Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

Η καθυστέρηση οδηγεί σε αδιέξοδο

Η περιβόητη αξιολόγηση , που ακόμα είναι σε εξέλιξη , έπρεπε με βάση τα χρονοδιαγράμματα του προγράμματος (μνημόνιο) να είχε κλείσει από το μήνα Φεβρουάριο του έτους 2016.
Σήμερα, 14 μήνες μετά, η αδυναμία της Κυβέρνησης να παρουσιάσει μια πειστική πρόταση στους δανειστές αλλά κυρίως η εμμονή της στην ιδεοληψία ενός μεγάλου και αδηφάγου κράτους, έχει οδηγήσει την αγορά σε οικονομικό τέλμα και την εθνική οικονομία σε απώλεια πολύτιμου χρόνου.

Η συνεπαγωγή είναι απλή : Η αξιολόγηση δεν κλείνει και μαζί της παραμένουν κολλημένες όλες οι εξελίξεις στην οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος που έχει τεθεί για ανάπτυξη μέσα στο 2017 (μέσω επενδύσεων) με συνακόλουθη αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος απλά δεν θα επιτευχθεί. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα επιτύχει τα προσδοκώμενα έσοδα από φορολογία και λοιπές πηγές. Αν συμβούν αυτά , το αποτέλεσμα θα είναι να μην καταστεί δυνατή η επίτευξη του συμφωνηθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό και να δημιουργηθεί μια τρύπα μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επειδή όμως τα πλεονάσματα έχουν συμφωνηθεί , τα χρήματα αυτά θα πρέπει από κάπου να βρεθούν . Για το 2018 έχει συμφωνηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2016, που η συμφωνία για πλεόνασμα ήταν 0,5% , «χύθηκε αίμα» από φορολογούμενους και ασφαλισμένους , μπορεί να συμπεράνει τι πρόκειται να συμβεί για το 2018 που ο στόχος του πλεονάσματος είναι επταπλάσιος. Κι έτσι οδηγούμαστε στο αποτέλεσμα, για την κάλυψη του κενού, να ληφθούν και πάλι νέα μέτρα λιτότητας δημοσιονομικού χαραχτήρα , δηλαδή νέα αύξηση της φορολογίας , νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Πάντα από τα αριστερά.

Αυτή είναι η απλή σειρά των πραγμάτων που οδηγεί στο συμπέρασμα πως η αναβλητικότητα και ανικανότητα (από αμέλεια ή δόλο θα το εξετάσουμε άλλη φορά) της Κυβέρνησης να ολοκληρώσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα οδηγεί σε οικονομική ασφυξία και νέα μέτρα.

Το σενάριο επαναλαμβάνεται. Η καθυστέρηση του 2015 (επί αλησμόνητου Βαρουφάκη) και του 2016 φόρτωσε στους πολίτες ένα τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο, τις κλειστές τράπεζες ,τα capital controls που υφίστανται ακόμη και σήμερα, τον οριζόντιο και αυτόματο "κόφτη", το αιώνιο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων όλης της Δημόσιας περιουσίας και 9 δις ευρώ μέτρα λιτότητας. 

Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης έχει προσθέσει δημοσιονομικά μέτρα, όπως είναι η περικοπή του αφορολόγητου και των συντάξεων, και για μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018. 

Η οικονομία βουλιάζει με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης η οποία ροκανίζει το χρόνο αρνούμενη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν τη φυγή προς τα μπρος. Αποκλειστικό της μέλημα να διασώσει κρατικές δομές , τις οποίες η ίδια απαξίωσε και τελικά θα αναγκαστεί να ξεπουλήσει

Το καλοκαίρι του 2018, οπότε και ολοκληρώνεται χρονικά το μνημόνιο, είναι κοντά. Την επομένη μέρα η Χώρα , για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, ή θα πρέπει να έχει βγει στις αγορές ή θα πρέπει να συνάψει νέο πρόγραμμα βοήθειας (νέο μνημόνιο). Με τις υπάρχουσες προβλέψεις η πρώτη εκδοχή φαντάζει άπιαστη. Ενώ και στη δεύτερη εκδοχή εξαρτόμαστε από τις διαθέσεις των δανειστών μας 

Το αδιέξοδο , στο οποίο περιήλθε η Χώρα τα τελευταία 2,5 χρόνια είναι προφανές και έχει ονοματεπώνυμο.

Στέλιος Βαλιάνος

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θεωρίες Βαλιάνου....!!!! Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Αντί να μιλήσει γιά το μεγαλύτερο σταματημένο έργο της Χαλκιδικής και συνεπώς της χώρας, το εργοστάσιο χρυσού, κρύβεται πάλι χωρίς καθαρή άποψη.....

Ανώνυμος είπε...

Πολύ γρήγορα ξεχνάτε κύριε, θα ήταν φρόνιμο όμως να σιωπάτε. Ποιος κυβερνούσε αυτή τη χώρα εδώ και 40 χρόνια; Ποιος κατάντησε την οικονομία σε αυτή την κατάσταση; Εκτός βέβαια αν αυτά που γράφεις, τα γράφεις για να περνάει η ώρα και να λες ότι αγωνίζεσαι για εμάς το «λαουτζίκο».
Απ’ την άλλη δίκαιο έχεις, γιατί όλοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την κατάντια μας κάπως έτσι σαν εσένα ξεκίνησαν.

Ανώνυμος είπε...

το αδιεξοδο το φερατε εσεις φερελπι νεε..το αδηφαγο κρατος επισης...τον υπερμετρο δανεισμο...τις σπαταλες τις μιζες τις ρεμουλες...απο που να αρχισω και που να τελειωσω?τα 200.000.000 εκατομυρια δανεικα και αγυριστα?σου θυμιζω οτι ο φιγιον ο φιλος σου,που εχει την ιδια ημερα γενεθλια με τον αρχηγο σου,δεν βγαινει προεδρος για 900.000 ευρω...και κουνατε και το δαχτυλο και θελετε και εκλογες...ολα στην ωρα τους και η αξιολογηση επισης...α και τα 200 θα τα επιστρεψετε μεχρι μια...μπορει να χρειαστει να βαλεις και εσυ......τι οχι........

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ ΥΠΟΨΉΦΙΕ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ Η ΠΡΩΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2016 ΠΩΣ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ. ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΕΞΠΕΡ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΨΕΜΜΑ. ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΗΝ ΜΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΕΤΑΞΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ ΜΕΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ωχ Παναγια μου ημαρτον επι παντος επιστητου