα μας σωσει, απο τη μια οι οικολογοι και απο την αλη τα ρεμαλια που ρακοπινουν στις καληβες.