Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Δήμος Αριστοτέλη - Διαρκείς Δράσεις Ανάπτυξης και Καινοτομίας 2017-2018.

Ανοίγουμε τον διάλογο για την Καινοτομία και την Ανάπτυξη.
Μελετάμε, συζητάμε, προτείνουμε.
Ο Δήμος Αριστοτέλη, συνεχίζοντας με σοβαρότητα, σχεδιασμό και επιμονή την προσπάθειά του να παρουσιάσει ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της σαν γενέτειρα του Αριστοτέλη, πύλη του Αγίου Όρους αλλά και το απαράμιλλο φυσικό της κάλλος, εγκαινιάζει στα πλαίσια του Παγκόσμιου Έτους Αριστοτέλη τις διαρκείς Δράσεις Ανάπτυξης και καινοτομίας για τα έτη 2017-2018.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σαν συνέχεια της ολοκλήρωσης του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου που πραγματοποιήθηκε μέσα από πρωτοφανείς για τα δεδομένα της περιοχής διαδικασίες, με καταλύτη τη σύσταση και τη λειτουργία των «ομάδων εργασίας για την ανάπτυξη», που μέσα και από τη συνεργασία τους με τα τοπικά συμβούλια, έφεραν μέσα από δημιουργικό διάλογο ανά χωριό έναν εξαιρετικό πλούτο ιδεών και προτάσεων, που με τη βοήθεια ειδικής ομάδας εξωτερικών συνεργατών – συμβούλων, ενσωματώθηκαν στο πλάνο ανάπτυξης του Δήμου για την επόμενη πενταετία. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο αφού τέθηκε συνολικά σε δημόσιο διάλογο, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, κάνοντας πραγματικά το Δήμο μας να ξεχωρίζει, μια που είναι ένας από τους ελάχιστους Δήμους στην Ελλάδα (κάτω από 10) που έχουν ολοκληρώσει ένα ανάλογο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης.

Αξίζει επιπλέον να τονισθεί, ότι το Στρατηγικό σχέδιο Ανάπτυξης του Δήμου, πέρα από τη φιλοδοξία να αποτελέσει ένα υγιές μοντέλο και οδηγό για το μέλλον της περιοχής, αποτελεί και προϋπόθεση για την ένταξη δράσεων και μελετών στο ΕΣΠΑ, μια που η φιλοσοφία των νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων απαιτεί τη λογική του συνολικού χωρικού σχεδιασμού ενάντια σε μεμονωμένες δράσεις που αποτελούσαν επιλογή επιδοτήσεων των παρελθόντων ετών.

Αναλυτικότερα, μέσα στην επόμενη διετία και κάτω από την ομπρέλα των Διαρκών Δράσεων Ανάπτυξης και Καινοτομίας 2017-2018, σχεδιάζονται να ενταχθούν μια σειρά πρωτοβουλιών που βασίζονται στις κατευθύνσεις του Στρατηγικού Σχεδιασμού, εξειδικεύοντας και προσαρμόζοντας τις γενικές κατευθύνσεις σε συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες.

Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε ήδη η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας και αδελφοποίησης με το Δήμο Σέστρορετσκ της Περιφέρειας Αγίας Πετρούπολης, μια περιοχή που αποτελεί σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο της δεύτερης σε μέγεθος περιφέρειας της Ρωσίας. Αμέσως με την υπογραφή του πρωτοκόλλου έχει συσταθεί και ειδική ομάδα εργασίας που θα υποβάλλει τόσο προτάσεις πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, αλλά κυρίως επιχειρηματικών προσεγγίσεων των δύο μερών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως ο τουρισμός και η γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή.

Στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα στα πλαίσια των Διαρκών Δράσεων Ανάπτυξης και Καινοτομίας 2017-2018, προγραμματίζονται να γίνουν:

- Ημέρες καριέρας που θα πραγματοποιηθούν στις 8 Μαρτίου 2017 στην έδρα του Δήμου

- Συνέδριο για την Ανάπτυξη και την Καινοτομία

- Ηλεκτρονικό γραφείο εργασίας του Δήμου

- Γραφείο Συμβουλευτικής για Κοινοτικά Προγράμματα και ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γεωγραφικά στο Δήμο

- Συναντήσεις επαγγελματιών στο σύνολο της γεωγραφικής περιοχής του Δήμου με στόχο την συνεργασία μεταξύ τους και την ενοποίηση του τουριστικού προϊόντος στο σύνολο του Δήμου

- Σεμινάρια και ενημερωτικές εκδηλώσεις για τη βελτίωση του επιπέδου των προϊόντων και υπηρεσιών των επιχειρήσεων προς τον τελικό πελάτη επισκέπτη

- Αξιοποίηση, ανάδειξη τουριστικών μονοπατιών διαδρομών

Στις εκδηλώσεις και τα δρώμενα που θα γίνουν, καλούνται και αναμένεται ανάλογα με την εκδήλωση να συμμετέχουν διάφορα Υπουργεία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Διαχειριστική Αρχή ΕΣΠΑ, η ΑΝΕΤΧΑ, Επιμελητήρια, πανεπιστημιακοί και τοπικοί φορείς.

Επίσης, σε συνεχή βάση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αξιολογούνται και νέες προτάσεις που εντάσσονται σ’ αυτή τη στρατηγική τόσο μέσα στην Επιτροπή του Παγκόσμιου Έτους Αριστοτέλη, αλλά και μέσα από την συνεχιζόμενη λειτουργία των Ομάδων Εργασίας και του διαλόγου που συνεχίζεται ανά χωριό.

Για κάθε ενέργεια που σχεδιάζεται ή προγραμματίζεται θα ακολουθεί ξεχωριστό δελτίο τύπου με τις λεπτομέρειες.

Ταυτόχρονα θα εξελίσσεται η προσπάθεια σύνδεσης των αναπτυξιακών δράσεων με τις κοινωνικές δράσεις και δομές που σχεδιάζονται ή υλοποιούνται ήδη, όπως το κοινωνικό ιατρείο, το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινοτικό εστιατόριο απόρων, το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αριστοτέλη, στοχεύοντας σε μια συνολική προσέγγιση βελτίωσης της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

Η νέα Δημοτική Αρχή πιστή στις εξαγγελίες της για αλλαγή σελίδας στην περιοχή και παρά τη δυσάρεστη οικονομική συγκυρία που δυσκολεύει ιδιαίτερα την άσκηση πολιτικών και δράσεων, συνεχίζει με μεθοδικότητα και προσήλωση το σχεδιασμό για μια διαφορετική ανάπτυξη στην περιοχή, ενάντια στο επιχειρούμενο εδώ και πολλά χρόνια, μονοδιάστατο παραγωγικό μοντέλο που βασίζεται στη μεταλλευτική δραστηριότητα. Μια γνήσια αειφόρο ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, που θα δίνει λύσεις σε όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στοχεύοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Για μας και τα παιδιά μας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τον ποιητή Φανφάρα τι τον έχετε;
Από λόγια παχιά να φάνε και οι κότες!!!!!!!
Για το έγκλημα σας να αυξήσετε τα τέλη καθαριότητας & Φωτισμού κατά 15%
με την 393α/2016 απόφαση σε συνέχεια της αύξησης κατά 20% από την δημοτική αρχή του κου Πάχτα το 2011 δεν λέτε λέξη. Βέβαια τι να πείτε ότι γράφουμε τους δημότες μας όπως και οι προηγούμενοι στα παλιά μας υποδήματα. 35% αύξηση στα χρόνια της κρίσης μπράβο σας.

Ανώνυμος είπε...

Λόγια, λόγια, λόγια ... ανάπτυξης και καινοτομίας, copy - paste από κάποιο συναφές με το αντικείμενο κείμενο.

Ανώνυμος είπε...

Έχω μια απορία. Ο Αριστοτέλης πώς συνδέεται με την εύρεση εργασίας σε μπαρ, ξενοδοχεία και λοιπούς συγγενείς; ΄
Θα μας τρελάνετε;
Τι παίρνετε εκεί στην Ιερισσό;